Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2016 18:12 - МИКЕНСКИ АРТЕФАКТ ОТ ВРЕМЕТО НА ТРОЯНСКАТА ВОЙНА ПОКАЗВА,ЧЕ ПЕЛАЗГИТЕ СА ИГРАЕЛИ БЪЛГАРСКА РЪЧЕНИЦА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 19424 Коментари: 32 Гласове:
65

Последна промяна: 24.02.2019 19:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
МИКЕНСКИ АРТЕФАКТ ОТ ВРЕМЕТО НА ТРОЯНСКАТА ВОЙНА ПОКАЗВА,ЧЕ ПЕЛАЗГИТЕ СА ИГРАЕЛИ БЪЛГАРСКА РЪЧЕНИЦА


   Опитвам,но не мога да разтълкувам това изображение по друг начин- вие ако можете,направете го. Ако този юнак не играе ръченица,какво играе тогава- рокендрол ли?

image
  Тази плочка с Линеар Б
(MY Oe 106),намерена в Микена е датирана към 1250 г. пр.Хр. и е една от малкото,в които освен надписа (откъм опакото) е добавено изображение. Човекът върху нея определено танцува (играе) с ръце на кръста или се държи за пояса,а това не е нито танго нито сиртаки. Явно ръцете си той държи за колана (пояса) на кръста по много характерен за Българите начин,а "поличката" (кафтана му) се развява от устрема на играта. Развятата "поличка" и наклонената стойка на човека от плочката определено показват,че той не стои мирно на мястото си,а подскача и се движи стремително в ритъма на някакъв танц. В полза на това твърдение говорят също изпъчените му гърди и леката извивка на тялото назад.

  Танцуващият Пелазгиец от плочката определено не играе някакъв непознат танц- позицията на неговото тяло е твърде добре позната на фолклорните специалисти,за да бъде объркана с нещо друго. Той определено не изпълнява влашки,сръбски или турски танц- по онова време на Балканите не е имало власи,сърби или турци,а изконно техните народни танци никак не приличат на този. Той не играе и някакъв гръцки танц- гръцките народни танци са колективни а не солови. Сиртакито веднага отпада от сметката,защото е създадено едва през 1964 г. от Микис Теодоракис. Древните гърци опитвали да играят нещо като хоро,но само колективно и понеже били пришълци на Балканите,имали нужда от доста време за да овладеят всички тънкости на Българските хора,които заварили при своето пристигане:
image  
  Ето как древните гърци са играели хоро- техния танц на фона на нашите изглежда примитивен и изпълняван от някакви амазонски диваци,а не от древни елини. Те имали и по-цивилизован начин на танцуване,но в него също няма солови изпълнения и не прилича на нашите народни хорА. Тези техни танци повече приличат на някакво безцелно размахване на ръце от хора,които не знаят да танцуват и всеки от тях импровизира с такива движения,каквито му хрумват в момента:

                                  image

  Танцът Хасапико (Касапико),на който се базира сиртакито също отпада: в най-старите му варианти няма индивидуални изпълнения- всичките са колективни и приличат на нашите хорА,от които са заимствани:
                                                              Хасапико     
        image
                                                            
                                                                   Сиртаки: image

  В сиртакито като новосъздаден танц вече са предвидени и солови изпълнения,но те въобще не приличат на ръченицата нито на онова,което е изобразено върху микенската плочка:

image
 
  Тук няма ръце на кръста естествено- гръцкия опит в областта на народните песни и танци е далеч по-беден от нашия. Дори гръцкия танц Хасапико (Касапико,Касапско хоро),който е първообраз на сиртакито е съмнително гръцки- вижте само името му и ще разберете защо. Днес той е обявен от гръкоманите в европейската наука за "византийски",но е меко казано странно защо един византийски танц ще прилича на Българско хоро,а ще носи турско име. Старинните критски танци също приличат на Български,но не допускат солови изпълнения като ръченицата и са колективни подобно на хорото Хасапико (Касапико).

  Много показателен в случая е следния факт: известни професионалисти и композитори като Микис Теодоракис смятали,че Гърция не разполага с нито един доказано автентичен гръцки танц,който да показва на света като такъв. Затова те намерили за нужно да измислят нещо,което да е собствено тяхно и да минава за автентично гръцко,без да търпи критика и обвинения в плагиатство от страна на музикалните специалисти. Това е истинската причина да бъде създадено сиртакито както и струнния инструмент бузуки,въпреки че и той е заимстван от Българската тамбура (Булгарията).

  Гърците определено не знаели да играят хоро с ръце на кръста- това го правели и още го правят само Българите,а заеманите пози от играчите досущ приличат на онази,която е заел изобразения играч върху микенската плочка:

image

   image
  image
  Соловата игра е любима на нашите хороиграчи особено на онези,които изпълняват разнообразните движения и стъпки на Българската народна ръченица:

                            image
  image

                          image

  На каменен блок от Плиска,правен през IX в. има графит с изображение на мъж играещ ръченица което говори,че Българите не са научили ръченицата от "местното" население,а си я знаели открай време като своя национална игра:

        image
  
   Този играч на ръченица е забелязан и от Петър Добрев в неговата книга "Духът на България" (изд. Галик,2016 г.) и е споменат на стр. 91 там. По време на танца носените от повечето играчи полички и кафтани се развяват по същия начин,както е изобразено върху Микенската плочка:

image
  Соловата игра на ръченица обаче се изпълнява само от мъже,затова на плочката е изобразен мъж: той е с широки рамене и тесен таз,а гърдите едва са загатнати. Въпреки впечатлението че играчът носи поличка ние добре знаем,че това е мъжки кафтан (на Български- кавад),какъвто носят мъжете в Македония, Шотландия, Кавказ и другаде. Кафтанът бил елемент от Българското национално облекло,пренесен и в чужбина- затова с кафтани са Мадарският конник и конниците върху негови реплики,изобразявани по метални съдове от Волжка България:

image
image
   Древните Българи най-често от всички носели такива кафтани,понеже те били част от националното им облекло:

image                                      image

                   image
 
  Римляните също ги носели често заради своя Пелазгийско-Малоазийски произход,затова гърците поначало ги наричали Барбари ("Варвари"). С течение на времето обаче римляните приели елинската мода а на елините дали такива големи права,че те спрели да ги наричат "Барбари".

  Гърците днес са приели тези кавади в народното си облекло,а древните елини рисували по луксозните вази мъже с кафтани,но мъжкият кафтан не бил типично гръцка дреха. Върху гръцките вази с кафтани (кавади) са най-вече Пелазгийските герои от митологията и Троянската война,а гръцките национални дрехи по онова време са хитонът (вид туника или тога) и химатионът,които нямат нищо общо с кафтана и представляват просто или драпирано парче плат,с което се обвива цялото тяло:

                         image             image               
                                               image     
 
                                 image

  Древните гърци носели своето типично национална облекло така,както днес го носят арабите и индусите и рядко по време на война обличали кафтани,несъмнено под влияние на местните Тракийски бойци. Гръцките хитони и химатиони били рядко носени в Тракия от стремеж да се подражава на гърците,но типичният Български кафтан бил обичан и често употребяван от Тракийците:

                                                    Александровска гробница: image
  image

                                        Казанлъшка гробница: image
image
  
  Скитите,които са вид Българи и роднини на Траките също носели кафтани- на представения долу златен Скитски артефакт типичен кафтан (кавад) носи Скитския воин отляво,а сражаващия се с него гръцки конник- не:

image
 
  Микенците,бидейки вид Траки (Белазги,Беладжи) т.е. Белъджи (Белджи,Белги),също носели най-вече кафтани но никога и никъде не е намирано нито едно изображение,което да ги показва облечени в гръцки хитони и химатиони,понеже те просто не били гърци:

                                    image
 
                 image
 
 image
  
  Нещо повече- воините на тази Микенска ваза сякаш носят чембаси или са сложили на шлемовете си грива,която напомня за чембаса. По техните копия пък са закачени странни неща,които може да са само снопове косми от конски опашки като онези,които слагали по копията си Българите. Затова обичаят да се слагат конски опашки по копията и знамената не е турски нито монголски- някои римски легиони също носели конски опашки на знамената и копията си. Това не се правело по някакви непонятни и тъмни езически причини,а с чисто практическа цел- конските опашки показвали на войската посоката и силата на вятъра,та да могат стрелците с лъкове да преценяват къде и как да насочват стрелите си,за да постигнат максимално желаната точност. Древните Българи отлично владеели това знание и като елитни воини го използвали по възможно най-добрия начин.

  Играчът върху Микенската плочка не носи шлем,понеже не е боец. Той все пак има нещо на главата си,което може да бъде характеризирано като кърпа- старите Българи често слагали кърпи на главите си в горещо време и понякога играели хоро с тях:

image
 
  Тези кърпи били ползвани най-вече по време на жътва или при тежка работа през лятото,затова представеният на горната снимка ритуал вероятно е бил предназначен да отдава почит на житото и на боговете,които го осигуряват- Кибела (Земела,Купала,Кубела) и Кубера (Сатурн). Соловата игра пък дедите ни правели,за да изразят радостта си при хубава печалба,богата реколта или желана женитба. Гърците заимствали от тях каквото можали,но с многовековно закъснение- в началото при своето първо нашествие те само унищожавали и отричали всичко,създадено от нашите Микенски прадеди,принуждавайки ги да се преселят на север към Хемус и Черно море или по море на запад,към Бискайския залив и земите около Ламанша.

  Древните не са имали основания да рисуват хора в безсмислени пози върху своите паметници,нито случайни емоции- те били твърде практични и изобразявали само неща,които им правели неотразимо впечатление. Такива неща може да са възшествието на велик владетел,забележително сражение или подвиг и смайващата игра на Първожреца т.е. Царя,изпълнена в чест на боговете през особено плодородна или сполучлива за начинанията им година. Такава година по онова време би могла да е само онази,в която приключва Троянската война- в нея както знаем не са участвали никакви дорийци,а именно те са първите гръцки нашественици на Балканите.

  Оказва се,че това съвсем не е всичко понеже разчетения текст от другата страна на плочката може да бъде тълкуван по твърде сензационен и дори шокиращ начин,подкрепящ горните констатации безусловно и безапелационно. Според досега утвърдените правила за четене на текстове с Линеар Б на плочката е записано (в три реда)*:

1. То-те-ве-йа-се-ве ко-ро-то (а накрая- една неясна дума,написана с лигатури или съкращения)-I
2. О-те-ра ту-ка-те-ре (плюс почти същата неясна дума,записана с лигатури или съкращения)-II
3. И-та-да-ва (и още една подобна,но неразчетена дума)-I


  Науката счита,че отвесните черти I и II в текстове като този служели за обозначаване на днешните цифри 1 и 2. Ако се доверим на този прочит без да правим корекции заради наличието на звуци като Ж,Ш,Щ,Ъ и прочее в текста,а после приложим към него Правилата на "Ангеловия анализ",ще получим следния пояснен текст,от който можем да извлечем едно твърде Българско и твърде смущаващо изречение:

1. Тоте вейа се ве корото (...?) 1
2. о Тера тука Тере (...?) 2
3. ита дава (...?) 1


  Прилагането на "Правилата" след това разграничаване между отделните думи дава кристална яснота за това,което са искали да кажат древните хора:

1. Тате (Тато= Богът Баща) вейе се во хорото (...?) 1

2. у Тера,тука Тери (...?) 2

3. (к)ита дава (...?) 1

Сглобен,текстът на изречението ще изглежда така:

Тате (Богът Баща,Зевс) вее се во хорото (...?)-1 у Тера (Хера,Вера- Богинята Майка),тука (на това място)-(...?)-2 Тери (на Тера) кита (китка) дава (...?)-1


  Това тълкуване позволява да възстановим дори липсващата дума- според смисъла на текста тя може да е била нещо като "напред","иху-ху" или нещо друго подобно на тях. Ако заложим на втория вариант като на по-правдоподобен,цялото изречение би добило следния цялостен и завършен вид:

Татко (Юпитер,Зевс) вее се на хорото,иху-ху 1,у Тера (Вера),иху-ху 2,тук на Тера китка дава,иху-ху 1

  Ако това разчитане е вярно,значи плочката описва годежа на Бога Баща с Богинята Майка и съдържа част от древен свещен религиозен химн или наставление,в което е отбелязано колко пъти жреците да повторят пригласа "Иху-ху" след всеки ред или пасаж,за да спазят съвсем точно изискванията на култа в деня на всенародното му честване. Това означава,че някъде ще да е имало още подобни плочки с изображения и на други велики богове,в които са изписани текстовете на химните,изпълнявани в чест на техните конкретни култове,а хорАта са били част от свещената култова система на древното Българско езичество. Част от тези плочки оцеляла благодарение на пожарите,подпалени от гръцките нашественици в древните ни храмове,а друга част нямала дори този "късмет".

  Думата КОРО очевидно е общият предшественик на съвременните,но твърде старинни думи ХОРО и КОЛО,употребявани в България и Сърбия. Звуците Р и Л трудно се различавали помежду си в Минойския и Ахейския,както и в стария Български език,затова много думи могат да променят своето "Р" в "Л" и обратно,без да променят своя смисъл.

  Името ТЕРА на Богинята-Майка,което е написано върху плочката било известно на римляните,но много по-често от тях са го ползвали древните Българи а както се установи,то се радва на широка популярност сред народа ни и днес. В Българския език има десетки думи и лични имена,произлизащи от него:

1. Тирадин (лично име на древен Българин)= Тера дан (От Тера даден,От Богинята Майка дарен).
2. Теример (име на древен Български град,произлизащо от старо лично име)= Теримир (Теримил: с прех. Р-Л) т.е. "На Тера мил" (На Богинята-Майка мил).
3. Таркан (наша древна титла)= Тархан (прех. К-Х),Таран (Тиран- с типичното отпадане на "Х" в гръцкия и в Българския език), Терин (Земен,Поземлен). Това означава,че титлата Таркан (Тархан,Таран) е носена от сановници,които управлявали някакъв ограничен поземлен участък или землището (общината,околията) на някакъв град. Точно такива били гръцките тирани: еднолични управители на градове-държави,които не носели по-висока титла от тази,понеже градът-държава с републиканско управление най-често и дори по правило не е монархия,територията (Тера-дарията) му е малка и,в пълно съгласие с това,титлата на неговия управник също е малка.

4. Тороман (наше лично име- виж фам. Тороманови)= Тера-ман (Земен мъж,На Богинята-Майка мъж,Човек на Тера). От това древно-Българско име без съмнение произлиза "американското" фамилно име Труман (Туруман),макар че то може да е свързано и с Тор Гръмовержеца.
5. Тиро (наше лично име- виж фам. Тирови)= Теро (Земьо,Земльо). То може да е свързано и с името на Тор Гръмовержеца,но по-скоро името Тор (Торъ,Теръ,Тера) е вторично образувано и означава "Мъжът на Тера" като от него произлизат и други подобни думи,отколкото да е първично.
6. Тарапана= Тера пуна (Земя пълна),т.е. Земя,претъпкана от народ.

7. Таралеж= Тера леж (Лежащ в земята,Правещ дупки в земята). Любителите на животните знаят,че таралежите прекарват зимата свити на кълбо в някоя дупка,която сами си изкопават в земята.
8. Таратор= Тера дар (Земни дарове,Земеделски дар).
9. Таралянкане= Тера лянгане (По земята лягане,Затръшване на земята,Въргаляне по земята).

10. Стерва (в руския "език" [диалект]- лека жена)= За Терва (За Терова,След Тера,Следовница на Тера).
11. Тури= Тери (Сложи го [на земята,на Богинята-Майка]),Турни (Терини).
12. Дърво= Дарво (Тарво,Тарово,Терово) т.е. Никнещо от земята,Породено от Богинята-Майка).

13. Трева= Терева (Терова) т.е. Никнеща от земята,Породена от Богинята-Майка. Дърветата и тревите са едни от най-честите проявления на тази популярна сред Българите богиня,затова тя носела и името Селена (Зелена)- понеже именно дърветата и тревите придавали типичния зелен цвят на земята,гледана от морето или от високите планини.
14. Вътре= Во Тере (в недрата на Тера). Оттам идва "латинската дума Утера (Вутера= Во Тера),означаваща Матка.
15. Търбушене= Тара бучене (В Земята забучване,Вкарване в подземните селения).

16. Матера (старо име на майката)= Мам Тера (Мама Тера,Майка Земя).
17. Недра= Нендра (с носовка),Нан Тера (Мам Тера,Матера) т.е.- Вътре в Земята.

  Името или по-скоро епитетът ТЕРА (ТАРА) има отлично обяснение на Български- то означава ДАРА (Даруваща изобилие и реколта,Даряваща с деца). Това са най-важните функции на Богинята-Майка,добре известни на целия древен свят: плодородието и раждането на деца. Затова в  нашия език има лично име Дъро (Дъре,Даре)- виж фамилия Дъреви,което произлиза именно от този епитет на Богинята-Майка. Имаме и дума Древен (Дръвен),произлизаща от същата дума и отнасяща се отначало за градове,а после и за всичко останало. За старите Българи "Древен град" означавало чисто и просто "Дръвен (Дървен) град,Град построен от дърво) и наистина: най-древните Български (включително Тракийски) градове са били по правило строени от дърво,а едва по-късно дедите ни почнали да строят градовете си от камък и от други материали.

  Името ТЕРА било добре познато и на Траките което е естествено,понеже те са вид Българи. Тук също могат да се посочат много примери,но ще се огранича и ще спомена само шест:

1. Троя (име на древен град)= Тероя (Терея,Терия,Тери[н]а,Построена от земя). Това значение на името говори,че най-първата Троя,от която тръгнало това име била укрепена не с камък или с дърво а със земни валове много подобни на онези,които "пра"-Българите издигали по границите на държавата или в най-уязвимите й области.
2. Тера (Тира): име на древен минойско-микенски град в Беломорието,разрушен при изригването на вулкана Санторин и останало като име на целия днешен остров,опасващ мегакратера на този опасен супервулкан.
3. Дардани (име на Илирийско или Тракийско племе)= Дара дани (От Дара дадени,От Богинята-Майка родени,Поклонници [или жреци] на Богинята-Майка.

4. Дардан (име на древен Тракийски цар)= Дара дан (от Дара [Тара] даден).
5. Дарданели (име на проток между Бяло и Мламорно море)= Дардан-или (Дарданова земя,Земи на цар Дардан). Това означава,че известния на цял свят морски проток някога е разделял земите на цар Дардан на две отделни части: европейска и малоазийска.
6. Дерони (име на Тракийско племе)= Дарини (Дарени,Породени от Богинята-Майка,Обичащи култа към Богинята-Майка).

  От същото това название са осанали следи и в земите на днешна Русия което изглежда нормално на хората които знаят,че прародината на праруснаците се намирала в Мала Азия съвсем близа да Троя. В руския "език" (чието по-правилно име е "Скито-руски диалект на Българския") съществуват имена като Даря,Дария и пр.,които е много по-естествено да са женски отколкото мъжки,понеже техен изначален "епоним" е Богинята Дара (Тара). Древните Перси (Пърси),като близки роднини на пра-Русите (Прусите,Пръсите) и като вид Българи (Берсили,Перс-или) също познавали това име,но у тях то се ползвало често и от мъже,затова някои от царете им носели името Дарий (Дарей,Дарео,Дарьо).

  След всичко казано дотук става ясно,че човекът върху Микенската плочка може да е само Българин- напълно невъзможно е той да е бил грък,а неизвестни народи в тези земи след Троянската вояна не е имало. Затова разбираме,че неслучайно другото име на Пелазгите е Пелгари (Белгари),а изследователи като Павел Серафимов откриват в текстове с Линеар Б архаични варианти на добре познатите древно-Български имена Дуло, Кубер, Винех, Кормесий, Вокил, Ерми, Севар, Крум, Токт и пр.

  Културните достижения на древните Българи са блестящи и безбройни затова впечатлението,което оставяли върху съседните народи било незабравимо. Дори завистливите елини се повлияли от тях и приели много Български елементи в облеклото и фолклора си,възползвайки се от близките контакти с нашите предци. Други народи сменили изцяло обичаите и културата си,за да подражават на нашите танци,култове,език и облекла. Трети се повлияли в различна степен от нашия език,занаяти,поверия и култове,за да поемат по пътя на своето самостоятелно развитие благодарение на тях. Чрез преселенията,
водени от Четиримата Дионисовци културните особености на Хората,за които
бе отворен света
получили невиждано широко разпространение в няколкото хилядолетия,които изминали след тези преселения. Така плодовете на великите Български достояния достигнали всички точки на света и променили завинаги хода на човешката цивилизация.



* Сърдечно благодаря на Дилян Иванов (didanov.blog.bg) за навреме предоставената информация с точното разчитане на текста върху плочката,без което това допълнение с евентуалното разчитане можеше да не се появи скоро.







Гласувай:
66


Вълнообразно


1. raders - ". . . . ПЕЛАЗГИТЕ СА ИГРАЕЛИ ...
18.03.2016 19:30
".... ПЕЛАЗГИТЕ СА ИГРАЕЛИ БЪЛГАРСКА РЪЧЕНИЦА." Явно са се научили от нас.
цитирай
2. shtaparov - ". . . . ПЕЛАЗГИТЕ СА ИГРАЕЛИ ...
18.03.2016 20:26
raders написа:
".... ПЕЛАЗГИТЕ СА ИГРАЕЛИ БЪЛГАРСКА РЪЧЕНИЦА." Явно са се научили от нас.

Другото име на Белазгите (Белазгите) е Пелгари (Белгари)- сега става ли ясно от къде са го научили?
цитирай
3. indiram - Здравей, Щапаров!
18.03.2016 20:58
Пелазгите и елините, и траките, ... и всички, са българи! Древни Българи или БОГари!
Митологията (за гръцката говоря, пък и другите - да си наострят ушите) може да е Българската история - Под прикритие!

Все пак, имаме тема - да кажа нещо по нея.
1. Първото изображение - Освен, че прилича на танца Ръченица, напомня и за позата на сърдитата снаха или тъща, заела позата на буква "Ф"...
2. За късата пола, французи и други да спрат да се Фукат - чисто Българско е Мини-(д)жупа... На малките деца се казва, че са жуп (къси още непораснали)
3. сиртакито - грък ми поясни, че това е танц "мони му" - сам да си направиш танц, сам си измисляш стъпки и т.н. А, дето танцуват по двойки, тройки или в хоро.... ще се намери обяснение.
4. Хорото - Българин от Благоевградския край (Горна Джумая - по някакви тефтери) ми каза преди доста години, че няма гръцки хора, има ... македонски...
5. Смятам, че Всички сме Едно от Бога, а сме с много имена...
Разделяне, вероятно имало и в музиката: - едни певачи, други - свирачи, трети - танцувачи...
6 и 7 и 8, 9, 10... че и 11, 12, 13, 14, ...

...
Поздрави!
цитирай
4. nikikm - Да си жив и здрав!
18.03.2016 21:01
Да си жив и здрав!И благодаря за музиката..ех!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздравления, приятелю!
18.03.2016 21:18
Поредният ти чудесен материал, подкрепен със стабилен нагледен материал!

Наскоро гледах галисийски изпълнения на народни танци И останах смаян Ами танците и носиите им са като нашите Те са испански келти, живели някога по нашите земи И на всичко отгоре свирят на инструмент, който наричат гаита!?
Може ли някой неверник да познае как се нарича точният му Български аналог?!

От научна гледна точка на това се казва чиста проба! За анализ! Не би трябвало да има засечка, според историята ни, на галисийските келти и Аспаруховите Българи И със славяните също!
Откъде идва това смайващо общо с тогава?!
цитирай
6. shtaparov - Да си ...
18.03.2016 22:00
nikikm написа:
Да си жив и здрав!И благодаря за музиката..ех!

Народната ни музика е прекрасна,а нейните изпълнители и изпълнителки са омайващи вълшебници!
цитирай
7. shtaparov - Пелазгите и елините, и траките...
18.03.2016 22:05
indiram написа:
Пелазгите и елините, и траките, ... и всички, са българи! Древни Българи или БОГари!
Митологията (за гръцката говоря, пък и другите - да си наострят ушите) може да е Българската история - Под прикритие!

Все пак, имаме тема - да кажа нещо по нея.
1. Първото изображение - Освен, че прилича на танца Ръченица, напомня и за позата на сърдитата снаха или тъща, заела позата на буква "Ф"...
2. За късата пола, французи и други да спрат да се Фукат - чисто Българско е Мини-(д)жупа... На малките деца се казва, че са жуп (къси още непораснали)
3. сиртакито - грък ми поясни, че това е танц "мони му" - сам да си направиш танц, сам си измисляш стъпки и т.н. А, дето танцуват по двойки, тройки или в хоро.... ще се намери обяснение.
4. Хорото - Българин от Благоевградския край (Горна Джумая - по някакви тефтери) ми каза преди доста години, че няма гръцки хора, има ... македонски...
5. Смятам, че Всички сме Едно от Бога, а сме с много имена...
Разделяне, вероятно имало и в музиката: - едни певачи, други - свирачи, трети - танцувачи...
6 и 7 и 8, 9, 10... че и 11, 12, 13, 14, ...
...
Поздрави!

Съгласен съм- няма гръцки хорА: цялото си фолклорно наследство гърците са заимствали от нас,в по-ново или в по-старо време. Те дори сега продължават да взимат от нас народни песни от Беломорието-превеждат текста им на гръцки или набързо съчиняват нещо,после карат нашите сънародници "елинофони" да ги изпълняват,а в записите ги представят вече като гръцки. Стар клептоман кожата си не менява,дори след 3000 години!...
цитирай
8. shtaparov - Поредният ти чудесен материал, ...
18.03.2016 22:35
leonleonovpom2 написа:
Поредният ти чудесен материал, подкрепен със стабилен нагледен материал!

Наскоро гледах галисийски изпълнения на народни танци И останах смаян Ами танците и носиите им са като нашите Те са испански келти, живели някога по нашите земи И на всичко отгоре свирят на инструмент, който наричат гаита!?
Може ли някой неверник да познае как се нарича точният му Български аналог?!

От научна гледна точка на това се казва чиста проба! За анализ! Не би трябвало да има засечка, според историята ни, на галисийските келти и Аспаруховите Българи И със славяните също! Откъде идва това смайващо общо с тогава?!

Нека не забравяме,че земите на испанска Галисия някога са владени от Визиготи (Масагети) които са вид Българи,а в съседство с нея е земята на Каталаните (Катаряните,Катарите). Галисия получила името си от "славяни" (Българи от племето Готи/Гети),пристигнали от земите на украинска Галиция и пренесли нейното име в Иберия- ето отговора на загадката приятелю.
цитирай
9. shtaparov - Не съм много сигурен дали това на ...
19.03.2016 12:52
brancaleon написа:
Не съм много сигурен дали това на изображението е точно танц ръченица. Малко е объркано като се връщаш много време назад, много народ се е извървял през балканите и всеки е оставил по нещо.

Древните не са имали основания да изобразяват безсмислени пози върху своите паметници,нито случайни емоции- само неща,които можели да им направят неотразимо впечатление. Такова нещо може да е коронясването на велик владетел,забележително сражение или подвиг и смайващата игра на първожреца,изпълнена в чест на боговете в особено плодородна година. И понеже отговорът на твоя въпрос е особено важно да се знае,ще го добавя в текста на статията.
цитирай
10. didanov - здравей приятелю
19.03.2016 18:56
надписът и образът на плочкатта би трябвало да са свързани...има ли онфо какво означава самият надпис?
цитирай
11. deleted-4udovi6teto - !
19.03.2016 20:02
Благодаря Ви за прекрасния постинг!
Чу
цитирай
12. 1997 - Натрапи ми се НЕПОЗНАТАТА дума кафтан (15 срещания), Потърсих я в Уики
19.03.2016 21:26
"Кафтан (на персийски: خفتان), може да се срещне и като кавтан, е „рокля“ за мъже, предимно от персийски, турски или марокански произход. Свързва се като правило с мюсюлманското облекло. Обикновено се закопчава с копчета отпред, пристегнат е в кръста и е дълъг почти до земята.

Понякога кафтаните имат златни петлици (от 6 до 8) с пискюли отпред. Изработени са от различни материали като сатен, кадифе, тафта, вълна или памук, а при богатите са и богато украсени. Хипитата по време на 1960-те и 1970-те поради тяхната слабост към източните религии, се обръщат и към кафтана като модно облекло."
Википедия.ру пък казва"Кафта́н (др.-рус. кавтанъ, кофтанъ, араб. قفطان‎, перс. خفتان‎, по́волочень) — верхняя, преимущественно мужская одежда. Термин появился в русских письменных источниках в XV веке. В XVI—XVII веках им обозначали мужскую комнатную и уличную одежду. Как отмечает Большая советская энциклопедия, само слово кафтан носит тюркско-персидское происхождение[2]."

Така че ако не говорим за кафтан, а за дреха и за танц вместо за ръченица може да имаме по- реалистични изводи.
цитирай
13. tryn - Благословен да си, Щапаров!
19.03.2016 22:36
С умиление прочетох всичко, видях и илюстрациите, и ръчениците.
И сълза отроних...
Благодаря ти!
цитирай
14. zemja - И оттук те поздравявам, Щапаров!
19.03.2016 22:50
Мило българско! С длбоки корени...
Гордост е!
цитирай
15. litatru - Привет! Честит, Тодоров ден!
20.03.2016 00:36
Много полезна и хубава статия!
Както винаги - на ниво!
Поздрави - Лита!
цитирай
16. shtaparov - надписът и образът на плочкатта би ...
20.03.2016 00:52
didanov написа:
надписът и образът на плочкатта би трябвало да са свързани...има ли онфо какво означава самият надпис?

В момента нямам точна информация за значението на надписа но допускам,че с малко повече усърдие ще успея да се добера до необходимото.
цитирай
17. didanov - my oe 106
20.03.2016 10:52
MY Oe 106

to-te-we-ja-se-we / ko-ro-to LANA1o-te-ra , tu-ka-te-re LANA (1)i-ta-da-wa LANA 2

Каквото и да означава това но ми направи впечатление ko-ro-to корото? Хорото?
цитирай
18. shtaparov - Много полезна и хубава статия! ...
20.03.2016 13:01
litatru написа:
Много полезна и хубава статия!
Както винаги - на ниво!
Поздрави - Лита!

Благодаря- радвам се че отново си сред нас: ДОБРЕ ДОШЛА!
цитирай
19. shtaparov - С умиление прочетох всичко, видях и ...
20.03.2016 13:04
tryn написа:
С умиление прочетох всичко, видях и илюстрациите, и ръчениците.
И сълза отроних... Благодаря ти!

Накрая ще се окаже,че цялата Микенско-Минойска култура е пропита с Българщина,а нейния упадък 100 години след Троянската война започнал заради нашествието на азиатските гърци.
цитирай
20. shtaparov - Мило българско! С длбоки корени. . . ...
20.03.2016 13:06
zemja написа:
Мило българско! С длбоки корени...
Гордост е!

Да- напълно законна и заслужена гордост,която няма да се хареса само на чужденци и чуждопоклонници,тъй наречените "...-фили".
цитирай
21. shtaparov - Благодаря Ви за прекрасния пост...
20.03.2016 13:07
4udovi6teto написа:
Благодаря Ви за прекрасния постинг! Чу

И на теб благодаря за чудесния отзив- хубав ден и късмет!
цитирай
22. shtaparov - "Кафтан (на персийски: &a...
20.03.2016 13:17
1997 написа:
"Кафтан (на персийски: خفتان), може да се срещне и като кавтан, е „рокля“ за мъже, предимно от персийски, турски или марокански произход. Свързва се като правило с мюсюлманското облекло. Обикновено се закопчава с копчета отпред, пристегнат е в кръста и е дълъг почти до земята.

Понякога кафтаните имат златни петлици (от 6 до 8) с пискюли отпред. Изработени са от различни материали като сатен, кадифе, тафта, вълна или памук, а при богатите са и богато украсени. Хипитата по време на 1960-те и 1970-те поради тяхната слабост към източните религии, се обръщат и към кафтана като модно облекло."
Википедия.ру пък казва"Кафта́н (др.-рус. кавтанъ, кофтанъ, араб. قفطان‎, перс. خفتان‎, по́волочень) — верхняя, преимущественно мужская одежда. Термин появился в русских письменных источниках в XV веке. В XVI—XVII веках им обозначали мужскую комнатную и уличную одежду. Как отмечает Большая советская энциклопедия, само слово кафтан носит тюркско-персидское происхождение[2]."
Така че ако не говорим за кафтан, а за дреха и за танц вместо за ръченица може да имаме по- реалистични изводи.

Българската дума за Кафтан е Кавад- посочил съм го на няколко места в текста,а "чуждата" дума навярно е заимствана от нашата,понеже Кафтан= Кафатан,Кафатин (Кавадин). В корена на названието Кавад се крие думата Кав (Кув,Кух,Куха дреха)- същата я има в стария латински,където Кава означава Каха (Куха). Така разбираме,че тази дума е изобретена в Македония- тамошните нашенци обичат да превръщат "Х" във "В" при някои случаи като Глух-Глув,Чух-Чув,Страх- Страв и пр. Древните Латини (Людини) са бивши малоазийски Лиди (Люди,Лидийци),в съседство с които живеели "Мизомакедони",та от тях взели не само тази дума,но и много други. Изразът "Куха дреха" (Кува дреа) на пръв поглед е безсмислен и дори насмешлив,но за древните не било така- повечето си дрехи те обличали,като ги загръщали или обвивали около тялото за разлика от Кавада,който трябвало да бъде нахлузван през главата или краката и не можело да се обвива около тялото,понеже имал "кухина" (отвор),в който тялото трябвало да влезе. Благодаря за отзива,здраве и късмет!
цитирай
23. shtaparov - MY Oe 106to-te-we-ja-se-we / ...
20.03.2016 13:50
didanov написа:
MY Oe 106

to-te-we-ja-se-we / ko-ro-to ? 1 o-te-ra ,tu-ka-te-re ? (1) i-ta-da-wa ? 2

Каквото и да означава това но ми направи впечатление ko-ro-to корото? Хорото?

Браво- благодаря за труда,който си ми спестил: скоро нямаше да ми остане време да поразровя,за да открия точното разчитане на надписа! Но тук откривам типично Български думи- гръцкият ряпа да яде,тук няма и помен от такъв! "Анализът" не е система за преводи както съм казал и другаде,но той може успешно да помага на преводачите и адаптаторите от архаичен към съвременен Български. Не съм преводач за съжаление,но в текстa виждам още Български думи и названия освен "Хорото" като tu-ka-te-re (?) i-ta-da-wa:

"Тука Тера (?) дава" (или нещо друго подобно).

Тера или Тара е едно от имената на Богинята-Майка (Земята,Земела) затова можем да подозрем,че на плочката е описан религиозен ритуал в чест на Богинята Майка свързан с благодарност за добрата земеделска реколта,която тя осигурявала на хората. В началото на надписа също има Български думи: То теве я се (Те това аз се...),или То те вея себе хорото (сам със себе си правя хорото,правя го за лична благодарност) или др.под.варианти- задача на компетентни в стария Български е да ги открият и да покажат на света,че езикът не само в тази плочка,но и във всички останали е изцяло архаичен Български като не забравят,че част от знаците са разчетени погрешно заради стремежа на учените да заобиколят липсващите в гръцкия език звуци като Ж,Ч,Ш,Щ,Ъ и пр.,които присъстват в тези надписи без никакво съмнение. Оказва се че надписът е от изключителна важност,
понеже е пряко свързан с изображението на плочката,затова ще се наложи да го включа в текста на статията,за добруването на България. При това ще спомена и твоята безценна помощ приятелю- без нея това несъмнено нямаше скоро да се случи.

Отдавна съм установил,че Българските хорА са били древни ритуали в чест на езическите богове а конкретния надпис повдига булото на едно знание,което доскоро бе забранено за нас Българите. Ние обаче сме решени на всяка цена да си го отвоюваме от нечестивите мошеници,които ни лишават от него и си го присвояват!
цитирай
24. elcho - Ти направо ме озадачи !
25.03.2016 20:08
Приятно съм изненадан и те поздравявам !
........между-другото, ти отваряш сериозна тема...
цитирай
25. shtaparov - Приятно съм изнена...
27.03.2016 15:17
elcho написа:
Приятно съм изненадан и те поздравявам !
........между-другото, ти отваряш сериозна тема...

Аз също намирам темата за сериозна и обширна но не е по силите на сам човек да я разработва- за това са нужни цели екипи. Гъркоманите Вентрис и Чадуик например,които разчели част от Линеар Б между 1951-1953 г. не са работели сами- на тях им помагали много хора а задачата им била чисто политическа: да издигнат верния съюзник (от I-та и II-та Свет.война) Гърция в очите на света,като й придадат по-дълбока древност,отколкото е имала. За целта съюзническите историци откраднали част от нашето минало и го приписали на гърците,а нашето орязали драстично и го скъсили с няколко хиляди години. Те побързали да вменят на текстовете с Линеар Б "гръцки език",преди някой да ги е изпреварил и да ги разчете с помощта на "славянските" езици,най-подходящ от които в конкретния случай щеше да се окаже Българския. А "славянските" езици не били никак драги на Запада в онези години на перманентна студена война и редуващи се по вина на червените агресори ядрени кризи,затова трябвало да бъдат принизени с калта,в която газят скотовете.
цитирай
26. elcho - Искам да подчертая, че ти си сериозен играч !
02.04.2016 22:34
В един от моите постинги ти споменаваш ХУНИ в скоби ХОНИ ,което аз години искам да привлека вниманието на тази МАЛКА правописна забежка. А разликата е огромна, защото става дума за два различни Рода.Едните са ХУННУ а другите са ХОНИ.
Именно ХУННУ са си китайски изцепки а ХОНИ са това за което си пълним блоговете.
Историята е толкова шарена, че вече аз се хващам за всяка буква и знак .
Продължавай да ровиш ! Аз съм с теб !
цитирай
27. shtaparov - Благодаря за подкрепата!
02.04.2016 23:10
elcho написа:
В един от моите постинги ти споменаваш ХУНИ в скоби ХОНИ ,което аз години искам да привлека вниманието на тази МАЛКА правописна забежка. А разликата е огромна, защото става дума за два различни Рода.Едните са ХУННУ а другите са ХОНИ.
Именно ХУННУ са си китайски изцепки а ХОНИ са това за което си пълним блоговете.
Историята е толкова шарена, че вече аз се хващам за всяка буква и знак .
Продължавай да ровиш ! Аз съм с теб !

Онези Хунну,за които навсякъде пише въобще не са Хуни- това тяхно име е измислено от съвременните редактори на неудобни исторически истини а реалното название,което споменават китайците няма нищо общо с Хуни,Хони,Хунну и дори с "Жуан-жуан". Но ако все пак допуснем,че на север от древен Китай е имало конници които са го нападали,те не са били монголи а Скити. Скитите както знаем са хора,които много приличат на днешните руснаци и германци и са едно от колената на Българския род. Когато те обитавали Алтай и Тяншан,монголите още не били обособени а вероятно и китайците: първата обединена империя носеща името,с което монголоидите обозначават Китай се появила едва в III в. пр. Хр. под влияние на Скито-Таримските кралства. Преди това държава Китай никога не е съществувала- имало е множество предкитайски държави,някои от които образувани от Скити а други- от монголоиди. Първият китайски император не бил китаец- неговите "наследници" затова не искат да му отворят гробницата,
въпреки че са я открили още през миналия век. Дедите на днешните монголци изобщо не съществували: те са потомци на дезертирали от терора на императорите бивши китайци,които били принудени дълго време да робуват на Скитите но след VI-VII в. увеличили броя си и влезли в съюз с китайците,съвместно с които прогонили оредяващите Скити на запад.
цитирай
28. didanov - здравей приятелю
12.04.2016 12:00
аз бих добавил относно Дар-дан, че тракийската дума дару означава дърво. Дар-дан - дар от дървото, което обикновено е плида - плоден дар или плодороден, което се свързва отново с Великата богиня майка Кибела. поздрави
цитирай
29. shtaparov - аз бих добавил относно...
12.04.2016 19:41
didanov написа:
аз бих добавил относно Дар-дан, че тракийската дума дару означава дърво. Дар-дан - дар от дървото, което обикновено е плида - плоден дар или плодороден, което се свързва отново с Великата богиня майка Кибела. поздрави

Това не е тъй лесно да бъде установено,понеже и самата дума Дърво иде от там- значението й е Дарово (Породено от Дара),както съм посочил и по-горе. Затова поклонението към дърветата,което извършвали Друидите (Друвидите,Дръветата) е по същество поклонение пред Богинята Майка,едно от чиито имена разбира се е Кибела (Кибера,Кубера),а друго- Кубела (Купала,Къпела).
цитирай
30. get - - Не следва да се смесват дърво с дар - това поради следното ... ?
12.04.2016 21:38
shtaparov написа:
didanov написа:
аз бих добавил относно Дар-дан, че тракийската дума дару означава дърво. Дар-дан - дар от дървото, което обикновено е плида - плоден дар или плодороден, което се свързва отново с Великата богиня майка Кибела. поздрави

Това не е тъй лесно да бъде установено,понеже и самата дума Дърво иде от там- значението й е Дарово (Породено от Дара),както съм посочил и по-горе. Затова поклонението към дърветата,което извършвали Друидите (Друвидите,Дръветата) е по същество поклонение пред Богинята Майка,едно от чиито имена разбира се е Кибела (Кибера,Кубера),а друго- Кубела (Купала,Къпела).


- Най-старата запазена форма на дърво(употребявано още в смисъл и копие) е в "омировият гръцки" - където е звучала нещо средно между "дор(в)у" и/или "дор(в)и" - Пояснявам: съчетанията *(в)о- и *(в)и ->> са били дифтонги, от вида "оу" и "оу ~ oe" -> преминали в по-късното дървВО//дърВЕ ? ... Докато ? - Дар си е ДОКУМЕНТИРАНА и е обща и за гръцки и за български езици: Както се среща примерно в ДОРО^Тея ... синонимнито му ТеоДОРа (семантично)= Божи-Дар(а)?
- Така че в по-старата си форма нашенската дума за ДАР се е срещала и с второ изговаряне, като ДОР!

- Отделно, съществува антично-гръцко сведение, че проживяващите по бреговете на пролива траки ... вземали от преминаващите гръцки търговски кораби "дарове". Странното е, че тези траки са наричани същевременно и "дар-дани" ?


- А по отношение на "микенската ръченица" - нямам коментари поради липса на информация в източници за нея ... Но, за хорото? Виж там нещата са по-интересни и подкрепени с информация! Във връзка с тях следва да потърсиш в легендите за Критският цар Минос, Минотавъра ... и танца-ХОРОТО на Ариадна? Тази която спасила, давайки кълбото си, на Тезей, от Лабиринта?
- Между впрочем - варианта в която е разказана Легендата за Ариадна и Тезей е ЖИВО ОМАСКАРЯВАНЕ от късните александрийски "елини", на по-стари и явно неприятни им културни различия НА НАС БАЛКАНЦИТЕ?!

- Успех!
цитирай
31. shtaparov - аз бих добавил...
18.04.2016 16:52
get написа:
shtaparov написа:
didanov написа:
аз бих добавил относно Дар-дан, че тракийската дума дару означава дърво. Дар-дан - дар от дървото, което обикновено е плида - плоден дар или плодороден, което се свързва отново с Великата богиня майка Кибела. поздрави

Това не е тъй лесно да бъде установено,понеже и самата дума Дърво иде от там- значението й е Дарово (Породено от Дара),както съм посочил и по-горе. Затова поклонението към дърветата,което извършвали Друидите (Друвидите,Дръветата) е по същество поклонение пред Богинята Майка,едно от чиито имена разбира се е Кибела (Кибера,Кубера),а друго- Кубела (Купала,Къпела).


- Най-старата запазена форма на дърво(употребявано още в смисъл и копие) е в "омировият гръцки" - където е звучала нещо средно между "дор(в)у" и/или "дор(в)и" - Пояснявам: съчетанията *(в)о- и *(в)и ->> са били дифтонги, от вида "оу" и "оу ~ oe" -> преминали в по-късното дървВО//дърВЕ ? ... Докато ? - Дар си е ДОКУМЕНТИРАНА и е обща и за гръцки и за български езици: Както се среща примерно в ДОРО^Тея ... синонимнито му ТеоДОРа (семантично)= Божи-Дар(а)?
- Така че в по-старата си форма нашенската дума за ДАР се е срещала и с второ изговаряне, като ДОР!

- Отделно, съществува антично-гръцко сведение, че проживяващите по бреговете на пролива траки ... вземали от преминаващите гръцки търговски кораби "дарове". Странното е, че тези траки са наричани същевременно и "дар-дани" ?


- А по отношение на "микенската ръченица" - нямам коментари поради липса на информация в източници за нея ... Но, за хорото? Виж там нещата са по-интересни и подкрепени с информация! Във връзка с тях следва да потърсиш в легендите за Критският цар Минос, Минотавъра ... и танца-ХОРОТО на Ариадна? Тази която спасила, давайки кълбото си, на Тезей, от Лабиринта?
- Между впрочем - варианта в която е разказана Легендата за Ариадна и Тезей е ЖИВО ОМАСКАРЯВАНЕ от късните александрийски "елини", на по-стари и явно неприятни им културни различия НА НАС БАЛКАНЦИТЕ?!
- Успех!

Търсенето на допълнителни доказателства е трудоемък процес,който отнема много време с каквото аз не разполагам но се надявам,че един ден други надъхани патриоти ще продължат тази тема,като я допълнят с предложените от теб добавки.
цитирай
32. jhon - Пелазги е другото наименование на ...
18.04.2019 10:32
Пелазги е другото наименование на българите на юг! За да получиш отговори на твоите въпроси е нужно да прочетеш "Истинската история на Българите" от Александър Бояджийски.https://www.facebook/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-1541927439263296/?ref=search&__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARD26VZtlgHGPrA51Bbtrvp-8adP3LUJpvmmX0St_XssIhyvSGExDYmEhULCXUqdl2fQW7Ja71MpoIth (не се продава по книжарниците само по интернет)!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4819006
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136760
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи