Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2015 21:35 - АРИЙЦИ СА ХОРАТА НА НОЙ,КОИТО ОБОЖЕСТВИХА ДИОНИС И СЕ НАРЕКОХА БОЛГ-АРИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 32007 Коментари: 40 Гласове:
55

Последна промяна: 14.03.2016 15:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
АРИЙЦИ СА ХОРАТА НА НОЙ,КОИТО ОБОЖЕСТВИХА ДИОНИС И СЕ НАРЕКОХА БОЛГ-АРИ

   С древните Арийци прекалено много се спекулираше през XIX-XX век,предимно от неподготвени политици и недобросъвестни полуисторици,желаещи да привлекат вниманието към себе си спекуланти и повлияни от теснопартийни интереси грандомани. Те създадоха неправилната представа,че зад понятието "Арийци" се крие някаква фиктивна народностна група,измислена от германските нацисти,които искали да насаждат в обществото извратени норми на поведение като расизъм, антагонизъм, екстремизъм,социализъм,семитизъм и антисемитизъм.

  Историята на световните цивилизации обаче знае,че реални племена с името Арийци наистина е имало. Те дошли неизвестно откъде (предположително- от районите около Каспийско или Черно море),завладели Индия преди близо четири хилядолетия,оставили в нея феноменално големи и дълбоки следи от културата си и накрая изчезнали безследно. Нацистката пропаганда от първата половина на XX век обаче до такава степен бе политизирала явлението "Арийци",че доскоро обстойното говорене и възбуждането на интерес към тях бе не само табу,но бе считано за проява на краен и ултрадесен националсоциализъм,екстремизъм,шовинизъм и дори расизъм.

  Нацистката пропаганда наистина прекаляваше със спекулациите по въпроса и по някакъв сякаш предварително разработен от задгранични кукловоди ценарий превърна думата "Арийци" в толкова мръсно и срамно понятие,че всякакви проучвания върху миналото на тези племена за десетки години напред бяха не само блокирани,но и съвсем забранени. Това си има и логично обяснение разбира се,понеже е съобразено с интересите на определена група хора (същите международни банкови монополисти,бандити и мошеници,които ограбват света чрез поредица от предварително планувани финансови "кризи" и печатат милиарди валутни единици без никакво покритие). Същите тези елементи поради някакво жалко недоразумение не искат да бъдат асоциирани с Арийците и дори провеждат целенасочени,извратени и гротескни кампании за тяхното очерняне,плащайки на специални хора да измислят разни противни вицове,рекламиращи "глупостта" на блондинките и злоупотребяващи с народната мъдрост "Бий самара,да се сеща магарето",или в нов вариант "Бий колата,да се сеща шофьора".

   Днес обаче новата Българска историческа наука,отърсила се от тесногръдите партийни предразсъдъци и срамните комунистически фалшификации най-после свободно може да каже на хората:

-Да,Арийци наистина е имало,има ги и днес! Съвременните Арийци обаче не са расисти,нацисти,ционисти,антисемити и религиозни екстремисти,нито фашисти или комунисти и никога не са били такива,понеже са обикновени хора и са навсякъде сред нас. Кои са били те в миналото и кои са днес- това няма да ни го кажат политиците с техните комплексирани души и дирижирани възгледи,според които политиката е висша степен на актьорско майсторство,а древните хроники и изследванията на "Ангеловия анализ",извършвани чрез строго придържане към данните,откривани в историческите документи.

image

image

  Истинското име на Арийците е Ари,но те се наричали понякога и Арии. Понятието "Арийци" е късно наложено множествено число на етноним,чието значение отдавна е забравено,и представлява нова транскрипция от времето на късния Ренесанс,която се използва не защото съвпада с автентичното название,а защото създава езиково удобство за съвременните учени,които все още не разбират добре кои са били Арите,от къде са тръгнали,защо са се преселвали и кои са днешните им потомци. Историята за тях обаче се оказва твърде "дебела" и не става лъжица за всяка уста,понеже претенции за Арийска принадлежност вече имат не само днешните германци,а също така руснаци, унгарци, гърци, иранци, британци, шведи и пр. Какво означава обаче тяхното племенно название и откъде произлиза- това не знае никой от тях а го знаем само ние,Българите и дори си имаме свои хилядолетни думи,с които обозначаваме кои са Арите:

Ари= Ора,а Гури (друго название на Арите)= Хури (Хора,Същества)! 

    Това означава,че Ари за дедите ни са били всички Българи и хора от Български произход. Новите проучвания сочат,че Ари (Ора,Хора) не е име на едно отделно племе,а сборно име на група племена. Кои са тези племена и защо са се наричали така ни казва "Ангеловият анализ",който още преди 3 години направи взаимовръзка между името на един от прочутите Български богове и етнонима "Арии". Тази информация бе изнесена на няколко пъти под формата на коментари във "Фейсбук",откъдето доста хора успяха да я научат но не бе официално публикувана,понеже времето за това още не бе дошло. Сега обаче това време дойде и днес мога да разкрия цялата истина,която бе частично спестена в "Taйната,скрита зад названието "Българи" (http://shtaparov.blog.bg/politika/2012/08/12/tainata-skrita-zad-nazvanieto-quot-bylgari-quot.987632),което разбира се подведе част от плагиатите,които опитаха да припишат откриването на това тълкувание на себе си. Проучванията установиха,че Арийците (Арите) са два вида- същински и бивши,като истински Арийци са САМО Българите,а към бившите и асоциираните спадат много други народи. Не е случайно това,че древно-Българската дума "Ари" (Ора,Хора) е включена в нашето народностно самоназвание,а цялото й значение е следното:

Ари (Арии)= Ареи (Ареви) и Яри (Яреи,Яреви) което значи,че Арийци са Хората на Арей (Арес)- Марсовите племена,чието име в преносен смисъл означавало Бойците (Воините)! Названието Ари означава още Ури (Сури) т.е. Соли (Слънчеви) и също произлиза от името на Дионис,понеже Слънцето е негово дневно проявление.

   Затова в далечната древност,когато всяка миграция на непознати хора към дадено селище носела опасност от военни конфликти,изразът "Додоха някакви ора" означавал най-често "Дойдоха някакви войници" и бил сигнал към цялото население да се вдигне на оръжие и да прогони натрапниците. Доста хора през миналите месеци и години успяха да научат от откъслечни мои коментари в "Интернета" това значение на етнонима "Ари",но не успяха да научат въз основа на коя система е установено това,нито кои са Марсовите племена и защо Българите са най-важната част от тях. Тази статия пък бе започната преди близо 3 години (по-точно на 11.03.2013 г.),но завършването и пускането й сред читателите бе отлагано по различни причини досега. Напоследък обаче в "Интернет" различни хора почнаха да пускат малки публикации и коментари повлияни от моите по-раншни,в които твърдят че Арите произхождат от Арей,без да посочат източника на това познание. В познанието за Арите няма нищо лошо както знаем но се създаде ситуация,в която много хора щяха да научат истината за тях,без да разберат кой всъщност я е установил и с помощта на коя система е станало това,при което пускането на тази статия стана неотложно и дори крайно належащо.

  Днешните историци знаят,че в Индия е имало Арийско нашествие преди около 4000 години,което из корен преобразило езика,религията и културата на страната. Те знаят и гръко-римския мит,според който Дионис по същото време завладял Индия а после се върнал обратно,но никой от тях не е направил връзка между двете събития досега. И понеже в крайна сметка се оказа,че това е неразривна част от Българската история,дълг на Българите бе да открият и установят това.

  И наистина- волята Божия,новото мислене и новите исторически открития позволиха именно ние да направим тази взаимовръзка и днес вече уверено можем да твърдим,че Арийското нашествие и нашествието на Дионис в Индия са едно и също историческо събитие,наречено с две различни имена. Затова днес мога да добавя към предишните си разяснения,че Арийските или Марсовите племена,които тръгнаха от Тракия и завладяха Индия преди 4000 години са Български и представляват самите племена на Дионис.

image
  - Но откъде правите този извод? - би запитал някой и с право би се зачудил как може да има нещо общо между войнствените Марсови племена и гръцкия Дионис,който е бог на веселието,плодородието,виното и пиянството. Оказва се обаче,че общо има и то е толкова много,че позволява да поставим знак за пълна идентичност между единия и другия. Основания да твърдим това има много и то твърде сериозни,както ще видим по-долу. Тук за улеснение на читателите ще разделя този въпрос на две и ще се опитам да отговоря на всяко възможно питане:

I. Същинските Арийски племена са Български и за това има много доказателства:

1. Установеният от тях език в Индия е индоевропейски и съдържа голям брой ярки образци на древната Българска лексика.

2. Новите богове,установени в Индия след Арийското завладяване носят Български (в това число и Тракийски) имена.

3. Памир,в който наши деди са живели дълго и от който са дошли "Славяните" сиреч Памирските Българи е бил някога неразделна част от Индия.

4. Голям брой топоними,а също градски и речни имена в Индия имат Български произход.

5. Първата индуска писменост- брахмите в най-стария си вариант са съвпадали почти напълно с "пра"-Българските "руни" (йероглифи).

6. В Индия бил наложен,макар и с помощта на будизма древния Български циклов календар,който в своята същност представлява и Тракийски календар.

7. Траките са вид Българи а едно от най-старите имена на древна Тракия е "Ариана",което значи "Ареина" (Страна на Арес,Страна на Марсовите племена).

8. До много късни времена водеща роля сред Кастите (Частите) на индийското общество играели Саките (Скитите) за които древните автори са се погрижили да ни информират,че имат Тракийски произход.

9. Едно от най-главните Арийски племена,възпято в световноизвестната "Махабхарата" (Маха Бхарата) е племето Бхарати (Бохарати,Богарати).

10. Имената на Арийските племена,наричани още Ведически,произлизат от имена на Български богове.

11. Арийците били конни племена,каквито са и Траките т.е. Българите.

12. След Арийското нашествие изведнъж в Индия се появяват множество Трако-Илирийски племена,а "Трако-Илирийски" както вече знаем означава Български:

Трако-Илирийско племе
            Арийско (Ведическо) племе

Синти                                              Синди,Инди
Дардани                                          Дарди
Епири                                              Пури (Пуру)
Белазги                                           Беладжи (Белуджи)
Пирогери (Бурогари)                        Бохарати (=Богарати)
Вакхани,Вакханки*                           Вахани,Ваханки
Бриги                                               Бригус
Kшатри                                            Сатри
Траки                                               Тураки (Турки)
Кикони                                             Кикони
Тюни (Туни)                                     Туни
Сарапари                                         Сарагури
Едони                                              Ведини (=Ведони)

13. Дори официалните имена на днешна Индия,които тя е получила от Арийците са Български:

а) Индия= Синдия (Синтия). Синдо-Меотите са известно древно-Българско племе,обитавало бреговете на Азовско море а преди това и Тракийското Беломорско крайбрежие под името Синти. Затова името "Синдо-Меоти" не бива да ни заблуждава- то означава "Синди,живеещи по бреговете на Меотида сиреч на Азовско море".

б) Бхарата= Бохарата (Богарата,Богарите). На въпроса "Защо няма Българи в днешна Индия сега?" е лесно да се отговори. Българите в Индия някога били мнозинство,но нямали онази патологична и нескончаема раждаемост,която имали и още имат индусите,затова постепенно изгубили своето преимущество и се претопили в индийското "море". За тях обаче се носят слухове,че индийски политик през втората половина на ХХ век е казал следната крилата приказка:

"Спрете да се карате за това кой на Балканите днес е Българин и колко милиона Българи има по света понеже не знаете,че в Индия живеят 300 милиона потомци на Българи!"

  Това помпозно твърдение би ни се сторило шокиращо и дори фантазьрско ако не знаехме,че само до преди 1000-1200 години Българите са били един от най-големите народи в Европа ако не и най-големият,а 50 или 100 хиляди души Български колонизатори,попаднали в Индия чрез Арийското нашествие преди 3500-4000 години като нищо може да имат дори не 300,а 800 милиона потомци от смесени бракове досега! Който е гледал индийски сериали добре знае,че в Индия освен типични дравиди от черната раса има и голям брой бели европеиди,които не са попаднали там по време на английската,татарската или македонската колонизация а са потомци на Ведическите племена,т.е. на Българите:

image

II. Aрийците или Марсовите племена са племената на Дионис а Марс и Дионис са тъждествени помежду си,понеже:

1. Ариите се наричали и Веди,заради което ги назовават още Ведически племена,а Веда (Вода,Водача) и Водин (Вотан,Один,Адин,Един,"Той самият",Войин) са част от имената на Марс. "Водач" и "Войин" (Водин) са божествени епитети,които прилягат чудесно на бог-завоевател като Дионис и няма в индийската история друго събитие освен Арийското нашествие,което може да се свърже с похода на Дионис.

2. Водачът на Арийците станал известен в Индия с името Брома (Брама,Рама),което отговаря на споменатите в гръко-римските извори алтернативни имена на Дионис- Хрома (Хромий,Хромият) и Бромий,чието име носи Българският цар Брем (виж "Болг и Брем"),споменат от Паисий.

3. Дионис бил и военен бог,понеже походът му целял завладяването на тогавашна Индия,а Тирсът му (Тирс= Терс,Трес) олицетворявал неговата власт над гръмотевиците и служел за разтрисане (удряне,малтретиране или дори убиване) на непокорните. Това добре личи върху римските мозайки,
изобразяващи как Дионис покорява Индия- не с веселие и вино,а с оръжие в ръка:

image
4. Дионис бил колективна персонификация на цяла група Тракийски (Български) богове,но най-вече на Марс,Хермес,Слънце,Сатурн и Юпитер. За това говорят древните историци и взаимовръзките между известните имена на тези богове,установени от "Анализа".

5. Името на племето Вахани,което все още обитава земи в Памир (той бил част от древна Индия) означава Вакхани (Дионисови жреци) и Валхони (Вел Хони,Вел Вони,Вел Войни,Велики Воини) от което разбираме,че Сатрите (Вакханите,Бакхините) са били жреци и воини едновременно.

6. Сборното име на Ведическите (Арийските,Дионисовите) племена,с което те станали известни на древните гърци е Саки,но освен "Скити" то означава и Секи (Племена на Сечащия бог,Марсови племена). Другото им име "Скити" освен "Скитащи" означава още "Сакити" (Сакати,Племена на Сакатия [на Хромия] бог) сиреч Племената на Хромий (Бромий) и Секати (Сечати,Сечащи,Които секат враговете си,т.е. Марсови).

7. Сатрите (Кшатрите),които в Тракия били Дионисови жреци (Сатрите са Сатири),в Индия били военно съсловие. От тяхното име произлиза нашето название за военни палатки- Шатри,както и фамилиите Салтирови (=Сатирови,с добавено "Л") и Сотирови.

  След тези уточнения е нужно да припомня,че нашите деди имали обичай да обожествяват своите велики царе- точно както постъпвали Траките и повлияните от нашата култура египтяни,римляни и китайци. Изключително успешния цар Дионис,за когото от гръцките писания знаем,че е Тракийски (Български) а не гръцки цар не правел никакво изключение- подобно на всеки велик водач той бил обожествен а култът към него- разпространен под най-различни форми из целия античен свят. Българите правели същото- обожествявали или канонизирали успешните си владетели. От всичко изнесено дотук става ясно,че Българите са хората,които обожествили Дионис- това се доказва и от известните на античните хроникьори негови имена като:

1. Дионис= Дилонис (Дулонос) т.е.- Носещ Дуло (Носещ Ритон). Българите наричали ритона (чашата на Дионис) с името Дуло (Дулбо,Дълбо) т.е. "Издълбан като цев". За цевите на тръстиката например е известно.че са "издълбани" (кухи) и това е основният смисъл,съдържащ се в названието "Дуло"на Българските ритони. Името му значело още Диво-нос (Богоносен,Богоносец) като Дио (Диво)= Дуво (Духо,Духът,Бога-Дух на езичниците).
2. Бакхус (Бакх)= Бак (К=Х=КХ), Бах (Баг,Бог).

  Днес вече разполагаме с немалко данни които ни уверяват,че древните Българи са познавали ритоните и култа към Дионис:

1. В прочутите Български съкровища от Малая Перешчепина и Наги (Наг,Над) сент Миклош има два златни ритона,направени от Българи и принадлежали на древно-Български князе:

Ритон от съкровището на Кубрат в Малая Перешчепина
image
image
Ритон (дуло) от Българското княжеско съкровище в Над сент Миклош
image

Двата златни Български ритона,открити до момента- от Над сент Миклош (вляво) и от Малая Перешчепина (вдясно)
image
   И за да няма съмнение,че тези ритони с "необичайна" форма са били познати на древното Балканско население ще приложа изображения на бронзов Тракийски ритон,който има съвсем същата форма:

image                     image

Техниката,по която са изработени тези ритони с форма на фунии е проста и общодостъпна,но те в максимална степен наподобяват ритуалните рога,от които Дионисовите жреци пиели вино в чест на своя бог. Явно при римското нашествие към Балканите и въстанията на Бесите сложните техники,ползвани под влияние на персийската и елинистичната (гръковидната) култура са били изгубени,затова придворните княжески ювелири прибегнали към общонародната техника за изработка на ритони,която била много по-стара и по-традиционна от другите. Тя била толкова популярна у нас,че е запазена до наши дни и ако човек реши да си купи фуния за гориво от открития пазар,може да попадне на изделие,изработено от Български тенекеджия по същия начин- чрез припояване на две фуниеобразно разширяващи се цеви (дула) под ъгъл една спрямо друга така,както това се правело преди 1500 и 2000 години:
image 2. Неотдавна до княжеския дворец в Плиска бяха открити уникални стъклени плочки с вградени златни апликации,изобразяващи Дионис обграден от лози. Те доказват,че култът към този езически бог се радвал на голяма почит в столицата на ранносредновековна България:
  image
3. В ранната Плиска от VII-VIII в. са открити основите на уникална за средновековна Европа сграда с кръгла форма и диаметър 30 м,която според най-новата ми версия е била храм на Дионис В нея имало система от малки помещения,вътрешен двор и колонада на входа. Недалеч от нея е открита и втора,по-малка такава сграда с диаметър 14 м:

image
Ето и кратка записка за тези открития: "Другото откритие на проф. Рашев бе в самото сърце на Плиска. Под могъщите каменни сгради от времето на Омуртаг в първата половина на IX в. той разкри основите на огромна дървена сграда с план окръжност и диаметър 30 м. Находката стана възможна само поради специфичната почва,върху която е построена Плиска. Тя е чернозем без примеси на камъни и в нея отчетливо се отпечатват всички следи от човешки живот. Така археолозите успяха да разкрият "в негатив" целия план на отдавна изтлялата дървена конструкция. Добре се вижда сложната схема от малки помещения,а в центъра се оформя вътрешен двор. Отвън пък личат дупките от масивни дървени колони,затварящи външен портик край заоблената фасада." Години преди това проф. Рашев открива основите на друга кръгла сграда с диаметър 14 м,както и могилно погребение на знатен Български аристократ,в което са положени множество апликации,железен кинжал,рог за пиене на вино,керамични съдове и глави на жертвени животни: кон и овен.

  Българите са първите и последните хора на земята,които изповядвали същинския култ към Дионис,поради което множество наши владетелски имена са свързани с него:

1. Дуло= Ритон (Чашата на Дионис). Такова божествено име може да носи само човек,който произхожда директно от рода на Дионис.
2. Вокил= Бокал (Чашата на Дионис) и Бокил (Божил,Божий),а смисълът е същия както по-горе. Други значения на това име са Вакхил (Вакх-Ир,Вакх-Ар т.е. Вакхан [Вакхин]- Човек [Жрец,Жарец] на Дионис), Вакъл (Човек с очи като на Богинята Майка) и Вокал (Викал),което свързва съответния владетел с Хермес,а той е едно от превъплъщенията на Дионис.

3. Крум= Грум (Гръм т.е. Хермес) и Хром (Хрома,Брома т.е. Дионис). Крум явно знаел много добре какво означава името му,затова се осмелил да посегне на "чашката на народа",като забрани виното от висотата на божествената си същност,с което индиректно казвал на хората: "Дионис ви даде виното,Дионис ви го взема".
4. Кардам= Кардан (Кар-Дан,Кур-дан,От Бога Кур даден) а Бога Кур е Бога Мъж (Бога Маж [Марж,Марс], Гордан (От горе [От небето] даден). Защо Бога Кур (Хур,Гур,Дур,Дул) е Марс сиреч Дионис? Понеже Марс (Марес,Мариз)= Арес (Ерос) и Херос (Керос,Курос) а Кур (Гур) в древността значело още Човек,Мъж,Воин. Поради това името Кардам (Гордан,Гордай,Гордий) означава още Яр-Дан (Яр-Дай) т.е. От Марс (Ярей,Арей) даден.

5. Еран= Аран (Арян,Ариан,Ариен) т.е. Марсов.
6. Ерми= Херми (Герми,Гърми,Курни) т.е. Хермес (Кермес,Кур нос,К§ур носещ) и Гермес (Гърмеж). Изображения на запазени древни херми (стълбове с торсове на Хермес върху тях) красноречиво потвърждават,че този вид тълкувание на теонима "Хермес" е верен:

image  image   image  image
7. Борис (Барис)= Борес (Борец,Бог на борбите и конфликтите), Борисъ (Бори се,Преборва се), Пораз (Парис) т.е. Поразяващия бог,който разбира се е Марс и Хермес едновременно,т.е. Дионис.
8. Кубер= Кубера (Индоарийски бог на плодородието,а това е Дионис),Кабир (Тракийски бог- едно от лицата на Дионис), Кавар (Келтски [Белгийски] цар и бог,идентичен с Кабар [Кубар,Кабир]).

9. Алцек= Алчек (Вял-Чук,Вьел Чук,Великия Чук),който е Хермес (Бог на гърма и аватар на Дионис).
10. Курт= Кут (с отпадане на добавеното "Р") сиреч Сатурн,който е нощното лице на Дионис. Името му означава още Сут (Съд,Сед,Сат) ще рече Съдника,Постоянния [Вечния],Сатрин [Сатурн]), Куц (Куция бог), Кус (Къс- Късия бог) и Кутр (Кутре=Малък),а Малкия бог (Мала бога) е Сатурн-Дионис. От нас това име попаднало у германците,у които и днес може да видиш хора,които се наричат Курт Мюлер (Курти Меляря [Мелничаря]), Курт Манхайм и пр. Другото име на великия Курт е Кубрат,а значението му е Куберат (Куберит= Сатурнов,Роден в месеца на Сатурн) и Кубат (Капат,Капата на боговете) което значение идва от времето,когато Сатурн бил Първия (Стария) бог в Календара на древните Българи.

11. Расате= Ръзате (Хръзате),което означава Слънчев (Роден в месеца на Слънцето,Посветен на Слънчевия бог),а този велик езически бог е дневното лице на Дионис.
12. Самуил (Самоил)= Сама Ил (Сама Ал,Сама Ар) т.е. Сама същество или Сама бога,който разбира се е Марс (Ведин,Един,Той Самият).

  Този списък може да бъде разширен с още много примери но разумно допустимия обем на статията не го позволява,затова ще спомена имената на някои от по-известните Арийски народи с добавката,че същински Арийци са САМО Българите в техните различни разновидности понеже само те говорят езика на древните Ари,а останалите изброени народи говорят различни други езици,повече или по-малко повлияни от нашия. Към Българския език причислявам разбира се всички други езици или по-точно диалекти от "славянската" група,чието истинско име е "Арийски" или по-точно "Българоидни" (ПараБългарски) езици.

I. Същински Арийци (Ареи):

1. Българи (Болг-Ари,Велк-Ари), Бугари (Богари,Бог-Ари). Означава "Великите Ари" (Великите,Божествените Арийци,Хората на Бога),"Болги,които са станали Арийци","Болгите на Марс" или Юпитеровите (Водещите),но и Великите (Големите,Високопоставените,Слънчевите,на Слънчевия бог) Арийци. Важни значения на тяхното народностно име,които не съм казал в съответната си статия от 12.08.2012 г. са следните:

а) Болг-Ари (Волг-Ари)= Велк Ора (Великите Хора [Великите Арийци],Хората [Арийците] на Великия бог). Великия бог в пантеона на дедите ни е Слънцето,но понякога този епитет бил даван и на Юпитер.
б) Бол-Гари (Бел-Гари)= Бел Хари (Бел Хора,Хората [Арийците] на Белия бог). А Белия бог в пантеона на дедите ни определено е Слънчевия,понеже негов свещен цвят е белият.

  Днешните "славянски" народи в качеството си на древно-Български племена са по презумпция Арийци. Затова в този списък ще спомена техните имена не като народностни а като племенни,понеже нито един "славянски" народ освен нашия не носи в етнонима си наставката "-АРИ". Съгласно възгледите на древните езичници,в числото на Българите включително и на Арийците по презумпция са включени сегашните или бивши Български и "Славянски" (Склавински) племена като:

1А. Македонци (племенно име на днешните западни Българи)
2. Сърби
3. Руси

4. Словаци
5. Словенци (Венети)
6. Хървати

7. Чехи
8. Поляци
9. Моравци

10. Русини
11. Украини
12. Беларуси

13. Черногорци
14. Босненци
15. Илири (Велири,Вел-Ари,Гал-Ари)

16. Гали (Гари [Ари,Яри],Гури) познати и под името Келти,а главните им племена се наричали Белги и Германи.
17. Траки,в това число Пелазги- виж Тракийските племена Пирогери (Бурогари,Бургари),Епири (Кабири,Кубери) и пр.
18. Кимери (Кумери,Шумери) т.е. Хунори и Хемари (Хора от Хем [Хемус] и Коняри [Конни племена]).

19. Кафтари (самоназвание на Минойците)= Кахтари (Катари,Кидари,Зидари),Кут-Ари (Сатурнови т.е. Черни [Нощни] Арийци). Имена като Шумери,Кафтари и Ибери показват,че Арийците са много по-стари от събитията,свързани с арийското завладяване на Индия и тяхната поява може да се датира не по-късно от 3500 г. пр. н.е.
20. Авари= Кавари (Кубари),Бавари (Багари).
21. Сармати= Самати (с отпадане на добавеното "Р"): Племената на Сама бога (Марс),но и Сур-мати (От Сура бога: "мата" е едно от ведическите понятия за Бог),ще рече Племена на Слънчевия бог (на Дионис).

22. Утигури= Кутигури (Кути-хора,Сатурнови т.е. Черни арийци,вероятно от Кавказки тип).
23. Кутригури= Кутри-хора (Малки арийци,Хора на Мала бога [Хермес или Сатурн]).
24. Кидари (Кидарити)= Кид-Ари (Кут Ари,Съд Ари) ще рече: Сатурнови арийци (Поклонници на Сатурн,които приели Марс-Арей за свой цар и бог).

II. Бивши Арийци. Техните езици са повлияни повече или по-малко от нашия,но все пак различни от него което говори,че те постепенно са се раздалечили от нас в езиково и културно отношение под въздействието на различни причини:

1. Ирландци. Името "Ир-ландия" означава Страна (Ланд= Люнд или Люд [Люде]- без носовката) на Ирите (Арите).
2. Тохари= Тох Ари (Племена на Богинята-Майка,които станали Арийци [Марсови племена]). Езикът им се раздалечил от Българския далеч на Изток,където залегнал в основата на по-късните маджарски (унгарски),татарски,тюркски и прочее езици.
3. Маджари (Мишари) т.е. Мизари (Мизи-Ари,Мизийски Арийци) а също "Мизи,които са станали Арийци" (Марсови племена),приемайки Арей за свой владетел. Другото име на Маджарите- Унгари (Хун-гари,Хун-хора) потвърждава това становище макар те да променили езика си,живеейки далеч на изток в продължение на много векове.

4. Татари= Тат Ари (Племена на Бога Татко,които станали Арийци т.е. Марсови,като приели Арей за свой владетел).
5. Пруси. Повечето от тях отишли в Памир заедно с Дионис а отчасти и по-късно,първоначално обитавали районите около гр. Пруса в Мала Азия (техен стар столичен център) а старите им имена са Бризи,Бриги и Блъги (Блъгари). На изток много от тях променили името си и станали Руси (Роси,Раши) което ги превърнало в Ръзи (Хръзи- племена на Слънчевия бог,който е дневно проявление на Дионис). Другите се установили край Балтийско море,но впоследствие били избити или погерманчени в резултат от кръстоносните походи,които немските католици предприели срещу тях през XII-XIII век.
6. Алани= Арани (Аряни,Ариани). Те са роднини или потомци на добре известното Арийско (Българско) племе Елами (Еламити),чиито изродени потомци са и днешните Елини. Името им означава още Галани (Галини) и ги свързва с Галите,чието главно племе се наричало Белги и Болги.

7. Германци: те са до голяма степен потомци на древни Германи (Гърмяни,Хермани),които били Хора на Хермес-Дионис и разклонение на Келтите (Галите).
8. Иранци= Арянци (Арианци). Старото име на това племе не опровергава това твърдение а го подкрепя,понеже Перси= Берзи (Берзити,Берсили,Берс-Ири,Перс-Ари) а името Иран идва от формата Ириян (Ариян,Ариен т.е. Арийски). Техният език също се променил под въздействие на чуждата среда,в която били поставени да живеят,но в него останал огромен брой Български заемки.
9. Ибери= Кибери (Кубери). Най-древните Ибери,включително племето Баски (Божки [Болжки]) и Грузинци били Арийци разбира се,но после променили и отчуждили своя език,вероятно заради недостатъчната си индоевропеизация.

10. Хазари= Каз-Ари (Гос Ари,Арийците на Гос [Кос]),който е още Хонз (Хунза- с носовка) и Конс (Кон)- Конния бог на древните Българи. Най-древните Хазари подобно на Прусите отначало били същински Арийци,но в рамките на много векове постепенно се изродили и променили.
11. Итали (Италийци)= Итари (Ит-Ари,Кут-Ари: с прех. Л-Р),което значи Кидари (Катари,Кафтари) и Сит-Ари (Сатурнови Арийци или Племена на Сатурн,които станали Арийци,вземайки участие в походите на Дионис). Показателно е името "Боригени" (Борисени: прех. Г-К-С;Бълъгени [Блъгини]: прех. Р-Л,О-Ъ) на едно от най-старите италийски племена,означаващо "Племе на Борещия (Преборващия) бог" т.е. Племе на Марс.
12. Франки,повече познати под днешното име Французи= Франси ("Франс" т.е. "Франк" е тяхното самоназвание). Името им означава няколко знаменателни неща: Фраки (без носовката-сиреч Траки), Франзи (Фръзи и Фризи без носовката), Бръзи (Бръги,Блъги) и Бризи (Бриги),които както знаем са едно от племената,участвали в Арийското нашествие.

13. Армени= Гармени (Гърмени, Германи: с възст. на I-та съгл.).
14. Карамани (някогашно тюркско племе в Анадола,което в Персия се наричало Гермияни)= Геремани (Хермани, Хермини, Хермесови).
15. Англичани- те са потомци на древните Англи (Онгли,Хора от Онгъла,Онгри т.е. Оногури).
15. Траки (Фраки, Фриги, Бриги). Хубаво е да знаем и това,че едно от старите имена на древна Тракия е Ария (Страната на Арей),както ни уверява Стефан Византийски.

16. Турки (Тураки,Траки)- известни са още под името Турани (Тирени) и Торяни (Трояни,Троени) и макар днес езикът им да не е индоевропейски,дедите им някога произлезли от същия народ,който тръгнал към Индия начело с Българския цар Дионис.
17. Тирени= Торини (Троени,Турани) т.е. Племената на Тор (келтско-германския Хор т.е. Йар). Другото им име Етруски означава просто Теруски (с рокада ЕТ-ТЕ) или Торески (Тиренски)- Племена на Трескащия бог,който у дедите ни е Хермес-Дионис.

18. Асири= Азери (Азари,Хазари) и Ас-Ари (Аси Яри) и Асури (Племена на бога Асур,Ашур,Аншар с носовка т.е. Юпитер.който е аватар на Дионис). Техни наследници са гърцизираните,а после арабизирани Сирийци,които и днес наричат страната си с името Сурия,а то означава Асурия (с "протеза") и Солия (Страна на Слънчовите племена).
19. Араби (Арави)= Арови (Ярови),т.е. Марсови племена. Ето как се оказва,че Семитите са част от Марсовите племена сиреч от Арийците. Това се доказва и от другото им име Семити,което означава Самати (Племена на Сама бога) а Сама бога (Сам,Сим,Сем,Семъ) както знаем е Марс. За тях заключението е същото както онова за Турките (Тюрките),а за тяхната принадлежност към Арийците говорят множество техни лични имена,титли и названия,носещи окончанието -Ар (-Ир) или -Ал (-Ар): Башар (Баш-Ар),Емир (Семир,Сам-Ар),Беназир,Амал (Амар),Шакир (Шак-Ар),Джамал (Джамар),Тахир (Тохар),Нури (Нуйри,Ну-Ари),Захир,Джелал (Джел-ар),Омар,Мухаджир,Maнсур,
Яшар (=Таш-Ар,Теш-Ар: От Богината Майка роден) и пр.

20. Сармати= Самати (с отпадане на добавеното "Р"),Племената на Сама бога (Марс).
21. Аймари (старо доколумбово племе от високи бели и брадати хора,живяло в Перу преди испанската колонизация на Америка)= Каймари (Каймери,Кимери) или Самари (Сам-Яри) от което разбираме,че малка група Арийци (Арейци) попаднала повече или по-малко случайно в далечната Америка вероятно по времето на "Морските народи" (1300-1200 г. пр. н.е.) и там научила индианците как се изграждат държави,градове,култура и цивилизация. Че бели хора са достигали Америка далеч преди зараждането на Римската империя има достатъчно доказателства- някои от тях са изображения на индиански богове със сини очи въпреки това,че генът на сините очи съвършено липсва сред изолираните неевропеидни популации,каквито бихме очаквали да са преди XV в. американските индианци:

image
  image

image
  Към тези големи трупи от бивши и настоящи Арийци можем да добавим още една,която включва хора,носещи в народностното си име Арийска наставка без да са Арийци нито по облик,нито по език. Това са народи,които са били под властта на същинските Арийци и били принудени от тях да променят както етнонима,така и езика сил Затова техните езици изобилстват със странни думи,които ги има в езика на Българите,но тези думи не са нито китайски,нито монголски или дравидски а са си чисто европейски т.е. Скитски:

1. Манджури (Манджари,Маджари- без носовката). Явно се касае за жители на страна,колонизирана някога от дедите на Маджарите и приела името си от тях,без населението й да носи повече от 2-3% европеиден ген.
2. Монголи= Мангали,Монгори (Монг-Ари) т.е. Мог Ари (Хора [Арийци] на Могъщия [Черния] бог ,Бога на нощта.  Това име те несъмнено са получили от своите някогашни господари- белите жители на днешен Тарим (Туран).
3. Мангали= Монголи,Моголи (без носовката),Могори (Мог-Ари)- Хора на Сатурн (Бога на нощта),черни хора. Те са наречени на Нощния бог,понеже негов свещен цвят е черният.
4. Маори= Магори (Маг-Ари) т.е. Моголи (Монголи,Мангали) което значи че Маорите а с тях и всички полинезийци,които инак са екзотични и симпатични хора са преселници или бежанци от Индия и областите около нея,повлияни малко или много от цивилизацията на Арите.

  Крайният извод от моите проучвания е,че древните Арийци не били отделна раса,а отделна религиозна прослойка- племената на Марс-Дионис,които тръгнали от Припонтийския регион и завладели тогавашния свят за своя обожествен господар. Те не притежавали по задължение руси коси или сини очи- такива имали само "Белите Арийци". За разлика от тях,"Черните Арийци",като европеиди от Средиземноморски тип имали тъмна коса и тъмни очи или някоя от познатите днес комбинации. В техните редици както виждаме някога се числели Арабите и Евреите**,които по начало били Кавказко-Анатолийска разновидност на Средиземноморския тип с лек динарски и нордически примес,но в течение на времето се смесили с хамити и дравиди от юга,след което външният им вид частично се променил. Затова днес можем да твърдим,че сигурни потомци на древни Арийци са всички народи от Европеидната раса,понеже до момента няма данни негри,дравиди или монголоиди да са ставали следовници на Марс и да са колонизирали Изтока или Запада под неговото знаме.

  Съгласно това,сините очи в древните изображения са сигурен признак за Арийска принадлежност на техния носител,а кафявите биха могли да са такъв ако човекът,който ги носи е сигурен европеид. Тъмнооки Арийци със сигурност е имало и в Египет,и в Америка далеч преди Христа,но те не правели на индианците и хамитите онова впечатление,което им правели синеоките,затова от портретните изображения ни смайват най-вече онези,които са на хора със сини очи.

  След това дълго,но неизчерпателно по обясними причини допълнение остава да поясня какво в моите изследвания показва,че древните Българи са племената на Ной,които живели преди другите народи и обожествили Дионис. Това го подсказва тяхното народностно име,според което те отначало били Болги (Боги,Божии),Волки (Велки,Велики) и Борги (Бирги,Бриги,Блъги). Най-старото обобщително име на повечето споменати по-горе племена е Барбари ("Варвари"),което като изопачен вариант на етнонима Баргари (Балгари) показва,че Българите са най-стария между всичките Арийски народи. Името Болги (Борги) както вече знаем означава Боги (Божии),а това са Юпитеровите и Слънчовите племена (Народите на Зевс и Слънцето). Името Белги (Велки,Велики) визира Слънцето,което е дневно проявление на Дионис,но тук явно не се касае за същия Дионис за който говорихме досега,а за друг,съществувал по-рано.

  От римските писатели знаем,че е имало четирима богове с името Дионис,за които гърците са си премълчали,но римляните научили за това от Траките. Днес има основания да предполагаме,че тези четирима Дионисовци са живели в различно време,а всеки един от тях отговарял за една от четирите посоки на света. Най-старият от Четиримата ще да е живял във времето на Потопа ("Великия Черноморски потоп"),който станал между 5500-5000 г. пр. н.е. Вторият- в началото на Бронзовата епоха (3500-3100 г. пр. н.е.), Третият- по времето,когато е построен кръглия Слънчев (т.е. Дионисов) храм при Стоунхендж (2600-2400 г. пр. н.е.) а Четвъртият и последен- по време на Арийското нашествие в Индия (1800-1200 г. пр. н.е.).

  От използваните и днес в Източна Азия Будистки календари (в това число "китайския") които са заимствани от нашия знаем,че Хермес е бог на Изтока,Слънцето- на Севера,Сатурн- на Юга а Марс- на Запада. При нашите деди обаче определено не е така,понеже Кубера (Сатурн) бил богът на Севера а Слънцето- богът на Юга от което можем да заключим,че Хермес е бил бог на Запада а Марс- бог на Изтока. Това обръщане в "посоките" на календарните системи не е трудно за обяснение: за Българите всеки бог (аватар на Дионис) приемал за себе си посоката,в която е тръгнал а за китайците,индусите и другите източни народи било точно обратното: всеки техен бог приемал за своя посоката,от която е дошъл и оттам можем да заключим,че Марсовите племена (типичните Арийци) са поели на изток,Хермесовите (включително Германите)- на запад,Куберовите (Сатурновите)- на север а Слънчовите- на юг. Това правило не винаги е стриктно спазвано разбира се,но в ориентировъчен план дава приблизителна представа за начина,по който племената на Дионис завладявали света.

  Българите обаче са нещо по-специално: техни племенни групи имало и в четирите Дионисови потока,доколкото можем да съдим по общоевропейския етноним "Барбари" (Баргари) на хората,поведени сумарно от четиримата Дионисовци. Затова тук е по-интересно да обсъдим тяхното старо име,което имали преди да приемат за свой владетел Арей: името Белги (Болги,Бълги) а вероятно- и името Богари (Бог-Ора),както видяхме от примера с Шумерите. От изнесеното дотук става ясно.че то е било Боги (Божи),Болги,Волги и Волки (Велки.Велики) и визирало тяхната вяра във Всеобщия бог или Всебога (Световния бог),чиито проявления били всичките седем богове,имащи свои лъчи върху "Розетата". Бога (Бага) обаче е дума,с която бил обозначаван по-конкретно Зевс (Юпитер): Водача и Пастира на боговете което значи,че Българите били първо Юпитерови,а после станали и Марсови племена. Затова "Бага" означава преди всичко "Вага" (Важа,Важният),но също Мага (Мога,Могъщият) а в Англия останала и под формата Биг (Бигъ- Големият).

  Кога древните народи въвеждат Юпитер за водач на боговете в пантеона си? Това не е така трудно да се установи,колкото изглежда. Неотдавна стана ясно,че някога дедите ни имали Стар бог,наричан Сътар (Сатир,Сат-Ар,Сатурн-същество) и Сатрин (Сатирин,Сатурн),а по-късно въвели в пантеона си Нов бог,станал известен от Библията под името Ной (Нов). Евреите и другите монотеисти не били винаги такива,а някога били (както всички други народи) политеисти,но после променили своята религия и превърнали повечето си предишните богове в персонажи от митологията (Стария завет). Авангардни проучвания върху тази проблематика обаче сочат,че Ной (Нов) всъщност не е друг,а Новият бог на древните Българи,който те сложили начело на Календара си след Потопа.

  Кой от Седемте богове върху "Розетата" е бил Новият бог обаче? Това също не е трудно да се установи: богините Луна (Земя) и Венера веднага отпадат,отпада и Сатурн (Старият бог),след което остават само четирима богове: Марс,Слънце,Хермес и Юпитер. Краен отговор дава анализът на загадъчната древно-Българска дума "Небе" (в по-стар вариант- Небо):

Небе (Небо)= Нево (Ниво,Равнище), Нива (Небесни нивя,в които са "посадени" боговете-планети и звездите), Ново (Нойо,Новъ)! Ето кой бил значи Новият бог- Богът на Небето,който във всички йерархични политеистични евразийски религии е бог на планетата Юпитер,a Българите го наричат още Бага (Бога,Вага).

  Само ако приемем за вярна тезата,че Българите са народ от времето на Потопа ще ни стане ясно защо арабският мъдрец и географ Ал Масуди е казал:

"Българите са са от дядото на Ной- Матусал"

  Приемем ли тази теза,ще ни станат ясни много неща,не я ли приемем- ще си тънем в мъгла и неведение. Нашият народ обаче е любознателен и не обича да тъне в невежество,затова бързо запълва "дупките" в своята история с оригинални изворови данни поднесени от очевидци,които нямат причина да лъжат и няма никаква основателна причина да бъдат отричани освен тази,че такива опозоряващи съветската "наука" сведения са политически неудобни за група отдадени на чуждите интереси продажни чуждопоклонници.

  Така вече можем да приемем,че Юпитер или Зевс (Ной,Новия бог) е изместил Сатурн (Кубера,Стария бог) заради драматичните събития около Потопа (5500-5000 г. пр.Хр.),но това не се получило изцяло понеже обожествения племенен водач или цар,който повел хората далеч от морските брегове и ги спасил от Потопа сам изповядвал култа към Сатурн и дори бил негов жрец,както има основания да вярваме. Затова едни племена или племенни групи обявили Водача на племената (Новия бог) за водач и пастир на боговете,за други такъв водач си останал Кубера-Сатурн,а трети приели компромисното решение,че Стария бог се е преродил в Нов,затова в техния пантеон място намерили и единия,и другия.

  В едната крайност останали племена като елините- те отхвърлили напълно Стария бог (Крон,Кронос или Хронос),обявили го за победен от Новия и по религиозни причини преследвали всички,които изповядвали старите култове,считайки ги за врагове на Зевс. Тогава се появили навярно и първите кълнове на монотеизма,който представлява чиста вяра не в Новия или Стария,а в Световния (Всеобщия) бог,който разпоредил от Хаоса (= Калоса [Матриархата,преминаващ под знака на Богинята-Майка] и Халоса/Хилуса,Празнината- оттам думата "Халосен изстрел") да се родят другите богове,включително и Зевс.

  Българите обаче като очевидци на случилото се приели в пантеона си Новия бог,но не се отрекли от Стария. По Коледа,когато свършва Слънчовия месец те празнуват идването на Млада бога (Новия бог,Юпитеровия месец),а в техния циклов календар присъстват както Зевс,така и Сатурн. Сатурн разбира се е малко ощетен,понеже в "Календара" за него е отделен само един месец а за Юпитер- два,но това не стигнало този бог да бъде изхвърлен от него. Така култът към Кубера (Кут,Сат) се запазил и бил "бетониран" за хиляди години чрез вярата,че той и Юпитер заедно със Слънцето са част от аватарите (преражданията) на Дионис,който за дедите ни олицетворява Всеобщия (Световния) бог. От този Български култ дори древните египтяни заимствали своя Сет (Сат),а благодарение на Българския Сат (Сатурн,Сатирин,Сат-Арин) в еврейската митология се появил персонажът Сатана (Сатина,Сатинъ,Сатин= Породен от Сат).

  Славата и величието,до които се добрали нашите деди в древността са толкова невероятни и безпримерни,че не може да бъдат сравнявани с нищо от онова,което е създадено от човечеството нито преди,нито сега. Тръгвайки от Балканите и от близките до тях територии,водени от велики богоподобни царе те достигнали всяко кътче на земното кълбо,в което живеели хора и разпръснали семената на познанието и цивилизацията сред тях. Дали са правели това от чист алтруизъм или поради някаква користна цел- това ние все още не знаем. Знаем обаче едно- човешката цивилизация нямаше да е такава,каквато е сега и дори можеше въобще да не съществува,ако Българите не я бяха създали,облагородили и разпространили!


* Вакханите и Вакханките били жреческо съсловие в древна Тракия което в Индия станало отделно племе,понеже членовете му държали да опазят своята кастова чистота.
** За установената от "Анализа" някогашна Арийска принадлежност на пра-Евреите разполагам с известно количество данни и материали но ще подготвя отделна статия,когато имам достатъчна възможност за това.





Гласувай:
56


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Поздравления, приятелю!
30.12.2015 22:12
Чудесен материал!
Той е почти монография
Някои трудно ще го приемат и асимилират
Правиш достояние тайни, известни на посветените
Като Митеран например!
Да, богоизбрана нация сме и като Исус ще страдаме и страдаме, да изкупим греховете на другите!

Весели Новогодишни празници!
цитирай
2. shtaparov - Чудесен мат...
30.12.2015 22:22
leonleonovpom2 написа:
Чудесен материал!
Той е почти монография
Някои трудно ще го приемат и асимилират
Правиш достояние тайни, известни на посветените
Като Митеран например!
Да, богоизбрана нация сме и като Исус ще страдаме и страдаме, да изкупим греховете на другите!

Весели Новогодишни празници!

По тази статия доста се старах и все пак не достатъчно,за да ми хареса дотам че да не се налагат корекции. С времето обаче ще опитам да отстраня част от дреболиите в нея,които ме дразнят или смущават.

Весели празници,щастие и късмет през Новата година приятелю- на теб и на целия ни народ!
цитирай
3. indiram - Здравей,Схтапаров (Щапаров)!
31.12.2015 01:29
"Българите са са от дядото на Ной- Матусал" -
От дядото на Ной ли? Ами, бабата - какво се знае за нея?
И, първо, и преди всичко, кой ще ни каже що е туй арийска раса - стига упования - опорни точки по средновековни догми - и глупости. Арийци са кои
...
Статията, не прочетох, но ще я прочета - написах коментара на прима по заглавието - мисли си каквото искаш, даже може и на Вие, но предпочитам на Ти, защото не ми е до надути..историографи.
А, пък, за Матусал (дядото на Ной) - нямам спомен (повярвай ми!).
...
Поздрави!

цитирай
4. germantiger - Някои различия касаещи (русизъм) германското, за другото няма да споменавам
31.12.2015 12:43
ОТ ТЕБ: Нацистката пропаганда наистина прекаляваше със спекулациите по въпроса

ОТ МЕН: Национал-социалистическата пропаганда никога не е прекалявала точ1но с този въпрос, прекалиха неслучайно да й го преписват тези след войната.

...

ОТ ТЕБ: претенции за Арийска принадлежност вече имат не само днешните германци

ОТ МЕН: явно не понзваш "съвременни" германци достатъчно, тъй-като след 1945 г. няма Германия, то днешните ментегерманци не претендират за нищо, объркал си се нещо

...

ОТ ТЕБ: Пруси... Другите се установили край Балтийско море,но впоследствие били избити или погерманчени в резултат от кръстоносните походи,които немските католици предприели срещу тях през XII-XIII век.

ОТ МЕН: Не са погерманчени, а почти напълно геноцидно избити, нещо повече - германците въвеждат две "понятия" pruzzen за малкото оцелели автентични пруси и preussen за германските колонисти, към тях малко холандски и дори съвсем огр. количество френски хугеноти по-късно векове. Прусаците са всъщност почти само германци, които нямат общо с автентичните паган пруси.

...

ОТ ТЕБ: Франки,повече познати под днешното име Французи= Франси ("Франс" т.е. "Франк" е тяхното самоназвание). Името им означава няколко знаменателни неща: Фраки (без носовката-сиреч Траки)

ОТ МЕН: ФРАНКИ от фрай свободни хора и свободолюбиво такова германско племе, без общо с траките

...

ОТ ТЕБ: Армени= Гармени (Гърмени, Германи: с възст. на I-та съгл.).

ОТ МЕН: Армените, нямат общо нито антропологично, нито лингвистично, нито като истрически генезис с германи, освен доколкото всички сме хора.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
цитирай
5. germantiger - ...
31.12.2015 12:47
А и защо трябва да ограничаваш българите до "това"

ВСИЧКИ СА БЪЛГАРИ!

Само циганите, негрите, престъпниците и "лошите" в историята не са българи - всичко читаво е българско, а "началото" на света с Големия взрив преди 13,7 млрд. години ако е факт като такъв за Вселената е взрив на българското самочувствие.

ВСИЧКО Е БЪЛГАРИЯ! Господ също е българин и на Бог баща му също
Единствено в миналтоо за всичко са виновни германците
Днес за всичко са виновни американците и ЕС
в Бъдеще са виновни еврейте
цитирай
6. germantiger - КАНОН
31.12.2015 16:35
всичко читаво е българско

първия човек, първата буква, първата книга, първата къща, първите гащи, първото хвърчило, първата държава, първия кон и първия дядо Боже са български

и още нещо - НЕ съм аз гласувалия против постинга ти - в случая аз не съм гласувал въобще за този ти постинг
цитирай
7. katara - многоо добра компилация на вашия труд .Поздрави!
31.12.2015 17:13
Весела Нова година !
Здрава ,мирна ,и богата да е !
Да бъде България !
цитирай
8. nikikm - Повече от поздравления!
31.12.2015 20:35
***Легитимираш едно мое,на лаик, разбиране,за названието на българите и темата,която засягаш.Това е резултат,анализ, от всичко,което съм прочел,главно при Спароток,теб и на други места,но ти пръв го изразяваш по моя начин,по моето разбиране! Слава Богу! Беше крайно време историк да се произнесе по въпроса!
Сега,аз как съм разбрал нещата и съм стигнал до извода,че пеласги е беласги,пелгари е белгари,българи е бели хора! До сега се въртяхме все около-светли,големи,сияйни и пр.,но все около. Макар да съм никой,казвам: Ари,арийци,това е българско название на днешното ХОРА ОРА,АРИ /мн.ч./! ГОВОРЕЩИ,хОАРАТЕЩИ,ХОРТУВАЩИ И ПР. АРИ Е ХОРА! бЕЛГАРИ Е БЪЛГАРИ,БЕЛИ АРИ, БЕЛИ ОРА,БЕЛИ ХОРА! АКО ИСКАТЕ ,БЕЛИ ГОВОРЕЩИ ХОРА! ПЪРВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ В СВЕТА!
Прощавай Щапаров,увлякох се и може би над способностите си,но това толкова ме вълнува и неговата истина е толкова ОЧЕВАДНА...! Прости радостния ми изблик,намерил потвърждение в твоята работа и приеми поздравленията ми за здраве,щастие и успешна Нова година!
На здраве,приятелю!Не можеш да си представиш,какъв подарък ми поднесе!
цитирай
9. nikikm - Ти глупак ли си!
31.12.2015 20:41
germantiger написа:
А и защо трябва да ограничаваш българите до "това"

ВСИЧКИ СА БЪЛГАРИ!

Само циганите, негрите, престъпниците и "лошите" в историята не са българи - всичко читаво е българско, а "началото" на света с Големия взрив преди 13,7 млрд. години ако е факт като такъв за Вселената е взрив на българското самочувствие.

ВСИЧКО Е БЪЛГАРИЯ! Господ също е българин и на Бог баща му също
Единствено в миналтоо за всичко са виновни германците
Днес за всичко са виновни американците и ЕС
в Бъдеще са виновни еврейте


Не виждаш ли,че човеко е сбъркал и вместо герман е написал БЕЛгАР? Къде по сияйно е да възпроизведеш,няколко стотин или хиляди години по-късното нещо,което се нарича герман-херман-керман-серман-черман..като гледам,май днешното председател на английски идва от герман!Чудя се обаче от невероятно силното присъствие на български думи в "английския".Ами,ако погледнеш в старата именна система на немския...?Недей брато,или ако искаш,гледай да имаш наоколо медицинско лице..храбър тигре!
цитирай
10. shtaparov - "Българите са са от дядото на ...
31.12.2015 21:21
indiram написа:
"Българите са са от дядото на Ной- Матусал" -
От дядото на Ной ли? Ами, бабата - какво се знае за нея?
И, първо, и преди всичко, кой ще ни каже що е туй арийска раса - стига упования - опорни точки по средновековни догми - и глупости. Арийци са кои
...
Статията, не прочетох, но ще я прочета - написах коментара на прима по заглавието - мисли си каквото искаш, даже може и на Вие, но предпочитам на Ти, защото не ми е до надути..историографи.
А, пък, за Матусал (дядото на Ной) - нямам спомен (повярвай ми!).
...
Поздрави!

За бабата на Ной навярно има сведения някъде в Писанията- не мога да оспоря това,но за семитите (в това число арабите) не са важни жените,а мъжете. Затова не само Ал Масуди,но и Библията дори не са отдали значение на онова,което е казала или направила бабата на Ной,бабата на Давид или майката на Соломон.

По другото ти питане ще добавя,че "Арийска раса" няма- има Арийски народи но те са от различни видове "раси". Расовото деление все пак не са го създали човеците а Господ,но Арите не се делели на раси а само на "свои" и "чужди" т.е. Дионисови и не-Дионисови племена.
цитирай
11. shtaparov - А и защо трябва да ограничаваш бъ...
31.12.2015 21:25
germantiger написа:
А и защо трябва да ограничаваш българите до "това"

ВСИЧКИ СА БЪЛГАРИ!

Само циганите, негрите, престъпниците и "лошите" в историята не са българи - всичко читаво е българско, а "началото" на света с Големия взрив преди 13,7 млрд. години ако е факт като такъв за Вселената е взрив на българското самочувствие.

ВСИЧКО Е БЪЛГАРИЯ! Господ също е българин и на Бог баща му също
Единствено в миналтоо за всичко са виновни германците
Днес за всичко са виновни американците и ЕС
в Бъдеще са виновни еврейте

Недей да се заблуждаваш,че аз ги ограничавам Българите- природата т.е. Господ- те са ги ограничили и са казали ясно кои СА и кое НЕ СА Българи. А идеята за днешния Господ изключва напълно идеята той да е Българин,евреин,негър,германец,руснак или американец- Господ не е човек а Бог,а Бог народност няма. Това впрочем трябваше вече да си го научил- повтарях ти го няколко пъти,но както и да е. Желая ти весели празници,здраве и късмет!
цитирай
12. shtaparov - всичко читаво е българско п...
31.12.2015 21:30
germantiger написа:
всичко читаво е българско

първия човек, първата буква, първата книга, първата къща, първите гащи, първото хвърчило, първата държава, първия кон и първия дядо Боже са български

и още нещо - НЕ съм аз гласувалия против постинга ти - в случая аз не съм гласувал въобще за този ти постинг

Точно това никъде не съм го казвал приятелю и определено не съм на това мнение. Но Европа е населена (за съвременните хора говоря) от България,а Българите са тук от памти века,както вече се разбра.

Инак за постинга съм наясно- отлично знам,че не си гласувал против него,защото когато се появи "минуса",ти все още не знаеше че такава статия е написана. Знам кой е гласувал "против" статията- един маоист с лика на Мао или някакъв си темподобен екземпляр върху "логото" на блога си. Знам че ти няма да гласуваш против него така,както и аз досега не съм гласувал против твоя статия НИТО ВЕДНЪЖ!
цитирай
13. shtaparov - Весела Нова година ! Здрава, м...
31.12.2015 21:31
katara написа:
Весела Нова година !
Здрава ,мирна ,и богата да е !
Да бъде България !

Благодаря- весели празници на теб и на всички наши!
цитирай
14. shtaparov - ***Легитимираш едно мое, на лаик, ...
01.01.2016 00:56
nikikm написа:
***Легитимираш едно мое,на лаик, разбиране,за названието на българите и темата,която засягаш.Това е резултат,анализ, от всичко,което съм прочел,главно при Спароток,теб и на други места,но ти пръв го изразяваш по моя начин,по моето разбиране! Слава Богу! Беше крайно време историк да се произнесе по въпроса!
Сега,аз как съм разбрал нещата и съм стигнал до извода,че пеласги е беласги,пелгари е белгари,българи е бели хора! До сега се въртяхме все около-светли,големи,сияйни и пр.,но все около. Макар да съм никой,казвам: Ари,арийци,това е българско название на днешното ХОРА ОРА,АРИ /мн.ч./! ГОВОРЕЩИ,хОАРАТЕЩИ,ХОРТУВАЩИ И ПР. АРИ Е ХОРА! бЕЛГАРИ Е БЪЛГАРИ,БЕЛИ АРИ, БЕЛИ ОРА,БЕЛИ ХОРА! АКО ИСКАТЕ ,БЕЛИ ГОВОРЕЩИ ХОРА! ПЪРВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ В СВЕТА!
Прощавай Щапаров,увлякох се и може би над способностите си,но това толкова ме вълнува и неговата истина е толкова ОЧЕВАДНА...! Прости радостния ми изблик,намерил потвърждение в твоята работа и приеми поздравленията ми за здраве,щастие и успешна Нова година!
На здраве,приятелю!Не можеш да си представиш,какъв подарък ми поднесе!

Така е приятелю- окончателното значение на думата Белг-Ари е Велк ора (Хората на Великия бог),а Бел-Гури означава Бел хора (Хората на Белия бог). А Белия и Великия бог в нашия древен пантеон са едно и също- Слънчевия бог,който е дневно проявление на Дионис. Тази подробност с основание вълнува хората,затова трябваше да я добавя в статията още в началото. Макар в текста да бях обещал да го допиша към края на статията,бях пропуснал да го направя- благодаря за напомнянето,веднага ще си изпълня обещанието. Щастлива Нова година- желая много щастие,здраве и късмет!
цитирай
15. vishnichka - Сурва,
01.01.2016 09:28
сурва,
весела година,
пълна къща със коприна!
Живи, здрави догодина,
догодина, до амина!

ЧНГ!:)
цитирай
16. shtaparov - сурва, весела година, пълна къща ...
01.01.2016 13:47
vishnichka написа:
сурва,
весела година,
пълна къща със коприна!
Живи, здрави догодина,
догодина, до амина! ЧНГ!:)

Дал Бог добро- дано Божията благодат и благословия се изсипят върху всички приятели и върху целия ни народ!
цитирай
17. shtaparov - ОТ ТЕБ: Нацистката пропаганда...
01.01.2016 13:51
germantiger написа:
ОТ ТЕБ: Нацистката пропаганда наистина прекаляваше със спекулациите по въпроса
ОТ МЕН: Национал-социалистическата пропаганда никога не е прекалявала точ1но с този въпрос, прекалиха неслучайно да й го преписват тези след войната.
...

ОТ ТЕБ: претенции за Арийска принадлежност вече имат не само днешните германци
ОТ МЕН: явно не понзваш "съвременни" германци достатъчно, тъй-като след 1945 г. няма Германия, то днешните ментегерманци не претендират за нищо, объркал си се нещо
...

ОТ ТЕБ: Пруси... Другите се установили край Балтийско море,но впоследствие били избити или погерманчени в резултат от кръстоносните походи,които немските католици предприели срещу тях през XII-XIII век.
ОТ МЕН: Не са погерманчени, а почти напълно геноцидно избити, нещо повече - германците въвеждат две "понятия" pruzzen за малкото оцелели автентични пруси и preussen за германските колонисти, към тях малко холандски и дори съвсем огр. количество френски хугеноти по-късно векове. Прусаците са всъщност почти само германци, които нямат общо с автентичните паган пруси.
...

ОТ ТЕБ: Франки,повече познати под днешното име Французи= Франси ("Франс" т.е. "Франк" е тяхното самоназвание). Името им означава няколко знаменателни неща: Фраки (без носовката-сиреч Траки)
ОТ МЕН: ФРАНКИ от фрай свободни хора и свободолюбиво такова германско племе, без общо с траките
...

ОТ ТЕБ: Армени= Гармени (Гърмени, Германи: с възст. на I-та съгл.)
ОТ МЕН: Армените, нямат общо нито антропологично, нито лингвистично, нито като истрически генезис с германи, освен доколкото всички сме хора.
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ

Съжалявам че не можах веднага да отговоря на коментара ти приятелю,но по-дългите коментари изискват по-дълги отговори и отделяне на повече време,с каквото до момента не разполагах. Имам си обаче свои аргументи за всички твои забележки:

1. За националсоциалистическата пропаганда нямам против- вероятно си напълно прав,победителите пишеха и все още пишат историята така,както им е угодно. Аз не съм и вярвал,че всичко от това,което ни казват американци,"съветски хора",евреи и "югославяни" за тогавашна Германия е вярно- плод на неправилно изградени впечатления ще да е това,което съм написал по въпроса,понеже в кадри за Втората световна често се говори по този въпрос.

2. Покрай теб в значителна степен вече се научих да познавам днешните германци,макар че ти си много повече Българин отколкото каквото и да е друго. Нямам против- мнозинството не претендират,но ако можем някъде в Германия да чуем за някакви исторически претенции,те ще са за Арийците и за Готите разбира се. Аз не се стремя да им отнема тази тяхна мечта- целта ми е да се добера до Истината такава,каквато е и да я кажа на хората,за да не живеят в лъжа. Още веднъж подчертавам,че германците са ми симпатични дори много повече от англичаните и сърбите,да не говорим от французите и не по-малко от италианците,но истината е важна и трябва да се каже.

3. Наясно съм,че има между източните германци значителен примес от кръвта на оригиналните древни пруси дори мисля,че той е много по-значителен отколкото хората подозират.

4. Думата Фрай за Франките няма откъде да се вземе край Черно море и няма никакви сериозни основания да смятаме,че Франките са древни Германи а не Скито-Тракийци. Впрочем самите древни Германи са били Скитско и в частност- Келтско племе,съгласно моите разбирания. То отначало било малко като племето на някогашните Руси,но постепенно нарастнало чрез приобщаване на други Скитски племена към своя обединителен център.

5. Армените са Кавказко,но все пак европеидно племе а Кавказците са всъщност разновидност на Средиземноморската раса,която е частично застъпена в южна Германия- нали не си забравил това? Погледни например прочути германци като Хелмут Кол,Хорст Кьолер,Густав Бауер,Йозеф Гьобелс,Адолф Хитлер,Герхард Шрьодер и пр. и кажи- на Нордически тип ли ти приличат повече или на Средиземноморски? Същото е в сила също за Българите,руснаците,италианците,испанците,французите,сърбите,унгарците та дори и норвежците- при тях са застъпени най-общо всички типажи на Европеидната раса,само процентните съотношения са различни но въз основа на всичко това можем да предположим,че най-древните Германи не са били нордическо,а Кавказко-Средиземноморско племе което не е съществено- в крайна сметка и едните,и другите са роднини помежду си.

Весели празници,здраве и късмет- на теб и на всичките ни германски приятели,нека са живи и здрави!
цитирай
18. aboychev - 03:02 - ОТ СТАТИЯТА СЛЕДВА
01.01.2016 13:57

ЧЕ БЪЛГАРИТЕ
НЕ СМЕ НАРОД А РАСА
-
БЯЛАТА РАСА
ИМЕТО БЪЛГАРИЯ
ТОПОНИМ ЛИ Е
ЕТНОНИМ ЛИ Е
ИЛИ ....
-
КАКВО ОБЩО ИМАТ
ГРАНИЦИТЕ НА ТАЗИ ДНЕШНА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ
С БЪЛГАРИЯ
ЗАЩОТО ИСТИНСКАТА БЪЛГАРИЯ СЛЕДВА ДА Е
ЦЯЛА ЕВРАЗИЯ
-
КОГАТО ОТДЕЛНИ ПЛЕМЕНА
ПОСЕГНАТ ДА СИ ПРИСВОЯВАТ ИСТОРИЯТА
ЧРЕЗ НАСАЖДАНЕ НА ЛЪЖЛИВИ ТЕОРИИ
КАТО ПАНСкЛАВиЯНСТВОТО
ТО ТЕ СА
ИСТОРИЧЕСКИ ОТЦЕУБИЙЦИ
ТОВА ОТ ОКОЛО 300 ГОДИНИ ПРАВЯТ РУСНАЦИТЕ
А ПО-РАНО И ДРУГИ
-
ДЪРЖАВАТА НА ДУХА (ЛЕХАЧОВ) Е ДЕЙСТВИТЕЛНАТА БЪЛГАРИЯ
ДЪРЖАВАТА НА ГЛУПОСТТА Е ТОВА КОЕТО Е В ДНЕШНИТЕ НИ ГРАНИЦИ
-
НЯМА ЕМИГРИРАЛИ 2 500 000 БЪЛГАРИ
ЗАЩОТО ТЕ НАВСЯКЪДЕ СА В СВОИТЕ ЗЕМИ
ИМА ИНТЕРВИИРАЛИ 500 000 ОТЦЕУБИЙЦИ - РУСНАЦИ
В ДЪРЖАВАТА НА ГЛУПОСТТА
ПРИ ТАЗИ ИНТЕРВЕНЦИЯ
ГЛУПОСТТА ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ УТВЪРЖДАВА
В "БЪЛГАРИЯ" НА БАЛКАНИТЕ
-
ВЕЛИКОЛЕПНА СТАТИЯ
ДОКАЗВАЩА ЧЕ ТЕЗИ ГРАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ СА ВРЕДНИ
И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ
А ОТЦЕУБИЙЦИТЕ ВЪЗМЕЗДЕНИ
-
ПОЗДРАВИ
И
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
Коментарът чака одобрение
цитирай
19. shtaparov - ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ НАРОД А РАСА...
01.01.2016 14:49
aboychev написа:

ЧЕ БЪЛГАРИТЕ
НЕ СМЕ НАРОД А РАСА
-БЯЛАТА РАСА
ИМЕТО БЪЛГАРИЯ
ТОПОНИМ ЛИ Е
ЕТНОНИМ ЛИ Е
ИЛИ ....-КАКВО ОБЩО ИМАТ
ГРАНИЦИТЕ НА ТАЗИ ДНЕШНА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ
С БЪЛГАРИЯ
ЗАЩОТО ИСТИНСКАТА БЪЛГАРИЯ СЛЕДВА ДА Е
ЦЯЛА ЕВРАЗИЯ
-КОГАТО ОТДЕЛНИ ПЛЕМЕНА
ПОСЕГНАТ ДА СИ ПРИСВОЯВАТ ИСТОРИЯТА
ЧРЕЗ НАСАЖДАНЕ НА ЛЪЖЛИВИ ТЕОРИИ
КАТО ПАНСкЛАВиЯНСТВОТО
ТО ТЕ СА
ИСТОРИЧЕСКИ ОТЦЕУБИЙЦИ
ТОВА ОТ ОКОЛО 300 ГОДИНИ ПРАВЯТ РУСНАЦИТЕ
А ПО-РАНО И ДРУГИ
-ДЪРЖАВАТА НА ДУХА (ЛЕХАЧОВ) Е ДЕЙСТВИТЕЛНАТА БЪЛГАРИЯ
ДЪРЖАВАТА НА ГЛУПОСТТА Е ТОВА КОЕТО Е В ДНЕШНИТЕ НИ ГРАНИЦИ
-НЯМА ЕМИГРИРАЛИ 2 500 000 БЪЛГАРИ
ЗАЩОТО ТЕ НАВСЯКЪДЕ СА В СВОИТЕ ЗЕМИ
ИМА ИНТЕРВИИРАЛИ 500 000 ОТЦЕУБИЙЦИ - РУСНАЦИ
В ДЪРЖАВАТА НА ГЛУПОСТТА
ПРИ ТАЗИ ИНТЕРВЕНЦИЯ
ГЛУПОСТТА ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ УТВЪРЖДАВА
В "БЪЛГАРИЯ" НА БАЛКАНИТЕ
-ВЕЛИКОЛЕПНА СТАТИЯ
ДОКАЗВАЩА ЧЕ ТЕЗИ ГРАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ СА ВРЕДНИ
И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ
А ОТЦЕУБИЙЦИТЕ ВЪЗМЕЗДЕНИ
-ПОЗДРАВИ И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ

Благодаря за отзива приятелю- много здраве и късмет през Новата година! Българите наистина сме не само народ,но и раса- Бялата раса тръгва от България а най-стария европейски народ са Българите: всички други се обособяват в резултат от разпадане на огромния многоплеменен "Барбарски" (Баргарски) народностен масив,за който говорят древните автори. В такъв смисъл името България си е чист етноним- не го виждам като топоним,поне няма сигурни податки до момента за това. Древните Баргари ("Барбари") имали само един етноним и стотици племенни имена,много от които постепенно станали етноними за жал. А дали истинската България не би трябвало да е цяла Евразия- не съм точно на това мнение понеже другите бели народи,макар и бивши Българи,отдавна вече не са такива и да накараме един англичанин,французин,турчин,албанец или германец да се нарече Българин само заради това,че някога е бил такъв,няма да спечелим нищо друго освен врагове. Бившия Българин е като бившия динозавър,от който се излюпили бозайници- сега вече вне можеш накара нито един бозайник да стане динозавър. Все пак Българите не са отживелица като динозаврите- макар днес да сме реликтова народност,ние сме намерили своето достойно място в променения свят и ще съумеем да оцелеем в него така,както сме оцелявали хиляди години. Държим обаче истината да се знае- новите народи нека да я знаят,пък после "всеки по своя си път". Това е като далечното роднинство: колко по-близка е родата,толкова по-голямо е уважението и обратно. Принципно и на теория си прав разбира се,но това на практика не може да се наложи,за съжаление.

За Държавата на духа съм съгласен- точно така е но ние сме и още нещо- държава на първите аристократи в историята на човечеството,държава на първоначалието и на първите цивилизации. А в днешното време на отчуждаване и криворазбрана глобализация съвсем без граници не може- всеки трябва да си знае своето,колкото малко или голямо да е то. Но специално нашите граници определено са вредни- те са ножове в народната снага на България,късащи жива плът от нея във всички възможни посоки- дори и границата по Дунава е некоректна,понеже до 1934 г. отттатък него са живели 1,5 млн. Българи (в края на XIX век те са били вероятно доста повече,най-малко 2 милиона!),които днес мистериозно са изчезнали и от тях няма никаква следа ?!!
цитирай
20. barin - Близките произношения
01.01.2016 22:45
Здравей, Щапаров. Първо за много години- да те поздравя още веднъж за празниците. Сходствата в имената на трако-илирийските и индийските племена са поразителни.И за други сходни имена на географски обекти и народи из Азия има прилики. И аз мисля, че арийците са родствени с древните българи. Изобщо в Азия има много родствени държави и народи. За някои аз съм писал, а много от тях - ти. Това е поредния добър материал за българското име.
цитирай
21. indiram - ...
02.01.2016 03:22
Струва ми се, че ари, АРИ, не е черта (качество, стационарно), а е действие!
Бяла и черна - охи! Има действаща и недействаща.
...
Поздрави!
цитирай
22. indiram - ...
02.01.2016 03:35
И, моите очи като не са сини, какво? - зад борда ли или сините зад борда.
Айде, стига глупостите с раси ... Двукраките сме раса. какво повече за доказателство?! Стига! Достатъчно е! Мир да има по света!
Да бъде мир!
Живи и здрави!
...
ПС:
което се отнася до историята, славна или не, да се узнае и да се разбере!
цитирай
23. shtaparov - Здравей...
02.01.2016 12:39
barin написа:
Здравей, Щапаров. Първо за много години- да те поздравя още веднъж за празниците. Сходствата в имената на трако-илирийските и индийските племена са поразителни.И за други сходни имена на географски обекти и народи из Азия има прилики. И аз мисля, че арийците са родствени с древните българи. Изобщо в Азия има много родствени държави и народи. За някои аз съм писал, а много от тях - ти. Това е поредния добър материал за българското име.

Здравей приятелю- за много години: весели празници,много здраве и късмет!
цитирай
24. shtaparov - Струва ми се, че ари, АРИ, не е черта ...
02.01.2016 13:00
indiram написа:
Струва ми се, че ари, АРИ, не е черта (качество, стационарно), а е действие!
Бяла и черна - охи! Има действаща и недействаща.
...
Поздрави!


Да- аз достигам точно до този извод: да си Ариец в древността не значело непременно да изглеждаш по един строго определен начин,а да приемеш Арей (Марс-Дионис) за свой водач и бог.
цитирай
25. shtaparov - И, моите очи като...
02.01.2016 13:01
indiram написа:
И, моите очи като не са сини, какво? - зад борда ли или сините зад борда.
Айде, стига глупостите с раси ... Двукраките сме раса. какво повече за доказателство?! Стига! Достатъчно е! Мир да има по света!
Да бъде мир! Живи и здрави!
...
ПС: което се отнася до историята, славна или не, да се узнае и да се разбере!

Арийците,както казах и по-горе не били отделна раса,а отделна религиозна прослойка. И за да няма повече съмнения по въпроса,ще го добавя в текста.

Да ни е честита и щастлива Новата година и Божията благословия да ни осени!
цитирай
26. batogo - !!!:))) Благодаря ти, приятел, за огромните усилия, които полагаш за възстановяването на националното ни самочувствие.
02.01.2016 13:13
България се нуждае от светлината на твоя исторически факел сред мрака на нашата угодническа историческа наука. Да си жив и здрав! Пожелавам ти силна, творческа година!
цитирай
27. shtaparov - България се нуждае от светлината на ...
02.01.2016 16:40
batogo написа:
България се нуждае от светлината на твоя исторически факел сред мрака на нашата угодническа историческа наука. Да си жив и здрав! Пожелавам ти силна, творческа година!

Ще продължавам и занапред да се старая разбира се- много е точно твоето определение че хората се нуждаят от исторически факел,който да освети тъмните кътчета от Българската история и като покаже пътя на народа от миналото към съвремието,да очертае пътя от съвремието към бъдещето.
цитирай
28. bojil - Виждам че арийците не са това, за ...
02.01.2016 17:14
Виждам че арийците не са това,за което ги мислеше човечеството в средата на миналия век.
цитирай
29. kvg55 - За много години!
05.01.2016 23:52
Интересен материал, който се нуждае
от продължително и внимателно изучаване.
Поздрави!
цитирай
30. shtaparov - Интересен...
07.01.2016 14:34
kvg55 написа:
Интересен материал, който се нуждае
от продължително и внимателно изучаване. Поздрави!

Благодаря- за много години,здраве и късмет! Внимателното изучаване на всички подобни материали наистина е крайно належащо понеже всяка дума,която са ни казали древните е имала някакъв определен смисъл някога и никое сведение не може с лека ръка да бъде пренебрегвано. Хората,които пишеха история досега не разбираха добре тази необходимост,затова много пъти си затваряха очите пред очевидни истини,системно премълчаваха или преиначаваха изворите а някои все още обичат да го правят,за да не усложняват спокойния си живот в институциите с неудобната необходимост да се полага така непривичния за тях труд,съпровождащ изучаването на новите сведения.
цитирай
31. get - - Щапаров давам ти тема от филология за размисъл по отношение, произход и значение ... на ... ?
10.01.2016 13:13
... слово образуващата частица Ар/Ер ... в палео балканските ПРИЧЕРНОМОРСКИ езици и тези от Егея?
- Първи в нашата литература на нея обръща внимание Г. Раковски?
1. В българският е останала, като слово-образуващ суфикс(наставка) "АР"(виж: коментари на Г.Раковский по въпроса за АР, като слово-образуваща?) - отговарящо(приблизително) на:
а) ставам, мязам, докарвам, приличам=СПОСОБНОСТ … като във:
б) съм грън(ц/ч)+"Ар"; лоза+"Ар"; хле/яб+"Ар" + МЪЖ(к)АР :))
в) да стане/станал - както, при "трудно обяснимата"(ни) думичка за „младеж за женене”-"Ер+ген"=ген(роден/станал)+"Ер//Ар=Мъж(за която някои езиковеди, се изкушават да я извеждат от тЮркски ?) ... даваща: "Станал за женене", станал Мъж ... отделно, "Ари" ...
г) ... се ползва, както в южна, така и в северна България(простонароден изговор на?) „Аре”="Хайде" и "Да стане" … Да бъде!

2. „Ар(и)”, можем да приемем, че е във връзка с латинската: "Аrаre", present active infinitive на "Аrо";
3. Латинското "Аро//Араре" кореспондират(смислово) с гръцкото(старо) "Арете"=Става/Годен(за) ... като последното кореспондира с протокореновата "Ан+Ер/Ар"-от което идва и думата им за мъж=Ан(д)РО(с) … то от още по-старата др.-гр.:АнДро то от още по-старата: АнЕр(ос)-мъж, човек ... която пък, кореспондира с още по-старата ... Proto-Indo … ?

4. Proto-Indo-European *herh - Същата, можем да отнесем и към ...?
5. Слово-образуваща(та) частица в Англо-саксонските(англо-германските) език(ци) ... за което по-добре, да прочетем –– тоест Какво пишат Самите англичани !? За слово-формата: "Аr" - word-formation element meaning "pertaining to, of the nature of," from Latin -AREm, -ARIs "of the kind of(като част от), belonging to(принадлежност към)," a secondary form of -alis, dissimilated for used after syllables with an -l- (such as insularis for *insulalis, stellaris for *stellalis).
ЗАБЕЛЕЖКА: Отговаряща на германската ER(като словообразуваща) както е примерно В ЛИЧНОТО име МюлЕР-мелничар, – Което отговаря етимологично на Мелни(ч)АР … ФишЕР-РибаАР?

- Тоест при Английският(език), КАКТО е й ПРИ БЪЛГАРСКИЯТ … така и в старо(и ново) германски е същото?(Както, за което е упоменато още от Раковски !) тази КОРЕНОВА частица + наставка СЛУЖИ при ОБРАЗУВАНЕТО(ОТНОШЕНИЕ) на/за ПРИНАДЛЕЖНОСТ (КЪМ ?)! – Идентична е, като РЕЗУЛТАнТНОСТ ... и в нашият Българският език?!

- Още по-интересно става, като отворим Речници на Тох"АР"ски език ?! :)) - Който е НеТюркски!!

- Спирам – без да съм изчерпал обзора си по темата … в заключение припомняйки твърдяното от не един античен автор, за това че тракийците: „Ар*исто(?)*Крати” … са твърдели, че дължат произхода си от АР-Ер*ът … и когато са давали клетва, то това е ставало единствено и само в името на този им бого-Благо*Дател … ?
П.П.
- Във връзка с това, което упоменавам! Вероятно ще ти бъде интригуващо да прочетеш(още в) книгата на Трубачов, озаглавена „Indoarica” – В която той помества „арийците” в района между Кавказ и средно течение на Дунав?

- Поздрав!
цитирай
32. shtaparov - До get (Комент.№31):
10.01.2016 21:48
Не мога да цитирам целия ти коментар в отговора си приятелю заради неговата големина,но макар със закъснение ще отговоря на зададените въпроси така,както намирам че е било:

1. Частицата Ар (Ер,Ур,Ир,Ор,Ал и пр.) всъщност се "превежда" (тълкува) така както съм посочил (Хор т.е. Човек,Същество- в мн.число Хора) но това не оспорва заключенията на Раковски,понеже получените думи (Овчар= На овцете човек,Грънчар= Грънци човек,Хлебар= На хляба човек,Мъжкар= Мъжки човек [Принадлежащ към изявените мъже] и пр.) са съществително плюс негов епитет (пояснение),цялостния смисъл на което може да се тълкува точно така,както ти и Раковски сте го писали,без това да промени ни най-малко смисъла на споменатото от мен значение.

2. Латинската дума Аро е логично да произлиза от нашата,понеже световноизвестният и всеобемащ някога бог Дионис (Арей,Арес) поставил чрез своето име началото на стотици ако не и хиляди други имена и епитети,едно от които е тази "латинска" дума,описваща част от многобройните му качества.
3. В същото време "гръцката" дума Андро (Андрос) или без носовка Адро (Ядро,Сърцевина,Среда) се родее с един от епитетите на Зевс (Юпитер)- Едро (Едрия,Големия бог,Удро- Удрящия бог,който като Пастир на боговете стои в ядрото на езическата религия). Думата "Адро" обаче се родее и с "индуската" дума Шудра (Шудро)- човек,същество както и с Българския израз Шударо (Шет-Аро,Шетащо същество,Произведено от Хермес- Шетащия бог т.е. Заченато чрез секс,понеже "Хермес" освен всичко друго означава и Кермес [Кур нос,Кур носещ]) а в нашата,както и в заимстваната от нея късноегипетска митология е бог на зачатието и секса. Това става кристално ясно когато поясня,че нашите деди несъмнено считали Хермес (Гърмес,Гръмотевица) за семето на Зевс (Богът на небето),с което той опложда Майката-Земя понеже гърмът винаги се движи от небето към земята и никога- в обратна посока а думата Удро (Ударо) нерядко била отнасяна към него.
4. Протоиндоевропейската дума "Херх" (=Същата),която си посочил не опровергава моите заключения,понеже Българската дума Същина,чрез която се превежда тя означава Вистина (Истина,Виждана) и произлиза от името на наш бог,който е пряка еманация на Арей-Дионис и за който съм решил да подготвя специална статия,затова няма да разяснявам всичко за него още сега. Използвайки думата Ар (Яр,Хор=Човек,Същество) в течение на хиляди години и предавайки я на други народи,дедите ни дори не обърнали внимание кога и как тя се превърнала в словообразуваща (това е въпрос на тълкувание) подобно на думата Бог (Баг) за думите Богослов,Богородица,Богат,Божество,Божествен,Богомил,Багатур,Богоравен и пр. И разбира се,Аристократ= Арищо карат (Аричо карат) т.е. Каращ (Управляващ държавата) по Арийски (Като Ариец). Колко още думи и епитети произлизат от това име не искам дори да почна да изреждам- само ще добавя,че думите Вер (Вел,Велик),Гор (Горен,Горящ т.е. Слънчев) и Гол (Голем,Голям) също са от него,без нужда от по-нататъшен коментар.
цитирай
33. anin - Не съм много веща в историята,
11.01.2016 18:50
Ной е бил атлант, нали?
цитирай
34. shtaparov - Ной е бил атл...
11.01.2016 22:06
anin написа:
Ной е бил атлант, нали?

Не обичам да използвам нашироко думи като Атлант и Атланти,понеже не са научно издържани и не внасят сериозен научен елемент в което и да било изследване,а по-скоро спекулативен. От дълго време подготвям дори специална статия,в която да разясня някои неща около легендата за Атлантида и да "приземя" някои атлантофили като уважаемия наш писател (бих го нарекъл и романист) Владимир Цонев например,но не мога да открия в резюме точното описание на острова направено от Платон,за да го цитирам точно вместо да говоря с приближение по спомени. Ако някой разполага с такова резюме на Български,моля да ми го прати като лично съобщение и статията по въпроса ще бъде готова в скоро време след това.
цитирай
35. elcho - Жокер !- търсете Арийци в Индия.
13.03.2016 21:18
И не напразно Хитлер е търсил Арийски Жокери в България.
shtaparov , може би си прав !
цитирай
36. shtaparov - И не напразно Хитлер е търсил Ари...
13.03.2016 22:54
elcho написа:
И не напразно Хитлер е търсил Арийски Жокери в България.
shtaparov , може би си прав !

Да- родината на Арийците (Индоевтопейците т.е. Българите) е Припонтийския регион- Индия била само тяхна колония.
цитирай
37. elcho - В една Индийска провинция има град БАНСКО !
25.03.2016 20:34
Там хората се определят, като Болгари- Арийци !
Може да проверите.
цитирай
38. shtaparov - Там хората се определят, като Бо...
27.03.2016 15:20
elcho написа:
Там хората се определят, като Болгари- Арийци !
Може да проверите.

Благодаря за ценната информация- ако добавиш към нея и линк,ще стане чудесно!
цитирай
39. vitalian4v - Интересно....
21.04.2016 20:14
Това е интересна тема,сега си спомних,че преди време разговарях с един мой познат относно арийците,потопа и траките,та самите Одриси са наблюдавали потопа,не си ли се замислял защо много от тракийските племена в мирни региони живеят по планините,нещо като древен заложен инстинкт останал от черноморския потоп.
Поздрави!
цитирай
40. shtaparov - Това е интересна тема, сега си сп...
22.04.2016 19:01
vitalian4v написа:
Това е интересна тема,сега си спомних,че преди време разговарях с един мой познат относно арийците,потопа и траките,та самите Одриси са наблюдавали потопа,не си ли се замислял защо много от тракийските племена в мирни региони живеят по планините,нещо като древен заложен инстинкт останал от черноморския потоп.Поздрави!

Точно така мисля и аз- страховитите събития около Потопа така стресирали хората,че накарали много от тях да се заселят трайно из планините. В това число и много от "пра"-Българите- преки свидетели на самия потоп.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816931
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136743
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи