Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2015 14:01 - ВЛАДЕТЕЛСКАТА ТИТЛА KANAC YBIГI - КРАЯТ НА ЗАГАДКАТА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 19541 Коментари: 34 Гласове:
59

Последна промяна: 18.04.2018 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"АНАЛИЗЪТ" СЛАГА КРАЙ НА ЗАГАДКАТА ОКОЛО ВЛАДЕТЕЛСКАТА ТИТЛА KANAC YBIГI


   За основната владетелска титла на древните Българи е писано много
- и верни,и неверни неща,а според най- абсурдния предложен вариант основната дума KANAC в нея е гръцко изписване на тюркската титла "хан". Това,че първите ханове са исторически засвидетелствани няколко века след първата поява на титлата KANAC не смущава шизофренните помисли на тюрколозите,според които въпросът е приключен веднъж завинаги и никаква сила освен реална физическа саморазправа не може да ги накара да признаят,че са допуснали глупава грешка и са лъгали народа си повече от 60 години. Колапсът на примитивната им "наука" ги е довел до невъзможност да разпознаят началото и края на думите в израза KANACYBIГI,от което следва,че всичките им "преводи" ще са погрешни.

  Базирайки се на съветската помощ,която се състоеше главно в укриване и унищожаване на онези оригинални древно-Български извори,които опровергават тяхната фалшификация,окопалите се в нашата историческа и археологическа наука тюрколози и туркофили решиха,че никога няма да се открият доказателства,които да оборят техните лъжи. След промените от 1989 г. обаче и особено след появата на "Ангеловия анализ" нещата из корен се промениха- появиха се хиляди нови възможности за сравнения и съпоставки с нови,неконтролирани и нецензурирани от червената фалшификаторска школа извори,както и нови системи за тълкувания,които започнаха така детайлно да навлизат в същината на проблема,че превърнаха гордия презокеански лайнер на дебелооките тюрколози в прогнила и проядена от червеи руина,заплашваща всеки момент да се срине върху главите им.

  Но сега нека ги оставим да решават сами своите проблеми и да се съсредоточим върху нашите. Напоследък в Българската историография се очерта една нова тенденция- да се въвежда на мястото на
дискредитираната титла "хан" друга такава- "кан",което би трябвало да е знак за някаква промяна,както и за придвижване към пътя на Истината. Внимателното вглеждане в тази новоизтипосана "Българска" титла обаче показва,че тя не е нито нова нито е Българска,а си е съвсем същата туркомонголска титла "хан",само че произнесена по американски,а не по руски образец. Това става ясно от следните примери:

1. Руско название                           2. Англоамериканско название

Хан                                                   Каан (Кан)
Бухара                                              Букара
Археолаг (Археолог)                          Аркеоладж
Михаил (Михал)                                Майкъл (пише се Микал)
Тутанхамон                                       Тутанкамон

Анх (вид египетски жезъл)                Анк (Анкх)                                 
Ахил (Ахилес)                                   Акиле (Акилеас)
Навухо (Навуходоносор)                    Набуко (Набукодоносор)
Захария                                            Закария
Рьорих (Рюрих)                                 Рюрик                                          

  Същото се случва с арабските названия- йеменското кафе Моха е известно на запад като кафе Мока,а арабската дума Хазна (Ел Хазне) се изговаря на запад като Ел Казне. Което иде да обясни,че което е "кан" на запад,на изток си е "хан" и никой не може да убеди руснаците и западняците в противното. Учените дори са установили,че във всички тюркски езици титлата е именно "кан",с изключение на турския- само в него тя е "хан"!


  Ето как тези примери,а и още много други показват колко са се заблуждавали онези,които вярват,че "новата" титла "кан" чертае път към ново познание и е знак за промяна на мисленето. Напротив- тя е опит да бъде утвърдена тюркоазиатската теза за произхода на Българската титла не само на Изток,както се правеше в досегашното комунистическо време,а и на Запад. Проучването,чиито резултати са изнесени в тази статия показва,че налагането на досегашните фалшиви титли е всъщност престъпление срещу България,за което не може да има нита прошка нито давност. Единствено проф. Петър Добрев- знаменития автор на "Сага за древните Българи" и на цялата съпровождаща я поредица от книги около нея заслужава да бъде толериран и адмириран,но не защото е въвел тази титла в научно обращение,а заради блестящия си неподправен патриотизъм и заради безхитростната вяра,че неговите трудове разкриват пътя към истината за нашите предци!

  Въпреки огромния си труд в полза на България този наш забележителен учен,заслужаващ най-високи държавни отличия е допуснал и няколко грешки,но това не е направено умишлено и по негова вина,а заради отказа на обкръжаващите го академични среди да му помагат и съдействат в неговото благородно дело. Той като "сам воин" е оправдан за грешките,които лесно може да бъдат отстранени- част от "старошколците",които активно повтарят и разпространяват новата фалшива титла,не са оправдани! Истина е,че П.Добрев е стигнал в проучванията си до Памир,но силите му са стигнали дотам- дългогодишните усилия,които полагаше и още полага в полза на родолюбивото ни дело са дали своето отражение и хроничната умора,която се е натрупала у него не му е позволила да погледне по-нататък и да си зададе въпроса:

"-А откъде се взеха тези Българи в Памир,как се озоваха там и единствено там ли са живели наши сънародници в древността? Каква е ролята на царете Дионис и Александър в появата и етногенезата на тези Българи и само в Памир ли са живели такива,или ги е имало и на други места? Кой отведе народа Болг в Британия и Белгите в Галия- от Памир ли дойдоха те или от някое друго,по-близко място и ако са тръгнали от Памир,как тези заклети планинци изведнъж се превърнаха в професионални мореплаватели,способни да минат през бурните води на Атлантика,за да достигнат Галия и Британия на кораби? И ако коренът им не е в Памир,кой ги заведе в Памир тогава  и къде е тяхната истинска прародина?"


  Този пропуск на блестящия учен не е непростим- той и така направи прекалено много за България,като помогна на хиляди хора да прогледнат и да проумеят,че истината за България е съвсем различна от онази,която ни поднасят червените туркомански отрочета. В своите издирвания той не намери нито един пример който да потвърждава,че Памирските народи са ползвали титла "кан"- напротив,откри примери,че те са ползвали титлата Канеаш (=Каняш,Каняз). Тюрколозите обаче бързо усетиха неговата грешка,затова с охота приеха в научно обращение сгрешената титла "кан",понеже тя даваше шанс за спасяване на пробитото им туркофилско корито и защото като верни на "Партията" кадри посещаваха богатата чужбина много по-често от него и от другите ни честни учени,работещи самоотвержено за разкриване на истината. Поради тази причина туркоманите бяха добре осведомени как звучи тяхната версия "хан" на нашата владетелска титла в Западна Европа и колко химерична е нейната разлика от лансираната напоследък титла "кан".

  В крайна сметка дори самият П.Добрев навярно е разбрал,че "кан" и "хан" са една и съща дума произнесена по два различни начина,затова напоследък отбягва да дава мнения и изявления във връзка с тях а това е твърде извинително и уважително като причина,заслужаваща нашите големи адмирации и поздравления към него. Тюрколозите обаче продължават като зомбирани да повтарят "кан",та "кан",въпреки всички усилия на разумни хора да налеят малко мозък в главите им и да помогнат за прекратяване на налаганите от тях словохулни заблуди които освен че са неистини,нанасят огромни и непоправими вреди на България! А да допуснем нелепата мисъл,че средновековните ни предци са били толкоз неуки и късопаметни,че за 3-4 века са успели да забравят истинската титла на дедите си,та от незнание пишели "Княз" наместо "хан" или "кан" е не само осъдително,а е престъпление срещу народа и родината!

  Разгледаните в статията оригинални средновековни извори,повечето от които древно-Български категорично говорят,че Българската титла в езическия период не е била нищо друго освен Княз или Каназ,изписвано на гръцки като Канас,а на Български- и като Кънязь (12-ти ред вляво отдолу нагоре):

image
 
        image

  "Именника на Българските князе" като първостепенен домашен извор е категоричен- Аспарух (Исперих) никога не е бил нито "хан",нито "кан",защото е бил Княз. Същото казва и анонимната Българска хроника от XI в.,в която Аспарух е наречен "Испор княз". В други статии съм изразил своето мнение по въпроса- абсурд е да считаме Именника за "превод" от "турко-Български" на "славянски",понеже той винаги е бил написан на същия този наш древен език,на който го намираме днес.

  Ако той бе "превод" на "славянски" от някакъв непознат език,защо е "преведена" само владетелската титла,а не са преведени календарните термини в него- преводачът ли е бил некадърен,или пък е считал тези термини също за "славянски"? Моето мнение по въпроса е категорично: "преводач" просто не е имало,понеже не се е налагало текста да бъде превеждан- имало е само книжовници,които го възобновявали с цел да го съхранят: първо от рунно писмо на Кирилица а след време: от стара книга върху нова книга!

  Другите наши владетели,управлявали преди и след Аспарух,също са носели титлата Княз- пише го в "Именника",не в пиянските изцепки и бълнувания на Сталин! Титлата на Крум също е била Княз- в Българския препис на Манасиевата хроника използваната от гръкоезичния автор византийска титла "архонт" е заменена недвусмислено с титлата "Княз" и не защото преводачът не е знаел неговата истинска титла,а ИМЕННО защото прекалено добре я е знаел:  

        image         
 
  Че израза KANACYBIГI се разделя на думите КАNAC и YBIГI,а не на съчинените от мошеници фалшиви думички КАN ACYBIГI или КАNA CYBIГI говорят няколко железни аргумента:


1. В един от древните ни надписи (Хамбарлийския) Крум е наречен АРХОN YBINГI (Архонт юбиги,с носовка),а не АРХОN ACYBINГI (АCYBIГI) или АРХОN CYBINГI (CYBIГI- без носовката). На мошениците много им се иска да обявят този надпис за сгрешен от неграмотен каменоделец но не са посмели да го направят,защото ще станат за смях и на децата. Те обаче не обичат и да го показват нашироко,понеже той разрушава цялата верига от лъжи,на която се крепи фалшивата тяхна теория за произхода на Българите:

image

2. Великият изследовател Петър Добрев установява,че в много Памирски езици все още се използва думата Канеаш,означаваща при тях "Извисен",а в нашия език- "Канаш" (Канас,Каназ) и "Канеш" (Канес,Кънез) и тя не е нищо друго освен владетелската титла Каняш (Къняз,Княз).

3. Анонимният секретар на унгарския крал Бела IV (1235-1270 г.) нарича Българския владетел от началото на VI в. "Кеанус Магнус" (Канас Магнус,Велик Каназ,Велик княз)- "Кeanusmagnus dux Bulgarie". Това сведение е погрешно преписано от Блазиус Клайнер (трансилвански католик от Български произход) като Реанус и предавано на нашите читатели като Реан,докато истинската му форма дори не е и Кеан,а Кеанус (Канус и дори Кънус [Къняз]). Грешката е станала поради приликата между латинските букви К и R,като в някой от по-старите преписи на сведението К-то не е било достатъчно четливо,което допуснало възможността то да бъде прочетено като R.

4. В единствената запазена досега монета на княз Аспарух неговата титла е записана на латински като CANV (обратно на часовата стрелка),което без съмнение е съкратена форма на истинската титла CANUS (Канас,Каназ):

image
За да няма спорове че монетата е негова пояснявам,че надписът на лицето (по часовата стрелка) е A-RU (A[SPA]RU) с вътрешно съкращение- такова има и в оригиналните монети на Константин Погонат които солидът на Аспарух копира,като императорското име е записано под формата CONTNUS (CON[STAN]T[I]NUS):

image
5. В съседното на Памир Кушанско царство някога е имало съпровождаща владетелска титла "Явуга" която не е нищо друго освен нашата съпровождаща титла Ювиги (Юбиги).

6. В тюркските каганати е имало второстепенна владетелска титла "Ябгу",която не е нищо друго освен калка на нашата съпровождаща владетелска титла Юбиги (Юбги,Ябги).

7. В някогашен Тохаристан (земята на Тохарите в Средна Азия,граничеща с Тибет и Алтай) съществувала високата сановническа титла Япко или Йъпко,която била най-висша след владетелската. Тюрките я заели от Тохарите под формата Ябгу,понеже първите пратюрки живеели в тохарското княжество Турфан (Турхан,Туран),което граничело с други тохарски княжества подобни на него. Тохарите пък я наследили от нашите деди по времето,когато Стара Велика България опирала бреговете на Тихия и на Индийския океан (http://shtaparov.blog.bg/politika/2014/07/26/istinskite-granici-na-stara-velika-bylgariia.1284179).


8. От Аварския каганат е известна владетелската титла КАНАЗАУЦИ,която след вещо разтълкуване добива вида КАНАЗ АУЦИ (Къняз авуци),като наставката "авуци (авуги)" е пълен аналог на кушанското "явуга" и на нашето "ювиги" (юбиги).

9. В арабските извори за Българската история Ибн Хурдазбих (IX в.) пише,че владетелската титла на "Славяните" (Волжките Българи) е Каназ,но някои техни владетели се наричали ардаширшах и бурджаншах (Император на Българите). С това той безусловно конкретизира,че говори именно за Българите а не за онези "славяни",които витаят в туркоманските глави на нашите фалшификатори. Че Волжките Българи са онези "славяни",на които се приписва "славянския" език на Българите потвърждава и Ал Хамауи (XII-XIII в.) в своята книга "Речник на страните":

"Булгар- град на славяните,разположен на север. Студът е много силен и на земята пада сняг не само през зимата,а почти през цялото лято и хората за малко виждат земята си изсъхнала. Къщите им са изцяло дървени и се градят дърво върху дърво,като се скрепяват с дървени клинове.....Четох книгата "Рисала" на Ахмад Бин Фадлан (Ибн Фадлан- бел.моя).....Той казва: ".....пристигна писмото на славянския малик (=цар) Алмаз бин Шауки Балтаург до емира на правоверните,с което той го молеше да му изпрати човек,който да го посвети в религията,да го запознае с ислямските обреди,да му построи джамия,да му издигне минаре,от което да се приканват към молитва хората от града и всички области на неговото царство....."

  Същата "славянска" (Българска) титла КАНАЗ е записана в някои преписи на "Именника" под формата "Къняз",а в други- под формата "Княз" от което става ясно,че Канас (Каназ) и Княз са една и съща титла и за да не разберем това след запознаването с поднесените тук факти трябва да сме имбецили или мошеници,на които точните и логично формулирани аргументи само им пречат!

                                             image
  От всичко казано дотук накрая става ясно,че истинската титла на Българите и на Дунав,и на Волга винаги е била Каназ (Княз) и нищо друго което означава,че в своите тълкувания "Ангеловият анализ" ще се занимаваме именно с нея,а не с фалшивите и никога несъществували в коренните земи на древна България владетелски титли "хан","кан" и "балтавар",вменени на дедите ни през ХХ в. Това никак не устройва създателите на "тюркската теория" и притеснява техните нечисти съвести,затова те задължават историците да окичват Волжко-Българските владетели с измислената от тях титла "балтавар" (балтаург),за да прикрият разгрома на своята теория,който тя претърпява при допира си с арабските извори за Българската история. Ако четем "Арабски извори за Българите" добросъвестно,няма как в стр. 58 да не забележим думите на прочутия арабски пътеписец Ибн Фадлан (Х в.),които правят на пух и прах тюркоманската лъжа,че титлата на Волжко-Българските царе е била "балтавар":

"О,Господи,напътствай малик (цар) Балтавар (в някои извори- Балтауар),владетеля на Булгар."
 
  Тюрколозите съвсем не харесват идеята,че владетелската титла на Волжките Българи може да е била "Каназ" (Княз) както онази на Дунавските Българи затова твърдят,че споменатата в пътеписа дума "Балтавар" не е име,а тюркска владетелска титла,без в измамническия си устрем да забележат че ако бяха прави,буквално преведените думи на пътеписеца биха получили следния абсурден и дори смехотворен смисъл:

"О,Господи,напътствай цар цар,царя (владетеля) на Булгар."
или в друг вариант "О,Господи,напътствай владетеля владетел,владетеля на Булгар."

  Знаейки че прогнилата им теза отвсякъде издиша поради допуснатото от нея тройно повторение на една и съща по своя смисъл титла (феномен,непознат на друго място в световната история),тия безочливи мошеници дори са се потрудили да напишат специална студия,предназначена да убеди скептиците,че думата "Балтавар" (Балтауар,Балтаург) е владетелска титла а не лично име- явно защото са предугадили,че срещу съшитата им с бели конци опашата лъжа ще възникне остра критика,когато хората съпоставят техния "превод" с оригинала на конкретния арабски извор. Всичките им усилия обаче са разбити на пух и прах от безцеремонния автор Ал Хамауи,който най-невъзмутимо отбелязва:


".....пристигна писмото на славянския малик (цар) Алмаз бин Шауки Балтаург до емира на правоверните....." (виж първия цитат) за да покаже,че името на този цар е Алмаз бин Шауки Балтаург,произнасяно понякога Алмус (Алмуш) бин Шавки (някъде- Шилки) Балтауар (Балтавар). За да подчертаят,че думата "Балтавар" не е титла а лично име,пътеписците изрично са добавили към нея арабската дума МАЛИК,която съответства на титлата "цар" и с това спорът става напълно излишен а трудовете на тюрколозите- нерентабилно гориво за печки и парни котлета!

  Окончателно доказателство че думата Балтавар (Балтауар) е лично име а не титла дава нейното тълкувание: тя означава буквално Балтазар- добре познато персийско име в древността. Познавайки подробностите дори можем да считаме,че първите арабски летописци са писали именно него в своите хроники,но живелите векове след тях,допускайки грешки при трудното разчитане на тогавашната арабица,са го разчитали неправилно или са пропускали двусмислено четящия се звук в своите преписи.

Познаващи ранната арабица от IX-X в. специалисти знаят,че арабските букви
З,У и В твърде много си приличат- в първия случай имаме диагонално спускаща се наляво дъговидна хаста: ز(З) а във втория и третия- почти същата такава хаста,чийто горен край е извит като колелце: و(У,В) при което не се правела никаква друга освен условна разлика между звуците У и В,а звукът З често бил объркван с тях. Това показва че авторите на древни арабски ръкописи,нямащи възможност да спазват строго унифициран стандарт при изписването на буквите лесно са можели да напишат някоя буква така,че тя да бъде объркана с друга при бързо и немарливо писане или при невнимателно разчитане.

  Не стига това,но същата дума Балтазар (в някои извори Валтасар) е спомената в християнските трудове като име на един от тримата влъхви (източни царе),дошли да се поклонят на новородения Христос,което я прави особено важна и известна и ако би била призната за име на ранен Български владетел четящите лесно биха се догадили,че личните имена на Волжките Българи имат толкова общо с тюркските,колкото и с бушменските. Такъв автогол корумпираните тюркомани никога не биха си вкарали затова се силят да наложат хипотезата,че думата Балтауар е някаква особена разновидност на рядко срещаната турк-азиатска титла "Елтебер" и с това решават своя проблем,но не и нашия.

  Те така са се заплели в своите лъжи,че "не са" забелязали или по-скоро не искат да знаем другата любопитна особеност,свързана с този проблем- тюркската титла "Елтебер" е писана от арабин,значи основната й форма не е "ЕЛТЕБЕР" (ЕЛ-ТЕБЕР) а ТЕБЕР,и началното ЕЛ в нея не е част от тюркската титла,а само един добавен от арабите неопределителен член. Думата "Елтебер",удобно преиначавана на "Илтивар" поради липса на буква "Е" в арабицата е непонятна за тюрките и в двете съчинени от тюрколозите форми. Не е  такава работата обаче с думата Тебер (Табор) или като титла "Предводител на табор",понеже тя произлиза от ведически санскрит и означава Тамбор (с носовка) т.е. Тумбар (Предводител на една тумба войници),при което под "Тумба" древните Марсови племена разбирали точно определена и предварително уговорена цифра- предположително 100,500 или 1000.


  Ако ни бяха казали за тази особеност веднага щеше да проличи,те названието Балтавар (Балтазар) няма нищо общо с думата Табор,та дори и с арабската й форма Ел-Табор (Ел-Тибар),а е личното име Балтазар. То може да е ползвано от персите,които през V в. попаднали за известно време под Българското влияние,но произходът му остава изконно Български,а неговата форма Валдазар демонстрира най-ярко това,понеже:

Балтазар (Валдазар)= Валда-Зор (Влада Зор,Владетел на Зората,Обладател [Притежател] на Зората),сиреч- това е епитет на Бога на изгряващото Слънце и показва,че носещият го владетел бил роден рано сутринта,по време на Слънчевия изгрев или в месеца,принадлежащ на Изгряващото Слънце в "пра"-Българския календар. То се родее с други такива наши имена като Лъчезар (Лъчи-Зор,Лъчиста Зора), Велизар (Веле-Зор,Велика Зора), Светозар (Света-Зор,Свята Зора), Светлозар (Светла Зора) и пр.От него произлиза "еврейското" име Елиазар,чието истинско звучене "Велязар" означава Веля-Зор (Веле Зор,Велика Зора) за да покаже,че нашите предци са имали огромно влияние върху древните евреи векове преди Хуните да завладеят Персия и преди в Израел да се появи Месията.

  С това казусът за титлата може да се счита за решен- остава да разберем само нейното истинско значение и тълкувание,както и съдържанието на израза YBIГI (ЮВИГИ,ЮБИГИ),който я съпровожда. Неговото тълкувание не е трудно,защото има три основни тълкувания в Българския език:


1. YBIГI= Юбиги (Ю-Биги,Йу-Бага,Ву Бага,Во Бога,У Бога,Въ Бога). С това древният израз КАNACYBIГI придобива ясното значение "Княз у Бога" (Княз во Бога,Княз от Бога,Божествен владетел). Думата БИГИ все още се ползва в някои локални украински диалекти вместо думите БОГЪ (БОГА) и БОХЪ (БОХА),а думага БИГ в английския език означава "ГОЛЯМ" от което разбираме че тя е епитет на Бога,внесен в английския език от Fir Bolg (XII-VIII в. пр.Хр.) или от племето Англи (Унгри,Унгури,Уногури-с прех. Л-Р,V в. сл.Хр.).

2. YBIГI= Ювиги (Ювеки,Увеки,Вовеки,Навеки- с възст. на I-та съгласна или с прех. Й-В,Й-Н),при което израза KANAS YBIГI добива значението "Княз Вовеки" или "Княз Навеки" (Доживотен владетел,Носещ княжеската титла до живот).

3. YBIГI= Увиги (Увага). Думата "Увага" в полския и в украинския език,които са производни на старо-Българския и днес означава "Важно,Най-важно,Което важи (ваги)",а тогава изразът КАNAC YBIГI добива смисъла "Важния Княз,"Най-Важния Княз" вероятно за да покаже,че нашият Княз е по-важен и по-велик от обикновените племенни "славянски" князе,които ги имало във всяко племе,понеже е техен император и върховен владетел.


  Не мога да приема безрезервно версиите на някои учени за наличие на връзка между второстепенната ни титла Ювиги (Юбиги),която те за удобство превръщат в Сюбиги,с тюркската дума Сой (син,потомство). Първо- второстепенната ни титла не е Сюбиги и второ- тюркската дума произхожда от тохарската Сой (син),намира се в тясна връзка с персийското и пущунското Зай (син),с осетинското Зеус (Потомство)- виж нашето Зиези (Зиезъ) и с още много подобни източноирански думи,значи тя самата не е тюркска. Произходът й впрочем е Български,понеже дедите на Тохарите,Персите и на останалите източни Иранци (Арианци,Арийци) са Тракопелазги от Палеопонтийския регион,преселили се на изток заедно с Дионис,а Българското значение на тази "проблематична" дума е Сос (Мъжко семе,Мъжки наследник) и Сон (Син).

  Тълкуванието на титлата Каназ се оказва доста по-трудно: много време изтече,докато бъдат открити достатъчно убедителни аналози,които да докажат тясната й връзка с Българския език. Такива аналози в крайна сметка се откриха и те я свързват не само с Българския,но и с другите възникнали на Българска основа езици ("славянските"):

Каназ (Къняз,Канас)= Хунас (Хунак,Хуняк,Хунът). Затова в старите извори понякога пише за "Хунът Кубрат",с което указвали не само неговата принадлежност към точно определено "пра"-Българско племе,но и заемания от него сан. Думата "Каназ" обаче има и други значения,които я свързват с първата установена аналогия и придават допълнителен,много по-богат смисъл на титлата:

Каназ= Конас (Конят= Сатурновият,Представител на Всебога), Пунас (Пуни=Хуни=Фини [Финики]) т.е. Пълнещ държавната хазна,Представител на бога Пан (Пун,Хун) т.е. Пълен (Всеобемащия,Всеобщия бог), Кониз= Кон-из (Из Кон,От Конния бог т.е. от Сатурн), Пунис (Пун-из)= Из Пан,От Пълния (Всевластния,Световния) бог понеже Пан (на гръцки- "Всичко")= Пун (Пълн,Пълен)= Всевластен,Всеобемащ,Световен бог). Оттам титлата Каназ (Хунас,Пуназ) означава Пълен господар (Абсолютно господстващ,Неоспорим титуляр на властта) и Кон-из (Пан-из)= Получил властта си от Конния бог т.е. от Сатурн-Дионис,Получил властта си от Пан (Пун,Пълн= Световния бог,Пълния [Всеобщия,Всеобемащия,Окончателния,Изчерпателния] бог!

  Както научих през април 2018 г. обаче,това мнение не било ново а било изказано преди повече от 100 години от един руски учен,но той обявява формата Кънязь (Канас) на титлата "Княз" естествено за "руска",понеже била вмъкната в "Именника на Българските князе" по правилата на "руския" правопис:

                image

  Тя обаче не е руска и никога не е била такава,понеже за пръв път я срещаме в Кирилския надпис върху надгробния камък на Българския княз Пресиян (1060-1061 г.),да не говорим за нейното изписване върху надписите на Българските владетели от IX в.:

                                     image
    От тази наша титла идат "немските" титли Кьониг (Коник,Хуник,Конник) и Кунинг (Хунинг,Хуник- без носовката),означаващи Пуник (Пунич,Панич) т.е. Пълнич (Пълен господар,Господар на всичко)!

  Други значения и аналози на титлата Каназ (Къняз,Княз),имащи тясна езикова връзка с вече споменатите,са:


1. Кахнас (Казнас)= Казнещ (Раздаващ присъди,Съдещ,Върховен съдник на страната,което пък фигурира сред епитетите на бога Сатурн). Думата Казнещ означава още Къснещ (Късащ съдбите и телата на осъдените,Скъсителя).
2. Санас (Санът,Върховният сановник).


3. Чинес (Чинещ,Предприемащ) т.е. Върховния чиновник,който чини (Предприема,Начинава) важните дела в държавата,а преходът К-Ч е добре засвидетелстван в Българския език.
4. Кинес (Кинец,Конец,Кинещ)- виж думата "Кинене" в Шопския диалект,означаваща "Късане" и "Гинене",като значението в случая е "Окончателния" (Крайния) съдник.

5. Канес (Канещ)= Върхован жрец,канещ добрите духове (богове) в помощ на народа и държавата.
6. Гонес (Гонещ)= Върховен жрец,гонещ злите духове (богове) от страната и държавата.

7. Санас (Самас), Самец (Самият,Единственият) т.е. Едноличният владетел (Монархът),Самодържецът,Получил властта си от Сама
бога (от Марс-Арей),Върховния жрец на Сама (на Марс).
8. Земас (Земащ)= Вземащ дял от всяка военна плячка,Вземащ данъците.

9. Земяс (Върховен поземлен владетел,Жрец на Богинята Майка).
10. Кемас (Кемус,Земус,Камъс [Камък])= Върховен жрец на Земята (Луната,Богинята Майка).

11. Кахнас (Каханас,Каганас) ще рече Каган (Копан,Жопан,Жупан) сиреч Щопан (Стопан)- Върховен собственик на земята в държавата и Върховен Стоп (Щоп,Щип,Щит) на народа и държавата.

12. Ценас (Ценният,Най-ценния човек в страната,Оцененият от народа и болярството),Чинас (Чинещият,Струващият,Който струва много,Който прави [извършва,струва] политиката и важните за страната споразумения). Тук се набива в очи приликата между думите Струва и Страна- тя също не е случайна понеже думата Страна освен Странична (Заделена,Обособена) означава още Страхна (с доб. "Х") т.е. Стравна и Странна (с носовка) т.е. Струвна (Струвана,Управлявана от Струващия). Оттам идат думите Строй (Стров,Струв т.е. Направен,Подреден) и Стриктен (Стрихтен,Стривтен,Струватин)= Подложен на характерната древно-Българска дисциплина,която Царското ни племе налагало на останалото население.

13. Кунас (Унас)= Умас (Най-умният в държавата), Сунас (прех. К-С)= С умас (С ума си,С ум) т.е. Най-умния сред управниците.
14. Кунас (Хунас)= Хунът,Хун-ас (Хун-из,Произлизащ от [из] племето на Хуните т.е. от Царските Скити. Затова в древни извори се говори за "Хунът Кубрат" и за Кубрат- господаря на Хунския народ. Йоан Никиуски (VII в.) например пише:


"Кубрат,владетелят на Хуните,племенник на Орган,бил приет млад в християнството в Константинопол и отраснал в императорския дворец."

  Друг ранен извор споменава,че "Хунът Кубрат" е завързал нечувано приятелство с император Ираклий по време на престоя си в Константинопол (Цариград) с което иде да покаже,че Кубрат е върховен владетел (Каназ,Хун-из) от благороден Хунски произход. Вменената на Българите тюркска титла "Хан" в крайна сметка означава същото- "Хун",понеже Хунският произход на даден владетел сам по себе си е бил достатъчен,за да докаже неговата знатност и неговото неоспоримо право да владее престола по Божествена повеля. Това означава,че всички тюркски,монголски,китайски,турски и прочее ханове са били не монголоиди,а Хуни по произход,т.е.- Царски Скити или хора от Царското племе на Българите!

  Затова титлата "Хан" (Хун) не е срамна нито за Българите,нито за римляните,нито за германците и за французите дори- от нея в европейските езици идат цяла редица кратки титли и "наставки",обозначаващи гарантирания благороднически произход на своя носител:

1. Пан (в Полша).
2. Бан (в Хърватска,Влашко,Украйна и пр.).
3. Ван (в Холандия и в Памир).
4. Фон (в Германия).
5. Дон (в Испания).
6. Дьо (във Франция)- старата й форма ще да е била Дьон.
7. Де (в различни части на западна Европа)- старата й форма е била Дьо и Дьон (Дон,Фон=Хон [Хун]).
8. Сан (оттам- Сановник).
9. Чин (оттам- Чиновник).
10. Кан (при пущуните= Господар).

  Допълнителни изследвания сочат,че в пряка връзка с нашата титла Каназ (Хунас,Хун-из) се намира личното име КАНАЗИР (виж фам. Каназиреви от Разложко),което означава КЪНЯЗАР (Княжи човек,Потомък на старите Български Князе),а също и множество по-висши или по-низши титли и названия в днешна и древна Евразия:

1. Консул (в Рим и "Византия")= Канс-ал (Канас-ар,Княжески човек,Човек от древен Княжески [Хунски] род).
2. Комес (в Рим и Византия)= Канес (Кънез,Кнез).
3. Комит (в средновек. България и Византия)= Хонит (Хонът,Хунът).
4. Кьониг (в Германия)= Хуник (Хунис,с прех. Г-К-С).
5. Кинг (в Англия)= Хунг (Хуниг,Хуник).

6. Княз (в късносредновековна България,Русия,Сърбия и другаде: по-стара негова носова форма е Къненз)= Куназ (Хунас,Канас).
7. Кунинг (у Готите т.е. Гетите е Кунигс)= Куниг (без носовката) т.е. Хуник (Хуникс,Хунис,Хун-из). Подобна титла са имали Фини (Хуни) и Естони (Астини)- Кунингас (Хуник-из,без носовката).
8. Кеан (у Келтите)= Кян (Кан,Хан,Хун).
9. Генус (у латинците- Родоначалник)= Хенус (Хемус [Стара планина] т.е.- Родоначалие на народите от западна Европа.
10. Кен (Куен) у протоиндоевропейците= Кен (Кан,Хан,Хун).

11. Куна т.е. Хуна (в иранския ягнобски език)= Старейшина,Вожд. "Иранския" език е всъщност Ариански (Арийски),а Арите са Ората (Хората) т.е. древните Българи.
12. Коне (Кооне- в пущунския индоирански език)= Старейшина,Предводител.
13. Кона (в кюрдския език).
14. Кане (в памирските езици талишки и гилянски).
15. Кохян (Коян- в персийския език).

16. Коен (в еврейския ез.= Върховен жрец,Предводител,Вожд). Коените (Кюните,Хуните) някога без съмнение са били върховни жреци на Всебога а оттам- на Слънцето,Земята (Луната),Марс,Хермес и Зевс- точно като своите деди древните Хуни (Пуни),наричани от израилтяните Ханаани (Хуняни,Хунини). Затова тази дума има свои по-древни аналози в протосемитски,угаритски,финикийски,арамейски и арабски език,някои от  които звучат като Кухун,Кохен и Кехан а значението им най-често е "жрец".
17. Кина (в шугнанския ирански език).
18. Кана (в язгулемския ирански ез.).
19. Кона,Кьона (в хуфски и рушански ез.).
20. Кено (в сариколски ез.).

21. Конаг (в памирския език белуджи)= Старейшина,Вожд.
22. Ханака (Канака- в авестийски ез.)= Старец (Старейшина,Старши).
23. Кахван (в пехлевийски ез.)= Старец (Старейшина,Старшия).
24. Кум (свидетел на младоженците) т.е. Старши жених,добил опит в брака и готов да го сподели с младите.
25. Куни (протоиндоевроп.= Род). Обяснението на тази дума чрез Българския език е лесно. Тя е вариант на "гръцката" дума Гени (Ген,Генетичен код) но е много по-стара от нея разбира се,а значението на думата Гени е Жени (Жена,Майка,Богиня Майка).

  Думата "Гинека" на гръцки значи "Жена",но тази дума не е собствено гръцка- тя отново е наша и в първообраз вероятно е звучала като Жинека (Женика) и Жинеца (Женица),като старогръцкия език е деформирал звуците "Ж" и "Ц" в нея. Във връзка с тази дума са латинското Генус (Род,Произход) ще рече Женус- оттам са думите Генеза, Етногенеза, Генезис и пр. Затова думата Хан (Кан) означава още Кам (Камък,Земя= Богиня Майка) и Хум (Хума,Хумус,Камъс [Камък- с прех. С-К],Почва) ще рече Изначалие,Началие (Началство) на държавата,Начелие (Начело на държавата) както и Род (Потомствен аристократ,Човек от царски род).

26. Канна (в ягнобски ез.)- Главна (Издигната) част от жилището,където спи главата на семейството.
27. Кан,Кхон (в пущунски ез.- господар).
28. Кнонза,Хонза (в нуристански т.е. кховарски ез.- владетелка,царица).
29. Ксандии,Кандии (Царски Сармати [Савромати])- клон на Царските Скити. Оттам е възстановена староаланската дума Кшаянт (Ксаянт)-владетел.
30. Ксаяна (авистийски ез.- Земя,Страна).

31. Ксах (староинд.ез.- Земя,Страна).
32. Кания (Кения,Кенца: в тохарски "б" ез.- страна,държава).
33. Еканье,Еканне (тохарски "б"- владение)= О`Кане или само Кане,след махане на езиковата протеза. На Български означава Каме (Камя,Камък т.е.- Земя,Богиня Майка).
34. Канес (хетски ез.- Знание),а хетският е тяснороствен ако не и аналогичен на архаичния Български език. По тази причина за Велик Каназ (Велик Княз) Българите назначавали човекът,показал най-големи знания и умения в ръководенето на държавните дела.
35. Гено,Гно (протоиндоевропейски ез.= Знание),оттам е и гръцкото Гносис (Геноси),а значението му е Богиня Майка (Богинята,познала мъжката любов). Затова в стари преписи на Библията се откриват изрази като "Ева позна Адам" и др.подобни,означаващи че Ева от Богиня Дева (Венера) се е превърнала (преродила,преобразувала) в Богиня Майка. Тази древна дума има още значения- Жено (Жена,Богиня Майка) сиреч- Опознала мъжете и Зно (Зна,Зная),а в тясна връзка с нея са съвременните думи Знание (Земяние= Получено от Земята т.е. от Богинята Майка) и Зимание (Взимане на познания) а в пряк палеолитен смисъл- приемане (вземане) на мъжкото оплождащо начало от Богинята Дева,което ще я превърне в Богиня Майка.

36. Кньен,Княн (тохарски "а"= Зная,Знание).
37. Гноско,Носко (лат.ез.- Знание).
38. Кан,Кунум (готски ез.- Знание).
39. Кунуку (шумерски ез.- печат). Означава "Запаметена информация,Записана информация" и е в тясна връзка с нашата древна дума Куника (Кънига,Книга). Затова нашата дума "Печат" е означавала някога "Пишат" (Нещо записано,Специално записана информация).
40. Книга (в стария Бълг.ез.- Кънига,Куника) със същото значение като аналогичната й шумерска дума. Означава още Думика (Думаща)- оттам значението на думата Канас се разширява и придобива допълнителния смисъл Думас (Думащ,Придумващ народа,Говорещ с боговете върховен жрец). Затова от титлата Канас е произлязла Тракийската титла Династ (Динас,Думас) т.е. Димащ (Думащ,Разговарящ с боговете).

41. Фанакс,Ванакс (в микенски т.е. в Пелазгийски ез.- Владетел). Значението на тази дума се открива лесно: Фанакс= Хунакс (Канакс,Канас),понеже К=С(З)=СК=КС,а преходите Ф-П,Ф-Х и Х-К били добре известни на дедите ни.
42. Кьон,Кунна (норвежки ез.- Знание).
43. Кан,Кьена (шведски ез.- Знание).
44. Кенан (староангл. ез.- Знание,Познание). Оттам и съвременната англ. дума Кноу (=Кнов,Канов)-Знание.
45. Ген (грузински ез.- Знание)- оттам и мингрелското Гин,със същото значение.

46. Кен (прототохарски ез.- Пораждам,Създавам и произлиза от основните функции на Богинята Майка).
47. Гензу (хетски ез.- Пораждам,Създавам).
48. Гене (протоиндоевроп.- Пораждам,Създавам).
49. Куни (старовисоконемски- Род,Семейство).
50. Кинд,Кин (англ.ез.- Порода,Род).

  В неиндоевропейските езици също има много успоредици на тази дума,останали в тях най-вече (но не само) от ностратическите времена:

1. Кхан,Кхън (синокавказотибетски- Знаещ).
2. Кьен (кетски ез.- Княз).
3. Кана (адигски ез.- Учител,Въвеждащ в знанията).
4. Кинн,Кония,Кан (в чадския ез.- Зная,Уча).
5. Кханс (старокитайски ез.- Знание,Четене).

6. Мкхан (в тибетски ез.- Учител). Това е всъщност думата Кхан (Кан,Хан),но с добавена носовка.
7. Кине (ескимоски ез.- Гледам,Виждам). Това е така,понеже в древния Български думата Веда (Знание,Опознаване) означава още Вида (Виждане,Оглед).
8. Кан (дравидски ез.- Око,в прен.смисъл Знание).
9. Кену (дравидски ез.- Истински [Вистински= Виждански],Справедлив [Праведен]).
10. Кан (америндски ез.- Гледам,Опознавам чрез оглеждане).

11. Куан,Хуан (в кит.ез.- Император).
12. Хун (в кит.ез.- Княз)- тази титла е използвана до III в. пр.Хр. и китайците я свързват с тяхната дума за Знание,откъдето смисълът й е Учител,Старейшина,Жрец.
13. Киони,Кьони,Кяне (протоалтайски ез.- Старейшина,Родоначалник,Управление): в тясна връзка с него е немското Кьониг (Крал).
14. Кан,Кян (тюркски ез.- Вожд,Баща,Старейшина,Управление).
15. Хун,Хунь (тунгусоманджурски- Старейшина,Родоначалник)- във връзка с него е и японското "Кими" със същото значение.

16. Канга (монг. ез.- Управлявам).
17. Каан (монг. ез. и татаромонголска титла- Владетел).
18. Кьоне (в тюркски,чувашки и казахски ез.- Стар,Старейшина)- счита се за иранска заемка и се родее с немското Кьониг.
19. Шанюй (владет.титла у жужаните- прототюрки)= Кануй (Канус), Кан Юй (Кан Юв [Ювиги,Убиги]).
20. Кехан (у тюрките- Глава на род,Благородник,Аристократ). Произлиза от Българското Каган (Кеган) и иранотохарското Кууна (Кухуна),Коона (Кохона) и Кана= Старейшина и се родее с тюркското Кага (Каган) и евенкското Кайанкан (Владетел).

21. Киен,Кьен (кетски ез.- Княз).
22. Хийан (котски ез.- Княз).
23. Кюнмо,Кюнно (усунски ез.- Княз)= Канно (Кано). Намира се в тясна влъзка с тохарското Кания (Страна),от което е реконструирана думата Кан (Владетел) и това е напълно логично,понеже Усуните са някогашните Узуни (Узи,Уджи,Юечжи),а Узите са преселени на изток и променили се в културно отношение Ази (Аси,Асири,Азери,Ази-Ари или направо казано Хазари),които били отломка от древно-Българските племена,поели на изток заедно с Дионис.
24. Ксан,Ксян (манджурски ез.- Император).
25. Ксаян,Ксаан (протомонг. ез.- Владетел).

26. Кана (етруски ез.)= Тотем,Бижу,Свещен.

  Както виждаме тезата,че Българите и тюрките били взели своите владетелски титли от китайците е крайно погрешна,съвършено неиздържана и е буквално изсмукана от пръстите на своите създатели понеже думи,съдържащи същия корен се намират в почти всички европейски и семито-хамитски езици. Съвременни учени смятат,че древният общ палеолитен корен КАН е означавал действие, дейност, съзидание, знание, респ.даващо сила на човека да стане жрец,а по-късно- старейшина, водач, родоначалник, владетел. Това става лесно обяснимо за хората,когато узнаят истинското прадревно значение на тази дума:

Кан= Кам (Камък,Планина,Земя),Хам (Хем,Хемус), Хум (Хума,Хумус т.е. Почва,Земя) или в краен смисъл- Богиня Майка (Земя,Луна). Знаейки това разбираме,че титли като Канас,Кан и пр. в Евразия,а навярно и другаде е имало още през времето на  Матриархата,когато водещо е било женското начало а не мъжката,затова царете (владетелите) изкарвали родоначалието си от Богинята Майка а не от Бога Баща. Това време приключва очевидно с настъпването на Потопа преди около 7000 години,но титлите свързани с него останали на почит и уважение сред племената,които напуснали Палеопонтийския регион тогава или по-късно и предали част от своите културни достояния на слабо развитите по онова време негроидни и монголоидни народи.

  Българите (в това число и "славяните") обаче никога не напускали изцяло този регион (който е и тяхна прародина),а само правели междуплеменни размествания и частични преселения в различни посоки на света,предизвикани от демографски бум или от климатични промени,причинили появата на гладни и сушави години. Затова титлата Фанакс (Ханакс,Канакс) била характерна за "микенците" (Белазгите,Пелгарите) и ако някои от родствените им племена не ползвали именно нея,те я заменяли с някоя друга титла,заменяща женското владетелско изначалие от времето на Матриархата с мъжкото,наложило се у много племена след Потопа,какъвто е примерът с Фригийската титла Бален (Барен,"Барон",Бараон [Фараон]),означаваща Пален (Опален,Аполон т.е. Слънчев) и Белин (Наместник на Белия бог сиреч на Слънцето).

  За "гръцката" титла АРХОН (АРХОN),свързвана винаги с думата "Архонт" също можем да кажем няколко думи. За нашите деди тя също е била Българска,понеже има обяснение в Българския език:

Архон= Вархон (Върховен) което е и название на Аварите (Баварите Хуни) в Памир, Валхон (Вел Хон,с прех. Р-Л)= Велик Хун,но може да се свърже и с думата Арон (без добавеното "Х") т.е. Старон (Старин,Старик,Старец,Старши)- епитет на Сатурн-Дионис у древните Българи,който дедите ни предали на древните гърци под формата Уран.

  Връзката на женското и мъжкото изначалие с идеята за Всебога обаче била жива във всички посочени случаи- Князът (Канас,Хунас) е син на Кан (Кам,Хем,Хемус) но и Кон (Сатурн- нощно проявление на Бсебога) както и Архонът (Вархон,Вел Хон),а Баренът (Бален) e син на Слънчевия бог,който е дневно проявление на Всебога (Дионис): главния бог на древните Българи,обединяващ боговете и богините от Свещената Седморка но носещ десетки различни имена и епитети,с които ще се запознаем в някоя друга статия.

  
В деня на днешната корекция (18.04.2018 г.) обаче,в която изразявам свое мнение от преди 1 година тук представям най-точното възможно тълкувание на титлата КЪНЯЗ (в гръцки текстове- КАНАС),свързано с древната езическа религия на Българите:

КЪНЯЗ= КЪН-ЯЗ (КОН-ИЗ),ще рече Произлязъл От Коня (Произлязъл От Сатурн). Конят е свещено животно на Сатурн- това личи от древните съобщения,че според Скитите той пренасял душите на мъртвите в Подземното царство,което е царството на Сатурн. Българите (в това число Скити,Траки,Келти,Илири,Хуни и пр.) обожествявали коня и не случайно са наричани "Конни (~Хунни) народи". Кой е произлязъл от Сатурн? "Розетата от Плиска" сочи,че това е единствено Марс: богът,равнозначен на Хаоса (Хадеса) т.е. Кадеса (Кадес= Кут-из,Син на Сатурн,Син на Подземното царство). В такъв случай владетелят КАНАЗ е самият Марс (в преносен смисъл- Марсов Наместник),което прави титлата КАНАС (КЪНЯЗ) абсолютно равностойна на титлата ВАСИЛЕУС (Васил-Еуз,Въсел-Яз или просто Марс,Марсов наместник)! Тя за дедите ни е диалектен вариант на точно тази титла,а също и на титлата ВОД (в развита форма "ВОЖД"),означаваща ВЕД (Бога на Ведическите племена,който е самият Марс)! А Марс разбира се е Богът Воин (Богът Водин,Ведин)- Бога на Ведическите (Арийските) племена,бог Арей (Арес)!





Гласувай:
60


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Чудесно, Щапаров!
31.10.2015 15:41
Тежки доказателства, че титлата княз е Българска, а не на измислените славяни, което пък е и обратно доказателство, че те са измислени и, че славяни и българи, ако не са едно и също, са много близки
А не някакви несъвместими етноси
Това на прима виста!
Пак ще се върна, защото нещата трябва да се осмислят!
Желая ти успех, приятелю!
цитирай
2. zaw12929 - Поклон за огромния труд!! Успехи!
31.10.2015 16:49
Поклон за огромния труд!! Успехи!
цитирай
3. shtaparov - (Поклон за...)
31.10.2015 19:13
zaw12929 написа:
Поклон за огромния труд!! Успехи!

Сърдечно благодаря- желая много успехи и на теб,щастие и здраве!
цитирай
4. shtaparov - Тежки доказателства, че титлата ...
31.10.2015 19:22
leonleonovpom2 написа:
Тежки доказателства, че титлата княз е Българска, а не на измислените славяни, което пък е и обратно доказателство, че те са измислени и, че славяни и българи, ако не са едно и също, са много близки
А не някакви несъвместими етноси
Това на прима виста! Пак ще се върна, защото нещата трябва да се осмислят! Желая ти успех, приятелю!

Аз мисля че няма никаква причина да не се доверим на древните извори,които изрично и в един глас сочат,че "славяните" (Склавите,Сакаловите) са едно от колената на Българския род,както съм посочил в статията си от 23.01.2012 г.,и благодаря за хубавия отзив приятелю!
цитирай
5. horbat - NE POLZVAI PODPRAVEN NADPIS!!! IZTRITO E - (Y) BEZ INTERVAL!!!
31.10.2015 19:57
KANA SUB IGI; SUB IGO; SUB EGI(DA)!!! LATNSKI PRIATELU, LATNSKI..............
цитирай
6. starkmaster - !
31.10.2015 20:21
Няколко забележки:

1. За титлата на българските владетели:
КАНАС не е нищо друго освен един стар вариант на титлата КНЯЗ** както доказа отдавна проф. Ганчо Ценов, а пълната титла КАНАС У БИГИ има значението КНЯЗ В БОГА ( КНЯЗ ОТ БОГА). Гърците дават превод EK TEOI ARXONTOS – от Бога владетел ( владетел в Бога).
Никъде в изворите, в хрониките, по каменните надписи няма ХАН, нито КАН!
Титлата е KANAC BIГI. Канас У Биги - Княза от Бога. BIГI - БИГИ е падежна форма на Бог. Бога, Бага, Биги. Канас е княз
Канас = Кня(е)с(з) Ако премахнем гласните то става още по ясно - Кнс =Кнс(з).

Така, че Канас У Биги, У(в; от) е разделено от Биги(Бог; Бога)

2. За Ахмад Бин Фадлан (Ибн Фадлан)- той казва, че някой си, казал на еди кой си, братовчед на ем кой си, че в земите около Волга живеят Българи. Това е несериозно като доказателство за българи на Волга

"Стамбульском архиве крымских дел обнаружил уникальный документ 17-го века,документ дипломатического характера,где перечисляются народы бывшего Казанского ханства.Суть документа такова,народные предводители обращаются к крымскому хану принять их в подданство т.е. прислать наместника.Перечисляются следующие народы готовые принять власть крымского хана: чуваши (20 тыс кибиток), черемисы (40 тыс кибиток), удмурты (10 тыс кибиток), башкиры-иштяки (10 тыс кибиток) и 7 городов (районов) Сибиркого юрта.Это примерно около 800 тыс. человек.Самый главный плюс этого источника,то что он написан самими жителями бывшего казанского ханства.
Отрывок из работы Акдес Нимет Курат опубликовал Ахат Салихов в своей книге "Онотолѓан тарих биттєре".
В списке народов булгар нет

Приликите и подобията НЕ доказват идентичност.

Няма никакви доказателства и извори за древни и сегашни българи на Волга. И никога не е имало такива. Цялото това нещо е, че на руснаците не им отърва да признаят, че езикът им произлиза от БЪЛГАРСКИЯТ, и шашмите за произхода сътворени от Чертков, и дооформени от хазарите-юдеи Август Шльотцер и Константин Йосиф Иречек и еничарина Васил Златарски са точно за това. Това е мотивът великоруските шовинисти с нокти и зъби да драпат да изкарат нашият народ - тюрки и татари. Точно езикът. Булгари(болгари) се явяват в писанията СЛЕД 12 в. на арабите под имато кипчаки, ( а кипачаките се кръщават пак от кръстниците на половци) и се репродуцират в 14-16 в. в руските писания на болгари. Целта е да се заличи разликата между измислените мюсулмани - болгари край Волга и реалните болгари край Дунав, които дадоха ЕЗИК И РЕЛИГИЯ на руските, азиатско-угро-фини по същество и род дебили. Тези руски въжделения се чепкат и до днес от руски агенти в българско.
"Татари" е руското название на всички мюсулмани, които се намират по тези места след 14 в.. За да "стоят" по-благозвучно и внушително в титлита на Иван Страшни, ги прекръстват на булгари. В 10 в. ТАТАРИ НЯМА.



цитирай
7. shtaparov - KANA SUB IGI; SUB IGO; SUB EGI(DA...
31.10.2015 20:22
horbat написа:
KANA SUB IGI; SUB IGO; SUB EGI(DA)!!! LATNSKI PRIATELU, LATNSKI..............

Надписът за който говориш (на заобления отгоре камък) няма сериозна доказателствена стойност в материала ми- важен е онзи с АРХОН УБИГИ. Другият е сложен само като визуализация на оригинален исторически документ,споменаващ Българската титла по принцип и с нищо неопровергаващ моите заключения.
цитирай
8. starkmaster - 3. За славяните- Това е понятие - ...
31.10.2015 20:25
3. За славяните- Това е понятие - славяни е измислено едва през 16 век от бенедектинския монах от хърватски произход Мавро Орбини в една негова книга, наречена „Царството на славяните“. Дотогава в нито един, повтарям НИТО един исторически източник не се споменава такова понятие. В историческите хроники се говори винаги за склави, склавини, изписва се . Старият историк Теофилакт Симоката, ни казва: "Гети, наречени още склавини прекосяват границите на Тракия...
цитирай
9. shtaparov - 3. За славяните- Това е понятие - ...
31.10.2015 21:06
starkmaster написа:
3. За славяните- Това е понятие - славяни е измислено едва през 16 век от бенедектинския монах от хърватски произход Мавро Орбини в една негова книга, наречена „Царството на славяните“. Дотогава в нито един, повтарям НИТО един исторически източник не се споменава такова понятие. В историческите хроники се говори винаги за склави, склавини, изписва се . Старият историк Теофилакт Симоката, ни казва: "Гети, наречени още склавини прекосяват границите на Тракия...

Подкрепям конструктивните ти допълнения приятелю- тези неща на мен са ми известни но не всичко мога да напиша тук,а много хора не ги знаят и ти благодаря,че ги напомняш.
цитирай
10. shtaparov - До starkmaster (Коментар 6):
31.10.2015 21:16
За прочутия Ибн Фадлан ми е известно,че лично е ходил във Волжка България и лично е участвал в делегацията на арабския емир,която те помолили да им помогне за приемането и утвърждаването на исляма в техните земи. А повече подробности за взаимоотношенията между Русите (Прусите) т.е. Фризите (Фригите,Бригите/Блъгите) и Волжките Българи ще намериш в статията ми от 12.12.2014 г.
цитирай
11. demograph - Поздрав Щапаре!
31.10.2015 22:26
Да си жив и здрав. Доставя ми удоволствие всеки твой постинг...
цитирай
12. starkmaster - За прочутия Ибн Фадлан ми е известно,
31.10.2015 22:30
За прочутия Ибн Фадлан ми е известно,че лично е ходил във Волжка България и лично е участвал в делегацията на арабския емир,която те помолили да им помогне за приемането и утвърждаването на исляма в техните земи. А повече подробности за взаимоотношенията между Русите (Прусите) т.е. Фризите (Фригите,Бригите/Блъгите) и Волжките Българи ще намериш в статията ми от 12.12.2014 г.

-----------------------------------------------------------

Не е така, прочети внимателно трудовете му.
цитирай
13. shtaparov - Да си...
31.10.2015 23:21
demograph написа:
Да си жив и здрав. Доставя ми удоволствие всеки твой постинг...

Благодаря- и темите,които ти разработваш са вълнуващи- хубави и интересни неща могат да се прочетат при теб,справедливи отговори на отдавнашни въпроси да се открият!...
цитирай
14. shtaparov - За прочутия Ибн Фадлан ми е извес...
31.10.2015 23:48
starkmaster написа:
За прочутия Ибн Фадлан ми е известно,че лично е ходил във Волжка България и лично е участвал в делегацията на арабския емир,която те помолили да им помогне за приемането и утвърждаването на исляма в техните земи. А повече подробности за взаимоотношенията между Русите (Прусите) т.е. Фризите (Фригите,Бригите/Блъгите) и Волжките Българи ще намериш в статията ми от 12.12.2014 г.

----------------

Не е така, прочети внимателно трудовете му.

Арабските оригинали няма как да прочета,но съм чел преводната христоматия на Райна Заимова "Арабски извори за Българите" (2000 г.),в която пише буквално следното:

"ИБН ФАДЛАН

Ахмад ибн Фадлан б.ал-Абас б.Рашид б.Хамад е арабски писател и историк. Изпратен от халифа ал-Муктадир с мисия при царя на Българите по поречието на река Волга. Тръгва от Багдад на 21.06.921 г. и минавайки по пътя си през Бухара и Хорезм,пристига в столицата на Волжка България в неделя,11 май 922 г. Пътуването му е траело около единадесет месеца. Видяното и чутото той описва в книгата си "Трактат" ("Рисала"). В нея говори за славяните,Българите,русите и хазарите."

След този цитат мисля,че едва ли е необходимо да коментираме повече но благодаря за това,че обръщаш вниманието на любознателните читатели към тази ценна книга- видях я за пръв път преди 3 години,но още се уча от нея.
цитирай
15. bezistena - Прекрасни факти, аргументи, до...
01.11.2015 00:19
Прекрасни факти,аргументи,доказателства и анализи,Приятелю!
Поздрави и давай на горното сакрално стъпало и ниво,които легализират безусловно и безапелационно достиженията ти–като например :

KANA SUB IGI=Кан(Жрец) на Иса Бог=Кан(Жрец) на Бог Иса–
сиреч Жрец на Бог Исус–нали вече излезнаха категорични документи и доказателства,че всички дохристиянски Български Канове=Жреци,са били ранни християни,т.е. Езичници, което означава Истински Исусови не само последователи, ами Негови и на Мария Магдалена генетични династични потомци

Благословен си,Приятелю,и давай нататък и нагоре!
цитирай
16. bezistena - Ето и истинското име на Българският ...
01.11.2015 00:37
Ето и истинското име на Българският цар,извлечено от неговия херметичен жречески индекс Алмаз бин Шауки Балтаург :

АЛМАЗ БИН ШАУКИ БАЛТАУРГ=Кан(Жрец) от Дуло на Бог Изуш и Богиня Матара–генетичен династичен потомък от Българският всепланетарен Божи род Дуло на Исус и Мария Магдалена,които са последното аватарно проявление на Земята сред хората на Боговете Демиурзи Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана

Към блогерите и читателите на shtaparov и нашия блог:
вижте как навсякъде пишем всички производни от България с главна буква "Б", защото тя е буквата на сътворенческият висш титул на Бог,и следвайте вече и вие нашият пример,защото ние с вас вече създаваме нормите на Свещения Български език,на Свещената истинска Българска история и възстановяваме статута на Древните Българи–Свещената Божия феноменна жреческа каста,изграждащи всички култури и Световни цивилизатори,Духовни водачи,интелектуален и управленчески елит на всички народи и племена!
цитирай
17. didanov - Поздрави за изключителния мате...
01.11.2015 08:53
Поздрави за изключителния материал! Наистина само мошеници могат да поддържат други тези! Какво ли казват от БАН за това?
цитирай
18. nkf - Чудесна и много точна обосновка на ...
01.11.2015 13:26
Чудесна и много точна обосновка на факта, че титлата на нашите владетели е княз, а не хан. Има и една друга тънка подробсност - и тя е, че турската титулатура хан, винаги се слага зад името на съответния владетел (ченгиз хан, а не хан ченгиз). Да ама тукашните русофилско-съветски турковъди, в своята неграмотност, са лепнали титулатурата хан пред името и тъй се получава абсурд като "хан Аспарух" хех. Само по себе си това също е доказателство за фалшифицирането на истинската българска титулатура, която винаги е била княз или цар и никога хан. Наивное обаче да се смята, че каквито и да било доказателства, разкриващи грозната измама на "учените" турковъди ще ги накара да преосмислят "тезите" си. Не, приятелю, тези същества не са историци, не са академици, не са българи; това са нарочно избрани българофоби, генетични лъжци, на които им е тикната по една диплома за авторитет за да могат да лъжат Българите и света, и по този начин целенасочено да вредят на България. Руски агенти като Златарски, трябва да бъдат изхвърлени веднъж завинаги. Руски агенти като лицето с неясен произход божидар димитров трябв ада бъдат разобличавани постоянно. Това не са историци а чужда агентура, а "историята" им е лъжа и чалга. Великият български историк д-р Ганчо Ценов отдавна е доказала несъстоятелните теории на златарски (дето даже не знаел старогръцки и латински) и на еврейчето иречек. Поздрав за статията и честит ден на Будителите.
цитирай
19. shtaparov - Прекрасни факти, аргументи, до...
01.11.2015 21:31
bezistena написа:
Прекрасни факти,аргументи,доказателства и анализи,Приятелю!
Поздрави и давай на горното сакрално стъпало и ниво,които легализират безусловно и безапелационно достиженията ти–като например :

KANA SUB IGI=Кан(Жрец) на Иса Бог=Кан(Жрец) на Бог Иса–
сиреч Жрец на Бог Исус–нали вече излезнаха категорични документи и доказателства,че всички дохристиянски Български Канове=Жреци,са били ранни християни,т.е. Езичници, което означава Истински Исусови не само последователи, ами Негови и на Мария Магдалена генетични династични потомци

Благословен си,Приятелю,и давай нататък и нагоре!

Благодаря за високата оценка- задължен съм ти,приятелю!
цитирай
20. shtaparov - Ето и истинското име на Българският ...
01.11.2015 21:33
bezistena написа:
Ето и истинското име на Българският цар,извлечено от неговия херметичен жречески индекс Алмаз бин Шауки Балтаург :

АЛМАЗ БИН ШАУКИ БАЛТАУРГ=Кан(Жрец) от Дуло на Бог Изуш и Богиня Матара–генетичен династичен потомък от Българският всепланетарен Божи род Дуло на Исус и Мария Магдалена,които са последното аватарно проявление на Земята сред хората на Боговете Демиурзи Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана

Към блогерите и читателите на shtaparov и нашия блог:
вижте как навсякъде пишем всички производни от България с главна буква "Б", защото тя е буквата на сътворенческият висш титул на Бог,и следвайте вече и вие нашият пример,защото ние с вас вече създаваме нормите на Свещения Български език,на Свещената истинска Българска история и възстановяваме статута на Древните Българи–Свещената Божия феноменна жреческа каста,изграждащи всички култури и Световни цивилизатори,Духовни водачи,интелектуален и управленчески елит на всички народи и племена!

Да- Българин и Българско трябва винаги да бъдат изписвани с главна буква,без значение какво ни учат в училище!
цитирай
21. shtaparov - Поздрави за изключителния мате...
01.11.2015 21:38
didanov написа:
Поздрави за изключителния материал! Наистина само мошеници могат да поддържат други тези! Какво ли казват от БАН за това?

В БАН вероятно има хора,които ще приемат това почти безрезервно,но до момента няма гаранция че са го прочели. Впрочем Истината е най-важна за Българите и трябва да се познава най-вече от тях- останалите са без значение. Но в БАН има наистина много ценни и стойностни кадри- проблемът е,че все още червените старци се разпореждат там.
цитирай
22. shtaparov - Чудесна и много точна ...
01.11.2015 21:42
nkf написа:
Чудесна и много точна обосновка на факта, че титлата на нашите владетели е княз, а не хан. Има и една друга тънка подробсност - и тя е, че турската титулатура хан, винаги се слага зад името на съответния владетел (ченгиз хан, а не хан ченгиз). Да ама тукашните русофилско-съветски турковъди, в своята неграмотност, са лепнали титулатурата хан пред името и тъй се получава абсурд като "хан Аспарух" хех. Само по себе си това също е доказателство за фалшифицирането на истинската българска титулатура, която винаги е била княз или цар и никога хан. Наивное обаче да се смята, че каквито и да било доказателства, разкриващи грозната измама на "учените" турковъди ще ги накара да преосмислят "тезите" си. Не, приятелю, тези същества не са историци, не са академици, не са българи; това са нарочно избрани българофоби, генетични лъжци, на които им е тикната по една диплома за авторитет за да могат да лъжат Българите и света, и по този начин целенасочено да вредят на България. Руски агенти като Златарски, трябва да бъдат изхвърлени веднъж завинаги. Руски агенти като лицето с неясен произход божидар димитров трябв ада бъдат разобличавани постоянно. Това не са историци а чужда агентура, а "историята" им е лъжа и чалга. Великият български историк д-р Ганчо Ценов отдавна е доказала несъстоятелните теории на златарски (дето даже не знаел старогръцки и латински) и на еврейчето иречек. Поздрав за статията и честит ден на Будителите.

И аз така мисля- за червените туркомани не са важни доказателствата,а "Учебникът-Макет",който им "спусна" през 1951 г. Сталин- те още по него пишат историята ни и НИКОГА няма да спрат да го правят,докато не бъдат спрени със сила и изметени от институтите така,както някога те "метяха" достойните наши учени и кадри.
цитирай
23. nikikm - Поздравления,Щапаров!
02.11.2015 23:20
Великолепен материал и понеже по някаква случайност,тази вечер открих,че мога да публикувам,разчитай на още едно място за този наистина впечатляващ труд! Поздрави!
цитирай
24. germantiger - ...
04.11.2015 00:49
Германските и скандинавски "титли" са с произход от Конунг, не Хун или друго - поне това казват лингвистиката, историята и изворите.
цитирай
25. shtaparov - Великолепен материал и понеже по ...
04.11.2015 10:41
nikikm написа:
Великолепен материал и понеже по някаква случайност,тази вечер открих,че мога да публикувам,разчитай на още едно място за този наистина впечатляващ труд! Поздрави!

Благодаря- поздрав и да теб,много сполука и успехи!
цитирай
26. shtaparov - Германските и скандинавски &qu...
04.11.2015 10:45
germantiger написа:
Германските и скандинавски "титли" са с произход от Конунг, не Хун или друго - поне това казват лингвистиката, историята и изворите.

Чудесно потвърждение на моето тълкувание: Конунг= Конуг (без носовката),т.е. Канак (Хунак,Хонек) или Хунинг (=Хунек)- с носовката. Това е така,понеже пра-Германите са били Келтско племе,а главното племе на Келтите,с което Германите дори граничели,се наричало... БЕЛГИ (БЪЛГИ)!
цитирай
27. elcho - Ако беше до мен, щях да ти стисна ръката !
22.12.2015 20:27
Но има нещо което ме притеснява ! Аз съм любител " едикакъв си " и видях Артефакт с надпис " Кана Субиги ".----Като цяло съм доволен от изчерпателният постинг !
цитирай
28. shtaparov - Но има нещо което ме...
23.12.2015 21:36
elcho написа:
Но има нещо което ме притеснява ! Аз съм любител " едикакъв си " и видях Артефакт с надпис " Кана Субиги ".----Като цяло съм доволен от изчерпателният постинг !

Благодаря приятелю- здраве и късмет! Аз обаче мисля,че е съвършено невъзможно да съществува реален езиков и исторически механизъм,който да позволи такова нещо да бъде видяно а да не бъде фалшификат. Дори да го видя с очите си ще знам,че в него има нещо гнило и то е несъответствието му с другите артефакти и съображения,които съм изредил по-горе. Ако нашата придружителна титла бе "Субиги" или "Сюбиги",тогава кушанската титла щеше да е "Сявуга" вместо "Явуга",тюркската- "Сябгу" вместо "Ябгу" а съответната полска дума щеше да е "Сувага" вместо "Увага".
цитирай
29. atil - Но има нещо което ме притеснява ! Аз ...
21.04.2016 16:58
shtaparov написа:
elcho написа:
Но има нещо което ме притеснява ! Аз съм любител " едикакъв си " и видях Артефакт с надпис " Кана Субиги ".----Като цяло съм доволен от изчерпателният постинг !

Благодаря приятелю- здраве и късмет! Аз обаче мисля,че е съвършено невъзможно да съществува реален езиков и исторически механизъм,който да позволи такова нещо да бъде видяно а да не бъде фалшификат. Дори да го видя с очите си ще знам,че в него има нещо гнило и то е несъответствието му с другите артефакти и съображения,които съм изредил по-горе. Ако нашата придружителна титла бе "Субиги" или "Сюбиги",тогава кушанската титла щеше да е "Сявуга" вместо "Явуга",тюркската- "Сябгу" вместо "Ябгу" а съответната полска дума щеше да е "Сувага" вместо "Увага".

Това последното не е вярно Щапаров, но гласувах за постинга, който го видях от един приял във Фейсбук. Тук езиковия ти анализ е уцелил вярната нишка, може би на късмет..., но си положил голям труд явно. Така източника е един по Евразия и Близкия изток.
А Субиги и Сюбиги означава - Главнокомандващ и е чисто българска титла. Нататък от Идел на юг на изток и на запад имаме вторични култове и култури. Вторични или пък повлияни.
цитирай
30. starkmaster - За прочутия Ибн Фадлан ми е извес...
21.04.2016 18:45
shtaparov написа:
starkmaster написа:
За прочутия Ибн Фадлан ми е известно,че лично е ходил във Волжка България и лично е участвал в делегацията на арабския емир,която те помолили да им помогне за приемането и утвърждаването на исляма в техните земи. А повече подробности за взаимоотношенията между Русите (Прусите) т.е. Фризите (Фригите,Бригите/Блъгите) и Волжките Българи ще намериш в статията ми от 12.12.2014 г.

----------------

Не е така, прочети внимателно трудовете му.

Арабските оригинали няма как да прочета,но съм чел преводната христоматия на Райна Заимова "Арабски извори за Българите" (2000 г.),в която пише буквално следното:

"ИБН ФАДЛАН

Ахмад ибн Фадлан б.ал-Абас б.Рашид б.Хамад е арабски писател и историк. Изпратен от халифа ал-Муктадир с мисия при царя на Българите по поречието на река Волга. Тръгва от Багдад на 21.06.921 г. и минавайки по пътя си през Бухара и Хорезм,пристига в столицата на Волжка България в неделя,11 май 922 г. Пътуването му е траело около единадесет месеца. Видяното и чутото той описва в книгата си "Трактат" ("Рисала"). В нея говори за славяните,Българите,русите и хазарите."

След този цитат мисля,че едва ли е необходимо да коментираме повече но благодаря за това,че обръщаш вниманието на любознателните читатели към тази ценна книга- видях я за пръв път преди 3 години,но още се уча от нея.



Има преведени копия в нета, потърси и прочети следното:

ИБН ФАДЛАН чул от еди кой си, на който му казал братовчеда на еди кой си , който чул от еди кой си за "царя на българите".

Това ако е доказателство- здраве му кажи.
цитирай
31. shtaparov - Но има нещо което ме притеснява ! Аз ...
22.04.2016 19:05
atil написа:
shtaparov написа:
elcho написа:
Но има нещо което ме притеснява ! Аз съм любител " едикакъв си " и видях Артефакт с надпис " Кана Субиги ".----Като цяло съм доволен от изчерпателният постинг !

Благодаря приятелю- здраве и късмет! Аз обаче мисля,че е съвършено невъзможно да съществува реален езиков и исторически механизъм,който да позволи такова нещо да бъде видяно а да не бъде фалшификат. Дори да го видя с очите си ще знам,че в него има нещо гнило и то е несъответствието му с другите артефакти и съображения,които съм изредил по-горе. Ако нашата придружителна титла бе "Субиги" или "Сюбиги",тогава кушанската титла щеше да е "Сявуга" вместо "Явуга",тюркската- "Сябгу" вместо "Ябгу" а съответната полска дума щеше да е "Сувага" вместо "Увага".

Това последното не е вярно Щапаров, но гласувах за постинга, който го видях от един приял във Фейсбук. Тук езиковия ти анализ е уцелил вярната нишка, може би на късмет..., но си положил голям труд явно. Така източника е един по Евразия и Близкия изток.
А Субиги и Сюбиги означава - Главнокомандващ и е чисто българска титла. Нататък от Идел на юг на изток и на запад имаме вторични култове и култури. Вторични или пък повлияни.

Е-е приятелю,дори да имаше дума Субиги (което не се подкрепя от историческите извори),тя би значела чисто и просто Сю Биги (Су Бага,Со Бога,Съ Бога,От името на Бога),а това с пълна сила потвърждава написаното от мен по-горе: от Българското не можеш да избягаш. Приятна вечер и късмет!
цитирай
32. shtaparov - За прочутия Ибн Фадлан ми е извес...
22.04.2016 19:07
starkmaster написа:
shtaparov написа:
starkmaster написа:
За прочутия Ибн Фадлан ми е известно,че лично е ходил във Волжка България и лично е участвал в делегацията на арабския емир,която те помолили да им помогне за приемането и утвърждаването на исляма в техните земи. А повече подробности за взаимоотношенията между Русите (Прусите) т.е. Фризите (Фригите,Бригите/Блъгите) и Волжките Българи ще намериш в статията ми от 12.12.2014 г.

----------------

Не е така, прочети внимателно трудовете му.

Арабските оригинали няма как да прочета,но съм чел преводната христоматия на Райна Заимова "Арабски извори за Българите" (2000 г.),в която пише буквално следното:

"ИБН ФАДЛАН

Ахмад ибн Фадлан б.ал-Абас б.Рашид б.Хамад е арабски писател и историк. Изпратен от халифа ал-Муктадир с мисия при царя на Българите по поречието на река Волга. Тръгва от Багдад на 21.06.921 г. и минавайки по пътя си през Бухара и Хорезм,пристига в столицата на Волжка България в неделя,11 май 922 г. Пътуването му е траело около единадесет месеца. Видяното и чутото той описва в книгата си "Трактат" ("Рисала"). В нея говори за славяните,Българите,русите и хазарите."

След този цитат мисля,че едва ли е необходимо да коментираме повече но благодаря за това,че обръщаш вниманието на любознателните читатели към тази ценна книга- видях я за пръв път преди 3 години,но още се уча от нея.



Има преведени копия в нета, потърси и прочети следното:

ИБН ФАДЛАН чул от еди кой си, на който му казал братовчеда на еди кой си , който чул от еди кой си за "царя на българите".

Това ако е доказателство- здраве му кажи.

Да- Ибн Фадлан първо чул за България на Волга,а после отишъл в нея: няма как да е станало обратното.
цитирай
33. dobrodan - Ама си ги наредил ама :):):),
25.04.2020 11:39
няма да влизам сега в уточнявания, добре си работил!
Тия народи по-горе, дето сред тях няма българи, до един са били в българлъка.
цитирай
34. shtaparov - няма да влизам ...
25.04.2020 17:27
dobrodan написа:
няма да влизам сега в уточнявания, добре си работил!
Тия народи по-горе, дето сред тях няма българи, до един са били в българлъка.

Благодаря- били са Берсилите, Буртасите, "Славяните" (Сакалови,Сакалиби), Суварите (Севери) и пр.- не татарите и чувашите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816940
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136744
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи