Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2015 19:50 - "АНАЛИЗЪТ" РАЗКРИВА И ДРУГ СТРАНЕН ФАКТ - ГОЛЕМИТЕ ПЛАНИНИ В ЕВРАЗИЯ СА ПОЛУЧИЛИ ИМЕНАТА СИ ОТ БЪЛГАРИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 12723 Коментари: 16 Гласове:
54

Последна промяна: 01.02.2017 14:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"АНАЛИЗЪТ" РАЗГАДАВА ИМЕНАТА НА ГОЛЕМИТЕ ПЛАНИНИ В ЕВРАЗИЯ

 

    Странните имена на многото планини в България озадачават учените отдавна,но надеждни обяснения за повечето от тях така и не са открити. Езиковедите често полагат значителни усилия,за да се доберат до истината,но робувайки на стари клишета не намират убедителна етимология на имена като Вискяр, Рила, Странджа, Витоша, Руй, Руен, Плана, Осогово, Шар, Родопи, Пинд, Олимп, Карпати и пр. В своето безсилие те обявяват част от тези имена за гръцки,други за Тракийски,трети за турски,"румънски","славянски" и пр., без да могат да посочат нито една сигурно уточнена дума,която да послужи като "ключ" към истината. Не е много различно положението с имената на големите планини,намиращи се в други райони на Стария свят. Това е основната причина,която ме принуди да пристъпя към работа и да опитам да разкрия общия им "индоевропейски" (древен Български) произход- невъзможно е те да не носят Български имена,след като дедите ни са кръстосвали и заемали плодородните земи на Евразия безпрепятствено,а имената си тези планини носят не от днешното съвремие,а от най-древни времена.

  Амбициран от безцелните лутания,на които са ни обрекли досегашните безпомощни в тълкуванията езиковеди и от тенденцията всичко Българско да бъде обявявано за чуждо,реших да се захвана с този наглед непосилен проблем и по волята Божия успях да се добера до изумителни резултати. Окозо се,че планинските имена като цяло се подчиняват на една обща закономерност,създаедна в далечни времена от нашите деди а именно- те до едно влизат в "Планинското" семантично гнездо и основното значение на всяко планинско име е Бяла, Белееща се, Висока, Извисена, Гърбава, Каменна, Земна (Образувана от Богинята-Майка), Камък, Скала, Урва, Шапка (Капа,Гугла) и пр.

  При разглеждане значението на така споменатите планински имена за улеснение на любознателните читатели ще ги разделя на две големи групи: Планини в България и Планини извън България,като в числото на последните съм подредил само най-големите и най-значителните планини сиреч само онези,които можели да направят впечатление на нашите деди

І) Планини в България*:

1. Балкан (Бал-кан: друго име на Стара планина,употребявано често и като понятие за Планина)= Бял кам (Белите камъни,Побелели от снеговете скали), Вел кам (Великите камъни,Огромните каменни грамади). Хубаво е да споменем и старото име на планината- Хемус (Хем),от което идва името на село Емона. Името "Хемус" означава просто Хумус (Земя,почва), Хумас (Хума) и Кемус (Камус,Камъш,Камък). Нашумялото напоследък планинско название "Имеон" не е нищо друго освен езиков вариант на името Емон (Емона,Хемона) и означава Хемин (Хумин,Камин,Камен). Днешното й име "Стара планина" обаче удря в земята всички стари предположения,понеже означава просто "Старата планина,Старият Хемон,Старият Имеон",за да го разграничи от Новия Имеон (Памир) и да покаже ясно на всички иранисти и тюрколози къде е истинската прародина на Българите!

2. Беласица= Белащица (Белацица,Бела цица,Бела кика/Бела чука).

3. Било= Бело (Бяло,Побелял от снеговете масив).

4. Венеца. Това име не е типично за "Планинското семантично гнездо",понеже оприличава планинския масив на царски венец,който обгражда главата на венценосеца. Думата ВЕНЕЦ има съвсем друго значение- тя е във връзка с древно-Българската благородническа титла Ван (Вен: оттам умалителното Ванец и Венец),която има още няколко разновидности- Бан, Пан, Хан (Кан), Дон, Фон и пр. Тази титла във всичките й разновидности произлиза от името Вунд (Ванд,Венд) на Вундовите (Ванандовите) Българи,които били част от Царските Скити (Царското племе на Българите) и по-точно от тяхното старо племенно име Ванади (Венети,Венеци,Венценосни). Думата ВЕНЕЦ означава Вийнец (Витнец)= Нещо извито,Извит (Вит,Свит) накит за глава.

5. Верила= Веларя (с прех. Р-Л,Л-Р), Беларя (Бялата т.е. Планината) Ве-Рила (Не-Рила: виж името "Рила" по-долу).

6. Видлич= Видлец (Видулец),Виждащата се (Предлагаща обширен поглед надалеч):

image


7. Вискяр= Виждар (От която виждаш надалеч),Вишкар (Висока като вишка,Извисена над полета и равнини).

8. Витоша= Видуша (От която се вижда надалеч,Която я виждаш от голямо разстояние).

9. Галичица (Охридско)= Гьолечица (Планина между "гьолове",т.е.- между езера). Думата Гьол (Гол,Гал) не е турска,защото е свързана с древната индоевропейска дума Вир чрез преходите Р-Л и Г-В,но също с изразите "Гола вода" и "Гъл-гъл",с думите Желе (Геле,Гьоле- втечнена субстанция), Гълтам, Кал (нетвърда материя), Гел, Вал (Валеж) и с други близки до тях думи от "Водното семантично гнездо" в Българския език.

image
 

10. Гребенец- от думата Гребен (Гръбин,Гърбен)= Гърбав. Това име означава още Ребенец (Ръбенец,Хребет с остри ръбове) и Рубенец (Разрубено място с много начупени скали). От тази дума произлиза названието Хребет (Хребен,Гребен),а тя е производна на думите Хръбен (Ръбен,Ръбест) и Рубен (Рушен,Подложен на разрушение).

11. Еледжик= Белечик (Бяличък), Елечук (Веле Чук) т.е. Великия (Големия) Чук= Големия Гръм (Хермес или Зевс).

12. Огражден. Тук името е дадено по същата причина както в случая с №4 (Венеца),за да обозначи планински масив,който огражда речната долина и препречва пътищата:

image


13. Осогово= Осиково (планина с много осики/трепетлики). Твърде вероятно обаче е това име да означава Восогово (с възст. на І-та съгл.),т.е. Високово (Високото).

14. Пелистер= Пелищар (Пилищар,Планина на Пилето на боговете) и Белищар (Бялата). Първото тълкувание се свързва успешно с "гръцката" дума Перистери (Перистеръ= Пирищаръ,Пилищар)-гълъб чрез прехода Л-Р,а второто- с "Планинското" семантично гнездо.

15. Пирин (Перин)= Перун (едно от имената на Хермес: Бог на гърма у древните Българи). Това име е естествено за планина с високи върхове,понеже те лесно ставали прицелна точка на бурите и гръмотевиците. Подобно на другите наши богове,Хермес имал множество имена и не случайно името Перин е носено от древен наш военачалник,произхождащ вероятно от царския (княжеския) род на Българите. Името Пирин означава още Пилин (с прех. Р-Л),т.е. Билин (Белин) а както знаем,самото име Планина означава Бланина (Беланина,Белееща се).

  Тук е нужно да добавя,че името "Орбелус" (Орвелос),с което античните хора обозначавали Пирин също е Българско. Гърците днес го приемат за гръцко но ще ги разочаровам горчиво с новината,че "Орбел" не е гръцка дума а Българска понеже,като махнем от "тяхното" име Орвелос паразитната гръцка наставка -ОС,ще получим Българската форма Орвел която означава Урвел (Урвеста,Стръмна планина)- име,което в древността планината е получила не от гърците,а от нашите Тракийски прадеди. Това,че името е открито в стари хроники записано на гръцки не означава,че то е гръцко- по тяхната логика аз ще запиша името Гърция на Български и след време въз основа на това ще претендирам,че то е Българско. Името Урвел пък иде от Българската дума Урва,която се разтълкува лесно:

Урва= Рува (Рова,Ровина,Разровено място),получ.чрез типовия преход УР-РУ.

  Остатък от това име е запазен и сега у нас,но тъкмо той на гърците не им е мил и драг,понеже го имат за Български. Дефилето на р. Струма,отделящо Южен Пирин (днешната Славянка) от Беласица и днес се зове от народа ни Рупел (=Рувел,Ровел),което е оригинална запазена форма на името Урвел ("Орбел") и безапелационно доказателство за Българския произход на "гръцкото" название!

16. Плана= Планна (Планина), Полана (Поляна,Планина с много поляни), Белана (Белата,Белееща от снеговете), Полона (Опалена=Аполонъ) с краен смисъл Слънчева.

17. Рила= Хрила (с доб. "Х" както в Рельово-Хрельово,Рипна-Хрипна [Припна],Ристо-Христо и пр.), Врила (с прех. Х-В както в "Чух те-Чув те",Глух-Глув,Одих-Одив и пр.)= Връла (Върла,Стръмна,Труднодостъпна)! Истина е,че значимото навлизане в тази планина винаги е било трудно поради големите наклони,които трябва да преодолее човек през първите часове на своето придвижване,и точно това е правело огромно впечатление на древните хора,които били свикнали да преодоляват най-вече полегати планински склонове с меки форми,които не препятствали свободното движение на коне,волове,каруци и кервани.

  С това се окончателно развенчава становището,че "Рила" означавало "Водна планина",а "Верила" - "Безводна планина". Това качество не било така съществено за древните хора,колкото се предполага- водна или безводна,планината за тях си е гигантска земна форма,трудна за изкачване и сериозно препятствие,трудно за преодоляване- това именно е основното качество,което правело впечатление на хората след белеещите се по планинските върхове снегове,които в миналото били несъмнено много по-дълбоки и се застоявали много по-дълго време от сега. Ако старото обяснение за името на планината беше вярно,хубаво би било старите езиковеди,невъоръжени със системата на "Ангеловия анализ" да кажат защо в древността "Безводната" планина е била много по-гъсто населена от "Водната"- защото древните хора са предпочитали жаждата,недоимъка и нехигиеничния живот,или защото причината за този парадокс е някоя друга? Новото обяснение не само помага да заобиколим този неудобен въпрос,но получава и неочаквана подкрепа в лицето на един от най-забележителните рилски върхове- връх Върла:

image
 

image


   Но защо този връх е толкова забележителен? Отговорът е прост- не защото се намира близо до хижа "Иван Вазов",а защото се извисява над "Голямото" и "Малкото" Пазардере- прочути стари средища за продажба на добитък през Средновековието. Върхът още тогава служел за ориентир на хората,изкачващи го откъм долината на р. Рилска и Рилския манастир,откъдето той е твърде трудно достъпен. Името "Рила" (Врила,Връла) обаче не е ново- то е известно още от античността,когато намиращият се в подножието й гр. Рила носел имената Спортела (Спортала,Портала,Портите на Рила) и Ролигерас (Рила горас,Рила планина)!

17. Родопи (Родопа)= Родови (Ридови,Ридове). Нейното име иде да покаже,че тази планина не е съставена от грламадни каменни масиви като Рила и Пирин,а от по-ниски хребети и ридове,приличащи повече на хълмове и могили отколкото на бруталните алпийски форми,характерни за високите Рила и Пирин. Рила и Родопите обаче не били лесно отличавани в древността и най-често били смятани за една и съща планина,чиито западни краища носели отделно име заради причините,описани по-горе.

18. Руен= Ружен (Ружин;Розин т.е. Червен). Думата Ружа е взаимносвързана с името Роза и произлиза от името на Марс- Бога на войната у древните Българи,който бил наричан още Рез (Режещия бог) и Сак (Сек,Сечащия бог). В този случай то е сложено,за да обозначи наличието на някакви червени почви или червеникави камъни (от желязна руда например) в съответния планински масив.

19. Руй= Руж (Риж,Червеникав),а обяснението е същото както при №18.

20. Сакар= Закар (Загор): Задпланиние,Намиращ се зад Стара планина; Сакал (с прех. Р-Л)= Сакала (Скала). Думата Скала се обяснява лесно: Скала= Секала (Сек-ила,Насечени земни форми от старата Българска дума Илъ [Земя],която пък означава Килъ [Кал] и Кир [Нещо черно,Нещо мръсно]); Сакара (Секара,Сек-ала,Насечените камъни):

image
image


21. Стана= Станът (Място удобно за бивак или Място,на което някога са станували войски).

22. Стража= Планина Пазител или Планината на стражниците. Думата Стража произлиза от междинния термин Здръжа,който означава Задръжа (Задържа) и обяснява основната функция на стражниците- да задържат всеки евентуален нападател или нарушител на границите,а при нужда да задържат в затвора всички осъдени престъпници. Това название е сложено на тази планина вероятно за това,че тя някога е била гранична за България и е била пълна с погранични стражи,от които получила името си.

23. Стъргач (Странгац)= Старгич (Старжич,Стражич,Стържач,Стражец),а неговото значение е същото както при №22. Тук е възможно още едно обяснение: Стъргач= Стригич (с думата "Стрига" някога ще са обозначавали място,на което се стрижат овцете),но първото е по-вероятно.

24. Сърта= Серта (Дива,Непресказуема) и Кърта (с прех. С-К) т.е. Начупена (Разкъртена,Разломена). Думата Кърт има още значения- Кърп (Корп),което е древно-Българска дума за Копаене (Копати= Корпати,в днешния украински "език").

25. Хухла= Гугла (с прех. Х-Г),т.е. Шапка.

26. Чепън= Чупен (с множество начупени скали и с начупен релеф), но също Чапин (Капин,Шапин)= Капата (Шапката) и Купен (Купът,Купенът):

image

image


27. Чуката. Това "странно" название се тълкува лесно чрез един добре познат негов вариант- думата Чучка,която означава Цицка (Издатина),но показва ясна връзка и с името на Чукащия бог,който в Българската митология е Хермес.

28. Шар= Жар (Слънчева,Посветена на Слънчевия бог планина). Затова от думата Жар произхождат думи като Шар, Шарка, Шарен (Жарен), Пар (Парен,Пален,Полон,Аполон), Гар (Горе,Горя), Гора (Планина) и пр.:

image


ІІ) Планини извън България:

1. Алпи= Арпи (прех. Л-Р), Карпи. Във връзка с тази дума е името Карпати (виж по-долу). Днес името "Алпи" се превежда от латински като "Алби" (Бели),което не е принципна грешка,но не съдържа цялата истина,понеже "Алпи" означава още Апи (без добавеното "Л"),което е едно от имената на Богинята Майка (Богинята-Земя) у древните Скити.

2. Алтай= Золтай (с възст. на І-та съгласна), Златай (Златната,Златистата планина). От това можем да направим два извода:
а) че в Алтай някога се добивало много злато и това привлякло част от дедите ни към него.
б) че Алтай бил считан за местоживелище на Хермес (Бог на гърма у древните Българи),понеже жълтото (основен цвят на златото) бил свещен цвят именно на Хермес.

Самата дума Злато е добре позната и на днешните Унгарци,които са вид Хунгари (Хун-хари,Хун-хора) и някога обитавали земите между Памир и Алтай,заради което били наричани Турки. Тя обаче не е тюркска,понеже пра-тюрките са били Източноиранско,Индоарийско и Скито-Българско племе,преди да се изродят и превърнат в нов,различен от Българите народ. Думата Злато е Българска и означава Жлъто (Жълто), Золато (Солато- "Слънчево") и Жъто (Жито,Шето),което я свързва с две от имената на Българския Хермес,чийто свещен цвят е жълтият. Жълтото било свещен цвят и на Слънцето,но спомагателен а не основен,затова и двете тълкувания (Хермесови планини и Слънчеви планини) са верни. Името "Хермесови" се дава на планини,чиито върхове са често поразявани от гръмотевици,понеже "Хермес" е Гермес (Гърмес,Гърмеж),а "Херман" е Герман (Джерман) и Гърмен (Джърмин).

  Думата "Алтай" има родство и с думата "Алпи" (Алпай,Алпий),което също трябва да бъде взето предвид при тълкуванията,но основното й значение остава това,което й придават потомците на местните Скити- "Златната" (Хермесовата,Слънчевата) планина.

3. Апенини= Апинини (Апинови,Апини),от другото име на Скитската Богиня-Майка: Апи (Ави,Дави,Дава,Дева), Апи-Нони. "Нона" е друго име на нашата Богиня-Майка и означава Мома (Мама),с което целият израз добива формата Апи-Мами (Апи Майката),т.е. Богинята Земя.

4. Кавказ= Каукас (Какас,Кукас,Кикас),т.е. Висок. Думата Кикас е във връзка с нашите думи Кика (Чембас), Кока (Кокъ,Кок) и Коса (Онази горе),но означава Чика (Чукас,Чука,Чукар), Копа (Купа,Купъ), Капа (Шапа,Шапка,"Капка"/Капца,Капица) и Куба (Кубе,Купол). Във връзка с тази дума се намира и името на нашия древен бог Кубера (Куп-Ара,Кап-Ара) т.е. Капата (Главният,Онзи горе),понеже той е  една от еманациите на Сатурн-Дионис,както и на Богинята-Майка Кибела (Кубела). Затова Кубела (Кубера) бил също и Бог на Севера (Севара,Кавара)- понеже климатът по планинските върхове напомня за онзи студ,който съществува само на север от познатия на дедите ни свят:

image


Други значения на името Кавказ са: Капхаз (Капас,Капата,Горнището на света) и Купас (Купът- виж името на вр. Купен). От формата "Капхаз" произлизат местните названия Абхаз и Абхазия (Капказия,Кавказия),чието значение е "Земя в планините,Земя на планинци",както и формата Кипчаз (Кипчак),която ни подсеща  за истинския произход на прото-тюрките.

5. Карпати= Гарбати (Гърбати,Гърбави планини,Планински гърбици), Корпати (Изкорпани т.е. Изкопани планини). Думата "Корпати" (Копати,Копаене) и днес се употребява често в Украйна,в която живеят десетки милиони потомци на Кубратова Българи. Тя се свързва още с Българската дума Карпи (Скали),които е разкрито от наши учени още преди години и тогава значението й става "Скалисти планини". Самата дума Карпа означава Капа (с отпад.на добавеното "Р"),Купа (Купъ),Корпа (Копа т.е. Изкопан,Неравен,Пресечен терен който е характерен най-вече за скалистите места),както и Крапа (Крепа) т.е. Крепка,Здрава,Укрепена,Устойчива- виж думите Крепост и Твърдина.

6. Олимп (Олюмпос,Олимпени- Малоазийския Олимп)= Олюпо (без носовката и добавеното "С"), Олупо (Полупо,Похлупо,Похлупъ) т.е. Похлупакът (Капакът,Капата) на света. Това име означава още Олимбо (Колимбо,Колумбо) сиреч Гълъмбо (Гълъбо,Гълъбът- Свещената птица на Юпитер),а също Гълъбо (без носовката) и Голабо (Голаво,ГолавАта,Главата) за да обозначи,че в народните вярвания тази планина е била обитавана от Главата (Капата,Началникът) на боговете. Това позволява да установим,че най-стария вариант на името е бил много близък до "хъкащата" дума Холъмбо,която в по-късните ни диалекти е преминала в думата Голъмбо (Гълъбо) а в гръцкия език- в думата Олимпо,като по типично гръцки маниер началното "Х" се е пропускало,а звукът "Ъ" бил заменян с "Ю" или "И". Името на тази планина показва ясна връзка с древномакедонското (Тракийско) лично име Филип (Филимп,Холимп- с добавена носовка),което без никакво съмнение е днешното Българско име Гълъмб (Гълъб) и показва кой е най-правилния вариант на тълкуванието.

7. Памир= Хамир (прех. П-Х), Хемар (Хемус), Хумар (Хума-ар,Хумус-Ар) т.е. Земята (Майката Земя).

8. Пинд= Пид (без носовката), Пад (Място,от което можеш да паднеш,Пропаст,Планина с много пропасти).

9. Пиренеи= Пиринии (Перинии)- виж обяснението на името Пирин (Перин).

image


10. Урал= Уралъ (Урала), Урила,Вурила,Верила),т.е. Еврила (Невръла,Нестръмна: с прех. ЕВ-ВЕ),което се доказва от факта,че алпийски форми в Урал почти липсват,а преобладават меките заоблени форми,както в нашата Верила.

11. Хималаи (в оригинал- Хималая). Името си тези планини са получили от санскрит- популярен и днес индоевропейски език в Индия,наследил езика на Ведическите (Арийските,Марсовите) Българи,завладели страната преди 3000-4000 години. То е двусъставно и се "превежда" или по-скоро тълкува така:

Хималая= Хима алая (Дворец на зимата,Зимно царство). В случая Хима= Зима (с прех. З-Х),а Алая= Алуя (Аула),Белая (Бялата) и Вала (Валъ,Вал,Преграда). Последната дума не е тюркска нито гръцка,както им се иска на гръкопоразените наши и чужди поръчкови историци и езиковеди,а персийска (сиреч ведическа,древно-Българска) и значението й е следното:

Аула= Ваула (Вала,Валъ т.е. Вал,Преграда), Кула (с възст. на I-та съгл.). Има връзка и с думата Саула (Сяло,Село,Селище,Населено място- чрез преминаване от "Кентум" към "Сатем" форма). Думата Кула има единен произход с думите Кале (Куле), Кала (Скала т.е. Камък,Каменна постройка), Поли (с прех. К-Х-П): виж гръцкото "Полис", Коло (Кръг)- понеже първите укрепени градове на света имали кръгла форма, Бело (Слънце- бялото е свещен цвят на Слънчевия бог), Бела (Белово,Белица,Белград и т.н.). Думата Алая означава още Салая (Сарая,с прех. Л-Р),а "Сарай" е персийска (древно-Българска) дума,която означава Селай (Селище,Населено място),но в древността я изговаряли като Сялао (Сяло,Сьело),Ялао (Алайо) и Сярао (Сарайо):

image


12. Хиндукуш= Хиндо Кушан (Синдо Кучан,Индийски Кушани). Кушанските Скити,дали името си на тази планина,някога ще да са били прочути с култа си към Хермес,в чиято чест са принасяни в жертва кучета,затова получили името си от там. В езическо време не било срамно да сравниш човека с куче- този срам бил вменен на бившите езичници от християнството. В древността дори било престижно да сравниш човека с куче- правейки това,древните ласкатели го сравнявали лично с бог Хермес.

13. Тяншан. Това китайско име добило популярност през ХХ в. и означава "Небесни планини". Китайците обаче са късни пришълци в района- ранни заселници около "Тяншан" са Скитските Българи,които не принадлежали към едно племе,а към множество различни племена,затова дали на планината няколко имена- Танръ, Тенгри, Тенгир, Ала-Тоо, Алатау (Божия планина) и пр,.а китайското име Тян-Шан е считано за примитивизирано съкращение на тюркското Танръ-Нишан (Божия същност). Според всичко това,ние трябва да правим тълкувание само на основната (водещата) дума в названието,която има няколко разновидности- Танръ,Тенгри,Тенгир и Ала:

а) Танръ= Таръ (без носовката), Тара (Земя,Скала,Богиня-Майка), Торъ (Торескащия т.е. Трескащия бог,Гръмовержеца), Танхръ (Тангръ,Тангра)- виж т. б).
б) Тенгри. Тази дума е образувана от предходната: Танръ= Танхръ (Тенхри,Тенгри),но има и други значения- Тегри (без носовката) т.е. Тек-Ари (Тока Ара,Земя на Удрящия бог). "Тока" е Българска диалектна дума,която означава "Удар" или "Чока" (Чука,Чукът). "Чукащите" богове в нашата митология са два- Хермес и Зевс (Юпитер),като в случая явно е визиран Зевс,понеже под името Тангра (Тенгри) местните Скити разбирали най-често Синия бог (Бога на синьото небе,Юпитер),наричан още Тандра,Индра и Ундра (Удра,Удара- без носовката).
в) Тенгир. Това име е диалектна разновидност на предходното и означава още Тангър (Джангър- Силен шум, Гръмотевица, Гръмовержец).
г) Ала= Бяла (Белоснежна),с което влизаме директно в "Планинското семантично гнездо". Думата Ала (Бяла) означава още Вала (Вела,Велика,Земя на Великия бог), Ила (Илъ- Земя), Кала (Калъ), Гала (Гара,Гора- с прех. Л-Р,с което се визира Онзи горе или Горният [Небесният,Планинският] бог):

image

image


14. Тибет= Табит (Скитска богиня-Майка),т.е. Земята,посветена на Богинята-Майка,която е и богиня Земя. Странното й на пръв поглед име е лесно обяснимо на Български- от него произлизат имената на гр. Тива в Египет и на гр. Тива (Тебес= Девес) в Гърция:

Табити= Тавити (Тавати,Давати,Даващата), Тебата (Тевата,Девата т.е. Богинята). Големите земни образувания винаги правели впечатление на древните,затова те ги кръщавали с някое от имената на Богинята-Майка,която е също богиня на Земята и Луната. От нейното име произлиза и Тракийското название за "град"- думата Дева (Дава,Дама),ще рече "Землено укрепление","Каменно укрепление",а в тясна връзка с това название се намира името на нашия древен град Хумар (Хемар,Укрепление от Хума/Хумус,Хемус),намиращ се в полите на северен Кавказ. Във връзка с името Табити е и "латинската" дума Хабити (Хабитат,Табитат,Обитат- Местообитание,Местоживелище),понеже Давати означава още Живити (Животи,Животъ),а Богинята-Майка,даряваща живот,била и Богиня на живота. От името на същата Скитска богиня произлиза и една съвременна Българска фамилия от Македония- името на рода Табутови,чиято връзка с Българското езическо минало не подлежи на никакво съмнение.

  Тайните и загадките на древна България са безбройни,а отоворите на някои от тях приличат повече на митични чудеса,отколкото на реалности. Това обаче не значи,че тези отговори и чудеса не съществуват- напротив,има ги! Нашите деди не са населявали всички земи на Стария свят,но са повлияли голяма част от народите в него чрез своите културни и политически завоевания,извършени на няколко пъти в периода 3500 г. пр.Хр.- 1500 г. сл.Хр. Задача на всеки родолюбец е да издирва и съхранява правилните отговори на древните загадки и великите Български постижения активно,да утвърждава вече доказаните истини и да се гордее с достоянията на  своя народ,който даде култура и цивилизация на света,създаде велики империи и завинаги тласна човечеството по пътя на прогреса!


*
Разгледани са имената най-вече на добре обособени планини,като са пропуснати повечето имена на ридове и на малки планински дялове,представляващи части от големи планини.






Гласувай:
54


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Поздравления, Щапаров!
30.09.2015 20:42
Поредният, огромен труд!
Шапка ти свалям за положения труд, отделно за резултатите от него
Красиви имена на планини имаме и е някак си странно, да не знаем какво означават
Така ,че положеният ти труд не е отишъл напразно!
Ясно е и , че това е началото само Ще продължиш в бъдеще да разширяваш и обогатяваш тълкуванията!
Успех и приятна вечер!
цитирай
2. nikikm - Май съм
30.09.2015 21:48
първи,който да те поздрави! Да си жив и здрав,да ти върви във всичко и все така да работиш за българската история!
цитирай
3. shtaparov - първи, който да те поздрави! Да си ...
01.10.2015 00:23
nikikm написа:
първи,който да те поздрави! Да си жив и здрав,да ти върви във всичко и все така да работиш за българската история!

Благодаря- да ти се връщат същите добрини и на теб,приятелю!
цитирай
4. shtaparov - Поредният, огромен труд! Шапка ...
01.10.2015 00:33
leonleonovpom2 написа:
Поредният, огромен труд!
Шапка ти свалям за положения труд, отделно за резултатите от него
Красиви имена на планини имаме и е някак си странно, да не знаем какво означават
Така ,че положеният ти труд не е отишъл напразно!
Ясно е и , че това е началото само Ще продължиш в бъдеще да разширяваш и обогатяваш тълкуванията!Успех и приятна вечер!

Благодаря- мисля да си струваше усилията,най-малкото зарад резултата Тибет- Табити и Рила- Връла.
цитирай
5. katara - много красив и..вдъхновителен Пост! Респектирана съм от труда ви. Да бъде България !
01.10.2015 17:27
leonleonovpom2 написа:
Поредният, огромен труд!
Шапка ти свалям за положения труд, отделно за резултатите от него
Красиви имена на планини имаме и е някак си странно, да не знаем какво означават
Така ,че положеният ти труд не е отишъл напразно!
Ясно е и , че това е началото само Ще продължиш в бъдеще да разширяваш и обогатяваш тълкуванията!
Успех и приятна вечер!

цитирай
6. shtaparov - (много красив и..вдъхновителен...)
01.10.2015 19:16
katara написа:
leonleonovpom2 написа:
Поредният, огромен труд!
Шапка ти свалям за положения труд, отделно за резултатите от него
Красиви имена на планини имаме и е някак си странно, да не знаем какво означават
Така ,че положеният ти труд не е отишъл напразно!
Ясно е и , че това е началото само Ще продължиш в бъдеще да разширяваш и обогатяваш тълкуванията!Успех и приятна вечер!

Благодаря- за мен е удоволствие да споделям скритите зад названията знания с хора като Вас!
цитирай
7. katan - Една шега, която чух преди много години от Божидар Димитров:) -
02.10.2015 14:21
"От Усури до Мисури - все кутригури."
Но ти не на шега го доказваш!
Огромен труд, който заслужава да се прочете с внимание и разбиране, не само от нас- лаиците.
Поздрави, приятелю и успех!
цитирай
8. shtaparov - От Усури...
02.10.2015 18:34
katan написа:
"От Усури до Мисури - все кутригури."
Но ти не на шега го доказваш!
Огромен труд, който заслужава да се прочете с внимание и разбиране, не само от нас- лаиците.
Поздрави, приятелю и успех!

Благодаря- сърдечен поздрав и за теб! За да бъдат приети тези неща от политиците и учените,е нужна само добра воля- нищо друго! Добрата воля ще доведе до разбиране и оттам- до вникване в основните идеи на тази и на останалите статии в блога ми. Който има интерес и желание- ще прочете и ще разбере. Който няма- ще стои встрани от темата или ще се прави на ударен. Важното е да не пречат- другото все един ден ще се оправи.
цитирай
9. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
12.10.2015 11:07
Щапаров, ти си безценен извор на Българщината, а твоите дълбоки анализи отмиват всичко излишно, наслоявано върху същинския български произход и история. Възхищавам се на родолюбието и труда ти! Да си жив и здрав да продължаваш изследователската си дейност!
цитирай
10. shtaparov - (Поздравления за...)
12.10.2015 14:36
batogo написа:
Щапаров, ти си безценен извор на Българщината, а твоите дълбоки анализи отмиват всичко излишно, наслоявано върху същинския български произход и история. Възхищавам се на родолюбието и труда ти! Да си жив и здрав да продължаваш изследователската си дейност!

Никога не съм очаквал,че "Анализът" ще бъде в състояние да разкрива такива подробности за обичаите и религията на древните Българи,каквито никога не бихме успели да научим в тая информационна мъгла,в която някои "велики" сили все още ни поставят!
цитирай
11. demograph - Поздрав Щапаре!
31.10.2015 22:45
Да помогна и аз малко.
Цир, цирей,цирка,цицка = чело,цар,сър,сир,кир,..= високо, подутина, хълм, господар, цар
Тока=токарь/диалект/, токачка=кълвач, удряща
...и т.н.
Радвам ти се на неуморната енергия с която слагаш нещата на мястото им.
цитирай
12. shtaparov - Да помогна и...
31.10.2015 23:28
demograph написа:
Да помогна и аз малко.
Цир, цирей,цирка,цицка = чело,цар,сър,сир,кир,..= високо, подутина, хълм, господар, цар
Тока=токарь/диалект/, токачка=кълвач, удряща
...и т.н.
Радвам ти се на неуморната енергия с която слагаш нещата на мястото им.

Точно така: Цир (Цирей)= Гир (Гор,Горей,Горе) т.е. Издигнат,"Извисен" нависоко (виж прехода Ц-К-Г както в Цирцея- Киркея [Кирка],Цефалония- Кефалония и пр.).
цитирай
13. barin - Поздравления
06.11.2015 17:40
Поздравления, Щапаров за труда, който си положил да събереш и публикуваш информацията. Чел съм около половината ти публикации, винаги са ми харесвали, а и ти си коментирал и поправял някои мои.
цитирай
14. shtaparov - Поздравления, Щапаров за труда, ...
07.11.2015 18:36
barin написа:
Поздравления, Щапаров за труда, който си положил да събереш и публикуваш информацията. Чел съм около половината ти публикации, винаги са ми харесвали, а и ти си коментирал и поправял някои мои.

Благодаря- на мен дори ми се струва,че твоите материали не се нуждаят от поправяне,а само от някои откъслечни допълнения приятелю.
цитирай
15. knyazvojvoda - Много добър труд! Браво! Само ще ...
28.11.2015 13:29
Много добър труд! Браво!
Само ще добавя, Карпати не идва ли от карпа (скала)?
цитирай
16. shtaparov - Много добър труд! Браво!Само ще ...
29.11.2015 20:35
knyazvojvoda написа:
Много добър труд! Браво!
Само ще добавя, Карпати не идва ли от карпа (скала)?


Да- думата "Карпа" твърдо влиза в сметките тук. Но тя има същото значение като някои от другите: Карпа= Капа (с отпад.на добавеното "Р"),Купа (Купъ) и Крепа (Крепка,Здрава).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4819560
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136762
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи