Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2015 13:41 - ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ СА НИ КАЗАЛИ ЯСНО КОЙ Е МАДАРСКИЯТ КОННИК
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 38788 Коментари: 30 Гласове:
59

Последна промяна: 27.05.2017 23:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ СА НИ КАЗАЛИ ЯСНО КОЙ Е МАДАРСКИЯТ КОННИК


   И до днес в нашето общество липсва каквото и да било единодушие относно естеството на Мадарския конник. Това се дължи както на неправилните схващания за старите Българи,наложени на нашето общество от марксистката историография,така и на нежеланието на водещите исторически среди,свързани най-тясно със старата фалшификаторска система,да се реформират и да приведат историческите познания за нашите деди в крак с новите открития.

  Според едни изследователи върху този единствен в Европа скален релеф е изобразен "хан" Аспарух- "основателя" на България,на когото основаването на нова държава му се видяло такова невероятно постижение,че решил да го увековечи с релеф. Според други това е "кан" Тервел,който бил така удивен от своята случайна и напълно неочаквана победа срещу арабите,че решил да остави паметен знак който да напомня на идните поколения,че всички Български победи преди и след него се дължат на щастливи "случайности". Според трети това е самия тюркски бог Тангра,изобразен в цялото си величие. Кога и как обаче "безпросветните" Аспарухови Българи са научили да правят такива релефи,каквито никой тюркски народ никога не е правил- на този въпрос хитрите тюрколози отговор не дават.

image
  image
  Има и други екзотични версии,обясняващи загадката на Мадарския конник. Според някои от тях релефът е правен от местни Траки по заръка на Българите,затова на него е изобразен Тракийския Херос. Според други това е сасанидски или дори ахеменидски паметник,озовал се в нашите земи по силата на някакво недоразумение или поради склонността на нашите деди да крадат чужди култури и да ги представят за свои. Най-радикалните "изследователи" са съчинили една от най-хумористичните и нелепи версии,според която Конникът е дело на извънземни,които направили космически център край него и го включили в система от случайно начертани по картата прави линии,всяко съвпадение или пресечка между които им се струва заложена в структурата на Галактиката,в естеството на материята или в "Числото Пи" закономерност!

  Както виждаме какафонията по случая е изумителна,гротескна и невъобразима,а чуждите вражески централи продължават да бълват все по-нелепи версии и да пращат платени сътрудници,които да ги разпространяват и популяризират,само и само да раздалечат мисълта на Българите от истината за техните родови корени и да замъглят картината от исторически събития,довела до тяхната поява в този край на света.

  Малко хора обаче са чули за една качествено нова изключително аргументирана версия,създадена от реформаторския клон на нашата историческа наука. Тя обяснява в подробности естеството на този древен феномен и прави своите заключения въз основа на наличните иконографски и езикови данни,свързани с него. Тази версия е окончателна като доказателство на математическа теорема и не подлежи на промяна а само на обсъждане,и най-важното й заключение се състои в следното:

  Конникът се нарича "Мадара" а неговите източни аналози носят името "Модар" и "Майдар" не по някаква небивало загадъчна случайност а единствено заради факта,че името му е дадено от Българи,които чрез него се постарали да обозначат неговата истинска същност на своя собствен Български език!

      Конникът Модар в Афганистан,частично разрушен от религиозния бяс на талибаните image

    image  
  Тези два почти еднакви скални релефа с еднакви имена (Балканският и Памирският) не може да изобразяват какъвто и да било конкретен владетел или друга светска личност,а само някакъв бог. Ако Конникът изобразяваше езически княз нямаше да има никаква адекватна причина,по силата на която неговият Памирски аналог да носи същото име- Модар. Афганистанският аналог доказва също,че нашият конник не може да е правен от античните Траки нито от средновековните им ромеизирани наследници,а конкретно от свободните Българи сиреч от народа,изиграл основна роля в етногенезата на древните Тракоилири.

  В съгласие с тези заключения "Ангеловият анализ" на Щапаров Младши постулира,че имената Мадара,Модар и Майдар не може да нямат лесно обяснимо тълкувание на Български,което да ни насочи директно към истинската същност на паметника и към причината за неговото издигане на това място през тази епоха. Тези имена са единственият надежден и сигурен ключ към разплитането на загадката кой е Мадарския конник,а гаранция за верността на получените заключения би следвало да получим от иконографията на Конника т.е. от начина,по който е изобразен той.

   Това означава,че само едно точно и вярно тълкувание на името,с което е известен паметника не само у нас но и в чужбина е достатъчно,за да ни каже кой всъщност е той,защо е изобразен там и какво означават животинските изображения около него. И понеже езикознанието все още не познава по-добра система,която да е в състояние адекватно да направи това освен "Ангеловия анализ",с тази задача се заема той и както ще видим по-долу,успява да я изпълни изчерпателно и дори блестящо. Неговите заключения дават кристална яснота на поставените казуси и дори дават отговор на повече въпроси,отколкото могат да зададат досегашните ни учени,с което още веднъж напомнят колко наивно и безотговорно е било от тяхна страна да изключват от сметките езика на народа,който е издигнал този паметник. Съгласно тези заключения името на конника означава следното:

Мадара= Мъдъра (Мъдрия бог), Модъра (Модрия бог,Синия бог), Адара (с отпад.на І-та съгл.= Удара,Удрящия бог), Мъдаря (Зачеващият деца,Богът баща).

  Защо един бог на древните Българи ще има точно определен цвят,както е в този случай? Защото всеки основен бог на индоарийската митология,която нашите деди пренесли от Припонтийските региони в земите на  Средна Азия и древна Индия си имал точно определен основен свещен цвят,по който се различавал от другите богове:

Слънце- бял
Луна (Земя)- зелен
Марс- червен
Хермес- жълт
Венера- оранжев
Сатурн- черен
Юпитер- син


   Ето че получихме отговора на нашия въпрос: Мадара (Модъра,Модрия бог) е бога Зевс (Юпитер),наричан от индоариите още Деус Питар (Бог Баща) и от дедите ни- Янкул,а като бог-гръмовержец той заслужено носел и името Удара (Ударъ,Удрящият с мълнии бог). Има ли в такъв случай някаква връзка между името Янкул и конникът при Мадара? "Анализът" установява че има,понеже:

Янкул (Йан-кул)= Хан-гул (Кан-гур,Кон-хор,Кон-човек или направо казано Конник)!

  Средноазиатските варианти Модар и Майдар на Конника означават абсолютно същото,което значи и нашето име Мадара:

Модар= Модър (син на цвят), Одар (Удар), Едър (Едрият,Големият бог).
Майдар= Мъдър (епитет на Юпитер).
Мад-Ар: от санскритската дума Мад (с вариант Мадх),която означава "голям" понеже Мад= Маг (Мог,Могъщ),с прех. Д-Г.

  Тези варианти на тълкуванието говорят още нещо: че името Мадара (Мъдъра= Мъдрия,Модъра= Модъръ,"Владетел" на синия цвят) се отнася директно за Конника а не за някаква друга особеност от околностите на едноименното съвременно село,разположено в община Шумен. Средновековната крепост,разположена върху скалите над паметника носела имената Мадара,Мадра (=Модра) и Матерн,които подкрепят горното тълкувание. image
  image
     Алтернативното име Матерн,което обърквало много изследователи и ги карало да предполагат абсурдни неща като това,че Конникът изобразява Майката или Богинята-Майка е също така лесно обяснимо за хората които знаят,че древните названия Патер (баща) и Матер (майка) имат единна етимология и произлизат едно от друго така,както младежката еманация на Богинята-Майка (Венера) е произлязла от младежката еманация на Бога-Баща (Марс). Затова индоарийското име на Юпитер "Деус Питар" означава Девус Патер (Бог Баща) и от него произлиза латинското Юпитер (Йо Питер,Йов Патер,Дев Патер).

  Малко учени знаят,че названието "Венера" (т.е. Вечера= Вечерницата и Вещера=Вещерката,която е също Вестарка и Весталка) е едно от многото имена на Богинята Дева ("Ева")- Богинята на любовта,а популярни древни имена на Марс у дедите ни били Водин (Вотан,Один,Един), Адам (Адин,Един), Сам (Самъ,Сама=Сама бога от "Веда словена",Само,Амо,Той Самият) и Сем (Сим),от което по-късно произлязло названието "семити". Богинята Майка е житейско продължение на Богинята Дева ("Ева") а Богът Баща: житейско продължение на Бога Мъж (Маж,Марж,Марс) т.е. на Бог Сама,който от Сама (Той Самият,Самотния [Първия] бог или Бога Адин ["Адам"]- Единичния бог),се превръща в Семо (Симо,Семе,Богът-Семе) и Сино (Синьо,Синият бог),когато се възнася на небето.

  Защо синьото е свещен цвят на Зевс (Юпитер)? Защото той е бог на Небето- не само на синьото небе,както ни внушават понякога,а на Небето въобще. Синият цвят е най-характерен за небето обаче,затова станал основен свещен цвят на неговия бог така,както зеленият станал основен свещен цвят на Богинята Майка,чието небесно тяло е Луната. Затова думата Небе у нас има твърде особена етимология,неподатлива за разбиране от закостенелите мозъци на тюрколозите и на досегашните фалшификатори,които трябва да почнем вече да ги съжаляваме вместо да ги обвиняваме в умишлени грешки,макар такива съвсем да не им липсват. Значението на тази дума е следното:

Небе= Небо (стара форма на думата), Нево (Ниво,Нива,Небесни нивя), Ново (Новъ,Нов), Ной (Нов).

  Това означава,че Ной (Нов,Нев,Неб),който у евреите е билейски персонаж а у Българите- древен езически бог,някога е бил цар-жрец и велик водач,а след смъртта си или още приживе е бил обожествен заради своите заслуги към многобройните племенни общества,които спасил с направени от него сполучливи предсказания за онова,което предстои да се случи след катастрофалното земетресение,разкъсало Босфора преди повече от 7000 години. Елитни световни учени са установили,че почти всички персонажи от Библията показват белезите и характеристиките на някогашни езически богове: включително Адам (Адин), Ева (Дева) и Абрахам (О`Брахъм,О`Брахма,Брама). Пра-евреите като някогашно прикавказко племе,тяснородствено с елини (алани,елами),армени (кармани,карамани,гермияни,древни германи),араби (арави,ярови,арови= Хора на Арей) и асири (азери,хазари,Аси-ари,Узи-ора) били племе от онзи южен клон на древните Българи,който преди няколко хиляди години не се напълно индоевропеизирал,а само частично.

  Затова техните религиозни представи имат по-големи или по-малки различия от нашите,а накрая под египетско и гръко-халдейско влияние се деформирали и превърнали в монотеистичен култ,който нашите деди схващали като вид езическа секта,каквато си остава юдаизмът и днес. Основно различие между нашите езически схващания и еврейските е това,че Новият бог (Нов,Ной),който всъщност е Зевс-Юпитер,бил приет от повечето Българи като главен бог вероятно след Потопа и именно заради него,а евреите го приели за библейски персонаж едва след своята среща с халдейската религия и култура,осъществена през VII в. пр. Хр. Тогава те вече били монотеисти и нямало как да включат Ной в числото на своите богове,затова го включили в своята митология само като библейски герой и любимец на главния им бог,който всъщност е заимстван от нашия Световен бог като негова основна еманация.

  Легендарният Библейски потоп станал в Черно море преди 6000-7000 години,затова мястото му не бива да се търси никъде другаде. По негово време Българите вероятно вече носели общонародностното име Баргари (преиначено по-късно от гърците на "Барбари") и много техни племена станали свидетели на темпото,с което се покачват водите на морето особено в неговите северни райони. Цялото Азовско море преди потопа било обитаема суша,същото се отнася за района между Крим и Варна. Потопът би могло да бъде датиран и по-точно разбира се,но за целта е нужно да бъде взет и детайлно изследван дендрохронологичен материал от вкаменелите дървета по дъното на Созополския залив или от някое друго подобно място,с каквито изобилства морето ни по напълно обясними причини.

  Сега обаче пред нас стои за разрешаване още една задача,ако искаме да бъде изследването ни пълно: какво означават думите Модър (син на цвят) и Мъдър (умен) и имат ли те някакви известни аналози в класическата древност? "Анализът" отговаря и на това:

Модър (Мъдър)= Модъръ (Модаръ,Мадаръ,Мадара),Мондара (с носовка),Ондара (с отпадане на І-та съгласна),Индара (прех. О-И),Индра (бог гръмовержец в индуската и в индоарийската митология). Това обаче не е всичко:

Индра (Мандра)= Тандра (Бог на гърма у келтите),Тангра (Тенгри)- Бог на небето у тюрките,Тангароа (върховен бог на полинезийците),Тагра (без носовката),Так-ара (Тока-ара,Чукащия бог,Удрящия бог). В наши стари диалекти от Западна България и днес се употребява древната дума Тока,означаваща "Чока" (Чука,Чукане на чашите при наздравица),а в други наши диалекти от Солунско думата "Чок" (в гръцки надписи- "Цок") означава "Чук" (Хермес,гръм,гръмовержец). Затова "Мадра" означава още и Мудра (виж "Мудра йога" в Индия= Юпитериански йогизъм),а Мудра= Удра (Удара,Мадара) т.е. Удрящия бог (Гръмовержеца)!

  Това е част от същината на нещата в този случай,а името Мадара (Матерн= Мадерин,Мадарин) означава още Митара (Митра)- древноперсийски върховен бог. Той бил твърде популярен в древността,затова има голям брой наши и "чужди" аналози като:

1. Модра (Мадра)- древно Тракийско селище.
2. Мадарес (Мадаре)- Скитско лично име.

3. Мадаро (наше лично име- виж фам. Мадарови в Пазарджишко).
4. Надарица (=Мадарица)- наша местност в северна Рила.

5. Митре (Митра)- наше лично име от Македония.
6. Мутра- антоним на думата Мадра.

7. Магура- наша пещера. Има връзка с името "Мадара" чрез прехода Д-Г,но по-вероятно визира Богинята Майка понеже Магура= Маг Ара (Макя Ара,Майчина). Нашите древни жреци изобразили в нея различни фрески с мотиви от юпитерианските или по-скоро с Деметрините ритуали,изпълнявани там преди много векове.

  Оригиналната Мадара,която била и древно Тракийско светилище вероятно е свързвана чрез древните митове с някакви събития от живота на реалния Ной (Нов),който си имал друго лично име наистина но бил наричан Нов (Новият главен бог),за да бъде отличаван от Стария главен бог на дедите ни,наречен от тях Сътар (Сатир,Катар,Кубар) и Вехт (Вед),а от гърците- Дионис.

image
image

image
8. Мадрас (=Мадарас),днес се нарича "Ченай"- индийски град,получил своето Българско име от древните Ведически племена.
9. Мадурай (град в Индия).

10. Мадрид (столица на днешна Испания). Името несъмнено значи "Мадарит" (Мадарич) или Мадар-ред и иде да покаже испанската "връзка" в многобройните пътешествия и преселения на древните Българи.
11. Мадуро (испанско лично име). Сегашният венецуелски президент се нарича Николас Мадуро,а "испанското" му име е постъпило на Иберийския полуостров чрез Вандалите,Аланите или Готите (Гетите),които живели няколко века в земите на днешна Испания.

12. Модрич (хърватска фамилия- виж името на футболиста Лука Модрич).
13. Мундрага (име на наша ранносредновековна крепост,вероятно вариант на името "Мадара"). След махане на носовката в него получаваме формата Мудрага,която означава Мудрака (Мъдряка,Модряка) и Мадаряка (Мадарека,Мадареца,Мъдреца).

14. Мудрак (руска фамилия- виж руския учен О.А.Мудрак от Московския държавен хуманитарен университет)= Мъдряк,Мадарек.
15. Андрей (християнско лично име). Произлиза от нашето название на Хермес Юпитер,понеже означава Мандрей (Мъндрий,Мъдрий) и Адрей (без носовката) т.е. Едрей (Едрия,Големия бог) и Удрей (Удрий,Удрай,Удрящия бог),с което обяснява защо делото на светия апостол Андрей било толкова популярно в земите на Стара Велика България,както свидетелстват Алцековите Българи в Италия.

16. Одрин (наш град в Турция)= Модрин (Градът на Модрия бог), Удрен (Градът на Удрящия бог,Градът на Юпитеровите племена). Близостта на това название с римското лично име Адриан (в оригинал Хадриан) е забелязана от римляните,
които се възползвали от нея за да сложат на града име което им е угодно,без да дразнят самочувствието на местните жители.
17. Одриси (Трак. племе)= Удряси (Удряци,Племената на Юпитер), Модреси (Модряци,Мъдреци- Племената на Модрия бог). Именно те са сложили първото име "Одрин" на днешното Едрене (= Удряне),което било тяхна племенна столица преди император Адриан (Хадриан) да забележи приликата в имената и да наложи своето име за официално название на града.

18. Голубой (в руския език= син цвят). Тази дума има феноменални съответствия в древния Български език,понеже означава Голубов цвят (Гълъбов цвят,Гълъбовосиньо) и ни кара да издирим точното значение на Българската дума Гълъб (на руски Голуб):

Гълъб (Голуб)= Голув (Голов,с прех. Б-В)- виж Голова (Глава) в руския "език",с което крайното значение е "Главен" (Принадлежащ на Главния),ще рече Свещено животно на Главния бог (Големия бог). А Главния или Големия бог в нашата древна религия е както виждаме Зевс-Юпитер и съвсем неслучайно гълъбът е свързван с него понеже,както казахме и другаде,всички летящи твари били считани от дедите ни за символи и проявления на Небесния бог (Бога на небето Юпитер).

  В чест на гълъба като символ на Зевс дедите ни носели лични имена като Гълъб (виж фам. Гълъбови),което древните римляни заимствали от нас под формата Галба (Галаба,Гълъба). Названието "Гълъб" в нашите западни диалекти и днес се произнася най-често като "Галаб",заради което в руския "език" думата Голова (Голоба т.е. Глава) се произнася Галава (Галаба). Птицата,която древните изобразявали в ръката на Юпитер нерядко е оприличавана на гълъб,а разликата между гълъба и орела за дедите ни била фиктивна и несъществена,понеже и първия и втория били считани за символи и проявления на Главния им бог.

  Друго важно значение на името Мадара е Матара (Мат-Ара,Човекът [Мъжът] на Богинята-Майка). То особено добре личи от носовата форма на името- Мандара (Ман Дара)- Мъжът (Ман,Манж) на Дара (Тара,Тера,Вера)- Мъжът на Даряващата живот. Но то означава още и "Мадура",което се тълкува най-точно като "Осеменителя",и е достатъчно достоен епитет на езическия Бог-Баща. Във връзка с тази дума се намира и висшата професионална степен "Майстор" (Мащор,Матор),която освен "Най-стар" означава и Матар (Мадар),сиреч: Върховен.

  Тук е мястото да проверим какво точно означава думата УМЕН,която е синоним на думата МЪДЪР и да видим дали нейното тълкувание ще потвърди горните заключения. "Анализът" установява,че Умен означава Думен (Думин,Думащ,Говорещ добре)- ще рече Грамотен човек,познаващ в детайли своя език,но също и Образован човек,който е овладял магията на словото. Ако разнищим "родословието" на думата Дума ще видим,че тя произхожда от думата Шума (Шумъ,Шум) и е твърде близка фонетично с думи като Думба (виж "Думба-Лумба"),Тумба (оттам- "Тумба-Лумба"),Тумпа (Тупа,без носовката),Бум (Бумъ),Думъ (Дум,Думкане) и пр.,които чудесно описват звуковите ефекти,причинени от падането на гръмотевица сиреч- от дейността на Бога Баща.

  Сега вече можем детайлно да разтълкуваме иконографията на Мадарския конник и да кажем причината,поради която около него са изписвани на гръцки език надписи от името на древните Български князе. Той е конник защото Конния бог или Бога Кон (Хон,Хун) у древните Българи и в старите източни религии,неповлияни от гръко-египетските деформации,е самият Зевс-Юпитер,поради което Трако-Фригийският Сабазий или Върховният бог,наричан още Херос (Ерос,Арес) и Герос (Горес,Горещ-с ударение на "О") най-често е изобразяван на кон:

image
  Другите животни от нашия паметник също имат отношение към Зевс (Зиевус,Зиези): Конникът представлява самия Сабазий (у Българите- Зиези,Забази,Зйевус,Зьевс=Зевс) и по-конкретно неговият месец (ХІІ-І,декември-януари) който настъпва и замества ("убива") месецът на Слънцето (ХІ-ХІІ,ноември-декември) представляван от лъва,плътно следван от месеца на Хермес (І-ІІ,януари-февруари),представляван от кучето. И наистина- кучето е свещено животно на Хермес в Българския,Согдийския и в много други езически източни (недеформирани под гръко-египетско влияние) календари,а лъвът е едно от свещените животни на Слънцето редом с мишката (плъха,самура),овцата (козата,овена) и елена (кошутата,сърната).

  Че лъвът е бил символ на Слънчевия бог личи от справката с класическия зодиак,в който Лъвът (представен от Зодия Лъв) е зодиакален знак на Слънцето или по-точно: едно от свещените животни на Слънчевия бог. Затова Българите го обичали и го изобразявали често върху свои художествени изделия,монети и други културни паметници,макар да не е сигурно дали авторите на тези художествени артефакти някога са виждали истински лъвове. Лъвът не е сложен в класическия зодиак заради египетското влияние в него а заради някакво старо схващане на авторите на древния Български календар,чийто наследник се явява Класическия. Според това старо схващане,останало още от времената,когато на Балканите и в Мала Азия са живели лъвове,турове и саблезъби тигри лъвът е бил принасян в жертва на Слънчевия бог в началото или в края на неговия летен месец а след време,когато лъвове в тези райони вече нямало,лъвът в повечето варианти на "Календара" бил заместен от коза,овца или сърна.

  Сега става ясна и причината,поради която край Мадарския конник са изсичани надписи с текстове на мирните договори,сключвани от езическите Български князе. Сключвайки мирен договор,древните Българи се кълнели в своя главен бог Юпитер (Мадара,Мъдъра),че свято ще го спазват и никога на своя глава не ще го нарушат. Надписите са правени на гръцки (официалния език на Източната Римска империя),за да може "гърците" (римляните) да го четат и сами да се уверяват,че Българите са им дали твърда гаранция,че мирният договор НИКОГА няма да бъде нарушен по тяхна вина. Това говори колко много предците ни са уважавали своя главен бог и колко скъпи за тях били онези клетви,които давали пред него.

  Тук е нужно да добавим още,че под крепостта и релефа на Мадара се намират останките на древно-Българско и Тракийско светилище,което вече с увереност можем да кажем,че е било светилище на Зевс (Юпитер,Зиези,Забази),а Конникът като неразделна част от него служел за изпълняване на свещените религиозни ритуали и мистерии (майстории) в чест на Юпитер. Този знаменит паметник е издигнат вероятно по  нареждане на Аспарух,за да бъдат зафиксирани до него клаузите на извънредно важния мирен договор с Погонат и да бъде ознаменувано Освобождението на Прародината от 6-вековно римско иго. Мястото не е избрано случайно- то е на мястото на старо Тракийско светилище,понеже Българите и Траките вярвали в едни и същи езически богове.

  Затова приликите на Мадарския конник с Тракийския Херос съвсем не са случайни- древният Херос е също Ерос (Керос,Курос): Бог на секса и любовта,което го прави напълно идентичен с Бога-Баща. Богът Херос също е Берос (Бурес,Борис) и Арес (Арей)- младежки аватар на  Бога-Баща,но също Орис (Борис)- Бог на бурите,конфликтите,войните и съдбата. Затова,кълнейки се в Бога-Баща че ще спазват мирните договори с "Византия",древните Българи едновременно с  това се кълнели в Бога на съдбата и в Бога на войната,част от чиито имена у тях били Борис,Марес,Арес (Арей) и Мариз. Подобна и то много пряка връзка има той с името и на християнтския светец св. Георги,но тя ще бъде разкрита в някоя друга статия,когато му дойде времето.

  За огромната популярност на Мъдрия бог сред нашите деди говорят откриваните из цяла Източна Европа "пра"-Български амулети,изобразяващи Конника в опростена иконография:

image

image   Топонимиката на днешна България съдържа данни за голям брой имена на местности,свързани с думата Модар (Модър):

1. Модар камик
2. Модра вода
3. Модрата вода
4. Модрата плоча
5. Модрите плочи

6. Модрата скала
7. Модре
8. Модрите брегове
9. Модрако
10. Модрио вир

11. Модреняко
12. Модрио камик
13. Модрио кладенец
14. Модрите ниви
15. Модряница

16. Модрилкята
17. Модриките
18. Модренячки герен
19. Надарица (= Мадарица)
... и т.н., и т.н. ...

  Тези названия показват нагледно,че думата Модар (Мадар) в многобройните й разновидности е добре познавана и уважавана във всички краища на България,затова е включвана в нашата топонимика дори през късното средновековие,когато старите й религиозни значения отдавна вече са забравени.

  Тайните на древната Българска религия са безбройни и необятни,а повечето от тях са изгубени завинаги заради забраната на старата ни "руническа" (йероглифна) писменост и системното умишлено унищожаване на езическата литература,свързана с нея. Изворовите данни по въпроса също са оскъдни,а материални паметници като Мадарския конник са твърде малко,затова генерални изводи чрез тях не може да бъдат направени в размера,който е необходим на науката за изграждане на цялостна представа за езическите култове на нашите деди. Езиковата археология обаче както виждаме е в състояние да извлече голям брой скрити данни и забравени тайни от старите имена на древните артефакти и да възстанови много от знанията,чрез които дедите ни покорявали и управлявали света.





Гласувай:
62


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Чудесно, Щапаров!
28.08.2015 18:04
Между другото, конникът е правен в изящен ,класически стил!
Той е присъщ за периода преди Константин Велики От него нататък постепенно се налага стилизирания, схематичен стил Вежда се ясно по монетите ,особено по времето на Великия Аспарух! Така ,че възникват въпроси
!
Чудесно, че повдигна въпрос за Афганистанския конник Там , при пущуните Българин е свещено име Там са минавали Българи и са считани за божествени хора Конникът е тяхно дело Казвал ми го е човек, който е бил там и е запознат на място
Така, че сигурно е дело на Българи Мадарския конник, но вероятно много преди Аспарух Новодошлите добре са знаели това,и по тази причина са го приели за техен Писали са там след това
Необичайно е, страна изпразнена от местно население, новодошлите да възприемат топоними, които вече близо ,5 века са устойчиви- Рила, Родопи, Верила, Магура, имената на много реки като Струма, Места, Осъм, градове като Каспичан, Тутракан...., Сердика става Средец и много други още
Една препоръка-Материалът ти по обем е за голям форум, за конференция Че е интересен, предлагащ различно мнение-това е безспорно Но според мен , ако се раздроби или стесни, ще бъде по-лесно разбираем
Това е мое мнение, може и да не съм прав
Желая ти успех!
цитирай
2. shtaparov - Конникът определено не е...
28.08.2015 19:20
Конникът определено не е никакъв друг освен Български- доказва го "дребната" подробност,че той е ЕДИНСТВЕН по рода си в Европа,а подобни на него конници и скални релефи има най-вече в Памир- обиталището на Царските Скити и на Готите (Гетите) след римското нашествие. Той може да в стил от времето на Константин Велики само в случай,че Готските Българи (пришълци от Памир) са го правили по времето на Урфила (Пурвила,Первола= Първият предстоятел). Другият вариант е да е направен от Седемте "славянски" племена,които също дошли от Памир и се установили в Мизия 60-70 години преди Аспарух. Според мен обаче е направен директно от Хуните (Царските Скити,Царските Българи) веднага след победата на Аспарух,затова стилът му е така изискан. Ако се вгледаш внимателно в Памирския Конник например ще забележиш,че неговият стил е дори много по-добър от този на нашия. С този кон Спасителят на България Испор искал да благодари на Юпитер (Зиези) за победата над римските пълчища при Онгъла и да ознаменува освобождението на Прародината от 6-вековна римска окупация.

За обема на материала съм съгласен- не е малък но можеше да е и по-голям. Съгласен съм с твоето мнение- не всичко е лесно разбираемо когато се напише: друго щеше да е,ако хората слушаха подробностите на живо и можеха да задават въпроси,на които веднага да получат отговор. Но условията на блога са такива и на този етап не може по друг начин,а прекалено подробните обяснения утежняват материала и правят обема невъзможен за публикуване. Раздробяването му не ми е твърде по вкуса- предпочитам да напиша сега повече от онова,което трябва да се каже тук,а в другите статии да разисквам други теми. Постингът за "Календара" например остана недовършен поради изключително големия му потенциален обем и подлежи във всички случаи дори не на едно,а на поне 2-3 продължения,чието изготвяне ще отнеме доста много време и усилия. Ще се постарая обаче при пръв удобен случай да пусна поне първото от тях,пък за останалите- когато ситуацията позволява.
цитирай
3. nikikm - Здравей!
28.08.2015 20:43
На мен много ми хареса работата ти и запълва недвусмислено доста празноти и евентуални съмнения.И ако може да попитам за нещо,което ми прави впечатление.
"евреите родствени на алани и древни германи"... Това не влиза ли в противоречие със семитския произход на евреите! Аланите се считат за българи и определено не са семити,както и българите.
"..Асири-хазари.." Асирите населяват Близкия изток и са почти изтребени от евреите. Трудно ми е да ги свържа географски, родствено и времево с хазарите,най-вероятно поради липса на знания.Все пак ще се радвам да помогнеш малко в това отношение.
Още нещо. Винаги съм недолюбвал понятиего индоевропейски.Касае се за две определено различни раси и култури,които на някой му се е прищяло да обедини.Никой не отрича влиянието на европейците /българите/ за развитието на индийската култура.
Та,това е,благодаря ти за удоволствието, да чета интересния материал!
цитирай
4. shtaparov - На мен много...
28.08.2015 23:48
nikikm написа:
На мен много ми хареса работата ти и запълва недвусмислено доста празноти и евентуални съмнения.И ако може да попитам за нещо,което ми прави впечатление.
"евреите родствени на алани и древни германи"... Това не влиза ли в противоречие със семитския произход на евреите! Аланите се считат за българи и определено не са семити,както и българите.
"..Асири-хазари.." Асирите населяват Близкия изток и са почти изтребени от евреите. Трудно ми е да ги свържа географски, родствено и времево с хазарите,най-вероятно поради липса на знания.Все пак ще се радвам да помогнеш малко в това отношение.
Още нещо. Винаги съм недолюбвал понятиего индоевропейски.Касае се за две определено различни раси и култури,които на някой му се е прищяло да обедини.Никой не отрича влиянието на европейците /българите/ за развитието на индийската култура.
Та,това е,благодаря ти за удоволствието, да чета интересния материал!

Бях написал чудесен отговор на твоите питания но внезапно възникнал проблем с интернета блокира неговото изпращане и причинявайки неговото изтриване,ми попречи да го публикувам. Сега просто нямам време да напиша нов,за което ще ме извиниш. Ще се постарая при пръв удобен случай да възстановя написаното,но днес няма да мога за съжаление. Желая здраве и късмет!
цитирай
5. deleted-4udovi6teto - !
29.08.2015 08:16
Изумително! Покланям се пред труда Ви!
Чу
цитирай
6. shtaparov - Изумително! Покланям се...
29.08.2015 10:00
4udovi6teto написа:
Изумително! Покланям се пред труда Ви! Чу

Благодаря приятелю- чест и почитания за Вас!
цитирай
7. shtaparov - На мен много...
29.08.2015 10:26
nikikm написа:
На мен много ми хареса работата ти и запълва недвусмислено доста празноти и евентуални съмнения.И ако може да попитам за нещо,което ми прави впечатление.
"евреите родствени на алани и древни германи"...Това не влиза ли в противоречие със семитския произход на евреите! Аланите се считат за българи и определено не са семити,както и българите.
"..Асири-хазари.."Асирите населяват Близкия изток и са почти изтребени от евреите. Трудно ми е да ги свържа географски,родствено и времево с хазарите,най-вероятно поради липса на знания.Все пак ще се радвам да помогнеш малко в това отношение.
Още нещо. Винаги съм недолюбвал понятиего индоевропейски.Касае се за две определено различни раси и култури,които на някой му се е прищяло да обедини.Никой не отрича влиянието на европейците /българите/ за развитието на индийската култура.
Та,това е,благодаря ти за удоволствието,да чета интересния материал!

Такова родство несъмнено съществува: отдавна се знае че сред пра-евреите (ако не и сред днешните евреи) имало доста рижи хора,които няма как да не са европеиди,а за синеоки между тях се говори и в някои пасажи от Библията. Имат несъмнено роднинство с древните германи (армяни),които според авангардни течения в западната историческа наука не са твърде тъждествени с днешните германци и имат малък дял в тяхната етногенеза,което личи и от големия брой "славянскоподобни" имена и думи в речника им. Семитите днес се отличават най-вече по езика,а той се променя в течение на вековете и не винаги е приличал на семитски. Външният им вид може да ни излъже какъвто е случая с индусите,затова не може да е точен критерий за произхода на най-древните пра-семити,които са били европеидно припонтийско племе съседно на племената,които днес наричаме Армени,Албани (Албанци),Казаки (Касоги) и Алани (Елини,Елами). Техните езици явно са индоевропеизирани само частично а после се раздалечили,затова днес нямат голяма прилика със "славянските" (Българоидните).

Същото се отнася и за Асирите (Азерите)- ако погледнем ареала на техните завоевания ще видим,че те са стигали до земите на Азерите и няма никакви пречки Азерите (Азарите) да са вид отцепили се от ядрото на държавата Асири,още повече когато географската им близост и близостта между етнонимите и манталитета им ни го подсказват. За това имаме дори исторически податки: Българският владетел,посочен в края на "Именника" като царувал преди Авитохол е Навуходоносор- а защо ли,пита се в заданието??? В други исторически извори Българите са посочвани като халдеи,като "етиопи" или като потомци на Сим (Сем,Сам) от който произлизат семитите,но това че Сем е Богът-Семе (Сама бога) или Марс-Юпитер не е посочено,
понеже се подразбирало от само себе си,а за роднинството между Българи и Хазари спор няма.

Още няколко думи за външния вид на днешните семити- той може толкова да е критерий за техния произход,колкото външния вид на днешните индуси- ако съдехме само по него,трябваше да обявим всички индоевропейци за вид черни индуси и обратното- ако съдехме само по езика на индусите,трябваше отдавна да сме ги обявили за вид европеиди. Преценката значи трябва да бъде извършвана комплексно и да не противоречи на надеждните исторически извори,с каквито Бронзовата епоха (в която се разделили много от тук цитираните племена и народи) за съжаление не изобилства.
цитирай
8. get - - За да си отговорим на поредица от въпроси - Мисля, следва да дръпнем времевата граница на ...
29.08.2015 23:19
shtaparov написа:

1. Приликите на Мадарския конник с Тракийския Херос съвсем не са случайни- древният Херос е също Ерос (Керос,Курос);
2. Тайните на древната Българска религия са безбройни и необятни а повечето от тях са изгубени (...);
3.Изворовите данни по въпроса също са оскъдни, а материални паметници като Мадарския конник са твърде малко, затова генерални изводи чрез тях не може да бъдат направени в размера, който е необходим на науката за изграждане на цялостна представа за езическите култове на нашите деди.


... изследването до времето на Микенска цивилизация ? Време от което датира и култа/Елевзинските мистерии.
- На това ме навежда(т) множество неща - Като?
А. Идентичност между АрхеоТектоника (съзнателно се въздържам от архитектура) в Цялостната композиция и при двете светилища това от гр.Елевзина и Мадара.
Б. Второ - относно конника ... образът на същият може да е синкретичен и свързан с два от ипостасите на "Свещената троица"(при прото-европейците) Митра-Индра и Варуна ... което донякъде вътрешно смислово отговаря на семантика и етимология съдържащи се в името на "гръцкият бог" Плутон ... като смисъла в името на същият е (от)Плата-Плащащ. Тоест това е бога, който ни въз-дава за нашите постъпки ... в Този Свят. Междувпрочем той се явява копие и е с Подобни функции, каквито имат(зороастрийско-персийските), като аналог: Митра=Възнаграждаващ; (г)Варуна=Пазещ (морално-етичен аспект); Индра=Наказващ(Удрящ). Тоест това е единосъщно Начало-Бог, но с три функции(упоменати от мен, по-горе)!

Има много да се пише и обяснява, като примерно Какво се "крие" зад легендата за Тезей - Минотавър - Ариадна (?) ... но ще приключа, Че? В старобългарски(наричан "църковно-славянски") ... Мъдър се е произнасял с "носовка" и е звучал "мОНдръ" ? Подобно на името, на крепостта намираща се над светилището (на платото) носеща името, звучало Мундраг(т)а (според К. Порфирогенет)!

- Успех!
цитирай
9. shtaparov - До get (Комент.№8.):
30.08.2015 13:24
У нашите деди няма случайни неща така,както не е случайна приликата на светилището в Мадара с онова при Елевзина. А образът на Конника наистина е синкретичен- не съм разисквал повече този въпрос,понеже замислям някой ден да напиша отделна статия за Световния бог на древните Българи,който по-често е асоцииран с Юпитер и по-рядко- с другите богове от "Седморката". А Митра,Индра и Варуна ("Верени" в "пра"-Българския календар) са три лица на един и същ бог: Зевс-Юпитер. Той имал още много лица разбира се- затова в халдейския (вавилонския) химн на Мардук "Енума Елиш" са посочени 11 лица на Мардук,като всяко негово лице си има отделно име.

За името Мундрага още няма сигурност че се е отнасяло конкретно до Мадара,но е твърде възможно с оглед данните,с които разполагаме. Но дори да се отнасяше за друга крепост,то има несъмнена връзка с името Мадара,затова ще го добавя в статията- нещо,което трябваше да сторя още преди,но не си направих труд да потърся страниците,в които съм записал различните имена,които са подобни на това название. Значението му е следното:

Мундрага= Мудрага (без носовката),Мудряка (Мъдряка,Модряка),Мадаряка (Мадарека,Мадареца,Мъдреца).

Това име звучи твърде красноречиво за да бъде пренебрегвана връзката му с Мадара,затова е напълно вероятно името Мундрага да се е отнасяло за нея и да представлява поредният вариант,но не последният.

А в горното тълкувание съм вложил нещо,върху което нашите езиковеди си блъскат главите 100 години вече и никак не могат да го разберат- това е значението на енигматичния (според тях) "пра"-Български суфикс -АГА,срещан често в някои наши древни и съвременни думи като Мъжага, Симпатяга, Бродяга, Стабиляга, Заляга, Залага, Протяга и пр. В него всъщност няма нищо загадъчно- той е просто един фонетичен вариант на суфикса -АКА (-АКЪ,-ЪКЪ,-ОКЪ),както и на суфикса -ИЦА (-ЕЦА),срещан масово в "ортодоксалните" Български диалекти,наричани днес "славянски езици"- виж примери като Марек (полско лично име), Мужик, Рюрик, Свитък, Десятък, Петък, Латек, Приток, Кратък, Перперек и пр.,но също Бистрица, Каменица, Скакавица, Иваница, Сулица, Жълтица и пр.
цитирай
10. bezistena - Поздрави!Прекрасен събират...
30.08.2015 14:29
Поздрави!
Прекрасен събирателен изследователски труд,който е стабилно предпоследно зикуратно стъпало на пирамидата на Българознанието към нейния връх,където ясно и разбираемо за търсещите ни очаква сакралната Божествена етимология на името МАДАРА с всичките му производни:

МАДАРА=МАТАРА=МОДАРА=МАТЕРА=МОДАР=МОДРА=МАНДАРА=МОНДАРА=
МАЙДАР=МАДРА=МАТЕРН=МАНДРА=МУДРА=МИТРА=МУНТРА=МАНТРА=МЪДЪР=
МАНДАРИН=МАДУРА=МАТЕР=...=МАДАРА,която е Великата Богиня Майка–Демиурга на световете,реална и рацонална Властелин на мирозданието,позната в езотериката с анаграмната си производна от този Майчин титул като Диана Мария:

МАДАРА=ДА МАРА=Диана Мария–
където ДИАНА е митологичното първично име на Богинята Майка,а Мария е личното Божие име,познато и от последното аватарно явяване на Боговете Демиурзи като Мария Магдалена,която е Мария Макдалена,Мария Мак Дуло,или Мария Майка на Дуло

Всички високоразрядни думи от това семантично гнездо са производни от името на Богинята Майка–Мадара,и са съставени за означаване на висши и извисени категорийни понатия и характеристики в сферата на човешката сакралия.
Споменатите от теб библейски персонажи Адам (Адин), Ева (Дева) и Абрахам (О`Брахъм,О`Брахма,Брама),са всички Нейни анаграмни и производни имена:

АДАМ=Мад,майка
ДЕВА=Диана Богиня
АБРАХАМ=БАХ МАРА=Бохиня Мария
БРАХМА=БАХ МАР=Бохиня Мария
БРАМА=Б МАРА=Богиня Мария

Скалната композиция на Богинята Майка на светилищния коплекс Мадара е изработена през 69 г.сл.Хр.и изобразява акта на коронясване и възшествие на нейният Първороден син Павел за Първожрец и Император на Свещената Българска империя под жреческия херметичен титул ТИТ ФЛАВИЙ ВЕСПАСИАН,кодиран в релефа на ЛЪВА С ВИРНАТА ОПАШКА:

ЛЪВ С ВИСОКО ВИРНАТА ОПАШКА=
Кан(Жрец) Павел,Син на Богиня Диана и Бок Исуш Вер–
което означава
Кан/Жрец Павел,синът на Богиня Диана,Мария Магдалена и Бог Исус Змея(Вер)

ПАВЕЛ=ПЛАВЕ=ФЛАВЕ=ФЛАВИ,ФЛАВИИ–
родоначалник на новоепохалната генерация Дуло,която е потомствената династия на Исус и Мария Магдалена

***Флавий,или Павел,е Първородният син на Исус и Мария Магдалена,роден на 24.12.33 г в Ямбол,и е родоначалник на Новоепохалната Божия генерация Дуло,от който са всички Български Първожреци–Императори от фамилията ФЛАВИИ до 518 година,фалшифицирани хиляда години по–късно като римски и византийски императори,а Свещената Българска империя,установена върху всички континенти на Земята,е фалшифицирана на книга като никога несъстоялите се реално римска и византийски империи!

Павел е всички "римски" императори от Тит Флавий Веспасиан до Диоклециан включително,управлявал Свещената Българска световна империя от първосвещения Божи и имперски град Ямбол(Имбол,Олимб,Олим),а в Именникът на Българските КАНОВЕ!(което означава Жреци,което означава феноменни свръхестествени!),е херметизиран като Цар Авитохол,живял реално и управлявал целия свят от 33 до 333 година,след което преминава в Божието измерение със светейшият статут на Свети Павел,Ръководител на небесното светейшество и Министър–Председател на транспространственото Божие правителство,управляващо световете!

Време е,Приятели,истински Българи,стоейки твърдо и стабилно на Земята и във вашия духовен мироглед и житейска опитност и устои,и облечени в Българолюбородието,да прекрачите смело в духовния свят на езотериката,където нашите високо посветени вечно живи феноменни Деди–Жреци,сега реални и рационални действащи Светии,начело със Свети Павел,Флавий,са зашифровали и архивирали сакралната Българска история,далече и недосегаема за мръсните души и нечисти оцапани ръце на анти–Българите!

Различните интердисциплинарни пътечки към Познанието за Боговете и Българската сакрална история и към скоро всесветовната наука БЪЛГАРОЗНАНИЕ,от които е и твоят чудесен и на академично новаторско пилотно ниво "Ангелски анализ", Приятелю Aнгел ЩАПАРОВ–Младши,се интегрират в Свещения шифър,който отваря всички врати на Познанието и легализира на най–висше ниво–Божественото, изследователските постижения на човек,като го въвежда в прекрасния Божи реален свят,засега невидим и само силно осезаем за Посветените,съвсем скоро време видим и осезаем за всички човешки сетива!
Бъди благословен,Приятелю,и давай нагоре!
цитирай
11. martito - Повече от интересно!
31.08.2015 10:05
Кефиш! Много!
цитирай
12. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
31.08.2015 10:56
Благодаря ти, че влагаш толкова сериозен изследователски труд, за да възстановиш добре заличени и забравени истини, като по този начин предизвикваш към размисъл за същинската българска история всеки любознателен българин! Да си жив и здрав!
цитирай
13. shtaparov - До bezistena (комент. 10.):
31.08.2015 15:44
Благодаря за прекрасния отзив приятелю- продължавай да вървиш по пътеките Божии и да се грижиш за просвещаване на хората в свещените тайни на Божието мироздание!
цитирай
14. shtaparov - Кефиш! Мно...
31.08.2015 16:25
martito написа:
Кефиш! Много!

Благодаря- продължавам да се старая!
цитирай
15. shtaparov - Благодаря ти, че...
31.08.2015 16:38
batogo написа:
Благодаря ти, че влагаш толкова сериозен изследователски труд, за да възстановиш добре заличени и забравени истини, като по този начин предизвикваш към размисъл за същинската българска история всеки любознателен българин! Да си жив и здрав!

Сега продължавам да търся правилното подреждане на термините в "пра"-Българския календар,чиито Български тълкувания принципно вече са открити,но сериозният брой принципни двусмислия сред тях все още създава значителни проблеми,понеже не позволява да определим с пълна точност и увереност кой термин за кой точно езически бог се е отнасял. Едно от по-сигурно утвърдените тълкувания например е на думата ВЕРЕНИ- тя явно е служела за обозначаване на Варуна (Вируна,Перуна,Перунъ) - "индоарийския" ("пра"-Българския) Гръмовержец Зевс-Юпитер,който носел много имена в представите на нашите деди,но въпреки това само тази дума има поне още три (и то твърде правдоподобни) аналогии в Българския език!
цитирай
16. bezistena - Заедно вървим по пътеките Божии и се ...
31.08.2015 22:16
Заедно вървим по пътеките Божии и се грижим за просвещаване на хората в свещените тайни на Божието мироздание,Прятелю!

БОЖИЕ МИРОЗДАНИЕ на=на Изуж и Богиня Мадара=Исус и Богиня Мадара
цитирай
17. shtaparov - Заедно вървим ...
01.09.2015 18:12
bezistena написа:
Заедно вървим по пътеките Божии и се грижим за просвещаване на хората в свещените тайни на Божието мироздание,Прятелю!

БОЖИЕ МИРОЗДАНИЕ на=на Изуж и Богиня Мадара=Исус и Богиня Мадара

Истинската патриотична общност по това се разпознава- тя не се цепи,а се обединява за благото на Родината!
цитирай
18. shtaparov - А защо не чухме аргументите на хо...
02.09.2015 13:23
А защо не чухме аргументите на хората,които са гласували с "против"- нима не разполагат с никакви аргументи??
цитирай
19. mariniki - Браво...!
06.09.2015 01:23
чест и почитания...
цитирай
20. shtaparov - ...чест и...
06.09.2015 20:22
mariniki написа:
чест и почитания...

Благодаря- здраве и късмет!
цитирай
21. born - Не съм специалист, но има много л...
07.09.2015 21:00
Не съм специалист , но има много логика и аналитичност в така чудесно изложената теория ! Поздрави за оригиналното мислене.
цитирай
22. shtaparov - Не съм...
07.09.2015 22:15
born написа:
Не съм специалист , но има много логика и аналитичност в така чудесно изложената теория ! Поздрави за оригиналното мислене.

Надявам се този материал да стигне до всички интересуващи се- без значение специалисти или не. Нека всеки реши сам за себе си- древните Българи не са сложили името "Мадара" за да създават проблеми на специалистите,а за да ги разбере целия наш народ. Благодаря за отзива приятелю- желая много успехи и късмет!
цитирай
23. vitalian4v - !
10.09.2015 18:10
Много добър труд,много интересен,но най-важното е,че е аргументиран,продължавай в същият дух,който добро върши,с добро му отвръщат.
Поздрави!
цитирай
24. shtaparov - Много добър труд, много интересен, ...
11.09.2015 14:01
vitalian4v написа:
Много добър труд,много интересен,но най-важното е,че е аргументиран,продължавай в същият дух,който добро върши,с добро му отвръщат.
Поздрави!

Имам още много подобни идеи и бих могъл да пусна доста голям брой статии покрай тях,но докато не намеря достатъчно аргументи се въздържам да го правя- все пак е важна не толкова идеята на самия материал,а нейната защита и правилното й поднасяне,за да не бъдат хората излъгани,а да могат да се осланят на написаното и да се гордеят пред чужденците с древното Българско величие,без да рискуват някой "русофил" или сърбоман да им се присмее.
цитирай
25. joysii - По времето когато е строен Мадар...
27.09.2015 10:20
По времето когато е строен Мадарският конник истинските майстори са били византийци и араби, български майстори няма. Ако имаше, конникът нямаше да е само един, а щеше да има още стотици, по всички скали в България.Та ако владетелят е решил да предприеме такова грандиозно начинание, най-вероятно ще е повикал известен майстор, скулптор за монументално изпълнение. Така както сервизите, дрехите и различните дворцови принадлежности не са изработени от българи, така и мадарският конник не е изработен от български селянин.През 1954г, три месеца, паметникът е изследван сутрин, обед и вечер от специалисти. Днес също излизат много подробности по релефа, които нашите аматьори тук изобщо не виждат.Така че по-добре да се доверим на учените, както изисква сериозният подход към знанието.Останалото е дрън-дрън Спаротокови глупости, които не почиват на никакви сериозни изследвания на обекта.
цитирай
26. shtaparov - По времето когато е строен...
27.09.2015 13:19
joysii написа:
По времето когато е строен Мадарският конник истинските майстори са били византийци и араби, български майстори няма. Ако имаше, конникът нямаше да е само един, а щеше да има още стотици, по всички скали в България.Та ако владетелят е решил да предприеме такова грандиозно начинание, най-вероятно ще е повикал известен майстор, скулптор за монументално изпълнение. Така както сервизите, дрехите и различните дворцови принадлежности не са изработени от българи, така и мадарският конник не е изработен от български селянин.През 1954г, три месеца, паметникът е изследван сутрин, обед и вечер от специалисти. Днес също излизат много подробности по релефа, които нашите аматьори тук изобщо не виждат.Така че по-добре да се доверим на учените, както изисква сериозният подход към знанието.Останалото е дрън-дрън Спаротокови глупости, които не почиват на никакви сериозни изследвания на обекта.

Български майстори има и винаги е имало- кой правеше оброчните плочки на Тракийския конник- византийци и араби ли? Въпрос на организация и подход е било да бъдат организирани така,че да изпълняват плануваните проекти добросъвестно и качествено. А Памирският конник- и той ли е направен от византийци и араби? Те арабите по това време гледам били така силно школовани в изобразяването на живи същества,че цяла Европа ползвала услугите им май?? А "византийците"- те колко собствени скални релефа имат,та така тренирано са правели Български конници,че стоят сякаш като живи? Не стига това,ами византийците трябвало да се справят с още по-тежък проблем- да изобразят не християнски светец,а икона на езически бог,с което да си навлекат проклятието на светците и да бъдат отлъчени от църквата! Не- тази версия отвсякъде издиша: намери някоя друга,а успееш ли да я намериш- няма да възразявам.
цитирай
27. get - - Хе-хе ... Джойси - Пак се обади неподготвена както винаги ... приятелите и учени, казали че ... :)))
28.09.2015 20:23
shtaparov написа:
joysii написа:
По времето когато е строен Мадарският конник истинските майстори са били византийци и араби, български майстори няма. Ако имаше, конникът нямаше да е само един, а щеше да има още стотици, по всички скали в България.Та ако владетелят е решил да предприеме такова грандиозно начинание, най-вероятно ще е повикал известен майстор, скулптор за монументално изпълнение. Така както сервизите, дрехите и различните дворцови принадлежности не са изработени от българи, така и мадарският конник не е изработен от български селянин.През 1954г, три месеца, паметникът е изследван сутрин, обед и вечер от специалисти. Днес също излизат много подробности по релефа, които нашите аматьори тук изобщо не виждат.Така че по-добре да се доверим на учените, както изисква сериозният подход към знанието.Останалото е дрън-дрън Спаротокови глупости, които не почиват на никакви сериозни изследвания на обекта.

Български майстори има и винаги е имало- кой правеше оброчните плочки на Тракийския конник- византийци и араби ли? Въпрос на организация и подход е било да бъдат организирани така,че да изпълняват плануваните проекти добросъвестно и качествено. А Памирският конник- и той ли е направен от византийци и араби? Те арабите по това време гледам били така силно школовани в изобразяването на живи същества,че цяла Европа ползвала услугите им май?? А "византийците"- те колко собствени скални релефа имат,та така тренирано са правели Български конници,че стоят сякаш като живи? Не стига това,ами византийците трябвало да се справят с още по-тежък проблем- да изобразят не християнски светец,а икона на езически бог,с което да си навлекат проклятието на светците и да бъдат отлъчени от църквата! Не- тази версия отвсякъде издиша: намери някоя друга,а успееш ли да я намериш- няма да възразявам.

- Нека да прочетем, това съобщение - предполагам можем да го включим в категорията научни ?
Югозападно от гр. Русе, на разстояние 25 км. от последния, до самия
дунавски бряг, от двете страни на устието на р. Ореше, е разположено
малкото рибарско селце Дикилиташ.
Името си селото носи от двата побити камъка (дикили-таш) пред
селото, в самата делта на река Ореше, които при прииждане на Дунава
се заливат от водите му – по-малкият се загубва във водите, а
по-големият остава да стърчи, като остров, приличащ на огромно
допотопно животно – вечният страж на селото. Легендата говори, че
големият камък е донесъл тук Крали Марко под „култука” си, а малкият
жена му с престилката си.
Двата камъка са дело на ерозията и декудацията на р. Ореше и р.
Дунав, известни под названието земни скални пирамиди.
За старините около това село е писал у нас по-подробно Карел Шкорпил
– археолог с големи заслуги за българската история и география в „
Известия на Руския архел. институт в Цариград”, т. Х, стр. 454, в
„Опис на старините по течението на русенския Лом”, стр. 91, освен
това, преди него ни съобщава за крепостта около селото капитан М.
Ванков, в „Задружен труд”, год. ІV, а напоследък направих съобщения
във в. „Русенска поща”, бр. 3664 и в. „Зора”, бр. 4005, по който
случай проф. Г. И. Кацаров написа статията си „Един нов паметник на
Тракийския конник” в „Литературен глас”, бр. 176.
На 22 ноември 1932 год., с група ученици посетихме селото и всички
старини около него. Бяхме разведени от учителя, свещеника, капитана
на заставата и стари местни жители, които дадоха ценни сведения и
няколко монети, за което им изказваме голямата си благодарност.
До самото село, около местността „Пулгаря”, върху плоска скала
разгледахме добре запазените 4-5 римски гробници. Гробниците са били
похлупени с каменни специални капаци и споени с мъчно разрушима
спойка (цимент); някои от капаците са запазени, а други строшени се
търкалят около скалата – кариерата. Тези гробници-саркофази, са били
открити преди около 30-32 години, при разкриването на скалата, за да
бъде приспособена за кариера. При откриването на гробниците са били
намерени в тях кости, амфори и пр.
Напуснахме гробниците и се отправихме по сухата долина „Ореше”
нагоре, за да видим някакъв си мадарски конник, за който ми съобщи
един мой ученик, че заедно с останалите си другарчета от селото и с
учителя си са идвали да го рисуват.
След не повече от 500-600 крачки ход, с голямо любопитство се
спираме под една отвесна скала и бързаме да разпознаем „Мадарския
конник”.
Действително, пред нас на едно от ъгълчетата на скалата, на височина
3 м. от земята, в трапезоидна рамка, широка долу около 1 м., а горе
80 см. и висока 50 см, изпъква следната релефна сцена: галопиращ
конник вдясно, с развяваща се мантия и облечен в къс хитон. Конят е
сравнително добре запазен и живо представен с гъста и буйна
опашка. Под коня малка хрътка с увиснали уши – догонва бягаща пред
нея сърна. Пред коня има дърво, по ствола на което се вие змия.
Дикилиташкият конник, въпреки че на пръв поглед се схожда с
Мадарския, при по-внимателно сравнение всеки ще долови, че той няма
абсолютно нищо общо с него.
Дикилиташкият конник е един паметник на тракийския конник – херой,
единствен в България, изваян върху отвесна скала.
Времето напредваше и трябваше да бързаме. Напущаме скалата с конника
и се спираме пред една пещера-храм, на десния бряг на сухата долина.
Над входа има счупен жлеб, а под него се редят, доста симетрично,
четири малки ниши. Интересно е, че в тази пещера се е влизало преди
30-32 години с пълна кола, била е много висока (5 м. стена). К.
Шкорпил пише, че когато я посетил (1905 г.) пещерата е била висока
1,5 м., а сега тя е почти съвършено запълнена, при входа може да има
50 см. височина. Този факт е много важен при изучаване живота на
тази долина и на този край от географска гледна точка.
Минаваме по запълнената, загладена и преобърната от поройните наноси
в истинско китонно шосе, долина на отсрещния бряг – баир, известен
под името „Калето”.
Тук е била римската станция Фриматиум по главното римско
крайдунавско шосе, развалините от което личат на много места.
Използувана с местността и отвесните огради на скалите, над които са
били зидани дебели стени за още по-голяма сигурност. Всичко е в
развалини и покрито с миризливи полски цветя. Фрагменти от съдове,
тухли, римски лампички, монети често се намират.
При слизане от крепостта в предната й част, по склона на една
височина от 12 м. ни посочиха „римската чешма”.
Тази чешма ни смая по своята оригиналност. Подобна чешма от римско
време няма никъде другаде в България. Съжалявам, че поради големия
наклон на местността, не можах да направя снимка на тази открита
чешма, с грамаден четвъртит басейн и грамаден улей, всичкото
издялано на самото място, в самата скала. Личат двата отвора, от
където се е изливала водата, идваща от далече по сложна водопроводна
мрежа.
Огромният кървавочервен диск на залязващото слънце беше покрил
околността с великолепни багри, посребрените Дунавски води ту се
доближаваха, ту отдалечаваха в мрачните страхотни силуети на
изправените скали-великани, природата стихваше, заспиваше когато ние
крачехме замислени към големия град.
Публикация на В. Маринов (уредн. на археол. сбирка, Русе) в сп.
Нива, 1933 година.
цитирай
28. baskeret - Ние не можем да се съгласим за вчера, а за такива далечни истории :)
12.10.2015 09:09
https://www.youtube/watch?v=ewTOUOMrol4
цитирай
29. shtaparov - https://www/watch?v=ewTOUOM...
12.10.2015 14:46
baskeret написа:
https://www/watch?v=ewTOUOMrol4

Опитах да отворя линка но нещо не се получава,затова не мога да дам отговорно становище на тоя етап.
цитирай
30. shtaparov - По времето когато е строен Мадар...
27.01.2019 23:50
get написа:
shtaparov написа:
joysii написа:
По времето когато е строен Мадарският конник истинските майстори са били византийци и араби, български майстори няма. Ако имаше, конникът нямаше да е само един, а щеше да има още стотици, по всички скали в България.Та ако владетелят е решил да предприеме такова грандиозно начинание, най-вероятно ще е повикал известен майстор, скулптор за монументално изпълнение. Така както сервизите, дрехите и различните дворцови принадлежности не са изработени от българи, така и мадарският конник не е изработен от български селянин.През 1954г, три месеца, паметникът е изследван сутрин, обед и вечер от специалисти. Днес също излизат много подробности по релефа, които нашите аматьори тук изобщо не виждат.Така че по-добре да се доверим на учените, както изисква сериозният подход към знанието.Останалото е дрън-дрън Спаротокови глупости, които не почиват на никакви сериозни изследвания на обекта.

Български майстори има и винаги е имало- кой правеше оброчните плочки на Тракийския конник- византийци и араби ли? Въпрос на организация и подход е било да бъдат организирани така,че да изпълняват плануваните проекти добросъвестно и качествено. А Памирският конник- и той ли е направен от византийци и араби? Те арабите по това време гледам били така силно школовани в изобразяването на живи същества,че цяла Европа ползвала услугите им май?? А "византийците"- те колко собствени скални релефа имат,та така тренирано са правели Български конници,че стоят сякаш като живи? Не стига това,ами византийците трябвало да се справят с още по-тежък проблем- да изобразят не християнски светец,а икона на езически бог,с което да си навлекат проклятието на светците и да бъдат отлъчени от църквата! Не- тази версия отвсякъде издиша: намери някоя друга,а успееш ли да я намериш- няма да възразявам.

- Нека да прочетем, това съобщение - предполагам можем да го включим в категорията научни ?
Югозападно от гр. Русе, на разстояние 25 км. от последния, до самия
дунавски бряг, от двете страни на устието на р. Ореше, е разположено
малкото рибарско селце Дикилиташ.
Името си селото носи от двата побити камъка (дикили-таш) пред
селото, в самата делта на река Ореше, които при прииждане на Дунава
се заливат от водите му – по-малкият се загубва във водите, а
по-големият остава да стърчи, като остров, приличащ на огромно
допотопно животно – вечният страж на селото. Легендата говори, че
големият камък е донесъл тук Крали Марко под „култука” си, а малкият
жена му с престилката си.
Двата камъка са дело на ерозията и декудацията на р. Ореше и р.
Дунав, известни под названието земни скални пирамиди.
За старините около това село е писал у нас по-подробно Карел Шкорпил
– археолог с големи заслуги за българската история и география в „
Известия на Руския архел. институт в Цариград”, т. Х, стр. 454, в
„Опис на старините по течението на русенския Лом”, стр. 91, освен
това, преди него ни съобщава за крепостта около селото капитан М.
Ванков, в „Задружен труд”, год. ІV, а напоследък направих съобщения
във в. „Русенска поща”, бр. 3664 и в. „Зора”, бр. 4005, по който
случай проф. Г. И. Кацаров написа статията си „Един нов паметник на
Тракийския конник” в „Литературен глас”, бр. 176.
На 22 ноември 1932 год., с група ученици посетихме селото и всички
старини около него. Бяхме разведени от учителя, свещеника, капитана
на заставата и стари местни жители, които дадоха ценни сведения и
няколко монети, за което им изказваме голямата си благодарност.
До самото село, около местността „Пулгаря”, върху плоска скала
разгледахме добре запазените 4-5 римски гробници. Гробниците са били
похлупени с каменни специални капаци и споени с мъчно разрушима
спойка (цимент); някои от капаците са запазени, а други строшени се
търкалят около скалата – кариерата. Тези гробници-саркофази, са били
открити преди около 30-32 години, при разкриването на скалата, за да
бъде приспособена за кариера. При откриването на гробниците са били
намерени в тях кости, амфори и пр.
Напуснахме гробниците и се отправихме по сухата долина „Ореше”
нагоре, за да видим някакъв си мадарски конник, за който ми съобщи
един мой ученик, че заедно с останалите си другарчета от селото и с
учителя си са идвали да го рисуват.
След не повече от 500-600 крачки ход, с голямо любопитство се
спираме под една отвесна скала и бързаме да разпознаем „Мадарския
конник”.
Действително, пред нас на едно от ъгълчетата на скалата, на височина
3 м. от земята, в трапезоидна рамка, широка долу около 1 м., а горе
80 см. и висока 50 см, изпъква следната релефна сцена: галопиращ
конник вдясно, с развяваща се мантия и облечен в къс хитон. Конят е
сравнително добре запазен и живо представен с гъста и буйна
опашка. Под коня малка хрътка с увиснали уши – догонва бягаща пред
нея сърна. Пред коня има дърво, по ствола на което се вие змия.
Дикилиташкият конник, въпреки че на пръв поглед се схожда с
Мадарския, при по-внимателно сравнение всеки ще долови, че той няма
абсолютно нищо общо с него.
Дикилиташкият конник е един паметник на тракийския конник – херой,
единствен в България, изваян върху отвесна скала.
Времето напредваше и трябваше да бързаме. Напущаме скалата с конника
и се спираме пред една пещера-храм, на десния бряг на сухата долина.
Над входа има счупен жлеб, а под него се редят, доста симетрично,
четири малки ниши. Интересно е, че в тази пещера се е влизало преди
30-32 години с пълна кола, била е много висока (5 м. стена). К.
Шкорпил пише, че когато я посетил (1905 г.) пещерата е била висока
1,5 м., а сега тя е почти съвършено запълнена, при входа може да има
50 см. височина. Този факт е много важен при изучаване живота на
тази долина и на този край от географска гледна точка.
Минаваме по запълнената, загладена и преобърната от поройните наноси
в истинско китонно шосе, долина на отсрещния бряг – баир, известен
под името „Калето”.
Тук е била римската станция Фриматиум по главното римско
крайдунавско шосе, развалините от което личат на много места.
Използувана с местността и отвесните огради на скалите, над които са
били зидани дебели стени за още по-голяма сигурност. Всичко е в
развалини и покрито с миризливи полски цветя. Фрагменти от съдове,
тухли, римски лампички, монети често се намират.
При слизане от крепостта в предната й част, по склона на една
височина от 12 м. ни посочиха „римската чешма”.
Тази чешма ни смая по своята оригиналност. Подобна чешма от римско
време няма никъде другаде в България. Съжалявам, че поради големия
наклон на местността, не можах да направя снимка на тази открита
чешма, с грамаден четвъртит басейн и грамаден улей, всичкото
издялано на самото място, в самата скала. Личат двата отвора, от
където се е изливала водата, идваща от далече по сложна водопроводна
мрежа.
Огромният кървавочервен диск на залязващото слънце беше покрил
околността с великолепни багри, посребрените Дунавски води ту се
доближаваха, ту отдалечаваха в мрачните страхотни силуети на
изправените скали-великани, природата стихваше, заспиваше когато ние
крачехме замислени към големия град.
Публикация на В. Маринов (уредн. на археол. сбирка, Русе) в сп.
Нива, 1933 година.

Това е много интересно съобщение,но този конник сега вече го няма- той за съжаление е унищожен или изчезнал и не можем да си направим собствени изводи за него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4814881
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136732
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи