Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2015 18:48 - ФЕНОМЕНАЛЕН БЪЛГАРСКИ КАЛПАК ОТ НЕОЛИТА ДОКАЗВА,ЧЕ СМЕ БАЛКАНСКИ НАРОД НА 8000 ГОДИНИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 30455 Коментари: 38 Гласове:
56

Последна промяна: 14.04.2017 22:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ФЕНОМЕНАЛЕН БЪЛГАРСКИ КАЛПАК ОТ НЕОЛИТА ДОКАЗВА,ЧЕ СМЕ БАЛКАНСКИ НАРОД НА 8000 ГОДИНИ

    Че Българите са Балкански народ на 8000 години стана известно от множеството пра-Български рунни (йероглифни) знаци и кратки надписи,врязани върху праисторически съдове и култови предмети от неолита и халколита и откривани в ареала на "Дунавската праисторическа цивилизация" (6000- 4000 г. пр. Хр.). Открити са женски идоли с Български народни носии на 5000-6000 години отново в същия регион- ето възстановка по http://sparotok.blogspot.com/2014/01/blog-post_16.html : image   Но че ще се открие типичен за старите Българи народен калпак върху неолитна фигурка на близо 8000 години,никой никога не се е надявал нито би повярвал или посмял да помечтае,ако това не бе станало очевиден факт!

  През 2014 г. научих за един феноменален древен артефакт от нашите земи- глинена човешка главичка от средния неолит (ок. 5700-5300 г. пр. Хр.),открита в праисторическо селище от западна България. Това самО по себе си не би било особено интересно нито изключително,ако главичката не носеше типичен Български калпак от един добре познат и много характерен тип,широко разпространен до неотдавна сред населението най-вече в западните краища на страната,но употребяван и в останалите й области. Нова статия по въпроса обаче не последва,понеже не можех да бъда сигурен в точността на информацията,без да съм видял лично артефакта или поне няколко негови цветни снимки,които да отхвърлят всяко съмнение около неговото съществуване. Не на последно място тук беше съображението,че повечето праисторически идолчета,открити у нас и по света нямат никакви шапки,а са моделирани гологлави. Известни са няколко изключения разбира се,но между тях няма нищо подобно на това,с чиято иконография предстоеше да се срещна.

  Но ето че дойде мечтания момент,в който условията за заснемане на изумителния паметник бяха изпълнени и артефактът се натурализира пред нас в цялото си великолепие и реалистичност,за да покаже на света колко наивни и първосигнални са хората,харчещи луди народни пари за напразни "експедиции" до Монголия в търсене на следи от древни (праисторически) Българи,каквито никога няма да открият там,след като Българската прародина е на Балканите. Благодарение на любезното съдействие,което ми бе оказано се сдобих с няколко снимки на тази феноменална главичка която,макар да е голяма само 4-5 сантиметра,е на път да преобърне световните разбирания за началото на великата Българска цивилизация:

image    image

image    image

image    image

image    image

  Тази галерия нагледно показва до каква степен са се объркали "историците",които обявяват Българите за пришълци в собствената им земя,без да обръщат внимание на древните извори и на онова,което са писали за нашите деди очевидците. Този тип калпаци е отлично познат в България и дори днес много хора продължават да го носят по селата или при различни фолклорни празници:

                      Писателят Чудомир- рисунка                             Герой на Чудомир
image    image
Български народен будител при монасите в Рилския манастир. Обърнете внимание на калпаците,които носят хората зад него:
image

Герои на Чудомир- рисунки от негови книги image    image

image    image
  image    image
Същия вид калпак в наша етнографска изложба image
            Българи от различни етнографски региони с типични носии и калпаци

imageimage
 
  Много рисунки с такива калпаци,правени през ХХ в. и особено през неговата втора половина изглеждат като да са правени с цел да осмеят Българите за това,че употребяват такива "селски" носии и дядовски калпаци. Но това древно изображение показва,че хуморът,вложен в тези рисунки е не само пресилен,но е бил дори и черен хумор,понеже е осмивал хилядолетното минало на нашите деди,сякаш за да даде път на онези,които ни крадяха и все още ни крадат! Тук не визирам творбите на Чудомир- с описване на нашето селско минало този достоен творец е описал част от миналото и на неолитните хора,обитавали нашите земи преди много хилядолетия. Визирам обаче стила на художниците,които са рисували героите от Чудомировите творби като непристойно разпърпани,а понякога и като приличащи на клошари хора и така се дистанцирали от тях без изобщо да разбират,че всъщност са осмивали самите себе си,своите близки и своите деди,които ЗАСЛУЖАВАТ хиляди пъти повече уважение от това,което червените власти им оказваха! 

  Затова днес имаме снимки и изображения не само на хумористични,но и на достойно представени Българи в народни носии,носещи същите калпаци:

image                image
  image
                                               Добруджански регион image
image

Серска чета на ВМРО 
image
  Примери за широката употреба на тези калпаци у нас има с хиляди,но никой и никога не е подозирал нито очаквал,че неолитните хора по нашите земи са носели абсолютно същите видове калпаци,каквито никъде другаде в Европа не можеш да срещнеш. До този момент няма наличен нито един съвременен пример,в който такъв калпак да е носен от човек с различна народност от Българската. И понеже е модерно повечето антропоморфни фигурки,които се откриват на Балканите да бъдат обявявани за женски ще добавя,че от досегашните живи примери няма нито един,в който такъв калпак да е носен от жена и оттам с увереност можем да заключим,че въпреки липсата на каквито и да е сигурни полови белези,на тази неолитна антропоморфна главичка е изобразен мъж.

  Моето мнение е,че древните хора не са имали никакво сериозно основание да изобразяват какъвто и да било случаен мъж,освен ако не е божествен персонал. Сега със сигурност може да кажем,че идолчето изобразява едно от божествата на древните Българи,което ще да е било облечено в някакъв вид Българска народна носия (тялото му не е запазено за съжаление),и е отворило уста сякаш с намерението да запее. По тази причина името,c което ще го наричам на този етап е Орфей Певеца.

  Кой обаче е Орфей? Той става световноизвестен персонаж с помощта на "гръцката" митология в която изрично се казва,че е Тракиец а не елин и че бил най-добрия музикант и певец на своето време по целия свят. За него пише,че другарувал с някои от героите в Троянската война,а брат му Музей имал принос към просвещаването на хората и героите около него. Учението на Орфей,закодирано в енигматичните Орфееви таблички било толкова силно,че променило духовността на древните елини,индуси,иранци и евреи,а Христос бил наричан "Вторият Орфей" заради своето възкресение. Орфей бил тясно асоцииран с Аполон (Слънчевия бог),а значението на името му е потвърждение за тъждеството между единия и другия:

Орфей= Зорфей (Зурвей,Сурвей,Зурва [Сурва],Зурвай,Зурван). Съответно на това,Зорвей= Зоровий (Зора-виж,Повелител на Зората) и Зурван (Зарван,Заран,Сурин). Названието "Сурин" е известно и като наш топоним- то означава Сулин (Солин= Слънчев),Сухрин (Сутрин,Сатрин= Сатурнов) и Рано (Роно,Хроно= Кроно),т.е. "Времето на Сатурн (Крон,Кронос) и на Слънчевия бог (Аполон,Апален/Запален)". Това схващане е логично: Зората е преход от тъмнина (времето на бог Сатурн) към светлина (времето на бога Слънце),а съвкупността (дуализмът) на двете е древния Български Дионис (Орфей,Сурвей/Солвей/Соловий,Ярей).

  Божествените функции на Зурван показват,че той е едно и също лице с Дионис,който е Аполон,Хелиос,Сатурн,Марс (Арей) и Юпитер едновременно. Затова името Орфей може да се разтълкува още така:

Орфей= Оргей (Дионисова оргия на сатири и вакханки),Орхей ("Орей" без добавеното "Х"= Ярей),Орпей (Хор Пей,Йар пей,Пеещият Арес [Пеещата Ярост],Празнуващият победата си Арес [Марес]). Ето от къде  произлиза и енигматичната дума Оренда,която освен Орантя (Хоратя,Говоря) означава още Ярентъ (Яретъ,Ярит- без носовката и без окончаващото "Ъ"),сиреч "Изпълняване на Марсов ритуал". Затова можем да предположим,че фигурката изобразява едно от най-древните превъплъщения на Орфей-Дионис,а като вземем предвид обществено-икономическите условия за живот по времето на неолита,бихме могли да я свържем както с воинското,така и с лечителското превъплъщение на Аполон (Слънце-Марс-Дионис). Двете превъплъщения са тясно свързани,понеже Марсовата дейност навсякъде по света предизвиква намесата на лечителска дейност,а Аполон (Орфей-Слънце-Дионис),чието име значи още Опален (Разпален слънчев диск) и О"Палун (О"Перун,с прех. Л-Р и с "протеза") имал Орфеево прозвище,защото бил наричан и Аполон Певеца (виж
http://sparotok.blogspot.com/2014/12/blog-post_19.html):

"Херодот и Страбон споменават една много интересна дума – пейан, която те превеждат като пеене и е доста странно, че нашите траколози не са забелязали това. Алтернативното име на Аполон е Пейан. То означава лекуващия с песен.
На плочици с Линеар Б (от XV-XIV  век преди Христа) е документиран друг подобен вариант на името на бог Аполон – ПА-Я-ВО  отговарящ на българската дума певец. На дедите ни е било известно, че тяло и душа са свързани и, за да се излекува тялото първо душата трябва да се възвърне в  старата си хармония. Това е правено с помощта на песни и заклинания. Нашата дума баене е също свързана с пейян. Баенето е лекуване със заклинания."

 
Затова във "Веда словена" (Веда Българа) Орфей е наричан Орпю (Ор Пею,Яр пею= Пеещият Ярей,Пеещият Марс,Празнуващ победата си Марс),което е най-коректното име на това феноменално праисторическо идолче. От там несъмнено носи името си Българският княз Баян (665-668 г.),чието име в случая показва ясни паралели точно с разискваните понятия:

Баян= Бойен (Боен,т.е. Марсов),Боян (Воян),Воин (Водин,Ведин= Марсов жрец,Марсов поклонник). Освен това Баян= Паян (Пеян,Пеан,Песян,Песен: в чест на победата) и Баяч (Пеяч)- Лекуващ чрез пеене на божествени химни и заклинания. Това показва че Орфей,който също като Христос е възкресен след като бил убит,не бил непознат на древните Българи,които го познавали най-вече под името Зурвей (Сурвей,Сурва):

image
      Затова можем да считаме,че откритата в нашите земи праисторическа фигурка изобразява Марс(Ярей),изпълняващ химна на победата:

image
  Внимателните проучвания показаха,че този тип калпаци не бил неизвестен в цивилизованите земи на изтока и особено при асирийците,според чиито древни изображения множество техни царе са носели точно такива,докато чествали зурванистките обичаи:

  image
  Тиглат Паласар ІІІ (долу вдясно) image    image

                                      Ашурназирпал ІІІ
image
  image
  image



Салманасар ІІІ (вдясно) преговаря с вавилонския цар Мардук

image

Саргон ІІ (вдясно) се съветва със свой сановник
image
   Наличието на Български тип калпаци у народ,появил се 2000 години след края на неолита в България говори,че асирийците имат близко роднинство с Българите,макар днешната наука да ги е обявила за семити. За такова роднинство говори и тяхното самоназвание:

Асири= Аси-ири (Аси-ари,Аси ора,Хора от племето на Асите). А Асите (Азите) както знаем са сарматско племе,чието име носи континентът Азия. Но племенното им название показва още няколко странни взаимовръзки:


Асири= Азери (жители на Азърбайджан [Хазар-Бурджан]),Азари (Хазари),Авари (Ивери- старо самоназвание на грузинците). Ето как Езиковата археология доказва,че Асирите са преки роднини на Азерите и Хазарите,които някога обитавали същите райони,но изменили племенното си име след своята ислямизация и последвалата я тюркизация. Азерите както знаем са роднини и на днешните Кабардини и Балкари (Кубер-дани и Балгари,Породени от Бог Кубера Българи),които поради малкия си брой били лесно тюркизирани след своята ислямизация,а за Хазарите отдавна е писано,че са преки роднини на древните Българи,които изпаднали под влияние на еврейската религия и под нейното въздействие се юдаизирали.

  Досегашното научно обяснение за значението на етнонима Асири подкрепя с пълна сила това становище- според него самоназванието на Асирите (Асирийците) иде от името на месопотамския бог Асур. Името на този бог с кристална яснота указва кои са Асирийците:

Асур (Асура)= О`Сур (О`Сура) или просто Сура (с "протеза"),което ще рече "Слънце" (Сурва). Това име е добре познато и на древните римляни под формата Сула (с прех. Р-Л),ще рече Сола (Солъ,Солънце,Сол-лице,Сол-лъча),което е лесно обяснимо с оглед древно-лидийския (малоазийски,Трако-Български) произход на древните Латини (Лидини,Людини). Във връзка с името Асура стои зороастрийското име на добрия бог- Ахура (Ахура Мазда,Асура Мазга [Мозга,Мозъка]) или буквално- "Мъдрият Ахура" (Асура),"Мъдрото Слънце".


  Затова не бива да се учудваме,че древните асирийски царе са носели такива шапки (калпаци)- те просто спазвали обичаите на своите Български предци. Дали това се отнасяло за цялото население на древна Асирия или само за нейната управляваща класа- това на този етап не можем да се каже,но можем да сме сигурни в едно: корените на асирийците също се намират на Балканите или в онези области на Припонтийския регион,от които дедите на древните Българи са тръгнали да населяват Балканите и Европа. Според всичко това можем да добавим,че митът за Орфей не е така нов както ни го представят "древните" гърци,а е породен хиляди години преди Троянската война и преди началото на Бронзовата епоха,а кукерските обичаи,бидейки част от най-древните Дионисови култове,са пряко свързани с ритуалите,прославящи древните Български богове Орфей (Сурвей) и Арей.

  Откриването на типично Български народни шапки (калпаци) сред неолитните идолчета от нашите земи е феноменален факт,който е в състояние да промени из основи световните възгледи за Българската история. Светът е готов да приеме новите исторически знания за древните Българи- нужно е само ние да запишем това в историята си и да го показваме неуморно по всички възможни исторически форуми,без да се забавяме нито миг. Задача на всеки честен Българин днес е да помага за разбиването и разгромяването на вътрешния враг,поддържан от фалшиви,но силни външни "приятели",служещи си с най-различни средства,посредством които те ежедневно възпират гласа на Истината и подценяват ролята на България за сформиране на тяхната собствена държавност и култура.


  Основният външен враг,който от над 100 години се е заел активно да фалшифицира Българското минало и ежедневно да поддържа "правата" на измислени "нации" като македонската,колко и да ми е тъжно да го кажа,е Русия. Повтарям- не руския народ,който в произхода си е Български,а ИМЕННО Русия- страна,която никога не се е свеняла да ни очерни,онеправдае или ощети,за да угоди на своите имперски интереси! Причините за това са добре известни- Истината за България слага кръст на нейните претенции за чужди "славянски" земи и прави нищожни всичките й усилия да изкара себе си за автор на Кирилицата,на "славянската" държавност и култура и на великите "славянски" достижения. Нейните просмукани от шовинизъм политици знаят отлично че това е лъжа,но умишлено си затварят очите пред истината с цел да възвеличаят себе си,а това не може да стане без преди това да бъдем принизени ние!

  Колкото и да е тъжно,перманентната руска заплаха сама по себе си подтиква България и другите "славянски" страни към различни форми на противопоставяне и към съюз с големите неславянски страни- само те могат да им помогнат за отърваване от постоянния и досаден руски натиск,чрез който редица силни,но крайно нечестиви и лицемерни московски политици опитват да ги превърнат в протекторати,да отслабят или подчинят техните правителства и да подменят тяхното истинско минало. Ако тези опити на наша почва успеят,свършено е с правата и свободите на Българите- местните слуги на московските политици са готови по-скоро да дадат привилегии на турците и циганите,отколкото на нас! Затова,докато Русия не признае НАШАТА ВОДЕЩА РОЛЯ в сформирането на тяхната култура и държавност,истинско приятелство с нея ще бъде съвършено невъзможно! С руснаците да- те са наши братя и още са такива,но с Русия не- тя е мащеха както за нас,така и за тях!





Гласувай:
58



1. nikikm - Благодаря ти
27.07.2015 22:10
за хубавата работа,с такова удоволствие четох!Да си жив и здрав и...успехи..не само у нас!
цитирай
2. shtaparov - (Благодаря ти) за ...
28.07.2015 07:48
nikikm написа:
...за хубавата работа,с такова удоволствие четох!Да си жив и здрав и...успехи..не само у нас!


Правя каквото мога и се радвам,когато успея дори малко да повдигна булото на непознатата Българска история. Възраждането на Българския народ не може да протича успешно,ако той не познава своето минало величие: това е жизнено необходимо за неговото оцеляване тук,в прародината.
цитирай
3. dadide - Невроятни факти,
28.07.2015 07:51
които възвисяват самочувствието! Браво и Благодаря!
/Не намирам никаква логична причина за този минус!/
цитирай
4. shtaparov - ...които възвисяват...
28.07.2015 07:54
dadide написа:
които възвисяват самочувствието! Браво и Благодаря!
/Не намирам никаква логична причина за този минус!/

Логична причина има- "минусът" е сложен от русофил,комуто не харесва древното Българско величие,защото е вманиачен по чуждото (в случая по руското).
цитирай
5. indiram - Здравейте!
28.07.2015 13:36
Поздравления! Да живее Българщината!
По моему, да се добавят още 2 хиляди и отгоре лета...
Поздрави!
цитирай
6. ivanovas - Благодаря за прекраснияата Ви с...
28.07.2015 13:42
Благодаря за прекраснияата Ви статия!!Желая Ви много нови успехи!
цитирай
7. demograph - Браво Щапаре! Избиваш рибата с калпачето!!! Браво.
28.07.2015 14:24





Колкото и да е невероятно, турските фесове с пискюл ми приличат на реплика на типичния тракобългарски калпак от твоята находка. Просто под намотаната кърпа -чалма остава фригийско-тракийски калпак. Като знаем, че отоманците са сбор от малоазийски тракийски народи плюс незначително малцинство тюрки и арабески, обединени от общата им омраза към гръцките узурпатори на трона на Тракийската империя и на извращаването на християнската религия, че фесовете са късно нововъведение в Отоманската империя и че днешна Турция е изкуствено държавно образование, с насилствено наложен чисто нов език и прочие.. не бива да се учудваме. Гръцките гвардейски облекла, клоунските им шапки качулки - пискюллий и тн са заемки, заемки,заемки..Поздрав и извинение за провокативния ми коментар. Поне ти разбираш какво имам в предвид.
За шопския древен калпак - свалям ти шапка..! Къде мога да го видя? И изобщо, постинга ти е изстрел в десетката! Между другото иди и снимай една глинена тракийска дестилационна за ракия на медите. Знаеш къде. Това би било повод за много интересен постинг в отговор на Божо, по повод от кога българите правят ракия..




цитирай
8. joysii - . . . за хубавата работа, с такова ...
28.07.2015 15:42
shtaparov написа:
nikikm написа:
...за хубавата работа,с такова удоволствие четох!Да си жив и здрав и...успехи..не само у нас!


Правя каквото мога и се радвам,когато успея дори малко да повдигна булото на непознатата Българска история. Възраждането на Българския народ не може да протича успешно,ако той не познава своето минало величие: това е жизнено необходимо за неговото оцеляване тук,в прародината.

=====
Булото на непознатото ще го повдигнат учените, специалистите археолози и историци, а не блогбегейските тъповати и необразовани плямпала.
Достатъчно ни надува главите с глупости тук онзи непрокопсаник Спароток, сега и ти ли започваш?
цитирай
9. joysii - които възвисяват самочувствието! ...
28.07.2015 15:45
dadide написа:
които възвисяват самочувствието! Браво и Благодаря!
/Не намирам никаква логична причина за този минус!/

..............
Самочувствие изградено на базата на каламбури дрън-дрън в някакъв си хахав сайт....не е особено качествено и трайно.
Нито Щапаров, нито Спароток са специалисти в областта на историята и археологията. Чудя се на наивните будали дето постоянно им се връзват. Все хора БЕЗ самочувствие, нещастници някакви.
цитирай
10. shtaparov - Поздравления! Да живее...
28.07.2015 17:52
indiram написа:
Поздравления! Да живее Българщината!
По моему, да се добавят още 2 хиляди и отгоре лета... Поздрави!

За голямо съжаление добавянето на още лета към цитираните тук 8000 години засега е невъзможно- до момента няма научни данни за наличието на по-стари от тази дата паметници,които може да бъдат свързани с България и с Българите. Затова нека се придържаме към строго научното,за да не даваме храна на мършояди и монголоидни овчари,които няма да закъснеят да ни се присмеят ако го направим,преди да сме открили сигурни доказателства за това. Но нека Бог е с нас и България ще успее да добави тези допълнителни 2 хилядолетия към историята си,макар и в 4000-та година след Христовото рождество.
цитирай
11. shtaparov - Благодаря за...
28.07.2015 18:22
ivanovas написа:
Благодаря за прекраснияата Ви статия!!Желая Ви много нови успехи!

По Божията воля- дано да е късмет!
цитирай
12. mt46 - Поздрав!...
28.07.2015 18:23
И аз мисля, че сме предимно балкански народ...
цитирай
13. shtaparov - Колкото и да е невероятно...
28.07.2015 18:27
demograph написа:


Колкото и да е невероятно, турските фесове с пискюл ми приличат на реплика на типичния тракобългарски калпак от твоята находка. Просто под намотаната кърпа -чалма остава фригийско-тракийски калпак. Като знаем, че отоманците са сбор от малоазийски тракийски народи плюс незначително малцинство тюрки и арабески, обединени от общата им омраза към гръцките узурпатори на трона на Тракийската империя и на извращаването на християнската религия, че фесовете са късно нововъведение в Отоманската империя и че днешна Турция е изкуствено държавно образование, с насилствено наложен чисто нов език и прочие.. не бива да се учудваме. Гръцките гвардейски облекла, клоунските им шапки качулки - пискюллий и тн са заемки, заемки,заемки..Поздрав и извинение за провокативния ми коментар. Поне ти разбираш какво имам в предвид.
За шопския древен калпак - свалям ти шапка..! Къде мога да го видя? И изобщо, постинга ти е изстрел в десетката! Между другото иди и снимай една глинена тракийска дестилационна за ракия на медите. Знаеш къде. Това би било повод за много интересен постинг в отговор на Божо, по повод от кога българите правят ракия..

Турските фесове са точно такава реплика разбира се- бих дори казал,че те са популяризирани в Турция от потурчени Български помаци,след което били леко видоизменени за нуждите на исляма. Несъмнен факт е,че в ранния ислям няма никакви фесове- има само чалми и тюбетейки,които пък са заимствани от друг вид ранни Български калпаци,внесени в Арабия при походите на Дионис.
цитирай
14. shtaparov - И аз мисля, че сме предимно...
28.07.2015 18:30
mt46 написа:
И аз мисля, че сме предимно балкански народ...

Поздравления!
цитирай
15. shtaparov - . . . за хубавата работа, с такова ...
28.07.2015 18:33
joysii написа:
shtaparov написа:
nikikm написа:
...за хубавата работа,с такова удоволствие четох!Да си жив и здрав и...успехи..не само у нас!


Правя каквото мога и се радвам,когато успея дори малко да повдигна булото на непознатата Българска история. Възраждането на Българския народ не може да протича успешно,ако той не познава своето минало величие: това е жизнено необходимо за неговото оцеляване тук,в прародината.

=====
Булото на непознатото ще го повдигнат учените, специалистите археолози и историци, а не блогбегейските тъповати и необразовани плямпала.
Достатъчно ни надува главите с глупости тук онзи непрокопсаник Спароток, сега и ти ли започваш?

Булото на непознатото ще го надига всеки,който може- ние не сме комунистически съд за да кажем че убиецът е невинен,понеже при арестуването му е паднал и си е навехнал ръката!
цитирай
16. shtaparov - които възвисяват самочувствието! ...
28.07.2015 18:46
joysii написа:
dadide написа:
които възвисяват самочувствието! Браво и Благодаря!
/Не намирам никаква логична причина за този минус!/

..............
Самочувствие изградено на базата на каламбури дрън-дрън в някакъв си хахав сайт....не е особено качествено и трайно. Нито Щапаров, нито Спароток са специалисти в областта на историята и археологията. Чудя се на наивните будали дето постоянно им се връзват. Все хора БЕЗ самочувствие, нещастници някакви.

Ще прозвучи нескромно като ти кажа,че съм специалист по антична и пред-антична история на България- надали у нас да има много такива. Кажи ми кой е по-добър специалист в тази област: искам да видя дали ще може да премери силите си с мен. Той естествено няма да може,така че специалистът в случая отново ще съм аз. Извини ме за нескромността,драга аудитория- скромността не ми е любимо качество откак научих,че според "Анализа" думата СКРОМЕН означава СГРОМЕН (Сгръмен)= Стоящ като гръмнат,Гърмян та наплашен,"Разгърмян" до несвяст,а също и СГЛОМЕН (Склонен,Склонен да приемa всякакви предложения). Когато доказателствата са пред очите ти Джойси,вярвай си на очите- не на разни монголоидни овчари,които от девет пустини "реки" ще ти докарат само и само да изкарат,че магаретата са камили а камилите- гущери! Теб не ти ли пречи това,че не си научена да вярваш на очите си- цял живот в лъжа ли си раснала,или в лъжа си възпитавана?
цитирай
17. saankii - поздрави ,Авторе!! Страхотно подготвен Постинг! дерзайте ....
28.07.2015 19:06
shtaparov написа:
joysii написа:
dadide написа:
които възвисяват самочувствието! Браво и Благодаря!
/Не намирам никаква логична причина за този минус!/

..............
Самочувствие изградено на базата на каламбури дрън-дрън в някакъв си хахав сайт....не е особено качествено и трайно. Нито Щапаров, нито Спароток са специалисти в областта на историята и археологията. Чудя се на наивните будали дето постоянно им се връзват. Все хора БЕЗ самочувствие, нещастници някакви.

Ще прозвучи нескромно като ти кажа,че съм специалист по антична и пред-антична история на България- надали у нас да има много такива. Кажи ми кой е по-добър специалист в тази област: искам да видя дали ще може да премери силите си с мен. Той естествено няма да може,така че специалистът в случая отново ще съм аз. Извини ме за нескромността,драга аудитория- скромността не ми е любимо качество откак научих,че според "Анализа" думата СКРОМЕН означава СГРОМЕН (Сгръмен)= Стоящ като гръмнат,Гърмян та наплашен,"Разгърмян" до несвяст,а също и СГЛОМЕН (Склонен,Склонен да приеме всякакви предложения). Когато доказателствата са пред очите ти Джойси,вярвай си на очите- не на разни монголоидни овчари,които от девет пустини "реки" ще ти докарат само и само да изкарат,че магаретата са камили а камилите- гущери! Теб не ти ли пречи това,че не си научена да вярваш на очите си- цял живот в лъжа ли си раснала,или в лъжа си възпитавана?

цитирай
18. demograph - Джойсото/който и която да е/
28.07.2015 20:49
Е дресиран робот, който има за цел да руши всяко светло, което дръзне да се появи в българско. Много редове си и/му посветил...
цитирай
19. leonleonovpom2 - Поздрави , Щапаров!
28.07.2015 22:10
Всичко си е на място!
И когато няма обяснение, не е необходимо да се оторизира непременно историк защото към него има въпроси Например къде е бил досега, какво е правил, спал ли е!?
В случая, след като историка няма смелостта да поеме отговорност, понеже не е писано в литературата и не може да цитира и избяга от отговорност и друг, не историк може да поеме тази отговорност На база логиката на нещата!
Ти си се справил, това е очевидно
Желая ти нови успехи!
цитирай
20. shtaparov - До saankii 17- (поздрави ,Авторе!! Страхотно под...)
28.07.2015 22:46
Благодаря- поздрав и успехи и на теб!
цитирай
21. shtaparov - (Джойсото/който и която да е/...)
28.07.2015 22:49
demograph написа:
Е дресиран робот, който има за цел да руши всяко светло, което дръзне да се появи в българско. Много редове си и/му посветил...

Е,не искам да мисли че имам недостиг в аргументацията- нека знае че съм подготвен и че трудно ще ме обори,особено в моята област от Българската история.
цитирай
22. shtaparov - Всичко си е на...
28.07.2015 22:54
leonleonovpom2 написа:
Всичко си е на място!
И когато няма обяснение, не е необходимо да се оторизира непременно историк защото към него има въпроси Например къде е бил досега, какво е правил, спал ли е!?
В случая, след като историка няма смелостта да поеме отговорност, понеже не е писано в литературата и не може да цитира и избяга от отговорност и друг,не историк може да поеме тази отговорност На база логиката на нещата!
Ти си се справил, това е очевидно Желая ти нови успехи!

Съгласен съм с теб- не е нужно да си "професор" или доцент Овчаров,за да си Шамполион или Шлиман! Добре,че Овчаров не е роден преди 200 години във Франция,защото египетските йероглифи и до днес щяха да си стоят неразчетени!...
цитирай
23. didanov - поздрави за обективния постинг
29.07.2015 01:50
чудно но и много ефективно как един калпак може да "обърне"(по-скоро върне) историята ни :) а какво се крие под него тепърва ни предстои да научим - с любознание, логика и родилюбие напред!
цитирай
24. shtaparov - чудно но и много ефективно как един ...
29.07.2015 15:25
didanov написа:
чудно но и много ефективно как един калпак може да "обърне"(по-скоро върне) историята ни :) а какво се крие под него тепърва ни предстои да научим - с любознание, логика и родилюбие напред!

Това под него е най-интересното разбира се,но все още нямаме нищо друго налице: главичката до момента е единственото,стигнало до нас от идола. Надявам се обаче,че времето и Божията помощ един ден ще си кажат думата,за да станат ясни повече подробности около тази вълнуваща загадка. Но представете си,че хората бяха намерили не горната,а долната част на идолчето- дали щяхме нещо да коментираме сега,или само безпомощно да свиваме рамене?
цитирай
25. andorey - Действително този постинг е удър в ...
29.07.2015 19:29
Действително този постинг е удър в десятката, но имам няколко забележки...
Първо можеше да бъде разделен на две - силната първа доказателствена част и вторта част за асирийците можеше да е в отделен постинг...
Второ не съм съгласен че фигурата е на божество, още по малко на Орфей...
Фигурките от неолита и особено от халколита показват едно съвсем реалистично предаване на конкретни хора. Някои от тях може да ги приемем дори като шаржове... А че хората тогава са живели един много по чист и прям живот, това е така...
цитирай
26. get - - Какво щяхме да видим ли - ами ... ?
29.07.2015 19:54
shtaparov написа:
didanov написа:
чудно но и много ефективно как един калпак може да "обърне"(по-скоро върне) историята ни :) а какво се крие под него тепърва ни предстои да научим - с любознание, логика и родилюбие напред!

Това под него е най-интересното разбира се,но все още нямаме нищо друго налице: главичката до момента е единственото,стигнало до нас от идола. Надявам се обаче,че времето и Божията помощ един ден ще си кажат думата,за да станат ясни повече подробности около тази вълнуваща загадка. Но представете си,че хората бяха намерили не горната,а долната част на идолчето- дали щяхме нещо да коментираме сега,или само безпомощно да свиваме рамене?


... опинци//цървули, плюс беневреци и навои!
- За верността на това, което казвам можем да съдим по ... "Печата на царя, на страната Мера, с име Таркумува". Същият е с датировка от 16-то столетие преди Христа! Казват че народа от който произлиза този цар говорел на ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК. Самонаричали са се "несити", предполагаемо местоименна производна форма от "нашите" ... Не знам защо археолозите държат да ги наричат "хети", тъй като това е наименование на вторият(подчинен) етнос в Хетската държава?

- След пространното встъпление - Ето илюстрация на "хетският" цар обут в специфичните "обувки" с характерно повдигнати носове?
http://art.thewalters/detail/5130/seal-of-tarkummuwa-king-of-mera/

Второ: според шотландският Музей на гайдата - Най-ранно срещаният инструмент в историческо време ... пак е от това царство!
- Ако не вярвате мога да потърся и ви дам връзка, към изображението на "гайдаря", за етнонима на който казват, че бил със значението ... "нашенец" :)) !

- Поздрав!
цитирай
27. shtaparov - До get (комент. 26):
29.07.2015 22:04
Това за цървулите,беневреците и навоите не е гарантирано- не се знае дали творческите умения на древния скулптор са му позволили да изобрази чак такива подробности върху тази малка теракотена пластика и дали нямаше да ги изобрази в такъв вид,че да останат неразпознаваеми. Това е неолит все пак- не Класическата епоха,когато почти всеки детайл в скулптираните изображения е съвършено ясно и отчетливо предаден. Е,надявам се и аз разбира се,но не съм голям оптимист- такива изображения както виждаме са изключителна рядкост поне до момента и никой не знае кога отново ще бъде открито нещо подобно.
цитирай
28. shtaparov - Действително този постинг...
29.07.2015 22:21
andorey написа:
Действително този постинг е удър в десятката, но имам няколко забележки...
Първо можеше да бъде разделен на две - силната първа доказателствена част и вторта част за асирийците можеше да е в отделен постинг...
Второ не съм съгласен че фигурата е на божество, още по малко на Орфей...
Фигурките от неолита и особено от халколита показват едно съвсем реалистично предаване на конкретни хора. Някои от тях може да ги приемем дори като шаржове... А че хората тогава са живели един много по чист и прям живот, това е така...

Статията наистина можеше да бъде разделена на две но щяха да се получат две сравнително кратки статии,които трябваше да бъдат пуснати през не много малък интервал от време и от това щеше да пострада техния поразяващ ефект върху самочувствието на неверниците,продължаващи да ни представят за азиатски пришълци на Балканите.

А "шаржовете" в древността също имали точно определен смисъл- те представяли най-често Бога на шегите и измамите,който естествено е Хермес. Той преди всичко е Бог на гърма но бива схващан и като бог на измамите,понеже гърмът (светкавицата,мълнията) в някои случаи се появява "от ясно небе",а в други случаи тръгва някъде от изток и пада някъде на запад,защото мени посоката си и понякога дори се разклонява.
цитирай
29. vitalian4v - Джойси
30.07.2015 19:12
Джойси пак е дошла да бълва глупости.
Щапаров - поздравления!
цитирай
30. tryn - Изключително ценна статия!
30.07.2015 19:22
Прочетох с огромен интерес и благодаря, Щапаров!
Прочетох и коментарите и съм доволна, че попаднах сред знаещи хора...

Здраве и нови постижения Ви пожелавам!
Елица
цитирай
31. shtaparov - Джойси пак е...
01.08.2015 12:05
vitalian4v написа:
Джойси пак е дошла да бълва глупости.
Щапаров - поздравления!

Благодаря- поздравления и за твоята патриотична дейност,с удоволствие чета твоите статии!
цитирай
32. shtaparov - Прочетох с огромен интерес и бла...
01.08.2015 12:09
tryn написа:
Прочетох с огромен интерес и благодаря, Щапаров!
Прочетох и коментарите и съм доволна, че попаднах сред знаещи хора...

Здраве и нови постижения Ви пожелавам! Елица

Радвам се,че хората споделят моя възторг от откриването на този уникален паметник!
цитирай
33. vitalian4v - shtaparov
01.08.2015 15:34
"Благодаря- поздравления и за твоята патриотична дейност,с удоволствие чета твоите статии!"
Благодаря. :)
цитирай
34. somtap2003 - древните познания по анатомия
28.08.2015 23:10
излиза, че древните са имали и завидни познания по анатомия, които са отразени в средната част на престилката от първата снимка - ясни са символите на яйчниците, яйцеклетките и матката
цитирай
35. shtaparov - излиза, че древните са имали...
29.08.2015 01:15
somtap2003 написа:
излиза, че древните са имали и завидни познания по анатомия, които са отразени в средната част на престилката от първата снимка - ясни са символите на яйчниците, яйцеклетките и матката

Съгласен съм че древните са имали високи познания по анатомия,но не и че са ги отразявали върху своите паметници,понеже това влизало в разрез с техните религиозни схващания. Ако можехте да се поставите на тяхното място щяхте да разберете че не е имало религиозна необходимост да правят това,поради което изобразените орнаменти няма как да са имали друго общо със скритата анатомия освен случайната прилика и обилните плодове на силно надарено,но съвременно въображение.
цитирай
36. mariniki - радваш душете и сърцата на българите...
07.09.2015 09:02
чест и почитания...
цитирай
37. shtaparov - радваш...
07.09.2015 18:21
mariniki написа:
чест и почитания...

За теб също- здраве и късмет!
цитирай
38. shtaparov - "Благодаря- поздравления и ...
27.01.2019 23:53
vitalian4v написа:
"Благодаря- поздравления и за твоята патриотична дейност,с удоволствие чета твоите статии!"
Благодаря. :)

Дал Бог добро- много здраве и късмет!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815983
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136734
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи