Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2015 10:21 - НЕ КИТАЙСКИ ЖИВОТНИ А ПАЛЕОПОНТИЙСКИ БОГОВЕ СЕ КРИЯТ ЗАД СТРАННИТЕ ТЕРМИНИ В "ПРА"-БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 21998 Коментари: 32 Гласове:
50

Последна промяна: 02.10.2017 19:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
НЕ КИТАЙСКИ ЖИВОТНИ А ПАЛЕОПОНТИЙСКИ БОГОВЕ СE КРИЯТ ЗАД СТРАННИТЕ ТЕРМИНИ В "ПРА"-БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР


    В последните години лавина от нови и укривани досега факти и изворови данни промени из корен нашите представи за древните Българи. Стотици и хиляди нови подробности изникват постоянно,запълват "белите" петна в познанията за тях и разрушават химерните заблуди,с които ни залъгваше старата комунистическа "наука". Постепенно се изгради цяла система от нови познания за нашите деди,която доведе до сериозно преразглеждане на всичко,което се пишеше и учеше за тях и тотално промени нашите въгледи за тяхната история,произход,естество,стопанство,живот,култура и религия. След като много погрешни мнения за тях бяха приведени в съответствие с новите разбирания,дойде ред и на "пра"-Българския календар.

  Откъде и как сме получили данни за календара на древните Българи,не е нужно да повтаряме. Само ще допълня,че каменни надписи от днешните Български предели допълват сведенията от "Именника на Българските князе",писан в земите на днешна Русия. Че Българите са имали свой календар,в това отдавна никой не се съмнява- споровете са относно неговата истинска разновидност и принадлежност. Доскоро властта се грижеше мненията на всички изследвачи да бъдат строго съгласувани с партийната "линия",начертана в Москва през 1950 г.,затова този календар бе обявен за тюркомонголски и като такъв все още бива представян на нашите деца,врагове,приятели и гости.

  Разтълкуването на календарните термини бе дадено в ръцете на тюрколози,произведени по специална заръка на "Партията",а както се знае,магарето не може да роди лебед или лъвица. Затова и днес нашият циклов календар бива описван навсякъде неточно,погрешно и дори порочно,понеже всичките му описания,тълкувания и обяснения се правят само с помощта на тюркския език,а произходът му бива изкарван дори от Китай:

                                       Традиционен китайски календар
image
image   Да- китайците имат животински календар,но червените измамници и чуждопоклонници никому не казват,че "китайският" календар не е китайски,а будистки и не е измислен от китайците,а е донесен в Китай от Индия едновременно с будизма! Именно будизмът е този,който дава животинския календар на китайците- преди него те имали само земеделски календар с 24 сезона:

image
   Будизмът е създаден от Саките (Скитите) не по-късно от VII-VI в. пр. Хр.,но след кратък разцвет при царуването на Ашока (ІІІ в. пр. Хр.) губи популярност в Индия и отстъпва позициите си на традиционния хиндуизъм. След І-ІІ в. от н.е. обаче той печели здрави позиции на Изток- в Китай, Монголия, Тибет, Тайланд, Япония, Виетнам, Бирма и пр.:

                       Разпространение на будизма на изток
image
   От ІІ в. насетне китайците,които имат много богове,изповядват и будизма и дори "техният" даоизъм не е чисто китайско учение,а е вид китайски будизъм. От това става ясно,че китайците не са можели да приемат будисткия циклов животински календар по-рано от ІІ век след н.е. и още по-малко: да го "предадат" на Българите,които според арменския историк Мовзес Хоренаци още през ІІІ-ІІ в. пр. Хр. обитавали земите на север от Кавказ,отстоящи на близо 3 000 км от Китай,който пък добавил към останалите си религии Будизма с неговия календар най-малко 350 години след събитията,описани в арменските извори:

image

Съвременни китайски статуи на Буда
image
  image

Средновековна китайска статуя на Буда
image  
 
  Че "китайският" и "тюркският" календар са всъщност будистки,не може да има никакво съмнение- това го знаят отлично и китайците,и будистите! Тази информация не е подминала България- на 07.01.2012 г. в-к "Труд плюс",VIII публикува научнопопулярна статия,озаглавена "Легендата за животните на Буда" с пояснение,че Буда нарекъл чудни качества на всяко от 12-те животни в неговия календар. Подредбата и вида на тези животни съвпадат идеално с начина,по който са подредени и подбрани животните в Българския календар,но това остава "незабелязано" или гузно премълчано от тюрколозите,за които тази информация никак не е добре дошла:

(за контрастен образ натисни върху изображението и го увеличи) image

Традиционен будистки календар

image
   За голямо съжаление тези ценни сведения са убегнали дори на добросъвестния и трудолюбив учен проф. Петър Добрев- знаменития продължител на Паисиевото дело,който по друг начин щеше да тълкува термините от "пра"-Българския календар,ако знаеше че той е свързан директно с будисткия,а не просто с тюркския или иранския календар. Значителен брой "пра"-Българи са изповядвали будизма- това е засвидетелствано от няколкото фигурки на Буда,намерени при разкопки в Плиска*. Малки фигурки на Буда от периода V-VIIІ в. са открити на много места в източноевропейските земи на Стара Велика България,включително в югоизточна Скандинавия,но учените нямат навик да ги свързват с нашите деди и обикновено отдават появата им на неизяснени пиратски походи или търговски връзки. Но в будисткия календар,който без съмнение представлява директно копие на най-древните палеопонтийски (Скито-Тракийски) календари между другите животни присъствува и кучето,а византийският духовник и Български архиепископ Теофилакт Охридски пише следното за религията на Българите:

   "Те не познаваха името на Христа и със скитското си невежество служеха на Слънцето,Месечината (=Луната,Богинята-Майка: бел.моя) и други звезди. Имаше и такива,които принасяха в жертва кучета. Дотолкова се беше помрачило тяхното безумно сърце,че почитаха тварите вместо техния творец. И понеже покриха цялата Илирска страна,старата Македония дори до града Солун и част от старата Тракия,именно около Боруй (Ст. Загора),казвам и Филипопол (Пловдив),както и планинските местности около тях,те се настаниха като същински жители на тая страна."

  С това Теофилакт Охридски директно потвърждава,че някои от Българите са имали тесни допирни точки с будизма или са ползвали същия календар както будистите и согдите (сагудатите). Сега вече знаем,че будистите са включвали кучето и другите животни в календара си,но жертви на кучета правели само най-ортодоксалните и най-древните езичници,за да отбележат месеца на бога Хермес. Тук трябва да отбележим,че главно Памирските Българи (Сагудати,Ваюнити,Ринхини,Готи,Хуни,Сакси [Сакци,Саси] и пр.) ще да са правели това,за да спазят религиозните предписания на своите древни предци,които отишли в Памир от Тракия и Анатолия далеч преди будизмът да се появи като религия.

  Памирските Българи- това са средноазиатските Скитски племена,наричани с общото име Саки- същите,които основали будизма и станали причина кучето (вучето) да присъства заедно с другите свещени животни в будисткия календар,който днес поради невежество бива наричан от учените "китайски". Това говори,че е съвършено невъзможно Българите да са взели животинския циклов календар от китайците,които приели будизма и неговия календар чак през І-ІІ в. сл. Хр.,да не говорим пък за тюрките,които станали будисти и приели съответния животински календар едва след VII в.,когато Българи в Памир вече почти нямало. Явно този календар е бил изконно Български от хиляди години и нашите деди го донесли в Памир от земите на древна Тракия,а в будизма го е вкарал онзи Скитски (Български) род,от който е роден самият Буда (http://sparotok.blog.bg/politika/2012/02/19/trakiiskite-koreni-na-buda-ne-e-shega.904779).

  След освобождението на България от сковалия всяко свободно творчество комунистически ярем изведнъж изпъкнаха много недъзи и слабости на старата система,един от които беше порочния и неморален начин,по който се пишеше Българска история. Измамите и фалшификациите в международен мащаб не бяха нещо ново за жестоката и безчовечна Сталинска система,наложена на България между 1944 и 1961 г.- на целия научен свят е известен безсъвестния начин,по който съветските "учени" пренаписваха и стъкмяваха историята на Втората световна война така,както им заръчваше "бащицата" Сталин,както и големия брой фалшиви нации,изобретени по негова поръчка.

  Днешните нови възгледи обаче се стремят към изясняване и утвърждаване не на някакви тесногръди партийни линии,а на чистата и обективна истина,затова с право подлагат на съмнение всичко,което е поднесла изкривената и подправена по заповед от чужбина маркс-ленинска историческа "наука". Пътищата,покоито са напипани дирите на фалшификаторите са дълги,затова няма да карам читателите отново да ги изминават,а директно ще пристъпя към разясняване истинските значения на древно-Българските календарни термини,с които до момента разполагаме. Те са споменати основно в "Именника" на Българските князе и биват два вида:

1. Названия на годините
2. Названия на месеците

  Макар едните и другите да са правени за един и същ календарен цикъл и за едни и същи богове,е нормално техните названия да са различни. Това е лесно обяснимо за "Анализа",но не и за примитивните,начинаещи социалистически тюрколози,които не можаха да схванат дълбокия божествен смисъл,съдържащ се в тях и като спазваха стриктно партийната "линия" ги тълкуваха ту като имена на азиатски животни,ту като бройни числителни имена на тюркомонголски език. Високообразованите техни учители обаче- световноизвестните западни тюрколози от кръга около Омелян Прицак в същото време обявиха,че тези думи произхождат от някакъв непознат и непосилно недостъпен за техните научни възможности език. Кой е този "непознат" език и защо е съвършено непонятен за водещите световни тюрколози- това само езиковата археология е в състояние да каже,и то ако строго съблюдава не линията на "Партията" и на отдавна наказания за престъпленията си Сталин,а Правилата на "Ангеловия анализ".

  Ето ги известните до момента "пра"-Български календарни термини:

1. Диломъ Твиремь
2. Дохсъ Твиремь
3. Шегоръ Вечемь
4. Верени Алемь
5. Теку Читем
6. Дванъ Шехтемь
7. Тохъ Алтомь
8. Шегоръ Твиремь
9. Именшегоръ Алемь
10. Соморъ Алтемь (Алтомь)
11. Диломъ Тутом
12. Етхъ Бехти (Бехтимь)

  Така се обособяват ясно две групи термини- първата,която явно е водеща и е логично да обозначава името на годината,и втората,която би следвало да обозначава името или номера на месеца. Според тюрколозите първата група термини е съставена от изопачени до почти пълна неузнаваемост туркомонголски названия на животни,а втората група- от също такива бройни числителни имена. Авангардни проучвания на "Анализа" от последните няколко години обаче показаха,че месеците в нашия календар не са обозначени с номера,а със свои специфични имена подобно на годините.

Известни до момента имена на древно-Български години (ходини= ход на времето),подредени по случаен признак:

1. Диломъ (Дилома,Дилом)
2. Дохсъ (Дохса,Дохс)
3. Шегоръ (Шегора,Шегор)
4. Именшегоръ (Именшегора,Именшегор,Имен Шегор)
5. Верени (Веренъ,Верена)
6. Теку (Текъ,Тека)
7. Дванъ (Двана,Дван)
8. Тохъ (Тоха,Тох)
9. Соморъ (Сомора,Сомор)
10. Етхъ (Етха,Етх)

Известни до момента имена на древно-Български месеци,подредени по случаен признак:

1. Твиремь (Тверимь,Твирем)
2. Вечемь (Вечем)
3. Алемь (Алем)
4. Читемь (Читем)
5. Шехтемь (Шехтем)
6. Алтомь (Алтемь,Алтем)
7. Тутомь (Тутом)
8. Бехти (Бехтимь,Бехтим)

  Няколкогодишните усилия на "Анализа" да установи наличието на животински названия в поне едната от тези две групи се увенчаха с пълен неуспех- нито едно ясно доказуемо название на животно не бе открито измежду тях. Тогава естествено възникна въпросът: ако тези странни думи не са нито имена на животни,нито числа,какво са те в действителност? На фона на създалия се проблем и в хода на проучванията нито за миг не бе забравено,че "Анализът" не признава заключенията на тюрколозите за естеството и произхода на древните Българи,отхвърля решително хипотезата за наличие на каквито и да било тюркски думи в техните календарни системи и защитава единствено мнението,че тези думи не може да са други освен Български.

  Те обаче са от такъв старинен,ако не и диалектен Български,който няма как да звучи точно като съвременния и без съмнение съдържа немалък брой отклонения от сегашните норми и аналогии на тези думи,които отклонения не може да са в прекомерно големи,а в разумно допустими граници. Друга особеност,която налага изследователската мисъл в случая е тази,че в семантиката на самите названия и в начина им на подреждане би трябвало да е закодирана ясно доловима и дори предвидима закономерност,която би следвало да е лесно обяснима чрез Българския език и едновременно с това да разяснява причината,накарала дедите ни да сложат точно тези думи за обозначаване на годините и месеците в древния ни циклов календар.

   Така,запазвайки твърдата си вяра в скритите потенциали на Българския език продължавах неотклонно търсенията,докато след много безсънни нощи,труд и усилия с променлив успех в крайна сметка получих онова Божествено вдъхновение,което позволи да бъдат открити тъй дълго търсените закономерности и да бъдат направени следните,бих казал изстрадани заключения:

1. Първата група термини наистина съдържа имена на "пра"-Български години,но те,както се установи впоследствие,са съставени не от названия на монголо-китайски животни,а от имена и епитети на палеопонтийски (древно-Български) богове. В тях прави впечатление една особеност- всички думи по правило завършват на гласна (Ъ,И,У),която понякога е можело да не се чете или да премине в А (И),а някои от тях завършват със суфиксите -ОМЪ (-ОМ),-ЕНИ (-ЕН),-АНЪ (-АН) и -ОРЪ (-ОР,-АР).

2. Втората група термини не е съставена от числителни бройни имена както се мислеше досега,а от други имена и епитети на същите тези богове,подредени в същия порядък и изпълняващи функцията на числителни бройни имена,без да са същински числа. По-нататъшни разяснителни проучвания доказаха впрочем,че числителните бройни имена в почти цяла Европа са почнали своето съществуване като имена на също такива богове,чиято последователност стриктно спазва онзи строго определен порядък,който е закодиран с абсолютна математическа точност върху "Розетата от Плиска".

  Тук прави впечатление друга особеност- че практически всички думи от тази група завършват на Ь точно като съвременните числителни бройни имена до 1945 г.,както и на суфиксите -ОМЬ (-ОМ),-ЕМЬ (-ЕМ) и "-И"(допълнено до -ИМЬ,-ИМ),изразяващи признак за принадлежност подобно на случаите в някои наши и заимствани от нашите "чужди" имена и думи като Калфин,Генин,Върбин,Ласкин,Рубен (Рубин),Любен,
Първан (Първин),Стоян (Стоин),Драган (Драгин),Зенин,Ленин,
Сталин,Калинин,Чаплин,Мартин,Красин,Гузен,Мазен,Лесен,Труден (Трудин),Червен,Черен,Кафен (Кафяв,Кафев,Кафеен),Зелен (Зелин),Сукан (Сукин),Мътен,Празен,Лесен,Воден,Летен и т.н.

  Забелязаните в случая характерни суфикси за принадлежност съвсем не са чужди за съвременния Български език дори в този им вид,в който ги е зафиксирал "Именника": стотици ако не и хиляди думи,завършващи на -ОМ,-ЕМ,-АМ,-ИМ и дори -ЪМ битуват в днешния говорим Български за да напомнят ежедневно,че езикът на календарните термини от "Именника" е жив и не може да е друг освен Български! Достатъчно е да спомена само няколко десетки примера но тук умишлено ще изредя цели 380 (триста и осемдесет!) от които 235 Български (61,8%),72 латински и западноевропейски (19,0%),37 семитски и азиатски (9,7%) и само 36 турски (9,5%),за да покажа на тюрколозите колко са били слепи за Българското и каква ужасно лоша шега им е изиграло подценяването на собствения майчин език и стремежът да се прислужва на чужди интереси:

1. Съвременни Български и популярни чужди думи,завършващи на -ОМ (50 примера):

а) Български (36 примера): Първом,Духом,Миром,Силом,Драгом,
Ребром,Бегом,Стоешком,Тичешком,Лежешком,Взлом,Щом,Дом,
Ком,Лом,Сом,Залом (Зарем,а в Заровския диалект=Жалом),Даром,
Пешком,Лаком,Жалом ("Жалом го жали"),Гром (в Русия=Гръм),
Джом (в наши диалекти="Махай се!"),Цялом,Хром (=куц),Кръгом,
Тихомълком,Мълчешком,Гърбом,Българом,Гръком,Незнаком (в Русия),Чудом (виж израза "Чудом се чуди" в народни песни от Македония),Вкупом,Цифром,Словом и пр.

б) латински и западноевропейски (11 примера): Ном (оттам- "Астроном"),Гном,Ром (Спиртна напитка),Том,Слалом,Октом (оттам- Октомври),Кондом,Бром (хим.елемент),Хром (вид метал),Ом (германско лично име),Фантом.

в) семитски и азиатски (3 примера): Шалом (в Израел),Содом (в Палестина),Пном (виж Пном Пен).

2. Съвременни Български и популярни чужди думи,завършващи на -ЕМ (64 примера):

а) Български (43 примера): Предем,Бием,Знаем,Поем (Пеем),
Шием,Жмием,Перем,Четем,Ем (Хем),Можем,Голем,Веем,Чуем,
Нощем,Дъвчем,Седем (!),Осем (!),Лижем,Лъжем,Щем (Нещем),
Впрочем,Печем (Печем си ягнето),Сучем (Сучем млеко,Сучем прежда),Крадем,Ядем,Корем,Речем,Режем,Сечем,Бодем,Нем (виж и "Глухонем"),Кладем,Чем (в Русия),Кем (в Русия),Брем (старо лично име),Зорлем,Колчем,Греем,Мръзнем,Вземем,Денем,Нощем,Божем и пр.

б) латински и западноевропейски (10 примера): Новем (оттам- Новембри,Ноември),Децем (оттам- Децембри,Декември),Септем (оттам- Септември),Сатем,Проблем,Рем (в древен Рим),Дем (в Гърция),Фем,Шлем,Крем.

в) турски (6 примера): Калем,Серсем,Джем (лично име),Барем,Зарем (във Вардарско: поБългарено),Ярем.

д) семитски и азиатски (5 примера): Сем (в Израел),Салем (арабско име),Мем (финикийска буква),Бадем (перс.дума),Витлеем.

3. Съвременни Български и популярни чужди думи,завършващи на -АМ (97 примера):

а) Български (64 примера): Считам,Отчитам,Зачитам,Почитам,Знам,Почивам,Влагам,Там,Ям (Йам),Срам,Късам,
Кусам,Слушам,Гледам,Дъвкам,Хъркам,Къркам,Поркам,Колям (Кольам),Голям (Гольам),Кам (=Къде),Бегам (=Бягам),Ам (Хам),Бързам,Читам (във Вардарско),
Къцам,Тропам,Чукам,Усещам,Връщам,Калям (Кальам),Терам,Барам (в Македония и Сърбия),Кардам (старо лично име),Жугам,Търкам,Искам,Сакам,Хвъркам (Хвърча),Фъргам (Хвърлям,Хвърлйам),Скачам,Рипам,Лапам,Ритам,Нам ("На нас"),Вам,Дам ("Ще ти дам"),Ням (Ньам- виж и "Глухоням"),Храм,Мятам,Оформям (Оформьам),Сам (Самотен),Започвам,Рукам (в Светиврачко=Викам),Кусам (старо лично име с ударение на "А"),Плукам (="Плюя",в макед.диалекти),Приам (старо лично име),Карам,Едвам,Имам,Нямам,Изравнявам,Управлявам,Пристъпвам и т.н.

б) латински и западноевропейски (11 примера): Дам (фамилно име: Жан-Клод ван Дам),Лам,Сам ("Чичо Сам"),Щам,Блам,Спам,Салам (итал.дума за колбас),Дърам (в Англия),Аспартам,Грам,Фрам (в Скандинавия).

в) турски (7 примера): Джам,Чам,Сусам,Хамам,Низам,Драм (от гръцката дума "Грам"),Имам.

г) семитски и азиатски (15 примера): Хам (в Израел),Шам (в Арабия),Салам (Дар ес Салам),Рустам (перс.име- вероятно от нашите "Ристан" и "Кръстан"),Шибам (град в Йемен),Алам (арабс.- виж "Ал Алам"),Байрам,Бахрам (перс.бог),Ислям (Исльам),Асам (индийски щат),Садам (Саддам- арабско име),Адам,Аврам,Силоам (име на староевр.къпалня= Салям т.е. Здраве,от Бълг. Силен= Здрав),Ровоам (староевр.име).

4. Съвременни Български и популярни чужди думи,завършващи на -ИМ (102 примера):

а) Български (73 примера): Сушим,Стоим,Целим (Лекувам),Търпим,
Родим,Радим (в България и Сърбия),Редим,Кръстим,Морим,Ярим,
Делим,Слухтим,Колим,Пухтим,Пръхтим,Мръхтим,Бъхтим,Им,Пушим (цигари),Дим,Служим,Шептим,Чудим (Чудим се),Будим,Вадим,
Водим,Велим,Солим,Волим,Белим,Белким,Вратим (във Вардарско),
Будим (име на наш средновековен град),Учим (Учим си урока),
Хулим,Лежим,Седим,Любим,Лебим,Желим (в Сърбия),Садим,
Гладим,Месим,Сочим,Скочим (Че ти скочим),Точим,Мажим
(Омъжвам),Мачим (Мъчим,Мъча),Гърмим,Жулим,Жилим,Пържим
(Пържа си нещо),Варим,Молим,Жалим,Фалим (Хвалим),Спим,
Досетим,Чепим ("Че изчепим нанекъде"),Лим (река в Черна гора),
Мамим,Къртим,Фучим,Фърчим,Пордим (наш град),Горен Цалим (наше село в Санданско- турците дори не можели да произнесат името му,та го записвали Цалип),Кричим (наш град),Блажим,Ловим,Харчим,Оставим,Печелим,Ужким и т.н.

б) латински и западноевропейски (12 примера): Режим,Септим,Мим,Джим,Ким (подправка),Ким (лично име),Чим,Тим,Рим (поБългарено),Клим,Слим,Грим.

в) семитски и азиатски (11 примера): Йерусалим (понякога и Йерушалем),Селим (арабско име;вид подправка),Йероним (църковно име),Сиким (индийска държава),Яким (Йоаким),Ахим,Килим (перс.дума),Крим (полуостров),Касим (арабско име- от Бълг. име Кусам),Нисим (евр.име),Тарим (=Туран: иранско име на средноазиатска област).

г) турски (6 примера): Наим,Чунким,Санким (от Българското Сакам т.е. Искам),Сиджим,Хеким (също и Хекимин),Аферим (от Бълг. дума Афарим= Афалим,Пофалим,Зафалим,Захвалим).

5. Съвременни Български и популярни чужди думи,завършващи на -ЪМ (26 примера):

а) Български (15 примера): Към,Бръм ("Тоя е бръм"),Гръм,Връм (име на местност),Съм,Осъм,Непукизъм,Будизъм,Социализъм,Комунизъм,
Фашизъм,Реализъм,Ислямизъм,Популизъм,Импресионизъм и пр. (последните 7 думи са Българизирани).

б) западноевропейски (4 примера): Уелкъм (в Англия),Чикъм (в Англия),Котъм (пак там),Лиъм (лично име) и пр.

в) турски (7 примера): Налъм,Салкъм,Джанъм,Ханъм,Чалъм (от Българската дума "Целен"= Нацелен,Точно уцелен,"Излекуван" в смисъл "Спасен,Получил спасение"),Такъм (от Бълг. дума "Стъкмен"),Назъм (лично име,Назъм Хикмет: от еврейското Нисим).

6. Както установява "Анализът",към горните пет групи спадат и многото,предимно латински (но също Български и турски) думи,завършващи на -УМ (41 примера):

а) Български (4 примера): Кум,Шум,Ум,Крум.

б) латински и западноевропейски (24 примера): Лациум,Кентум,Деултум,Карнунтум,Датум,Битум,Варум (в немс.език,показва ясна връзка с "турското" Барем),Септум,Скротум,Херкуланум,Партум,Пилум,Балатум,
Камулодунум (келтски град),Скрипулум (мярка за тегло),Друм (гръцки ез.-
популярна дума в България),Рубрум,Вакуум,Блум (лично име),Гарум (старо римско ястие),Фактум ("Пост Фактум"),Магнум,Аурум,Плумбум и пр.

в) турски (10 примера): Локум,Урум,Бодрум (може би от Българското "По друм,Под друм,След пътя"?),Зокум,Куршум,Ерзурум,Чорум (Корум- град в Анадола),Гюм (Гьум),Рум (тюркизиран етноним),Золум.

г) семитски (3 примера): Самум (пустинна буря),Авакум (лично име),Аксум (древен етиопски град).

  Краткия обзор на тези 6 групи дава следните любопитни резултати: най-голям дял от всички Български примери имат думите,завършващи на -ИМ,-АМ и -ЕМ,следвани от тези завършващи на -ОМ (без дори да сме добавили думите от "Именника",макар те да спадат именно към тях!),а турските (тюркските) думи са представени най-добре сред примерите,завършващи на -УМ: правило,валидно най-вече за латинските,но не и за "пра"-Българските думи!

  Това означава,че езикът на тюрките (турците) има повече сходства с латинския език на древните римляни,отколкото с езика на "пра"-Българите: феномен,дължащ се без съмнение на общия малоазийски произход на латините и пра-тюрките. Български примери по обясними причини има във всички групи,но тюркски примери завършващи на -ОМ изобщо не са зафиксирани,а присъствието на турски думи в най-силните Български групи е почти символично и дори произношението на някои от тях не се удавало на турците,затова наши думи на -ИМ като Цалим те ги изопачавали на "Цалип". Това говори,че дори Българите да са приели някои турски думи в езика си те не са ги избрали стихийно нито произволно,а са подбрали най-вече такива,които са сходни на нашите по един или по друг признак.

  Ако сравним календарните думи от "Именника" с тези примери ще получим резултати,с нищо неразличаващи се от установените досега:

1. Думи,завършващи на -ОМ (3 бр.): Дилом,Алтом,Тутом.
2. Думи,завършващи на -ЕМ (5 бр.): Твирем,Алем,Вечем,Читем,Шехтем.
3. Думи,завършващи на -ИМ (1 бр.): Бехтим ("Бехти").

  Това още веднъж показва,че произходът на термините в нашия древен календар трябва да бъде търсен не сред тюркските езици,а сред Българските диалекти,били те "вътрешни" (говорени в рамките на днешна България) или "външни" (говорени в бившите територии на Стара Велика България,но най-вече в източноевропейските и северноевропейските земи). Както отбелязахме по-горе,думи с подобни суфикси най-често съдържат в смисъла си признак за някаква принадлежност,понеже са много близки до онази голяма група термини,които със сигурност го съдържат и затова са по-лесни за извеждане от Българския език. "Анализът" установи,че преобладаващия брой думи завършващи на -ОМ,-ЕМ,-АМ,-ИМ,-ЪМ и -УМ са диалектни варианти на такива,завършващи на -ОН,-ЕН-АН-ИН, -ЪН и -УН,а точно тези суфикси но най-вече -ИН и -ЕН им придават оня признак за принадлежност,за който стана дума. Така в крайна сметка се оказва,че всички суфикси като -ОМ,-ЕМ,-АМ и пр. може да бъдат приравнени към основните,водещи суфикси -ИН и -ЕН,които най-добре демонстрират смисъла им за принадлежност в днешния Български език.

  Дали този принцип е валиден за думите,споменати в горните шест групи не е трудно да се установи. За целта не е нужно да издирваме точния смисъл и звучене на всичките 380 думи в горните списъци,а ще споменем накратко само по-характерните измежду тях,при които най-лесно се забелязва,че замяната на суфиксите -ОМ,-ЕМ,-ИМ и пр. с пояснителните суфикси -ИН или -ЕН при спазване "Правилата на Анализа" не само не променя коренно вече установения смисъл на думите,но много често довежда до изясняване на точното им значение:

Първом- Първин        Ребром- Ребрен                 Жалом- Жален      
Даром- Дарен            Лаком- Лигин ("Лигцура")   Кръгом- Кръгин
Содом- Саден            Бием- Биен                        Знаем- Знаен
Шием- Шиен (Шит)    Гърмим- Гърмене               Сушим- Сушен
Дъвчем- Дъвкан         Пушим- Пушен                    Вадим- Ваден

Лижем- Лизан             Лъжем- Лъган (Лъгане)     Печем- Печен
Крадем- Краден          Речем- Речен (Изречен)    Сечем- Сечен
Новем- Новин             Рем- Реин (Син на Рея)      Салем- Силен
Сем- Син                    Шлем- Шилен (изшилен,т.е. с остър връх)
Считам- Считан          Резан (Разпределен на дялове)

Искам- Искан              Перем- Перен (Перкан,Удрян с бухалка)
Родим- Роден             Грам- Граин (Грахин,Колкото грахово зърно)
Редим- Реден             Чалъм- Цален (Нацелен,Уцелен майсторлък)
Солим- Солен             Будим- Бъдин (Будин,Видин,Воден)
Садим- Саден             Пържим- Пържен (Пържиме- Пържене)

Сиким- Сакин              Чепим- Цепим (Цепен,Отцепил се)
Срам- Сран                 Килим- Кален (За постилане върху калта)
Търкам- Търкан          Осъм- Осен (Росен,Оросяващ)
Можем- Можене          Самум- Самин (Камин,Засипващ те с камъни)
Веем- Веене               Золум- Зилен (Силен,Насилствен,Насилие)

Фактум- Фаштен (Хващан: Който можеш да го пипнеш или да го хванеш),Фахтум (Фатум,Фатин): от диалектната дума Фати (Хвати,Хваща).
Друм- Трен (Крен,Кренал се),но също и Тръг (Тръгнал,Тръгващ).
Касим (Касъм)- Хасан (Йасен,Асен)= Ясен (епитет на Слънцето и Луната),но също и Госин (Божий): от древноарийската дума Гос (Дух,Бог),от която иде думата Господ (Гос-Пати,Гос Батъ).
Нисим (Назъм)- Носен (Доносен,Донесен [от Бога],Подарен от Бога).
Зорлем- Золен (понеже Р=Л=РЛ),Солен (Солин,Слънчев),Силен (Насилствен).

   Наблюдавайки успеха,до който ни водят замените на М с Н в изброените 53 примера,остава да се запитаме какво би станало,ако приложим същия принцип и Правилата на "Анализа" върху нашите календарни термини и дали от тях бихме получили ясно разбираеми Български думи. Оказва се,че резултатите от една такава "заменка" са не просто насърчителни,а са направо изумителни. Но за да разберем по-правилно с какви думи си имаме работа,е нужно да отбележим още няколко особени момента,които правят впечатление при обзора на шестте групи с примери и на названията,обозначаващи Българските имена на годините:

1. Една и съща дума е можела да си промени суфикса,без въобще да се промени по смисъл,за което имаме голям брой примери:

Вземем- Взимам
Оставим- Оставям
Оформям- Оформим
Четем- Читам (в Р.Македония)
Знам- Знаем ("Я го знаем")- Знаям (в Р.Македония)
Излъжем- Излъжам (в Македония)
Мелим- Мелям

Можем- Можам (в Македония)
Ребром- Ребрим
Кръгом- Кръгим (Кръжим)
Влезем- Влизам- Улазим (в Сърбия и зап. България)
Гръм- Гром (в Русия и Украйна)
Живеем- Живим- Живеям (Живейам)
Чудом ("Чудом се чуди")- Чудим (Чудим се,Чудя [Чудям] се)
... и т.н.

  Това говори ясно в полза на твърдението,че думите Алтом и Алтем в "Именника",както и Твирем-Тверим не са различни термини от Календара както понякога се мисли,а са два варианта на един и същ термин,който е променил суфикса си без да се промени по смисъл.

2. Споменатите суфикси могат да се използват за обозначаване както на единствено,така и на множествено число на думата,без самата дума да се промени,например:

-Правим (Я го правим,Ние го правим)
-Редим (Я го редим,Ние редим)
-Садим (Я го садим,Ние садим)
-Шием (Язе го шием,Ние го шием)
-Следим (Я го готвим,Ние го готвим)
... и т.н.

  Това означава,че възстановеният суфикс -ИМ,който се среща в един от термините на Българския календар,не може да е сигурен критерий за множествено число на думата,която го носи и в конкретния случай тя явно е в единствено число,също като останалите думи.

3. Същите тези проблематични за тюрколозите суфикси са нещо ежедневно у днешните украинци и руснаци,които ги използват за образуване на Творителен падеж в своите езици.

4. Гласните звуци,на които окончават имената на древно-Българските години (Ъ,И и У) не са сигурен критерий за някаква съществена разлика в начина на словообразуване,на който се подчиняват имената на "пра"-Българските години и по-скоро могат да се възприемат и унифицират като различни варианти на една и съща гласна,която се е променяла  според предпочитанията на изговарящия или от нуждата да се натъкми дума с променен суфикс към по-благозвучен словоред. Това говори,че гласни звуци като Ъ в края на думата може да бъдат четени при нужната преценка като И или У и обратното- гласните И и У в края на две от годишните названия може да бъдат приравнени към Ъ и дори игнорирани така,както бива игнориран при четенето същия този звук (Шегоръ-Шегор,Дванъ-Дван,Соморъ-Сомор,Верени-Веренъ-Верен и т.н.).

  Това се подкрепя от множество примери,в които окончаващата гласна в някои Български думи може да се появява,променя или изчезва,без самата дума да се промени значително по смисъл:

Печелимъ- Печелим- Печелимо- Печелиме (Печели мен,Аз печеля)
Точимъ- Точим- Точимо- Точиме (Точи мен,Аз точа)
Одимъ- Одим (Ходим)- Одимо- Одиме (Оди мен,Аз ходя)
... и т.н.

5. Съгласната Х в съседство с друга съгласна често е можела да не се чете или директно да се пропуска,без това да промени значението на думата- за този феномен,споменат и в "Правилата на Ангеловия анализ" разполагаме с голям брой примери:

Бхратра (Бхрат)- Брат
Будха- Буда
Митхра (Mithra)- Митра
Тхракиа (Thrakia)- Тракия
Кхан (Khan)- Кан (Хан)

Хлъзгане- Лъзгане (Лизгане,Лизаляне)
Хлеб (Хляб)- Леб
Христо- Ристе
Факти (Фахти)- Фати (в Бълг.диалекти= Хвана,Фана,Което можеш да го пипнеш и да го хванеш)
Хващам- Ващам (Фащам)

Кльопа (Хльопа)- Льопа (Лапа,Рупа)
Хрупане (Хрупкане)- Рупане (Ручане),Лупане (Лапане)
Ахнух (арабс.име на Енох)- Анух (Енох)
Съхне- Съне (Съъне)
Вехне- Вене (Веене)

Както (Кахто)- Като
Нищо (Ништо)- Нихто (Нито)
Сангха (будистки термин)- Санга
Дхарма (будистки термин)- Дарма
Брахман (будистки термин)- Браман (Брамин)

Брахма (хиндуистки бог)- Брама (Рама)
Тхеравада (школа от будизма)- Теравада (Иравади)
Мръхтене- Мрътене (Мръдане,Мърдане,Вид специфично движение)
Раждане (Растене)- Рахдане (Радене,Родене),но и Ридане (Ридание- у част от Траките)
Бъхтене- Бътене (Бутане,Потене)
... и т.н.

  След тези крайно необходими уточнения не ни остава нищо друго,освен да пристъпим с уверени крачки към самите тълкувания на загадъчните термини от "пра"-Българския календар. Но за да не се удължава до безкрайност статията ще оставя имената на Българските години да бъдат разтълкувани в следващия постинг (постиг,постижение),а тук ще публикувам- в произволен порядък- само установените от "Ангеловия анализ" окончателни тълкувания на "пра"-Българските месеци,чиито резултати коренно се различават от тюркските и от иранските,понеже за разлика от тях са изведени с помощта на Българския език:

1. Твирем (в един от преписите "Твирим")= Творим,Творин  (Месецът на Творящия бог,на Твореца,на Бога-Творец). Допълнителни проучвания показаха,че Богът Творец у древните Българи може да е бил само един: Богът-Баща,Зевс-Юпитер. Юпитер е поставен в "Розетата от Плиска" под номер 4,заради което в древния Рим е възникнала думата Квирин (Четири),без това да се  отнася задължително към значението на Българския термин,който както виждаме не означава нищо друго освен "Месец на Твореца,на Сътворителя",а номерата му в Българския  календар са 1 и 8 (януари и август). Твърде вероятно е този всеопределящ и тържествено звучащ термин да се е отнасял за обозначаване не на летния,а на зимния Юпитер (месец януари),който по древния календар започвал на 22 декември. Затова потомци на колобрите и маговете у нас до началото на ХХ в. са имали обичай на тази дата да извършват оригинален празничен ритуал,който завършвал с думите:

"Янкуле,на добър час!" (сиреч "Юпитере,да ти е добър месеца!").

2. Вечем= Вечин (Вешин,Вещин: Месецът на Вечера [Вещера,Венера]). Както личи по календара,Венера има само едно число- 7,което отговаря на месец юли (22.VI-21.VII),а другото й название,установено чрез "Розетата" е Веча. От това название на Венера произхождат личните имена Вичо,Вешо (фам. "Вешини" в Русия),Вачо (фам. "Вачеви" в дн. България),името на плодното растение Вишна (Вешина,Венерина) и пр.

3. Алем (Елем)= Галем (Голем,Гальем,Голям), Елен, Хелен (Хелин,Слънчев), Бален (Бялин), Пален (Разгорян,Разпален)= Полон (Аполон,Опален), Салем (Силим,Силен) и т.н. Съгласно с това,тази дума може да е означавала само едно- името на Слънчевия бог (Големия бог,Белия бог,Хелиос/Белиот,Полон/Аполон),чиито свещени животни в будисткия календар са овца (сърна,елен) и мишка. Тук обаче виждаме,че ясно се говори за Елен,с което номерът на този месец е установен- в календара той е 5 (май).

  От названието на този важен бог днес е оцеляло името на софийското село Алино и множество лични имена (Ильо,Елена [може да се свърже и с "Галена": Богинята на любовта],Илона,Илинка и пр.),а доказателство за това,че в Месеца на Слънцето Българите често принасяли в жертва елен вместо овца е известното народно название СУР ЕЛЕН (Сул елен,Сол елен)= Слънчев (Посветен на Слънцето) елен. Тук не бива да забравяме,че тази дума може да бъде разтълкувана и като Кален (Месец на калта,на Богинята-Земя),но в конкретния случай мисля,че варианта със Слънцето е по-вероятен с готовност да се коригирам,ако някой новооткрит надпис или извор не даде онование за друго становище като някое неизвестно название на Слънцето,което да внесе повече яснота и да ориентира това тълкувание към Богинята Земя,чието небесно тяло е Луната.

  В тясна връзка с този термин е и думата "Галян",която в днешните родопски диалекти означава "Обичам",понеже нейният древен аналог явно е обозначавал не само "Големия",но и "Обичания" от езическите Българи бог. Това обаче отново ни навежда към мисълта,че думата "Алем" (Гальем,Гален) може да е обозначавала богинята на любовта Венера,едно от алтернативните имена на която е било Галена (Галяна).

4. Читем= Читен (Шитен,Ситен,Сетен,Сатин), Чистен (Честен- епитети на Сатурн), Четем (Четен,Шетан),с което тълкуванията донякъде се разделят,понеже на този етап не може категорично да се каже дали се касае за Ситния (Сетния) бог (Сатурн),или за Дарителя на писмеността (Хермес). В първия случай този месец би имал само едно число- 6,и би означавал единсвено месец юни (~22.VI- 21.VII),а във втория би имал числата 2 или 9 (съответно месец февруари или септември). Тук везните като че ли натежават повече в полза на становището,че това е един от епитетите и названията на бога Сатурн (Сатрин,Сатирин),чието число в нашия циклов календар е 6 (месец юни). Този резултат се извежда чрез известните преходи Ч-К (Чуфте-Кюфте,Че-Ке,Чепе-Кепе) и К-С (Македония-Маседония,Макена-Масена,Коло (Колело,Слънце)-Соло (Солъ,Слънце),Кина (Китай)-Сина,Кимон-Симон и т.н.,а две названия на Хермес в нашия календар са посочени по-долу и трето не  е съществувало,понеже Хермес е представен в цикъла само 2 пъти.

  Има и друго тълкувание,което свързва този термин със Сатурн и потвърждава горното становище:

Читем= Житем (Житен),Житим (Живея),ще рече "Месец на жътвите,Месец на живота и плодородието" а както знаем,Сатурн наистина е бог на плодородието и юли наистина е месец на жътвите!

5. Шехтем= Шехтам (Шетам- след отпадане на добавеното "Х",Шетин= "Месецът на Шетащия"). Това не може да е друг освен Шетащия бог (Хермес),когото Българите наричали още Гермес (Гърмеж) и Ермес (Ерми,Херми). Хермес е вечно движещия се бог,затова е изобразяван винаги с криле,а неговите числа в календара ни са 3 (март) и 10 (октомври). В случая най-вероятно се касае за първия от двата възможни варианта,който е 3 (месец март),понеже първото ситуиране на Хермес в "Розетата от Плиска" го обозначава с числото 6,а "Шест" на архаичен Български ще да е звучало като Шехт (Шет,Шетащия бог) и оттам- думата Шехтем (Шестен,Месецът на Шестия бог). Хермес е шетащ бог,защото у хтоничните вярвания на дедите ни той представлявал Гърма (гръмотевицата на Зевс),а гърмът (мълнията) не стои на едно място като планината или небето и движението му не е бавно като това на Сатурн или Венера. Съответно на това считам,че в случая се касае за месец март,който у дедите ни почвал най-вероятно на 22 февруари.

6. Алтом (Алтем)
= Жълтом (Жълтим,Жълтен,Жълтин т.е. Пожълтявам,Месецът на Жълтия бог),Алтен (Залтен,Златен),откъдето идат "турската" дума Алтън (Жълтън,Жълтин,Залтен) и угрофинското име Золтан (Залтан,Златан: с прех. АЛ-ЛА). Това тълкувание ни насочва директно към Хермес,чиито свещени цветове са жълто и черно,но жълтия е водещ и основен. Наистина,жълтото е съпровождащ (сателитен) свещен цвят и на Слънцето,но водещ при него е белия цвят,а твърде често боговете носели имена или епитети,тясно свързани с техните основни свещени цветове и с названията на цветовете в Българския език. Такава е например Луната,наричана още Селена (Зелена),понеже основният й свещен цвят е зелен заради това,че Луната е небесно тяло на Богинята-Майка (Земята),която е оцветена в зелено от горите и тревите през по-голямата част от годината.
 
  Такива са също Сатурн,наричан още Крон (Крън,Црън) чийто основен цвят е черният,Слънцето-Хелиос (Белиос,Белиот,Белият) и Хермес,който е Шехт (Шет),но и Жът (Жълт). Съответно на това,думата Алтем (Алтом) може да обозначава следващия месец на Хермес в нашия циклов календар,а именно месец 10 (октомври). Наистина,ако погледнем свещените метали на седемте богове ще видим,че златото е свещен метал на слънцето,но понеже нямаме примери с названия и епитети на богове,свързани с техния метал освен този,е по-коректно да отнесем този термин към Хермес а не към Слънцето,още повече,че октомври наистина е месецът в който горите и природата "пожълтяват",за да отворят пътя на зимата.

  "Тюркската" аналогия "Алтън" тук не бива да ни смущава- тя е Българска заемка в тюркския език,усвоена вероятно още в средна Азия,където дедите на пра-тюрките били Скити (Българи) от Тарим (Туран) и в частност Хунгари (Онгури,Хун-гури,Хун хора) от разположената до Памир Оногурия.

7. Тутом= Тътен (Татин,Татим); Месецът на Таткото,на Бога-Баща! Както вече установихме,това е Юпитер и  той имал две различни числа в нашия календар- 1 и 8,първото от които е вече установено. В такъв случай думата Тутом (Тътен= Гръмовержец) не може да е имала друго число освен 8 (август). Този термин добре колаборира с известното древно-Българско название на гр. Поморие- Тутхон,чието тълкувание в "Анализа" е Тутон (Тътен,Татин) и явно иде да обозначи тътена на морските вълни,оприличаван с гръмотевиците на Бога-Татко (Бога-Баща,Зевс-Юпитер). Този термин е успоредица на името на египетския бог Тот (Тат),който в Египет е Хермес. Но като вземем предвид,че Хермес няма три месеца в цикловия календар а само два,които можем да считаме вече за надеждно установени не ни остава нищо друго освен да примем,че това название в конкретния случай се отнася за Бога-Татко (Бога-Баща,Зевс-Юпитер).

8. Бехти (Бехтим)= Бъхтим (Бия),Бъхтин (Месецът на Бъхтящия бог),Бътин (Бутан,Бутам,Бутащ), Вехтим (Вехтин,Вихтун). Този епитет не може да се отнася за друг освен за Бога на конфликтите и войните у древните Българи,познат под много имена,но най-вече като Марс,Арес и Арей. Неговите номера в древния ни календар са 3 и 10,както установяваме след справка в неговите досегашни изображения,и в случая навярно се касае за 10 (десетия пореден месец,октомври),през който дедите ни чествали Марс чрез приключване на бойните действия (обикновено на Димитровден) или сключване на мир.

  Думата "Бутан" (Бъхтин) се тълкува още като Бутин (Путин,Патин= Причиняващ патила  [богът Марс наистина ги причинява] и Чието свещено животно е патицата). Свещените животни на Марс (Марес,Арес,Арей) в третия месец на нашия календар наистина са петел (петер,бетер,бутар),кокошка,гълъб,
орел,сокол (секул,секар) и патица (пътица,бутица,птица),но е по-коректно да свържем това име с есенните месеци,когато природата се обагря от пожълтяването на листата,понеже Марс носи и името Бахрам (Баграм,Викрам,Багрен),което колаборира добре с името Бъхтин (Бахтан,Бахран). Този месец у нашите деди започвал между 22-26 септември и завършвал между 21-25 октомври,след която дата боговете разрешавали на Българите да сключат мир или да прекратят военните действия срещу своите врагове до настъпването на пролетта.

  "Езиковата археология" откри в Българския език сигурни данни,че отпадането на последния съгласен звук "М" от думи със суфикси като -АМ, -ЕМ, -ИМ и пр. може изобщо да не промени смисъла на термините или изразите,в които той е употребен. Това е добре демонстрирано в примерите:

Едвам= Едва
Зорлем= Зорле
Денем= Дене
Нощем= Ноще
"Не може да очакваме"- "Не можем да очакваме"

  В народната песен от Македония "Сите печалбари си дойдоа" например вместо "Денем,нощем на порти го чакам..." се пее "Дене,ноще на порти го чекам...",а смисълът на казаното не се променя с нито една запетая,затова липсата на звук "М" в края на някоя от думите с такива суфикси изобщо не бива да ни притеснява- това явление е характерно за Българския език и както виждаме,съществува в него от много векове,ако не и от хилядолетия.

  От споменатия по-горе епитет на Марс е останала ярка следа в днешна България- известното врачанско село Бутан носи неговото име,за да обозначи мястото на някогашна битка- вероятно между Атила и римските легиони. Друга успоредица на названието Бутан (Батан,Батин) е името на гр. Батановци (Бутановци),както и цяла редица топонимни названия,които ще се въздържа да споменавам в статията,която и без това е вече твърде удължена. Тази версия за името обяснява защо в Хималаите има държава със същото име Бутан. Населението на тази държава е съставено главно от будисти,които добре познават древно-Българската езическа (везическа,ведическа) терминология и за тях е напълно логично да назоват земята си по името на Буреносния бог,понеже страната им се намира високо в облаците,близо до градушките и  гръмотевиците.

  Насажданата досега илюзия,че думата "Бъхтене" е турска или тюркска среща решителния отпор на древните извори,които изрично потвърждават,че едно от памирските и персийски имена на Бога Марс е Бехрам (Бахрам). "Анализът" на свой ред установява,
че името "Бахрам" е изключително плодотворно,понеже от него произлизат:

1. Названието на арабо-мюсюлманския месец Байрам.
2. Името на еврейския предтеча Аврам (Ахрам,Бахрам),който е Марс и Дионис.
3. Името на арменския прародител Арам (Ахрам,Арян),чието име арменците тълкуват като "Стремителен тигър" и го наричат още Тигран (Тихран,Тиран).
4. Известното английско име Байрон (Байрам,Бахрон).
5. Древно-Българската титла Барен (Бахрен,Багрин,Облечен в багреница).

6. Западноевропейската титла Барон (Барен).
7. Египетската титла Фараон (Бараон,Барон).
8. Фригийската владетелска титла Бален (Барен).
9. Дискутираната дума Бъхтам (Бъхрам),в която е извършен известният от времето на минойците преход Р-Д(Т). Производни на нея са също думите Бътам (виж село Бъта),Пата (Патя),Бутам,
Бъхтя,Пухтя и пр. Тя е могла да попадне у тюрките много лесно- дедите на пра-тюрките са малоазийски пра-Българи от Бронзовата епоха,които се изселили към Средна Азия преди повече от 3200 години начело с Четвъртия Дионис.

  Затова названието Байрам (Бахрам,Баран) се извежда лесно от Българската дума Буйрен (Бурен,Буреносен,Месец на бурите,
Месец на Бога на бурите),във връзка с когото е името и на един от най-прочутите Български князе- Борис "Първи". Той носи едно от древно-Българските имена на Марс,понеже "Борис" означава Бурес (Бурей,Бурий,Бурен) и Борес (Борец,Борещ,Валящ). От него (а не обратното!) произлиза името на един известен средноазиатски хищник,чието име "Барс" означава "Марс",понеже неговите роднини Тигър (Стигар,Който те застига),Лъв (Ръф,Кръв),
Барс (Марс),Рис (Брис,Марис) и всички други подобни на тях са свещени животни именно на есенния бог Марс,който дедите ни чествали в своя календар именно през месец октомври.

  В последно време се появи една особена версия за начина,по който са употребявани тези термини,която може да се окаже окончателно вярната,но вариантите до които довежда все още не са достатъчно проучени. Според нея те ще се окажат не имена на месеци а определители на годините,без това да променя изложеното тук мнение за тяхното значение. Такива определители има в "китайския" (Будисткия) календар и авторът на идеята Веселин Кандимиров я е взел от там. Като вземем предвид част от истинските значения на "пра"-Българските години,техните божествени имена според неговата теза и моите тълкувания биха добили такива особени разновидности като "Хермесов Марс","Юпитеров Марс","Венерин Сатурн","Лунен Сатурн","Слънчев Сатурн" и пр. Тази теза е извънредно интересна и би могла да се базира на твърде древна Палеобалканска и дори Палеопонтийска традиция,разпространила се на изток чрез походите на Дионис,но за окончателното й проучване са необходими значителен обем време и усилия.

  Така в крайна сметка установяваме,че Българските жреци (колобри,магове,вещери [вечери],попове [жреци на Бога Папа,т.е. на Бога Баща- Юпитер],катари [сатири,сатри] и пр. обозначавали в календара си боговете,а не животните които трябвало да им принасят в жертва. От техния религиозен календар личи,че те знаели много добре кой месец на кой бог отговаря,а знаели отлично и какво животно трябва да бъде принесено в жертва по случай празника на този бог. За разлика от тях китайците изкопирали в календара си само животните,без да разбират защо и как са се озовали те в него и обяснявайки ги само с "Легендата за животните на Буда".

  Българите обаче знаели,че почитат тези богове и техните свещени животни хиляди години преди появата на будизма,да не говорим за появата на "китайския" календар и дори на самия Китай. Всеки месец онези Българи,които останали ортодоксални езичници,принасяли в жертва на един от своите богове обозначеното върху будисткия календар животно,което отговаря именно за този месец и за този бог,но не го отбелязвали задължително върху календара си. И все пак онези от тях,които били будисти (предположително 5-10%) отбелязвали животните върху календара си но наследили познанията за него от своите деди,без да ги взимат от никой друг народ,понеже те самите някога били изобретили този циклов календар,както и голям брой от останалите видове календари.

  В крайна сметка ще добавим,че въпреки неразривната връзка с будизма древният Български календар не е будистки,а ведически т.е. протобудистки и дори прототракийски. В него редът на боговете следва редът на животните така,както бе представян досега с едничката уговорка,че за Българите боговете били по-важни от техните жертвени животни,затова слагали именно тях върху календара си. С оглед на  това е важно да знаем,че според проучванията на "Анализа" Българите са имали не един,а няколко вида календари като този явно бил основният,а другите- спомагателни.

  Друго важно заключение на "Анализа" е,че има остатъци от Български суфикси и терминология в най-стария латински календар,останал у римляните от времето на малоазийското им минало. Това личи от оцелелите няколко староримски календарни термина,които точно като Българските завършват на -ЕМ и -ОМ като Септември (Септем-въри), Октомври (Октом-въри),Ноември (Новем въри) и Декември (Децем-въри),които означават Септем върти (Сехдем цикъл,Седмо превъртане), Октом върти (Охсем цикъл,Осмо превъртане), Новем върти (Нонин [Момин] цикъл,Венерино [Девето] превъртане) и Децем върти (Децин цикъл,Майчино [Десето] превъртане). Те са хилядолетен отглас от далечни и непознати за Римската империя времена,когато друг народ оставил един от своите календари на римляните,докато те не били нищо повече от шепа Латини (Людини,Лидини- Потомци на Лидийците).

  Великата цивилизация и върховите световни постижения на нашите деди са изключителни и изумителни,защото тяхната неизмеримо древна култура е оставила дълбокия си отпечатък почти навсякъде по света,а следите й са ясно доловими дори и днес. Ние като техни наследници сме длъжни да преоткрием и да покажем на човечеството истинския лик на тяхната неподражаема цивилизация,която още в неизказаната древност дала такъв неимоверен тласък на прогреса,че променила завинаги съдбините на света.


  
Забележка: информацията и календарните данни,поднесени в тази статия са допълнени и поправени в http://shtaparov.blog.bg/politika/2017/10/01/vajen-istoricheski-izvor-izopachen-ot-tiurkolozite-vnasia-po.1570194.




Гласувай:
52


Вълнообразно


1. indiram - Поздравления! Българите са велик народ!
30.06.2015 12:08
Чудесна статия!
Докато старите писания се тълкуват през чужди езици, българският принос за човешката култура ще буксува. Защо все още учените се запъват да оповестяват истинските факти, а ги въртят и сучат та ги усучат и загубят му края.
Всъщност, българите сами трябва да се постараят, защото Б, Г, Д, Х и други букви са споменати и от Кастанеда ("Учението на дон Хуан")... Да се приключи най-сетне с преписването на чужди мнения, който са в чужда полза.
Живи и здрави!
цитирай
2. shtaparov - Чудесна...
30.06.2015 12:12
indiram написа:
Чудесна статия! Докато старите писания се тълкуват през чужди езици, българският принос за човешката култура ще буксува. Защо все още учените се запъват да оповестяват истинските факти, а ги въртят и сучат та ги усучат и загубят му края. Всъщност, българите сами трябва да се постараят, защото Б, Г, Д, Х и други букви са споменати и от Кастанеда ("Учението на дон Хуан")... Да се приключи най-сетне с преписването на чужди мнения, който са в чужда полза.
Живи и здрави!

Точно така- докато поръчкови "историци" превеждаха Българските думи чрез разни екзотични и непознати на дедите ни езици,добре организирани орди от задгранични клептомани се накрадоха с Българска история и култура.
цитирай
3. demograph - Бог да е с теб
30.06.2015 12:52
С рухването на гръцките митове, светът ще се обърне към българските си корени.
цитирай
4. 1997 - Илюстрациите не подкрепят текста, а го опровергават
30.06.2015 13:52
Китайските статуи на Буда и изображения на източен календар с животни по никой начин не изразяват, че наименованията в прабългарския календар са на божества, напротив... друг е въпросът ако бяха представени упоменатите фигурки на Буда (?) в Плиска или изображение на прабългарски календар с божества.
цитирай
5. shtaparov - С рухването на гръцките митове, ...
30.06.2015 14:07
demograph написа:
С рухването на гръцките митове, светът ще се обърне към българските си корени.

Така е- светът твърде дълго се отплесваше от истината,като се заблуждаваше и си играеше с кухите гръцки дрънкалки. Но вече идва моментът най-после да порасне и да отвори очите си за Истината като пеленаче,на което най-после му е дошло времето да прогледне.
цитирай
6. shtaparov - Китайските статуи на Буда и изоб...
30.06.2015 14:25
1997 написа:
Китайските статуи на Буда и изображения на източен календар с животни по никой начин не изразяват, че наименованията в прабългарския календар са на божества, напротив... друг е въпросът ако бяха представени упоменатите фигурки на Буда (?) в Плиска или изображение на прабългарски календар с божества.

Доказателствата са в текста а не в картинките,уважаеми приятелю- тази конкретна статия спокойно можех да я пусна без нито една илюстрация и това нямаше ни най-малко да накърни стойността й. Картинките са само за подобряване цялостния стандарт на материала- не непременно да служат за доказателство. А за Буда от Плиска не сте прав- лично съм чел и то многократно в една и съща статия,която я знам точно къде е публикувана и с часове търсих научния материал,в който ЗНАМ че я има,но не успях да я намеря до приключването на статията,а изгубих търпение и я пуснах (поне засега) без нея. Това да не Ви притеснява- доказателствата археолозите си ги имат,нищо че са от 70-те години на миналия,а не от сегашния век. В края на краищата важен е текстът- картинките спокойно можете да ги забравите: с картинки нито един тюрколог не е разполагал,когато е решил да "разчита" наличните термини по поръчаната от неговите съпартийци порочна система. Недейте забравя,че първа беше "думата" на тюрколозите- после се появиха изображенията,изкопирани разбира се от Китай,та дори и от Монголия (и там има будизъм,все още). Те обаче нямаха доблестта да си признаят,че са копирали будисткия календар,а цели 50 години държаха Българския народ в заблуда и пълно неведение. Е,докато в края на краищата не се появи "Ангеловият анализ",за да ги излови в лъжа и да изобличи нечестивия им подход към една толкова важна материя,каквато е националната ни история!...
цитирай
7. nikikm - Поздравления!
30.06.2015 23:02
Много хубав,а предполагам и доста трудоемък материал! Но си е струвало,резултатът е налице! Намирам връзка между думи,които,никога не бих ги свързал или предположил,че са с общ произход! И се радвам,че хора,като теб, рушат вековните лъжи,върху които е построена представата на хората за миналото и историята на Българите! Да ти даде Бог сили и здраве и да продължаваш все тъй!
цитирай
8. get - - Знам, че звучи невероятно връзката между българският и санкрит ... нали в учебниците ни се внушаваше, че ... ?
30.06.2015 23:31
1997 написа:
Китайските статуи на Буда и изображения на източен календар с животни по никой начин не изразяват, че наименованията в прабългарския календар са на божества, напротив... друг е въпросът ако бяха представени упоменатите фигурки на Буда (?) в Плиска или изображение на прабългарски календар с божества.


... произхода на нацията ни е от тюрки и славяни - Но? Дайте да видим, колко е "различен" българският (съвременен дори) от санскрит ? За последният казват че е минимум 1 500 год. пр.н.е. ?

- Да започнем от Буд(х)а - между впрочем това име се носи от бог Будда и духовен учител (обожествен) Сидхарта Гаутама(Готски или Гетски ?) носещ епитета калка на/за Скити=Сака ... тоест?
1. Будда (или) Будха означава Буден - Както на български така и на санскрит!
1. А. Shakyamuni//Шака-муни значение двояко Сакски+Мене още й Саски Мъдрец
1. Б. при вторият епитет ШакаСуни - означава Син на Сака(ите), тоест наименование на скитите от северна Индия.
2. В негова чест се издигали могили - наричани stupa (ступа=heap) означавало С(т)рупа .
3. Будистите обясняват, че същите се "ст(р)упвали" за припомняне ... в памет на Буд(х)а - съвременната дума, която използват за да придадат смисъла на "припомняне" е "Cetiya" а по-старата й форма на древният Санскрит е "Caitya".

Забележка: Английската синонимна за "stupa" е "heap-хиип" ... която казват, че идвала от прото-индо-европейската коренова - *koupos ... означаващо едно към едно, както и съвременната българска синонимна-дума: "Куп" - Вече разбрахте ли думите на пали и по-старият санскрит(езици) съответно: "Cetiya" и "Caitya", как се превеждат на български (съвременен дори !) - СЕТИХТЕ ли се? :)))
цитирай
9. shtaparov - Много хубав, а предполагам и доста ...
01.07.2015 00:42
nikikm написа:
Много хубав,а предполагам и доста трудоемък материал! Но си е струвало,резултатът е налице! Намирам връзка между думи,които,никога не бих ги свързал или предположил,че са с общ произход! И се радвам,че хора,като теб, рушат вековните лъжи,върху които е построена представата на хората за миналото и историята на Българите! Да ти даде Бог сили и здраве и да продължаваш все тъй!

Този проблем отдавна ме измъчваше и винаги съм знаел,че няма начин тълкуванията на тези подозрително познати думи да са така гротескно изкривени,както ни ги поднасят тюрколозите. Затова исках да направя нещо но дълго време не чувствах у себе си онези сили,които можеха да ми позволят да стигна до резултати,които да могат да измъкнат България от мъртвата хватка на вонящия туркомонголски карцер,в който я бяха вкарали фалшификаторите. Знаех че няма как нещата да останат така,след като от години вече бе доказано,че дедите ни имат 1000 пъти повече Скито-Тракийски,отколкото туркомонголски произход и се опитвах да направя нещо,но все още не бях достатъчно добър в тълкуванията и най-важното: не бях хванал дирите на онази закономерност,за която стана дума по-горе. Но се радвам,че по Божията воля един ден и това се промени,а моите тълкувания определено имат много по-голяма стойност от досегашните лаишки гротески,които се набутваха на България за чиста монета въпреки очевидната им несъстоятелност.
цитирай
10. shtaparov - До get:
01.07.2015 21:22
Дадените от теб примери са наистина прекрасни,понеже са много лесно обясними чрез Българския език:

1. Будха= Будйа (Будя: с прех. Х-Й),Будна (Будни).
2. Ступа= Струпа (Струпване: с добавено "Р"),Крупа (Крупна),Група (Голямо струпване),Щупа (Купа,Купъ: с прех. Щ-К както в Ще-Ке,Къща-Кукя и пр.).
3. Шака суни= Сака сини (Сака синъ,Сакски син).
4. Шака муни= Сака мени (Сака менъ,Сака мене,което директно означава "Сакски,Скитски,От Скитско родословие").
5. Сайтя= Сейтя,Сьетя (Сетя,Сещам се). Този дума произлиза от името на бог Сатурн,който бил наричан още Сат (Сет) и Кат (Кот,Гот),а неговото име носят също племената Кутри-гури (Сатри-хора),Кути (Кати) и Гути (Готи,Гети).
цитирай
11. get - - Напълно разбирам тежнението ти ... да изкараме санскритските "български думи" - Но?
06.07.2015 18:57
- Дай най-напред "преди да се обединим - да се разграничим ... ?"(както казваше един мой приятел :))) - Това по отношение на ДВЕ НЕЩА!
- Нашата историческа не само мисъл ... а и история, като цяло е стояла в "сянката" на по-по-най ... "старата", "голямата" и "братска" Руска история - Която пише неща, примерно от този сорт? - относно
1. ДРЕВНЕ СЛАВЯНСКИ(ят) ЕЗИК :http://www.history-at-russia.ru/i-v/drevneslavyanskij-yazyk.html
2. А това: http://www.history-at-russia.ru/period-s-vi-po-ix-veka - тоест периода от VI-ти до IX-ти векове от наша ера в Руската история ... Като съответно ГЕНЕЗИСА и Прото-Люлката ... пак е Руссия !

- Това е интернет проект от 2010 год. в който можеш да прочетеш - Кой участва?
"Академия наук СССР. Институт истории. Институт народов Азии. Институт Африки. Институт Славяноведения. Издательство Социально-Экономической литературы “Мысль”. С научно редакционен колектив: В.В. Курасова, А.М. Некрича, Е.А. Болтина, А.Я. Грунта, Н.Г. Павленко, С.П. Платонова, А.М. Самсонова, С.Л. Тихвинского."

- Отделно се тиражират възгледите на Трубачьов (Олег) ... под вида Руският - като по-стар от "славянският език" ... Като той(Трубачьов) си е харесал "северното Причерноморие, като прото-люлката ... на този индо-европейски езиков генезис" ?
- Ето статията:ЯЗЫКОЗНАНИЕ И ЭТНОГЕНЕЗ СЛАВЯН. ДРЕВНИЕ СЛАВЯНЕ ПО ДАННЫМ ЭТИМОЛОГИИ И ОНОМАСТИКИ (I)
О. Н. Трубачев
- На адрес: http://www.philology.ru/linguistics3/trubachev-82.htm ... която донякъде може да осветли тезите на лингвиста? От значим интерес представлява и книгата(му): "У истоков России" ? ... Като няма да се спирам и давам за пример ... фолк-историята срещана в писанията на Чертков, Чудинов ... или една Грот?

- Така че докато не "разграничим" ... Кой кум, кой сват ... Кой на булката брат - "сянката" Велико-руската историография и лингвистика - Ще се тегне над нас, като народ и най-вече исторически произход ! ... Както е например залегнало по руска прищявка ... прабългарите са тюркски народ ... ?

- С уважение ... и дано съм ти от полза?!
цитирай
12. shtaparov - До get:
07.07.2015 19:59
Да- ясно ми е,че докато не се разберем с руснаците (сиреч с руските политици,понеже именно ТЕ пишат руската история- не историците!),те никога няма да признаят нашите заслуги,понеже са лично ощетени от истината за тях! За да не бъдат ощетени и да не стават за смях пред света от Истината,те предпочитат да запазят статуквото в историята каквото е,и правят всичко възможно да го удържат най-вече по нечестни начини,посредством свои агенти-слуги,чрез плащане и дирижиране какво да се пише в чужбина и т.н. Ние обаче сме упорити и държим на Истината,затова нечестните им номера няма лесно да минат,поне докато сме извън активното им влияние,което бе налагано с груба сила на България. А те в лицето на агресивни политици като Путин явно няма да се оставят на един бивш васал да ги разиграва и ще опитват още много пъти чрез свои хора като някои добре познати бивши овчари,президенти и държавни глави на съседни страни да ни налагат своето изкривено мнение за нашата история,без да се интересуват ни най-малко от истината!
цитирай
13. get - - Прощавай за закъснението на отговора ми , но ... ?
10.07.2015 20:26
shtaparov написа:
Да- ясно ми е,че докато не се разберем с руснаците (сиреч с руските политици,понеже именно ТЕ пишат руската история- не историците!),те никога няма да признаят нашите заслуги,понеже са лично ощетени от истината за тях! За да не бъдат ощетени и да не стават за смях пред света от Истината,те предпочитат да запазят статуквото в историята каквото е,и правят всичко възможно да го удържат най-вече по нечестни начини,посредством свои агенти-слуги,чрез плащане и дирижиране какво да се пише в чужбина и т.н. Ние обаче сме упорити и държим на Истината,затова нечестните им номера няма лесно да минат,поне докато сме извън активното им влияние,което бе налагано с груба сила на България. А те в лицето на агресивни политици като Путин явно няма да се оставят на един бивш васал да ги разиграва и ще опитват още много пъти чрез свои хора като някои добре познати бивши овчари,президенти и държавни глави на съседни страни да ни налагат своето изкривено мнение за нашата история,без да се интересуват ни най-малко от истината!


... Ще отговоря по следният парадоксален начин - по загатнатите от теб проблеми !

- Най-големите "славяни", тоест Велико-Русите ... както са "славяни" - Не са от европейски произход (не са индо-европейци а принадлежността им е към друго етносно и езиково семейство ?)!
- Татарите от Волжска българия са тюрки по формален признак - Но?
-Но създателите й "прабългари" - Не са тюрки, не са монголи, не са й угрофини ... а с най-голяма степен на вероятност, произхождат от индоевропейското семейство!

- Знам, звуча парадоксално, наспроти всичко, с което са ни напълнили главите историците ... Но подобно е - И със старите пруси - Оригиналните пруси не са германци ... въпреки че в съзнанието на мнозина (както и на мен, до преди известно време) битуваше представата - Прусите са най-големите "германци" ... е да, ама не :))) !

- В заключение Приятели, вземете прочетете отново внимателно отец Паисий - пък проверете истинността на това, което ни е казал?!
цитирай
14. shtaparov - До get:
13.07.2015 15:52
Доколко русите са и "славяни" е указано в арабските извори- в някои от тях се говори за граница между русите и "славяните" (Волжките Българи). За средновековните арабски историци и географи "славяни" (Склави,Сакалави,Сакалаби и Саклаби) са били именно Волжките Българи,а русите били народ "от славянско потекло",т.е.- произлязъл от Волжките Българи народ. Когато Русия е вече обособена,Царството на славяните (Волжка България) още съществувало,затова имало граница между него и русите,които престанали да бъдат "славяни" от момента,в който се откъснали от него. Затова и първата,и последната страна на "славяните" по света е именно България: тяхната прародина. Така пишат древните извори и очевидци,а ако на "отлюспилите" се от истинското славянство руси,чехи,сърби или белоруси това не им харесва- проблемът си е техен!
цитирай
15. get - @ 14. shtaparov - По отношение на арабските автори ...
14.07.2015 23:44
shtaparov написа:
Доколко русите са и "славяни" е указано в арабските извори- в някои от тях се говори за граница между русите и "славяните" (Волжките Българи). За средновековните арабски историци и географи "славяни" (Склави,Сакалави,Сакалаби и Саклаби) са били именно Волжките Българи,а русите били народ "от славянско потекло",т.е.- произлязъл от Волжките Българи народ.
...!

... като ибн Фадлан и най-вече Абу Мухамад ал-Куфи ... същите пишат за "славяни", тоест "сакалиба" на територията, където е и Волжска България - Но?
- Тези "славяни-сакалиби" са по-рано поселени на територията на реките Кама и Средно Поволжие(предимно съвпадат със Самарският край (!)) - в тази връзка и в потвърждение на казаното, идва така известната "именковска археол. култура"?
Археологическият пласт на "именковци" предхожда и преминава (без хиатус) в по-късният исторически пласт примерно, в един, действително стар град Болгар! Запазените данни и тълкуванията на руски историци занимавали се с тази култура са, че те са от "славянски" заселници! С други думи преди доминацията на тюркски език и етнос имаме ... население с родствен нам език!
II.
- Относно доколко "Московските" и/или известните нам Велика Рус - по езиков, етносен и културен признак(преобладаващата съставна част на "Московска рус")е на такова население, което е от фино-угърски произход с последваща "славянизация" ... според мен и според това - Което чета в Историята на Михайло Ломоносов - позволявам си цитат(като си запазвам правото на коментар, по отношение твърдяното на Ломоносов за "славяните" ?):
Старобытные в России обитатели, СЛАВЯНЕ и ЧУДЬ, по преданиям достоверных наших летописателей известны.(...)
Обои народы одержали великое участие в обширном сем земель пространстве. Славенское владение возросло с течением времени. Многие области, которые в самодержавство первых князей российских чудским народом обитаемы были, ПОСЛЕ СЛАВЯНАМИ НАПОЛНИЛИСЬ(?). Чуди часть с ними СОЕДИНИЛАСЬ, часть, уступив место, уклонилась далее к северу и востоку. Показывают сие некоторые ОСТАТКИ ЧУДСКОЙ ПОРОДЫ, которые по словесным преданиям от славенского поколения отличаются, ЗАБЫВ УПОТРЕБЛЕНИЕ СВОЕГО ЯЗЫКА. От сего не токмо МНОГИХ СЕЛ, НО РЕК И ГОРОДОВ И ЦЕЛЫХ ОБЛАСТЕЙ ЧУДСКИЕ ИМЕНА в России, особливо В ВОСТОЧНЫХ И СЕВЕРНЫХ КРАЯХ, поныне остались. НЕМАЛОЕ ЧИСЛО ЧУДСКИХ СЛОВ В НАШЕМ ЯЗЫКЕ ОБЩЕ УПОТРЕБЛЯЕТСЯ.

цитирай
16. shtaparov - До get (комент. 15):
15.07.2015 14:50
Ето ги оригиналните Волжки Българи- самите "славяни" от "Именковската култура"! Настъпилата промяна в езика им по-късно се дължи на исляма,на монголотатарските нашествия или на влияния от страна на тюркските каганати (археологическите датировки на тази промяна ще покажат кое е вярното). Населението с родствен нам език- това е нашето собствено население,нашите "Котрагови" Българи,а град Болгар неслучайно е наричан от арабските географи "Град на славяните" (http://shtaparov/politika/2013/05/05/slavianite-sa-bili-quot-pra-quot-bylgarsko-pleme.1107194). "Чудското" влияние е всъщност "Угро-Финско" (Бугро-Хунско или направо казано- Хунско) и произтича най-вероятно от дедите на днешните Чуваши (Чувяци,Чудяци),а оцелелите до днес Чуди и Чуваши са раздалечили езиците си поради невъзможността да поддържат постоянни и ефикасни комуникации помежду си. Хуните както знаем не са различен народ от Българите,а са тяхното Царско племе,което не говорело езика на обикновения Български народ (тъй наречения "славянски"),а някаква доиндоевропейска норма на същия този език,повлияна повече или по-малко от силните процеси на индоевропеизация,обхванали народа ни няколко хиляди години преди това. Твърде голяма е вероятността разликите между индоевропейския и доиндоевропейския Български по онова време да са били слабо забележими или почти номинални,а с течение на времето да са се задълбочили.
цитирай
17. get - @16. shtaparov - Не ти ли прави впечатление ОТДАЛЕЧЕНОСТТА между хипотетичните "праславяни", които свързват с ... ?
15.07.2015 17:38
... археологическа култура "прага-корчак" (тоест Припятските блата ?)! ... и "именковци" в средно Поволжие и Кама(река)?
Второ - Ето какво пише(1890год.) члена на предобраза на БАН, литовеца на българска служба Йонас Басанович ?
" От днес вече няма съмнение, че прадедите на литовците едно време са живеели в Тракия и че траките, гетите и даките са се изселили от тук (България - Бассановичъ живее във Варна) в областите край балтийските морски брегове, и че техните наследници живеят в Изт. Прусия, Литва и Латвия за яд на всички съседи и ако Господ иска, ще продължават да живеят тук и за в бъдеще. Така също се вижда, че езикът на големия тракийски народ от Античността тракийският, не е изчезнал, а е още жив високо на Север ..."
Продължава ! "... който е емигрирал от южните краища на Европа- преди всичко от Балканските земи, поради различни причини, но най-вече заради жестоките римски войни-емигрирал на север с надежда да намери една нова, по-добра родина"!

- Между впрочем ? ... по въпроса пише и лингвиста Трубачьов, който въпреки че отрича Басанович като "наивист в етимологията" (?) в статията си ЯЗЫКОЗНАНИЕ И ЭТНОГЕНЕЗ СЛАВЯН. ДРЕВНИЕ СЛАВЯНЕ ПО ДАННЫМ ЭТИМОЛОГИИ И ОНОМАСТИКИ ... Казва следното в раздел:"ЯЗЫКОЗНАНИЕ И ЭТНОГЕНЕЗ СЛАВЯН. ДРЕВНИЕ СЛАВЯНЕ ПО ДАННЫМ ЭТИМОЛОГИИ И ОНОМАСТИКИ (славянский не участвует)":

"Праколыбель" балтов не извечно находилась где-то в районе Верхнего Поднепровья или бассейна Немана и вот почему. Уже довольно давно ОБРАТИЛИ ВНИМАНИЕ НА СВЯЗЬ БАЛТИЙСКОЙ ОНОМАСТИЧЕСКОЙ НОМЕНКЛАТУРЫ С ДРЕВНЕЙ ИНДОЕВРОПЕЙСКОЙ ОНОМАСТИКОЙ БАЛКАН. Эти изоглоссы особенно охватывают восточную - дако-фракийскую часть Балкан, но касаются в ряде случаев и западной - иллирийской части Балканского п-ова. Ср. фрак. Serme - литов. Sermas, названия рек, фрак. Kerses - др.-прусск. Kerse, названия лиц [69, с. 93, 100]; фрак. Edessa, название города, - балт. Ведоса, верхнеднепровский гидроним, фрак. Zaldapa - литов. Zeltupe и др. [70]. Из апеллативной лексики следует упомянуть близость рум. doina (автохтонный балканский элемент) - литов. daina "песня" [71]. Особенно важны для ранней датировки малоазиатско-фракийские соответствия балтийским именам, ср. выразительное фрак. Prousa, название города в Вифинии - балт. Prus-, этноним [72]. Малоазиатско-фракийско-балтийские соответствия могут быть умножены, причем за счет таких существенных, как Kaunos, город в Карии,- литов. Kaunas, Priene, город в Карии, - литов. Prienai, Sinope, город на берегу Черного моря, - литов. Sampe < *San-upe, название озера. Затронутые фракийские формы охватывают не только Троаду, Вифинию, но и Карию. Распространение фракийского элемента в западной и северной части Малой Азии относится к весьма раннему времени (вероятно, II тыс. до н. э.), поэтому можно согласиться с мнением относительно времени соответствующих территориальных контактов балтийских и фракийских племен - примерно III тыс. до н. э. [69, с. 100]. Нас не может не заинтересовать указание, что славянский в этих контактах не участвует [69, с. 100].
Раннюю близость ареала балтов к Балканам позволяют локализовать разыскания, установившие присутствие балтийских элементов к югу от Припяти, включая случаи, в которых даже трудно различить непосредственное участие балтийского или балкано-индоевропейского - гидронимы Церем, Церемский, Саремский < *serma- [75, c. 284]. Западнобалканские (иллирийские) элементы необходимо также учитывать (особенно в Прикарпатье, на верхнем Днестре), как и их связи с балтийским


- Да прочетем какво казва отец Паисий в своята История, на база писаното от кардинал Чезаре Бароний ?
"Като се разпръснали(тръгналите от р.Дунав "славяни" - доп.м.) най-напред които били в оная страна нарекли ги СКАНДАВЛАНИ ... като се умножили в оная земя, дигнали се от нея, отишли на запад и намерили там земя покрай Океан-море.
Това море се нарича Балтско Помариско. ... и се населили покрай Брандибур(съвременен Брандебург - б.м.) ...
Ония които са останали ТАМ, СЕ ЗОВАТ СЛАВЯНИ.
Кръстили ги свети Кирил и Методий и ЗАРАДИ ТЯХ НАРЕКЛИ НАШИТЕ КНИГИ и ЦЕЛИЯТ РОД И ЕЗИК, СЛАВЯНСКИ РОД. ..."
- Тук спирам и недоумявам на глас :))) - Каква стана тя ? Оказва се че ... почти цялата източна Германия, в късна античност е била населена със "славяни" ? Най-вероятно именно поради това Новгород, ПОКАНВА от там "варяга"(още й, вагра (идващо от) Вагрия) Рюри(г/к)//Рарог за княз ... в града с преобладаващо предимно фино-угърско население Чуд и Весп, тоест Нов-град ?!
- Но тогава става обяснимо и писаното от Йордан за "готите" при които династията на "Балти" отнели тук на Балкани, властта от по-старите и благородни "Амали" ... т.е. гето-даки .. ?!:))

П.П.
А относно "именковците" Наполски В.В. казва ... те са говорили "предславянски", който той още нарича и "балто-славянски" ... и това го казва не само той ... ?

И ще завърша с въпроса!
- А знаете ли, Защо Кирил и Методий са отишли, не някъде другаде а във Витиния по време на "създаването" на "славянската азбука" ?

- С най-добри пожелания и успех в търсенията на истината !
цитирай
18. shtaparov - До get (комент. 17):
20.07.2015 16:00
Значението на различните археологически култури впрочем не е онова,което днес им се придава-те често бележат не отделни народи а отделни племена,принадлежащи към един и същ народ. Всяко племе имало свои специфични културни традиции и обичаи,които правят неговата археологическа "култура" да изглежда различна от онези около него без това да значи,че това племе е непременно от различен етнос спрямо племената от околните археологически култури. Пражската и Именковската култура всъщност не са чак толкова раздалечени- ако погледнем картата на тяхното разпространение (https://ru/wiki/%D0%98%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0#/media/File:Origins_700.png) ще видим че те почти граничат,като първата се простира на дължина от ок.1000 км а втората- на ок. 800 км.

Това означава че те не са култури-"джуджета",а са доста големи и влиятелни за размерите на Европа култури,които можели без проблеми да увеличават или намаляват площта си във всеки един момент,без това да бъде осезаемо забелязано от археолозите.

Затова разделението на културите на "славянски" и "неславянски" е до голяма степен относително и дори погрешно- част от племената,оценявани днес като "германски" и "балтийски" всъщност са "славянски" а онези,които археолозите наричат "славянски",до една са Български и по наложената днес фалшива терминология те са дори "пра"-Български.

А Кирил и Методий навярно са имали Витиния за една от най-старите земи на Българите от Бронзовата и Желязната епоха- Димитър Хоматиан е обяснил защо това е така в "Краткото житие" на св. Климент Охридски:

"Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи,които народът обикновено знае и като Българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море,а след като минало много време,със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области: Панония и Далмация,Тракия и Илирик,а и голяма част от Македония и Тесалия."

Щом Димитър Хоматиан е знаел тази подробност,няма как Светите братя да са живели във Витиния и да не са я знаели от което можем да предположим,че пребиваването им там не е било случайно,а поради нужда да бъдат почерпени знания от първоизвора.
цитирай
19. get - - @18. shtaparov - Ще кажа с две думи становището си ... Чужди - дори враждебни нам ...
20.07.2015 21:40
... култури и национално-шовинистични истории са пренаписали историята на прото-европейците, в частност и на нашата с теб история и култура Щапаров! Защото ! Не случайно Стоян Михайловски вкарва Стихът-мисълта-Идея в Химн за Кирил и Методий(1892 г.):
Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!..."

- А ето мен и другите деца, Как ме(ни) учеха да пеем този текст?
https://www/watch?v=yNpbsT3qvvk

Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
В ЕДНО СЪС ДРУГИТЕ СЛАВЯНИ,
КРЪСТОСВАЙ ДУХ С ОГНЕН МЕЧ!..." - Защо, БЕ ТАЗИ БЕЗМИСЛИЦА? За да ни се затрие спомена за нас ... за самите Себе Си ... !!

- Какво имам в предвид - Когато казвам ... Искаха, а и сега продължават да опростачват с лъжте си!!
- Констанин Велики ... създателят на Източната римска империя ... ПРИЕМА християнството от Евсевий НИКОМИДИЙСКИ през 337 г. ... Но той , както й съименника му от Цезарея, Евсевий "Кесарийски" се явяват "ариани" - Като са били от така известните "полу-ариани" - опитващи се да примирят ДВЕТЕ БОРЕЩИ СЕ течения в Църквата - Това на Балкани и Мала азия и второто от Африка - Египет?
- КЪДЕ Е Никомедия, във Витиния!

Второ - по-натам става още по-интересно? Пруският народ, систематично и методично избит и понемчен от Тевтонските рицари-кръстоносци ИЗВЕЖДАТ НАИМЕНОВАНИЕТО СИ(ЕПОНИМА на народа им !) от Цар Прус във Витиния?

Трето:
- Какво ни казва ЗА КИРИЛ И МЕТОДИЙ, отец Паисий в История славяно-болгарска?
"Тия скандавлани след много години и време, като се умножили в оная земя, дигнали се от нея, отишли на запад и намерили там земя покрай Окиан-море.
Това море се нарича Балтско и Помариско. И се заселили тия скандавлани там покрай Брандибур, а по това име скандавлани после нарекли тоя род славяни - и до днес.
Ония, които останали ТАМ, СЕ ЗОВАТ СЛАВЯНИ.
КРЪСТИЛИ ГИ свети Кирил и Методий И ЗАРАДИ ТЯХ НАРЕКЛИ НАШИТЕ КНИГИ И ЦЕЛИЯ РОД И ЕЗИК СЛАВЯНСКИ РОД. Те говорят славянски език най-правилно и най-чисто и говорят много думи, подобни на българските, но сега държат римска вяра и воюват на страната на немския цар. Римляните ги подчинили под властта и вярата на папата.
Тия славяни СА ОТ ЕДИН РОД И ЕЗИК С БЪЛГАРИТЕ."

- Тук спирам с изложението си досежно ТЪРСЕНЕ(то)на ЕТНОСЕН ПРИЗНАК НА ПРУСИ-ЯТВИГИ-ЛИТОВЦИ и си(ви) поставям на глас СЛЕДНИЯТ ВЪПРОС?
- Как следва да разбираме следващото изречение на отец Паисий ... За "славяните"?
"Когато се населили в оная земя край немците и брандебурите, по едно време се подигнал много народ от тях и отишли пак в Московската земя, но москалите и русите не ги пуснали в своята земя и станала голяма война и бран.
Тук във войната славяните победили, отново влезли в оная земя и се заселили край голямата река Болга, която тече от юг към север през Московската държава и се влива в Окиан-море. Поради тая река Болга, славяните се нарекли болгари - и до днес ..."

- Тук вече "започвам да си говоря сам" :))) - Защо "църковно-славянският" Е старобългарски с неговите падежи и архаизирана лексика
... Но ПОКАЗВАЩ признаци на ПО-СТАР СИНКРЕТИЧЕН от АНАЛИТИЧНИЯТ български език ... говорен от българите "приели християнството" през IХ-ти век ? :((((

С риск да ви досадя, ще приключа с два цитата от църковни жития за Константин-Кирил и Методий ... ОТНОСНО Написването на "славянската азбука"?

1. Завършил мисията и успешно изпълнил задачата си в Багдад, Константин Философ се завръща в Цариград, и се усамотява за кратко в „безмълвие“ и се отдава само на „беседа“ с книгите, но скоро напуска района на столицата и отива при брат си Методий в манастира „Свети Полихрон“, където, най-вероятно с малък кръг ученици, започват да се занимават със съставянето на славянската писменост и превода на светото писание на славянски език.
2. В манастира „Полихрон“ през 851 г. се замонашва свети Методий. След мисията си при сарацините с.г. свети Константин-Кирил Философ също се установява в манастира. В него Солунските братя през 855 г. създават първата славянската азбука - глаголицата.
Забележка:
1. Свети Полихрон (Витиния) - е византийски (?) манастир в областта Витиния, намираща се в Мала Азия. Разположен е на планината Олимп (дн. Улудаг, край Бурса, Турция).
2. В античността името на град Бурса е ... Пруса!
3. Дълбоко се съмнявам, че е във физическите възможности на един човек (дори и двама, с група помощници) да сътвори азбука и ПРЕВЕДЕ този голям като обем литературен материал - Имам в предвид Стар завет и Евангелия ... За ЧЕТИРИ ГОДИНИ 851 - 855год. Както това се обяснява в житията, където ни обясняват Създаването на "Азбуката" и "славянската" Църковна литература ? - Аз не мога да приема за вярно това - Вие как мислите?

- Поздрав! - и дано съм ви подпомогнал с поставените въпроси, поне малко в търсенето на ... Истината?!

П.П.
- Не мога да се стърпя и да не се върна към изказването на д-р Басанович "Литовците са Траки ... !".
- Може би и аз се заблуждавам, като него ... показвайки ви замъкът носещ името "Тракай"(вярно построен през 14-ти век, от ПРАВОСЛАВНИТЕ ДИНАСТИ в лицето на великият дук Кейстут, на Литовското княжество (станали такива благодарение на ВСЕРУСИЙСКИЯТ митрополит Киприан (родом от град Търново)!?
https://upload.wikimedia/wikipedia/commons/d/db/Trakai_Island_Castle%2C_Lithuania_-_Diliff.jpg
- Построен на брега на едноименното езеро до старата столица на Литва - Тракай ??
цитирай
20. shtaparov - До get (комент. 19):
24.07.2015 22:09
Отец Паисий е прав- "славяните" са Волжките Българи- името Склави (Саклави,Саклаби) се отнася именно за тях- за никой друг! Е,и за русите древни очевидци са писали,че са от рода на "славяните" (на Волжките Българи)- не обратното.

Траки са не само литовците- всички балтийски и "славянски" народи са Траки,които раздалечили своите "езици" (всъщност диалекти) с течение на времето. Относителните различия,които се наблюдават днес,несъмнено съществували още в древността,но това не правело техните носители различни народи така,както жителите на Трънския и на Западнородопския край не са отделни народи въпреки сериозните разлики в техните диалекти.
цитирай
21. get - @ 20. shtaparov - Опасявам се, че ставам досаден - Но ... ?
25.07.2015 20:48
... следва да сме предпазливи, при ползването на две понятия ?
- склави//сакалиби(с внесената му синонимност от 17-ти, към политизираното понятие "славяни" ... и !
- рУси и рО(т)си ?!
- За да бъда разбираем следва да обясня някои специфики, за които още в 1904 г. Грушевски, М.С., казва следното:
"Най-вече поради нерационалното съединяване на ПО СТАРАТА ИСТОРИЯ, на южните племена, от Киевската държава (Киевска РУС) ... с Владимиро-Московското княжество от XIII - XIV век. Така че, все едно, това последното е едно продължение(на Киевска рус -доп.м.). Ние знаем, че Киевската държава, право, култура са били творение на един народ, докато Владимиро-Московската на друг ... "!
- Защо пише тези неща Грушевски? Защото преди това е вкарана в обръщение историческата "теория" на Погодин (Михаил) според която? През втората половина на 12-ти век, вследствие татаро-монголското нашествие(?), голяма част от населението на Киевска се било преселило зад Полесието? По този начин от този народностен(славянски) материал била създадено и Владимиро-Московското княжество явяващо се предобраза на Велико-рОската държава!
- Във вече цитираният пасаж от Ломоносов това не толкова се опровергава а по-скоро обратното - Той говори за фино-угорско население МАСОВО ЖИВЕЕЩО територията на Велика Росс. Като това се потвърждава и от ономастика и топонимика ... та дори названието на град Москва, доста лингвисти го свързват с племенното наименование на живелият там мордовски(от угро-финската група) народ "мокша"(известно и като "мокса" ?).
- Теорията на Погодин не само косвено се опровергава от Ломоносов, плюс "ономастика"-та ... но и от един пасаж в списание "Российская археология" 2011 год. бр.2 - Позволявам си цитат:
"При етом не потверждается картина МАССОВОГО ОТТОКА НАСЕЛЕНИЯ ИЗ ЮЖНОРУССКИХ ЗЕМЕЛЬ, сложившаяся в представления историков второй половины XIX века ... "!
- От тук възниква историко-познавателният Проблем//ВЪПРОС ЗА СЛАВЯНИЗИРАНЕТО на ВЕЛИКА-РОСС ... ??!
- А за Велико-русите-славяни ... ?
цитирай
22. get - - А за Велико-русите-славяни ... ? Продължение плюс разяснение, чрез Цитат ?
26.07.2015 23:06
- Пояснявам допълнително? Цитата е от статията "Праславяне в Повольже" на С. Кляшторны:
"Три етнических блокав течение длительного времени определяют культурную палитру Поволжья.(...) Эти три главных этнических масива - финно-угорский, тюркский и "СЛАВЯНСКИЙ".
- Коментара ми е най-вече върху употребата на термина "славянски", който Кляшторны както и много от събратята му историци употребяват за щяло и нещяло?
- Ако народа носител на "именковската култура" са славяни - Тогава Какво става с Теорията за място на генезиса и много по-късното (през VI-ти век) разселване на "славяните" от "припятските блата" ?
Второ: Въпросните (именковски) "славяни не говорят на "древне-славянски" а на някакъв още по-стар език, който руските учени са го сложили в графата: "Балто-славянски"?
Трето: много от думите(понятията) на този балто-славянски език, за основни видове селскостопански дейности (наименование на зърнени култури, сечива и обработка на земя) са с релации към тракийски и балтийските езици ... но нямат аналози в по-късният "церковно-славянски"?
Четвърто: Намерени са части от въоръжение(погребални дарове) при които примерно шлема едно към едно отговаря на "сарматските шлемове" от колоната на имп. Траян Първи век от наша ера?
Пето: Изготвяната керамика отговаря на т.нар. "пастирска", която свързват с "прабългарите".
Шесто: Най-странното е че при ибн"Фадлан, ал-Куфи, ал-Табари и други арабски автори срещаме наричането на река Волга "сакалиба", тоест "славянска", както е наложено да се превежда арабското понятие?

Без претенции, че по безапелационен начин съм извел етносната принадлежност на "славяните" (именковци) ще приключа с ... ? Дали случайно кмета на града в който бе ушито Самарското знаме, Кожевников ... случайно употребява в речта си при връчването му "ние българите" ??!

- Поздрав !
цитирай
23. born - Не съм компетентен по темата, но ми ...
27.07.2015 14:37
Не съм компетентен по темата, но ми направи сериозно впечатление фундаменталното Ви проучване и анализ на фактите, както и изложеното в коментарите. Най-искрени поздрави за стореното.
цитирай
24. shtaparov - Не съм компетентен по темата, но ми ...
27.07.2015 16:08
born написа:
Не съм компетентен по темата, но ми направи сериозно впечатление фундаменталното Ви проучване и анализ на фактите, както и изложеното в коментарите. Най-искрени поздрави за стореното.

Благодаря- поздрави и за теб!
цитирай
25. shtaparov - До get (комент. 21):
29.07.2015 19:23
Преселение на Киевски руси към Москва в такъв размер,както си го представя Погодин,е абсолютно невъзможно,така че тази теория е напълно несъстоятелна. Ако тя беше вярна,би трябвало русите да бъдат обявени за номади и чергари (по тяхната собствена логика- нали въз основа на същата и нас ни обявиха за такива)! А притеснения от Угро-Фините (Бугро-Хуните) недей да имаш- те са произлезли от нашите Хуни- Царското племе на Българите.
цитирай
26. shtaparov - До get (комент. 22):
29.07.2015 19:33
Терминът "славяни" в Русия наистина наистина се употребява с нужда и без нужда,сякаш вече и по навик,по инерция дори. Там политиката така е поразила мисленето нанауката,че техните учени вече се движат единствено в тясно сковаващите мисленето им рамки на сталинистките "Учебници-макети" и НИКЪДЕ ДРУГАДЕ! За жалост мнозинството наши "учени" продължават да копират механично от тях и нищо,което е забранено да се казва в Русия,не е разрешено да се казва в България!

А материалната култура на "Именковци" говори,че това са самите Сармати- същите ония,от които изкарват произхода си сърбите и поляците и същите ония,за които арменски военен на византийска служба е казал:

"Аз бях в страната на сарматите Булкарк" (=Булгарк,Булгарх- разяснението мое).

И прощавай,че не можах да отговоря навреме на коментарите ти уважаеми приятелю get,но подготовката на най-новата ми статия,както и други неотложни неща ме възпрепятстваха. Здраве и късмет!
цитирай
27. myryam1960 - Да пребъде истината за Българщи...
03.09.2015 09:36
Да пребъде истината за Българщината!
Поздравления за това, възраждащо Българския дух, послание чрез статията Ви!
цитирай
28. shtaparov - Да пребъде!
03.09.2015 19:21
myryam1960 написа:
Да пребъде истината за Българщината!
Поздравления за това, възраждащо Българския дух, послание чрез статията Ви!

Абсолютно сте права- ние не познаваме великите Истини за себе си и трябва да се борим,за да ги заслужим!
цитирай
29. mariniki - българите са велик народ...
07.09.2015 09:11
и всеки българин трябва да е горд с това, благодарение на хора като вас, shtaparov...
няма съмнение, че българщината ще пребъде... чета ви с огромен интерес..
чест и почитания...
цитирай
30. shtaparov - българите са велик...
07.09.2015 18:19
mariniki написа:
и всеки българин трябва да е горд с това, благодарение на хора като вас, shtaparov...
няма съмнение, че българщината ще пребъде... чета ви с огромен интерес..
чест и почитания...

Благодаря- и Вашите материали много ми харесват,въздействат ми някак обземащо дори,написани с толкова грижа и чувство...
цитирай
31. nothingfail - траките на БаЛТийско (БЯЛо) море
20.10.2018 16:28
shtaparov написа:
Отец Паисий е прав- "славяните" са Волжките Българи- името Склави (Саклави,Саклаби) се отнася именно за тях- за никой друг! Е,и за русите древни очевидци са писали,че са от рода на "славяните" (на Волжките Българи)- не обратното.

Траки са не само литовците- всички балтийски и "славянски" народи са Траки,които раздалечили своите "езици" (всъщност диалекти) с течение на времето. Относителните различия,които се наблюдават днес,несъмнено съществували още в древността,.
само че тук трябва да се включи генетиката - хаплогрупите на игрек (мъжката) хромозома и автозомната (неполова) ДНК и ще се види, че макар и отишли на север траките там не са били толкова много както в юго-зиточна Европа. От по северните държави извън БаЛКаните само Украйна (Старата Русия в земите на старите БъРГари от 7 век) има съществен % БаЛКанско ДНК, което е около 27% и се изразява в 21% от хаплогрупа I2a1 § 6% E-v13, при беларусите са около 21%, докато при великие русские москали едва 13%, а при поляците още по малко. Съдейки по речника на прсуките думи от книгата Готи сиреч готи на Юлия Хаджидимитрова, прусите са говорили език най близък до БъРГарския, в техните земи са се подвизавали и гетите под името готуни и готи. Остатък от гетите намираме в Украйна - това са планинските хора гуцули. За сравнение БъРГарите имат 21% от I2a1, но цели 24% (най много) от E-v13. I2a1 e смятана за хаплогрупата на първите земеделци, обособена преди около 14 000г. в Ukraine Refugium около устието на Дунав в старото допотопно по малко и по ниско Черно море, докато E-v13 е обособена в Тесалия и Епир преди около 9000г. Последната е по интересна за нас не само защото е най разпространена сред БъРГарите, но защото стойностите и са завишени на Волга - 14% при чуваши, и 10% при казански татари, спрямо едва 2,5% при москали. Няма кой друг да е занесъл гена там освен БъЛГари, които са били от БаЛКаните и то от Епир,напр. бегълци от римските рейдове - хаони/ уни, курети/ кутри-гури, абанти/ анти и др
цитирай
32. nothingfail - 8 дял на паисиевата история за склавенските учители
20.10.2018 16:41
В 8 дял на паисиевата история за склавенските учители Паисий пише отделно за руси и москали. Великие русские москали не са старите трако = склавено = БъРгарски руси, които са украинците. Затова никога русские и украинци не са се понасяли, колкото и да се напъват да ги уеднаквяват. Различният код е и в кръвта (различна ДНК, украинците имат цели 27% БаЛКанска, спрямо едва 13 за москалите), и в съзнанието им. Само нашите заспали трако = склавено = БъРГари, както са правили от памтивека, си падат по дупедавството и припадат по Велико-Россия, мислейки "братушките" за освободители, когато тия са преследвали още от времето на погърчената полу-БъРГарка (вургарка) Софья Палеологина от Морея/ Пелопонес Греческий проект - Москва Трети Рим в който никога не е имало място за БъРГария, затова великие русские всъщност унищожават ОГРОМНАТА БъРГарска екзархия, дадена от османците 1870г. в предели от уст. на Дунав до подножието на Пинд - всичко това отива по дяволите с Априлското въст. поредната великоруска противотурска война на БъРГ. земя 1877-78г., 3 март, Берлин. конгрес (на който БъРГарите са разчленени), присъединяването на Изт. Романия (да не се бърка с Влахия и Молдова!), Илинден.-преобр. въст., обявяването на независимост 22 септ. 1908г и участието във Първата БаЛк. война срещу турчелята, всичко това погубва и без това вялата заради хилядолетното духовно гръцко робство БъРГарщина в изгубените спрямо екзархията земи, половината ни земи и население, което е било подложено на ГЕНОЦИД!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816698
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи