Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2015 19:21 - ПО СИЛАТА НА КАКВА НЕПОНЯТНА ЗАКОНОМЕРНОСТ ГОЛЕМИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТОЛИЦИ НОСЯТ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА?
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 25119 Коментари: 31 Гласове:
43

Последна промяна: 20.07.2015 16:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ПО СИЛАТА НА КАКВА СТРАННА ЗАКОНОМЕРНОСТ ГОЛЕМИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТОЛИЦИ НОСЯТ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА?


    Някой би казал: "Това вече наистина е прекалено!" Знам- прекалено е,но е вярно. Прекален светец и Богу не е драг,но Божията истина винаги е по-скъпа от лъжата. Така че правилно сте прочели- големите европейски столици носят Български имена защото,колко и да им е неприятно на някои,Европейската цивилизация е основана от Българи,а бомбастичното на пръв поглед твърдение се потвърждава от тълкуванията на "Анализа". Но ето накратко самия разбор на имената,който ще позволи да забележите изумителните съвпадения между цитираните градски имена и приведените от "Анализа" примери:

1. София= Совия (Савия,Савина- с ударение на първото "А"). Значението е: "Дъщеря (потомка) на бога Сава ("Сова",Шива,Жива)- Бог на плодородието и живота у древните Българи. Значението в гръцкия език е и "Мъдрост",защото Совата (Кукумявката,Бухала) е свещено животно на богинята на мъдростта Атина,а Българския бог Сава (Сова,Сива) е също Савати (Совати,Святи) и Съвети (Съветващия бог). Неговото название има още много значения в Българския език,но от всички тях в гръцкия е останало само онова,което днес ни се представя за превод на името "София",останало от любимата на древните Българи Света София.

image

image
2. Атина= Градът на "гръцката" богиня Атина,чието име не е гръцко. "Атина" съгласно Правилата на "Анализа" означава Татина (Жената на Бога-Татко,Жената на Бога-Баща): с възст. на I-та съгласна,която често се губи в древногръцкия език. Защо тогава в гръцката митология тя е представяна като неомъжена девица? Защото Атина не се е родила омъжена и в моминското си превъплъщение все още е била девица,която по древен Български обичай е трябвало да воюва,за да получи правото да се омъжи. Впрочем всяка жена се ражда Амазонка (Е-Мъжанка,Не-мъженка,Неомъжена),а по стара Българска традиция момата е трябвало да убие поне един враг,за да получи правото да се омъжи.

  По тази причина Атина винаги е изобразявана въоръжена- защото е онази същност на Богинята-Майка,която по древен обичай е трябвало да воюва,за да получи правото да се омъжи. Затова името й означава още Матина (от древно-Българската дума Мат=Майка),т.е. Майчина проява,Майчина същност. Така се оказва,че името "Атина" е останало от Беласгите (Белагите,Блъгите),обитавали южните Балкани 5 000 години преди гърците и изтласкани от там преди 3100-3200 години. Древните историци потвърждават,че най-стария Партенон в Атина е построен именно от Беласги а не от гърци,и грамадните квадри в неговите основи потвърждават това.

image
3. Рома ("Рим")= Град на Брома (Брама,Хрома,Гръма), Град на Хромия бог Хермес-Дионис, Град на Бога на гърма,който е и Марс. Първите селища,съществували тук векове преди Рим да бъде ситуиран ("основан") като град,навярно са били изградени от нашите деди при някой от походите на Дионис. Древните автори и тук свидетелствуват,че Рим е основан от Беласгите,т.е. от нашите деди. Защо тогава покровителка на града е богинята Рома,която е от женски пол? Много просто- заради прочутата двойнствена (дуалистична) природа на Хермес-Марс-Дионис,който е двуполово същество,затова у нашите деди е имал две лица,от които произтича идеята за Двуликия Янус- Мъжкото лице (Кубера,Кабира) и Женското лице (Кубела,Кибела). Впрочем затова богинята Рома е военна богиня като Марс и носи крилца на главата или шлема точно като Хермес (Гермес,Гърмеж),а легендарният Ромул (Ромар,Бромар,Брома-ар) носи името на Дионис.

image
4. Мадрид= Мадарит (Мадарич): град- светилище на Мадара (Мъдъра,Мъдрия бог),сиреч на Марс-Юпитер. Този град вероятно е основан от Визиготите (средновековно име на Масагетите: древно-Българско племе),които изградили тук своя държава през V век.

image
5. Париж (Парис,"Пари"):

а) като име на град,Париж= Вариж (Варош),а Варош= Дверош (Дверуш,Двери), Дворош (Дворове), Двореш (Дворец), Гарош (Гарод=Агрод,Оград,Заград,заградено място,Град).
б) като племенно име то произлиза от името на старото Белгийско (древно-Българско) племе Паризии (Паризиани,Паризяни),което означава Борисии и Борисяни (Борисини- Племето на Борещия се бог,на Бога на бурите и борбите Бурес [Бурей,Борей]). "Галското" (древно-Българското) племе Белги обитавало района между реките Сена и Рейн много векове преди римляните,а романизованите им потомци не забравили старите имена на своите селища и ги възстановили веднага,след като техните сънародници Франките (Фраките,Траките) освободили земите им от римско иго през V век.

image

image
  6. Лондин ("Лондон")= Лодин (без носовката),Лодкин (Град на лодкари). Съответно,Лодка= Ходка ("ходеща" по водата), Ловка (Пловка,Плавка= Плуваща). Градът изглежда е основан от Болгите- легендарното племе,населило Британия ок. 3200 години преди нашето време и представляващо клон на континенталните Белги.

image
7. Дъблин= Дъбилин (Дъблен,Град сред дъбови гори). Връзката между ирландци и древни Българи е добре документирана в ирландските саги за "Фир Болг" (Хор Болг,Хора Болги,Болгхор,Болгхар),а името на държавата Ейре произлиза от името на Българския бог на войната,яростта и бурите Йаре (Йарей,Бурей,Арей,Арес,Марес).

image

image
8. Амстердам= Мастердам (с прех. АМ-МА),Майстордом (Домът [Градът] на майсторите),основан вероятно от Франките (Фраките). Тук трябва да поясним значението на думата Майстор и на свързаните с нея думи Калфа и Чирак,за да не възникват заблуждаващи недоразумения,че те не са Български:

а) Майстор= Найстар (Най-стар,Старшия на групата,Старши строител или занаятчия,професионалист с най-голям опит).
б) Калфа (помощник на майстора)= Калпа (Капа,Шеф),Калпа (Калпак,Горен,Този отгоре). Става въпрос за шеф на работниците,ръководител на работническа или занаятчийска група,който може да замества майстора при нужда и да надзирава работата на чираците.
в) Чирак= Чилак (с прех. Р-Л),Чиляк (Човяк,Човек),сиреч- необучен работник,обикновен човек без никаква квалификация.

image
9. Берлин= Перлин (Перлен). Тук трябва да припомним,че Перла= Пелла (с прех. Р-Л), а Пелла (Пела)= Бела (Бяла,Белееща се: виж Белица),но също и Пала (Палат,Паланка). Градът ще да е основан преди 1200-1500 години от Лужиците или Помераните: древно-Български ("славянски") племена,обитавали района преди немците.

image
10. Прага ("Праха")= Прагъ (Праго,Прагът). Тук очевидно става дума за прагове на реката,които позволявали по-лесното й пресичане в древността. Старо-Българското племе,което основало града преди много векове,днес вече е народ и се нарича Чехи (Чеки,Чуки) по името на езическия бог Чук (Чукащия,Удрящия бог),т.е.- Бога на Гърма у древните Българи. Първоначалното местоживеене на това някогашно племе ще да е била областта Чеч (Чек,Чех) в Родопите,а след римските нашествия- едноименната област Чеч (Чечня,Чечения) в Кавказ,
откъдето в централна Европа са го довели или Хуните през V в.,или нашите владетели Волег (Олег,Велик) и Драгон (Драган,Дракон) през VI в.

image
11. Варшава= Варшова (Варошова): виж т. 5 с името Париж. Наличието на тези имена в места,на които никога не са живели унгарци сочи,че не унгарците са дали думата "Варош" на Българите,както погрешно се смяташе досега,а Българите са я дали на унгарците. Впрочем самите Унгари също не са случайни,понеже са Онгури (Оногури,Хоногири) или накратко: Хуно-хора (Хуни),а Хуните както знаем са Царското племе на Българите. При което можем да изкажем следната мисъл: "Всички Българи не са Хуни,но всички Хуни са Българи!" Че думата "Варош" е общо-Българска а не само Хунска (Хунгарска) говорят и старите квартали,носещи името "Вароша" в Благоевград и в Дупница- места,които никога не са били обитавани нито завладявани от унгарци.

image
12. Краков (включен е в този списък,понеже бил стара столица на Полша в продължение на над 550 години)= Кръгов (разположен в кръг). Неговото начало е датирано в IV в.,което е меко казано невероятно за "славянски" град,а най-старата му градска площ (виж картата по-долу) наистина е опасвала площ с приблизителна форма на кръг,преди да се разшири на юг и на североизток.

image

image

image
13. Москва= Москова (Градът на Моско). Личното име Моско почти  никак не се среща в Русия,макар че е нормално да го има и там,след като руснаците са някогашен Български етнос. То обаче се среща порядъчно в почти всички днешни Български области: в Мизия,Тракия и Македония,а за имената Енчо Москов и Моско Москов почти всеки е чул. Тук навярно се касае за някой древно-Български военачалник а защо не и княз,основал града далеч преди племето Руси да се добере до него и да го обяви за своя столица. Обяснението на името Моско е лесно: Моско= Моко (СК=С=К),ще рече Мако (Макьо,Майчин), т.е. Син на Богинята-Майка: име,достойно не само за княз,а и за какъвто и да било по ранг езически аристократ.

image
14. Киев= Кичев (Кичево,Кийево). Негов аналог е името на италианския град Киево (Кийово,Кичево),от древно-Българското име Кичо (Кийо),което се родее с добре познатите наши имена Хачо,Качо (Кайо) и Кочо (Койо). Затова името на днешната украинска столица означава също и Кийев (Койев,Ковев- Градът на Ковящия бог,Градът на Бога-Ковач или на носещия неговото име древен Български княз). Този княз-основател вероятно е небезизвестният Шамбат (Самбат) Кий: предполагаем брат на Кубрат,който ще да се е наричал Само Бат Кой (Самодържавният владетел Койо: виж днешната фамилия Коеви,идваща от същото лично име). Името на княза несъмнено се изговаряло и като Кийо (Койо,Ково),а градът,кръстен на него съответно се наричал Кийев (Киев) и Койев (Коев). Личното име Койо (Кийо) има същото значение,което споменахме по-горе,а именно Ково (Ковящия бог,Бога Чук или Бога на гърма),който е Зевс,Дионис но и Хермес в представите на  нашите деди.

image
15. Истанбул= Истин бол (Юстин пол,Юстин бел),т.е.- Градът на Истината (Вистината,Вещината,Вижданата), Градът ("полисът") на Юстин. Истината била особено важно понятие в религията на древните Българи,затова на нея кръщавали и хора,и градове,а името на Юстин останало в сърцата на древните Българи заради неговото родство с тях и заради възстановяването на арианската Българска църква "Прима Юстиниана" от неговия племенник Юстиниан. Още по-вероятно е обаче "Истинпол" да означава "Градът на Юстиниан" (Воистиньен) в съкратен вариант,понеже големите заслуги към нашите деди принадлежат лично нему. Той затова е канонизиран именно от нашата,а не от гръцката или от римската църква- името "Свети цар Управда" (У правда= Во Правда,Во Истина) е дадено на Юстиниан (Воистинян,Воистиньен) като вечна признателност на Българите за неговите заслуги към техния уникален вид християнска вяра,която залегнала в идеите на богомилството и поставила основите на Реформацията. Тук трябва да обясним също,че "гръцката" дума "Полис" (Град) крие зад себе си няколко добре познати наши думи като Палас (Палат,Паланка), Белис (Белиса,Белица) и Палос (Валос),т.е. Варос (Варош).

image
16. Брюксел. Името на този град може да се тълкува по три начина:

а) Брюксел= Брюккел (прех. С-К), Бюркел (прех. ЮР-РЮ), Бургел (Бургер,Бургар),т.е.- Главен град на Бургарите (на Белгарите,на Белгите).
б) Брюксел= Бюрксел (Бергсил,Берсил)- Град на Берсилите (Второто коляно на Българския род).
в) Брюксел= Брюкел (понеже в древността КС= К=С), Брюгел (прех. К-Г) или Бюркел (прех. ЮР-РЮ), Блюгер (Бюлгер,с прех. Р-Л и Л-Р), Блъгар (Бюлгар,Булгар)- Главен град на Белгите. А най-изумителния обичай на племето Белги,както знаем от записките на Юлий Цезар,бил да пият вино от черепите на убитите врагове,за да им вземат силата и да се предпазят от техните проклятия.

image
17. Минск= Мински (Минески),т.е. Градът на Мине (Градът на Миньо). Древно-Български лични имена като Мине (с ударение на Е), Мане,Миньо (умалит.форма Минчо) и др. са познати от днешните фамилии Миневи,Маневи,Минчеви и пр. Те произхождат от названието на Богинята-Майка,която у древните Българи носела над 100 имена и епитети,измежду които такива като Нана (Нина), Нане (Нино), Мама (Мома= бъдеща Мама), Маме, преходните Мана (Мина,Мине), Мане и т.н. Като лични имена те в значителна степен са изчезнали от земите на днешните Беларус и Русия,но не и у нас,където е тяхната прародина.

image
18. Букурещи (Букурещ)= Бухарище (Бихорище,Бигорище),а това,както обяснихме в http://shtaparov.blog.bg/politika/2013/03/03/pra-bylgarski-proizhod-na-imenata-bitolia-i-bukuresht.1060329,означава "Манастир","Манастирище". Начинът,по който е основан и е получил своето развитие градът,е описан добре в споменатата статия,затова не е нужно отново да го повтаряме.

image
19. Белград= Белиград, Бълград (Бълг-град,Български град), Велград (Велеград,Голям град), Београд (Бегорад,Бугарат- "Бугарски град"), Българат (Бугарат)= Град на ортодоксалните Българи,изоставили всички племенни имена заради общото си народностно име. "Римското" име на града не опровергава това становище,понеже Сингидунум= Санки-дунум (Саки-дунум,т.е. "Саки-град" без носовката)= Скитски град,а Скитите са група древно-Български племена,представляващи Третото коляно на Българския род.

image
20. Виена= Видена (Водина,Водна,Град край вода). За сравнение виж Видин (Воден) и Буда (Вуда,Вода). Виена през римско време носела името Виндобона (Вонда бона= Хубави [Удобни за корабоплаване] води),което потвърждава крайното тълкувание и говори,че градът е основан някога от Келтите (Галите),чието главно племе носело красноречивото име Белги.

image 
21. Будапеща (Буда+Пеща):

а) Буда= Вуда (Вода,град край вода),Буда (Град на будистите). Будисти в Стара Велика България е имало немалко- аварите като вид Памирски Българи са били преобладаващо будисти,но и сред останалите ни древни сънародници е имало такива- доказват го откритите в Плиска преди 30-40 г. фигурки на Буда.
б) Пеща= Веща (Град на Венера,Град на радостта и веселието). И двата града несъмнено са основани от нашите деди,чиято власт по времето на князете Крум и Омортаг де факто се простирала далеч на запад от езерото Балатон.

image
22. Барселона (включена е в този списък по две причини: защото е много голям град,и защото е столица на Каталония,която е страна на Каталоните [Катаряните,
Българите-Катари],имаща воля за независимост. Името "Барселона" означава "Берсилина" (Град на Берсилите),а те както знаем са едно от колената на Българския род. Ако не броим походите на Дионис,Берсили идват в района най-рано през V в. заедно с Визиготите (Масагетите),а с тях както знаем се движели и други Български племена като Алани,Вандали и пр. Според друго  тълкувание това име означава Бар Салона (Бер Солуна),като в случая Бар (Бер) означава "град,вар,варосани постройки" (виж имена като Верея,Берово [Белово],Берое,Белица [Берица] и пр.),а Салона (Солуна) означава Солена,Соления,Солодобивния. Тогава окончателното значение на името би било "Град край соленото море,"Соления" град,Градът на солодобива,Градът на бялата сол" при което можем да предположим,че той е избран за столица на Каталония (Катарония,Катаряния) от Българите Катари,дошли тук през XI век и принудени по-късно да приемат католицизма.

  Има и трета версия за името на града- че той е създаден от картагенския пълководец Ханибал Барка,а името му иде от картагенската (финикийска) дума Барка (в "Сатем" форма Барса),означаваща Светкавица. Но дори и тогава то е Българско,понеже Финиките са Фини (Хуни),а Барка (Светкавица,Мълния)= Перка (Удря,Бие),при което Барсино (римското име на града) е означавало Персино (Персинъ) и Баркино (Беркуно,Перкунъ),което е древен Български епитет на Гръмовержеца.

image  
image  
   Ето как "бомбастичното твърдение" се оказва труден за оборване от езиковедите постулат,а изложените тук тълкувания добиват по-голяма стойност от техните хипотези за произхода на разискваните имена. Но основани от нашите деди,повечето европейски градове от хиляди години вече не са Български и ние не можем да ги схващаме като такива. По-важно е че странната закономерност,причинила появата на тези типично нашенски имена далеч от границите на съвременна България вече е забелязана и обяснена. Затова никога не трябва да забравяме неоценимия културен и исторически принос на нашите деди за зараждането и развитието на европейската,а оттам и на световната цивилизация- принос,с който ежедневно трябва да парадираме и да се гордеем пред света!





Гласувай:
44


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Поздрави, Щапаров!
28.01.2015 00:12
Ами всички те по някакъв начин са свързани с България
Има даже и държава , официално с българското си име-Унгария
Будапеща, Белград, Букурещ е ясно защо като бял ден
Париж идва от галското племе паризи, но там ,за името му, влиза в обръщение твоето обяснение
Спокойна нощ!
цитирай
2. shtaparov - (Поздрави, Щапаров!)
28.01.2015 01:31
leonleonovpom2 написа:
Ами всички те по някакъв начин са свързани с България
Има даже и държава , официално с българското си име-Унгария
Будапеща, Белград, Букурещ е ясно защо като бял ден
Париж идва от галското племе паризи, но там ,за името му, влиза в обръщение твоето обяснение Спокойна нощ!

Благодаря- поздрави и на теб!
цитирай
3. didanov - супер постинг
28.01.2015 09:56
поздравления, искам само да добавя, че на украински Виена е все още наричана Видень, тоест името се е запазило до днес от тамошните българи.
Относно произходът на Киев има един друг вариант - че произхожда от чичото на Хан Кубрат - Шамбат Кий , който след неуспешен опит да победи аварите бива неизвергнат от брат си в това селище, което в последствие приема неговото име (прочетох го някъде)
цитирай
4. ve6titsa - Надминахме македонците.
28.01.2015 10:39
И какво от това. Повод да се гордеем!?! Или да се срамуваме, че сме допуснали да се превърнем в динозаври.
цитирай
5. kakvonovo - Здравейте....
28.01.2015 11:17
Харесвам това което правиш. Имам няколко въпроса/молби, ще напиша скоро на лични!
цитирай
6. wonder - Страхотен есенсиал!
28.01.2015 12:30
Страхотен есенсиал!
Българо-европеите е хубаво да се ограмотят на всички езици и да приемат българския за официален.
Да не говорим, че ги има защото сме им опазили Портала на изток.
Взимам си го в блогрола с твое разрешение.
цитирай
7. jediknight - От мен плюс за интересния постинг.
28.01.2015 13:06
От мен плюс за интересния постинг.
цитирай
8. shtaparov - поздравления, искам само да доб...
28.01.2015 15:16
didanov написа:
поздравления, искам само да добавя, че на украински Виена е все още наричана Видень, тоест името се е запазило до днес от тамошните българи.
Относно произходът на Киев има един друг вариант - че произхожда от чичото на Хан Кубрат - Шамбат Кий , който след неуспешен опит да победи аварите бива неизвергнат от брат си в това селище, което в последствие приема неговото име (прочетох го някъде)

Е-е,"украинското" име на Виена е чудесно- аз въобще не го знаех! А историята за Шамбат Кий ми е известна,но и за нея е валидно горното заключение: Кий= Кийо (Койо),така че извода и двата случая е един и същ!
цитирай
9. shtaparov - И какво от това. Повод да се горде...
28.01.2015 17:02
ve6titsa написа:
И какво от това. Повод да се гордеем!?! Или да се срамуваме, че сме допуснали да се превърнем в динозаври.

Повод да се гордеем разбира се! А превръщането във "вкаменелости" не е процес,подвластен на волята на динозаврите- той е подвластен САМО на Божията воля. Но за "македонците" или по-точно сърбомакедонците не съм съгласен: недейте да ни сравнявате с тези крадци на народ,култура и история. Техните "учени" също стигат до нашите изводи,когато се заровят в миналото,но всичко приписват на себе си,понеже го крадат от нас. Същото става впрочем с пантюркистите и с панелинистите- вярвам,че сте съгласна с тази констатация. И всичко това,защото всички те крадат от НАШАТА история,а после я приписват на себе си. Затова не случайно този "синдром" е разпространен най-много на Балканите и далеч по-малко: в останалите точки на света.
цитирай
10. shtaparov - Харесвам това което правиш. Имам ...
28.01.2015 17:08
kakvonovo написа:
Харесвам това което правиш. Имам няколко въпроса/молби, ще напиша скоро на лични!

Благодаря,но ще те помоля да зададеш въпросите си под формата на коментари в блога,понеже преобладаваща част от читателите има желание да прочете дискусиите ни,а част от въпросите несъмнено биха ги задали и те.
цитирай
11. shtaparov - Страхотен есенсиал! Българо-е...
28.01.2015 17:14
wonder написа:
Страхотен есенсиал! Българо-европеите е хубаво да се ограмотят на всички езици и да приемат българския за официален. Да не говорим, че ги има защото сме им опазили Портала на изток. Взимам си го в блогрола с твое разрешение.

Разбира се- много се радвам за това! Виж,Българския вероятно би могло да бъде приет като един от няколкото официални езика на една бъдеща световна империя,както и за официален език на управляващата й прослойка: все пак,Българите са основата на аристократичните фамилии на почти целия древен свят!
цитирай
12. shtaparov - Благодаря- поздравления за...
28.01.2015 17:20
jediknight написа:
От мен плюс за интересния постинг.

Благодаря- поздравления за конструктивното решение!
цитирай
13. lado - Невероятни дивотии
28.01.2015 18:22
Само луди ли пишат у тоа блог, бе
цитирай
14. bezistena - 1.СОФИЯ=Иса Бог МЪДРОСТ=Мадара Диана и Иса
28.01.2015 19:16
Прекрасен анализ,Приятелю,дострояващ стъпалата на зикуртната пирамида на истинската Българска история–историята на Българите,Духовните водачи и строители на всички култури и цивилизатори на всички тракийски племена,заселили целия свят!

Ние сега заедно ще стъпим на поредното високо зикуратно стъпало на новото Българопознание и с помощта на

Декодиращата програма на Свещения шифър,който ви разкриваме чрез
ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-част1 и 2 в постингите ни
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/26/tainata-na-sveshteniia-bylgarski-ezik-chast-2.1114061 ,

ще разсекретим висшето етимологично ниво–сакралното,на имената на Древно–Българските градове,построени по цяла Европа:

ЗИКУРАТ=Иза Трака
ПИРАМИДА=Богиня Мадара
СТЪПАЛО НА ЗИКУРАТНА ПИРАМИДА=Дуло на Бог Исуз Трака и Богиня Мадара–Българин,Жрец от Дуло

Първо ще отговорим на въпроса на заглавието ПО СИЛАТА НА КАКВА СТРАННА ЗАКОНОМЕРНОСТ ГОЛЕМИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТОЛИЦИ НОСЯТ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА?–който е реторичен,защото отговорът е в основния израз:

СТРАННА ЗАКОНОМЕРНОСТ=Кан(Жрец) на Зар Исус и Диана Матара–
което означава,че всички тия наименования(и всички други топоними в Европа и по света!),са херметични зашифровки на имената на Българските Богове Исус и Мария Магдалена,съставени от техните генетични феноменни потомци–Жреците,които са Духовните водачи на всички тракийски племена,разселени по целия свят!
Гледайте и се възхищавайте от прецизната и математически категорична постройка на топонимията,безапелационно съставена по Свещения шифър,раздел и зикуратно стъпало от който е и лингвистичната методика АНАЛИЗ на shtaparov!

СОФИЯ=Иса Бог
СОВА=Иса Бог
ШИВА=Ешуа Бог
МЪДРОСТ=Мадара Диана и Иса
БОГ САВАТИ=Бог Иса и Богиня Диана

АТИНА=ТИАНА=Диана–
Българската Богиня Диана,Съ–Творец и Съ–Демиург на Света с Българския Бог Исус, Кръстница на Първосвещения Йм град Ямбол–Диано полис!

БЕЛАСГИ=Балги на Иса=Българи на Исус
цитирай
15. bezistena - 2.ВЪОБШТЕ НЯМА МЪРДАНЕ от=от Бог Ешуа и Богиня Диана Мад Мария
28.01.2015 19:17
РОМА=АМОР(Любов)=МОРА=Мария–
христоматиен пример за съставянето на имената на всички населени места по света от анаграмирани комбинации на имената на Българските Богове,в случая обратния запис на Мария

БРОМА=Богиня Мария
ЕРМЕС=ДИОНИСИУС–които са анаграмираните синкретизирани Мария и Исус:
ЕРМЕС=Иса и Мария–колко лесно си намери обяснението и този Бог!
ДИОНИСИУС=ДИОНИ ИСИУС=Диана и Исус–колко още по–лесно си намери величието и този мистичен тракийски Бог,който документира,че е двамата влюбени Български Богове!

МАДРИД=Мадара Диана–
Майка Диана,Богиня Диана,която в последното си аватарно проявление преди 2000 години пред хората,е Мария Магдалена
МАДАРИЧ=МАДАРИТШ=Мадара Диана и Ешуа
МАРС=Мария и Иса–някои Българомразец и Българохулител да има каже нещо против Българския Бог,че и двама Богове!
ВИЗИГОТИ=Богиня Диана и Иза–някой анти–Български историк от БАН да не е разбрал откъде са и Чии са визиготите,които развяват гордо и другото си Българско име МАСАГЕТИ=Маги на Иса и Диана–вълшебниците,свръхестествените феномени,жреците

ПАРИС=БАРИС=БУРЕС=ВЕР(Змей) Иса=ОРФЕУС=Иса Вер–Исус Змея,името и аватарния образ на Богът Демиург,явил се сред хората преди 4000 години
СЕНА=Иса
ФРАНКИ=Барки=Българи

FRANCORUM=FRANC ORUM=FRANC MОRU=Барк Мария=Мария България–
разбира се,че и Франция си е наша и ще си приберем пак скоро към световната Българска империя на Любовта,Братството и Мира,която ще възстановим скоро с Исус и Мария,от които въобще няма мърдане!

ВЪОБШТЕ НЯМА МЪРДАНЕ от=от Бог Ешуа и Богиня Диана Мад Мария

Все повече ще ви убеждаваме,Приятели,че това,дето го пише официалната история,че от 1 век до 5–6 век сл.Хр.Европа и половината свят са пъшкали под римско робство,въобще не е верно,защото т.нар."РИМСКА ИМПЕРИЯ" е манипулираната исторически Свещена Българска световна империя,управлявала от България в Любов,Братство и Мир целия свят за различни периоди–най–кратко Европа до 518 г,а най–много Америка до нахлуването в нея на испанци и др.европейци!

цитирай
16. bezistena - 3.GREAT BRITAIN=Траги Братя=Братя Траки
28.01.2015 19:18
Името Лондон на столицата на някогашната Българска имперска империя GREAT BRITAIN,е династичният титул на основалите селището български жреци от Дуло:
ЛОНДОН=ДОЛОН=ДЪЛЪ-он=Дуло
GREAT BRITAIN=Траги Братя=Братя Траки–братските Тракийски племена,заселили острова
ТЕМЗА=Иза и Мат=Иса и Майка Диана
ДЪБЛИН=ДЪБИЛИН–името на Първосвещения жречески град Ямбол,от който са Жреците–Духовни водачи на всички тракийски племена,потеглящи в разслнически походи към целия свят,и съхраняван и поставян като висша топонимна сакралия

ДЪБИЛИН=ДЪБЛИН=Богиня Диана Ел(Змей)–обяснение защо всички британски и европейски келтски тракийски племена,заселили Европа,се натискат и карат помежду си за змейската съкровена хералдика,която е херметичният календарен животински символ на династията Дуло,състояща се само от генетични потомци на Исус и Мария!

ДЪБИЛИН=ДЪБЛИН=Богиня Диана Ел=Бог,Богиня Дуло=Дуло от Бог–Българската потомствена Божия династия Дуло,от която са всички сегашни владетели и управници на всички народи и държави по света!

ФИР БОЛХ=Бога Българин=Бог Е Българин!

И разбира се,че Франките–сиреч Барките,Българите,основават и кръщават Амстердам на Всевластните си Богове,които сега ви прегръщат с Любов,радостни,че проглеждащите Йм деца са ги познали най–после!

АМСТЕРДАМ=Иса и Диана Матара

А МАЙСТОР,МАЙСТЕР е херметична комбинация,указваща Кои са висшите майстори:
МАЙСТЕР=Иса и Матера=Иса и Диана Мария

Херметичното име на Берлин,дадено му от основателите му–Българи,откриваме в името му Spree-Athen,което означава Братя от Исус,потвърдено от другия топоним Бранденбург:
Spree-Athen=Иса Братя=Братя от Исус–Бялото Братство

БРАНДЕНБУНГ=БРАНДЕ БУРГ=Братя Бурги=Братя Българи
Името на Берлин е синкретична комбинация на змейските титули на Исус и Мария с добавка на пълнежния кодировъчен назал Н
БЕРЛИН=БЕР ЛИН=Бер,Вер(Змей) и Ел(Змей)=Вер Ел

ПРАГА,ПРАХА=ПАРХИ=Барки=Българи
ЧЕШКА=ТШЕШКА=Кан(Жрец) на Диана и Ешуш
ВАРШАВА=ВАР ША ВА=Вер(Змей) Ешуа Бог=Бог Исус Вер(Змей)
ДУПНИЦА=Диана Богиня и Иса
цитирай
17. bezistena - 4.Всичко е Българско,Българи!
28.01.2015 19:20
МОСКВА=Богиня Майка и Иса

КИЕВ=Кан(Жрец) на Бог
КИЧЕВ=КИТШЕВ=Бокиня Диана и Ешуа=Кан (Жрец) на Богиня Диана и Ешуа

ИСТАНБУЛ=Дуло на Бог Иса–Български анклав,резерват за широкоразклоненото родословие Дуло на Бог Ису
ИСТАМБУЛ=Иса и Диана от Ямбол–анклав за династичните потомци на Българските Богове с Първосвещен град Ямбол
ВИЗАНТИОНЕС=Богиня Диана и Исуз
БИЗАНТИОНЕС=БЕЗИСТЕН–Първосвещения храм на Боговете в Ямбол

БРЮКСЕЛ=Иса Бюлкария

БУКУРЕЩ=БУКУРЕШТ=Диана и Ешуа Бурк=Диана и Исус Българина=
Бурки на Диана и Ешуа=Българите на Диана и Исус

БЕЛГРАД=БЕЛГАРА Д=България Диана=Българката Диана

СКИТИ=Кан(Жрец) на Иса и Диана

ВИЕНА =Бог,Богиня
ВИДЕНА=ВИДИН=Богиня Диана

БУДА ПЕЩА=Богиня Диана и Бог Ешуа

БАРЦЕЛОНА=БАРТСЕЛОНА=Братя от Иса Ел(Змей)=Дуло от Иса Бер(Змей)–жреците от Дуло,основали града,което е оказано и във всички други имена на града:
БАРЧИНОНА=Бер,Вер(Змей) Ешуа
БАРКАЛОНА=БАЛКАРОНА=БЪЛКАРИНА

ОФИЦИАЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ ТВЪРДЯТ:
"Бащата на Ханибал Барка–Хасдрубал се смята за основателя на града,като фамилното име Барка е в основата на името на града край хълма Монтджвик"

Разсекретените исторически документи са категорично:

ХАНИБАЛ БАРК=Бох Ел(Змей) Барк=Бох Е Бълкарин!
ХАСДРУБАЛ=Диана и Иса Булхар
МОНТДЖВИК=Кая на Ежуа и Богиня Мат Диана–Кая е Скала,Скално светилище,което и построено за енергийно феноменно обслужване на заселниците
МОНТДЖВИК=Кан на Ежуа и Богиня Мат Диана–Кан,Жрец,основал селището

Основани от Българските жреци,всички тия градове са били и продължават да са Български,защото съвременният духовен,творчески и интелектуален елит,както и аристократичните управници,владетели и политици,са културният и цивилизационен
генетичен продукт на феноменната Българска жреческа каста от рода Дуло на Българските извечни трансепохални Богове Исус и Мария!

Че как няма да си ги вземем пак Българите и Траките в Свещената Българска империя на Любовта,Братството и Мира,която ще възстановим скоро!

Бъди благословен,Приятелю,и всички Българи!

цитирай
18. nikikm - Поздравления!
28.01.2015 20:43
Вчера ми се развали" българицата" ,та не можах да пиша,после сама се оправи!Чудни неща стават понякога с моя компютер.Та исках да кажа или попитам,все едно..
Първото е комплименти за Рома-свързано с Бром-ий,Громий громящ,гърмащ,Гром-Гръм,аз поне така си го представям!
Второ,Истанбул не е ли от Константинопол,българско езиково влияние в султанския двор,запазено прбл.200 г. след поробването на България?
Трето,Това е от Спароток,към Лондон,добави и Темза,Темна!
От мен пък сложи и Бавария,баварците са българи!
И най-накрая,всички сте златни,свалям ви шапка,на вас, на истинските Историци,на Истинската История на България,Историята на света!НА ПАЗИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО! И знаеш ли какво? Мечтата ми е да се обедините!Не е по силите на един да сътвори ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ! Не я пишете на парче,пожертвайте самолюбието си и в името на България,обединете усилията си,направете я издържана и в хронологически порядък,НАШАТА ИСТОРИЯ! ДА Е БЕТОН И ДА СЕ УЧИ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! ДА НЯМА ДРУГ УЧЕБНИК! ДАНО ГО НАПРАВИТЕ ДОКАТО СЪМ ЖИВ,ЧЕ ДА СИ УМРА СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ! Туй да видя,че иначе всеки ден умирам по малко!
цитирай
19. bezistena - За Българина nikikm:
29.01.2015 13:10
"И най-накрая,всички сте златни,свалям ви шапка,на вас, на истинските Историци,на Истинската История на България,Историята на света!НА ПАЗИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО! И знаеш ли какво? Мечтата ми е да се обедините!Не е по силите на един да сътвори ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ! Не я пишете на парче,пожертвайте самолюбието си и в името на България,обединете усилията си,направете я издържана и в хронологически порядък,НАШАТА ИСТОРИЯ! ДА Е БЕТОН И ДА СЕ УЧИ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! ДА НЯМА ДРУГ УЧЕБНИК! ДАНО ГО НАПРАВИТЕ ДОКАТО СЪМ ЖИВ,ЧЕ ДА СИ УМРА СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ! Туй да видя,че иначе всеки ден умирам по малко!"

Приятелю,не пиши във второ лице мн.число за възстановявящите древната ни славна история и творящите на новата ни истинска история,защото и ти с Душата си,с Духа си,с мъдростта и мъката и любородието по Българите и България,си НЕОТМЕНИМА СВЕЩЕНА ЕДИНИЦА ОТ КОЛЕКТИВНИЯ БЪЛГАРСКИ ДУХ И ДУША,с които спасяваме и възраждаме България всички ние заедно,навързани на мощна и несломима синергетична верига и система,пред която прегради няма,защото е създадена и ръководена от Боговете ни Исус и Богородица!

Не умирай по малко или по повече,Братко–това е и целта на душманите ни,а трансформирай всички удари и болки чрез познанието и Любовта на Българските Богове в твоя мъдрост,опитност и сила,и бъди сигурен,че заедно ще издадем Новата ни история в милиарни тиражи,за да се чете и слави Народа Божи Български от всички хора и народи!

АМИН!
ДА БЪДЕ!
ЩЕ БЪДЕ!

Бъди благословен от транспространственият екип на БЕЗИСТЕНА!
цитирай
20. zaw12929 - Толкова невероятно! Ще го пре...
29.01.2015 13:23
Толкова невероятно!
Ще го препечатам да го предпочитам...
Браво на Вас
цитирай
21. bezistena - Кой мерзавец и урод е гласувал с м...
29.01.2015 13:47
Кой мерзавец и урод е гласувал с минус на академично издържания и любороден материал на автора!
Даваш ли си сметка,бе блуден сине,че като мърсуваш анонимно против Българите и Българщината,Отгоре не те виждат и не те знаят кой си и какви гнусни неща твориш против Българите!
Гледай сега,безумецо,какво каза Господ Бог Исус точно за теб–да,точно за теб, човеко,не се обръщай да гледаш за кой се отнася–точно за теб е,мерзавецо,дето си мислише,че никой не те е видял в анонимност!

„Ни едно [врабче] няма да падне на земята без волята и знанието на Отца ви–Господ Бог.А вам и космите на главата са всички преброени от Него.“
МАТЕЙ 10:29, 30.

"Господи,опитал си ме и познал си ме.Ти познаваш сядането ми и ставането ми;разбираш помислите ми отдалеч.“
Псалм 139:1,2

Постоянно си под Божие наблюдение и контрол,и знай всеки път отсега нататък,дори и когато само си помислиш лошо и твориш мерзостите си,ще получаваш категорични доказателства,че всичко се вижда,знае и пише на сметката ти!

И за да ти дадем и на теб шанс за спасение и изход,щото и ти си Божие творение,само че блудно и болно,а Бог най–Го боли за болните му деца,ти указваме Боговете ни и в твоите нисши прояви и квалификации,за да Ги познаеш и потърсиш покаяние от Тях чрез нашия блог!

МЕРЗОСТ против=против Матара и Исуз
МЕРЗАВЕЦ=МЕРЗАВЕТС=Исуз и Богиня Матара–
изроден потомък на Българските Богове
БЛУДЕН СИН=Дуло Бог Иса–потомък на Исус от Дуло
БЛУДЕН СИН=син на Бог от Дуло
Можем да ти нацвъкаме ощ куп отвратителни квалификации,като например ИЗРОД,ПОДЛЕЦ,МРЪСНИК,ИЗЧАДИЕ...и не за да те обиждаме,а да ти покажем че всички те са съставени по Божите имена за да дефинират престъпление срещу Боговете и Техния народ–Българите,както и да показват и демонстрират,че познавайки се в тях,човек може да трансформира убийствената йм черна мощ към него,в спасителна положителна енергетика и живототворящо за себе си познание за Боговете и тайните на живота!
За което ги и разшифроваме:
ИЗРОД=ИЗ РОД=Род на Иза
ПОДЛЕЦ=ПОДЛЕТС=Дуло на Иса и Богиня Диана
МРЪСНИК=Кан(Жрец) на Иса и Мария
МЪРСУВАНЕ против=против Бог Исус и Мария–и против Техния народ–Българите!
ИЗЧАДИЕ=ЧАДО на Иза
ИЗЧАДИЕ=ИЗТШАДИЕ=Дете на Изуш
...виждаш ли,човеко,че където и отидеш,каквото и да помислищ,и да направиш,все си в Тяхното полезрение и контрол и все в ръцете и обятията Йм попадаш!
Обятия на любящи Родители и болеещи за болните Йм деца!

Затова,докато не е късно,бягай до най–близкия Божи храм и с три свещички–за Святият Дух,за Исус и Богородица,искай разкаян прошка и спасение за душата си!
И бъди Българин с голямо"Б"!
Бъди благословен,колкото и да ни е яд и да ни боли от такива блудни Божии синове!
цитирай
22. shtaparov - Само...
30.01.2015 12:40
lado написа:
Само луди ли пишат у тоа блог, бе

Така пишат хората,които не четат статии,а само заглавия. Вземи понапрегни се малко но имай предвид,че предисторията е дълга и няма да ти е лесно,докато я разбереш.
цитирай
23. shtaparov - До bezistena
30.01.2015 12:43
Благодаря за оценката приятелю- здраве и късмет!
цитирай
24. shtaparov - Вчера ми се развали" бълга...
30.01.2015 12:53
nikikm написа:
Вчера ми се развали" българицата" ,та не можах да пиша,после сама се оправи!Чудни неща стават понякога с моя компютер.Та исках да кажа или попитам,все едно..
Първото е комплименти за Рома-свързано с Бром-ий,Громий громящ,гърмащ,Гром-Гръм,аз поне така си го представям!
Второ,Истанбул не е ли от Константинопол,българско езиково влияние в султанския двор,запазено прбл.200 г. след поробването на България?
Трето,Това е от Спароток,към Лондон,добави и Темза,Темна!
От мен пък сложи и Бавария,баварците са българи!
И най-накрая,всички сте златни,свалям ви шапка,на вас, на истинските Историци,на Истинската История на България,Историята на света!НА ПАЗИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО! И знаеш ли какво? Мечтата ми е да се обедините!Не е по силите на един да сътвори ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ! Не я пишете на парче,пожертвайте самолюбието си и в името на България,обединете усилията си,направете я издържана и в хронологически порядък,НАШАТА ИСТОРИЯ! ДА Е БЕТОН И ДА СЕ УЧИ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! ДА НЯМА ДРУГ УЧЕБНИК! ДАНО ГО НАПРАВИТЕ ДОКАТО СЪМ ЖИВ,ЧЕ ДА СИ УМРА СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ! Туй да видя,че иначе всеки ден умирам по малко!

Моето мнение за името Истанбул е,че не произлиза от "Константинопол",а от "Юстинпол". А името "Темза" според мен означава просто "Темча" и "Тенча" (Теча,Тича-без носовката и с прех.З-Ч),т.е. "Течението","Течащата". Истинската ни история е много богата,но не е по силите на сам човек да я напише- за тая работа е нужен голям екип. Сам човек може обаче да набележи основата,въз основа на която да се работи по-нататък. Събирам сили някой път да се захвана,понеже това не е направено от никой досега.
цитирай
25. shtaparov - Толкова...
31.01.2015 05:20
zaw12929 написа:
Толкова невероятно!
Ще го препечатам да го предпочитам...
Браво на Вас

Чудесно- топли привети и сърдечни благодарности за Вас!
цитирай
26. litatru - :)
26.03.2015 20:45
Пиша 2-ри коментар, защото много ми хареса това интелигентно поднесено пътешествие!
Поздрави - Литатру!
цитирай
27. shtaparov - Пиша 2-ри коментар, защото много ми ...
27.03.2015 16:34
litatru написа:
Пиша 2-ри коментар, защото много ми хареса това интелигентно поднесено пътешествие!
Поздрави - Литатру!

Благодаря- желая здраве,късмет и усмихнати делници!
цитирай
28. litatru - :)
12.06.2015 16:32
Пак съм тук, за да си направя справка за Прага, където живее моя приятелка.
Благодаря, че Ви има и че пишете за тези обогатяващи ни със знания статии!
Много, много поздрави от мен - Литатру!
цитирай
29. shtaparov - Добре дошла!
12.06.2015 19:25
litatru написа:
Пак съм тук, за да си направя справка за Прага, където живее моя приятелка.
Благодаря, че Ви има и че пишете за тези обогатяващи ни със знания статии!
Много, много поздрави от мен - Литатру!

Добре дошла по всяко време,разбира се!
цитирай
30. barin - За столиците-отзив
12.12.2015 22:24
Освен да те поздравя, Щапаров, друго не мога. Никога не съм се замислял за произхода на имената на столиците в Европа толкова дълбоко.
цитирай
31. shtaparov - Освен да...
14.12.2015 00:09
barin написа:
Освен да те поздравя, Щапаров, друго не мога. Никога не съм се замислял за произхода на имената на столиците в Европа толкова дълбоко.

Благодаря- здраве и късмет!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815153
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи