Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2014 14:15 - "АНАЛИЗЪТ" ОТКРИВА ДРЕВНИЯ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД НА ДУМИТЕ БЕРГЕН,БАЛКАН И ВУЛКАН
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 13704 Коментари: 14 Гласове:
49

Последна промяна: 18.08.2017 12:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 "АНАЛИЗЪТ" ОТКРИВА ДРЕВЕН БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД НА ДУМИТЕ БЕРГЕН,БАЛКАН И ВУЛКАН


   Ако отворим съвременните тълковни речници ще видим,че днешните езиковеди не считат нито една от споменатите в заглавието думи за Българска,а им приписват различен произход: германски,латински и тюркски,не намират никаква връзка между тях и нито един учен не може да каже какво точно означават те на езиците,от които са произлезли. Твърде озадачаващо на фона на категоричната убеденост,че тези думи са съответно германска,латинска и тюркска изглежда пълното безсилие на учените пред казуса от кой точно индоевропейски или ностратически корен и от кой термин в съответните езици произлизат тези думи,какво е буквалното им значение и защо толкова си приличат. Езиковедите не знаят коя е общата индоевропейска дума,която свързва германското и латинското понятие за планина и защо "тюркската" дума толкова много прилича на латинската не само по звучене,но и по вида на явлението,което обозначава. "Ангеловият анализ" обаче може да отговори на тези въпроси,като открива общото свързващо звено между трите думи и общия им "индоевропейски" (древно-Български) корен,от който произлизат:

1. Берген= Белген (Белкен: с преходите Р-Л и Г-К,които са често откривани в различни примери от древния и говоримия Български език). А от "Белкен" до "Балкан" и "Вулкан" има само една идея разстояние,понеже преходите Е-А (Добър ден-Добар дан) и А-У (Балгари-Булгари) се срещат също така често и упорито в бившите и днешните Български езикови територии. Аналог на "Берген" е днешната Българска дума "Бърчина" (Бъргина,Бергина,Бергинъ),както и съкратената й форма Баир (Баирче,Баирчина),която означава чисто и просто Бялчина (Белчина,Белчинъ,Баирчинъ: с преход Р-Л) и Белнина (Палнина,
Планина- с прех. АЛ-ЛА,Беланина,Беловина). Друг аналог на тази дума е Бреген (Брегин: с прех. ЕР-РЕ= Съставен от брегове),както и познатия термин Перкун (Перхун,Перун) от едно посвещение на Тракийския конник,който освен всичко друго означава още Полон (с прех. Р-Л) и Белун (Белеещ се):

                            Пирин 1
image
                            Пирин 2
image
                             Връх Мальовица в Рила
image
2. Балкан (езикови варианти Балхан,Болкан и пр.)= Валкан (Вулкан,Белкан,Велкан), Велкам (Вел-Кам: Великия,Големия камък), Белкам (Бел-Кам: Белия,Побелелия от снегове камък). Названията "Бол" (Големия) и "Вел" (Великия) камък са логично и закономерно наложени,за да бъде различавана представата за белеещите се от снегове огромни каменни планини от представата за малките камъни,с които изобилства всяка планинска рекичка или котловина:

                            Стара планина 1
image
                           Стара планина 2
image
                           Костенечка Рила
image
                           Западна Рила
image
                           Рила над с.Смочево
image
                    Дупнишка Рила

image
 
От тези снимки личи добре какво впечатление са правели на древните хора заснежените планини,гледани от полето през по-мек сезон. Далеч по-прозаични са били техните впечатления,когато в планините не е имало сняг,затова в повечето термини от "Планинското семантично гнездо" е вложена тъкмо тази особеност,от която произтича теологичната връзка на планинските богове със Зевс (Юпитер)- небесен бог и аватар на Бога на гърма,чиито свещени цветове са синия и белия.

3. Вулкан= Булкан (Балкан),Вулкам (Вел кам,Великия камък) и Белкан (Бел кам,Белия [Побелелия] камък)! Ето окончателното значение на това "латинско" или по-точно Белазгийско название,чиято необяснима прилика с "тюркската" дума Балкан продължава да смущава и чистите,и нечистите съвести на езиковедите в чужбина и у нас. И още нещо: след премахване на добавеното "Л" от тази световноизвестна дума получаваме името на планинското село Вукан (Трънско),чието съвпадение с нея едва ли е случайно и по-скоро е диалектна разновидност на думата "Вулкан" (Валкан,Балкан),отколкото неин случаен аналог. От приложените по-долу снимкови изображения добре личи колко малка е била разликата между балканите и вулканите в очите на древните хора и колко оправдани са названията Бел-Кам (Белия камък) и Вел-Кам (Великия,Големия камък),с които те са ги наричали:

                            Арарат 1
image
      
       
                              Арарат 2

image
                            Арарат 3
image
                             Арарат 4
image
                            Етна 1 image
                           Етна 2 image
                         Етна 3 image
                        Везувий image    
                           Килиманджаро 1 image
                Килиманджаро 2 image
                   
Килиманджаро 3 image
                   
Фудзияма 1 image
                   
Фудзияма 2 image
                   
Фудзияма 3 image

  От приложените кадри става ясно доколко древните хора са схващали вулканите като планини и доколко- като нещо друго. Названието "Вулкан" впрочем идва от името,което носел древноримския бог на ковачите и огъня,чийто аналогичен бог в древна Гърция се наричал Хефест. Връзката на Вулкан и Хефест с Дионис обаче е неразривна и неопровержима,понеже:

1. Бог Вулкан в древен Рим е наричан още Хром,което означава "Хромият",а също Крон (Сатурн) и Гром (Гръм). Знае се какво може да дойде от един вулкан по време на изригване- гръмотевични Тътени (Татини= "Причинени от Бога-баща"),нестихващ огън т.е. Огин (Богин) и земетресения,които могат да отърколят на земята всеки човек,когото заварят да се разхожда в момента на появата си. "Хром" (Крон,Крум= Сатурн,Сатирин) всъщност е истинското име на Бога-ковач,известен още като Кабир,Кубер (Кубера) и Кавар (Ковар,Ковящ). Така планинските богове биват синкретизирани с Бога на огъня и с Бога на гърма Хермес (Гърмеж),понеже чукът на Бога-ковач символизира именно гърма,а самият бог е превъплъщение на Юпитер,наричан още Сабазий-Дионис.

2. Името на същия бог в древна Гърция е Хефест (Хевест),но и то не е гръцко,понеже на Български означава Кeвест (Ковещ,Ковящ):

  image   image
  Той разбира се е куц понеже е и Дионис,а за военните му функции,идентифициращи го и като Марс (Арес,Арей) говори това,че той ковял най-често мълниите на Юпитер (Зевс),стрелите на Диана и въоръжението на великите герои. Че Богът-Ковач (Удрящия бог) е Дионис и Юпитер ни убеждават няколко запазени древни изображения на великите Самотракийски Кабири (Кубери= Диониси),които са четири точно както Дионисовците и също като тях били ковачи. Неразривната им връзка с Дионис е известна още в древността,като основните им атрибути са чук,ритон (рог за пиене на вино) но понякога и копие,символизиращо агресивната същност на Дионис и неразривната му връзка с Марс-Юпитер:
image   image   image   image
    
  Кабирите били отъждествявани с Дионис още в древността. Това внушава и достигналото до нас име на един от тях: Аксио Керсос= Агио Херсос (Свети Херос). А Херосът е Юпитер,Марс и Дионис,защото името му значи още Герос (Герой), Берос (Борес=Борещ,Борис,Бурес- Бог на бурите), Керос (Курос: Бога-мъж), Йерос (Ярес,Ярей,Арес,Ярост), Персос (Перкос=
Перкащ,Удрящ), Торос (Тор Гръмовержеца), Мерос (Марис,Мариз,Марс) и т.н. Че "Кабир" и "Кубер" са названия на Дионис (Сатурн,Сатирин),който при Траките се преражда в Слънце,Юпитер,Хермес и Марс,говорят и няколко допълнителни аргумента:

1. Името на древно-Българския княз Кубер произлиза от името на индоарийския бог на плодородието Кубера (Куберъ),а Дионис е бог на лозите и виното,защото е бог на плодородието.
2. Хермес-Трисмегист (Гърмеж Трижмогъщ) често е представян с фалос: символ на плодородието. А Фалос= Харос (Курос) и Марос (Марс,Мариз) като не забравяме,че у нашите деди Марс е и Марж (Маж,Бога-Мъж),наричан понякога Ярос (Арес,Марес) а друг път Ерос (Херос,Курос). Херосът е също Хелос (Хелиос-Слънце), Белос (Баал т.е. Бял: Сабазий-Юпитер) и Велос (Велес,Велис,Велик,Ваал,Вьел),който също отговарял за плодородието,но тези взаимовръзки ще бъдат по-подробно разгледани в някоя друга статия.
3. Кубер= Кувер (друга форма на същото име)= Кавар (име на келтски т.е. Белгийски цар в древна Тракия)= Ковар (Ков-ар,Кова-ар= Ковящо същество). А "ковящото" същество е самият Гръмовержец,чийто "чук" са мълниите (гръмотевиците,светкавиците).
4. За агресивната същност на Дионис говори неговият характерен жезъл,наричан от гърците Тирс (Торс,Торис: Жезълът на Тор Гръмовержец). Този жезъл символизирал едновременно копието на Марс,кадуцея на Хермес (Гермес,Гърмеж) и светкавиците на Юпитер,затова Дионис е наричан още Бромий (Брама,Рама) и Громий (Грома,Гръма).
5. Името на средновековния Български владетел Крум означава едновременно Гръм (Хермес,Юпитер) и Крон (Кронос= Сатурн,Дионис).

  За дуалистичната (двойна) природа на Юпитер-Дионис говори това,че той често бил схващан като двуполов бог (едновременно от мъжки и от женски пол),заради което Кубера (Кабира,Кабиръ,Дионис) е Бог на плодородието у индоариите,който съвместява функциите на Богинята-Майка,отъждествявана с Месеца (Макеца= Матеца,Месечината) и Земята. Прераждането му в Богинята-Майка а оттам и във Венера е една от основните му функции и аватари (превъплъщения) в нашата езическа религия,което личи и от тълкуванията на разискваните по-горе имена. Затова "Кубера" означава още Кубела (Кибела,Купала),а "Вулкан" (Балкан,Вел Кам) означава Великия (Големия,Белия) камък,при което Кам (Камък)= Хем (Хемус,Хумус,Земус) и Зем (Земя). Съответно на това,Земя= Хемя (Хема,Хемъ,Хемус,Хумус) и Камя (Каменна),а Почва= Пичва (Място,в което се хвърля семето при сеитба). Така че Първата природа на този велик бог е мъжката или Бога-Мъж (Бога-Баща),като Мъж/Маж= Марж/Марз и Бож (Божий,Божествен),а Втората му природа е женската или Богинята-Жена (Богинята-Майка),понеже Жена= Зена (Зема,Земя) и Жемна (с носовка),т.е. Земна,при което думата "Майка" означава още "Мажка" (Мъжка,Омъжена,Принадлежаща на мъжа си).


   Сега трябва да отговорим на въпроса има ли в днешния Български език достатъчно думи,имащи нещо общо с разискваните по-горе названия. Изследванията сочат,че такива думи определено има и те съвсем не са малко. Освен тях има известен брой думи,определени от езиковедите за чужди но очевидно произлизащи от Българските,затова ще ги споменем наравно с тях:

1. Бърчина= Баирчина ("Баирче"), Баирчинъ (Бялчинъ,Белчинъ),
Белнина (Белееща се), Палнина (Планина,Беланина,Беловина),
Бърдина (Бърдо), Бъргина (Бергена,Бергенъ) и т.н.
2. Бърдо= Бърго (с прех. Д-Г), Берго (Брего,Берген,Брегин), Белко (Белеещо се).
3. Бряг (Брег)= Берг (с прех. ЕР-РЕ), Бляк (Беляк: с прех. Р-Л).
4. Брегово (наш град)= Бергово (височини), Бергове (Брегове).
5. Баир= Баил (Биал,Биял: с прех. Р-Л= Бял,Белеещ се), Вьел (Велик,Голям).


6. Бабуна= Бабина  ("На Богинята-Майка",понеже бабата е и "Стара майка"), Папина (от думите БабА и Папа,т.е. от Бога-Баща (БабА,Папа),който е Зевс-Юпитер.
7. Тумба= Тумпа (Тупа,без носовката)- Място,на което тупат гръмотевиците.
8. Тепе= Темпе (с носовка),Тумбе,Тупе (Място,на което тупат гръмотевиците).
9. Чука= Място,на което чукат гръмотевиците,Чучка (Цицка): Издадено (Стърчащо) място.
10. Могила= Могира (с прех. Л-Р), Магура (свещено място), Модира (с прех. Г-Д както в думите Дявол-Гявол,Дюбел-Гюбел,Дяково-Гяково и пр.)= Мадара (Модъра,Мъдъра),т.е. Модрия (Мъдрия) бог,Бога на небето Юпитер или с други думи- Гръмовержеца. Има и друго тълкувание на тази дума- това е Мощила (Мощ-илъ,Земя със свещени мощи),което колаборира с първото,понеже Мощ= Мож (Можещ) и Бож (Божий),като "Бага" (Бога) е едно от древните имена на Юпитер-Дионис.


11. Белчин (наше село)= Берчин (с прех. Л-Р), Баирчин (Селище на баир,на височина). И наистина,старото село Белчин се е намирало на хълма,на който сега е разкрит "Цари мали град"- един от стоте национални туристически обекта.
12. Било= Бело (Белеещо се), Бяло (Бяро,Биаро: с прех. Л-Р)= Баиро (Баиръ).
13. Хълм (англо-немска дума за височина или малък планински връх)= Хърм (с прех. Л-Р), Гърм (Гръм,с прех. Х-Г)- Място на което падат гръмотевиците, Голм (Голем,Голям), Хъм (без добавеното "Л")= Хем (Кам),т.е. Хемус (Камъс,Камък).
14. Хил* (друга,по-стара форма на названието "Хълм")= Хил (Хир,Гир= Горе,"Гора"/Планина), Бил (Било), Кил (Кал,Земя). Съответно на това,староисландската (скандинавска) форма "Хьол" означава Бьол (Бял) и Вьел (Велик,Голям).
15. Хулиз* (протогерманска дума за Хълм)= Булиз (Беляз,Белязано/Набиващо се в очи място), Белис (Белас,Бляс- Блестящо от снеговете място).

16. Връм (наша местност на височина)= Връх (Върхар), Гръм (Място,удряно от гръмотевици, Врам (Храм - вероятно на Гръмовержеца), Брам (Брама: едно от древните имена на Дионис-Юпитер).
17. Гърмен (наше село)= Герман (Гърмян): Бог на гърма у древните Българи.
18. ГерманИя (Тракийско име на Сапарева баня)= Гърмения (Гърменица: Зевсов град,в който често падат гръмотевици,Място с храм на Зевс/Юпитер).

19. Планина= Бланина (Беланина,Белееща се) като не забравяме,че бялото е един от свещените цветове на Юпитер.
20. Плана (наше село и планина)= Планина,Белана.

21. Беласица= Белащица (Белееща се), Блясица (Бляскаща,Блестяща).
22. Пирин (Перин)= Перун (Бурен- Гръмовержец и Бог на бурите), Берин (Белин,Белий), Берхин (Бергин,Перкун: един от епитетите на Гръмовержеца у Траките).
23. Пиренеи (Пиринеи)= Пиринии (Пириновци), Билинии (Белании,Беляници,Белеещи се: чрез типичните преходи П-Б и Р-Л).

24. Пресло (старо планинско название,което още се среща на някои места,но и до днес не е обяснено от езиковедите)= Бресло (с прех. П-Б), Брегло (Място край "брегове" т.е. край стръмнини: обяснението е получено чрез типичните преходи С-К-Г).
25. Урва= Турва (Място,на което се затурваш т.е. падаш,а Тур= Тор: Юпитер-Гръмовержец), Сурва (Място на което се сурваш надолу), Шурва (Място,от което водите силно шуртят надолу), Бурва (Баирва,Баирова- Място обградено от баирчета), и т.н.

26. Рупел (наша планинска местност между Славянка и Беласица)= Урпел (с прех. Ру-Ур), Урвел (Урвар,Урвесто място), Карпел (Място оградено от Карпи т.е. от скали). Във връзка с него е познатото из цяла България название Рупи (Урпи= Карпи,Урви).
27. Орбел (старо Тракийско название на Пирин)= Урвел (Урвесто място), Рувел (Рупел- с прех. Ур-Ру и В-П).
28. Алпи (планинска верига в западна Европа)= Арпи (Карпи,с прех. Л-Р), Арви (Урви,с прех. П-В), Алби (Бели,Белеещи се),при което става ясно,че латинската дума "Алба" (Бяло) не е самостоятелно латинско обозначение на белия цвят,а е взета от Българското "Планинско" семантично гнездо.
29. Височина- произлиза от думите Висок (Влисок с добавено "Л",т.е. Блесок,Блясък) и Вис (Влис),която означава Велис (Велик) и Белис (Белик,Беляк). "Вис" се родее още с думите Виш (Вишен,Всевишен) и Бош (Бож,Божествен),затова дедите ни обожествявали планините и забележителните планински върхове.
30. Връх= Връм (Гръм), Верх (в руския "език") т.е. Велк (Велик,с прех. Р-Л и Х-К),като "Велик" е едно от названията на Великия бог (Юпитер-Дионис). "Връх" означава още Врех (Верх,с прех. ЕР-РЕ) и Влех (Влес,Блес,Беляс),понеже снеговете блестели отдалеч,придавайки на планините или на техните върхове особено очарование,отличаващо ги от пейзажа около тях през голяма част от годината.


  При нужда към този списък би могло да бъдат добавени още наши и "чужди" имена с древен Български произход,но в момента и това е достатъчно,за да осветли част от "Планинското" семантично гнездо и да онагледи принципния начин,по който нашите деди образували своите названия за планини: независимо дали те са големи като Рила или малки като някой хълм. Известни са и някои антоними на планинските названия като Поле и Поляна,които по-скоро подкрепят а не опровергават горните заключения,понеже Поле= Боле (Болье,"Больше"= Голямо,Широко),а Поляна= Полина (Произхождаща от полето,Част от поле).

  Интересни са и конкретните имена на най-известните вулкани в Европа,чиито околности хората обитавали още в древността,понеже и в тях се крият изумително точни Български аналози:

1. Етна= Тетна (Тътна,Тътнещия). Съответно на това,Тътна= Татна (Татина),а Бога-Татко (Бога-Баща),както казахме и по-горе,е самият Гръмовержец.
2. Везувий= Бесувий (Бесуващия)- име,достойно за всеки активен вулкан.
3. Стромболи= Стромполи (Строполи,Строполясва- без носовката). Тук се визират няколко неща- че вулканът твърде често е активен,затова събаря хората около него чрез трусове и изхвърляне на камъни,а нерядко строполясва върху тях или върху корабите им големи камъни и отломки от скали.
4. Тира (Тера)= Тора (Торъ). А "Тор" както знаем е едно от индоевропейските (Българските) имена на Гръмовержеца- Трескащия (Торескащия) бог.


  Ето как в крайна сметка се оказва,че не само дискутираните думи Берген,Балкан и Вулкан,но и редица думи свързани с тях имат несъмнен древно-Български произход,понеже са част от Българоезичното семантично гнездо,включващо названията на планините- някои от тях напълно незадоволително обяснени до сега. Оказва се обаче,че правилният научен подход на "Анализа" е в състояние да открие взаимовръзката между тях,както и местният им Български произход. Затова ние трябва да се гордеем,че сме Българи- част от Божия народ,който някога разпръскваше светлината на вярата и познанията из всички цивилизовани предели на Стария свят.Заслугите на нашите деди към света са огромни и неизмерими,а походите на Дионис в четирите му лицадобре обясняват механизма,по който те са се преселвали в далечни земи и сазанасяли СВОИТЕ названия до там. Наша задача днес е да подчертаваме и да показваме на света своите заслуги,за да го накараме да отдаде на Българския народ онази почит,която по право му се полага!


* Точки 14. и 15. са включени със съдействието на get.blog.bg. Tяхното присъствие в статията не бе задължително но се оказа желателно,за да не се получават недоразумения около думата "Хълм",която намери широк прием в Българския език през втората половина на ХХ век.





Гласувай:
49


Вълнообразно


1. zaw12929 - За вашия търсачески български дух- ...
25.12.2014 07:25
За вашия търсачески български дух- браво. Онагледено, да видим и красота.Очите скенират, душата попива и запомня посланията на прадедите да сме непоклатими , като планините... в пек и студ... в сняг и дъжд
Името "БАЛКАН" ПО ПОДХОЖДА за нашата "Стара планина", за да признае света, че България е и центъра и името на полуострова....

"да се гордеем,че сме Българи- част от Божия народ,който някога разпръскваше светлината на вярата и познанията из всички цивилизовани предели на Стария свят.." а сега децата ни го правят за човечеството... "Бог се роди! Честито рождество христово...!"
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздравления!
25.12.2014 07:39
Звучи убедително!
При всички положения едно нещо е неоспоримо.
Нашият език е древен, а не на степен, номадски народ Всички народи са минали през номадството, но съвсем различно е това да е било преди пет хиляди години или преди хиляда-хиляда и петстотин!
Весели празници ти желая!
цитирай
3. shtaparov - Весела Коледа!
25.12.2014 17:38
zaw12929 написа:
За вашия търсачески български дух- браво. Онагледено, да видим и красота.Очите скенират, душата попива и запомня посланията на прадедите да сме непоклатими , като планините... в пек и студ... в сняг и дъжд
Името "БАЛКАН" ПО ПОДХОЖДА за нашата "Стара планина", за да признае света, че България е и центъра и името на полуострова....
"да се гордеем,че сме Българи- част от Божия народ,който някога разпръскваше светлината на вярата и познанията из всички цивилизовани предели на Стария свят.." а сега децата ни го правят за човечеството... "Бог се роди! Честито рождество христово...!"

Разбира се,че "Балканът" в случая е Стара планина,и не само това. Но повече по случая- в някоя друга статия ако не възразявате,понеже тя го заслужава!
цитирай
4. shtaparov - Весели празници и на теб!
25.12.2014 17:46
leonleonovpom2 написа:
Звучи убедително!При всички положения едно нещо е неоспоримо. Нашият език е древен, а не на степен, номадски народ Всички народи са минали през номадството, но съвсем различно е това да е било преди пет хиляди години или преди хиляда-хиляда и петстотин!Весели празници ти желая!

Точно това е целта на тази и на всички други подобни на нея статии- да докаже,че не може език като нашия,който е на възраст няколко (предположително на осем) хиляди години да не е оставил хиляди (ХИЛЯДИ!) следи в древния свят. Статии от подобно естество дават евентуален,а защо не и напълно верен отговор на въпроса къде са тези следи и защо досега не са открити.
цитирай
5. nikikm - Поздравления!
25.12.2014 19:03
От известно време,благодарение на теб,Спароток и други,започах да обръщам внимание на някои думички от "западен" произход,които просто плачат някой да им обърне внимание.Немски,английски,"римски"..Тук няма етнос,пък има език,че и влияние върху нашия!Хе! Не се опитвам непременно да съм прав,а не съм и специалист,но сламката в окото ми,за сега сламка...Че да питам все пак:
Как така Пат англ.-път ? Как така мур-мур англ.е шепна,по нашенски мърморя?Как вижън англ,е като нашето виждам,гледам..?бейкър,-пекар,брадър-брат,шайн-сияйн,сияен.....Има много още,но плаче за някой,дето му е работа После,воллен-искам нем.,как тъй ми прилича на нашето воля,желание..?Току що и Щапаров написа берг..Амче то си е бряг,отдето и да го погледнеш!
Имаме огромно влияние,езиково,което значи и друго върху т.н. западен свят,просто ни "забиват" и ни карат да се чувстваме,като малоумници! Приятелю Щапаров,това ти е ресор,сядай над някакъв речник и го изтърбуши,покажи на света,че е роден от България! Поздрави!
цитирай
6. shtaparov - Благодаря за поздравите и весела Коледа!
25.12.2014 22:46
nikikm написа:
От известно време,благодарение на теб,Спароток и други,започах да обръщам внимание на някои думички от "западен" произход,които просто плачат някой да им обърне внимание.Немски,английски,"римски"..Тук няма етнос,пък има език,че и влияние върху нашия!Хе! Не се опитвам непременно да съм прав,а не съм и специалист,но сламката в окото ми,за сега сламка...Че да питам все пак:
Как така Пат англ.-път ? Как така мур-мур англ.е шепна,по нашенски мърморя?Как вижън англ,е като нашето виждам,гледам..?бейкър,-пекар,брадър-брат,шайн-сияйн,сияен.....Има много още,но плаче за някой,дето му е работа После,воллен-искам нем.,как тъй ми прилича на нашето воля,желание..?Току що и Щапаров написа берг..Амче то си е бряг,отдето и да го погледнеш!
Имаме огромно влияние,езиково,което значи и друго върху т.н. западен свят,просто ни "забиват" и ни карат да се чувстваме,като малоумници! Приятелю Щапаров,това ти е ресор,сядай над някакъв речник и го изтърбуши,покажи на света,че е роден от България! Поздрави!

Определено си струва твоето предложение да бъде реализирано и нерядко съм мислил за някои подобни варианти,но времето все не ми достига и дори съм преценил,че това ще бъде къртовски труд,непосилен за възможностите на един човек,дори ако си има асистент. Друго щеше да е,яко имахме специално подготвени научни екипи за тази работа- те щяха да свършат за 1 година онова,което аз не бих могъл да свърша и за десет! А примерите ти са много възлови- имам на места някои подобни,но за да събера повече и да ги систематизирам би се равнявало на огромен научен труд,чието изготвяне би отнело цялото ми време за няколко работни месеца- нещо,което на този етап не мога да си позволя. Обясненията понякога са пред очите ни или на "една идея" разстояние от тях и е нужна само добра воля,за да бъдат крайните заключения признати.
цитирай
7. get - - Весела Коледа!
25.12.2014 23:19
shtaparov написа:

12. Хълм (немска дума за височина)= Хърм (с прех. Л-Р), Гърм (Гръм,с прех. Х-Г).


- Какво ни казват етимологичните речници и семантиката за "немската" хЪЛм, по-точно англо-саксонската дума "hill"
Идваща от Средно English "hill", от Старо English hyll (“hill”), от Прото-Germanic *hulliz (“скала, камък”), от Proto-Indo-European *kolən-, *koləm- (“връх, хълм, скала”). С релации в средно Dutch hille, hulle (“хълм”), Долно(северен)German hull (“hill”), ст. исландски hьоll (“hill”), Latin collis (“хълм”), Литовски "kalnas", Албански "kallumьо" (“голям куп”), старо English "holm" (“rising land, island”). ... Хайде потърсете в българският, какво са дали прото-индо-европейските коренови - коле(н) и коле(м) ?

- А относно Хефест ... следва да видим, дали нямаме връзка с един бог от крито-минойско време викали са му нещо от рода на ВЕЛ(х/к)АНОС ... също и "СЕуТЛАНОС" ?

- Относно Кубер - не е ковач а нещо от сорта, което е дало в съвременен английски "гувернатор-управляващ" ... За Кубрат има интересно изследване от осетинеца "скито-лог" В. Абаев ... че в името му има етимология на Ковач ... Както е в името на бога Деми-Ург ... Хефест ?! ... Подвсказвам подмени "Х с К" и "Ф с Б" ... такива преходи в произношението са били присъщи в латинско-гръцки ... Ще получиш приблизителна представа за ИСТИНСКОТО ЗВУЧЕНИЕ относно името на бога Съзидател(Демиург) Ковач ... Научил майстор:"Да(е)Дал" ... и се съобразиш с обясненията дадени от Омир, като качество за този "майстор" ... "този който довършва, довежда до съвършенство ... работата си ...? - Ще ти стане ясна думата(епитета - не име) на този Майстор "грък" :))) !
- То има подобно обяснение и за етимология в името на "Одисей" ... изведена е още преди тридесет години -. но никой от нашите "полит-коректни" (на)учени, не иска да я коментира в публичното пространство :((( !

- По-здрави на всинца ви !
цитирай
8. shtaparov - Благодаря за ценната отмяна: Весела Коледа,здраве и късмет!
27.12.2014 03:37
get написа:
shtaparov написа:

12. Хълм (немска дума за височина)= Хърм (с прех. Л-Р), Гърм (Гръм,с прех. Х-Г).

-Какво ни казват етимологичните речници и семантиката за "немската" хЪЛм,по-точно англо-саксонската дума "hill"
Идваща от Средно English "hill",от Старо English hyll (“hill”),от Прото-Germanic *hulliz (“скала,камък”),от Proto-Indo-European *kolən-, *koləm- (“връх, хълм, скала”). С релации в средно Dutch hille,hulle (“хълм”),....ст.исландски hьоll(“hill”)......Албански "kallumьо"(“голям куп”),старо English "holm"(“rising land,island”)....Хайде потърсете....какво са дали прото-индо-европейските коренови-коле(н) и коле(м) ?
-А относно Хефест...следва да видим,дали нямаме връзка с един бог от крито-минойско време викали са му нещо от рода на ВЕЛ(х/к)АНОС... също и "СЕуТЛАНОС"?
-Относно Кубер-не е ковач а нещо от сорта,което е дало в съвременен английски "гувернатор-управляващ"... За Кубрат има интересно изследване от....В. Абаев... че в името му има етимология на Ковач... Както е в името на бога Деми-Ург... Хефест?!...Подсказвам подмени "Х с К" и "Ф с Б"...такива преходи в произношението са били присъщи в латинско-гръцки... Ще получиш приблизителна представа....относно името на бога Съзидател(Демиург) Ковач... Научил майстор:"Да(е)Дал"...и се съобразиш с обясненията дадени от Омир,като качество за този "майстор..."този който довършва,довежда до съвършенство....- Ще ти стане ясна думата(епитета- не име) на този Майстор "грък":))!
-То има подобно обяснение и за етимология в името на "Одисей".....но никой от нашите "полит-коректни" (на)учени,не иска да я коментира в публичното пространство:((!
-По-здрави на всинца ви!

Правилно- за "Хълма" е така. Понякога ми се е налагало прибързано да пусна някоя статия поради различни видове обективни и субективни причини,а в следващите дни да я дописвам и доизкусурявам. За имената "Кубер" и "Хефест" държа на горните тълкувания,затова дописвам някои допълнения,та да няма повече недоразумения около тях.
цитирай
9. anin - Привет! Хубави снимки!
21.01.2015 18:30
Не съм веща по темата, но е интересно да знаем за предците си.
Като дух и ген ги носим в себе си, така съществуват чрез нас в настоящето...
цитирай
10. shtaparov - Не съм...
23.01.2015 12:47
anin написа:
Не съм веща по темата, но е интересно да знаем за предците си.
Като дух и ген ги носим в себе си, така съществуват чрез нас в настоящето...

Да- те живеят в нас и чрез гена,и чрез езика си. От духа им сякаш доста сме поизгубили,но нали затова е и борбата- да си върнем онези техни достояния,които ги правеха велики.
цитирай
11. litatru - :) Здравейте,
13.06.2015 18:28
отличен труд! Възхитена съм! Тук се обогатявам със знания наготово, вместо да се ровя в енциклопедии, за което благодаря!
Комплименти - Литатру!
цитирай
12. litatru - :) Здравейте,
13.06.2015 18:29
отличен труд! Възхитена съм! Тук се обогатявам със знания наготово, вместо да се ровя в енциклопедии, за което благодаря!
Комплименти - Литатру!
цитирай
13. shtaparov - Отличен...
13.06.2015 22:01
litatru написа:
отличен труд! Възхитена съм! Тук се обогатявам със знания наготово, вместо да се ровя в енциклопедии, за което благодаря!
Комплименти - Литатру!

Ще продължавам да се старая и да оправдавам гласуваното доверие- някаква част от него несъмнено е заслужена но дали цялата- това ще кажете Вие и останалите ми читатели. Скромността ми е по-драга от самоизтъкването,въпреки че не съм забравил тълкуванието на тази дума,което много пъти ме е разсмивало:

Скромен= Сгромен (Разгромен,Разнебитен,С разбито самочувствие) и Сгръмен (Стоящ като гръмнат,Гърмян но неулучен) :)) Какво да се прави- просто не успях да открия други съответствия :))
цитирай
14. urilozev - Винаги
26.12.2015 06:12
е приятно и поучително да се "отбие" при вас човек. Поздрав за тезите! Весели празници и хубави дни занапред!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816282
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136737
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи