Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2014 23:45 - ХЕЛОУИН Е ЕЗИЧЕСКИ ПРАЗНИК,ВНЕСЕН В БРИТАНИЯ ОТ ФИР БОЛГ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 11218 Коментари: 11 Гласове:
29

Последна промяна: 18.06.2016 18:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "ХЕЛОУИН"- ЕЗИЧЕСКИ ПРАЗНИК,ВНЕСЕН В БРИТАНИЯ ОТ ФИР БОЛГ


   
"Хелоуин" днес е чужд празник и като такъв го вменяват на Българите разни пълзачи и чуждофили,научени от съветската система да тъпчат всичко наше и да превиват гръб пред всичко вносно. Сега обаче ще ги разочаровам горчиво с новината,че някога този празник е бил наш,понеже не друг,а именно дедите ни са го занесли на Британските острови преди повече от 3 000 години чрез "Fir Bolg" (Хор Болг= Хора Болги,или в обърнат словоред: Болг-хор,Болгхар,Болгар) и го празнували,без никакво съмнение,по Коледа. По-долу изреждам доказателства,че това е така:

1. "Хелоуин" на архаичен Български език означава "Хелодин" (Холедин,Коледин,
Коледен,Колесен)- ден на Слънчевия бог. Празникът е езически разбира се- преди 3 000 години християнство не е имало,а Българите празнували деня на Новото Слънце по Коледа. 

2. Маскирането,което се извършва на "Хелоуин",е далечен отзвук от древния Български обичай "Коледуване",когато многобройни групи от маскирани по различни начини Кукери обикаляли домовете и честители празника на хората,приканвайки ги да се включат в него:
  image
   image
image   image
  Външния вид на маските за Хелоуин разбира се е променен,за да не дразни пасторите (пастирите) на католическата църква,която господствала в Британия от IV до XVI-XVII век. Което означава,че британците са отстъпили от обичаите си и се пречупили пред чуждото много преди нас. Кукерите някога се наричали Катари,Сатари (Сатири,Сатъри,Сатри- жреци и поклонници на Дионис),Кокари (виж фам.
 Кокарови) т.е. Скокари (Скачащи) и "Куцери" (Куцари: Жреци на Куция бог,Накуцващи),затова и походката им обикновено изглежда странна,като на подскоци или с накуцвания. "Куцият бог" разбира се е Дионис или бога Хром (Хромият),наричан още Хромий,Бромий (Брама,Рама),Крон (Кронос,Хронос) и Гром (Гръм). А "Дионис" е едно от имената на Нощното слънце,както знаем от Макробий. Нощно за Българите явно е зимното (новото) слънце,започващо на 21-ви декември,а Дневно е лятното слънце (21-ви юни),което бележи дните на Аполон (Опален/Обилен,О"Перун)= Топълен (с възст. съгласна преди първата гласна),Топлен,Топлин. Другата форма на името- "Аполо" означава същото: Опальо,Опаля (Опалва,Запалва= Разпалващ лъчите на деня),Топъло и Топло.

3. Датата на празника (първи ноември) не е много далеч от Българската Коледа,но се раздалечила от нея поради това,че британските Болги в някакъв момент изпаднали в изолация от своите сънародници на континента,при което не винаги могли да съгласуват празниците си с тях,а развитието им тръгнало по свой път. Не е изключено обаче разминаването в датите да е направено умишлено от католиците още през Х-ХI век,които искали да размият езическата същност на празника и да отдалечат новата му дата от старата,за да изтръгнат по-лесно езическия манталитет от сърцата на хората,макар че не успели да забранят самия празник и били принудени да се приспособяват към него.

4. Обичаят да се носи издълбана тиква с поставена в нея свещ или фенерче не е британски,а Български: аз,брат ми и моите братовчеди го знаем от дядо ни Ангел още като деца,когато никой в България не беше чувал дори за Британия,камо ли за някакъв "Хелоуин". Около Нова година нo най-вече за Коледа дядо винаги ни правеше коледни фенери от издълбани тикви с очи,нос и уста- така както е научил това от дедите си,а не от британците или американците. Лично аз знам обичая от поне 50 години,като доскоро не съм и подозирал,че някой ще има нахалството да го обяви за чужд! В далечното минало,когато още не е имало тикви (те са внесени от Америка),за целта са ползвани несъмнено кратуни и дори лобеници (любеници= "лапаници") в по-топлите области (южно от Солун) на тогавашна България,в които е имало дини до декември:

image
  Кратуните са известни по нашите земи още от неолита,затова от тях са правени първите коледни фенери без никакво съмнение,но с единствената забележка,че в най-древните фенери се слагала свещ или глинена лампа,а стеснената горна част несъмнено се е махала с цел да добие изделието онази топковидна форма,която привично наблюдаваме у слънцето.

image   image         

  Така направен,коледният фенер можел да можел да олицетворява само Слънчевия бог,чийто празник се чествал по Коледа (виж http://shtaparov.blog.bg/politika/2010/12/24/proizhod-i-znachenie-na-dumite-koleda-kalendi-i-kolobyr.656529). Негова реминисценция са дори традиционните китайски фенери,които почти винаги имат формата на тиква,а "Фестивалът на фенерите" се чества в Китай от над 2000 години,понеже китайците са го наследили именно от нашите деди (http://tropicfire.blogspot.com/2012/01/blog-post_30.html):
image

image
  Названието "Тиква" също има отношение към този въпрос като не бива да забравяме,че кратуната и динята са вид тиквени растения. Това става ясно от неговото тълкувание:

Тиква- Тикова (Типкова,Топкова,Приличаща на топка). Думата "Топка" също не е случайна,понеже е производна на думата Топъл (епитет на Слънцето) и е означавала по-конкретно "Топлка" (Топълка). А от нейната разновидност "Топлен" (Топълен) до думата Оплен (Опълен,Аполон) има само една идея разстояние. Така става ясно,че тиквата,динята и кратуната са възприемани от нашите деди като свещени растения и дори като символи на Слънцебога,а името "Тиква" изглежда е било обобщаващо за всички видове дини и кратуни,векове преди първите американски тикви да бъдат внесени в Европа:

image
  Думата Топка има и друга етимология- Тупка (Тупкаща),а тогава думата Тиква ще означава Тикова (Текова) т.е.- Подобна на Теку (Изгряващото слънце),като "Теку" е един от календарните термини на древните Българи.

5. Карнавал с маскиране се провежда ежегодно и във Венеция,но и той е наследен от обичаите на нашето древно племе Венети (Ванади,Вананди),което е основало града. Датата му е променена вероятно преди 800-1000 години по изричното изискване на Католическата църква,чиято цел била да бъде откъснат празника от езическата му същност,понеже не е имало как да бъде забранен. Самото название "Карнавал" иде от нашите деди,понеже,"преведено" от древен Български,означава Карно-вел (Карно Велики). "Карно" (Карано) е едно от имената на княз Крум Каран,който е кръстен с името на Дионис- патрона на Кукерските празници.

6. В Ирландия още има обичай,изпълняван по времето на Хелоуин,който е много подобен на Българското "хамкане",изпълнявано от дедите ни на Коледа.

7. Честването на Хелоуин,наричан от древните британци и Сауин (Савин) е асоциирано с плодородието както обичаят Сурва,а също и с хълма (могилата) Тара в Ирландия. А Залата на Тара според местните легенди е издигната от Фир Болг сиреч от нашите деди,които я ползвали в своите религиозни церемонии.

image
 
  Близо до нея се намира тъй нареченият "Камък на съдбата" или "Камък на коронацията" (http://rozzata.blog.bg/drugi/2016/06/17/okultnite-koreni-na-helouin-chast1.1458493#last_comment),а той много прилича на нашите медни гумна,използвани с култова цел още от древните Българи:
image

    За хилядолетния произход на тези наши езически празници говорят факти и документи от различно естество:

1.На един древен "персийски" релеф са изобразени най-вероятно кукери-зурванисти (сурванисти,сурвакари),изпълняващи своите ритуали в чест на Сурва (Дионис):


image

   Според древната Българска религия злите духове изглежда са излизали масово веднага след "смъртта" на "старото" Слънце с намерение да предотвратят раждането на Новото,а Кукерите (Куцарите,Куцащите) е трябвало да ги сплашат и прогонят,за да осигурят спокойствие на "Слънчовата майка",докато се роди Новото Слънце.

2. Името "Сурва" означава Сурова (Солова,с прех. Р-Л),т.е. Слънчева,по едно от индоарийските (Българските) имена на Слънчевия бог- Суря. То се отнася до Празника на Новото слънце,честван в дните около Зимното равноденствие и Коледа. А както знаем от Макробий,Слънцето,наричано още Аполон (Опален,Обилен,О"Перун) е превъплъщение на Дневния Дионис и според древните разбирания се ражда в деня на Зимното равноденствие.

3. Сурвачката (Суровачка,Соловичка,Соловецка),ползвана от Коледарите (Колобърите,Колесарите- Слънчевите жреци) не е нищо друго,освен добре познатия от "гръцките" митове жезъл на Хермес,носещ името кадуцей:

image    image   image   image     Хермес обаче е древен Тракийски (Български) бог,понеже името му е наше и означава Гермес (Гермеж,Гърмеж),а кадуцеят му е символ на гърма,чийто символ е и тирсът на Дионис. Затова древно-Българската дума Кадуцей (Хадусей) означава Хадесей (Хадесов- Който праща поразените от него в царството на Хадес). А Хадес (Гадес,Гад) е бога на подземното царство,но също и на тъмнината- символ на Нощния бог Нептун (Нещун,Нощен),който е едно от превъплъщенията на Дионис- Бога на Нощното слънце. Затова Дионис е наричан още и Сатурн (Сатирин),а свещения цвят на Сатурн е цветът на мрака- черният. Думата Тирс също отговаря на тази представа,понеже означава Трис (Трес,Трескащ,Тряскащ гръм) и Торис (Атрибут на Тор Гръмовержеца),чието име в Египет е Хор,а в други части на Стария свят- Йар (Ар,Ярей- Бога на яростта). Много е важно да погледнем и "гръцкото" име на Сатурн- Кронос (Крон),защото и то има древен Български произход. "Крон" означава Кърон (Каран),Чаран (Черен),Гром (Гръм) и Крум (Хром)- име и епитет на Дионис. "Кронос" на свой ред означава Хронос (Времес,Време,Брама),Брамас (Брама,Рама) и Харонос (Харон,Каран- главен обслужващ персонал в подземното [нощното] царство на Хадес).

    Хадес (Гадес,Гад,Гот,Годс,Гос) т.е. Хермес според Българите обаче бил и положителен бог,който освен гибел можел да донесе и плодородие. Затова Сабазий-Дионис (Кубера-Сатурн,Хермес-Марс) освен нощен (отрицателен) бог е и Бог на плодородието (положителен бог),откъдето идва неговата дуалистична природа. Бидейки освен това Бог на небето,той е считан за най-могъщия бог в древния свят,заради което е асоцииран с Юпитер (Зевс),който пък е гръмовержец у древните гърци,с което,като отчетем агресивната му и войнствена природа,заради която е считан още за Марс (Арес),цикълът на божествените му проявления се затваря. Особено показателно за това,че неговите функции са тясно свързани с култа към плодородието е едно египетско изображение на Хермес Трисмегист (Гърмеж Трижмогъщ) с подчертано голям "атрибут",означаващ в очите на древните само едно- Плодородие (Дионис):

image     Пълната кесия,с която често бил изобразяван Хермес е друг символ на изобилието и плодородието- функции,приписвани на този бог в религията на нашите деди: image    Друго египетско изображение на Хермес Трисмегист го представя като Юпитер:
image
 
  Тук Хермес е и Юпитер,защото:

1. Египетското му име в случая е "Тот Хермес Трисмегист". А "Тот" е Тат (Бога-Баща,Таткото на боговете,Зевс-Юпитер).

2. Тялото му завършва с глава на птица,а птиците във всичките им разновидности са символи и атрибути на Бога на небето Юпитер.

3. В ръката си държи символа на живота Анх (Анкх),а Юпитер е наричан от дедите ни и с името Жива бога (Бог на живота). Самото име Анх (Анкх) означава няколко неща:

-Янк (Янко,Янкул)= Юпитер.
-Акх (без носовката)= Бакх (Баг,Бог): другото име на Юпитер.
-Ах (без носовката)= Бах (Баг,Бог).
-Анг (Танг),откъдето идва и формата Танг-ра*("тюркския" бог на небето,Юпитер).

4. Седи на царски трон като Цар на боговете,има царска осанка и държи атрибути,с каквито са изобразявани понякога фараоните.

   Названието на празника "Хелоуин" пък има единен произход с думата "Холидей" (Коледей,Коледен,Колесен) т.е. Слънчев,но той не се празнува едновременно с днешната Българска Коледа,която също е изместила началната си дата през 1200-те години християнство. Което означава,че древно-Българските традиции в Британия,независимо дали са били внесени от "Фир Болг" или от Катарите (Сатирите) 3 000 години по-късно,са имали твърде силни позиции на Британските острови и е било крайно трудно да бъдат изкоренени. Да не забравяме,че освен тези два празника (Холидей и Хелоуин) нашите деди са оставили още много неща на британците- гайдите,"шотландските" полички (разновидност на Българските кавади),уискито,звука "Ъ" (включително под ударение),лични имена като Мортаг,Угаин,Ган,Беоан (Буайн)=Буян,Умор,Бурис,Етър,Семион и пр.,топоними като Каледония (Коледаня),Борисокане,Дъблин (Дъбилин,Дъблен),Ейре (Яре- Земя на Яреите,на Ариите) и т.н.

  Затова,ако ще празнуват децата ни този "чужд" празник,те трябва да знаят и да се гордеят с древния му Български произход и дори да го прославят пред света като такъв,а техните "инструктори" в никакъв случай да не игнорират тази водеща подробност,която е много по-важна дори от самото празнуване! Тази подробност,както и поучителната божествена генеалогия на Българския Хермес е нужно да бъдат добре опознати от журналистите,които внасят и популяризират този празник у нас- те се нуждаят от това знание,за да преоткрият родното в себе си,а не да се прекланят пред чуждото! Ето защо славата и влиянието на древна България и на нейната хилядолетна култура НИКОГА не трябва да бъдат подценявани,а трябва обстойно да бъдат изучавани и популяризирани пред света.
* Точното значение на теонима Тангра ще разкрием в някой отделен постинг,понеже липсата на яснота около неговата истинска езикова принадлежност и безпардонното му политизиране от страна на червените фалшификатори са станали причина за създаването на невероятно гъста информационна мъгла и огромни разминавания на общоприетите представи с историческата истина.




Гласувай:
29


Вълнообразно


1. nikikm - Предполагам че е
03.11.2014 18:42
така,още повече,че и в моето детство,дълбаехме тикви,правехме страшни муцуни,изрязвахме де, и вътре се слагаше свещ. Днес обаче от празника са направили,празник на садизма,на ненормалното,зловещото и изчанченото!Нищо красиво няма,да не говорим,че зад това не стоят традиции!Говоря за западните изстъпления! Нашето винаги е било някак с повече култура и по-човешко.Благодаря за неочакваната поне за мен,гледна точка за празника Хелоуин!
цитирай
2. audan - Денят на мъртвите
03.11.2014 23:56
Българите см живеели най-вече в умерено--континенталния климат на Северното полукълбо. Затова слънчевият календар ни вършиидакна работа. Аз наричам народите, ползващи този календар Слънчеви народи.

Нашият календар има 12 месеца, но 4 главни точки - 2 слънцестояниия и 2 равноденствия. Те образуват Слънчевия кръст.
Освен тези 4 дати, има още 4. Те разполовяват периодите, разделени от Кръста и образуват Слънчев Х.
4-тата точка на Х-а се пада на 02 ноември. тогава се счита, че границите между Този и Онзи свят се преминава по-лесно. Това е ден за спомен към мъртвите, останала в България като Архангелова задушница.
цитирай
3. shtaparov - така, още повече, че и в моето...
04.11.2014 23:26
nikikm написа:
така,още повече,че и в моето детство,дълбаехме тикви,правехме страшни муцуни,изрязвахме де, и вътре се слагаше свещ. Днес обаче от празника са направили,празник на садизма,на ненормалното,зловещото и изчанченото!Нищо красиво няма,да не говорим,че зад това не стоят традиции!Говоря за западните изстъпления! Нашето винаги е било някак с повече култура и по-човешко.Благодаря за неочакваната поне за мен,гледна точка за празника Хелоуин!

Когато един празник бъде разпространен сред хора от кол и въже,както е станало с този,той се изражда и променя до неузнаваемост,опорочава се и загубва свещения си смисъл,който са вложили в него дедите. Ако искаме да възстановим чистотата му,трябва да върнем колобрите и кукерите в него,а не да го инжектираме с негри,атеисти и пънкари.
цитирай
4. shtaparov - Българите см живеели най-вече в ...
05.11.2014 01:03
audan написа:
Българите см живеели най-вече в умерено--континенталния климат на Северното полукълбо. Затова слънчевият календар ни вършиидакна работа. Аз наричам народите, ползващи този календар Слънчеви народи.
Нашият календар има 12 месеца, но 4 главни точки - 2 слънцестояниия и 2 равноденствия. Те образуват Слънчевия кръст.
Освен тези 4 дати, има още 4. Те разполовяват периодите, разделени от Кръста и образуват Слънчев Х.
4-тата точка на Х-а се пада на 02 ноември. тогава се счита, че границите между Този и Онзи свят се преминава по-лесно. Това е ден за спомен към мъртвите, останала в България като Архангелова задушница.

Да- това становище има смисъл,защото дели сезона на две равни половини,а средата на сезона винаги е била почитана по един или по друг начин от древните Българи. Средата на сезона,който приключва с деня на Новото (зимното) слънце не ще да е била маловажна за древните езичници,но познанията на официалната наука за космологията на древните Българи още са в бебешката си възраст.
цитирай
5. shtaparov - Статията беше на втора страница ...
10.11.2014 03:50
Статията беше на втора страница сред най-популярните статии в blog.bg,но незнайно защо това не излиза тук. Може би защото от 30.10.2014 до 04.11.2014 г. някой или нещо беше бъгнало Блог.Бг и не отчиташе никакви прочитания на нито една статия в нито един блог. И макар да имаше огромно число нови статии,които бяха сред най-популярни с по 0 (нула!) прочита в таблиците,сред които и тази тук,в крайна сметка не виждам това отбелязано горе в полето,което значи че проблемът на Блог.Бг е бил много по-голям,отколкото се мислеше.
цитирай
6. germantiger - Детайл, пропуснат от автора поради незнание или нежелание ;)
14.11.2014 17:36
Впрочем за незнаещите - народа Фир - Болг е поробил, повтарям ПОРОБИЛ тамошните хора според сагите/преданията/легендите, а след това те са се разбунтували, победили и избили народа Фир Болг...

Много след това примерно ирландските земи са 'подложени' на няколко миграции, последната от която е от племена келто-германи - именно техни наследници са днешните жители на Ирландия.
цитирай
7. shtaparov - (Детайл, пропуснат от автора поради...)
15.11.2014 02:11
germantiger написа:
Впрочем за незнаещите - народа Фир - Болг е поробил, повтарям ПОРОБИЛ тамошните хора според сагите/преданията/легендите, а след това те са се разбунтували, победили и избили народа Фир Болг...

Много след това примерно ирландските земи са 'подложени' на няколко миграции, последната от която е от племена келто-германи - именно техни наследници са днешните жители на Ирландия.

Истината е "поради незнание"- детайла за поробването и "избиването" не ми беше известен,понеже нашите преводачи не са го споделили с нас. Но той не променя горното становище: Фир Болг (Хор Болг,Болгхор,Болгхар) са имали по-добри технологии от местните,затова са ги поробили. Касае се за обработката на желязото: докато нашите племена от Балканите са напреднали отдавна в Желязната ера,местните племена (доведени несъмнено от Първия Дионис) още тънели в Бронзовата ера и си платили за това на Четвъртия. Когато навлезли в новата технология,местните си върнали властта,но не успели да унищожат всички Болги,понеже 1000 години по-късно готите (гетите),англите (онгрите),саксите (сакците),ютите (юдите) и дори франките (фраките) отишли да ги търсят там,имайки Британия все още за тяхна земя. Самите Келти (Белти,Балти) са потомци на Болгите,понеже Келти (Балти)= Белти (Белги,Балги),а Белгите са главно племе на Келтите не само според Езиковата археология,но и според Юлий Цезар. Един от най-важните обичаи на Белгите бил да пият вино от черепите на победените си противници,а от тях и от франките звукът "Ъ" се запазил и във Франция. Там той не се изписва,но се изговаря,понеже римските власти не успели да го отстранят напълно,а франките подновили неговата употреба. От Болгите на Островите останало и името Британия (БританиЙа= "БританиЦа")- "Земя на Бритите" (Бризите,Бригите,Блъгите),т.е.- Земя на палеобалканските пришълци.
цитирай
8. martito - Подобни спомени за тиква и за дини ...
17.06.2015 16:08
Подобни спомени за тиква и за дини имам и аз от детството си ....
Много интересен пост.
цитирай
9. shtaparov - Подобни спомени за тиква и за дини ...
18.06.2015 13:59
martito написа:
Подобни спомени за тиква и за дини имам и аз от детството си ....
Много интересен пост.

Българите знаят този обичай от хиляди години: след 1950г. властите се погрижиха постепенно да го изкоренят,а сега ни го внасят вече като "чужд"! Но ние го помним и добре знаем,че той си е НАШ и никакъв друг!
цитирай
10. bojil - Помня този обичай- едновремешната ...
08.07.2015 15:40
Помня този обичай- едновремешната младеж го считаше за демоде и отживелица- вероятно защото не беше вкаран от чужбина,а той си беше наш,чисто наш!
цитирай
11. shtaparov - Помня този обичай- едновремешната ...
05.12.2015 00:06
bojil написа:
Помня този обичай- едновремешната младеж го считаше за демоде и отживелица- вероятно защото не беше вкаран от чужбина,а той си беше наш,чисто наш!

Мисля че той никога не е бил друг освен наш,а другите народи са го приели като част от езическото Българско културно наследство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4850549
Постинги: 269
Коментари: 9099
Гласове: 137469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи