Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2013 23:45 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ ИМЕНА ДИМИТЪР,ДИМИТРИНА,МИТКО И МЕТОДИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 25775 Коментари: 20 Гласове:
50

Последна промяна: 03.03.2014 11:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
КАКВО ЗНАЧЕНИЕ СА ВЛОЖИЛИ НАШИТЕ ДЕДИ В ЛИЧНИТЕ ИМЕНА ДИМИТЪР,ДИМИТРИНА,МИТКО И МЕТОДИ


  Посвещавам това изследване на всички именници в чест на светлия им празник- БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!

  Понеже мнозинството Българи сме предимно християни,много малко от нас знаят нещо за предхристиянската история на християнските имена. А такава е имало- светите апостоли и самият Исус,наречен от своите последователи
Христос,са получили своите имена преди да станат християни. Значи имената,с които те са се родили,първоначално не са били християнски,а после са станали такива. Това се отнася не само за онези светци чиито имена се извеждат от еврейския език,но и за всички останали. Повечето персонажи от Библията също имат предхристиянска история- сред имената от "Стария завет" няма нито едно християнско,т.е. въведено в употреба след появата на Христовото учение,а всички те са ползвани от едни или други народи далеч преди появата на първите християни в началото на I век. Същото се отнася и за мюсюлманските имена- те са ползвани от арабите и от повечето други "семити" далеч преди рождението не само на Мохамед,но дори и на Христос.

  Затова тук ще разгледам произхода и значението на няколко избрани имена и в частност на тези,които са свързани с днешния общонароден празник Димитровден. Заради големия обем на материала ще се спра накратко само върху част от най-древната предистория на цитираните в заглавието имена,както и на някои от техните производни:

1. Димитър (при жените Димитрина): в нашия език е познато още под формите Димитри,Димитрий,Димитрия,Митре,Мите,Мито,Митьо,Митю,Митко,Метко,
Митак и пр.,а в гръцкия език,набеден за негов прародител- под формите Димитриос (Димитрио),Деметриос,Димитри и пр. Името Деметрий обаче е носено от двама македонски царе,което значи,че произходът му е много повече Тракийски т.е. Барбарски (Баргарски),отколкото елински. Съответно Димитър= Дев Матер,а Димитре (Деметри)= Дев-Матри (Бог-Майка,Син на Бога-Майка),което в нашия език се асоциира и с бог Митра,като значението му става Дев-Митра (Бог Митра). Богът Митра (Мъдра,Мадра,Мадара) при нашите деди изглежда не е имал точно установен пол,а е бил по-скоро универсален (мъжки и женски едновременно,какъвто е наследника му Ганимед). Затова Митра означава едновременно и Матра (Матера,Мадъра,Мат-ара= Човек на майка си,Човекът-Майка). Формата Митьо (=Матьо,Матко) е особено показателна,понеже е позната и в Британия (явно донесена там от народа Болги) под формата Матю (Митю),а думата Дев (Бог) е Българска,понеже означава Дув (Дух,в македонските диалекти). От нея иде християнското название Свети дух,носено от второто превъплъщение на Бога.

2. Димитрина= Де-Матрина (Деа-Материна,Дева Материна),или направо Деметрина (родена от Деметра т.е. от Богинята-Майка,или Изповядваща култа към Деметра и респективно към Митра).

3. Митко- умалителна форма на името Мите,което е ползвано под две форми- с ударение на И (виж фам. Митеви) и с ударение на Е (в шопския край),но това не е изменило крайния му смисъл. Съответно Мите= Мате (Матъ= Майка),което се родее и с древно-Българското Вите (с ударение на Е) или още Витан (Видин),означаващо Виден и Вишен,а крайното му значение е Жите (Житъ,Живъ,Житан,Живан),с което стигаме до другото име на Митра-Мадара,а именно Жива (Богът на живота,за който по-рано установихме,че е бил с неопределен пол и в някои езически култове е бил възприеман като богиня на живота. А Богинята на живота не е нищо друго освен Продължителката на живота- Богинята Майка. Самото име Митко означава Метко (Метката),Метоко (Метошко),Матко (Матико,Матецо,Матица),но също Матейко (от личните имена Мате- виж името на Павел Матев,Матей,Матейчо и пр.),а негови архаични форми са Тракийските имена Метоко (Метко) и Меток (Митак= Матек). В корена "Мит" (Мат,Матъ,Мажъ,Мъжъ и пр.) се крие думата Вит (Витален) т.е. Жит (Жив,Живот),а Майка= Матка (с преход Т-Й). Другите Тракийски форми на името също са лесно обясними,понеже Аматок (Амадок)= О`Митак ("Митак" с протеза,както Омортаг= О`Мардук).

4. Методи (другаде Мефодий,Методиъс и пр.): това име,както установи "Анализът",е тясно свързано с горните три имена,макар паметта на съответния светец да се чества не на 26-ти октомври (по нов стил),а на 11-ти (24-ти) май. Защо е така,виждаме от другите форми на името- Меди (при Траките Медок),Мето (Мито,Мато,Матъ),Метошко (със значение Матушко и Митачко),а съкратената му форма Тодьо (Татьо) има същото значение като едно от производните на названието "Матец",а именно "Атец" (Отец). Крайното му значение е "Родител,Прародител,Предтеча,Праотецъ",а също "Поклонник,последовател на Богинята-Майка и на Бога-Баща". Гръцките и съвременните му форми Методиос и Методио (Методий) са производни именно на това предгръцко име,но дори и те имат древно-Български предшественик,понеже Методи (основна форма на името)= Метота (с "пра"-Българско окончание "-ота",носено от имена като Енравота,Драгота,
Страхота,Тихота и пр.)- виж http://vbox7.com/play:1d5f743e&r=emb и http://www.eurochicago.com/2012/05/kakie-bli-kirill-i-mefodiy/ ,а значението му е Maтята (Матеца,Мамеца) и Матица,но също Атята (Татята,Таткото) и Атеца (Татеца,Отеца,Отецъ,Бог-Отец). От което става ясно,че двуполовият бог Жива ("Шива"),носещ десетки различни имена и епитети,е можел да се превъплъщава (преражда) от мъжки в женски и от женски в мъжки бог,а различните му имена са можели да добиват мъжко или женско окончание в зависимост от конкретния случай.

  С това изследване изведнъж лъсва древният предгръцки или по-точно Барбарски (Баргарски) произход на цитираните имена. Затова името Деметра се припознава и в минойските таблички под формата "Да-ма-та" (Дьа-Матьа,Деа Матца,Дева Майца),а произходът на думата "Майка" и на нейните производни в останалите европейски езици е обявен за индоевропейски. А "индоевропейски",както вече знаем,е синоним на древно-"Барбарски" (Баргарски).

  Културното наследство,оставено от нашия народ на човечеството е безкрайно. Макар и непризнато до момента,то още е пред нас и ни предизвиква всеки ден да го разкрием и популяризираме пред света,за да не остане в ръцете на безскрупулните чужди приватизатори,които няма да ни го върнат без борба. Векове са минали от времето,в което са могли безнаказано да си го присвояват без да им се държи сметка за това. Но днес ние Българите отново надигаме глави и се отърсваме от "робската психика",която се опитваха да ни насаждат турци,комунисти и банкери,и започваме да търсим СВОЕТО! И няма да се откажем,докато не бъде възстановена справедливостта,на която нашите деди толкова държаха и за която проливаха кръвта си!





Гласувай:
51


Вълнообразно


1. mt46 - Може ли
27.10.2013 07:59
Димитър и Димитрина да имат връзка с 2 метра?...
Поздрав!...
цитирай
2. shtaparov - Димитър и Димитрина да имат връзка с ...
27.10.2013 13:00
mt46 написа:
Димитър и Димитрина да имат връзка с 2 метра?...
Поздрав!...

По-скоро думата "Метър" иде от "Матер" (мярка за измерване на земята,която е атрибут на Богинята-Майка). А числото "две" несъмнено е произлязло от името на Втория бог Деус Питар (Девус [Дев] Патер,Бог-Баща). Сиреч: от имената на Бога-Баща и Богинята-Майка са били произвеждани най-различни производни и епитети,които с течение на времето са прикачвани към все нови и нови понятия,затова между новите понятия понякога съществува прилика,дължаща се на единния им,но непонятен на днешните монотеисти произход. Здраве и късмет!
цитирай
3. get - - Ще си позволя да повторя, казаното от мен в един стар спор с дежурният ми опонент Вулгарис :))
27.10.2013 17:16
mt46 написа:
Димитър и Димитрина да имат връзка с 2 метра?...
Поздрав!...


- В "гръцка" митология, имаме три богини на Съдбата с общо наименование Мойри (пояснение в скобки) относно етимология за названието, че идвало от Меря-Измервам живота на новородените ?!
- В гръкият обаче ? ... думата за мярка-меря е "metron" - тоест, българската "меря-мера"(последното в смисъл "землище") е много по-близко, като форма до по-старото "мойра" ?!
- Така че, "2-та метра"(вероятно кубични) следва да се съотнесе до по-близкото смислово гръцко значение сила-промяна ?! ... но тези "два метра", могат да се тълкуват и през значението МЕНЯ(променям) на гръцки "menos", което има двойнствено значение - промяна^сила ? - от там Цикли на луната, като измерител на природни цикли (в земно проявен вид)?!
Тъй като в старо"гръцки": "mene" е означавало "moon"(луна) ; "menos" означава "month"(месец). Тук имаме подобие, както и при синонимните в българският Месечина - Месец ?!

- Така че, думата заместител "MOIRA" в съвремен гръцки е PEPRO'MENE (съкратена форма на смислово близкото в български език) до: "Пред^опре^делено" ... да стане !

- Успех в търсенията ви !
цитирай
4. bezistena - „ С това изследване изведнъж лъсва ...
27.10.2013 18:34
„ С това изследване изведнъж лъсва древният предгръцки и по-точно Барбарски (Баргарски) произход на цитираните имена“.
Абсолютно верно и категорично неоспоримо заключение,аргументирано академично!
Посоката е верна и правилна,но заговорниците срещу Българите и душманите ни въобще няма да обърнат внимание на научно издържаните доказателства за първичността на Българската култура и цивилизация в конкретния случай,затова тия доказателства ние ще внесем във върховния Божи арбитраж,допълнително разсекретени със Свещеният шифър до крайната Божествена семантика.

Благословен си,Приятелю!
цитирай
5. shtaparov - Димитър и Димитрина да имат връзка с ...
27.10.2013 23:15
get написа:
mt46 написа:
Димитър и Димитрина да имат връзка с 2 метра?...
Поздрав!...


- В "гръцка" митология, имаме три богини на Съдбата с общо наименование Мойри (пояснение в скобки) относно етимология за названието, че идвало от Меря-Измервам живота на новородените ?!
- В гръкият обаче ? ... думата за мярка-меря е "metron" - тоест, българската "меря-мера"(последното в смисъл "землище") е много по-близко, като форма до по-старото "мойра" ?!
- Така че, "2-та метра"(вероятно кубични) следва да се съотнесе до по-близкото смислово гръцко значение сила-промяна ?! ... но тези "два метра", могат да се тълкуват и през значението МЕНЯ(променям) на гръцки "menos", което има двойнствено значение - промяна^сила ? - от там Цикли на луната, като измерител на природни цикли (в земно проявен вид)?!
Тъй като в старо"гръцки": "mene" е означавало "moon"(луна) ; "menos" означава "month"(месец). Тук имаме подобие, както и при синонимните в българският Месечина - Месец ?!

- Така че, думата заместител "MOIRA" в съвремен гръцки е PEPRO'MENE (съкратена форма на смислово близкото в български език) до: "Пред^опре^делено" ... да стане !
- Успех в търсенията ви !

Да: Мойра=Мяра (Мера,Мярка),а Мерене= Верене (Сверене,Сверяване). От което излизат още епитети на древните богове: Верният,Неизменчивият (т.е. Вечният),Постоянстващият. Които имат връзка със същото божествено название: Митра (Мадра)= Михра (Михрам,Бахрам и пр.),от където стигаме до Мира (Мера,Вера,Мяра,,Вяра и т.н.). А оттук се вижда и синкретичната връзка между Митра и Слънцето,която древните са зафиксирали,понеже Верен= Горен (Горещ,Горящ),Голем,Жарен (Жарещ,Журящ),Парен (Парещ),Пален (Палещ),Велен (Велящ),Велек (Велик) и т.н.,които до един са епитети на Слънчевия бог. А синкретизмът е бил ежедневна практика за нашите езичници,вярващи в магиите,прераждането и превъплъщенията.
Относно гръцката мярка "Метрон",тя се "превежда" (по-точно обяснява) директно с нашето Мъдрон (извършвам нещо мъдро,нещо недостъпно за необразованите),което идва от името на Бога Мъдра (Мадара). А думата за Луна,която в гръцки е Мене а в английски Мун,идва от "индоевропейските" (т.е. от нашите) думи Маме и Мам,които са част от названията на Богинята-Майка,асоциирана най-често с Луната.
цитирай
6. shtaparov - „ С това изследване изведнъж лъсва ...
27.10.2013 23:29
bezistena написа:
„ С това изследване изведнъж лъсва древният предгръцки и по-точно Барбарски (Баргарски) произход на цитираните имена“.
Абсолютно верно и категорично неоспоримо заключение,аргументирано академично!
Посоката е верна и правилна,но заговорниците срещу Българите и душманите ни въобще няма да обърнат внимание на научно издържаните доказателства за първичността на Българската култура и цивилизация в конкретния случай,затова тия доказателства ние ще внесем във върховния Божи арбитраж,допълнително разсекретени със Свещеният шифър до крайната Божествена семантика.
Благословен си,Приятелю!

Благодаря- оценката ти е много хубава,радваща и приятна: сполай!
цитирай
7. get - - От близо година, силно ме интригуват трима светци - символика, функции и смисъл(сакрален) !
28.10.2013 21:56
- Единият от тях ива директна връзка - към разглежданата тема за Дея Матер ?! - тоест св.Димитър ?
- Та тръгнах в диренията си, от едно изображение от 15-ти век, в църквата на с.Добърско и обясненията на Calvert Watkins лингвист, който се опитва да изведе етимологията в името на Дневната Богиня - Дея Матер ... Димитра ?
- Накратко ! - той приема че първата част от Матер, тоест частицата "Ма" идва от звукоподражателното, издавано от детето-кърмаче "Ма" ... обратната форма, е с която го приканват(го подмамват да яде, ако сте забелязали в българският е Ам-Ам :)) ?
- Най старата форма(запис, на думата) е от 14-ти век, пр.н.е., звучащо в Микенски:"ma-te-re" !
- Тази втора част: "te-re" ... обичайно от нея извеждат, думата за "земя-TERRA(Lat.) ... дало още в Vulgar Latin *terranum, от Latin terrenum "land, ground" превеждащо се:"dry land"(суха земя-суша) - Но ? - В санскритското:"tarsayati" и авестийското:"tarshu"- "dry-сухо/ша" то още, има значение и на, "solid-твърд;здрав(?).
- Това ме накара да продължа в издирването си и открих, че относно втората, стояща в името "Ма^трона" (?) ... даваща понятието "трон", същото идва от "throne" (n.), което произлиза от PIE *dher(е) - "to hold, support"(държа, подкрепям) ... тоест това отговаря на старобългарска форма, проявяваща се и в църковно-славянският "ДЕР(г/ж)ати" ... със значения "държа" или "дърпам" ?!
- Апропо ! - "Матрона" е документирана от латински автори, като женско божество от Келтският пантеон - (в частност покровителка) на р.Марна !
- Имаме и още една друга производна "пазя" ... подобно на името на тази(богиня ?), която елините са омаскарали ... тоест от по-старата и вероятно не-тяхна(!) крито-минойска култура ... Ето я ! - на тази картинка, БОГИНЯТА ? - http://www.theoi.com/image/T33.2Pasiphae.jpg

- ПоЗдрави и успех ... на именниците и останалите любознателни читатели !
цитирай
8. shtaparov - Тия думи са лесно тълкуваеми:
29.10.2013 11:19
Тия думи са лесно тълкуваеми. Матера= Мажара (Мъжара,т.е. Мъжена,Омъжена,Имала си работа с мъж),както и Мат-Ара (Майка-Човек: наречена така,за да не бъде обърквана с Богинята-Майка). Докато Тера= Къра (Къръ),Кала (Калъ- с преход Р-Л),която в тези две форми е една от първичните прадуми на "индоевропейците" заедно с още една думичка,която не ми се иска да споменавам тук. Думата Кал (Кир,Кър и пр. ...) е във връзка с думите Канар (Канара),т.е. Кам-Ар и Камняр (Каменар),т.е. "Камък" + суфикса "ар" и Хем-ар,но също с думите Чер (Черен) и Хор ("египетски" бог,чието име при пра-Българите е звучало по много близък,но не напълно идентичен начин),които са едни от най-древните названия на Бога на нощта- Сатурн или Крон (Црън). Той се асоциира и с Бога на гърма разбира се,понеже "Крон" означава и Гръм,а чрез него: и с Мадара-Митра (Мъдъра-Матера). Във връзка с това е също думата Земела ("Семела"),т.е. Земара (Земя-Ара) и Женара (Жена-Ара). А думата "Солид" означава Солич (Слънчев),Жълът (Жлът,Жълт) и Золат (Злат,Златен),идвайки от името на Слънчевия бог,а Матрона= Матрина (Материна). Самото име Марна при това положение означава Матрна (с пропуснато Т),или дори Майарна (Матарна: Река,посветена на Богинята-Майка). Думата "Държа" иде от Действеното семантично гнездо и освен всичко друго,крайното му значение е Върша (Извършвам нещо). Като тази дума също не е случайна- тя пък иде от думата Въртя (Кържа,Кръжа),представляваща функция на Слънчевия бог Хърза (Хръза),
чиято работа е да се върти по небето всеки ден,да кръжи по него и да се скрива "отзад",за да се появява "отпред".
цитирай
9. germantiger - ЗА
29.10.2013 16:08
Всеизвестната "версия" е богинята Деметра - ако добре помня на плодородието и "оттам" именната традиция. Разбира се, това може да е грешно и в случая да си прав.

Аз благодаря за споменаването на името ми и праздника ;)
цитирай
10. nikikm - Приеми го,
29.10.2013 23:17
mt46 написа:
Димитър и Димитрина да имат връзка с 2 метра?...
Поздрав!...


като шега,отговорът ми Деметра,пък Щапаров да каже! На мен така ми хрумна!Поздравления Щапаров и се радвам,като дойда тук,да намирам Хор-а,които считам за приятели!
цитирай
11. shtaparov - Всеизвестната "версия&q...
30.10.2013 08:19
germantiger написа:
Всеизвестната "версия" е богинята Деметра - ако добре помня на плодородието и "оттам" именната традиция. Разбира се, това може да е грешно и в случая да си прав. Аз благодаря за споменаването на името ми и праздника ;)

И двамата сме прави приятелю: Деметра (Димитра) е споменато от мен по-горе като един от първообразите на името. Но в официалните справочници трудно ще намериш справка,която да указва откъде произлиза и какво означава името Деметра (Деа-Матра). Да не говорим пък за името Деа (Дева). Здраве и късмет!
цитирай
12. shtaparov - Знам че е шега,но го приемам и на сериозно: нека хората да знаят откъде идват приликите
30.10.2013 08:23
nikikm написа:
mt46 написа:
Димитър и Димитрина да имат връзка с 2 метра?...
Поздрав!...

като шега,отговорът ми Деметра,пък Щапаров да каже! На мен така ми хрумна!Поздравления Щапаров и се радвам,като дойда тук,да намирам Хор-а,които считам за приятели!

Сърдечни поздрави приятелю!
цитирай
13. get - - Прощавай Щапаров, но тръгвайки да разяснявам етимологията на името ... това бе продиктувано и от ФАКТА ... ?
30.10.2013 12:11
shtaparov написа:
germantiger написа:
Всеизвестната "версия" е богинята Деметра - ако добре помня на плодородието и "оттам" именната традиция. Разбира се, това може да е грешно и в случая да си прав. Аз благодаря за споменаването на името ми и праздника ;)

И двамата сме прави приятелю: Деметра (Димитра) е споменато от мен по-горе като един от първообразите на името. Но в официалните справочници трудно ще намериш справка,която да указва откъде произлиза и какво означава името Деметра (Деа-Матра). Да не говорим пък за името Деа (Дева). Здраве и късмет!

... съществуване на древни коренови думи в българският език(дори и в момента) КОЕТО ГО ПРАВИ ДРЕВЕН до степен че ? - Може да го отнесем до времево-езиков пласт ПО-СТАР от ЕЛИНСКИЯТ, който ни натрапват, като един от най-старите в протоЕВРОПА - Която е на Балкани ?!!

- Това се пътвърждава и от анализа на втората част от името на Деа Матер(Деметра) - Това е калка на мъжкият бог консорт Део(Тео) известен и като, Жиу-Зеу(Зевс) - И двете, от тези НАЙ-СТАРИ ФОРМИ на изписване-изговаряне на ТЕОнима ... същите могат да се обяснят и през съвременен български език - Първата е ДЕН(Де(н)ю - Деян) ... втората си е едно към едно Жив(Же(л)ю-Живка/о)
ЗАБЕЛЕЖКА: В скобки давам и лични имена, производни от тези тео-нимни НОРМИ/форми !!
- В по-късно време, тези наименования се корумпират(изменят) и се обръщат в едва ли не(?) "лично" име на конкретният бог - а на практика не е така, това са негови ФУНКЦИИ и от там свойства ... от което идват епитетите на съответният бог ?!
- Както примерно Жиу-Жиуа-Жива ... даващо още и във ВЕДИчески пантеон бог Шива(е Жив-Живот !) ... Ако почнем да четем, писаниците на дравидите(които на практика са ПРОФАНИЗИРАЛИ) по-стари вярвания и НАИМЕНОВАНИЯ - заети от ЧУЖД тям поизход ... Познайте Какъв ??!
- Поради това, давам примери с етимология ... да покажа едни ТОЛКОВА СТАРИ взаимовръзки между този прото-език и народ ... черти от който намираме и в НАШия (!) съвременен български език ... а вероятно и хора ?!

- ПоЗдрави !

П.П.
- На последно, но не и по-важност място ... искам да отбележа Щапаров, че все още в руските Исторически учебници ... бъдещата интелегенция на Русия я учат на СЛЕДНОТО(?):
" В истории есть немало примеров, когда народ заимствует свое имя совсем не от того предка, от которого наследует язык и материальную культуру, причем комбинации тут могут быть самыми различными. >Славяноязыческие><< болгары носят имя >>ТЮРКСКОГО ПЛЕМЕНИ<<, в VII в. создавшего на Балканах первое Болгарское царство и бесследно растворившегося среди славянских племен, составляющих большинство его населения. При этом, отмечают авторы, в их материальной культуре весьма заметно присутствие третьего этноса — древних фракийцев, эллинизированных во времена Римской империи.(…)"
- Забележка: Това препечатвам от учебника за руските ВУЗ-ове утвърден от 1997 г. от тяхното Минпросветы ?!!
цитирай
14. germantiger - ...
31.10.2013 00:13
Аз въобще не участвам в дискусията с мое мнение, защото по темата нямам такова - не съм се замислял. Просто споменах да я наречем официалната, всеизвестната или приетата (и евентуално изследвана доколко не знам "версия"). Споменах я, защото не я видях ясно посочена в постинга (не е и задължително да я посочваш, разбира се).

Иначе казано - аз не приемам елинската или друга версии, просто добавих, а защо името на страогръцки е Деметра също не знам и дали е "изведено" нямам представа. Не съм го срещал обяснено, както и ти споменаваш, че не.
цитирай
15. shtaparov - Аз въобще не участвам в дискусията с ...
31.10.2013 01:16
germantiger написа:
Аз въобще не участвам в дискусията с мое мнение, защото по темата нямам такова - не съм се замислял. Просто споменах да я наречем официалната, всеизвестната или приетата (и евентуално изследвана доколко не знам "версия"). Споменах я, защото не я видях ясно посочена в постинга (не е и задължително да я посочваш, разбира се).
Иначе казано - аз не приемам елинската или друга версии, просто добавих, а защо името на страогръцки е Деметра също не знам и дали е "изведено" нямам представа. Не съм го срещал обяснено, както и ти споменаваш, че не.

Погледни т.2 и ще я видиш Деметра,а още по-долу- и нейният крито-микенски предшественик Да-ма-та. Не съм я отделно и специално споменал,понеже името Деметрио (Димитрио),макар и намиращо се в ясна връзка с нея,иде от нейния мъжки аналог (нейното мъжко превъплъщение). Дори в гръцката митология е споменато,че тя всеки сезон мени характера си,а това е далечен отглас от предгръцките вярвания,в които тя е меняла природата и дори пола си. Което не й е попречило да си остане божествен прародител разбира се,понеже Мат= Маж,а Матец= Атец (Отец). Сиреч: древните богове са били за нашите деди и майка,и баща- оттам иде нашето "Ти баща,ти майка!",което не е било обида,а голяма чест за онзи,към когото е отправено.
цитирай
16. shtaparov - До get
31.10.2013 01:27
Да приятелю: известни са ми взаимовръзките Деус-Теос и Зеус-Зевс,да не говорим за прародителя на Българите Зиези,наричан още Зйевус (Зйевс) и носещ още много други подобни имена,на които не ми се иска подробно да се спирам докато не дойде времето за това.
цитирай
17. ishchel - Винаги съм мислила,
01.11.2013 21:08
че връзката е Деметра - Деметриус, Димитър:), но явно това е доста опростен подход към етимологията...
Поздрави!
цитирай
18. shtaparov - че връзката е Деметра - Деметриус, ...
06.11.2013 00:22
ishchel написа:
че връзката е Деметра - Деметриус, Димитър:), но явно това е доста опростен подход към етимологията...Поздрави!

Да- тази връзка е несъмнена но не решава проблема,пожеже не дава отговор на въпроса откъде идва и какво означава името "Деметра".
цитирай
19. demograph - Поздрав македонче!
23.11.2013 00:24
Ще си го копна това и ще го подаря в луксозна рамка на Моята Димитрийка.
Макар и образователен, постинга ти е тъжен.. Особено последното изречение. Всичко свърши...
цитирай
20. shtaparov - Ще си го копна това и ще го подаря в ...
23.11.2013 12:10
demograph написа:
Ще си го копна това и ще го подаря в луксозна рамка на Моята Димитрийка.
Макар и образователен, постинга ти е тъжен.. Особено последното изречение. Всичко свърши...

Да,но много от Бесарабските Българи все още запазват високата си раждаемост,присъща отколе на нашите деди.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815097
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи