Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2013 01:03 - НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ БАКАЛАВЪР И МАГИСТЪР- БИВШИ ЖРЕЧЕСКИ ТИТЛИ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 17430 Коментари: 32 Гласове:
65

Последна промяна: 11.11.2013 17:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БАКАЛАВЪР И МАГИСТЪР- ЖРЕЧЕСКИ СЪСЛОВНИ ТИТЛИ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ

  Пореден шок за Българо-мразещите поднесе "Анализът" тези дни,
установявайки окончателното значение и смисъл на световноизвестните научнообразователни степени БАКАЛАВЪР и МАГИСТЪР. Феноменалните резултати от тяхното проучване респектираха дори мен и причиниха дълбок размисъл върху огромната роля,която религиозните възгледи на нашите деди са изиграли преди повече от 1000 години при сформирането на Западната цивилизация. Ето сухите факти по въпроса,обясняващи защо тези титли са били толкова важни за онези "пра"-Българи,които са изповядвали езическа религия:

1. Бакалавър (Бакалавро)= Боколовър (Бо-Колобър,Бо-Колобро: висока жреческа титла при Аварите,които са "пра"-Българско племе,установило се в земите на Панония или днешен Банат преди близо 1500 години). Както виждаме,в този си вид тя представлява висша жреческа степен,образувана от известната ни жреческа титла Колобър (Калушар,Колесар,Хъръзар,Жрец на Слънцето) и представката "По",с която значението й става По-Колобър (Голям или Велик Колобър,"Шеф" на колобрите),Поп-Колобър (Тат-Колобър,Бат-Колобър,Вод-Колобър),сиреч- Таткото (Папата,Господарят,Водачът) на Колобрите или Главният Слънчев жрец. Тази жреческа титла е била много висока наистина,но както ще видим по-долу,нашите деди са имали по-висока титла дори и от нея:

2. Магистър= Магищар (Маг: Жрец на Небето,Жрец на Седемте богове)! Защо тази титла е по-висока от предходната? Защото Колобърът (Калушарят) е жрец на Слънцето,което е само един от Седемте главни богове,а Магът (Магищарят) е жрец на всичките седем богове взети заедно- Слънцето,Юпитер,Сатурн,Марс,
Венера (Звезда-Вечерница,Зорница),Хермес (Меркурий) и Месец (Луна),заедно с техния сюзерен Небето и с намиращите се по него звезди- Полярната звезда,Сириус и т.н. Което означава,че древният езически жрец,за да стане Маг (Магищар),първо е трябвало да стане свещеник на някой от изброените седем богове,по възможност на най-главния,и едва след натрупване на достатъчно опит и знания е получавал правото да се яви на изпит за повишение,което да го направи жрец на върховната Седморка. А повечето Българи,както знаем от ранносредновековните арабски летописи,са били от религията на Магите,чието по-късно проявление е Зороастризма.

  Аварите не са били чужденци в нашата империя- бидейки едно от многото "пра"-Български племена,те са имали владетелска титла "Каназауци" (Каназ а-уци [а-буджи]),която е идентична с нашата "Канасубиги" (Канас у-биги). Това става особено ясно когато видим,че Авари= Бавари (Багари),Ивери (Ибери),Азери и Кубери (Поклонници на Бога на плодородието Кубера,наричан оше Купала [Кибела],Кабира [Кабиръ] и Кавара [Каваръ]). А титлата Магистър,използвана в римското държавно управление,е била наистина много висока и важна,но нейното задължително заемане от представители на жреческото съсловие изменя на първоначалния си замисъл,когато латините налагат елинистично устройство на римското общество и се дистанцират от много свои древни обичаи,за да приемат гръцките.

  Следвайки този път в крайна сметка установяваме,че днес вече са известни три висши духовнически титли на нашите езически предци:

1. Жреци на Слънцето- Колобри (Колобъри,Калушари,Коло-гури,Слънце-хора). Точният смисъл на титлата е Коло-хури (Слънцехора,Служители на Слънцето [на Слънчевия бог]). От нея произлизат съвременните Български думи Колебание (раздвояване на съзнанието,клатушкане между две мнения,клатушкане на предсказателната колобърска Розета),Поколебаване и пр.,а в някои съседни земи,обитавани някога от големи маси Български бежанци или преселници,тя също е добре застъпена- областта Калабрия (Колобрия) в Италия води името си точно от нея,понеже някога се е намирала само на 75-80 км от България.
2. Жрици на Венера (Вещера)- Вещерки (Вестарки,Весталки [с прех.Р-Л],Вечерки [Жрици на Звездата-Вечерница]),а жреците на Венера,доколкото такива е имало,несъмнено са се наричали Вещери и Вечери. Точното значение на думата Вещери (Веч-щери,Вещ-гури) е Везд-хури (Звезд-хора,Звездни хора,Служители на Звездата-Вечерница). Думите Вещери и Вещерки се срещат и днес в народните говори което предполага,че култът към Венера е бил по-слабо популярен сред нашите деди от култа към Слънцето,затова е бил по-малко преследван и споменът за неговите жреци е могъл да оцелее,без да бъде напълно заличен.
3. Жреци на Небето и на Седемте главни богове,които живеят на него- Магищари (Магистъри,Магистри,Мага-гури,Магове). Името им е във връзка с гръцкото "Мега" (Голям,Велик),но явно гърците са взели тази дума от Белазгите а не сме я ние получили от тях,понеже Мега= Мога и Многа (Могъщ,Многоможещ човек),а Маг= Мог (Могъщ,Можащ,Можещ) и Бог (Божествен,Богоподобен). Точното значение на цялата дума Магищари (Маги-стари,Магич-ари,Мага-гури) е Мага-хора (Мога-хора,Може-хора,Могъщи хора,Можащи хора,Магьосници),а също и Боги-хора (Служители на Бога,Бога-гури,Богури,Богари),което е пряк синоним на нашето народностно име. Странен феномен открива езиковата археология,когато се опита да реставрира титлата,носена от водача (господаря,папата) на Маговете,понеже получената дума По-Маг (Помаг- изговаря се като "Помак") звучи твърде познато за днешните ни сънародници и обозначава една от многото Български племенни групи (понастоящем ислямизирана),обитаваща предимно Родопите- планина,известна със своите прочути езически храмове в древността. Което изглежда отговаря на въпроса за произхода на наименованието "Помаци". И това е може би причината,поради която закодираните във "Веда словена" (коректно име- "Веда Българа") религиозни и космогонични знания се откриват във фолклора не на другите области а именно на онези,които и днес се обитават от Помаците.

  Тези три жречески титли кореспондират помежду си чрез своите окончания,които при нашите деди изглежда са изговаряни най-често като -шари,-щари и -щери (Калу-шари,Маги-щари и Ве-щери,в ж. род Вещерки),и всяко едно от тези окончания означава Хора (Хари,Ари и Гури) в нашия език. Когато една от тези титли попада у латинците,които не могли да изговорят и изпишат звуковете Щ и Ш,тя се изменила леко и добила онзи вид,който е позволявал безпроблемното й ползване от тях.


  Както виждаме от приведените примери и от авангардния световен опит,титлите Боколобър и Магищар твърде често са вървели ръка за ръка,а популярността им е била наистина огромна,щом е успяла да запази спомена за тях до наши дни. Днес те се ползват за обозначаване на две поредни образователни степени,но в древността статутът им не е бил много по-различен,понеже жреците също са били назначавани след продължително и тежко интелектуално обучение,както и след съответен изпит. Което се подразбира от текстовете на древните летописи,твърдящи че при Българите степента на благородството и градиента на заеманата държавническа длъжност се определяли по-често от дарбите,достойнствата и заслугите на човека,отколкото от неговия произход или богатство. Което значи,че от езическите ни жреци се е очаквало да знаят наизуст датите на всички религиозни празници,древните митове и епоси,детайлите на всички обичайни ритуали и множество трикове подобни на днешните фокуси,целящи ежедневно да затвърждават вярата на хилядите поклонници в могъществото и силата на почитаните от тях богове. Затова днес факирите и фокусниците често биват наричани МАГОВЕ- понеже владеят част от тайното религиозно изкуство на нашите предци. Затова и образователната титла на днешните Магистри е по-висока от онази на Бакалаврите- понеже са успели да станат "магьосници" в своята професия.

  Но защо християнството не е успяло да унищожи спомена за тези водещи езически титли в европейските общества? Обяснението е просто: те са се "интегрирали" лесно в новата религия,когато техните ползуватели стават християни,но не се отказват от високото положение в обществото,което са имали преди това. В "буферния" период между приемането на християнството и неговото окончателно утвърждаване,който е могъл да трае от един до няколко века,е имало достатъчно място за битуване и оцеляване на много езически реликтови култове,титли и обичаи. Виждаме например титлата Капкан (Кавхан),запазена у нас като фамилно име до XV век,макар употребата й като държавническа титла да е преустановена още в XI век. Висшите титли на нашите езически жреци обаче не са успели да оцелеят безпроблемно у нас,което се дължи на следните няколко причини:

1. Налагането в България след 1018 г. на войнстващо "византийско" православие,което се е постарало да заличи голяма част от спомена за езическото минало на народа ни.
2. Бягство на милиони наши сънародници към Западна Европа от религиозните преследвания на Вселенската патриаршия. По онова време инквизицията още не е съществувала,а папската институция е била далеч по-толерантна към нашето арианско християнство от своята православна посестрима в Константинопол.
3. Инфилтриране на голяма част от Българите-катари в различни католически религиозни ордени и особено в Ордена на тамплиерите,който до голяма степен е бил тяхно дело и инициатива,целяща да събере заслуги и да омекоти негативните реакции на папата към техните неканонични от гледна точка на католицизма вярвания.
4. Прогонване на милиони Българи от родината им по време на многовековната османска окупация,съпроводено с периодични масови потурчвания и ислямизиране на големи части от Българското население. Известно е например,че останалите в България богомили (катари,павликяни,гностици,ариани и пр.,а явно и По-Маги [Помаки,Помаци]) особено лесно приемали исляма поради значителна близост с неговите възгледи за Божествената и човешката природа и по-голямата му толерантност към техните особени религиозни предпочитания.

  Така или инак тези титли променили съдържанието или понижили статуса си в България,докато на запад тяхната слава процъфтяла благодарение дейността на тамплиерите и на първите университети,които били основани като религиозни училища от висшия духовнически клир. Защото много от клириците били преки наследници не на кого да е,а на онези родове,от които традиционно били излъчвани бившите езически жреци,а те желаели да запазят своето заварено високо положение в бързо християнизиращите се европейски общества. Така забравената и отречена от "варваризираните" западноевропейци римска титла "Магистър" била възкресена от нашите преселници и получила нов живот,но вече неразривно и неслучайно свързана с напълно непознатата за древните римляни титла "Бакалавър".

  Неоценимите заслуги на нашите деди за сформирането на световната цивилизация са огромни- в пъти по-големи от онези на гърци,египтяни,евреи,китайци,римляни и индийци. Наше задължение и право е да разкриваме истината за тях,да я рекламираме и популяризираме пред света,да я пазим и високо да я ценим. За да стане това обаче,е нужно просвещение- без него каузата на народа ни е изгубена! Просвещението и изваждането на приспания народ от летаргията ще ни помогнат да стъпим отново на пътя към славата и просперитета,за постигането на които е нужно да притежаваме съответното на тях достойнство и самочувствие. Самочувствие,за което имаме покритие повече от достатъчно,но мнозинството от нас все още не го осъзнават. Загова е нужно всеки Българин да се бори ежедневно за разбуждането на приспания от 70-годишното потисничество народ,който ще заслужи своята съдба едва тогава,когато победи силите на злото и стъпи отново на Пътя към Доброто.





Гласувай:
65


Вълнообразно


1. batogo - !!!:)))Поздрав за постинга!
02.10.2013 08:21
Подкрепям изцяло призива ти всеки буден българин да помага както може за събуждането на себе-уважението и за обединяването на народа български...
цитирай
2. krisdimaryana - Поздравления
02.10.2013 09:41
Поздравления! Много вярно! Трябва всички българи, а и всички хора в целия свят да узнаят това!
цитирай
3. shtaparov - Подкрепям изцяло призива ти всеки ...
02.10.2013 21:38
batogo написа:
Подкрепям изцяло призива ти всеки буден българин да помага както може за събуждането на себе-уважението и за обединяването на народа български...

Радвам се за това и се надявам,че един ден властите ще променят лъжливите учебници по история,за да почнем най-после да произвеждаме патриоти в родните училища.
цитирай
4. shtaparov - Поздравления! Много вярно! Трябва ...
02.10.2013 21:39
krisdimaryana написа:
Поздравления! Много вярно! Трябва всички българи, а и всички хора в целия свят да узнаят това!

Длъжни сме да се постараем да го разберат! Ако ние не се погрижим за себе си,нима те ще се погрижат за нас?
цитирай
5. rumenige - България е страна велика на горд народ, нека го докажем и в 21-ви век.
03.10.2013 15:47
все по често срещам нови и нови българи обичащи род и родина, бит и култура, стремящи се да живеят близо до природата изграждащи ново поколение осланящо се на добродетели. Масовката няма да се измени за ден или година, но пък всеки ден откривам нова душевна комбина ;)
цитирай
6. shtaparov - ...България е страна велика на горд народ...
03.10.2013 18:27
rumenige написа:
все по често срещам нови и нови българи обичащи род и родина, бит и култура, стремящи се да живеят близо до природата изграждащи ново поколение осланящо се на добродетели. Масовката няма да се измени за ден или година, но пък всеки ден откривам нова душевна комбина ;)

Когато патриотичната ни фракция стане мнозинство,положението на окопалите се в обществото крадци и мошеници,плануващи да останат не 70,а още 170 години във властта,ще стане неудържимо! Никой патриот не иска да бъде управляван от чужди лакеи,а за него е унизително самото присъствие на простаци и мошеници във високите етажи на властта!
цитирай
7. leonleonovpom - Поздравления! Има логика, не е ...
03.10.2013 22:43
Поздравления!
Има логика, не е стандартен комплимент, на тълкуванията ти.
И ние сме дали нещо на Европа, не сме чакали на подаяния!
Безспорно има силно движение на българи на запад
Не е само Ронсар от великите! И те са дали своя отпечатък върху живота там с присъствието си!
10 % от италианците например са с фамилии, свързани с България или български произход!
цитирай
8. demograph - Страхотен постинг ЩАПАРЕ!!!
03.10.2013 22:52
Поздравявам те е малко да се каже. Оставям думите които коментираш толкова разбираемо. Като цяло е много образователен.Ти ставаш Камбана на българщината...! Успех и вдъхновение братко.
цитирай
9. shtaparov - Поздравления!Има логика...
04.10.2013 01:16
leonleonovpom написа:
Поздравления!
Има логика, не е стандартен комплимент, на тълкуванията ти.
И ние сме дали нещо на Европа, не сме чакали на подаяния!
Безспорно има силно движение на българи на запад
Не е само Ронсар от великите! И те са дали своя отпечатък върху живота там с присъствието си! 10 % от италианците например са с фамилии, свързани с България или български произход!

Благодаря- този вид подкрепа е много ценен за мен! Не само фамилии,но и цели Български изрази има в Италия,за отделни думи да не говорим. "Че видямо" (Че видиме) и "Чао" (Чаво,Живо) са най-елементарните примери!
цитирай
10. shtaparov - "Страхотен постинг ЩАПАРЕ!!!"
04.10.2013 01:22
demograph написа:
Поздравявам те е малко да се каже. Оставям думите които коментираш толкова разбираемо. Като цяло е много образователен.Ти ставаш Камбана на българщината...! Успех и вдъхновение братко.

Благодаря приятелю- твоят ентусиазъм дава наистина много вдъхновяваща подкрепа за цялата ми дейност!
цитирай
11. seasonofthewitch - Поздрави за постинга,shtaparov!
04.10.2013 18:47
demograph написа:
Поздравявам те е малко да се каже. Оставям думите които коментираш толкова разбираемо. Като цяло е много образователен.Ти ставаш Камбана на българщината...! Успех и вдъхновение братко.

Поздрави и за коментара,Демограф!
Училищата могат да започнат да "произвеждат" патриоти след едно добро прочистване на субкултурите.За това прочистване по моему е нужно някой(може би една гражданска група) с методични действия да извоюва едно дисциплинирано поведение на медиите.Какво правим?;)
цитирай
12. plushok - Интересно
04.10.2013 18:54
Много интересно. Научих нещо. Благодаря!
Поздрав!
цитирай
13. nikikm - Поздравления Щапаров!
04.10.2013 21:33
Стопляш! Показваш неочаквани неща,които дават отговор на много въпроси! С твое позволение,ще взема отношение по няколко неща, точки, от края на материала ти с единствената мисъл,да помогна,а ти си решавай!
т.1."Войнстващо "византийско" православие. Мисля,че тогава не е имало понятие Византия. Би трябвало да се замести с нещо по-истинско.
2.Това,което събуди в мен любопитство е,че не бях срещал връзка между катарите и тамплиерите.Ако имаш възможност,да ме насочиш.
4.Специално арианите са със стотици години по-рано от исляма. По-скоро той е приел нещо от тях.Наскоро прочетох и филм с материал за помаците, от къде идва името им, казано от самите тях. Бяха българи от Беломорска Тракия-помаци,които говореха за себе си.Та, възрастната жена,която говореше с пълно разбиране на въпроса,сочеше,че след ислямизирането на част от българите,братя и сестри са били и християни и мюсулмани! НО ОТ ЕДНА МАЙКА- ПОМАЙЧИНИ! Има хляб в това,но го казвам,ти да прецениш,да го имаш в предвид и да имаш още една отправна точка.Няма да те сбърка,ще помогне,че читаво е делото ти и благословено,щом е за България!Да си жив и здрав и да те води Истината!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Този постинг ми напомня тези на П...
04.10.2013 22:18
Този постинг ми напомня тези на Павел, за който много съжалявам, че не е всред нас. Ти поемаш щафетата и го правиш много успешно, беше ми много интересно. Поздрави!!
цитирай
15. shtaparov - "Поздрави за постинга,..."
05.10.2013 03:44
seasonofthewitch написа:
demograph написа:
Поздравявам те е малко да се каже. Оставям думите които коментираш толкова разбираемо. Като цяло е много образователен.Ти ставаш Камбана на българщината...! Успех и вдъхновение братко.

Поздрави и за коментара,Демограф!
Училищата могат да започнат да "произвеждат" патриоти след едно добро прочистване на субкултурите.За това прочистване по моему е нужно някой(може би една гражданска група) с методични действия да извоюва едно дисциплинирано поведение на медиите.Какво правим?;)

България е страна на Българите и не се нуждае от никакви субкултури,понеже си има своя собствена хилядолетна култура,която не се появява и не изчезва за един ден като някои от "субкултурите". България е наш дом и ние не се нуждаем от никакви неканени гости- нагледали сме се на такива,инсталирани безплатно на софрата ни,благодарим! Малцинствата,живеещи у нас не сме ги ние канили- те сами са ни се натресли,с намерение да участват в нашата вечеря разбира се,а не да споделят своята! Така че ние сме винаги прави и сме живели винаги в родината си,която обитаваме от хиляди години,а гостите ни нека не забравят,че са тук временно! Така че благодаря за интересната тема,която повдигате: прочистването първо трябва да почне от министерствата и политическата "класа",инак няма да може да се добере до училищата!
цитирай
16. shtaparov - Много интересно. Научих нещо. Б...
05.10.2013 03:48
plushok написа:
Много интересно. Научих нещо. Благодаря!Поздрав!

Много се радвам и благодаря за хубавия отзив!
цитирай
17. shtaparov - Този постинг ми напомня тези на П...
05.10.2013 03:56
kasnaprolet9999 написа:
Този постинг ми напомня тези на Павел, за който много съжалявам, че не е всред нас. Ти поемаш щафетата и го правиш много успешно, беше ми много интересно. Поздрави!!

Благодаря- а аз все си мисля,че Павел един ден отново ще се завърне и ще активизира дейността си така,както напоследък го прави във "Фейсбук"! Понеже темата е толкова неизчерпаема,че не може да се побере дори в 2000 статии,камо ли в 250! Но от друга страна не бива да ставаме банални и да досаждаме на читателите,така че понякога сдържаността е извинена. Той не влиза в тази бройка разбира се,но си има специфична мотивация,която определя малко или много обема на дейността му,която в общи линии е твърде многостранна. Така че и "показнОто",което ни направи е добре дошло на този етап.
цитирай
18. shtaparov - Стопляш! Показваш неочаквани н...
05.10.2013 04:13
nikikm написа:
Стопляш! Показваш неочаквани неща,които дават отговор на много въпроси! С твое позволение,ще взема отношение по няколко неща,точки,от края на материала ти с единствената мисъл,да помогна,а ти си решавай!
т.1."Войнстващо "византийско" православие. Мисля,че тогава не е имало понятие Византия. Би трябвало да се замести с нещо по-истинско.
2.Това,което събуди в мен любопитство е,че не бях срещал връзка между катарите и тамплиерите.Ако имаш възможност,да ме насочиш.
4.Специално арианите са със стотици години по-рано от исляма. По-скоро той е приел нещо от тях.Наскоро прочетох и филм с материал за помаците, от къде идва името им,казано от самите тях. Бяха българи от Беломорска Тракия-помаци,които говореха за себе си.Та,възрастната жена,която говореше с пълно разбиране на въпроса,сочеше,че след ислямизирането на част от българите,братя и сестри са били и християни и мюсулмани! НО ОТ ЕДНА МАЙКА-ПОМАЙЧИНИ! Има хляб в това,но го казвам,ти да прецениш,да го имаш в предвид и да имаш още една отправна точка.Няма да те сбърка,ще помогне,че читаво е делото ти и благословено,щом е за България!Да си жив и здрав и да те води Истината!

Това,че някои заключения на Езиковата археология са твърде неочаквани макар и логични,но въпреки това дават отговор на много въпроси изглежда доказва,че те не може да не са верни- това е и моето заключение.

Понятието "Византия" ми е ясно- затова винаги го слагам в кавички,но го използвам заради популярността му и заради яснотата,която придава на изразите,в които е употребено.

Връзка между Катарите и тамплиерите поставя не кой да е,а самият Бафомет- загадъчният светец на тамплиерите,който е бил светец и на богомилите! Ако запитаме днешните "тамплиери" кой е бил техният (именно техният!) Бафомет- това тези повърхностни копирачи и примитивни подражатели няма да успеят да ни кажат (ако изобщо са чули за него!),затова пък ние Българите един ден ще им кажем и ще им покажем кой е той! Но това- когато му дойде времето разбира се.

Относно Помаците съм на мнение,че те са наша етносна (племенна) група,подобна на Ахряните и Торбешите,които също са мюсюлмани без да са турци или албанци. Затова считам,че не е задължително регионалното им име да съдържа в себе си отражение на насилствената ислямизация (подобно и на другите две),а на нещо друго: по-особено и специфично само за тях. Нещо,което е забравено много отдавна- толкова отдавна,че днешните хора вече не знаят какво е то и затова го тълкуват по своему. Не че в казаното и тук няма здрав смисъл- има,но истината все пак е само една,нали? Затова и моето заключение за тях е поднесено по-скоро под формата на предположение,отколкото на постулат: ясно ми е че има и други варианти,затова ще продължа с издирванията,за да разбера дали няма да се открие нещо по-убедително. А дотогава това ще бъде една от работните ми хипотези.
цитирай
19. get - - Щапаров, гледам тук сте подкарали ...
05.10.2013 23:03
- Щапаров, гледам тук сте подкарали една тема за ахряните ... вероятно арияни и ... катарите, които наричат още АлбиГои ?

- Отнсно второто ... дай да не го смесваме с близкоизточното и некоректно според мен, Бафомет - http://files.abovetopsecret.com/files/e04b3ca66225c149.gif

- визуално ститилистично ... той си е юдаистко, с релации към Кабала и андрогина ?
- Бело-бога е с такива символи - http://www.dhushara.com/book/orsin/chald.jpg - мъжка фигура, овенчан със рога на бик; в други трактовки слънчеви лъчи(наместо рога) ?! - същият обиктовенно носи лък и бойна брадва-чук ?

- Най-интересното е че ? - намирам този Бело-бог да е във връзка с това, което пише Йордан Хаджиконстантинов, за САВАТИОС ?
"Чадо болгарское! Во тия времена пред св. св. Кирила и Методия в восточното правителство най-знаменитити чловеци били болгаре: како цар Юстиниан (527-565). Теофил* каже се именувал Управди, отец му по трако-фригийски САВАТИОС, на отчески язик ИСТОК. Мати его — Любица, сестра его — Беглица, инаку Вигиланция. Между ц. патриарси VIII столетие именува се некой Никита, родом болгарин. Пише во „История византийчкой”, някой Дамян болгарин бил первий царский министр. И сам цар Василий Македон бил е болгарин (867-886). Обаче ти, чадо болгарское, стой и учи и чувай первото име болгарско-старо-церковно-славянско. Понеже е чудно и удивително и на малко време ще се увери всекой учен народ, че е старобългарскийат церковностарославянски язик.
цитирай
20. nikikm - До Щапаров иГет,
06.10.2013 21:28
САБАЗИОС,САВАТИОС,САВАОТ....??
Има ли нещо?
цитирай
21. ishchel - Здравей:)
08.10.2013 00:21
Много интересен и увлекателен постинг! Ще се върна пак на него, има страшно много неща, които са интригуващи:)
Маг - истър ми звучи като източен жрец или Жрец на Изтока ...
Поздрави и много успешни дни!
цитирай
22. leonleonovpom - Здравей, приятелю! В днешния ...
08.10.2013 13:11
Здравей, приятелю!
В днешния брой на " Телеграф" има сериозна публикация за генетичната връзка между българи и италианци
Аз отдавна съм я усетил и я търся езиково
Например:
Сол-Соле-Солнце- Слънце
глаголът паля, на италиански слама, а без слама в древността огън не се пали.
Солта, за да се добие трябва Слънце-за солниците става дума
Ами при нас директно думата е свързана със Слънцето-Сол-Соле/ солено/
Авторът търси връзката с Алцековите българи, но според мене това е финалът на формираната връзка.
Тя почва от траките, над хиляда години преди това!
цитирай
23. shtaparov - САБАЗИОС, САВАТИОС, САВАОТ. . . . ...
09.10.2013 01:46
nikikm написа:
САБАЗИОС,САВАТИОС,САВАОТ....??
Има ли нещо?

Има разбира се- това са варианти на един и същ теоним. Саба= Сава,а Сабази (в "инфинитив")= Запази (Богът-пазител),докато Сабати (Савати)= Съвяти (Богът-съветник,Святият,Светещият),а Саваот= Савят (Съвьет и Съвет,Свьет [Свят] и Свет). За това съм предвидил отделна статия,но обемът й се очертава да е доста голям,затова все я отлагам за по-вдъхновителни времена.
цитирай
24. shtaparov - Здравей, приятелю! В днешния брой ...
09.10.2013 02:01
leonleonovpom написа:
Здравей,приятелю! В днешния брой на " Телеграф" има сериозна публикация за генетичната връзка между българи и италианци
Аз отдавна съм я усетил и я търся езиково Например:
Сол-Соле-Солнце- Слънце
глаголът паля, на италиански слама, а без слама в древността огън не се пали.
Солта, за да се добие трябва Слънце-за солниците става дума
Ами при нас директно думата е свързана със Слънцето-Сол-Соле/ солено/
Авторът търси връзката с Алцековите българи, но според мене това е финалът на формираната връзка. Тя почва от траките, над хиляда години преди това!

Италианската дума Слама несъмнено произлиза от нашата Плама (Пламък),след прехода П (Б)-С,като Плама= Блама (Белама,Белана,Белина): свойство и атрибут на Слънчевия бог и на неговото земно проявление Огъня. Докато Сол= Сур (Суря,Хор,Хорз,Вел,Бол и пр.- имена и епитети на Слънчевия бог),от които произлизат названията за бял цвят (цвета на солта и на част от проявленията на Слънцето),а именно Бел,Бял (Биал),Сур (Сур елен= Бял елен,Слънчев елен,Суро ягне= Бело агне,Слънчев огин и пр.),Пал (Цветът на палежа),Сер (Серес биволи= Белес биволи,Бели биволи),Вар (Вал,Бал=Бял) и т.н. Връзката с Траките е несъмнена разбира се!
цитирай
25. shtaparov - - Щапаров, . . . тук сте подкарали ...
09.10.2013 15:40
get написа:
- Щапаров,...тук сте подкарали една тема за ахряните... вероятно арияни и... катарите,които наричат още АлбиГои ?
-Отнсно второто... дай да не го смесваме с близкоизточното и некоректно според мен,Бафомет- http://files.abovetopsecret.com/files/e04b3ca66225c149.gif
-визуално ститилистично... той си е юдаистко,с релации към Кабала и андрогина ?
-Бело-бога е с такива символи- http://www.dhushara.com/book/orsin/chald.jpg- мъжка фигура,овенчан със рога на бик;в други трактовки слънчеви лъчи(наместо рога)?!- същият обиктовено носи лък и бойна брадва-чук?
-Най-интересното е че?- намирам този Бело-бог да е във връзка с това,което пише Йордан Хаджиконстантинов,за САВАТИОС? "Чадо болгарское! Во тия времена пред св.св. Кирила и Методия в восточното правителство най-знаменитити чловеци били болгаре: како цар Юстиниан (527-565). Теофил* каже се именувал Управди,отец му по трако-фригийски САВАТИОС,на отчески язик ИСТОК. Мати его- Любица,сестра его- Беглица,инаку Вигиланция. Между ц. патриарси VIII столетие именува се некой Никита,родом болгарин. Пише во „История византийчкой”,някой Дамян болгарин бил первий царский министр. И сам цар Василий Македон бил е болгарин(867-886). Обаче ти,чадо болгарское,стой и учи и чувай первото име болгарско-старо-церковно-славянско. Понеже е чудно и удивително и на малко време ще се увери всекой учен народ,че е старобългарскийат церковностарославянски язик.

Ахряните всъщност са Агряни „Агриани“,които на изток са наричани Агаряни,но името им със сигурност има нещо общо със споменатото от теб Ариани,чрез пропускане на добавеното "Х". Италианските Албигойци можем да ги тълкуваме и като Ал-Бугайци „Ал-Бугарци“,а кварталът от който произхождат- като квартал на Ал-Бугарците. За Бафомет има много надеждни податки,че евреите са го възприели от нас,а не ние от тях,а неговите рисунки са съвременни интерпретации,недобре съобразени с древните представи за него. А "Савати" се тълкува още и като "Сапади" (Западъ),което е антоним на "Изток".
цитирай
26. shtaparov - Много интересен и увлекателен п...
09.10.2013 15:45
ishchel написа:
Много интересен и увлекателен постинг! Ще се върна пак на него, има страшно много неща, които са интригуващи:)
Маг - истър ми звучи като източен жрец или Жрец на Изтока ...
Поздрави и много успешни дни!

Да- няма проблеми да го тълкуваме и така,но тогава губим взаимовръзката между трите споменати по-горе титли,чиито наставки "вър" (бър),"щар" -стър) и "щер" (чер) означават неизменно "гур" (хор,ар),т.е. Човек. С което една от трите жречески титли излиза от контекста на другите две и тълкуванието й става спорно.
цитирай
27. shtaparov - В бъдеще може да се наложи някои мои статии...
13.10.2013 18:42
В бъдеще може да се наложи някои мои статии да бъдат публикувани и в http://shtaparov.blogspot.com/ ,т.е.- в http://www.blogger.com/
цитирай
28. bezistena - ХРИСТИЯНИ означава човек познаващ Исус!
13.10.2013 23:58
Умишлено се въздържахме от предварителен коментар по темата,за да ви дадем възможност някой да опита да намери сакралната семантика на титлите и термините чрез Свещения код-обследваните титули и понятия са абсолютни христоматийни примери за начинаещи обучавани на тайния жречески език и шифър!Но не би!Къде ли не търсите значението на тези високоразрядни категорийни понятия,на всякакви нискостойностни и първосигнални сравнителни стъгмистики се спирате,но не смеете да влезете в сакралното пространство на предците ни-висшият духовен и интелектуален елит на човечеството,съзидатели и цивилизатори на всички култури и народи,които са съставяли всички езици на всички народи от Свещената сакрална матрица на Българския език и като производни от него,и на първо место най-важните,фундаментални и емблематични понятия са образували с най-елементарна анаграмна зашифровка от именния списък на Българските Богове,за да бъдат сега за вас лесно разгадаеми христоматийни примери за вашето посветителско обучение!Тъй ли на един от вас-все интернет авторитети и с висок патриотичен и родолюбив капацитет и заряд,не се обърна душата и езика и каже името Божие,името Исус и с него да опита да открие произхода и смисъла на коментираните понятия?Нали сте Християни,бе братя Българи?Нали за този Христос и с неговата вяра и име милиони наши предци си тургаха главите на дръвника,за да ви има сега вас,а вие да не смеете или не искате дори името му да произнесете!Било религия това ли-вие се пишете за сериозни учени и изследователи и тука религията нямала место,казвате!
Исус бил религия-сиреч измислица и опиум за народите?
Толкова е реален,истински,действителен и Всемогъщ във всичко и над всичко-с една дума Е Бог,че ви е бедна фантазията!
Къде отивате в най-огнената,най-херметичната,най-забранената,най-геноцидираната, най-опасната,най-духовната сфера на човешкото познание-СКРИТАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ и СВЕЩЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК,без Божието име на Исус и без да търсите Неговото съдействие,игнорирайки го?!
цитирай
29. bezistena - БАКАЛАВАР=Бог Е Българин!
14.10.2013 00:00
Не разбрахте ли,че никоя научна институция и арбитраж няма да признаят иначе приближаващите ви се до истината ваши открития и разкрития-защото всички те са създадени за да скриват точно тази истина и да възпират с всички средства разкриването й-докато не се обърнете и отнесете за съдействие към Него и Неговия висш безапелационен арбитраж,последна инстанция!
Абсолютно е верно,Приятелю,че БАКАЛАВЪР е производна,и то елементарна,на висшата Българска жреческа степен и титла КОЛОБЪР!Още малко усилия трябваха за да влезеш в храма на истината,в който чакат хиляди и хиляди свещени Български думи за разсекретяване, и всяка една от тях отваря нови врати към Божието познание и бленуван свят!
В няколко от нашите статии сме посочили категоречната Божествена семантика на титула КОЛОБЪР-елементарна анаграмна зашифровка на БЪЛГАРИЯ,БЪЛГАРИН!
КОЛОБЪР=БОЛКАР,БОЛКАРИН,БОЛКАРИЯ
Във фундаменталните ни наръчни статии ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК на най-първо и основополагащо место сме разкрили значението в Свещения шифър на буквата Б,В,П,Ф-те всички означават БОГ,БОГИНЯ!
Простото математическо действие на заместване на неизвестните величини с тяхните стойности решава сложната задачка с няколко неизвестни:
БАКАЛАВЪР=БА КАЛАВЪР=Бога Балкара=Българския Бог=Бог Е Българин!-така сега всеки висшист и учен с тази степен е мобилно рекламно пано,агент и прокламатор на Бог,че Той Е Българин!
В научната степен(НАУЧНА СТЕПЕН=Исуш и Богиня Диана) МАГИСТЪР Българските зашифровчици скриха Мария и Иса Трака,както и Маг Диана Сар:
МАГИСТЪР=Маг Сар Диана=Мария и Иса Трака-създателите на ЗОРОАСТРИЗМА
ЗОРОАСТРИЗЪМ=Зар Исуз и Диана Мария
КАНАС ЮВИГИ=Кая Иса Бог-където КАН е КАЯ,скала(светилище),Скален Жрец
КАНАС ЮВИГИ=Жреца Иса Бога=Бог Исус Жреца
Възхитително просто и величаво гениално,Приятелю!Но много са ПРИЗВАНИТЕ-малко са ИЗБРАНИТЕ
КАТАРИ=ТРАКИ
АЛБИГОИ=Болги
БАФОМЕТ=Бог и Богиня Мат
ТАМПЛИЕРИ=Богиня Мария Дуло
ЮСТИНИЯН=Иса и Диана
САВАТИОС=Исус и Богиня Диана
САВАОТ=Иса и Богиня Диана
цитирай
30. shtaparov - Нямам против,драги bezistena
16.10.2013 00:15
Нямам нищо против този вид тълкувания,драги bezistena,но Вие разбирате по-добре от него,затова оставям тази работа на Вас. Все пак всеки прави това,от което разбира,нали?
цитирай
31. kosara2008 - поклон за теб
21.10.2013 13:41
и безмернобезценната хроника която ни поддържа будни...
цитирай
32. shtaparov - Ще изразя благодарността си с виртуални прегръдки,че реалните са твърде нереализируемии :))
21.10.2013 17:29
kosara2008 написа:
поклон за теб
и безмернобезценната хроника която ни поддържа будни...

Оставам длъжник за тази силна подкрепа и съжалявам,че не мога да направя за теб и за останалите ни приятели онова,което заслужавате! Но знае ли човек- може би някой ден?...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816399
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136739
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи