Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2013 22:58 - Честито приятели!!!Нещо което почнахме тук,вече е факт!!!:)))
Автор: ka4ak Категория: Политика   
Прочетен: 13921 Коментари: 26 Гласове:
95

Последна промяна: 20.04.2013 14:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Откриха реставрираната базилика ”Червената църква” image image image image  20:54  |  19 април 2013 | Общество / Автор News.dir.bg

 

На по-малко от един километър от Перущица се намира уникалната ”Червената черква”

 

Министърът на културата Владимир Пенев и кметът на община Перущица Ради Минчев откриха официално реставрираната раннохристиянска базилика "Червената църква".

 

На церемонията присъства и предшественикът на Пенев - Вежди Рашидов, през чийто мандат се реализира проектът. Той е на стойност 2,3 милиона лева и се финансира по ОП "Регионално развитие", припомни Пенев, цитиран от БТА.

Министър Пенев определи възстановяването, експонирането и изграждането на туристическа инфраструктура около църквата като изключително важно за района. Той посочи, че Министерството на културата трябва да направи всичко възможно и останалите културни обекти около Перущица да бъдат обновени, защитени от времето и представени на туристите.

След като я разгледа, министърът каза, че е свършена изключително важна и обемна работа за експонирането на паметника. Той добави, че много малко са запазените в световен мащаб обекти от този период и на това ниво.

Ексминистърът на културата Вежди Рашидов благодари на всички участвали в реализирането на проекта и добави, че е тук, защото в това ведомство има приемственост и защото "хората от културата сме един аршин по-високо".

Наши и чужди изследователи са обединени в мнението, че църквата е строена в края на V, началото на VI век при управлението на император Анастасий I. Храмът носел името "Света Богородица" и бил преустроен в място за поклонение и служби, като за това източната ниша се заменя с олтарна абсида.

Раннохристиянската базилика „Червената църква” е построена до старо езическо светилище, в близост до основните пътни артерии от Тракия към Бяло море и от Константинопол за Западна Европа. Смята се, че мястото е свързано с популярния християнски култ към мъчениците.

 


А ТУК ГО ИМА И ДОКУМЕНТИРАНО,В НАШЕТО СПИСАНИЕ СВОБОДНИ ПОЕТИ В BLOG.BG брой 1  СОФИЯ 1 ноември 2009  година!!!:)))

кликете на текста в
синьо
вижте страници 22,23 и 24!:)

issuu.com/aramagopyan/docs/pravo_na_svoboden_izbor_broi1

КАКТО ВИЖДАТЕ,ЗАЕДНО МОЖЕМ!!!:)))


Здравейте в свободната зона на Блог.бг.Обяснявам за зоната.Никога не трия коментар!Няма модерация!Единствено автора на коментара може да го махне!
ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ!
НИКОГА НЕ БИХ ПУБЛИКУВАЛ НЕЩО КОЕТО СТЕ СПОДЕЛИЛИ С МЕН НА ЛИЧНИ!









Гласувай:
95



1. tutankhamon661 - ka4ak
19.04.2013 23:00

Честито!

цитирай
2. kasnaprolet9999 - Спомням си, когато дискотирахме по ...
19.04.2013 23:33
Спомням си, когато дискотирахме по въпросите как да обърнем внимание на министерството на културата и други организазии, за да се отпуснат средства. Накрая някак затихна всичко и овесихме носове, но ето че има господ, който не забрави нашите вопли. Когато много хора мислят в една посока, нещата се получават.
цитирай
3. tikoev - Честито, ka4ak! Ходил съм много ...
20.04.2013 00:03
Честито, ka4ak! Ходил съм много пъти преди години когато имах работа по онзи край. Тогава нямаше и път до нея. По-късно построиха един канал наблизо и достъпа стана по-лесен...Мисля, че е с петдесетина години "по-млада"...и е от Юстинианово време. След Перущица е с. Устина чието наименование води от името на императора. От селото към Южните Родопи тръгва римски път който вероятно е минавал покрай толкова търсения храм на Дионисий. Има и форт..следващия е над Кричим от дясната страна на реката...Е, е , май се поувлякох...:) Важен е крайния резултат и пак ви поздравявам! :)
цитирай
4. bojo12345 - Гледах тази вечер репортажа по телевизията.
20.04.2013 00:15
Ще ида до Брацигово много скоро и за да видя Червената черква , и да си налея някоя друга бутилка с минерална вода , а разходката ще е за цялото семейство.
Тези дни и в Пловдив ще открият на бул.Мария Луиза интересен обект - по европейски модел се покриха стари разкопки и ще има изложени уникални мозайки.
Хубавите неща почнаха да се случват по-редовно, а в момента се работи и на Кози грамади над с. Старосел.С такова темпо ще станем не по-малко интересни и за чужденците от Гърция ,Италия и Испания
цитирай
5. ka4ak - 1. tutankhamon661 - ka4ak Прекрасно е,когато поривите се сбъдват!!!:)))
20.04.2013 11:14
tutankhamon661 написа:

Честито!


28.07.2009 10:00 - Обръщение – призив
Автор: razruhata Категория: Други
Прочетен: 39694

От инициативна група
„Да спасим старите си храмове”


Към уважаемите потребители на blog.bg и всички онези, които го посещават

Повод за това обръщение е поредицата материали на нашия съблогър alexooo.blog.bg за разрушените, изоставени и безстопанствени стари български храмове.
Идеята на това начинание е с възможностите, които ни дава блог.бг като представително в страната и в чужбина интернет пространство, колкото се може повече хора да го подкрепят. По този начин можем да го направим официална кауза на blog.bg и то да стане гражданско движение за спасяване на старите храмове.
Така заедно с други сродни организации ще можем чрез поредица инициативи да накараме институциите, отговорни за това състояние на храмовете – Министерски съвет / в частност Министерство на културата и Министерство на финансите/, Народно събрание, БПЦ и всички институции, имащи отношение към опазването на българското културно-историческо наследство, да вземат бързи и неотложни мерки за спасяването на

Червената църква,
Църквата в Одринци,
Църквата в Сив кладенец,
Църквата до Перперек,

И още много храмове из цялата ни държава и извън нея, където са живели и живеят българи.
По идея на Зденка Тодорова, към реставрацията на храмове да се включат и разрушени или изоставени паметници, оброчища и свети места в България и зад граница.
Да обединим възможностите, активността и позициите в обществото на всеки от нас поотделно, в името на едно безкористно дело.
В името на Българската духовност и с благословията на свещ. Серафим, който измоли от Бог подкрепа за нашето богоугодно и човеколюбиво начинание.

Инициативна група:

Зденка Тодорова – Председател на Хелзинкския комитет на българите в Сърбия
Славимир Генчев – parasol.blog.bg
Светла Василева – chara.blog.bg
свещ. Серафим Бармуков - serafim.blog.bg
Николай Ганчев - alexooo.blog.bg
Иво Сотиров – ivoso.blog.bg
Ангелина Димчевска - an200.blog.bg
Елка Василева-Филчева - hikari.blog.bg
Христо Марков - toross.blog.bg
Силви Стефанов - silvistefanov.blog.bg
Дора Господинова - martiniki.blog.bg
Eми Цветкова – sowhat.blog.bg
Надежда Григорова – nadagr.blog.bg
Илка Искрова - avangardi.blog.bg
Цветанка Бильонова - cecka1504.blog.bg
Илиана Димитрова - iliada.blog.bg
Красимир Едрев - henzelski.blog.bg
Дела Раи - wonder.blog.bg
Васил Венински - veninski.blog.bg
Минчо Стоянов - haralanov.blog.bg
Радост Даскалова, Лондон, UK - lila.blog.bg
Руми Райк - rumyrayk.blog.bg
Венцислав Велчев - vencislavomtatsat.blog.bg
Цветан Войнов - voinov50.blog.bg
Златка Митева - esen.blog.bg
Анна Иванова - soleilelle.blog.bg
Добромир Димитров - dobromirdimitrov.blog.bg
Лина Райкова - letisi.blog.bg
Зорница Николова - dressy.blog.bg
Кирил Кирилов - comfy.blog.bg
Калина Костова - inamay.blog.bg
Елеонора Княжева - eleonoraknyazheva.blog.bg
Ася Антонова - anastasiia.blog.bg
Лиляна Николова - tili.blog.bg
Цветан Иванов - begetron426.blog.bg
Снежана Славова -palisandar.blog.bg
Стоянка Грудова - http://troha.blog.bg/
Марион Колева - http://marteniza.blog.bg/
Стефка Петкова - http://indi.blog.bg/
Ива Рангелова - http://priqtel12.blog.bg/
Румен Стоичков - http://rumst.blog.bg/
Владимир Качаклиев - http://ka4ak.blog.bg/
Румяна Нейкова - http://glarus.blog.bg/

дежурен по блог днес и отговарящ на вашите коментари и въпроси :parasol

цитирай
6. tikoev - Ще ида до Брацигово много скоро и за ...
20.04.2013 12:16
bojo12345 написа:
Ще ида до Брацигово много скоро и за да видя Червената черква , и да си налея някоя друга бутилка с минерална вода , а разходката ще е за цялото семейство.
Тези дни и в Пловдив ще открият на бул.Мария Луиза интересен обект - по европейски модел се покриха стари разкопки и ще има изложени уникални мозайки.
Хубавите неща почнаха да се случват по-редовно, а в момента се работи и на Кози грамади над с. Старосел.С такова темпо ще станем не по-малко интересни и за чужденците от Гърция ,Италия и Испания

До "Папараци" - те ли? Още отсега си представям братчедите наредили се на опашка да просят от туристите...Град с петхилядна история и мургаво съвремие....
цитирай
7. zarenkow - :-)
20.04.2013 12:47
:-)
цитирай
8. pvdaskalov - Жалко, Качак,
20.04.2013 14:16
Написах един от най-пламенните коментари, защото съм работил на този обект като служител на Археологическия институт, но стана нещо и текстът отиде по дяволите. Накрая поздравявах всички ентусиасти. Съжалявам. Поздрави на всички колеги по-горе. Значителна част от тях познавам от публикациите им.
инж. Петър Вълев (pvdaskalov.blog.bg)
цитирай
9. godlieb - ДАМИ И ГОСПОДА,
20.04.2013 22:01
"РЕСТАВРИРАНЕ" Е ГОЛЯМА ДУМА . . .
цитирай
10. ka4ak - 2. kasnaprolet9999 - Спомням си, когато дискотирахме по ... Склерито те е хванало,Невенче!:(
21.04.2013 00:47
kasnaprolet9999 написа:
Спомням си, когато дискотирахме по въпросите как да обърнем внимание на министерството на културата и други организазии, за да се отпуснат средства. Накрая някак затихна всичко и овесихме носове, но ето че има господ, който не забрави нашите вопли. Когато много хора мислят в една посока, нещата се получават.

Нали дадох Списанието на Бойко!!!/Весо,нали за това беснееше,а и продължава?!??:(((/.Той,на Божо и Веждито,а те на Европата и готово!!!:)))
цитирай
11. cornflower - Поздравления за радетелите!
21.04.2013 08:49
Радвам се, че в навечерието на Възкресение Христово, историята възкръсва -
тук е България!
цитирай
12. ka4ak - 3. tikoev - Честито, ka4ak! Ходил съм много ... Tихо,сега няма да се бумнеш в канала!:)
21.04.2013 09:09
tikoev написа:
Честито, ka4ak! Ходил съм много пъти преди години когато имах работа по онзи край. Тогава нямаше и път до нея. По-късно построиха един канал наблизо и достъпа стана по-лесен...Мисля, че е с петдесетина години "по-млада"...и е от Юстинианово време. След Перущица е с. Устина чието наименование води от името на императора. От селото към Южните Родопи тръгва римски път който вероятно е минавал покрай толкова търсения храм на Дионисий. Има и форт..следващия е над Кричим от дясната страна на реката...Е, е , май се поувлякох...:) Важен е крайния резултат и пак ви поздравявам! :)

Вече има и прожектори!:)
На времето на срещата в Пловдив,щяхме с Ицо и Борето,да обявяваме,че ще я взривим,след три дни,та да задействаме държавата,но Списанието свърши работата и от Европата отпуснаха 1 милион евро и сега месните,ще правят кинти!!!:)))
Щото си е чисто безумие,по вода да ходим и от жажда да умиране!!!:(
цитирай
13. ka4ak - 4. bojo12345 - Гледах тази вечер репортажа по телевизията. Божо,супер е,че се случват!!!:)))
21.04.2013 09:30
bojo12345 написа:
Ще ида до Брацигово много скоро и за да видя Червената черква , и да си налея някоя друга бутилка с минерална вода , а разходката ще е за цялото семейство.
Тези дни и в Пловдив ще открият на бул.Мария Луиза интересен обект - по европейски модел се покриха стари разкопки и ще има изложени уникални мозайки.
Хубавите неща почнаха да се случват по-редовно, а в момента се работи и на Кози грамади над с. Старосел.С такова темпо ще станем не по-малко интересни и за чужденците от Гърция ,Италия и Испания

Сещам се,където коментирахме:)))
18.04.2012 15:57 - 24. bojo12345 - На 22:ka4аk-Много правилно ... Божо,прагматик съм,а сме и в криза!:(
bojo12345 написа:
Бог ни е дал едно от най - красивите кътчета на земята - трябва да го ценим много
повече от колкото до сега!

Нищо друго да нямаме/фактите говорят съвсем друго!!!/,само тази пещера да е,милиони хора ще искат да я видят и да се докоснат до древността на света и гения на нашите предци!!!:)))
Жалко е,че сме такива абдали и пак ще се повторя"по вода ходи и от жажда умира"!:(((

Постинг: до пещера Утробата
Автор на постинга: bojo12345
цитирай
14. ka4ak - 6. tikoev - Ще ида до Брацигово много скоро и за ... Тихо и това го има,когато привличаш паралии!:(
21.04.2013 10:05
tikoev написа:
bojo12345 написа:
Ще ида до Брацигово много скоро и за да видя Червената черква , и да си налея някоя друга бутилка с минерална вода , а разходката ще е за цялото семейство.
Тези дни и в Пловдив ще открият на бул.Мария Луиза интересен обект - по европейски модел се покриха стари разкопки и ще има изложени уникални мозайки.
Хубавите неща почнаха да се случват по-редовно, а в момента се работи и на Кози грамади над с. Старосел.С такова темпо ще станем не по-малко интересни и за чужденците от Гърция ,Италия и Испания

До "Папараци" - те ли? Още отсега си представям братчедите наредили се на опашка да просят от туристите...Град с петхилядна история и мургаво съвремие....

Но и това,ще преодолееме с времето!!!:)))
цитирай
15. shaffi - нашата страна е уникална
21.04.2013 11:59
с историческите си факти и откритията си...благодаря за полезната информация...похвално дело!поздрави!
цитирай
16. ka4ak - 7. zarenkow - :-) Определено си е кеф,когато виждаш,че може!:)))
21.04.2013 13:38
zarenkow написа:
:-)

С всичко е така,просто трябва да ръчкаме и да отделяме от личното си време,в полза за всички нас!!!:)))
цитирай
17. ka4ak - 8. pvdaskalov - Жалко, Качак, Петре,здраве да е!:)))
21.04.2013 13:51
pvdaskalov написа:
Написах един от най-пламенните коментари, защото съм работил на този обект като служител на Археологическия институт, но стана нещо и текстът отиде по дяволите. Накрая поздравявах всички ентусиасти. Съжалявам. Поздрави на всички колеги по-горе. Значителна част от тях познавам от публикациите им.
инж. Петър Вълев (pvdaskalov.blog.bg)

По важното е,че има хора/и като тебе/,които не се примиряват с апатията и бездушиието ,"НА ПОЛЗУ РОДУ"!!!:)))
цитирай
18. ka4ak - 9. godlieb - ДАМИ И ГОСПОДА, Богомиле,голяма е,стига да не ПРОДЪЛЖАВАТ опитите за реставриране на предишния строй!:(((
21.04.2013 14:42
godlieb написа:
"РЕСТАВРИРАНЕ" Е ГОЛЯМА ДУМА . . .

Иначе с удоволствие бих реставрирал,духът български от ВЪЗРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!:)))
цитирай
19. gocho52 - Икона на Ленин
21.04.2013 15:03
не намериха ли?...
Май нуеместно се шегувам.
Поздрав!
цитирай
20. ka4ak - 11. cornflower - Поздравления за радетелите! Люба,суперско е,че от нета,се стартират инициативи,материализирани в реала!:)))
22.04.2013 13:10
cornflower написа:
Радвам се, че в навечерието на Възкресение Христово, историята възкръсва -
тук е България!

И в Читалището,не случайно ни кръстиха"ЕКЕКТРОННИ БУДИТЕЛИ"!!!:)))
Нека продължаваме в същия дух,за една ВЪЗКРЪСНАЛА БЪЛГАРИЯ!!!:)))
цитирай
21. mariniki - Браво...
22.04.2013 23:18
поздравявам ви...
цитирай
22. jeremy231 - Аз съм за ..... Чак сега разбирам за тази инициатива.
23.04.2013 17:06
Качак, включи и мене.
цитирай
23. ishchel - Поздравления,
25.04.2013 00:55
подкрепям напълно!
цитирай
24. katan - Поздрави и БРАВО!, Владо!
29.04.2013 10:13
Спомням си нашите писания и инициативата.
Аз също написах нещо /спомени от посещенията ми с татко там като дете/.
Бях загубила надежда, още повече че говорих със сестра ми преди няколко месеца по този въпрос.
Сега се чувствам добре след като виждам стореното.
Не знам как съм пропуснала новите?
Искам да поздравя и 3. tikoev - за написаното.
Хубав ден и новини:)!
цитирай
25. prarodinata - Поздравявам всички ви за похвал...
30.04.2013 12:10
Поздравявам всички ви за похвалната инициатива Църквата наистина отдавна плачеше за реставрация. Единствено съжалявам, че при изграждането на информационния център до помпената станция неизбежно са били засегнати структури от изключително важното праисторическо селище, намиращо се в непосредствена близост до църквата. То носи много информация за нашето минало и се надявам един ден да му бъде обърнато вниманието, което заслужава и да бъде проучено, а резултатите – публикувани. Ще получим безценни знания за историята си. Някои любопитни находки от селището, намерени при реставрацията на църквата, могат да се видят тук: http://prarodinata.blog.bg/history/2013/04/29/chervenata-cyrkva-krai-perushtica-simvol-na-hiliadoletnata-p.1105554#last_comment
Поздрави!
цитирай
26. voinov50 - Браво!
21.04.2017 15:00
Видях си и моето име в инициативната група. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ka4ak
Категория: Политика
Прочетен: 6556891
Постинги: 470
Коментари: 13676
Гласове: 89044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930