Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2012 00:33 - КОГА АНКАРА Е БИЛА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 27253 Коментари: 50 Гласове:
74

Последна промяна: 25.09.2016 13:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                КОГА АНКАРА Е БИЛА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ


  В процеса на проучванията,които по начало вървяха сравнително разнобойно и хаотично,без никаква преднамерена плановост,подреденост и предварителен умисъл,случайно се натъкнах на скрита в анализираните понятия вътрешна информация,каквато никога не съм очаквал че може да се открие. Поразяващата яснота и категоричност на откритието обаче ме накара да побързам да го споделя с уважаемата аудитория понеже се оказа,че навлизам в напълно непроучен и непознат до момента детайл от Българската история,за който,макар че има подкрепата на достатъчно достоверни исторически извори,няма да срещнете нито един написан ред в учебниците по история и дори във виртуалното пространство. То се отнася за малоазийските Българи и за времето,в което те са заселили Анатолия,както и за името на турската столица Анкара,чието тълкувание даде такива невероятни аналогии и попадения,че е просто изключено това да е плод на някакво случайно съвпадение.

  Преди да започна да разглеждам аналозите и тълкуванията на името обаче,ще поднеса на вниманието на учените и на заинтригуваната аудитория съкратено резюме от правилата на "Ангеловия анализ",с чиято помощ са изведени тези тълкувания- нещо,което отдавна бях обещал да направя:

1. Едно от най- важните правила,открити от "Ангеловия анализ" е това,че в Архаичния Български Праезик (АБП) не е имало окончателни и твърдо установени правила,по които да се извършват езиковите промени,сиреч- в много случаи правилата са били променяни буквално ежедневно.

2. "Анализът" не е система за преводи от един език на друг,а е система за тълкувания,извършвани с помощта на най- древния език на земята: Българския,който обаче е имал множество диалектни проявления.  По-късната
и по-масово използвана част от нашите древни диалекти е била с падежи,а по-ранната и използвана в по-ограничени ареали част- без падежи. Точно затова предпочитаният литературен език на средновековните Българи е бил с падежи- защото е бил най-масово срещаният Български диалект сред тогавашните ни сънародници,разпръснати из огромния ареал от Алпите,Венеция и Хамбург до Памир,Тяншан и Тарим (Туран= Турак,Трак). Тук е нужно да добавя,че науката е уточнила името "Туран" като иранско сиреч индоевропейско,без да може да посочи кои точно индоевропейци са го отнесли толкова далеч на изток в районите,подложени по-късно на засилено монголоидизиране и тюркизиране.

3. Новата научна система показва,че развитието на езиците е вървяло от по-простите към по-сложните граматични форми,а не обратното. Съответно: падежите във всички езици на "Стария свят",които са били повлияни от нашия език,са възникнали по-късно на базата на членуваните форми,появили се на определен етап от развитието на АБП и останали като реликтов субстрат само в земите,в които изначално са се зародили. Тоест: основни са били опростените,а не усложнените форми на думите и на граматичните правила. Опростените форми са най- често и по дефиниция изначални,а за получаване на усложнени форми от тях като падежите например са били необходими векове и дори хилядолетия. Трябва обаче да се прави прецизно разграничение между първично опростените форми,които са си такива поначало,и вторично опростените,получени поради частична деградация на определен език или диалект (какъвто е примерът с гръцкия език,оформил се като последица от деструктивното влияние на някои примитивни афроазиатски езици върху един от многото Трако-фригийски диалекти).

4. Нови диалектни форми на думите са били получавани с помощта на звукови преходи,като почти винаги съгласният звук е бил заменян с друг съгласен,а гласният- с гласен. Гласният звук е можел да премине в който и да било друг гласен,а съгласният- в който и да било друг съгласен,с известни изключения разбира се (И-Й, У-В и пр.). Някои по-често срещани преходи са:

Х-К-Г (Хакан-Хаган-Каган, Хърбав-Гърбав,Градец-Храдец) и пр.
Л-Р (Българи-Бургари, Балабар-Барабар, Григор-Глигор).
К-С ("Кентум"-"Сатем"форми: Кобрат-Сократ,Клава-Слага, Кувент-
Съвент[Съвет], Македони-Маседони,Кирил-Сирил и пр.).
Д-Г (Грозде-Грозге, Дявол-Гявол, Грамаде-Грамаге).
М-В (Темно-Тевно,Гумно- Гувно и пр.).

Б-В (Болгари-Волгари,Бизанте-Византе,Вревим [Вдигам врява]- Бръбим [Бръборим]).
Б-П (Бела-Пела,Белгари-Пелгари,Бугари-Пугури).
Х-В (Духа-Дува,Чух те-Чув те,Глух-Глув и пр.).
Ъ-О-У (Българи-Болгари-Бургари).

К-Н (Пламък-Пламен,Камък-Камен).
К-Ч-Щ-Ш-З-Д (Ке-Че-Ше-Ще-За-Да,Къща-Куча-Кукя).
И-А (Одим-Одам,Секира-Секач,Бигиагаога).
М-Н (застъпен е най-вече в носовките,които се образуват като към основните форми на някои думи се добавя по едно Н или М, което винаги е разположено непосредствено пред някоя съгласна,но не и пред първата. Носовки пред първата съгласна са слагани най-вече в африканските езици,но не и в "индоевропейските",което в крайна сметка доказва изключителната им древност като езиково явление): Ръка-Рънка,Гъба-Гъмба,Път-Пънт (Понт),Вапир-Вампир,Костадин-Констандин (Константин), и т.н.
И-Е (Висене-Кесене,Е`бане-И`бане: в някои източни диалекти, Михаил-Михаел,Деметрий-Димитрий и пр.).

О-А (Москва-Масква,Богатир-Багатур,Бога-Бага,Молдова-Молдава и т.н.).
Г-ДЖ-Ж-З (Герман-Джерман [Джърмин,Жермен],Георг-Джордж,Гюро-Джуро,
Гика [Гико]-Жика [Жеко,Джеки,Заки],Горан-Зоран,Мажор-Маджоре,Горене-
Жарене,Прежуряне-Прегаряне и т.н.).

За да бъда по-точен и изчерпателен обаче е нужно да добавя,че описаните звукови преходи винаги е можело да бъдат извършвани и в обратен ред: Г-К-Х, Р-Л, С-К, Г-Д (T) и т.н.,сиреч- не е имало строго установен порядък,по който те винаги да бъдат извършвани и на който винаги да се подчиняват. Не бива също да забравяме,че тук са описани само една подбрана част от всички възможни звукови преходи,които можем да срещнем по пътя на нашите проучвания и наблюдения.

5. Нова дума е била произвеждана чрез промяна на един,два или повече звука
в някоя по-стара дума,като на новополучената форма й се е придавал нов смисъл,много често близък до или произхождащ от смисъла на предходната дума. Много често промяната в един звук е "повличала крак" и е водела до промяна в още един,два или три звука,за да бъде напасната по благозвучие новополучената дума към особеностите на онзи местен диалект,който я ползва или я е създал.

6. За да бъдат спазени правилата на "Анализа",тълкуванията не се правят чрез произволни и случайни напасвания и налучквания,а буквално (звук по звук),
като в получаващите се производни думи и аналози се търси смисъл,който или е идентичен със смисъла на първата дума,или е много близък до него и позволява старата и "новите" думи да бъдат включвани заедно в едно семантично гнездо. Това обаче не винаги гарантира стопроцентов успех,понеже смисълът на някои стари думи е съвършено или почти напълно изгубен,или пък им е бил придаден някакъв нов,нарицателен смисъл,при което проучването може да даде напълно или частично погрешен резултат, и тогава се налага да изкараме "на бял свят" всички възможни нейни варианти и паралели (независимо от техния смисъл),при което можем да бъдем абсолютно сигурни,че поне един или няколко от тях ще съвпаднат напълно с първоначалния смисъл на проучваната дума.

7. Новополучената дума винаги има такъв смисъл,който или съвпада напълно със смисъла на основния (първичния,коренния) термин,или е много близък до него и може да бъде включен с него в едно семантично гнездо. Ако направим някакво тълкувание и видим,че значенията на тълкуваната и на новополучената дума не съвпадат или коренно се разминават по смисъл,значи не сме на прав път и тълкуванието е погрешно. Пример за това са тълкуванията на синонимните думи: например думите Плитка (вода) и Плитка (коса) произлизат от различни пред-термини като:

а) Плитка (вода)= Сладка,Пливка (вода)- всеизвeстна истина е,че сладководните басейни са почти винаги по-плитки от соленоводните,а освен това са много по-лесни за преплуване от тях.
б) Плитка (коса)= Плетка (Плетиво,Сплетена [Сплещена=
Сплъстена] коса), Кривка (с прех.П-К и Р-Л)= Коса,навързана на криволици т.е. на зигзаги, Връзка (с прех. П-В и В-З)= Вързана (по характерен начин) коса.

8. Звукът "Р" е можел да преминава почти винаги в звука "Л",а "Л"- в "Р". Преминаването на тези два звука в който и да било друг съгласен звук е било крайно рядко и най- често е недоказуемо,като изключение правят почти само личните имена. Ето и някои примери:

Кръцна- Клъцна, Григор- Глигор, Дар- Дал, Грънци- Глинци, Церене- Целене, Изцеление- Изцеряване, Целене- Мерене, Булгари- Бургари и пр.

9. Съществували са и съществуват няколко различни вида усложнени форми на думите и названията,които по принцип не променят техния смисъл. Те често биват образувани като към някой вътрешен съгласен звук на основната (първичната) форма е добавян друг съгласен звук като М,Н,Х,Й (Ь),Л или Р:

а) Назализирани форми (с добавена носовка,т.е.- с добавено "Н" или "М" пред някоя от съгласните в думата):
Път-Пънт, Гъба-Гъмба, Ръка- Рънка (Ронка), Волът (Волец)- Волънт (Волент,Воленц), Тъпан- Тъмпан (Тимпан), и т.н.
б) Форми с добавено "Р" или "Л":
Богари- Болгари,Тичам-Тръчим (Търчим),Београд-Белград,Токо-Толко,Къцам- Кълцам и т.н.
в) Форми с добавено "Х":
Хлопам- Лопам (Лупам), Мадя- Мадхя, Братра (Братар,Брадър,Брат)- Бхратра, Буда- Будха, Леб (Лап,Нещо за лапане)- Хлеб и пр.

г) Форми с добавено Й (Ь):
Млеко- Мльеко (Мляко), Море- Морье, Поле- Полье, Ходене- Оденье, Вече- Вьече (Вйече) и др.
Тук трябва да отбележим,че в някои случаи добавения съгласен звук от усложнената форма е преминавал в някой друг съгласен звук,а в редки случаи наблюдаваме по два-три вида усложнени форми на една и съща дума: например такива,образувани по правилото от подточка а) и такива,образувани по правилото от подточка б).
д) Форми с добавена гласна пред онази съгласна,с която започва думата:

Стефан-Истефан (Естебан,Ищван), Спарта-Испарта, Спиридон-
Испиридон,Корс-Окорс, Мортаг-Омортаг, Конър-О"конър, Райли- 
О"райли, Стилиян- Исталян и т.н.

10. Първичните пълногласни форми на думите винаги са започвали със съгласен звук и са завършвали на гласен,например:

Елада (Eлас)-Хелас,като това начално "Х" излиза наяве в някои случаи и изписвания, Елена (лично женско име)-Хелена (римляните издават една от първоначалните форми на думата), Аспар-Гаспар (Каспар), Угарити- Бугарити (Богарати), Ургари- Бургари, Арес- Марес (Мариз,Марс), и т.н.

11. В много случаи наблюдаваме пропускане на първия съгласен звук:

Хлеб-Леб, Ходене-Одене, Викане-Окане, Вода-Уда, Гаспар (Каспар)-Аспар и др.

12. Пропускане на съгласен звук между два гласни:

Сухи-Суи, Муха-Муа, Михал-Миал, Тука (Тува)-Туа, Дреха- Дреа, Махала-Маала и т.н.

13. Пропускане на гласен звук между два съгласни:

Каран (Кърум)- Крум, Хъръз-Хръз, Горене (Горяне)-Гореене (Греене), Малако (Молоко)-Млеко (Мляко), Холад (Холод)-Хлад и т.н.

14. Разпадане на един съгласен звук на два други:

Че (Ке,Ше,За)-Ще (Ште),Гьоре-Джоре (Георг-Джордж), Геро-Джеро, Кощан-Кестен, Блещукане (Блещене)- Блестене) и т.н.

15. Добавяне на гласна към друга гласна (разпадане на един гласен звук на два други):

Хони-Хиони,Порто-Пуерто,Куръ-Коуръ,Боно (Бонос)-Буено (Буенос),Катр (Катро)-Куатро,Пабло-Пуебло,Бонка-Бианка,Музин-Мюезин,Сара (Тера)-Сиера,Жупан-Жоапан,Колю-Коелю,Жан-Жуан (Хуан),Монт-Маунт,Мама-Миома,Арон-Аарон и пр.

16. Вътресричкови рокади:

ЕР-РЕ (Персиян-Пресиян).
ЪР-РЪ (Бързо-Бръзо,Първи-Пръви [Пръв],Търкане-Тръкане и пр.).
ЪЛ-ЛЪ (Българи-Блъгари, Глъчка-Гълчава, Глътка-Гълтане,Вълк-Влък и пр.).
ЙК-КЙ (Майка-Макйа [Макя]).
АЛ-ЛА (Талок-Затлачено).
АС-СА (Сакам-Аскам [Искам], Садим [Седим,Седя]-Асдим [Яздим,Яздя], и т.н.).

17. Комбинирани преходи (те са най-чести от всичките):

Талер-Долар, Ганимед-Катамит,Фиркане-Поркане,
Катурване-Съборване, Доста-Често, Речем-Рукам, Хоро-Коло, 
Тъга-Мъка, Фрашкано-Блъскано, Пързалка- ПузалькяЛюде-
Лугье, Стефан-Ищван, Мехури-Фуфури, Ромаим, Волгари-Бургари и т.н.

18. Относно етнонимите: нито един свободен стар народ не е вложил в своето самоназвание обиден или унизителен смисъл,а всеки народ е наложил за себе си такова самоназвание,което доказва произхода му от боговете. Това правило е валидно най-вече за древните народи,а създадените след епохата на Ренесанса народностни названия (етноними) често нямат много общо с народа,който ги използува,да не говорим за боговете.

(допълваща информация за езиковите особености на Българския език има в http://www.kroraina.com/knigi/
jchorb/st/st_2_v_fon_3.htm
).

  По-детайлните и задълбочени проучвания на тази проблематика установиха
и множество други по-маловажни правила,въз основа на които също са извършвани езикови промени в древността,а понякога дори и днес,но тях нека ги оставим за най-подробните чисто научни разработки и да се заемем с бързото популяризиране на постигнатите резултати,които доказват,че древните книжовници не са говорили празни приказки когато са твърдели,че в прастари времена част от Българите са живели край Пруса при Олимп (днешната Бурса в Мала Азия,разположена недалеч от Мраморно море), сиреч- в малоазийските области Витиния,Фригия,Мизия,Лидия,Галатия и пр., но по-късно много от тях били принудени да се изселят оттам и да заемат земи в Кавказ,Памир,Русия,
Прибалтика,Британия,Скандинавия и пр.

  Въпреки тези преселения обаче достатъчно много Българи останали в земите на Мала Азия,което станало повод за цар Симеон да поиска от ромеите данъчни обезщетения за това,че те неправомерно владеят древните Български земи в Анатолия,населени с Българи от памти века. Въпреки многобройните погърчвания и потурчвания обаче,
малоазийски Българи са останали достатъчно до началото на XX век,когато всички по-големи градове на Анадола,както и много тамошни Български села излъчват доброволци,които да се бият срещу турците в Балканската война. A понеже вече установихме,че Трако-Фригийците са били Първото коляно на Българския род,от това следва,че нашите прадеди са били първото цивилизовано праисторическо и антично население на Мала Азия. И наистина,
нейното древно наименование Анатолия е несъмнено Българско,
както установява "Анализът",понеже:

Анатолия= Анадолия (Анадоля,Анадола: съвременен "турски" вариант на името), Анатария (Енетария,Венетария)= Страна на Венетите или на Винитите (Витините): с прех. Р-Л и с изгубване на I-та съгласна; Анатурия (Анагурия,Оногурия)= Страна на Оногурите (Царското племе на Българите), Агатурия (Багатурия= Страна на Багатурите), Викатория (Виктория- Страна на победителите), Бакатурия (Бактрия- Страна на прадедите на Бактрийците), и т.н.!

   А сега,понеже се доближихме до онази скрита,невероятна,
съдържателна и потресаваща вътрешна информация,за която споменах по-горе,ще трябва да разгледаме и внимателно да разтълкуваме значението на името Анкара,носено от онзи древен малоазийски град,който в момента е главен град на цяла Анадола. Както добре знаем,днешната турска столица е много стар град. Макар и в повечето справочници да пише,че е основан в VIII-VII в.пр.Хр. от Фригите (Бригите,Блъгите)-виж 
http://en.wikipedia.org/wiki/Phrygia ,той всъщност е много по-стар и съществуването му като селище се датира поне от средата на Бронзовата ера насам. Описват го като стар Фригийски (Бригийски) град,около който се намират и много могили (царски погребални комплекси),
които сами по себе си доказват,че Бригите са Траки (Блъги,Блъгари),а не гърци. Той се намира на около 450 км югоизточно от Цариград и от европейските брегове при Босфора. Датата на основаването му като град (VIII-VII в. пр.Хр.) се свързва с Фригийския цар Мидас (Митас= Митак и Меток: с прех. С-К),който
преместил тук столицата си след едно голямо земетресение,при което сериозно пострадала дотогавашната Фригийска столица Гордион (Гордиум= Гордиен,Гордьов). Тогава "новият" град,носещ името Анкира става столица на Фригия (Бригия), а в него се преселват оцелелите жители на старата столица Гордион.

  Предишният столичен град на Фригите,основан от бащата на Мидас- цар Гордий (Гордио,Гордьо,Горде,Гордин,Гордан),носел неговото име,а чие име е носела Анкара изворите не съобщават. Днешните европейски гъркомани и ромеи-елинофони обаче изкарват произхода му от гръцката дума "котва",което си е чиста нелепица и безкрайно глупава безсмислица като се има предвид,че градът е разположен в един от най- сухите и полупустинни райони на Мала Азия,край неплавателна река. За Фригите обаче се знае,че докато са живели в Европа (в земите на днешна Македония) се казвали Бриги и имали древен цар Мигдон (древен вариант на името Богдан), а Страбон (Страбо) твърди,че Фриги,Мигдони,Мизи,Бебрики и Витини са от една и съща група теснородствени народи (племена) с единен произход,преселили се в Мала Азия от Балканите.

  Към 540 г. пр.Хр. градът е завладян от персите,в 334 г. пр.Хр.- от войските на Александър Македонски и ок. 260 г. пр.Хр.- от Галите,но процесите на погърчване получават силен тласък едва тогава,когато Римската империя налага в цялата си източна половина задължителното ползване на гръцкия език като втори разрешен официален език след латинския. Фригите (Бригите,Блъгите),но също и повечето от другите споменати Тракийски племена се заселват в Мала Азия още преди Троянската война,понеже Фригите са споменати в Омировата "Илиада",а Сердите (Сардите)- сред "морските народи",нападали Египет в периода XIII-XII в пр.Хр. Голямо заселване на Траки (Българи) в Мала Азия става по времето,когато е проведен похода на Първия Дионис (3500- 3100 г. пр.Хр.),а друго: между 1300-1200 г. пр.Хр.,като в списъка на преселниците се включват не само части от споменатите от Страбон племена,но и част от Мигдоните (виж древното племе Мигдони в източна Мала Азия и северна Месопотамия), Сердите (Сардите- гр. Сарди е основан от тях), Гетите (Хетите) и пр.

  Град Анкара поне 2700 години е носел името си в същия или в почти същия вид,в който го намираме днес. Първоначално на гръцки е записана формата ANKYPA,която се произнася като Анкира и Анкюра,макар че първите гърци достигат до този район едва през IV в. пр.Хр. През Средновековието за име на града е наложена формата Ангора,която,както ще видим по-надолу,е директен отзвук от предгръцкото му име. В 1923 г. Ататюрк го прави столица на Турция,а в 1930 г. променя името му на Анкара. Сравнението на споменатите четири различни варианта на името ни дава известна представа за това какви звукови промени са се извършвали във Фригия,Галатия и Анадола в древността и как местните жители са могли да създадат няколко своеобразни диалектни форми на едно и също име. Но ето и самите тълкувания,повечето от които са изведени с решаващата помощ на "Анализа":

  Анкира= Анкюра (прех. И-Ю), Анкара (прех. И-А), Ангора (прех. К-Г,И-О,А-О), Онгура (Оногура,с прех. А-О,Ю-У [както в Тютюн-Тутун, Кюмюр-Кюмур,Любеница-Лобеница и пр.] и възст. на изгубената гласна м/у 2 съгласни), а това ще рече Главният,столичният град на Оногурите (царското племе на Българите)! Ето как се оказва,че Анкара,който е бил столичен град на Фригите (Бригите,Блъгите),е бил освен това и главен град на Оногурите (Венетарите,
Ванандарите),които дори са дали името на цялата древна Анатолия! Оказва се,че градът с векове е носел тяхното име така,както Хатуша е носела името на Хетите и Сарди- името на Сердите. Това обаче не е уникален прецедент,понеже на няколко пъти в най-древните местообиталища на Българите (Балканите,
Мала Азия,Русия и Украйна) срещаме същото име,но в различни диалектни варианти:

1. Фанагория= Хоногурия (Оногурия) и Венетария, ще рече бивш столичен град на Оногурите (Венетарите= Ванандарите,Българите), което вероятно е било факт в далечните предгръцки и постгръцки времена.

2. Онгъл (Онглос)= Онгур (Оногур: с прех. Р-Л) и Онгрос (Онгурос,
Оногурос,Оногурот,Оногурът),ще рече временен столичен център на Царското племе на Българите (в VII  или VII-VIII век).

3. Панагюрище= Хоногурище (Хоногурица,Оногурица), ще рече древен столичен град на Оногурите (Българите) преди гръко-македонската и римската окупация на региона. Това вероятно е предримското име на града или на някое предхождащо го селище в непосредствения му хинтерланд,възстановено от Българите след освобождението на тези земи от многовековната римовизантийска окупация. Имаме и доказателства за това:

а) Голямото Панагюрско златно съкровище,намерено наблизо говори,че в района са живели Тракийски (Бригийски,Блъгийски т.е. Блъгарски) царе.
б) Долината на Тракийските царе се намира недалеч от района на гр. Панагюрище.
в) В почти непосредствена или относителна близост около Панагюрище и в недалечните му околности се намират някои от най-значителните царски центрове на Одрисите- Ветрен,Баня,Кози грамади,Севтополис,Пулпудева и пр.
г) Неотдавна в Интернет бе публикувана стара средновековна карта,на която районите около гр. Панагюрище и близките му околности са отбелязани с името Оногурия!
д) В годините на турското иго районът се е ползвал с особени привилегии,а населението на града и околностите му притежава
особено големи и благороднически качества на водачи и борци,
което бе доказано на дело по време на Априлското въстание.

  Сега няма да се спираме подробно на останалите примери като Унгария (Онгурия,Оногурия),Англия (Онглия= Онгрия и Онгурия), Авгури (Онгури,Оногури),Уйгурия (Унгурия),Анталия (Анкария,
Онгурия), Андора (Ангура,Онгура) в Пиренеите (ще рече Пириниите,Пириновите) и т.н.,а ще направим някои изводи от това сведение,както и кратък анализ на новоустановената информация. Преди това обаче е необходимо да получим малко повече яснота за значението,което древните хора са влагали в названията на споменатите древни племена,обитавали Мала Азия през втората половина на Бронзовата епоха,както и на названията Оногури и Оногондури,които въпреки че са разглеждани и на други места в блога,е нужно да бъдат припомнени именно сега:

1. Фриги= Фраки (Траки), Бриги (Блъги,Блъгари= Блъги-Ари,Блъги-Ора,Болги-Хора), Брити, Бризи, Фризи (Фръзи), Пруси (Руси) и т.н. Това тълкувание се потвърждава от имената на Фригийските царе:
а) Гордий= Гордин (Гордан,Йордан,Йорган= Органъ и Органа,в друг диалектен вариант), Гордам (Кардам= Гордан) и т.н.
б) Мидас (наричан от асирийците Мита)= Митас (Митак),Мито (Мите).
Тук не бива да пропускаме сведението,че асирийците познавали Фригите и под името Мушики,което по-късно се споменава като Мушки и Бушки (прадеди на арменците). Тези имена не означават нищо друго освен Мизики (Мизици,
Мизийци),Мизци (Мизяци,Мизици) и Божки (Болжки). Като съчетаем тези сведения с факта,че Българите са познати на много древни извори като Мизи,нещата в тази оплетена картинка започват да се проясняват.

2. Витини= Винити (Венети), Ванади (Вананди,с носовка), Виники (Финики,Пуники), Хуники (Хуничи,Хунити,Хионити), Хунизи (Хуници)= Хунзи (Хунци), Хуни (Пуни,Фини,Йони,Хони), Хиони (Пеони), и т.н.

3. Бебрики= Богрики (Богарики,Богаричи), Бодрици (Бодричи), Одричи (Одрики,Одриси- с отпад.на I-та съгл. и прех. К-С), и т.н.

4. Мизи= Мези (Бези,Беси), Изи (Узи,Ази- оттам и името на Азия,Аси), Миди, Мидяни (Митани), Мизи-Ари (Мизи-Ора,Мизи-Хора)= Мизари (Мишари,Маджари- прадеди на Унгарците), Мизки (Мушки,Бушки- прадеди на Арменците), Мази (Маги,Магове), Можи (Можещи), Божи (Божи деца,Божи творения), и т.н.

5. Мигдони (Македони)= Богдани (племето на цар Мигдон т.е. цар Богдан), Бог-Дани (от Бога дадени),което е синоним на Бог-Ари (Богари= Бугари,Бог-Ора,Бог-Хора), Мигтани (Михтани,Митани), Макя-Дани (От Богинята-Майка дадени), и пр.

6. Лиди= Либи (Либийци- потомци на преселили се Лидийски колонизатори), Люди (Люде), Лидийци (Лидинци,Ладинци,Латинци- други потомци на преселени Лидийци), Латини (Людини,Людяни,
Людьете), Рутини (Рутени- с прех. Л-Р), Лади (Потомци на Венера,наричана още Лада и Рада).

7. Кари (Карийци- древни жители на югозападна Мала Азия)= Гари (Гали: с прех. Л-Р,т.е.- преселили се на запад Кари), Хари (Хора), Ари (Ора,с отпадане на I-та съгласна), и пр.

8. Оногури= Уногури (Хуно-гури,Хуно-хори,Хуни-хора: с възст.на I-та съгл. и прех.Г-Х), Енетари (Венетари,Венет-Ари,Венет-Ора= Венети и Винити,т.е. Витини), Кана-гури (Каназари,Кънязари=
Къняз-Ари или Княжите хора,Княжеските потомци,Коляното на Княза), и т.н.

9. Оногондури= Хуно-гондури (Хуно-вендари,Хуно-вундари,Хуни-Венетари,Хуно-Вандали,Хуно-Гентари сиреч Хуно-Гетари, и пр.).

   Цялата тази езикова информация ни позволява да заключим,че в дълбока древност- поне от Бронзовата ера насам,далеч преди появата на първите гърци,византийци или турци,Мала Азия е била плътно населявана и обитавана от Българи така,както земите на Балканите и на цялото причерноморие. Много от тези Българи са били погърчени или прогонени по време на римо-византийското владичество,а онези които са останали непроменени,са попаднали под жестоките удари на исляма и днес над 99,90% от тях са потурчени или прогонени. Това става ясно от справките за броя на оцелялото Българско население в Мала Азия,което в момента е нищожно малцинство на фона на многомилионните тълпи на турко-мюсюлманското мнозинство. Но до 1912 г. там все още е имало достатъчно Българи,щом почти всички малоазийски градове,както и огромен брой села са излъчили доброволци,които да се включат в помощ на Българската армия по време на Балканската война. Потвърждение за това получаваме и от троянските имена,споменати в "Илиадата" и в другите героични епоси:

1. Еней (Енео)= Еньо.
2. Парис= Борис. Формата "Парис" обаче е използвана във Волжка България,където никога не са живели гърци,което означава че и това е автохтонно Българско,а не гръцко име.
3. Ектор (Хектор)= Еспор (с прех. К-С и Т-П),а Хектор= Гаспар (Каспар,Аспар).

4. Приам= Приян (във Волжка България), Приет,Прям (това са прозвища,а не лични имена), Придан (Продан- с възст. на проп.съгл.м/у 2 гласни),а това вече отговаря и на гръцкото обяснение за значението на името.
5. Касандра= Казимра (Казимира,с възст. на проп.гласна м/у 2 съгл.). Формата Касадара (Казамара) от надписите в "Линеар Б" още повече се доближава до посочената аналогия.
6. Телеф (мизийски цар от Мала Азия,роднина на Приам)= Телец,а в друга диалектна форма същото име би звучало като Терец (Терес). Същото име носи един ранносредновековен Български княз от VIII век с което потвърждава,че с пълно право Българите са наричани освен всичко друго и Мизи,а античните имена Телеф и Терес не са случайно ситуирани произволни имена,а са подбрани от именната система,ползвана от Царското племе на Българите,познато на историците под името Оногури.

А самата Анкара (Ангора) явно е била главен столичен град на Оногурите,затова е носила и още носи тяхното име. Знаейки с положителност,че градът е бил древна столица на Фригите (Бригите,Блъгите) разбираме,че поне в периода между 700-546 г. пр.Хр. той е бил столица на България,понеже държавата на Блъгите (Блъг-арите,Блъги-ората) не може да е била наричана другояче освен Блъгия или Блъгария. И дори известното изключение с "Втората" Българска империя,носеща името "Загора" не е никакво изключение,понеже,съгласно постулатите на "Анализа", "Загора" е друга диалектна норма на името "Богара".

  За по-ранните периоди от съществуването на града (ок.1600-800 г. пр.Хр.) това също не е изключено,но не може да се докаже с категорична положителност преди откриването на нови доказателствени данни,с каквито нито гърците,нито турците (по разбираеми причини) не биха се разтичали да ни снабдяват. Днес обаче имаме и древен извор,доказващ някогашната принадлежност на гр. Анкара и на цяла Анатолия (Анадола) към Българското национално землище. В летописа на арабския историк Абу Мансур ал Хазини "Забележителните дни на селджушката държава" и в Летописна бележка за Санджар (1117-1157 г.) се споменават Сакалибските (т.е. Волжко-Българските,"Славянските") страни Сувар,Булгар и Анкара (http://ziezi.net/heti.html).

  Наша и само наша е задачата да възродим древната слава на родината,
с което да накараме чужденците да ни гледат с респект и страхопочитание и да се преклонят пред великите ни цивилизаторски постижения,а презрените еничари- слуги на чужди господари,както и случайните комбинатори,
авантюристи и класови експериментатори посрамено да отдръпнат нечестивите си пипала от кормилата на властта и да освободят местата,представляващи призвание и дълг единствено на истинските патриоти- професионалисти: онези,от които НАРОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ винаги се е нуждаел.





Гласувай:
75



1. malchaniaotnadejda7 - Привет и Благодаря за интересния постинг!
05.07.2012 10:51
Не съм специалист, но прочетеното звучи стройно и убедително с две неща:

Българският е от най-древните езици на планетата - никога не съм се съмнявала в това! И за прасловото - че "основни са били опростените,а не усложнените форми на думите и на граматичните правила. Опростените форми са най-често и по дефиниция изначални,а за получаване на усложнени форми от тях като падежите например са били необходими векове и дори хилядолетия..."

"Трако-Фригийците са били Първото коляно на Българския род, от това следва,че нашите прадеди са били първото цивилизовано праисторическо и антично население на Мала Азия..."

Поздрави!
цитирай
2. mariniki - уаау...
05.07.2012 11:24
Анкара е била българска столица... и нито дума
не се е казала и чула за това... това си е
една потресаваща новина...
уникален твой постинг..
моите уважения..
цитирай
3. gocho52 - У - В
05.07.2012 12:27
Бълг. Итал.
твой туой
свой суой
две дуе
свиня суина
и др...
Поздрав!
цитирай
4. dolsineq - Дано само за древността си е била ...
05.07.2012 17:43
Дано само за древността си е била Анкара столица на България, че иначе, ако сега стане, лошо ни чака...;)
цитирай
5. mt46 - Поздрав!
05.07.2012 21:31
Интересна статия , с добра езиковедска обосновка...
цитирай
6. raders - О Боже, какъв ентусиазъм да се по...
05.07.2012 21:33
О Боже, какъв ентусиазъм да се покажем! Естествено, че някога безброй племена са мигрирали във всевъзможни посоки поради номадския начин на живот, така че следи могат да се намерят навсякъде. Но това не означава нищо без културни слоеве и останки от трайна цивилизация.
цитирай
7. mitkaloto - Интересно!Поздрави!
05.07.2012 22:57
Интересно!Поздрави!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Страхотна новина. Тия турчуля са ...
05.07.2012 23:12
Страхотна новина. Тия турчуля са голяма досада. Не им е стигнало, че са ни взели Анкара, ами и в София са се довлекли. Все ни гледат в паницата, дано се задавят някой ден, та да им дойде акъла.
цитирай
9. анонимен - Ястреб
05.07.2012 23:25
Може ли да развиеш и една теория за българкия прозход и на олмеките. Защото наличието на буквата "л" в думата "олмек" е почти идентично с буквата "л" в думата "българи". Мисля, ще това е 100% доказателство, че олмеките са също от български произход. Също така, олмеките са известни с монументалните глави, издялани от камък. Мисля, че те също са идентични с главите на българите, което е друго неопровержимо доказателство за българския произход на олмеките. Аз в момента работя върху теза да докажа, че туземците на Тазмания са също от български произход.
цитирай
10. анонимен - Боже, пусни си макарите, та си пр...
05.07.2012 23:38
Боже, пусни си макарите, та си прибери маскарите!!!
цитирай
11. shtaparov - Може,но...
05.07.2012 23:47
dolsineq написа:
Дано само за древността си е била Анкара столица на България, че иначе, ако сега стане, лошо ни чака...;)

Няма никакви проблеми и сега да стане,но само при едно условие: турците да изпълнят всичките условия,
които ние ще им поставим. Първото условие например ще е всички,чувстващи се турци незабавно да напуснат древните Български земи в Анадола и на Балканите и да се върнат в свойта си земя в Китайски Тюркестан. Второто условие също не е никак розово,като например да изплатят на Сърбия,Украйна,Полша,
"Румъния",Кюрдистан,Унгария и пр. по 1000 млрд евро,а на България,Армения и Гърция- по 2000 млрд евро обезщетение заради нанесените ни непоправими материални и морални щети по време на турските нашествия и "присъствия" в нашите земи. Нека засега им спестя третото условие за да не почнат да припадат,горките хорица...
цитирай
12. shtaparov - Благодаря
05.07.2012 23:48
mitkaloto написа:
Интересно!Поздрави!

Благодаря!
цитирай
13. shtaparov - Интересно!...
05.07.2012 23:48
mitkaloto написа:
Интересно!Поздрави!

Поздрав и на теб,приятелю!
цитирай
14. shtaparov - Може ама не може
05.07.2012 23:53
анонимен написа:
Може ли да развиеш и една теория за българкия прозход и на олмеките. Защото наличието на буквата "л" в думата "олмек" е почти идентично с буквата "л" в думата "българи". Мисля, ще това е 100% доказателство, че олмеките са също от български произход. Също така, олмеките са известни с монументалните глави, издялани от камък. Мисля, че те също са идентични с главите на българите, което е друго неопровержимо доказателство за българския произход на олмеките. Аз в момента работя върху теза да докажа, че туземците на Тазмания са също от български произход.

Може ама не може. Това което го мислиш не е същото като онова,което го не мислиш :)) И ако твоята глава прилича на олмекска,това не значи,че и нашите приличат на такива. Това че си Ястреб не значи че си iastreb а значи,че ако беше Петел щеше да си Пукал.
цитирай
15. анонимен - Ястреб
06.07.2012 00:11
Най-хубавото нещо на историята на българите е, че е като open source software - махаш това, което не ти харесва, прибавяш това, което си искаш, разширяваш, презаписваш и т.н. Колко фантасмагорична ще я изперкаш тази история зависи само от това колко ти е развинтена фантазията! Но все пак сте малко по назад от македонците, щото все още не се покатерихте на Луната да доказвате, че кратерите там са останки от картофените ниви на българите. И ако толкова много искате Анкара да е столицата на българите - това е лесна работа! ;-)
цитирай
16. shtaparov - Ястреб= Устрем. Някакви възражения?
06.07.2012 00:17
анонимен написа:
Най-хубавото нещо на историята на българите е, че е като open source software - махаш това, което не ти харесва, прибавяш това, което си искаш, разширяваш, презаписваш и т.н. Колко фантасмагорична ще я изперкаш тази история зависи само от това колко ти е развинтена фантазията! Но все пак сте малко по назад от македонците, щото все още не се покатерихте на Луната да доказвате, че кратерите там са останки от картофените ниви на българите. И ако толкова много искате Анкара да е столицата на българите - това е лесна работа! ;-)

Много са ти стари данните приятел- този номер вървеше,но от 1944 г.- та чак до полани. А това накрая съвсем няма да е лесна работа,щото на турците такъв свят ще им се завие като ни чуят условията,че ще тръгнат на зигзаги ту през лука,ту през просото!
цитирай
17. анонимен - Ястреб
06.07.2012 00:51
Преди да се молиш Анкара да е столицата на българите, помисли си пак! Може Господ да те чуе и да отвърне на молитвата ти ... и после да съжаляваш! И един съвет - престанете с този и тъй необясним за останалия свят български комплекс за мегаломания! Вместо да си изразходвате мозъчната енергия с превдонаучни тези да доказвате какъв велик народ са били българите преди 1,000 години, умувайте какво ще са българите след 10 години. Живеейки в халюцинационния свят на миналото, не може да вървите към бедещето! Казвам ти го съвсем добронамерено, а не да те дразня! Със здраве!
цитирай
18. анонимен - Макар и късно!
06.07.2012 10:21
Но много се надявам да го прочетеш! Уважавам и харесвам начина ти на аналитично писане. Искам само да споделя моето усещане за имената на Кирил и Методи - Църко и Страхота.
Църко - Църен(Черен)-т.е. Черньо или по-малко вероятното, но все пак - второто дете е, може да е искана Керка и затова да са го помъжкарили на Църко.
Страхота - Страх, Страхота както Грех-Грехота.
Какво ще кажеш?
цитирай
19. анонимен - Една молба към всички историци на България - ТАН ТАн
06.07.2012 10:32
Натрупаха се твърде много материали за Българската история, понякога противоречиви едни на други. Няма вече съмнение за пространноста и величието на древните Българи. Но понастоящем, сме затрупани от насилствено изкривяване на историята, на различни претенции срещу Българите и Българизма. Особенно от представители на така нареченото турско малцинство в България. Време е да се сложи всичко в ред, използувайки науката за ДНК хаплогрупите, които показват различие между така наречените Български турци и тези в Турция. Особенно, ако се задълбочи в подхаплогрупите. Затова, имам голяма молба към тези, които разполагат с ресурси, с влияние върху Медицинските изследвания, са близки до власта, каквато и да е тя, имам към тях молба, да се задействува процедура по доказването на истинноста, че така наречените Български турци са Българи, потурчени преди векове. Например Бълканската хаплогрупа "И", не е присъща за Турция, независимо че в нея има 21 ДНК хаплогрупи. Надявам се някои родолюбци да приемат тази идея присърце и да се сложи най-сетне край на фалшивите спекулации.
цитирай
20. shtaparov - Преди да се молиш...
06.07.2012 18:37
анонимен написа:
Преди да се молиш Анкара да е столицата на българите,помисли си пак!Може Господ да те чуе и да отвърне на молитвата ти...и после да съжаляваш!И един съвет-престанете с този и тъй необясним за останалия свят български комплекс за мегаломания!Вместо да си изразходвате мозъчната енергия с превдонаучни тези да доказвате какъв велик народ са били българите преди 1,000 години,умувайте какво ще са българите след 10 години.Живеейки в халюцинационния свят на миналото,не може да вървите към бедещето!Казвам ти го съвсем добронамерено,а не да те дразня!Със здраве!

Благодаря за добронамереността,но както виждаш- съвсем не съм се завтекъл да се моля за такава столица. Тя е била наша тогава,когато е трябвало,и нито ден повече- сега ако искате,нека пък стане ваша столица? Не се нуждая от твоите съвети- това не е "комплекс за мегаломания",а тържество на науката и утвърждаване на историческата истина! Ако един народ живее дълго в лъжа,той рано или късно деградира и отстъпва място на други народи. Като пример виж днешните гърци,"македонци",сърби и пр.,както и някогашните "съветски хора" и "югославяни",които животът така съвършено унищожи,че днес от тях няма и следа! Но гърците все още живеят в онзи халюцинационен свят на Бронзовата ера,когато се оказва че на света не е имало и един-единствен грък, "за цер" както се казва. И въпреки това те претендират,че отиват към бъдещето,значи и по този параграф изобщо не си прав. Доказателствата за древното Българско величие са изключително важни за бъдещето на страната- те ще вдъхнат сила и увереност на благородния Български народ да преодолее лъжите и грабителствата на които е подложен,да изчисти името си и да започне да гради бъдещето си отначало- така,както са го правели неговите велики предци преди хиляди и хиляди години! Великият пример на прадедите е важен за всички народи- та погледни евреите,които на базата на своите писания в Стария завет си получиха обратно Светите земи,и сега се кланят на своето минало така,както никой друг!
цитирай
21. shtaparov - Но много се надявам да го прочетеш!...
06.07.2012 18:53
анонимен написа:
Но много се надявам да го прочетеш! Уважавам и харесвам начина ти на аналитично писане. Искам само да споделя моето усещане за имената на Кирил и Методи - Църко и Страхота.
Църко - Църен(Черен)-т.е. Черньо или по-малко вероятното, но все пак - второто дете е, може да е искана Керка и затова да са го помъжкарили на Църко.
Страхота - Страх, Страхота както Грех-Грехота.
Какво ще кажеш?

Благодаря приятелю: предложените от теб варианти никак не са лоши,но според "Именното семантична гнездо" почти всички древни имена (особено двусричковите,повечето от които са много по-стари от всички останали) произлизат от един и същ прадревен пракорен и са се развили постепенно по описаните по-горе начини до най-невероятностни и причудливи варианти,включително цитираните по-горе. Не че предложените от теб варианти са невъзможни- напротив,възможни са,но е много по-вероятно тези имена
да са останали в "лоното" на рутината и да представляват малко или много узнаваемо или неузнаваемо диалектно подражание на епитетите на Бога или на неговото име,подобно на всички други древни имена.
цитирай
22. bven - Към 3:
10.07.2012 20:33
ки е - кой е
ной - ние
пастичерия = сладкарница (нали се ядат пасти?:)))
сигурно има и други..
цитирай
23. shtaparov - Примери
14.07.2012 13:00
bven написа:
ки е - кой е
ной - ние
пастичерия = сладкарница (нали се ядат пасти?:)))
сигурно има и други..

В европейските езици със сигурност има много Българизми и елементарен пример за това твърдение е "италианския" израз "Че видямо" (Че видиме,Ще видиме)! В днешния турски език също има стотици,ако не и хиляди древно- Български думи,взети от турците или още в Тарим,или докато са асимилирали Българското население на Анадола.
цитирай
24. malkiatprintz - При всички случаи - интересна хи...
25.07.2012 01:24
При всички случаи - интересна хипотеза. Доколкото разбрах, с нея прабългарите и траките се приравняват като един общ народ или най-малкото народ с общ произход (Фриги / Фраки / Траки / Бриги / Блъги / Блъгари)? Поздрави.
цитирай
25. shtaparov - Огромното значение на езиковите проучвания е вече световно признато:
25.07.2012 22:37
raders написа:
О Боже, какъв ентусиазъм да се покажем! Естествено,че някога безброй племена са мигрирали във всевъзможни посоки поради номадския начин на живот,така
че следи могат да се намерят навсякъде. Но това не означава нищо без културни слоеве и останки от трайна цивилизация.

Oзначава много нещо приятелю,особено като прочетем цитата от френската "Ларус" ("История на света"- Бълг. издание от 2007 г.,стр.176.):

"В тази атмосфера е ясно,че само чрез своите методи археологията е неспособна да отговори на въпроса от какъв произход е населението на Балканския полуостров и по-специално в неговата северна част,където по-късно се налага наименованието ТРАКИ. От значение за решаването на проблема са наблюденията на лингвистите. Като се опира на Тракийските езикови остатъци и особено на данните от топонимията,която поне засега не разкрива пред или неиндоевропейски характер,езиковедите решават въпроса за произхода на Траките и за етническата същност на населението в границите на Европейския югоизток с Мала Азия..."
цитирай
26. anonimen65 - starichka sum
26.07.2012 17:05
i ne znaia kak da pitam v lichni za tova tuk ne na miasto pitam,moje li da se svurjat crez analiza blestiashti i siiani.razmisul vurhu tezi dumi predizvika edna kniga/amerikanska/
цитирай
27. shtaparov - Това е наистина отличен въпрос!
26.07.2012 18:32
anonimen65 написа:
i ne znaia kak da pitam v lichni za tova tuk ne na miasto pitam,moje li da se svurjat crez analiza blestiashti i siiani.razmisul vurhu tezi dumi predizvika edna kniga/amerikanska/

Благодаря ти- това е наистина един отличен въпрос! В английския език думата "Блестящ" се изговаря като "Шайн",ще рече "Сяйн" (Сияйн,Сияен). Връзка разбира се има,понеже и двете дискутирани Български думи произлизат от имената и епитетите на Слънчевия бог,които до един са произлезли от един и същ прадревен пратермин. Сиреч:

1. Блестящ (Блещукащ)= Блещящ (Блещич,Блегич,Благич),което чрез прехода ЕЛ-ЛЕ става Белкич (Белкин= Белеещ,Произхождащ от Белия (от Слънчевия бог) и Вликич (Великич= Произхождащ от Великия бог). Същата дума чрез прех.Р-Л и Б-Х става Хрещич (Хръзич,Хръзин: т.е.- от Хръза [от Кръга= от Слънцето]).

2. Сияен= Сийаен (това "Й" е скритата съгласна,която е продукт на друга,предхождаща я съгласна)= Сиваен (Савиен,Савичен или Савичин= Йовичин,Богичин и пр., с възст. на липсващата съгл. м/у 2 гласни),а Сава (Шива,Жива,Бага,Бога,Юва= Хуба т.е. Хубавия бог,Гота= Готиния бог и пр.) както знаем е едно от другите имена на върховния бог на древните Българи и нощно проявление на Слънцето. Думата може да се разтълкува още и като Силаен (Силарен,Соларен,когато възстановената съгласна е Р/Л),ще рече- Слънчев,така че и с едната,и с другата дума попадаме на една и съща препратка. А общото между двете крайни думи е това,че те произлизат една от друга с добавяне в опростената форма на едно "Л/Р",сиреч: едната дума (втората) произлиза от думата Бага (Бога) и представлява нейна усложнена форма,звучаща като Блага (Блога),като не забравяме,че Блога= Блика (Белика,Белича,Белийа),Влика (Велика,Великия) и т.н.,а разликата между двете форми в крайна сметка е както разликата между Бело и Бео (виж "Белоград"= "Београд" и пр.).

Ето как всичките тия неща излизат отвътре от самите думи,понеже,както вече установихме,всяка древна дума крие в себе си точния си смисъл и произход,и никоя подробност не може да убегне от окото на внимателния изследовател и тълкувател,ако се заеме съвестно и компетентно със своята работа. Поздравления!
цитирай
28. анонимен - cheta knigata
26.07.2012 22:03
za lipsvashtata vruzka stava vupros.i razviva tezata,ch evruzkata e ot smesitsata chrez genno modelirane mejdu homo erektus ii zvunzemni,koito billi s kosa,svetla koja visoki= na velikanite ot biliiata,sus golemi sveteshti ochi i beli blestiashti drehi s shevitsi kato na vseki si e bila spetsifichna.znaia che v bulgaria vsiako pleme si e imalo spetsifichna shevitsa i taka sa se razlichavali i poznavali.vse edno cheteh za nashite drevni bulgari,koito sa bili beli viski znaeshti i ucheshti.
цитирай
29. shtaparov - "Липсващата връзка" е илюзия,дължаща се на недостатъчна осведоменост
27.07.2012 01:59
анонимен написа:
za lipsvashtata vruzka stava vupros.i razviva tezata,ch evruzkata e ot smesitsata chrez genno modelirane mejdu homo erektus ii zvunzemni,koito billi s kosa,svetla koja visoki= na velikanite ot biliiata,sus golemi sveteshti ochi i beli blestiashti drehi s shevitsi kato na vseki si e bila spetsifichna.znaia che v bulgaria vsiako pleme si e imalo spetsifichna shevitsa i taka sa se razlichavali i poznavali.vse edno cheteh za nashite drevni bulgari,koito sa bili beli viski znaeshti i ucheshti.

Когато данните не достигат всякакви тези може да бъдат лансирани,но за най-близки до истината може да приемем само онези,които имат най-голяма подкрепа в археологическия доказателствен материал и най-вече: в писмените исторически извори (когато ги има разбира се),които са най-често първостепенен доказателствен материал. Така например няма никакви причини да се съмняваме,че пра-гърците са пришълци по нашите земи,дошли от Африка (в древността Близкия изток е бил считан за част от Африка),понеже самите гърци са си го написали. По същия начин не бива да се съмняваме,че Ахил и неговите Мирмидони са били Бургари ("Барбари"),понеже пак гърците са го написали,макар това сведение да е в ущърб на тяхната "бойна слава",свързана с Троянската война. Още повече,че са го написали не кога да е а по времето,когато са имали власт над земите на днешна България.
цитирай
30. анонимен - mmnogo sum blagodarna
27.07.2012 08:30
za jelanieto da mi otgovorite .imam nujda poniakoa ot duhovnata podkrepa po tezi vuprosi ot surtsat i kompetenten chovek:)da ste blagosloven i Bog da vi pojivi pozdravi pone oshte polovin vek:)
цитирай
31. shtaparov - (mmnogo sum blagodarna)...
27.07.2012 16:01
анонимен написа:
za jelanieto da mi otgovorite .imam nujda poniakoa ot duhovnata podkrepa po tezi vuprosi ot surtsat i kompetenten chovek:)da ste blagosloven i Bog da vi pojivi pozdravi pone oshte polovin vek:)

Наложи ли се да помогна- обаждайте се,и ако е по силите ми,значи няма проблеми. Винаги ми е много приятно,когато успея да доставя радост на някого! Бог да помага и на Вас!
цитирай
32. анонимен - da pomaga
28.07.2012 13:59
na vsichki nas zapazili chast ot iskonnite bulgarsi nravni nori:) triabva da ste v priiatnoto useshtane na bulgarskia chovek dostail radost na drug bulgarin:)
цитирай
33. shtaparov - Благодаря!
28.07.2012 14:33
анонимен написа:
na vsichki nas zapazili chast ot iskonnite bulgarsi nravni nori:) triabva da ste v priiatnoto useshtane na bulgarskia chovek dostail radost na drug bulgarin:)

А на прекрасна Българка като Вас- поклон доземи!
цитирай
34. анонимен - sled takiva dumi
28.07.2012 18:33
samo mulchaliv poklon i bezmulvno pojelanie za shtastie:)
цитирай
35. shtaparov - sled takiva dumi...
30.07.2012 18:45
анонимен написа:
samo mulchaliv poklon i bezmulvno pojelanie za shtastie:)

:))
цитирай
36. breeze - "Тевно" е. - още се употребява тази дума.
01.08.2012 12:07
Хубаво е че го има Анализа.
Поздрави за положения труд!
цитирай
37. panazea - Много интересен постинг !
03.08.2012 08:02
А за нашия тъпан ,тумпаной , тимпаните се сетих сама и щях да пиша за това . Ето как ангелският анализ ни помага .
цитирай
38. neznayko - Привет!
03.08.2012 21:34
Статията е изключително интересна. Хвала за положения труд! Лошото е само това, че започнах да чета този блог от последния постинг :) Надявам се по-често да намирам тук нови статии.
цитирай
39. shtaparov - А още не съм демонстрирал истински невероятните възможности на "Анализа"!
04.08.2012 01:24
panazea написа:
А за нашия тъпан,тумпаной, тимпаните се сетих сама и щях да пиша за това. Ето как ангелският анализ ни помага.

Да Ани: Тъпан= Тъмпан (Тимпан),а значението му неизменно е Тупан (Който го тупаш),Тупач (Който тупа),
Тупащ и т.н. Думата "Тупам" в крайна сметка произхожда от думи като Шумим,Думам,Чупим,Чукам,Тепам (виж- Тепавица),Тъбим (Тръбим- с доб.на "Р" към основната форма)= Бръбим (Вревим) и т.н.,като влиза във взаимовръзка едновременно с две семантични гнезда: "Музикалното" и "Действеното",за да докаже големите заблуди на досегашните езиковеди,чиито опити за тълкувания представляваха хаотичен сбор от случайни и преднамерени приумици,напасвания и налучквания,неопиращи се на никакви научни правила и закономерности.
цитирай
40. demograph - Изкефих се.....
08.08.2012 21:47
Логиката на анализа е непробиваема. А че Анкара е била българска столица се знае и от изворите. Самото звучене пък си е българско. На турски щеше да е нещо като Юнюкюлюрюню...Поздрав!
цитирай
41. aristotelis - КОГА АНКАРА Е БИЛА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ?
13.08.2012 13:53
КОГА АНКАРА Е БИЛА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ? КОГАТО ТИ БЕШЕ В ПСИХИАТРИЯТА ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА СИЛНИ ЛЕКАРСТВА!
цитирай
42. shtaparov - Не може- нито когато,нито тъдява
13.08.2012 23:40
aristotelis написа:
КОГА АНКАРА Е БИЛА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ? КОГАТО ТИ БЕШЕ В ПСИХИАТРИЯТА ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА СИЛНИ ЛЕКАРСТВА!

И откъде ти разбира главенцето на тебе кога къде съм бил и не съм бил? Но от един текерлек не може да се очаква да има много мозък,нали така?
цитирай
43. nikikm - Поздравления,Щапаров!
25.08.2012 23:02
Просто надмина очакванията ми! Все пак да помоля за коментар-
***..”И дори известното изключение с "Втората" Българска империя,носеща името "Загора" не е никакво изключение,понеже,съгласно постулатите на "Анализа", "Загора" е друга диалектна норма на името "Богара".”
*Но,нали ари,ора приемаме за хора,Бог-без коментар,т.е.Божи хора?!..
Загора-зад планината Как е? ”Бог ара”,”Божи хора” или Бо-гара,като /гара-гора,планина/.,а бо? Вероятно за-преминава в -бо,но не ми е ясно.
Но,материалът е блестящ!

цитирай
44. shtaparov - Просто надмина очакванията ми! Все ...
18.09.2012 09:40
nikikm написа:
Просто надмина очакванията ми! Все пак да помоля за коментар-
***..”И дори известното изключение с "Втората" Българска империя,носеща името "Загора" не е никакво изключение,понеже,съгласно постулатите на "Анализа", "Загора" е друга диалектна норма на името "Богара".”
*Но,нали ари,ора приемаме за хора,Бог-без коментар,т.е.Божи хора?!..
Загора-зад планината Как е? ”Бог ара”,”Божи хора” или Бо-гара,като /гара-гора,планина/.,а бо? Вероятно за-преминава в -бо,но не ми е ясно.Но,материалът е блестящ!

Изобщо не е невъзможно "Загора" да е означавало "Задгора",но има ksufr смущаващи обстоятелства. "Загора" в Средните векове е име на определена област- тази между Странджа и Стара планина. Защо точно тя ще даде името си на империята,като столицата й не е Малко Търново а основните й територии са от двете страни на Дунава? Освен това Заг-ора може да е означавало Жог-ара,т.е.- Жог (Бог,Жег= Жежкият,Пек= Печащият,Препичащият и пр.- част от епитетите на Слънчевия бог,използвани в старите езически времена),
а Ара (Ари,Ора= Хора),си е обяснено по-горе. Тълкуванието може да се счита за приключено едва тогава,
когато думата е разглобена на едносричкови или двусричкови целесъобразни и пълносмислени пра-думи,които са съвременна или древна диалектна форма на някои от най-старите пра-думи на земята. Сиреч: като достигнем до това ниво,е безсмислено да продължаваме нататък,понеже няма да открием нищо повече от първичните словосъчетания (случайни или не),използвани от пра-хората за обозначаване на първите познати им понятия.
цитирай
45. batogo - Благодаря за тези задълбочени анализи!
20.11.2012 09:34
Твоите разкрития, както и тези на sparotok ще възстановят истината за произхода ни и ще ни върнат националното самочувствие. Вие сте светлина в мрака на историята. Нека Бог благослови благородното ви дело за спасяването на Българския дух и националната ни чест!
цитирай
46. shtaparov - Твоите разкрития...
20.11.2012 23:16
batogo написа:
Твоите разкрития, както и тези на sparotok ще възстановят истината за произхода ни и ще ни върнат националното самочувствие. Вие сте светлина в мрака на историята. Нека Бог благослови благородното ви дело за спасяването на Българския дух и националната ни чест!

Високият патриотизъм на хора като теб спомага за повдигане самочувствието дори
на хора като мен и Павел,приятелю! Той е насърчение за всички родолюбци и силна мотивация за продължаване напред! Да живей България!
цитирай
47. krisdimaryana - Поздравления
14.09.2013 23:14
Поздравления! Много добра и полезна информация. :)
цитирай
48. shtaparov - Поздравления! Много добра и пол...
27.04.2015 15:18
krisdimaryana написа:
Поздравления! Много добра и полезна информация. :)

Благодаря уважаема- поздрав и за теб!
цитирай
49. knyazvojvoda - Само ще добавя още нещо за езика ни
24.12.2015 15:16
Само да добавя, забравил си да добавиш прехода В-Л (Свобода - Слобода (на македонски, сръбски, чешки...)).
Доколкото за прехода К-Н по скоро става въпрос за смяна на наставките (-ък се заменя с -ен), както в пламък -пламен, корена е "плам".
А за надбавените звуци, има също и Н, Т, Д и меко Л: сНимка (с-имка), присТрастие (при-с-растие), зДрял (зрял, от зрее), поздравЛения, и др. Това още го има в старобългарския.
А по въпроса за падежите, първоначално всички езици са били аглутинантни, имало е частици с които се образуват съществителни, глаголи, прилагателни... Които след време се опростяват и езика става флексивен, а тези наставки остават като падежи.
цитирай
50. shtaparov - Само да добавя, забравил си да до...
25.12.2015 00:08
knyazvojvoda написа:
Само да добавя, забравил си да добавиш прехода В-Л (Свобода - Слобода (на македонски, сръбски, чешки...)).
Доколкото за прехода К-Н по скоро става въпрос за смяна на наставките (-ък се заменя с -ен), както в пламък -пламен, корена е "плам".
А за надбавените звуци, има също и Н, Т, Д и меко Л: сНимка (с-имка), присТрастие (при-с-растие), зДрял (зрял, от зрее), поздравЛения, и др. Това още го има в старобългарския.
А по въпроса за падежите, първоначално всички езици са били аглутинантни, имало е частици с които се образуват съществителни, глаголи, прилагателни... Които след време се опростяват и езика става флексивен, а тези наставки остават като падежи.

Знам приятелю: преходът В-Л а и доста други подобни съм отчел впоследствие по един или друг начин,но нямам време и енергия да правя тепърва нови поправки в статията. Работата,с която съм се захванал не е за сам човек както виждаш,понеже е твърде обемиста,затова ти благодаря за добавките,които направи- аз нямаше да се захвана скоро да ги направя,понеже от време на време трябва да мисля и за нови статии,а почти постоянно имам и други ангажименти извън Интернета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4850741
Постинги: 269
Коментари: 9099
Гласове: 137469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи