Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2011 00:40 - Европейското родословие на Хуните
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 22612 Коментари: 28 Гласове:
87

Последна промяна: 25.01.2017 16:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                  ЕВРОПЕЙСКОТО РОДОСЛОВИЕ НА ХУНИТЕ

   За Хуните е говорено и писано още в далечните предхристиянски времена,но те винаги са обозначавани като племе,което се отделило от народа си,а не като отделен народ,който според изтъкнатите летописци и очевидци на епохата бил в най-тесни роднински връзки с другите стари европейски племена и народи. За Хуните е казано много от древните и днешните историци,но както винаги най-важни си остават източниците,предоставени от времето на техните най-силни изяви и от очевидците на събитията,случвали се около това прочуто племе. За да не повтаряме излишно всички издирени напоследък сведения,е достатъчно да цитираме нашумелия напоследък наш изследовател Павел Серафимов (Спароток),автор на http://sparotok.blog.bg,който представя част от най-важните извори за Хуните:

   "...Официално хуните са обявени за азиатски етнос,едни ги считат за тюрки,а други смятат,че се касае за монголски народ. Пренебрегнати са обаче голямо количество важни факти,а без тях е невъзможно да се установи чии роднини са тези,които превърнаха Рим в провинциално градче. Понеже поданиците на Атила унижиха неимоверно римляните,то е напълно естествено да очакваме страховитите бойци да бъдат описани по-черни и от дявола.Няма добър и хубав враг,а хуните са тези,които изтръгват силата на непобедимите легиони и изискват от Римската Империя тонове злато като данък [1] стр.155.

  За съжаление съвременните учени не са взели под внимание предубедеността на римските летописци,а и по една или друга причина са пренебрегнали сведенията на Приск,който е посетил хуните и е видял със собствените си очи техните жилища и обичаи, чул е техният език. Старият автор пише,че хуните обитават палатки, но само когато са извън селищата си. Това е напълно нормално, дори и Гай Юлий Цезар е спал в палатка по време на военните си походи. Постоянните жилища на хуните Приск описва като масивни дървени сгради украсени с дърворезба ( обичай, който е типичен за източноевропейските народи). Резиденцията на Атила се отличавала с това, че имала две кули [2]. Приск разказва и за бита на хуните,те пиели медовина,която наричали медос [2] – думата в никакъв случай не е тюрко-алтайска, а и това е питие на уседнал народ,не на номади.

 
Хуните имали и напитка от ечемик [2], явно вид бира,а тракийското племе пеони са един от първите европейски народи,които са създали технологията за нея. А Йоан Цеца е точен и ясен като казва – пеонци(те) са българи...

Посетилият двора на Атила стар летописец описва и хунските жени, които украсявали ленените дрехи за мъжете си с шевици [2], обърнете внимание – хуните са носели ленени дрехи с бродерия (както и траките), а не мазни и проскубани кожуси. Амиан Марцелин твърди,че шапките на хуните били закривени [3] XXXI-2-6,а това си е типичната фригийска шапка,която може да се види в казанлъшката гробница...и по китайски статуетки  от много по-късен период.

   Приск обяснява,че освен Крека,Атила имал и други жени,понеже скитите (т.е. хуните) практикували полигамията [2]. Това е типично за древните балкански народи,Страбон свидетелства,че траките имали дванадесет и повече жени и,че ако някой е починел преди да се ожени за четири,той бил оплакван все едно че е ерген [4].

От Йордан знаем за погребалните обичаи на хуните. Когато Атила умира,поданиците му си нанасят рани по телата си с ножове,за да изразят (скръбта си по) загубата на великия владетел,защото човек като техния цар не можело да се оплаква със сълзи,а само с кръв [5]. Абсолютно същият обичай е описал Херодот за скитите, обитаващи Северна България,Румъния и Украйна около 900 години преди Атила [6] VII-71,т.е. това е обичай на местен народ. (Страбон,Диодор Сикулски и Стефан Византийски обясняват,че скити и траки са две групи на един и същи етнос).

  Китайските извори споменават,че когато хуните побеждавали голям враг,че отрязвали главата му и правели чаша от черепа. Същият обичай обаче е споменат доста по-рано от Херодот, описващ живеещите в Северна България и Румъния скити [6] IV-65. Ливий споменава за култ към отрязаната глава при траките, отново Ливий разказва как галите (от племето на боите) направили ритуална чаша от главата на римски генерал. И в този случай виждаме,че се касае за обичай на европейски народ. 

Хунските имена Атила, Крека, Берик, Горд, Скота се срещат и в Стара Галия като Атило, Крека, Берик, Горд, Скота [7].
   Имената са засвидетелствани преди походът на Атила през 450 година,така че не може да се говори за хунски заселници в Галия. Сведението за присъствието на хунски имена сред келтите е лесно обяснимо, ако знаем за свидетеството на Диодор Сикулски, че в далечното минало кимериите са били доминантната група на галските племена,а Прокопий свидетелства,че най-старото име
на хуните е кимерии [8] VIII-v-1.

  Според Йорданес Хуните са потомци на древни магьосници,
наречени Халируни (Холобряни,Колобряни= Колобри: обяснение- Щ.Мл.),и преди да се разделят на отделни племена по времето на цар Филимир (Велимир- обясн.мое,Щ.Мл.),Хуните и Гетите са били един народ в Скандинавия,а много преди Троянската война Хуни и Гети били една общност в Скандза..."


   След тези подробни разяснения остава не само да се учудим защо
днес Хуните са обявени за диви и жълти азиатци- роднини на тюрките (при положение,че Приск не е могъл да различи един Хун и един елин!),но
и да направим проверка по познатите ни вече начини коя от тези взаимно противоречащи си версии е вярната,като към тях добавим още две сведения: грузинската хроника "Мокцевай Картлисай" от V в. за "военното племе Хони", и Волжко-Българската "Барадж тарихи" в която се твърди,че Хоните произлизат от Боян. Тук на помощ идва "Ангеловия анализ",за който в това отношение няма тайни:

1. Боян (Баян)= Боен (Воин)!
2. Хони (Хуни)=Вони (Войни,Воини) и Кони (Конен народ,Народът на Конния бог,асоцииран с Марс и Юпитер),Хеми (Народът от Хемус)!

    Ето откъде е дошла тази асоциация и защо авторът на грузинската хроника се е заблудил относно произхода на Хуните- понеже по негово време истинското значение на тяхното локалноплеменно име било вече отдавна изгубено или превърнато в нарицателно,след което постепенно се замъглило първоначалното значение,съдържащо се в корена на тази дума. Какво буквално може да означава тогава народностното име Хуни и кои са най-близките му паралели? Нека чуем думата на "Анализа" по този наболял въпрос:

    Хуни= Хони,Хиони (Пеони)! Значи- роднини на Тракийското племе Пеони,
преселили се на изток! Но да продължим по-нататък: Хуни= Пуни (друго име на финикийците),Фини (Угро-фини), Дани (предци на датчаните), Йони (роднини на пра-йонийците),Тини (отново Тракийско племе!), Уни (Ути,Утигури,Юти,Юди- прадеди на юдеите), Кони (Конни- Конни народи), Коми (коренни жители на днешната Коми-автономна зона в Русия,които са най-вече руси и синеоки!), Куми (Кумани= Хунави и Хунану,т.е. Хунну: вторично тюркизирани Скито-Българи от Средна Азия), Кумики (Кавказки народ)= Комяки (Хуники: от този пример става ясно,че Хуните не винаги са били руси и синеоки а е могло да бъдат и от Кавказко-Средиземноморски тип,от какъвто е бил цар Самуил), Куани (име на Хуните от арабоезичното житие на Св.Григорий)= Кумани, Кими (Ким-хора= Ким-ора [Хун-хора],Ким-ари= Кимери), Чоди(Чеда), Готи (Гети,Хети,Дьети и пр.), Хионити (Пеоники,Фийники= Пуники и Финики, Хуничи), Кионайе (друго название на Хуните според древните автори)= Хионайе (Хиони) и Пеонайе (Пеонате= Пеоничи,Пеоняци,т.е. Пеонци,Пеони), Кионате (Кионити: с прех. Й-Т= Хионити) и т.н. Но тази форма на името се оказва при това положение съкратена,понеже в древните извори срещаме и друга,разгърната форма,а именно- названието Финики (друго име на Пуните,а и на Фините- бел.моя). Какво означава тя,ще ни каже отново "Анализът":

    Финики= Пуники (Пуни), Хуники (Хуничи,Хунави= Хуняци,Хунци и Хуни), Кумики (Хуники), Ханани (Ханаани,Хунавяни,Хунавичи или просто Хуняни и Хуничи), Винити (прех.форма- Венети,асоциирано също и с "Войници"), Витини (Трак.племе, Битини= Бесини,Деца на Бесите), Висини (Високи,Високопоставени,Хора от висините), Вотани (от бога Вотан,наричан още Водан,Аудан или Один т.е. Огин= Богът на Огъня), Ведини (Знаещи: от Веда= Знание,т.е. Вида: Виждане,Проглеждане), Адин (Божиите хора: от Один/Адин= Той Самият), Богини (Болгини,Болгичи)! Но формата Венети е неразривно свързана и с формите Ванади (Вананди,наречени по-късно "Ванандови Българи"), Венти (Ганти,Анти!), Генти (Гети,с носовка- пак Тракийско племе!), Хунци (Хунзи) и т.н.,и т.н. Древните автори казват,че Хуните са потомци и на Кимери. "Анализът" решава и този казус,понеже успява да проникне в самата същина
на това племеннно название:

Кимери= Севери,Савири,Шумери,Хунари ("Хунори"), Кидари (Кидарити- в Ср.Азия,т.е. Кимеричи), Сувари и, Кубари (Кубери- Поклонници на бога Кубер), Хемари (Хунари)= Хора от Хемус,и най-важното: Богари! Ето го коренът на истината,или поне 90% от нея- Хоните (Хуните) са били само едно от многото Тракийски (Бригийски,Блъгийски) племена от Хемус (Стара планина),носили някога общонародностните имена Богари (Бохари),Болги (Белги), Б[о]харати (Б[о]гарати), Бургари ("Барбари", "Варвари") и пр.! Казвам 90%,понеже дългите статии уморяват читателите,а за показване и доказване на останалите 10% от истината е необходима поне още една статия.

    "Анализът" помага да разберем и кои са тези загадъчни народи "Бундурк" ("Бундари"),при които предпочели да живеят Хуните според старите грузинските извори,както и Халдеите,от които се били отделили Хоните според твърденията на "Мокцевай Картлисай",а дава значението и на някои други народностни имена,имащи отношение към темата:

1. Бундурк (Внъндурк)= Вундарх (Вундар), Вандарк (Ванандарк,Ванандарки,Ванандарци,т.е.-
Ванандови Българи),а ако това "К" накрая се схване като грузински афикс,става още по-лесно: Бундур= Вундар (Хора на Вунд, Вундови Българи), Вентар (Венетар,Венетари или Венети,които са още и Ванади,т.е. Вананди), Ведар (Знаещ човек,Вед/Аед), Вондар (Вондач,Водач), Бонгар (Богар,без носовката), при което Бундурк може да звучи и като Бонгарч (Бонгарич,Богарич- без носовката), Богарх (Богарк: виж древния арменски извор в който пише "Аз бях в страната на сарматите Булкарк"). Името на тази страна означава директно Булкар (Булгар),както виждаме след премахване на кавказкия афикс К (Х) в него.

2. Бундари= Вундари ("Вундови" Българи,Българи на Вананд), Вандари (Вандали-преселени на запад Вундари), Хунгари (Унгари,Онгури= Оногури), Ванадари (Внъндури), Анатари (Анатоли,Анадоли- коренни жители на древна Анатолия,т.е. на Анадола), Онотори (прех.форма= Оногури,но и  Оногхонтори,Оногхон-тори= Вене-гури, Венет-хора или Венетсин-гури, т.е. Венетски хора!!!), Венет-ари (Венет-ора,Венети хора,Венети), и т.н. Ето кои били Вундовите Българи,а според тези тълкувания излиза,че имената Вунд и Вананд са не етноними (племенни имена,произлезли от името на царя или владетеля на това племе), а точно обратното- те са племенни имена, които са асоциирани с владетелска личност или личности,чиито истински имена са отдавна изгубени и не са били известни на древния информатор.

3. Сармати= Сар дьати (Цар дети,Царски деца- хора от Царското племе на Българите), Кармати (Харвати), Гармати (Гарм-дьати,Деца на Бога на Гърма).

4.
Скловени= Шкловени (Шловени,Словени,Склавини), Чловени (Чловеци)= Человени (Человеци), Челядини (Народини,Народени: с прех. Ч-Н и Р-Л), Сакаловяни (Сака-людяни,Сака родени,т.е.- Скитски народ), и т.н. Сиреч- някогашните Славяни (Словени) са древни Българи,напуснали прародината по време на римските нашествия или по времето на Дионис,които след векове на изгнание се връщат обратно в нея и в резултат на това повечето възстановяват старото си общонародностно име Блъгари (Българи). Онези,които са се отчуждили от него в резултат на дългото изгнание,постепенно приемат за народностни,макар и с много усилия,локалн0-племенните си имена.

5. Кимери= Симери (Сумери,Шумери: с прех. К-С,К-Ш), Кимари (Кидари,Кдари= Чдари,Чедари,Гетари),т.е.- Кидарити (Кимерити) и Чдар Българ (Чедар Българ,Кидар Българ,Гетар Българ), Ким-Ари (Ком-ора,Хон-Хора,Хора-Хуни), Гет-Ари (Гети хора,Готи хора), Щит-Ари (Скит хора,Хора Скити), Ком-ари (Жители на Коми,Хора-Коми), Коняри (Конен народ,Хора на Конния бог Марс-Юпитер), Кимани (Кумани- със смяна на суфикса), Кумики (Комяки- Кавказки народ,Хора от планините), Севери (Савири,Сувари,Шумери), Бог Ари (Богари,Бугари)= Хората на Бога (Бог-Ора, Божиите хора, Синовете на Бога, Синовете на Слънцето/Юпитер,Богоизбраните).

6. Оногури (Уногури)= Хуногури (Хуно-хури,Хуни-хора), Утигури, Унъгари (Унгури,Унгари-прадеди на унгарците), Венегури (Венетари,т.е.- Венети), Оногули (Онгъли,Онгли от Онгъла= Англи: потомци на Хоногури от Ютландия,отцепили се от големия древно- Български масив и населили земите на днешна Дания),и т.н. Данните,които дава "Анализът" тук,не бива да ни учудват,понеже:

а) Оногурите са били царското племе на "пра"- Българите,от което произлиза явно и самият Св.Климент Охридски,понеже за него Димитър Хоматиан казва,че е по род от онези Българи,които някога живеели при Пруса под Олимп малоазийски (който се намира именно във Витиния)! А Хунският владетел Атила според сведенията на древните автори принадлежал към Царските Скити,което означава,че Царските Скити- това са Оногурите (Хуни-хората,Венетарите). Че Хуните са Българско племе а не Българите- Хунско ни казва готския историк Йорданес през VI в.,който пише:

"От земите на Българите излезе хунската ярост."

б) В кръвта на датчаните "Игенеа" открива ген,оценен от проучвателите като Хунски и той не е азиатски,а европеиден.

в) Съседи на племето Англи (Онгли,Оногули,Оногури: с прех.Р-Л) в Ютланд са не кои да е,а племената Юти (Ути,Уни или Хуни,наричани още Ути-гури,Ути-хора) и Сакси (Сакци,т.е.- Саки или Скити).

г) Водачите на племето Маджари (Унгари,Хун-гари,Хун-хора),което се настанило между VIII и IX в. в земите на Панония твърдели,че са потомци на Атилови Хуни. Българите много добре са знаели кои са те и изглежда затова не са водили големи военни действия срещу тях. До попадането на маджарите под католическо влияние,предпочетено заради погромите на византийската църква срещу Българските богомили те по-често са били наши съюзници и вероятно са били възприемани по-скоро като федерати на Българската империя,отколкото като нейни врагове. Стотиците думи в езика им,приличащи на тюркски не ги правят тюрки- така,както не са били тюрки Атиловите Хуни и онези Оногури,които Аспарух довежда на Балканите и чийто свещен професионален език е обявен от конвенционалните изследователи за тюркски.

7. Анти (име на старо "Славянско" племе)= Ганти (Ванти- с възст.първонач.съгл.), Генти (Гети-без носовката), Енти (Венти,Венети и Ванади,а с втора носовка- Вананди!), Синти, Ати (без носовката)= Ути,Унти (Ути-хора,Ути-гури), Унци (Хунци,Хунзи), и т.н.!

8. Синти (древно Тракийско племе)= Венти (Венети), Генти (Гети), Инти (Анти, Прадеди на Антите), и т.н.

9. Ути (древно прикавказко племе)= Ути-хора (Ути-гури), Узи (европ.племе,преселило се в Средна Азия)= Узуни (Узяни,Усуни- оттам и нарицателното "Дълги" в езика на тюрките,понеже Усуните били много високи), Ази (Аси- име на племето,дало името на континента Азия), Ави (Авиите от "Илиадата), Изи (Мизи), и т.н.

10. Пеони= Хиони (Хйони,Хони,Хуни), Пейони (Петони,Гетони-роднини на Гетите,с възст. съгл. м/у 2 гласни). Явно са отломка от голямото племе на Гетите (Гетоните,Едоните),установила се в околностите на Осогово. Тяхното име днес носи областта Пиянец (Пеонец),а византийските историци неслучайно са твърдели,че Пеоните са Българи.

11. Халдеи= Балгеи (Балгери,с възст.на проп.съгл.м/у 2 гласни и с прех. Г-Д), Колдеи (Коледаи,Коледари)- Жреци на Слънцето! Ето истинския произход на народите,наричани Хуни (Хони,Хиони,Пеони,Пуни,Фини,Хунци,Хунзи и т.н.),ето защо много от тях са търсили убежище при своите събратя Вундари в непоробените от Рим наши земи на север от Кавказ.
Така "Анализът" сочи,че древните автори са били напълно честни като са твърдели,че Хуните са европейци по произход. Те се отделили от една група свои сънародници,за да отидат да живеят при друга група сънародници,с която явно се разбирали по-добре.

  Този успех
обаче няма да е пълен,ако не установим дали личните имена на Хуните приличат на Български. Затова ще приложа и техните тълкувания:

1. Атила= Аtilius (в древен Рим= Атилий,Атилъ),Ахила (Ахилъ,Ахил), Батила (Бащила,Бащаря,т.е.- Бащата: епитет на Бога-баща), Водила (Водаря,Вождаря= Водителя,Водача), Татила (Тотила,Татула,Татулъ т.е. Таткото: епитет на Бога-творец,Бога на небето при древните езичници), Ажила (Бажила,Божила,Божилъ,Божил), Отула (О"Дула,От Дуло) и т.н. Други форми на това име са Афила (цар на Аксум т.е. Етиопия ок.300 г.  сл.Хр.),Аттила (в руския "език"),Атли и Ашли (в Англия),Етли (в Скандинавия),Етел и Етцел (в Германия),О"Тул (в Ирландия) и пр.,което говори за широко използване на това Скитско име от древните народи в Стария свят. В описанията на Атила се говори за неговите "скитски сандали" и "скитски обичаи",че той живеел и се обличал по-скромно от останалите скити и т.н. И макар Прокопий да споменава,че в очите на победените от него римляни той е бил по-скоро грозен отколкото красив това съвсем не означава,че е бил монголоид,а по-скоро че е имал някакво генетично заболяване или малформация! Макар че и това е подвъпросно,понеже Атила е бил желан от всички римлянки жених,а кандидатка за ръката му е била дори римската императрица Хонория! Но ако направим елементарна съпоставка с някои добре познати лица от нашето съвремие,няма да стигнем много по-далеч от заключенията на днешните "Атилисти"- ако някой писател днес направи схематизирано устно описание на британския принц Чарлз,особено ако е значително предубеден и отрицателно настроен към него,и след 1000-2000 години това описание попадне в ръцете на също така предубедени учени,които не разполагат с абсолютно никакви други данни за него,те почти сигурно ще си помислят,че Чарлз е бил по произход монголоид,арабин,индиец или циганин,
понеже ще разсъждават точно като днешните историци и няма да разполагат с повече данни от тях!

2. Ернах= Ирник (Ираник,Иранек= "Ирански"), Ермак ("руско" име), Перник (Перуник,Перунек: Син на Бога на гърма), Урнек (Уранек,Син на Уран/Каран,Харон,Хирон), Ерциг (Алцек,Херцог), Арток (Парток,Спарток,Спартак), Аршак (известно арменско и персийско царско име), Ърнън (Върнън- брит.аналог).

3. Крека= Грега (Грегора), Керка (прех. ЕР-РЕ), Грага (Драга), Креса (Краса), Креца (Краца=Кераца).

4. Баламбер= Баланмер (Валамер,Валамир,Велимир- без носовката), Балабер (без носовката)= Бала-бер (Боле-бор,Силно борещ: епитет на Марс)!

5. Бледа= Влада (Владо), Блага (Благо,Блаже), и т.н.

6. Берик= Борик (Борек,Борис,Парис), Барик (Барих,Барух: "еврейско" име),
 Белик (Беляк- виж фам. Белякови),Белий (Беляй- фам. Беляеви), Берон (наше фам.име), Берий (Берия- Бълг.лично име до XV-XVI в.), и т.н.

7. Хелхал= Гелгал (прех.Х-Г), т.е. Голгол (Гогол) и Гергар (с прех.Л-Р)= Георгар (Георги,Принадлежащ на св. Георги), Гъргур ("сръбско" име от XIV-XV в.), Керкор (арменско име), Гиргор (Григор,Гръгур)- християнско име. Така излиза,че част от Хуните са били християни!

8. Скота= Щота (прех.Щ-СК), Кота (Коти: Трак.име), Гота (Гото- зап.европ.име, Гета- Трак.име, Гето~Гетът: Българско име,виж фам. Гетови), Джота (Джото- итал.име), Скита (Скитът).

9. Руа= Руга (Рега т.е. Кралят), Рая (Райо,Рашо,Рачо), Руя (Руйо,Руйко,Руйчо,Райчо), Рума (Румо,Румен), Руса (Реза=Резъ,Руса=Руси), Руда (Рада,Рода: син на Богинята на радостта,на Богинята-Майка), Руан (Реан- наш княз от VI в.: оттам и "английските" имена Раян и Браян), Реян (от това изчезнало лично име носи името си с. Реянци,Пернишко), Рува (Прува,Пръви= Пръв син в семействоро,Първан) и пр.- Български и западноевропейски лични имена и имена на Тракийски царе.

10. Илак= Олек (Олег,Елик,Алек), Вилак (Волег,Велик)- виж нашия княз Волег от VI в. и нашата фамилия Великови.

11. Мундзук= Манджук (виж фам. Манджукови), Мунчук (Мачук,без носовката- виж фам. Мачукови), Мунчук (лично име с "украинското" окончание "-чук": виж имената Бончук,Бондарчук,Селчук и пр.), Мундук (друга форма на името Мундзук)= Мудук (без носовката), т.е. Медок,Меток- Тракийски царски имена), Минтак (Митак,без носовката- Българско име,използвано в някои наши говори за обръщение към човек,носещ имена като Мите,Митко,Метко,Мето,Мито и пр.,асоциирани по-късно към християнските Димитър и Методи).

12. Едеко= Медеко (Метоко: Тракийско име), Митако (Митакъ: Българско име,в което е възстановена първата изгубена съгласна), Едоко (лично име в царска Русия,XIX-XX в.), Татеко (Потомък на Бога-Татко,на Бога-Баща Юпитер).

13. Харатон (наричан още Херан)= Харитон (Харис [Хъръз]-дан,От Слънцето даден),а Херан= Хирон (Харон,Каран,Уран,Яран,Арон и пр.).

14. Донат= Танат (Танатос е Бог на смъртта у гърците) т.е. Тъмат- Бога на Тъмното (подземното]) царство у Българите,който е Сатурн.

15. Улдин (Ултин,Алдан,Аудан,Улдах и пр.)= Зултин (Залтан,Золтан,Златан)- епитет на Слънчевия бог, Валдин (Владин,Вел-дан: От Великия бог даден). Алтернативната му форма Аудан означава Алудан (Алудин,Улдин), Адин (Един= Той самият) и Йодин (Йогин,Огин,Огън- земно проявление на Слънчевия бог),а Улдах= Улдан (с прех. Н-Х).

  А сега е необходимо да си изясним значението на още няколко древни областни имена,имащи отношение към темата,както са установили проучванията на "Анализа". От тях особено забележително е името на областта Скандза, в която някога Гетите и Хуните живели като един народ,преди да се разделят на два отделни народа:

1. Едония= Етония (Гетония,Гетичия- Страна,населена от Гети), Итиния (Витиния,древна страна на Витините), Ватания (Ванатия,Ванадия= Ванандия,древна страна на Ванандите), Ехония (О`Хуния- с "протеза") и т.н. Явно Едоните (Гетоните) са отломка от Гетите,установила се край Бяло море след Желязната революция (1200-1000 г. пр.Хр.).

2. Ематия= Саматия (Сарматия- с доб. "Р"), Едония (Земя на Едоните), Енетия (Венетия- древна страна на Венетите, Енетия- страна на Енетите,троянски съюзници от "Илиадата"), Анадия (Ванадия,древна страна на Ванадите или Ванандите), Унавия (Хунавия,древна страна на Хуните), Иникия (Финикия,древна страна на Финиките), и т.н.

3. Индия (древно ведическо име на днешна азиатска страна)= Синтия (Земя на Синтите), Антия (Колония на Антите), Гентия (Земя на Гетите, Колония на Гетите), Вендия (Вентия,Венетия, Колония на Венетите), Ванадия (Ванандия, Колония на Ванандовите Българи)!

4. Азия (древно име на един от континентите,което първоначално било носено само от земите на днешна Мала Азия или Анатолия)= Асия (Земя на Асите, на Азите), Узия (древна земя на Узите,Утите,
Авите), Изия (Мизия, Земя на Мизите), и т.н.

5. Анатолия= Енетария (с прех. Р-Л: Земя на троянските съюзници,носещи името Енети), Анатария (Ванатария,Венет-ария: Страна на Венетите), Ванадария (Ванандария,с поставяне на носовка= Страна на Ванандовите Българи), Анадолия (Анадоля,Анадола- съвременно "турско" название на областта), Антария (Ант-ария, древна страна на Антите: с проп.на гласна м/у 2 съгласни), Гантария (Гентария,страна на Гентите или на Гетите,т.е. на Хетите), и т.н.

6. Банат= Венет (Земя на Венетите след бягството им от Балканите).

7. Панония (римско име на Банат)= Панотия (Пенетия,Венетия), Венения (Венетия), Пайония (Пеония).

8. Пеония= Хиония (прародина на Хионите,т.е. на Хоните или на Хуните), Пенония (Панония),сиреч- Пенетия (Венетия,прародина на Венетите). Ето защо византийският писател от XI-XII в. Йоан Цецас твърди категорично,че Пеоните са Българи!

9. Бактрия= Бакатрия,Бакатурия (Багатурия,Земя на багатурите), Виктрия (Викатория- Страна на победителите,понеже Виктор= Викатор и Бакатур,т.е. Багатур), Вентрия (Венетрия или Венетария,т.е.- нова страна на Венетите,Страна на преселилите се Венети), Хуногурия (Оногурия- областта е известна и с това име в древността!),т.е.- Страна на Хуни-хората (Оно-гурите). Част от Оногурите (царското племе на Българите),но не най-главната им част,е могла да се установи там само по време на нашествията на Източния Дионис срещу Индия и пра- Китай (ок.2000 г. пр.Хр.).

10. Иседония (земя на кавказкото племе Иседони по времето на Херодот)= Маседония (Македония,Маса-Хония,Земя на Големите Хуни,наричани в Памир и Хунзи [Хунци]),Осетиния (Страна на Осетите или на Асите,т.е. на племената,наричани още Ази,Мизи,Узи,Юджи [Юечжи] и пр.).

11. Хунзи (памирски народ,представян от днешните сръбски македонци за потомък на Александровите воини)= Хунци (Хуни)!

12. Валхони (Хунско племе от Памир преди 1500 години)= Вел Хони (Великите Хуни), Валхани (Вахани,Ваханци- днешен памирски народ,от чийто език често взима примери Петър Добрев,за да докаже памирския и индоирански произход на Българите).

13. Скандза (древна прародина на Хуните)
= Сканда (от названието "Скандинавия"), Джента (Гента,Гета- без носовката, Страна на Гетите, Гетика), Ченда (Чеда- Страна на Гетите или на Чедата,Дьетите), Скинта (Скита- без носовката,т.е.-Скития), и т.н.

14. Скандинавия (производно название от "Скандза")= Сканда Новия (Скандза Новая,Ченда [Чеда] Новите)= Дьенти Новите (Гети Новите: Новите деца на Гетите,Новата Гетска страна), Скинта Новая (Скита Новая-без носовката,Скита Новата, Нова Скития)! Наименованието прилича на руско не защото е такова,а защото по онова време хората,които са го наложили,са говорели руски и украински диалект на Българския език (подобен на този,който се говори и днес в древните Скито-Български земи на север от Черно море).

   Ето как "Анализът" разкрива още няколко нови,неподозирани досега тайни на древността- Готите (Гетите) не са дошли на Черно море от земите на днешна Скандинавия,както досега погрешно твърдеше изкривената и опорочена европейска историческа наука,а точно обратното- населили са Скандинавия,идвайки от земите на древна Скития край Черно море,където в крайна сметка се е намирала тяхната прародина!

А на въпросите,свързани с Хуните,тук даваме окончателен отговор,
понеже в името на всеки народ или племе се съдържа скрито сведение
за неговия исторически произход,от който никой: богат или беден,слаб или силен,не може да избяга. В крайна сметка се оказва,че Хуните (Хони,Хиони,Пеони и пр.) са само едно от многото древно- Тракийски (Бригийски,Блъгийски- т.е. Блъгарски) племена,което,вярно на нашите древни обичаи,е променяло поне по един звук от името си при всяко свое преселение. И за да демонстрирам по-добре колко е вярно и точно това мое твърдение,ще цитирам за улеснение на читателите някои древни извори,споменати в един от постингите на merlin68.blog.bg:

"Йордан(ес) пише в (своята) ГЕТИКА: ...Започвайки от изворите на река Вистула (Висла),на неизмерими пространства се е разположило многобройното племе на венетите. Въпреки,че наименованията им сега постоянно се променят в зависимост от местата които обитават и различните родове,основно те се наричат славяни и анти.

Теофилакт Симоката пише: Sclavos sive getas hoc enim nomine antiquatis apelati sunt – Славяни или още гети,защото това бе името им в древността!

И двамата автори пишат през VІ век. Както виждаме,те и двамата наричат по едно и също време с името "славяни" както тракийските гети (готи- бел.моя),така и венетите,обитаващи земите между Карпатите и Балтийско море. Какво е общото между венети и гети? С голяма доза увереност можем да предположим,че са говорели един и същ (или много близък) език,което предполага и близка родствена връзка. (Бел.моя: което се доказва и от "Анализа",понеже Антите според древните извори били два вида: Ванти сиреч Венти [Венети] и Ганти сиреч Генти [Гети]!). Със сигурност можем да кажем,че венетите,както и гетите,обитават замите на Европейска Сарматия.

  Кои са сарматите? Това са наречените преди това европейски скити, преди да стане Сарматия,същата територия се е наричала Скития. Някои историци смятат,че сарматите са избили и изгонили скитите и са заселили територията им,но това не е истина,понеже археологически следи от пристигане на нови народи в земите на скитите няма,а погребенията и керамиката на скитите е идентична с тази на сарматите което показва,че сарматите са вид скити (скитско племе),които променили племенното си название. Основание за това твърдение дава и написаното от римския историк Квинт Курций Руф през І век:

  "Народът на скитите,който живее недалеч от Тракия,заема земите на североизток от тях,но не граничи със сарматите [36] както някои смятат,а е част от тях." Сарматите (скити) са преимуществено номадски племена,но има и уседнали такива като венетите например. Всички те говорят един общ език или много близки езици и обитават цяла Източна Европа,без териториите влизащи в Римската империя. На запад стигат до днешна Германия,на изток обхващат почти цялата територия на днешна европейска Русия,на север от Балтийско до Черно море на юг:

image
  Ето и друга карта,базирана върху картата на Птоломей от ІІ век на Европейска Сарматия: http://kazantip.rork.ru/biblio/viii1584.htm
Ценни данни и сведения за Българския и европейския произход на Хуните се съдържат и в проучванията на друг наш забележителен патриот и съблогър- Кирил Милчев: http://history.rodenkrai.com/
new/proizhod_na_prabylgarite/kak_bylgarite_ostanaha_bez_
istoriq_za_prabylgarite.html
.

    Тук му е мястото да кажем няколко думи и за езика на Хуните. До налагането на "византийската" власт в нашите земи (1018г.) нашият народ е говорил основно на два езика: 

1. Езика на Царското племе (Царските Скити,Хуните,Кимерите).
2. Езика на обикновените Българи,на обикновения народ (наричан днес "славянски",а някога- "Скитски").

Вторият език бил индоевропейски,а първият- неговата доиндоевропейска форма,използвана само за свещени нужди- за езическо богослужение и в управлението на държавата. Доиндоевропейският език на Хуните (Царските Скити) не бил тюркски,а съдържал известен брой тюркоподобни думи и бил близък до езиците на днешните Хунзи (Хунци), Коми, Германци, Угро-Фини (Бугро-Хуни) включително Финландци и Унгарци, Армени и Албани,както и до езиците на древните Шумери (Кимери) и Асири (Азери). Понеже онези Мушки,които са станали родоначалници на днешните Армени,са също Бушки (Божки,Болжки) и Мушари (Мишари,Маджари,Мизари= Мизи ора). Маджарите неслучайно са наричани още Унгари и Хунгари (Хун-гури,Хун-хора),а техният княз Арпад (Карпат,Курбат) изкарвал произхода си от Атила (Ахила,Ахилъ). Това става по-ясно от проучванията на "Анализа",според които кавказкия народ Армени е роднински или етнорелигиозно близък с народа Албани (Арвани,Армяни),наричан на Балканите Арбанаси (Албаняци,Арменяци) и имащ езикова близост с Арменци, Гермияни, Карамани, Германи и пр.,както и с народите Мишари (Мизари,Маджари).

  Накрая ще добавя,че Хуните са наричани още Куни или Кони (Конни) и именно те са Конните народи,познати още като Кимери (Коняри,Хунори) и Кумани (Конини,Хунини). Черните Хуни говорели "тюркизиран" или по-точно оказващ тюркизиращо въздействие Угро-Фински (Бугро-Хунски) език а Белите Хуни- чист старо-Български език от "славянски" тип и именно те били оригиналните Хуни,а другите са вторично асоциирани към хунството,навярно като помощник-коняри на белите си Български господари или като техни деца от второстепенни бракове с неравностойни наложници.

  В заключение трябва да добавим,че резултатите от "Анализа" блестящо се припокриват със сведенията на древните очевидци и летописци за европейския произход на Хуни,Българи,Финики,Угро-Фини (Бугро- Хуни), Халдеи и пр., при което в бъдеще ще стане абсолютно невъзможно да бъде отричано казаното от старите автори за племената Хуни, Готи, Кимери, Славяни, Българи и пр. И не е правилно да твърдим,че Българите са Хунско племе,понеже изключително надеждната система на "Анализа" доказа точно обратното: Хуните (Хуногурите,Хуно-хората) са Скитско т.е. Българско племе. От това става ясно,че всички Хуни са били Българи,но не всички Българи са били Хуни- част от тях са си останали Мизи,Трибали,Аси,Серби,Хорвати,Гети (Готи),Македони,Пеони,Аорси (Роси,Руси),Балти,Илири,Мирмидони,Бриги,Белги и т.н. Хуни са били само онези Българи,които са принадлежали към Царските Скити,т.е.- към Царското племе на Българите,наречено Уногури (Хуно-хора). Това е потвърдено почти директно от римския летописец Приск Панийски в следния негов цитат:

"Стремейки се дори да увеличи още повече огромните земи които има,и да придобие нови,Атила даже иска да нападне Персия. Когато някой от нас попита по какъв път той може да стигне до Персия,Ромул (посланик при Атила от Западната Римска империя) допълни,че Мидия се намира на недълго разстояние от Скития и че на Хуните им е познат този път. Те отавна са нападали Мидия,когато страната им е страдала от глад,а римляните пък не са ги атакували тогава заради случилата се по онова време друга война (вероятно има предвид войната на Теодосий I с узурпатора в Рим Евгений). По този път отишли тогава в Мидия Басих и Курсих от Царските Скити,предводители на огромен сбор от хора".

  Царското ни племе съвсем не случайно е било повсеместно разпространено- в Мала Азия,Памир,Британия,Дания,Коми,на Волга,на Балканите,в Индия,Китай,Израел,Монголия,Египет,
Етиопия,Рим и пр.,понеже в старите езически времена на много места е имало нужда от управници,но никой езически народ или племе не е имало право да назначава свой цар,без преди това да получи разрешение и "благословия" от Царските Скити (Оногурите). Ето няколко примера: древен Рим е основан и управляван от Авгури (Ангури,Онгури,Оногури),а Англите са по произход Унгри (Унгури,Уногури= Оногури) и Укри (Угри,Бугри)- пришълци от Украйна. Следи от Оногури се намират в древен Египет (фараони с изкуствена черепна деформация,характерна за Царското племе на Българите) и в други близки и далечни страни,а средновековни византийски автори неслучайно са констатирали,че "Българския царски род няма равен на себе си по своята знатност из целия свят!", като явно са имали предвид неописуемата древност на Българското царско племе- Оногурите!

  Част от онези Хуни,които са живели с векове на Изток,са наричани Унгари (Онгури,Хуно-гури,Хуни-хора),но също и Маджари (Мизари т.е. Мизи,и Боджари т.е. Богари),а подвластните им народи- Манджари (Манджури) и Мангури (Мангали,Монголи).
Само тези източни Хуни имали неголям процент думи в езика си,приличащи на тюркски,но това съвсем не ги прави тюрки в днешния смисъл на думата,понеже расовият им тип си останал твърдо европеиден. Самите "тюркски" думи в огромния си брой също са близки до някои индоевропейски и индоарийски думи,но това може да го установи само системата на "Ангеловия анализ",а не казионните езикови системи,робуващи на безнадеждно остарели клишета и хващащи се за случайно променените звуци като за нещо съдбоносно,а този похват системно ги е заблуждавал и ги е докарвал до положението да съставят цели системи от неверни заключения,разбирания и схващания за това кои са Българите,кои са Хуните (Хунзите),Унгарите,"Тюрките",Персите и останалите им родствени народи.

Тържествено посрещане на Памирски Хунзи (Хунци= Хуни от Царското ни племе) в днешна Македония: image
  Една от прародините на Готите и Хуните (Оногурите,Царските Скити) е известна от писанията на старите автори- това е остров Скандза (Скинта,Скита= Скития),а това не може да е било друго място освен днешния полуостров Крим,който в древността или е бил схващан като остров,или е бил наистина такъв за известен период от време. Там,много преди унищожаването на Пелазгийската Крито-Микенска цивилизация от прииждащите гърци,царското ни племе е формирано на базата на Гетите,от които,както видяхме,са произлезли Пеоните (Хионите) и всички други Скити. А Гетите заедно с всичките им роднини и потомци,включително Готите,са Тракийски и Фригийски (Бригийски) народ. Освен руси те е можело да бъдат и тъмнокоси (от Кавказко-Средиземноморски тип),понеже русите хора са зародени от тъмнокосите и това много добре се знаело от древните Българи,станали очевидци на това зараждане. Което в крайна сметка може да означава само едно: че "Царското племе" на Българите (Хуните,Царските Скити) е съществувало още преди появата на русите и синеоките хора в земите между Крим и Стара планина,датирана от историците и генетиците преди 9-10 000 години.





Гласувай:
87



1. dolsineq - Точно такъв въпрос си заддаох и аз ...
07.08.2011 11:20
Точно такъв въпрос си заддаох и аз снощи, като четох "Кратка история за Българославния народ".
- Защо неизвестният автор, писал сведението, твърди, че българските племена /кимери = скити = хуни/ идват от Скандинавия, когато други източници сочат, че пътя им е от Мала Азия към Причерноморието. Павел дава разумно обяснение на този въпрос, а на теб, shtaparov, благодаря за припомнянето.
Крайно време е да разчупим рамките на това ограничено мислене, подклаждано от размерите на една малка страна, в която живеем и да отворим разумът си към представите за едно друго минало, неподвластно на днешните политико-социални закони, управляващи живота ни.
цитирай
2. germantiger - ...
08.08.2011 00:45
Та СТРАБОН КАЗВАТ ИМАЛ 17 КНИГИ, които се съхранили от неговата "География" и там той пише:

"Някои от германците както казах живеят около океана. Известни са тези от устието на Райн до Албия (Албис-Елбе-Елба). Най-известни от тях са сугамбри и кимври...

... кимврите били грабители и разбойници и извършили поход до Меотида (Азовско море) и че от тях Боспора (Керченския пролив) получил наименованието киммерийски, всъщност кимврийски, защото гърците наричат киммерийци - кимврите."

Разбира се, и тук явно става дума за грешка както гети-готи различни народи, както кимврите и кимерите вероятно са различни народи. Иначе казано кимерите не са германи за мен въобжще, въпроса е дали са тракийци или българи според иранска, тюркска или чисто българска теория друга.

Готите и киврите германски, гетите тракийски, а кимерите може би български?! А про по името кимври казват древните било на германски грабители-разбойници.
...

В съюз киврите и тевтоните се бият с Гай Марий и Рим, преди това разбиват няколко римски армии, за тази война имам подробно извори, където киврите са изобразени като светлокос северен народ, който явно е различен от българите!
цитирай
3. shtaparov - Кимври и Кимери
08.08.2011 08:36
За да говорим по-подробно за Кимврите приятелю,ни е нужно да знаем и тяхното родословие,което е невъзможно да бъде разкрито без "Анализа". За нуждата на диалога разкривам част от него:
1. Кимври /Кимбри/= Киври /без носовката/, Кимри /Кимери/! За преходите М-В и В-М имаме достатъчно примери в хилядолетния Български език като Гувно-Гумно,Равно-Рамно,Темно-Тевно и т.н. Значи старите автори са били прави- Кимврите са Кимери,преселили се на запад в края на II в.пр.Хр.,а след разбиването им от Марий /или дори преди него/ част от тях отиват да живеят в земите около Северно и Балтийско море,вкл. и в Британия,където са познати под името Камбри. По-късно повечето от тях са се германизирали,по-точно- приели са името на страната,в която живеят,а по-късно и нейния език,след налагането на християнството.Знае се,че са дошли от изток /от земите на дн.Русия/,където руси хора съвсем не липсват. Старите автори със сигурност не са грешали- дори Страбон е знаел,че между германите живеят и негермани,като по онова време разликите между тях са били пренебрежимо малки и незабележими така,както преди само 600 години не е имало почти никаква разлика между Българи,руси,сърби,хървати,поляци и пр. Разликите се задълбочават с течение на времето тогава,когато хора от един народ живеят разделени,или постепенно се стопяват,когато хора от различни еднорасови и еднорелигиозни етноси живеят обединени. Така Българите в Поморавия,Босна,Косово и пр.станаха "сърби" и босненци /бошняци/,така нашите някогашни сънародници през средновековието станаха руснаци,поляци,сърби,хървати,словаци и т.н.
2. Кимери= Богари,но изменението в някои звукове на племенното им име сочи,че те са преселени извън прародината си на Балканите отдавна,преди хиляди години. По същата причина се променя името им и по-късно,за да стане на Кимври и Кимбри,така както и племенното име Гети е станало на Готи- виж сведението на Йорданес в "Гетика": "...започвайки от изворите на река Вистула (Висла),на неизмерими пространства се е разположило многобройното племе на венетите. Въпреки,че НАИМЕНОВАНИЯТА ИМ СЕГА ПОСТОЯННО СЕ ПРОМЕНЯТ в зависимост от местата които обитават и различните родове,..."
3. Сугамбри= Закамбри /За Кимбри,Зад Кимври,След Кимври,Пост-Кимбри/,т.е.- Потомци на Кимврите /Кимерите/,които несъмнено са вече частично германизирани,за да се наложи да бъдат различавани от своите роднини Кимврите. Но какво ни пречи да мислим,че старите летописци са наричали Германи всички народи и племена,дошли в западните римски провинции през границата им с Германия,независимо че може да са тръгнали от отвъдгерманските предели? Нали доскоро ни се обясняваше,че Българите били наричани Скити и Мизи не защото са такива,а защото били дошли от Скития и после отседнали в Мизия??!! Но тази теория не навсякъде е вярна,понеже тя не може да обясни например защо Българите никога не са наричани "тюрки","турци","печенези" и "монголци",а са наричани системно Пеони,Дардани,Трибали,Хуни,Хони,Гети,Готи,Скловени /Славяни/,Кимери и пр.,а Великоморавският княз бил само един от многото князе на Българите! Не може да обясни също защо Българи и Авари се скарали за испанския престол през VII век,когато арабите разбиват държавата на Визиготите!
4. Страбон сигурно е бил "германофоб",щом никъде не споменава за германски племена с имена Готи,Франки,Бургунди,Вандали,Англи и пр. Древните колеги на Страбон обаче ясно и просто казват,
че това са Барбарски /Бургарски/ племена!
цитирай
4. nikikm - Благодаря
12.08.2011 19:56
за материала и браво за отговора,който даде на "германеца".
цитирай
5. shtaparov - Радвам се на всяка висока оценка:
15.08.2011 16:38
nikikm написа:
за материала и браво за отговора,който даде на "германеца".

Високата Ви оценка ме насърчава и задължава!
цитирай
6. merlin68 - Много интересен постинг, за хуните ...
15.08.2011 19:30
Много интересен постинг! За хуните самият Йордан, дава противоречиви сведения, според мен очевидно е желанието му да ги разграничи от готите и оклепа и това се дължи на позицията която е заел Йордан. В междуособната война, наречена "битка на народите", готи се бият срещу готи, трудно е да се преценят мотивите на готите защитаващи Рим, както и на тези които влизайки в хунският съюз се бият против него. Но факт е, че се бият гети срещу гети, дори римският предводител Аций е скит. Вероятно става въпрос за една междуособна борба за завземане на римския престол, но това е само мое мнение. В тази ситуация очевидно Йордан е на страната на "защитниците" на Рим (той и сам казва, че пише "Гетика", не толкова като възхвала на славната история на гетите, колкото за възхвала на победилият ги император Юстиниан (унищожил остроготската държава в Италия през 560г.). Очевидно Йордан пише тази история в пълна угода на императора и това си личи ясно на много места. Затова и хуните са до голяма степен демонизирани и Йордан се опитва да ги разграничи от готите, обаче през VІ век добре се е знаело кои са хуните, затова той не може директно да каже, че те нямат нищо общо с готите. Затова Йордан, измисля историята с произхода им от изгонените от готския цар Филимир, магьосници, които се сношили с блатните духове и родили хуните. Подобна история той описва и по отношение на гепидите, причислявайки ги към гетите, но като малко по низши, въобще пристрастия на Йордан не му липсват. Описанието което прави на Атила, вероятно е плод на същите пристрастия, той го описва като нисък, широкоплещест, с ужасен цвят на кожата, рядка брада и очи като цепки (точки, според друг превод). И ето ти Атила - монгол:)
Но ние няма как да знаем точно до каква степен са оказали влияние на Йордан, пристрастията му и желанието да угоди на Юстиниан, затова този мой поглед върху "Гетика" е просто спекулация:)
цитирай
7. shtaparov - Много интересен постинг...
17.08.2011 02:53
merlin68 написа:
Много интересен постинг!За хуните самият Йордан дава противоречиви сведения,...очевидно е желанието му да ги... оклепа и това се дължи на позицията която е заел Йордан.В междуособната война..."битка на народите" готи се бият срещу готи,трудно е да се преценят мотивите на готите защитаващи Рим,както и на тези които влизайки в хунският съюз се бият против него.Но факт е,че се бият гети срещу гети,дори римският предводител Аций е скит.Вероятно става въпрос за една междуособна борба за... римския престол,но това е само мое мнение.В тази ситуация очевидно Йордан е на страната на... Рим (той и сам казва, че пише "Гетика" не толкова като възхвала на славната история на гетите,колкото за възхвала на победилият ги император Юстиниан (унищожил остроготската държава в Италия през 560г.).Очевидно Йордан пише тази история в пълна угода на императора и това си личи ясно на много места.Затова и хуните са до голяма степен демонизирани и Йордан се опитва да ги разграничи от готите,обаче през VІ век добре се е знаело кои са хуните,затова той не може директно да каже,че те нямат нищо общо с готите.Затова Йордан измисля историята с произхода им от изгонените от готския цар Филимир магьосници,които се сношили с блатните духове и родили хуните.Подобна история той описва и по отношение на гепидите,причислявайки ги към гетите,но като малко по низши,въобще пристрастия на Йордан не му липсват.Описанието което прави на Атила вероятно е плод на същите пристрастия,той го описва като нисък,широкоплещест,с ужасен цвят на кожата,рядка брада и очи като цепки (точки според друг превод).И ето ти Атила- монгол:)Но ние няма как да знаем ...до каква степен са оказали влияние на Йордан пристрастията му и желанието да угоди на Юстиниан,затова този мой поглед върху "Гетика" е просто спекулация:)

Йорданес е прав за Гепидите,понеже Гепиди= Гетичи /Гетони/. Ужасен цвят на кожата и рядка брада имат хората с витилиго,екзема и други кожни заболявания,макар че през V в.никой римски летописец не е описал Атила като грозен или болен,а напротив- доказаните исторически факти сочат,че той е бил много харесван и желан от жените човек,в когото дори римската императрица Хонория била лудо влюбена от много години,мечтаела да се омъжи за него и била готова доброволно да му предаде царството си от любов! Очите "като точки" и присвитите очи са характеристика не на монголоид,а на човек,приемащ опиати по религиозните предписания на жреците,също на човек с нарушено зрение,на когото днес биха му предписали очила,но също и на твърд управник,свикнал да налага волята си! Така че,както виждаме,"монголоидната" теза за произхода на Атила отива на вятъра,където й е мястото!
цитирай
8. ckarlet - С удоволствие чета постингите ти, ...
20.08.2011 09:20
С удоволствие чета постингите ти, Shtaparov!
Зная, че за да се открие подобна информация и факти се изисква много труд и време, но си струва!
Поздрави!
цитирай
9. mitkaloto - Интересно. Със Спараток обменяте ...
20.08.2011 11:37
Интересно.Със Спараток обменяте ли мнения?
цитирай
10. shtaparov - Ценна атестация
20.08.2011 13:21
ckarlet написа:
С удоволствие чета постингите ти, Shtaparov!
Зная,че за да се открие подобна информация и факти се изисква много труд и време,но си струва! Поздрави!

Твоето мнение е много ценна атестация за труда ми. Благодаря,мадам!
цитирай
11. shtaparov - Не може другояче
20.08.2011 13:27
mitkaloto написа:
Интересно.Със Спараток обменяте ли мнения?

Най-вече в неговия блог,и макар че работим независимо един от друг,се подкрепяме като патриоти и съмишленици разбира се. Представените от него факти и извори почти винаги подкрепят моите констатации,понеже са съгласувани с древната действителност и със сведенията на очевидците,които са изключително ценни за България!
цитирай
12. анонимен - Коментирайте моля плочките от Tell Brak/Nogara/ и Urkesh - Северна Сирия
25.08.2011 15:31

http://www.science.org.ge/2007-vol2/buchelatti-n.pdf

http://cdli.ucla.edu/pubs/cdlj/2003/cdlj2003_003.pdf

http://128.97.6.202/urkeshpublic/music.htm
цитирай
13. shtaparov - Коментирайте моля плочките...
29.08.2011 17:10
Коментирайте моля плочките...
анонимен написа:

http://www.science.org.ge/2007-vol2/buchelatti-n.pdf
http://cdli.ucla.edu/pubs/cdlj/2003/cdlj2003_003.pdf
http://128.97.6.202/urkeshpublic/music.htm

Не очаквайте прекалено от мен,понеже не съм специалист по всичко- не и по толкова древни артефакти,плод на отдалечена от нашите земи култура,която се е доразвивала в Близкия изток дълго време след като нейните носители са се откъснали от Причерноморието. Специалист съм най-вече върху темите,по които съм писал най-много,а именно- праистория,античност и средновековие на Българския народ,ономастика,етимология и произход на племената и народите от бялата раса и др. Плочките ще да са шумерски- с религиозни сцени на поклонение,жертвоприношение и пр., частично приличат на онези от Мохенджо Даро /сиреч- в стила им имаме Митанийско влияние/,и това е. Но ако се интересувате от произхода на дадено старо племенно или лично име,бих могъл да Ви дам много повече информация.
Поздрави!
цитирай
14. анонимен - Тогава какво мислите за имената на владетелите на Urkesh - Tish-Atal и Tupkish?
30.08.2011 18:18
Част от текста на английски на Buchelatti:

The linguistic evidence is the most apparent. From
Urkesh come the most ancient texts written in the language
that came later to be known as Hurrian, the Tishatal
inscription in the first place, but also, in a minor key,
the legends of the seals of Tupkish and his court. What
is important about the Tish-atal inscription in particular
Fig. 9 Large andiron typical of the Khabur period in Urkesh
(A11.34)
Urkesh and the Question of the Hurrian Homeland 147
Bull. Georg. Natl. Acad. Sci. vol. 175, no 2, 2007
are two facts. The first is that the text is entirely written
in Hurrian (in contrast, e.g., with the texts from Ebla which
are written in Eblaite only to a very limited extent). The
second is that it is a foundation inscription for a temple
built by a king, wherein the choice of Hurrian holds special
meaning as an affirmation of political pride and distinctiveness.
цитирай
15. shtaparov - Това вече си струва да се разтълкува:
31.08.2011 21:36
анонимен написа:
Част от текста на английски на Buchelatti:
The linguistic evidence is the most apparent. From
Urkesh come the most ancient texts written in the language
that came later to be known as Hurrian, the Tishatal
inscription in the first place,but also, in a minor key,
the legends of the seals of Tupkish and his court. What
is important about the Tish-atal inscription in particular
Fig.9 Large andiron typical of the Khabur period in Urkesh
(A11.34)Urkesh and the Question of the Hurrian Homeland 147
Bull. Georg. Natl. Acad. Sci. vol. 175,no 2,2007
are two facts.The first is that the text is entirely written
in Hurrian (in contrast, e.g., with the texts from Ebla which
are written in Eblaite only to a very limited extent).The
second is that it is a foundation inscription for a temple
built by a king, wherein the choice of Hurrian holds special
meaning as an affirmation of political pride and distinctiveness.

Примерът с тези древни имена е много показателен приятелю,и за него лесно се намират отлични отговори,като например:
1. Тиш-Атал- може да се тълкува по два начина:
а) като две имена: Тих- Атил /Тих-Ахил,Тих-Акил,Тош-Вокил,Тихо Вокил,Тишо Вокил и т.н./
б) като едно име: Тихатал= Тихатар /прех.Р-Л/, Тихамар /Тихомир/.
2.Тупкиш= Туштиш /Тущич,т.е. Тущев- виж нашата фам. Тущеви/, Тенкиш /Тенкеш,Ванкеш/, Дупнич, Тъпкич /виж фам. Тъпкови/, и т.н. Това е от "прима виста",а ако се позамислим,сигурно ще намерим още по-точни съответствия! Но за да бъдем по-убедителни,трябва да проверим има ли Български съответствия на името,което носи родината на тези царе- Уркеш. Оказва се,че има достатъчно:
Уркеш= Бургеш /Бургаш,Бългаш- с прех. Р-Л,Буртаз,Бългеш,Бългич,Бургич и т.н./. Поздравления!
цитирай
16. djem - изследовател Павел Серафимов?!?!
01.09.2011 09:55
Заблудата е пълна!
П.Серафимов не е нито историк, нито изследовател - професионалист. Това го доказаха нашите изследвания - род - професия и призвания.
Той и за това не пише своите измислици в сериозните сайтове по история.
Пише в секция "политика" - все едно иска да каже - "Не вярвайте много на това, което пиша!"

От Джагфар Тарихи-

"Камърците са клон на синдийците. Те се нарекли така, защото вярвали в приказката за това, че Всевишният направил тяхната прамайка - Камър-Аби - от тесто. Камърците толкова я почитали, че наричали с нейното име и момчетата."

Древната история все още се пренебрегва по политически причини. И това мое становище се потвърждава - доста от блогерите в отдел "политика" се опитват да пишат "История". Е.... няма как да стане! Макар, че имат доста последователи, пак няма как да стане.
цитирай
17. djem - Едно пояснение:
01.09.2011 09:57
камърци е старото название на кимерците.
цитирай
18. shtaparov - Причините са различни
02.09.2011 17:14
djem написа:
камърци е старото название на кимерците.

Съгласен,благодаря. Аз пък прописах в "Политика",понеже видях от Спароток и мислех,че така трябва. Може и при него да има някаква подобна причина,но не ми е удобно да го попитам.
цитирай
19. dalida - Само не забравяйте едно ВАЖНО нещо - Всички хора на тази....
20.09.2011 09:01
ЗЕМЯ, сме потомци на НОЙ и синовете му,внуците му и правнуците му - и един от тях се е казвал БОЛГАР.
Ето и сведенията за това ми становище:

Съвременната медиевистика все по-често прибягва до използването на стародавните легенди и митове, които повечето от изследователите неоснователно пренебрегват като ненадеждни. Рационалнато зърно в тях, а такова винаги има, може да се открие чрез съпоставки с по-известни и меродавни наративни извори. Този метод е особено полезен за конкретни личности и събития, отдалечени от нашето време за които няма запазени писмени свидетелства.

Според едно такова предание, Ноевият син Яфет имал син Гомер, чийто пък син е Тагарма. Същият имал 10 сина, от които деветият се казва Болгар . Той, според известието, е родоначалникът на българите.Въпреки несъмнено легендарния характер на цитираното сведение, утвърждава се становището, че българите принадлежат към най-древните народи, за които срещаме спорадични свидетелства в древни източници от еврейски, арменски и ирански произход.

Идва от: Проф. д-р Георги Бакалов,
зам.-ректор на СУ Св. Кл. Охридски”

http://www.protobulgarians.com/Statii%20ot%20drugi%20avtori/Bakalov-1.htm
цитирай
20. get - - Хуни-сака(скити) масагети ??
21.09.2011 05:12
Procopius, De Bello ghotico.
"Двадесет дена след превземането на пристанището и града Портус (537 г.) пристигнаха Мартин и Валериян с 1 600 конника, от които повечето бяха хуни, склавени и анти, селищата на които се намираха оттатък Дунава, недалеч от реката. Белизар се зарадва за тяхното дохождане и мислеше да ги употреби за вилазки (внезапни нападения от обсада) срещу неприятеля." I, 27
Пак от Прокопий „ ... масагетите, които сега зоват хуни ... „ ... по натам обяснява, че те безпрепятствено преминавали р.Дунав без да срещнат съпротива !!
Под какво друго име познаваме масагетите – Сака ? – сака се наричат от персийците източните скити. Сака са известни с историческият факт, че разгромяват Кир и отнасят главата му на масагетската царица Томира ! ... Някои извеждат произхода на античният гр. Томи от името на тази царица ??!
- Какво се получава – има „гети” живеещи по дунавският лимес, които водят полуномадски начин на живот. Редом с тях живее население, което от гърците е известно, като мизи ? – тоест мизи-гети !
- В същото време в персийските хроники четем за „друг” народ с подобно наименование „маса-гети” ? – най-малкото това е смущаващо интелекта ми !!

От Гет ктист

Позволявам си едно доуточнение - Камърци(кимери) не е равнозначно на кипчаци !! - уважаеми(а) Джем !
djem написа:

камърци е старото название на кимерците.
цитирай
21. shtaparov - Приятелски разяснения
23.09.2011 01:03
Легендите за Ноевите потомци са много късно създадени и често си противоречат,а митовете за Ной и Адам са съществували в древно- Българската митология хиляди години преди появата на евреите. Затова много Българи охотно са приемали християнството- понеже са го считали като продължение на старите си вярвания. А Масагетите в Средна Азия са дошли там от древна Тракия разбира се,където старото им име е било Маседони /Масадаки,Масадьети/,ще рече "Големите" /деца,чеда,човеци/. За разлика от тях,средноазиатските им съседи Острушаните са потомци на Остродоните /Микродоните,Мирмодоните/,сиреч- на "Малките" /деца,чеда,човеци/. Късните потомци на тези племена,завърнали се в Европа,са наричани в началото Визи-готи /Маса-гети/ и Остро-готи /Микро-Гети/,а по-късно Маса-гури /Маса хора,Аса-гури,Ути-гури/ и Ущтро-гури /Утри-гури,Кутри-гури,Кутре хора/. Името на Томи няма нищо общо с името Тамара,понеже тези две названия произхождат от две различни семантични гнезда,в чийто корен обаче се крие един и същ пра-термин,който е станал причина да се оформи заблудата за общия им произход. Поздравления!
цитирай
22. bven - Българи, спите ли още?
27.09.2011 14:18
планирани протести за 27.09.2011

София- НДК, Пилоните 19:00
Пловдив - Площад "Съединение" 19:00
Варна - Катедрален Храм-Паметник "Свето Успение Богородично" 19:00
Бургас - Паметник "Альоша" 19:00
... ... ... ... Русе - Площад "Свобода", Общината 19:00
Велико Търново - Общината 18:00
Стара Загора - Общината 19:00
Хасково - Площад "Съединение" 19:00
Враца - Площад "Ботев" 19:00
Пазарджик - "Тортата" 19:00
Плевен - "Часовника" 19:00
Ловеч - СОУ "Климент Охридски" 19:00
Шумен - Входа на Градската градина 19:00
Сливен - Площад "Хаджи Димитър" 19:00
Казанлък - Парк "Розариум" 19:00
Ямбол - Общината 19:00
Монтана - Паметник Васил Левски 19:00
Да продължим!


цитирай
23. mitkaloto - Къртовски труд. Пожелавам ти ус...
09.10.2011 23:06
Къртовски труд.Пожелавам ти успех.Поздрави.
цитирай
24. shtaparov - Благодаря
13.10.2011 08:37
mitkaloto написа:
Къртовски труд.Пожелавам ти успех.Поздрави.

Благодаря приятелю- пожелавам късмет и на теб.
цитирай
25. shtaparov - Без такива,моля
21.01.2012 05:50
Не е ли време поне в историческата литература в България племената н
осещи името траки,славяни,скити ,С
СѓРЅРё Рё С‚.ґР° СЃРµ наричат български Р.......

Погледни се какво си написал анонимний- прилича ли ти на нещо свестно? Как да оставя такива дефектни текстове в блога ми? Я вземи си го ремонтирай,и после ми го пусни. И друг път първо проверявай какво си написал,преди да го публикуваш.
цитирай
26. shtaparov - Още нещо интересно по въпроса:
26.01.2012 05:55
http://rizar.blog.bg/history/2012/01/20/gyrcite-sa-mongolci.886562
цитирай
27. demograph - Доставя ми удовплствие да те чета
25.09.2012 21:03
Свобода, отворена мисъл..! Поздрав.
цитирай
28. shtaparov - Свобода, отворена мисъл. . ! Поз...
27.04.2015 15:14
demograph написа:
Свобода, отворена мисъл..! Поздрав.

Благодаря- поздрав и за теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815995
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136734
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи