Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2011 12:29 - Истината за религиите на старите Българи- кратко обобщение
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 24703 Коментари: 44 Гласове:
68

Последна промяна: 16.06.2012 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                       ИСТИНАТА ЗА РЕЛИГИИТЕ НА СТАРИТЕ БЪЛГАРИ-ОБОБЩЕНИЕ

  Древните свидетелства и документи,както и детайлните нови изследвания върху тях категорично сочат,че старите Българи до IX-X век не са били монотеисти,както пише и до днес в безнадеждно обърканите учебници по Българска история,а са изповядвали множество най-различни религии: вяра
в Бога на Слънцето (Бога- баща,към който се обръщали с около двеста различни алтернативни и диалектни имена и чиито еманации са бог Митра,т.е. Мадара или Бога-Конник, Бога на гърма,наричан в различните ни тогавашни диалектни области Перун, Денгир,Тенгри,Хермес,Джерман и т.н.), в Богинята на Месеца (Богинята- майка,Луната,която също имала много алтернативни имена като Изида,Деметра,Селене и т.н.), Богинята на земята- Земеля (Семела,Земля) и боговете на другите важни за астрологията небесни тела (Юпитер,Венера,Марс,Сатурн и Меркурий,асоцииран в "гръцката" митология с Хермес), зороастризъм или зурванизъм (по-късно обособила се езическа секта,визираща същите обекти на божествено преклонение), вяра в боговете на дърветата,планините и реките,вяра в боговете на моретата и в божествените духове на прадедите, вяра в боговете на войната,любовта,смъртта,съдбата и т.н., орфизъм, юдаизъм, Християнство (арианство и гностицизъм), а по-късно (VII-IX в.) неголям брой от тях приема и исляма. Някаква част от Българите,живеещи при Памир дори стават будисти,а самият будизъм несъмнено е тяхно изобретение,понеже Сидхарта е можел да стане принц единствено и само като представител на висшата каста (Ариите),а не на нисшата каста (шудрите). В своята цялост нашите прадеди изобщо не са били монотеисти: езичници-монотеисти са само евреите,а древните Българи определено не са били евреи,макар да са имали родствена връзка с онази част от пра-евреите,която е дошла в Египет (мястото на зараждането на еврейството) от нашите най-древни земи около Черно море и Кавказ.

  Далеч на изток е имало и такова Скито-Българско племе или група племена (Тохари,Бугури и пр.), които вярвали в Тангри и в други богове,носещи "ирански" (Скито-Български,Трако-Илирийски) имена. Тъкмо те предали почти буквално своята вяра на късно обособилите се тюрки така,както Арите предали своите локално-племенни вярвания и локално-племенни названия на индусите. Този "Тангра"
(Тенгри,Тангри),с чието име толкова много спекулираше нашата историография доскоро,е всъщност не тюркски бог,а Тракийски- в древна Тракия култът към него бил доста широко,макар и не повсеместно разпространен. Там този бог е назован с един от вариантите на първоначалното му име- Загрей (Зангрей,Денгрей,Загрев,Загряващия,Изгряващия),което ясно сочи,че това е само още едно от многото алтернативни диалектни имена на Слънчевия бог. От него при различни Тракийски преселения на запад и на изток възникват: Тандър (келтски бог на гърма), Денгир (шумерски бог:  "Джангър",т.е. Вдигащия шум, Гърмящия или Бога на небето и гърма), Митра (персийски бог: Мъдра,Мъндра), Индра (първобог на ведическите Ари), Тандра (Тангра,Тенгри и пр.- "тюркски" бог на небето и гърма), Тангароа /източно произношение на Тракийското "Зангрея", име на полинезийския върховен бог/, и т.н. За този бог една група "пра"-Българи,носещи груповото племенно название Скловени (Склави,Славяни) е ползвала местното диалектно название Перун,сиреч Белун или Гъръм. При по-късни преселения на изток култът към този бог достига до земите на Алтай и Монголия,където бива наложен на завладените,изостанали до тогава местни монголоидни племена (монголи,манджури,якути,тибетци и пр.), както и на техните потомци от метиси и креоли (тюрки,татари и пр.). Едновременно с налагането на древните Български езически култове на завладените народи били налагани и старите Български руни,чиито най-стари образци се намират сред множество артефакти на Трако-Скито-Илирийската праисторическа "Култура Винча",която включва подкултурите от Караново,Градешница,Тартария,Дупяк ("Диспилио"),Хотница,Магурата,Юнаците и пр. Затова всички най-стари писмености,ползвани от древните народи на Стария свят,в началото неизменно повтаряли архаичните форми на Трако-Българските руни,а едва след векове на самостоятелно развитие претърпели онези постепенни промени,които станали причина те да придобият формата,с която са познати на повечето учени днес. Между най-известните писмености,които произлизат
от праисторическите (пра-Българските) руни трябва да споменем египетските и китайските йероглифи,шумеро- вавилонските клинописи,древноеврейското и финикийското писмо,ашуйското и арменското писмо,гръко- латинските писмени системи,индийските брахми,готските и тюркските руни,Глаголицата,Кирилицата и т.н.

  Присъствието на прекалено много различни религиозни култове и езически секти постепенно довело до големи противоречия и разцепления в древното Българско общество и до разпространяването в някои негови области на религии,представляващи опасност за сигурността на държавата като юдаизъм и ислям,а това принудило княз Борис "Първи" да пристъпи към масово налагане на християнството,което си било изградило вече достатъчно здрави позиции,надявайки се с това да постигне по-здрава консолидация на тогавашното Българско общество,базиращо се на доброволния съюз на огромен брой наши племена. Налагането на новата религия ставало по правило не чрез насилие,а чрез огромния авторитет,който имал по традиция Княза (Императора) пред своите поданици. Според постулатите на старите езически религии Князът бил едновременно върховен жрец и бог,който бил наместник на всички богове,изповядвани от неговия безброен народ. Но тази религиозна реформа довела по-скоро до обратния ефект,понеже големи области не желаели да приемат християнството в неговия православен вариант,и това довело до тяхното отцепване от Българската империя- Русия,Полша,Волжка България,Хърватска,Маджария,Прибалтика и пр.,след което нашата държава била така жестоко дестабилизирана,че Римската империя (Византия) дори започнала да крои планове за нейното тотално унищожение.

  Двата основни езически погребални обряда,оставени от старите Българи (Трако-Фриги и Скито-Илири) не означават наличието на два отделни етноса,които са ги практикували,а съвсем различно нещо:,като по въпроса се оформят две основни хипотези:

1. Че чрез трупоизгаряне според някакви стари езически канони са били погребвани загиналите от насилие- какъвто е случаят с княз Аспарух,а чрез трупополагане- починалите от болест или от естествена смърт- какъвто е случаят с княз Кубрат (Коврат,Ковлад). Това се потвърждава от вярата на нашите деди във вампиризма: смятало се,че хората,загинали от насилствена смърт се превръщат във вампири (зъмбари),затова са били изгаряни: за да се опазят живите от превръщането на такъв мъртвец във вампир!
2. Че чрез трупополагане са били погребвани починалите нощем (княз Кубрат),а чрез трупоизгаряне- починалите денем (княз Аспарух),която теза обаче е по-слабо вероятна от първата.

  Сега се установява още,че първите Българи- християни са живели през I век и са приели новата си вяра лично от Св.апостол Андрей,Св.апостол Павел и Св.Ерм,но са били доста малко- няколко процента от цялото население на древна България. Много от техните потомци по-късно отиват в Италия с Алцек,където съобщават на папските кардинали от кого са приели християнството и това бива надлежно документирано от хроникьорите на Ватикана. Другите остават в земите на днешна Източна Европа и там постепенно се превръщат в руснаци и украинци,които до днес пазят спомена за апостолската дейност на Св.Андрей сред техните Български предци. Последните потомци на Българи- езичници пък са живели в Прибалтика,където стават християни едва около XIV век,а също и в Прикавказието,където приемат исляма едва в края на късното средновековие. Последните организирани групи,изповядващи езичество на днешната територия на страната,са били ликвидирани от византийската православна църква през XI-XII век. Богомилите (Катари,Албигойци,
Манихеи,Патарени и пр.) не са били езичници,а християни,изповядващи арианство и гностицизъм с остатъци от езичество,каквито естествено се запазили сред всички Българи и пост- Български народи. Но богомилите считали своята форма на християнство за единствено истинска и апостолическа,
понеже единствено тя спазвала директните съвети на Светите апостоли,които покръствали някога Българите. Много от тях-вероятно милиони,са прогонени от византийските църковни власти през XI-XII век,и не заради това че са Българи,а защото били считани за еретици. Точно затова в Европа с цели векове името "Българин" било синоним на "еретик". Избягалите на запад Българи били толкова много,че променили европейската история- довели до появата в Европа на нови оръжейни технологии,след което там се появили рицарската институция,трубадурството и идеите на Реформацията.

  Новосформираните контингенти от Рицари (Ристари,Христари= Воини на Христа!), въоръжени с военните технологии и умения на Българските багатури,които били новост за Западна Европа,бързо набрали достатъчно сила и дързост,които им позволили да предприемат първите Кръстоносни походи към Светите земи под ръководството на папата. Папските институции по онова време били далеч по-толерантни към езичниците,отколкото в следващите периоди,но все пак папата си оставал всепризнат върховен организиращ орган,какъвто на изток,след смъртта на общо- Българския император Иван Владислав,вече нямало. Големи гонения срещу Българските ереси папата се осмелил да предприеме едва тогава,когато един от новите общо- Български императори- Борил,дал своето изрично съгласие за това. Българските ереси в Европа обаче дори и тогава не били изкоренени,а само потиснати- те се организирали скоро под знамената на Тамплиерството,и то в същите земи,в които по-рано се подвизавали Катарите. Под предлог,че служат на папата,тамплиерите продължили да изповядват своето необичайно християнство,а когато и те били разгромени,част от водачите им заедно със своите идеи се спасили в земите на днешна Британия и Германия. Именно наследниците на тези потомци на богомилите поставили по-късно началото на Реформацията в Западна Европа,както и на масонските тайни общества.

  В крайна сметка трябва да признаем,че  "...безбройните множества народи,наречени...Волгари..."
(както са охарактеризирани в "Дуклянския летопис") несъмнено са имали множество междуплеменни различия и локални особености в начините на изповядване не само на езическите,но и на всички други религии. Това се дължало основно на следните няколко причини:

   1. Дългият период от време (поне 7-8 хиляди години),което са имали на разположение нашите предци,за да развиват и усъвършенстват своите езически култове. Не може да има и сянка от съмнение,че още при образуването си (предполагаемо: не по- късно от 7-6000 г.пр.Хр.) нашият
народ е имал на разположение вече обособени и "отработени" култове към голяма част от споменатите езически богове,които са наследили директно от времето на Палеолита и на Предледниковите епохи,когато все още не е имало никакви други народи на земята освен трите основни,изредени по-долу:

   а)  Ари (Ора= Хора,Гури= Бели),т.е.- Белите,Хората (Белите хора).
   б)  Монголи (Манджури,Жънтари,т.е.- Жътари,без носовката)= Жълтите хора,Тъмари (Тъмните хора).
   в)  Мангали (Негали,Нигери,Негъри или Негри,а в друга транскрипция- Тъмари и Тъмнари)= Тъмните (Черните) хора.

   (бележка: за тези прадревни народностни имена може да се посочи още едно  общо принципно тълкувание,с което ще се занимаем друг път).

   2. Многобройността на самия народ,която правела силно впечатление на всички хроникьори и за която се говори в множество исторически извори. За сравнение ще кажа какво са посочили старите хронисти за турците- че те отначало били твърде,твърде малобройни (едва няколко хиляди души). Този огромен брой и липсата на каквато и да било възможност за унифициране на вярванията чрез масмедии или преса довели до големи различия- както в говоримите диалекти и в начините на изповядване на езическите култове,така и до различия в названията на един и същи бог.

    3. Различията в пътя на политическо и племенно развитие,по който поели някои от периферните Барбарски (Бургарски) племена,особено тези от контактните зони и от периферията на обитаемия свят. Дългата относителна изолация,на която били подложени някои от тези племена,неминуемо се отразила върху спецификата и развитието на техните теологически възгледи.

   Накрая,в помощ на интересуващите се искам да дам по-точни тълкувания на някои от знаковите имена,които нашите предци и техните потомци използвали,за да назовават боговете си. Точните значения на тези имена и неразривните взаимовръзки между тях са установени категорично от  "Ангеловия анализ" и не може да бъдат подлагани на никакво съмнение,а само на допълнителни
доуточнявания. Ето и самите тълкувания,отнасящи се в случая само до богове,свързани с главния
бог на Българите- Слънцето:

   1. Варуна (главен Арийски бог през ведическия период)= Перуна (Перунъ,Перун,Горан,Гъръм,
Белун,Пален,и т.н.), Тарана (Таранъ,Таран), Урана (Уранъ,Уран), Палуна (Палени,Палещи), Белуна (Бъляса= Бляска,Беляка), и т.н.- алтернативни диалектни имена на Слънчевия бог.
   2. Индра (друг главен Арийски бог,наследил Варуна)= Тандра (Тангра,Тандър,Денгир,Денгрей,
Зангрей,Загрей= Загрев,Ангрей= Андрей,Мъндра= Мъдра,т.е. Мадра или Мадара,наричан още Митра,Минтра и Мантра- с връщане на носовката,и т.н.), Чакра (Сатра,Сакра)= "Свещеният" в "латинския" език,т.е. Сатла (Святла,Светла,Светли- в древния Български език). Представлява едно от многото митологични превъплъщения на Слънчевия бог,a присъствието на добре познатите ни богове Варуна (Перуна,Перун) и Индра (Тандра,Тангра) в един и същ прадревен пантеон сочи колко произволни и наивистични са били представите и твърденията на досегашната ни историческа наука за "различния произход" на "пра"- Българите и "славяните".
   3. Пируша (в старата индийска митология: получовек-полубог,от чието разчленяване на части,подобно на Орфей,възниква всичко- целият свят)= Пируна (Перуна,Варуна,Перунъ), Белуша (Белича,Белийа,Белия- епитет на Слънцето), Хъръза (Хръза или Хърза, Слънчевия бог), Къръга (Кръга, Богът с кръгла форма), Бориша (Бориса,Бариса,Париса,Уроша и пр.- наши производни имена,получени от това божеско име), Оруша (с проп. на I-та съгл.)= Орофа (Орфоа,Орфеа,Орфея), и т.н.
   4. Хелиос ("гръцко" име на Слънчевия бог)= Белиос (Белиот,Белият),Солиан (прех.термин- виж "латинското= Сол)= Сольен (Силен,Сурин,Сълън,Солич,Солинч= Солинче или Сълънце,с носовка;
Голем,Голям,Гъръм,Перун,Варун,Белян,Белей и т.н.). От тази дълга поредица,която съм съкратил за удобство на читателите,научаваме много от епитетите на Слънчевия бог,използвани от нашите прадеди като равностоен заместител на основното му име.
   5. Зиези (древен езически бог,от който произхождали Българите)= Зийези (Зибази,Сабази,т.е.-
Запази или Пазителят,Съпаси или Спасителят,Саваси= Савати (Савато=Саваот) или Съвяти,ще рече  Святият,Светещият,Светията,Свещеният,Свестният,Съветникът и т.н.,Йовати= Йехови и Йовичи,и т.н.). Както добре виждаме,всички тези алтернативни названия на върховния Български бог са само отделни диалектни имена на Слънчевия бог,за който от синкретичните езически култове на древен Рим научаваме,че е имал много превъплъщения и е носил множество "различни" имена,които обаче
са имали сигурно установена взаимовръзка помежду си. Както виждаме след тези уточнения,
взаимовръзката между тях е можело да бъде установена само чрез езика на най-древните езически жреци на Стария свят- жреците на Барбарите (Бургарите). Тъкмо той обаче заедно със свързаните с него култове е бил енергично забраняван и заличаван от последователите на тотално сгрешения  "гръко-римски модел" за развитие на човечеството,подир което тези наименования вече не е можело да бъдат смислено разтълкувани.

   След всички тези разяснения,които позволяват да придобием една по- широка и по- ясна представа за естеството на езическите Български религиозни общества,виждаме колко е било тенденциозно,
несъстоятелно и наивно твърдението на нашата досегашна историография за някакви хипотетични "монотеисти",изповядващи "тангризъм",каквито всъщност никъде и никога по света не е имало,дори и сред самите тюрки. Историческа наука,която предпочита да си затваря очите пред сведенията на  очевидците и на преките исторически извори, да пренебрегва упорито материалните доказателства и да поправя фактите по нейна си прищявка не е историческа наука,а жълта булевардна преса,събираща оттук- оттам само онова,което може да  послужи на нейните користни или шоуменски цели,набелязани от чуждестранен поръчител. Там,където фактите не достигат поради това,че се е наложило те да бъдат укрити или премълчани,създаденият информационен вакуум веднага е запълван с романизовани,специално съчинени за целта наукоподобни сурогати,целящи не да покажат истината,а да я укрият,за да бъдат защитени слабите звена в измамническите тези на фалшификаторите. Но хората,които продължават безсрамно да се занимават с тези недостойни игрички,един ден ще бъдат осъдени от Народа на България за нанесените му тежки морални поражения и за сериозното накърняване и оскверняване на моралния му облик пред света.




Гласувай:
70



1. mt46 - Мисля, че
03.07.2011 13:11
княз Борис е наложил насилствено християнството по външнополитически /а не вътрешни/ причини... Насилието ПРОТИВОРЕЧИ на християнството... Всички насилия в името на дадена религия, я компрометират, опорочават...
цитирай
2. shtaparov - Свещената воля на Повелителя-бог
03.07.2011 14:37
mt46 написа:
княз Борис е наложил насилствено християнството по външнополитически /а не вътрешни/ причини... Насилието ПРОТИВОРЕЧИ на християнството... Всички насилия в името на дадена религия, я компрометират, опорочават...


Всъщност на Княз Борис почти не му се налагало да използва насилие за провеждането на неговата религиозна реформа. Сведенията за насилствено налагане на християнство сред неговите поданици са изключително малко- по простата причина,че такова почти не е имало. По правило никой от народа не смеел да се противопостави на свещената воля на своя Велик Княз,който бил едновременно с това Владетел-бог,Батюшка,Върховен първожрец,Върховен Повелител,Наместник на Бога и Наместник на всички езически богове на земята. Неговата воля била свещена и неприкосновена и никой друг освен алтернативните владетели- узурпатори,които се появили като последица в Прибалтика,Русия,
Хърватска,Сърбия,Маджария и пр., не посмял да се противопостави на неговата свещена воля. Явилите се по-късно узурпатори,освен че откъснали значителни земи и население от влиянието на Българската империя,иззели и голяма част от старите функции на Великия Княз,като започнали да налагат алтернативни религии и локално-племенни имена вместо общонародностното име на своите подчинени древно- Български племена. Някои от тях дори разпалили гражданска война срещу стария си сюзерен,за да опитат да си присвоят върховната власт в Империята и да сменят реформистката управляваща династия- такъв е случаят например с маджарите и Светослав. В първия случай сепаратистите спечелили частични успехи и успели да се отделят от върховната Българска власт,а във втория загубили войната и били принудени да приемат онази форма на писменост и християнство,която им наложил общо- Българският император Роман (976-997 г.).
цитирай
3. mt46 - А това,
03.07.2011 18:29
че първородният му си Расате се е противопоставил срешу новата религия? Това, че са избити около 50 боляри?...
цитирай
4. shtaparov - Добър въпрос:
03.07.2011 18:52
mt46 написа:
че първородният му си Расате се е противопоставил срешу новата религия? Това, че са избити около 50 боляри?...


Борисовият син Расате (Хръзате,Хръзича,т.е.- Слънчевият) несъмнено е трябвало да стане върховен жрец едновременно с наследяването на престола,и новото статукво сериозно накърнило неговите привилегии. Затова,опирайки се на малка група верни и качествени поддръжници,той се изкушил да си ги върне.
За разлика от него баща му претърпял безболезнено премахването на тези допълнителни привилегии на Великия Къняз,но характерът на Расате несъмнено е бил по- различен от този на баща му. Избитите боляри несъмнено са вдигнали оръжие срещу своя бивш Повелител- грях,за който нямало прошка в древното езическо общество. Затова те са наказани според езическите обичаи,за тежко нарушение на старите езически порядки,от които уж не могли да се откажат,но това не им попречило да вдигнат меч срещу Владетеля-бог. Това било считано в древността за непростимо богохулство и тежка гавра с обичаите на предците,а езичеството в България така и не било изкоренено напълно,както виждаме,дори до XI-XII век.
цитирай
5. vladoangelov - Владетеля-Бог-Кашон
03.07.2011 21:04
То че е вярно, вярно е, ама защо го изръсваш така, сякаш си открил топлата вода? Която и книга да отвориш, ще го пише. Дори в учебника на Анубис го пишеше.

Нито великата воля на княза, нито червените му ботушки, са били от значение, веднъж като се е справил с боилите. Пък и все си мисля....дори да бяха изклали някакви села, щяхме ли да знаем? Никой от другите страни няма да разбере, ако не унищожава никой от големите градове. А той някак си няма да тури на надписа от Балши" А, да - и избих 20 000 души, защото Исус не ги кефеше".

И не го слагай там това "Бог", че е срамно.
цитирай
6. shtaparov - Нищо такова не съм открил:
03.07.2011 21:57
vladoangelov написа:
То че е вярно, вярно е, ама защо го изръсваш така, сякаш си открил топлата вода? Която и книга да отвориш, ще го пише. Дори в учебника на Анубис го пишеше.
Нито великата воля на княза, нито червените му ботушки, са били от значение, веднъж като се е справил с боилите. Пък и все си мисля....дори да бяха изклали някакви села, щяхме ли да знаем? Никой от другите страни няма да разбере, ако не унищожава никой от големите градове. А той някак си няма да тури на надписа от Балши" А, да - и избих 20 000 души, защото Исус не ги кефеше".
И не го слагай там това "Бог", че е срамно.


Това не съм го открил аз,приятел- то е пределно ясно,но се налага да го споменавам на моменти в текстовете- не само за да демонстрирам по-добре защо начина на мислене на древните хора е бил много по-различен от днешния,но и защото това се често забравя и пренебрегва от интересуващите се,като някои от тях направо не го знаят.
цитирай
7. vladoangelov - Странно ми се струва да не го знаят. ...
03.07.2011 22:05
Странно ми се струва да не го знаят. Но пък незнанието, а и направо простотията, не би трябвало да изненадват когото и да било.

Въпросът беше защо го кръщаваш "Истината".... в ума ми това предполага съществуването на различна теза, на лъжа, която е някак широкоприета. Но може би това е само при мен. Както и да е, поздрави.
цитирай
8. shtaparov - Древната Българска цивилизация
03.07.2011 22:11
vladoangelov написа:
Странно ми се струва да не го знаят. Но пък незнанието, а и направо простотията, не би трябвало да изненадват когото и да било.
Въпросът беше защо го кръщаваш "Истината".... в ума ми това предполага съществуването на различна теза, на лъжа, която е някак широкоприета. Но може би това е само при мен. Както и да е, поздрави.


Под "истина" имам предвид наличиeто в текста на някои детайлизирани подробности и лично мои попадения,уточнения и обобщения,които са почти напълно непознати на широката Българска публика,голяма част от която изобщо не си дава ясна сметка за истинските мащаби на древната Българска цивилизация. Истината както виждаме е с много лица,а не само с лицето на тюркския Тангра,както ни се внушаваше досега. Но благодаря за поздравите и сполай!
цитирай
9. zaw12929 - сЕГА ПЪК ИМАМЕ НАД 300 ПАРТИИ ГЕН. . .
03.07.2011 22:59
сЕГА ПЪК ИМАМЕ НАД 300 ПАРТИИ ГЕН...
цитирай
10. panazea - До 7 , vladoangelov
04.07.2011 11:50
Аз съм живяла 57 години , представи си и винаги са ми набивали в главата какво ли не . Аз търсех истината по свой си начин.Срещу широко провъзгласената лъжа. Това , което пише Щапаров ме интересува.
За твое сведение когато бях ученичка забраняваха изучаването на Латински , Старобългарски и Старогръцки в училище . Сега сама си уча Латински. Да има да кажеш нещо?
Нашето образование беше окастрено ! Най-зле бяха Историята и Литературата . Имаше и забранени български автори. Бяха забранили и Вазов. Да има да кажеш нещо?
Остани си със здраве , многознайко !
цитирай
11. panazea - Щапаров ,
04.07.2011 11:54
Винаги се радвам на нещо ново , написано от теб ! Попълва моите познания ! :))
цитирай
12. shtaparov - Плодовете на честния народополезен труд
04.07.2011 16:14
panazea написа:
Винаги се радвам на нещо ново , написано от теб ! Попълва моите познания ! :))

Нямам достатъчно свободно време за да се концентрирам като г-н Серафимов предимно върху това,иначе щях да напиша още хиляди чудни,а понякога и наглед невероятни,но верни неща за Българската история- плод на моите заключения и проучвания,правени без никакво съобразяване с окастрящите рамки на тюрколожките анти-Български фалшификации!
цитирай
13. solinvictus - помисли за християнския апосто...
04.07.2011 23:02
помисли за християнския апостолски*баптистки кръст" ( от надписа на Омуртаг)
цитирай
14. shtaparov - Потвърждение
04.07.2011 23:20
solinvictus написа:
помисли за християнския апостолски*баптистки кръст" ( от надписа на Омуртаг)


Той не отрича казаното от мен,а го потвърждава. Благодаря за напомнянето.
цитирай
15. audan - Малко уточнение
06.07.2011 18:39
3. mt46
- А това,
че първородният му си Расате се е противопоставил срешу новата религия? Това, че са избити около 50 боляри?.


Май нещо бъркате, mt46. Борис не е избил 50 боляра! Това не е вярно!!!
По заповед на Борис са затрити 52 болярски рода !

Не съдя никого от миналото, защото живея сега и доста неща не са известни. само ще цитирам по памет един волжски българин:
" Християнството обезбългари вас, както нас Исляма!"
цитирай
16. nikikm - Все пак да уточним!
10.07.2011 21:34
Първо, да благодаря за материала и да кажа,че е страшно интересно четиво.Четох и учих с удоволствие.Уточнението е за спорния владетел Борис І. Значи, през 37 год. у нас пристига Св.Андрей Първозвани и започва да християнизира. Извинявам се за телетрафния стил. В ІV в.имаме силно развита и организирана Църква,църковна мрежа, епископии.Църковни събори от порядъка на 4,5 и повече се правят в днешната Сремска Митровица /седалище/ и Средец. Но, религията не е била тази,която насажда Борис.Мисля,че на Никейския събор 315 г. става въпрос за Символът на Вярата и Арианството,като ерес.Нашите представители дават отговор на въпроса за Триединството,като Подобносущен,а това е полуарианство и че така го знаят от дедите си.Това е първата черна точка за Борис,той приема гръцкото православие,което е юдеизирано.Втората черна точка е изращането на войската надалеч,за да "не пречи".Но,ако и това не е достатъчно-трета черна точка-извикал е гръцки воиски в България.Четвърта черна точка си е унищожението на 52-та болярски рода,всъщност обезглавява нацията,кой владетел би си го позволил,а и те по старите български закони,спокойно са можели да му сложат "вратовръзката",въженцето,нали разбираш?Тук нещата не се връзват и не са ясни.Има нещо, лично аз не зная какво и затова ти пиша тези неща.Повечето от данните ми,пиша по памет,са от проф.Асен Чилингиров,но и от другаде.С това не искам да умаловажавам,просто да се изяснят нещата.Още веднъж,благодаря за труда,който си положил,ненапразно!
цитирай
17. shtaparov - И аз ти благодаря, nikikm:
10.07.2011 23:08
Според мен Борис не обезглавява нацията с унищожението на 52-та болярски рода,понеже нашите племена са били прекалено много и всяко от тях е излъчвало вероятно по няколко боляри,така че е имало още стотици такива родове. Но не е изключено чрез тези си мерки той да е причинил отцепването на Русия и на Волжка България- ако избитите боляри са били представители на тамошните Български племена,които не са могли да изтърпят равнодушно неговата постъпка,още повече че сред тези племена е имало и други боляри,които мислели за главите си. След тази конфузна ситуация много от тях решили,че ги очаква рано или късно участта на избитите,при което предпочели да отцепят своите племена от Българската империя,превръщайки се в узурпатори с надеждата да отстранят опасността от главите си.
цитирай
18. solinvictus - Това е само една легенда и нищо по...
14.07.2011 01:05
Това е само една легенда и нищо повече!-за Борис.
Защо като се е покръстил и сменил името си е признат за Светия с езическото си име?
Защо е изобразен в арианска църква на францисканският орден?
Защо е наречен БОЛГАР/BULGARO?
Защо синът му Симеон избива Православни свещенници и разрушава Православни храмове на "Кръщелницата"?
Защо подписва мирът в НИКЕЯ?
Коя е "измамата" за която говори Никифор на погребението Му?
И изобщо няма никакви данни за БОРИС?
Всичко е съчинено!
Повечето Ни учени работят с предположения и "не може да бъде другояче?"
И когато питаш някой за факт ,той ти отговаря ,че си буквалист хахаха при положение че не знае какво значи това!
Поздрав !

п.п. опитай се да коментираш кръстът който видял Константин Великият? ... последвалите легенди ...и Покръстването Ни е такова!
На запад говорят за Трета Църква Българска -дуалистична!
мдаа
цитирай
19. rumenige - Поздравления за хубавия пост...
15.07.2011 21:24
...несъмнено четох със захлас.Искам да добавя в разновидностите на Зиези, тракийския еквивалент е Себазий.
Аз съм чел една книга на Слава Севрюкова в която тя казва, че българите добиват голяма кармична обремененост точно с покръстването и избирането на 52-та рода и по късно с гоненията на богомилите.За кармата на народа ни казва, че е щяла да се изчисти чрез освобождението от турско робство, но освобождението идва с помоща на Русия.Може би все още "чистим" стари сметки.Българския род е имал много върхове и падения.Това, че сега сме в падение не е толкова страшно, колкото това, че народа си казва "няма да се оправим".Обаче мисля също и че през турското робство масата българи не са вярвали в постигането на свободата.
Радвам се, че става хубав диалог и всеки споделя нещо по темата.Радвам се, по този начин се обогатяваме всички!Лека вечер на всички.
цитирай
20. shtaparov - "Третата" църква:
16.07.2011 13:19
Третата световна църква е Българската,ако за "първа" и "втора" броим папската в Рим и фанариотската в Цариград. Нашата църква реално е Първа в света,понеже:

1. Римляните и гърците са покръствани лично от общо двама апостоли- Св.Петър и Св.Павел,като към тях можем да насложим и по-късните Св.Св.Константин и Елена. Това прави по двама апостоли на всеки един от тези народи. Българите обаче,поради своята многобройност в древността,не е могло да бъдат покръстени от един или двама апостоли,а от най-малко дванайсет: най-напред от Св.Андрей,
Св.Павел и Св.Ерм,а по-късно- от Светите Седмочисленици,Св.Цар Борис,Св.Владимир и пр.
2. Постоянните римски гонения срещу християните не позволили създаването и адекватното функциониране на каквато и да било гръцка или римска християнска църква- не и до III-IV век,въпреки претенциите на съответните институции,подплатени със служебни биографии /създадени на някои от първите Вселенски събори/. В същото време свободните Български земи при Кавказ приютявали безпроблемно огромен брой християни и юдеи,спасяващи се от римските гонения. Първите такива християни заедно със Св.апостол Андрей помогнали да бъдат създадени първите Български епископии на север от Кавказ още в I-ви век,и за целта не било нужно нито разрешение,нито съгласие от страна на която и да било друга църква,понеже такава просто не е имало,а никоя от по-късно появилите се нови църковни организации в Рим и Константинопол не е имала право на върховенство над останалите,тъй като това би значело те да изповядат ереста,че Светите апостоли Петър и Павел са по-важни и по-високопоставени от Светите апостоли Ерм и Андрей!
3. Първите антични чисто Български църкви на Балканите са: Готската /Гетската/ епископия на Урфила /Първила,Первола- ще рече Предстоятелят,Първосвещеникът/: IV век, и "Прима Юстиниана": VI-VII век. Те не съществували дълго,понеже в крайна сметка римските /ромейските/ окупатори и мародери не могли да се примирят със съществуването на каквато и да било самостоятелна църква на завоюваното и подчинено от тях автохтонно население. Нещо повече- намерили формален повод тези наши църковни организации да бъдат разтурени. Поводът бил,че те са Ариански,а не православни,и за целта Арианството бива обявено за ерес,каквато всъщност никога не е било,понеже принципите на вярата,изповядвани от Арианите,били съгласувани лично със Св.апостол Андрей,Св.Павел и Св.Ерм!
цитирай
21. ckarlet - Дедите ни са били велик народ. В това ...
20.07.2011 18:54
Дедите ни са били велик народ. В това вече съм сигурна! Дано успеем да покажем на света, че сме достойни потомци.
Интересна информация, Shtaparov! Поздрави!
цитирай
22. shtaparov - Благодаря
20.07.2011 20:39
ckarlet написа:
Дедите ни са били велик народ. В това вече съм сигурна! Дано успеем да покажем на света, че сме достойни потомци.
Интересна информация, Shtaparov! Поздрави!

Благодаря,сърдечен поздрав и на теб!
цитирай
23. solinvictus - Храмовете ...какви са ?
30.07.2011 21:30
Храмовете ...какви са ?
цитирай
24. shtaparov - Храмове не винаги е имало
30.07.2011 23:06
solinvictus написа:
Храмовете ...какви са ?

Ясно е от само себе си,че храмовете е могло да бъдат най-различни,според типа на изповядваната от съответното племе религия: Трако-фригийски, зороастрийски, юдейски, християнски /ариански/, храмове
от камък или дърво,кръгли храмове,правоъгълни и т.н. В много случаи несъмнено е имало изповядване на вярата и без наличие на някаква храмова постройка или в нещо като дървена барака,например на върха на планина или могила,на свещена полянка или край свещено дърво,в свещена горичка или в пещера,във водите на свещен извор или свещено блато /езеро/,на бреговете на обожествявана река или езеро и т.н. След като вероизповеданията са били толкова разнообразни,е имало голямо разнообразие и на храмовите постройки,несъмнено. Но храмове не винаги е имало,все пак.
цитирай
25. solinvictus - Разбирам, извъртааааш!хехе ...
01.08.2011 00:56
Разбирам ,извъртааааш!хехе
Когато говорим за българи трябва да видим кога и къде са били?
Теорията че прехвърчат от Памир до Италия със звездни коне и със сглобяеми юрти е несъстоятелна.
Всички които си изброил имат храмове и философия на вярвания!
Няма как да импровизираме върху тези религии защото те си имат носители в момента всуе (променени)

Преди няколко години даваха по телевизията как някаква говореше с едно дърво(Бог) ...бяха и направили един трон,купили земята ,оградили я ...свещенна хахаха начин да грабят миряните!

Ако искаш насочи вниманието си към Плиска там има различни храмове и да ги тълкуваме?
поздрав
цитирай
26. shtaparov - Не извъртам,а съм пределно точен в твърденията си:
01.08.2011 22:47
solinvictus написа:
Разбирам,извъртааааш!хехе
Когато говорим за българи трябва да видим кога и къде са били?
Теорията че прехвърчат от Памир до Италия със звездни коне и със сглобяеми юрти е несъстоятелна.Всички които си изброил имат храмове и философия на вярвания!Няма как да импровизираме върху тези религии защото те си имат носители в момента всуе (променени)Преди няколко години даваха по телевизията как някаква говореше с едно дърво(Бог)...бяха и направили един трон,купили земята,оградили я...свещенна хахаха начин да грабят миряните!
Ако искаш насочи вниманието си към Плиска там има различни храмове и да ги тълкуваме?поздрав

Мислех да съм бил пределно ясен в досегашните си коментари и обяснения,изложени в
предишни постинги,в блога на Спароток и в някои други блогове. "Анализът" сочи,че големите племенни групи: Трако-Фриги,Келто-Илири и Скито-Славяни са носели като цяло общонародностното име Барбари /Бургари/,с което дори са били наричани и другите съседни на тях европеидни племена. Съответно-праисторически или антични Българи са живели там,където някога са живели именно тези големи групи племена- т.е. от Британия до Тарим и от Близкия изток до Балтийско море,и това може да се докаже чрез съпоставки и анализ на техните най-ранни езици,имена,обичаи,писмени системи и пр. Т.е.- до налагането на монотеистичните религии,които оказали решително реформиращо и етнопреобразувателно въздействие върху повечето от нашите древни племена,те се чувствали и изживявали като единен народностен масив с много лица /етнически и племенни групи/.
Храмовете в Плиска са строени да обслужват само религиите,изповядвани от столичната част на нашата управляваща върхушка,но не и за всички религии,изповядвани от "...многобройните Българи..."
/както сме упорито охарактеризирвани от древните надписи/, нито за религиите на "периферните" боляри,каквито несъмнено е имало по цялата територия на ранносредновековната ни империя от Бяло до Балтийско море,от Алпите до Волга и от Черно море до днешните Москва и Петроград. Друг е въпросът,че прародината на всички тези древни Бургари преди тяхното разселване по широкия свят е била в причерноморските земи /Балканите,Мала Азия,Кавказ,Южна Русия и Украйна/,а първата държава /и първата цивилизация/ на света,създадена от тях,е обхващала територията на неолитната "Култура Винча", която била управлявана от столичен център,намирал се някъде в районите около Варна /т.е.- в същия район на света,в който Гети,Готи и Аспарухови Българи непременно предпочитали да разполагат своите столици,позовавайки се на най-древните традиции на своите прадеди/!
цитирай
27. solinvictus - Интересно! Това с върхушката ...
01.08.2011 23:22
Интересно!
Това с върхушката само ,че изповядвала едно а народа друго пък болярите трето не ми е сериозно!Етносите са измислени в 16 век и са почнали да ги сглобяват в зависимост от вятъра ,а племената са оставени на неграмотните грцки писачи да импровизират!
Синонима барбари и бургари не ми е много читав ,от гледна точка на фактите!
Повечето извори казват :"...така наречените българи сега" и си мисля че тогава е нямало етноси а родове ...което не е едно и също!
поздрав!
цитирай
28. shtaparov - Възгледите ми са принципни и точни:
01.08.2011 23:40
Тук няма абсолютно никакво противоречие,човек трябва само да мисли с главата на древните,
за да вникне в "загадката". Както казах по-горе,много често срещано и нормално явление сред Траки,Келти,Фриги и пр. е било едни племена да изповядват езически култове,различни от тези на съседните им племена. Владетелското племе на Българите обаче е било само едно- племето на Оногурите,което не е имало начин да изповядва всички култове,разпространени сред огромния Барбарски /Бургарски/ масив. Нещо повече- имаме основания да мислим,че Оногурите са се изживявали като най-най-висшето племе сред Арите /Ората,Хората/,което е нямало равно на себе си сред цялото човечество и никой не е имал право под страх от религиозно наказание да копира или да имитира техните уникални и специфични езически и благороднически обичаи,култове,облекло,външен вид,манталитет,таен служебен език и т.н. Това се потвърждава от успешното разтълкуване на една особена "римска" дума,с която са обозначавали онази жреческа "каста" или съсловие,която единствена имала правото да излъчва управленческия елит на Римската република- Авгурите. "Анализът" сочи,че Авгури= Онгури /Оногури/,а за Авгурите е добре известно,че са имали особени обичаи,говорели на неизвестен език,играели непознати за обикновените римляни танци и се обличали различно от тях. Поздравления!
цитирай
29. kykowsky - Щарапов да вземе да проучи Римската ...
14.08.2011 17:24
Щарапов да вземе да проучи Римската теза на Боцмана.
цитирай
30. shtaparov - Няма проблеми:
15.08.2011 16:47
kykowsky написа:
Щарапов да вземе да проучи Римската теза на Боцмана.

Не точно "Щарапов",приятелю,а Щапаров. Името Щапар произлиза от имена като Шапар,Чапар,Сапар и Кубар /Кубер,Кавар,Кабир/,от което е произлязло и римското Цезар /Чезар,Чезаре- в днешен вариант/,а "руското" име Шарап,от което иде фамилията Шарапови,произлиза от нашите древни имена Каран и Борис посредством преходните Барак,Берон и пр. Не че сте направил много съществена грешка-съвсем не,но все пак. А ако ми линкнете някъде тази "Римска теза",нямам против да се произнеса и по нея,само да знам къде да я намеря.
цитирай
31. drd - Нещо не разбирам?
26.09.2011 10:18
Ще те цитирам:
.....................
Този "Тангра"
(Тенгри,Тангри),с чието име толкова много спекулираше нашата историография доскоро,е всъщност не тюркски бог,а Тракийски- в древна Тракия култът към него бил доста широко,макар и не повсеместно разпространен. Там този бог е назован с един от вариантите на първоначалното му име- Загрей (Зангрей,Денгрей,Загрев,Загряващия,Изгряващия),което ясно сочи,че това е само още едно от многото алтернативни диалектни имена на Слънчевия бог.
.................
И още един цитат:
............
След всички тези разяснения,които позволяват да придобием една по- широка и по- ясна представа за естеството на езическите Български религиозни общества,виждаме колко е било тенденциозно,
несъстоятелно и наивно твърдението на нашата досегашна историография за някакви хипотетични "монотеисти",изповядващи "тангризъм",каквито всъщност никъде и никога по света не е имало,дори и сред самите тюрки.
.......................
Извинявам се за въпроса - тъй като не съм запозната с други теми от твоя блог - би ли уточнил с няколко думи "Истината за религиите на старите Българи"?Тангризъм?
(Аз не съм историк,а просто родолюбец,който се интерисува от история и уважава изследванията на всички,които се опитват да съберат пъзела на древната ни история.)
И още един цитат ,който ще ми е интересно да доразвиеш - като например има ли конкретно име с което са наричани тези жреци?
..................
Както виждаме след тези уточнения,
взаимовръзката между тях е можело да бъде установена само чрез езика на най-древните езически жреци на Стария свят- жреците на Барбарите (Бургарите).
.............
Ще чакам с нетърпение отговора Ви!
Хубав ден!
цитирай
32. shtaparov - Отговарям на всички конструктивни въпроси:
26.09.2011 20:54
drd написа:
Ще те цитирам:...
Този"Тангра" (Тенгри,Тангри),с чието име толкова много спекулираше нашата историография доскоро,е всъщност не тюркски бог,а Тракийски- в древна Тракия култът към него бил доста широко,
макар и не повсеместно разпространен. Там този бог е назован с един от вариантите на първоначалното му име- Загрей (Зангрей,Денгрей,
Загрев,Загряващия,Изгряващия),което ясно сочи,
че това е само още едно от многото алтернативни диалектни имена на Слънчевия бог...И още един цитат:...
След всички тези разяснения,които позволяват да придобием една по-широка и по-ясна представа за естеството на езическите Български религиозни общества,виждаме колко е било тенденциозно,
несъстоятелно и наивно твърдението на нашата досегашна историография за някакви хипотетични "монотеисти",изповядващи "тангризъм",каквито всъщност никъде и никога по света не е имало,
дори и сред самите тюрки...
Извинявам се за въпроса- тъй като не съм запозната с други теми от твоя блог- би ли уточнил с няколко думи "Истината за религиите на старите Българи"? Тангризъм?(Аз не съм историк,а просто родолюбец,който се интерисува от история и уважава изследванията на всички,които се опитват да съберат пъзела на древната ни история.)
И още един цитат,който ще ми е интересно да доразвиеш- като например има ли конкретно име с което са наричани тези жреци?...
Както виждаме след тези уточнения,
взаимовръзката между тях е можело да бъде установена само чрез езика на най-древните езически жреци на Стария свят- жреците на Барбарите (Бургарите)...
Ще чакам с нетърпение отговора Ви!Хубав ден!

Благодаря за конструктивните въпроси,за мен е чест да им отговоря:
1. По въпроса за Тангра имам предвид,че никога на света не е имало тангристи,които да са били монотеисти- дори и самите тюрки са вярвали в още доста други божествени персони /мъжки и женски/,до една взети от пантеона на древните Български преселници от Мала Азия и Балканите. Старите Българи от най-древните ни земи,обхващащи всички брегове на Черно и Бяло море,са
наричали Тангра с множество други имена /какъвто е бил обичаят им от най-дълбока древност/: Зангра /Зангрея,Загрея/, Мъндра /Мъдъра,Мадара/, Минтра /Митра,Мъдра/, Джангра /Джангъра,
Тандъра/ и т.н.
2. Древните Български жреци са наричани,както съм споменал макар и не съвсем подробно в своя постинг за Коледа,Календи и Колобър,също с немалък брой различни имена: Колобри,Колобари,
Калушари,Калугери,Колесари,Магове,Магьосници,Влъхви /Влъшби= Влъшеби,т.е.- Влъшебници/,
Попове,Жреци,Свещеници и т.н. Поздравления!
цитирай
33. drd - Благодаря Ви за отговора!
27.09.2011 15:38
И въпреки това въпросът не остава ли открит?:)))Каква е религията,щом казвате ,че не е тангризъм...това с имената-ясно,но едва ли бихме могли да наричаме религията на едните "зангризъм","мъндризъм" и т.н.
По втория въпрос бих искала да ви предизвикам да доразвиете темата за колобрите ,защото от цитата,които ви подчертах става ясно,че бихте могли да кажете интересни неща !
Поздрави.
цитирай
34. shtaparov - Няма условия да пиша с големи подробности
28.09.2011 19:18
drd написа:
И въпреки това въпросът не остава ли открит?:)))Каква е религията,щом казвате,че не е тангризъм...това с имената-ясно,но едва ли бихме могли да наричаме религията на едните "зангризъм","мъндризъм" и т.н.
По втория въпрос бих искала да ви предизвикам да доразвиете темата за колобрите,защото от цитата,които ви подчертах става ясно,че бихте могли да кажете интересни неща!Поздрави.

Религията е езическа- паганизъм,каквато е била религията на гърци,римляни,келти и пр.,но Българското езичество е било с много лица като китайското,индийското и римското: в него са влизали включително Орфизмът и Зурванизмът. Българското име на Зевс е Зйевус или Зйези,наричан на места Сабази /Запази/ и Спаси /Спасе/,а другаде- Саваси и Савати /Съвяти,Святи/. За множеството имена на Слънчевия бог,чиято еманация е и Зевс,си струва да се напише отделен постинг,което ще ми коства доста усилия обаче,а нямам достатъчно време за доизпипване на нещата,без което пък не ми се започва.
цитирай
35. drd - Езичество.
30.09.2011 08:03
Някъде давате ли разяснение на думата "езичник","езичество"?Мисля,че е добре да се направи разяснение в тази тема,тъй като много хора имат погрешни представи.
цитирай
36. shtaparov - Отговор
05.10.2011 17:07
drd написа:
Някъде давате ли разяснение на думата "езичник","езичество"?Мисля,че е добре да се направи разяснение в тази тема,тъй като много хора имат погрешни представи.

Благодаря за въпроса. Съгл."Анализа" Езичник= Ожичник /Божичник/ и Язичник /Йовичник,Савичник/,
т.е.- вярващ в Сава /Йова,Бога/- тук са имали предвид вяра в Слънцето и в Юпитер,но също и Огинник /вярващ в святостта на Огъня,т.е.- в Слънцето/. Другата дума Паганист= Йовинист /Савинист,Богинист,
Шаманист/ е друга диалектна форма на първата. Старите етимологии на тези две думи дават незадоволителни разнопосочни обяснения за тяхното значение и съответно не може да им се вярва.
цитирай
37. solinvictus - езичник означава НЕевреин!-сп...
20.10.2011 11:28
езичник означава НЕевреин!-според ристяните!
@shtaparov ,наистина имаш попадения но трябва според мен(не ти давам акъл) да се концентрираш в даден период и да намериш факти върху които да работиш или да си търсиш и ще видиш че тия глобални разсъждения за древни българи от 3-5 000 години са куха история!
Например :
виждам че ти е интересно проучи откога се използват думичките "десет";"пет-шест-осем-десе" и т.н.
в надписи или по иначе казано изписване на числа с думи.
поздрав!
цитирай
38. malkiatprintz - Поздравления за труда. "П...
21.10.2011 04:44
Поздравления за труда. "Последните организирани групи,изповядващи езичество на днешната територия на страната,са били ликвидирани от византийската православна църква през XI-XII век." Може би са ликвидирани наистина организираните групи, но ми се струва, че езичеството и езическите ритуали са си останали живи в представите на българите и до днес - достатъчно е да се рпоследят т.нар. народни обичаи, които се извършват на почти всички големи християнски празници и днес. И един въпрос: има ли връзка между космогонията на древните египтяни и богомилите? Предполагам, че чрез гностицизма такава връзка може би съществува?
цитирай
39. shtaparov - Все пак
21.10.2011 16:40
solinvictus написа:
езичник означава НЕевреин!-според ристяните!@shtaparov ,наистина имаш попадения но трябва според мен(не ти давам акъл) да се концентрираш в даден период и да намериш факти върху които да работиш или да си търсиш и ще видиш че тия глобални разсъждения за древни българи от 3-5 000 години са куха история!
Например :виждам че ти е интересно проучи откога се използват думичките "десет";
"пет-шест-осем-десе" и т.н. в надписи или по иначе казано изписване на числа с думи.
поздрав!

Не съм никак уверен в това,понеже ако "езичник" означаваше "неевреин",това ще рече "неюдеин" по изповедание,което автоматично превръща всички християни в юдеи /юдаисти/, което,съгласете се,съвсем не е така. Е,от думата "езичник" можем да изкараме и други варианти като Е-зичник /Е-Божник,Не-Божник/,т.е. Безбожник,което може евентуално да се тълкува и като Не- Йудник /Не- Юдеин/, но това отново би сложило всички християни в числото на юдеите. А древните християни съвсем не са се имали за юдеи по изповедание,и ако попитаме някой представител на Ватикана или на Патриаршията дали те възприемат християнството като форма на юдаизъм,несъмнено всички ще ни заклеймят или ще ни се изсмеят.
цитирай
40. shtaparov - Коментар:
21.10.2011 16:58
malkiatprintz написа:
Поздравления за труда. "Последните организирани групи,изповядващи езичество на днешната територия на страната,са били ликвидирани от византийската православна църква през XI-XII век." Може би са ликвидирани наистина организираните групи, но ми се струва, че езичеството и езическите ритуали са си останали живи в представите на българите и до днес - достатъчно е да се рпоследят т.нар. народни обичаи, които се извършват на почти всички големи християнски празници и днес. И един въпрос:има ли връзка между космогонията на древните египтяни и богомилите? Предполагам,че чрез гностицизма такава връзка може би съществува?

Изворите на Гностицизма несъмнено се намират нейде далеч назад в хилядолетията,много преди
раждането на Исус и на Св.Йоан Кръстител. Гностическите философии са притежавали своя предистория и дълбоки корени в древните езически общества,особено в прародината на древните Българи- Балканите и Мала Азия. Така че връзка между древноегипетската и богомилската космогония несъмнено има,понеже началото на древния Египет е положено около 3500 г.пр.Хр. не от местните семити и хамити,а от първата вълна Трако- Пелазгийски колонизатори,пристигнала в Сев.Африка от Балканите. Именно тогава онези религиозни особености,които довели до по-късната поява на дуализма,гностицизма,арианството,манихейството,богомилството и пр. са били пренесени в Египет,където намерили добра почва за развитие. А останките от езически ритуали сред Българите и до днес са порядъчно много,понеже из нашите земи са живяли предтечите на всички важни езически богове на Стария свят,което е придавало особена сила на местните езически култове и изповедания.
цитирай
41. malkiatprintz - Благодаря за отговора, Щапаров, и ...
21.10.2011 23:42
Благодаря за отговора, Щапаров, и другаде съм чувал, че основите на Древен Египет са заложени от преселили се траки, така че очевидно наистина съществува такава връзка. Наистина е важно да се говори за всичко това, защото изкривената ни история твърде дълго го е държала в умишлено забвение. Поздравления.
цитирай
42. shtaparov - Изключително интересен цитат:
11.02.2012 19:01
Ето един изключително интересен цитат от коментар на profesionalist.blog.bg,представляващ отговор на мой коментар и подкрепящ моите проучвания:

"...От българските лични имена има няколко останали от ведическия период (XV- VII век преди Христа): Рада=Радка, Мая, Митра и Кубера (имена на ведически богини и богове), Румен (кочияша на колесницата на Слънцето във ведите) и Пандо (Панду и Кардама- ведически царе в Махабхарата).
Gray R. D. and Q. D. Atkinson (2003) Language-tree divergence times support the Anatolian theory of Indo-European origin, Nature 426, 435-439."
цитирай
43. demograph - Борис I е една от най-спорните фигури сред българските владетели
25.09.2012 22:09
[quote=nikikm]
Той се е предал на гърците в две стратегически области:
- религията, продавайки първохристиянските вярвания на предците ни и на народа ни, като е възприел и наложил чрез насилие гръко-юдейската версия на християнството;- и културата, отказвайки се от основателните ни претенции върху "гръцката" азбука, която самите гърци са описали като измислена от траките-българите/ Орфей/, и адаптирана за гръцкия език от братът на Орфей/според някои извори/ тракиецът Лин, когото тъпият му ученик, гръкът Херакъл убил, защото Лин го ударил с пръчката по главата, понеже не усвоявал уроците по писане...между другото Херакъл така и не се научил да пише.
Пак според гърците Кадъм/тракийски княз от трако-семитска Финикия, женен за тракийска принцеса/ е донесъл азбуката в Гърция.
И двете версии са достатъчно основание за предците ни да считат гръцката азбука за своя. Не е случаен фактът, че траките са рабили/дълбали/ по каменни и дървени плочи свещените и житейски текстове българските си думи със знаци и букви, които никога не са считали за гръцки.
Борис дава официално право на гърците да обявят азбуката на древните траки-българи за гръцка приемайки пробутаната му гръцка идея да "създаде отделна българска" азбука.
С тези два недалновидни хода, Борис предопределя дори и днешното жалко състояние на нещата отнасящи се до българския принос в световната история, продавайки го на враждебни на България сили...И днешните ни управници, поради необразоваността и комплексите си за малоценност са слепи или продават доказателствата за тази теза с хищна наивност.
В един коментар във форум на News.bg, един "бг"твърди "кирилицата си е леко променена гръцка азбука", а то е обратното-гръцката азбука е нагласена за тях тракийска. В по-старите си варианти "гръцката' азбука отразява звуково тогавашния български говор едно към едно, а и до ден днешен гърците не могат да изпишат 80% от звуците и думите си с тези уж "техни" букви.
Та, Борис I е този който пръв продава великото Българско.
цитирай
44. shtaparov - Правилно приятелю: азбука
27.09.2012 04:11
Правилно приятелю: азбука. Първата Българска писменост не е била азбука,а сравнително сложно за овладяване йероглифно писмо с над 700 отделни знака. Опростяването му е било нужно,за да овладява по-лесно народът Христовото учение,което по онова време не е било проникнало до сърцата на 80% от Българите.
Ако най-старата ни писменост бе азбука,нямаше да има никаква нужда да бъде "сменявана". Освен това със "старата" ни писменост са били записани огромен брой свещени езически религиозни текстове,а целта на поръчителя Борис е била да откъсне по-лесно новите християни от тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815498
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи