Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2011 21:00 - Една космическа загадка,разрешена от Българин
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 20812 Коментари: 35 Гласове:
69

Последна промяна: 31.10.2019 06:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                           ОЩЕ ЕДНА ЗАГАДКА,РАЗРЕШЕНА ОТ БЪЛГАРИН

Планетата Юпитер е известна на човечеството от най-дълбока древност. Езическите религии,изповядвани от праисторическите евразийци,са почитали Юпитер (Янкул,Янко,Йово,Йуве,Йовис,Сава,Ефе и т.н.) като важен бог,който в едни езически секти заемал третото място в йерархията на боговете (след Слънцето и Месеца),а в други-първото. Налагането на монотеистичните религии прекратява почти напълно култа към този древен бог,но през Ренесанса интересът към него отново се събужда. Това се дължи основно на две причини:

1. Възраждането на астрологията (наука за предсказване на бъдещето по небесните тела). Астрологията някога е била ежедневно занимание и религиозно призвание на Българските магове и колобри разбира се,но тя бива системно забранявана,обявявана за ерес и подлагана на сериозни гонения и дискредитиране от страна на византийското духовенство след 1018 г. и от папското- след 1209 г., което пък ставало не без директното или индиректно съдействие на голяма част от тогавашните Български властници.
2. Откриването на телескопа в 1608 г.от холандския оптик Ханс Липършей и първото му използване за астрономически цели от Галилео Галилей в 1610 г.

Скоро след като италианския астроном Галилео Галилей започва своите системни наблюдения на космоса с телескоп,новото откритие придобива голяма популярност най-напред в католическия свят,а след това-и в другите части на Европа. Така в 1665 г. поредният италиански астроном Джовани Доменико Касини открива голямото червено петно на Юпитер. То представляваше неразрешима 350-годишна мистерия за науката до 2010г., когато един Български мислител,енциклопедист и ловец на загадки,а именно Ангел Ангелов (Щапаров Младши) де факто разреши загадката,без да се е допирал до космически кораб и без да е астроном.

imageДосега учените обясняваха петното като вид колосална космическа буря. Огромно стъписване обаче у тях обаче причинява времетраенето на тази буря- поне 350 години,както и колосалните й размери-обхванатата от нея площ надвишава размерите на Земята. Червеният й цвят също оставаше до сега необяснен,но днес всичко това е на път да се промени. Информацията,която ще научите сега,е проста по съдържание и показва, че този проблем е можело да бъде разрешен и по-рано, но е било писано Българин да го направи, за да покаже отново пред света духовното величие и интелектуалната мощ на Българския род. И това вече не е хипотеза,а твърдо становище и убеждение. Голямото червено петно на Юпитер е белег за наличие в атмосферата на газовия гигант на друг голям неизвестен космически обект (планета или естествен спътник), който го е причинил при потъването си навътре в атмосферата. Това е отговорът на мистерията,
обясняващ всички странности и загадки около голямото червено петно. Завихрянето се дължи на въртенето на тази неизвестна планета (нов,неизследван спътник на Юпитер) около оста й и повличането едновременно с това на значителна маса от атмосферата на гиганта под гравитационното въздействие на спътника,а червеният цвят- на постепенното разрушаване на неговото желязно ядро поради непрестанното въздействие върху него на газовите вихри,образуващи се в атмосферата на Юпитер и на голямото триене между тях и планетата-спътник. Овалната форма на петното се дължи на голямата скорост,с която тази планета се движи в орбита около "планетата-майка" в посока "изток-запад" и на деформацията на гравитационния облак,оформил се около потъналия в атмосферата на Юпитер спътник,дължаща се на разликата между скоростта на спътника и тази на обкръжаващата го юпитерианска атмосфера (ако можем да я наречем така). Логиката на процеса позволява да направим
заключението,че петното постепенно ще намалява своите размери с течение на времето. И наистина,най-новите данни,получени при изследвания и наблюдения на планетата Юпитер,показват тъкмо това (http://www.spacenewsbg.com/news/21/November/2008/1084/1).*

Всъщност моето становище за естеството на Голямото червено петно
беше изградено поне една година преди да се запозная с тази важна информация,която би трябвало да влезе в ролята на "жокер" за някои учени. Логиката на постулата показва ясно,че с течение на времето "петното" ще се редуцира,а накрая дори съвсем ще изчезне,понеже планетата-спътник постепенно се разрушава поради описаните вече причини. Този процес обаче е много бавен и вероятно ще мине много време,докато бъде доведен докрай. И ако се случи дотогава край него да прелети космически кораб от Земята,снабден с подходяща апаратура,данните от наблюденията неминуемо ще потвърдят правотата на моето заключение.

*
"21-11-2008] Юпитер- потвърждава се разпадането на Голямото Червено петно:

                                           image 

  Създаването на високоточна карта на ветровете на Юпитер потвърждава разпадането на Голямото Червено Петно и ще позволи да се наблюдава(прогнозира,изследва) този процесс с голяма точност. По информация от Physorg, изследователска група от Калифорнийския университет (г. Бъркли) под ръководството на Ксилар Есей Девис (Xylar Asay-Davis) е съзададена най-точната до сега карта на разпределението на ветровете в атмосферата на Юпитер. Картата е била построена по данни получени от апаратите Galileo и Cassini,( по време на гравитационните маневри "по пътя" към Сатурн ). Точноста на получените данни по модул за скороста на вятъра е 3м/с за средните и 3-6м/с за високите ширини. Картата е построена по резултатите на около 10 млн единични измервания на векторите на скоростите. По мнение на учените , получените данни потвърждават предположението за разрушаването на Голямото Червено Петно на Юпитер в продължение на последното десетилетие, а също така позволяват да се контролира неговата динамика във времето с по висока точност от колкото е било възможно досега. Резултатите от изследователскатата работа ще бъдат представени в доклад "Velocity Fields of Jovian Dynamical Features using the Advection Corrected Correlation Image Velocimetry Method" на 23 ноември 2008г на 61 годишна конференция на Американското Физическо общество.

  Тези мои заключения получиха потвърждение в 2019 г.,с отткриването на нов вид "урагани" на Сатутрн (https://www.dnes.bg/science/2019/10/31/otkriha-nov-vid-uragani-na-saturn.427983#comment-newest). "Новия" вид не може да е различен от "стария": явно при всяка обиколка около слънцето Сатурн попада на група неголеми,но и не много малки астероиди и когато някой от тях попадне в атмосферата му,се получава точно такъв "ураган". Тези астероиди изглежда са изградени от по-рехава материя,понеже се разрушават сравнително бързо за разлика от Юпитерианския който не се разрушил за стотици,ако не и за хиляди години.





Гласувай:
69


Вълнообразно


1. анонимен - една от любимите ми теми-астрономията-
22.05.2011 21:12
благодаря-много интересна хипотеза-ако се потвърди тя може би ще
доведе до цялостна промяна в нашата слънчева система
цитирай
2. shtaparov - Несъмнено:
22.05.2011 22:50
xloris написа:
благодаря-много интересна хипотеза-ако се потвърди тя може би ще
доведе до цялостна промяна в нашата слънчева система


Няма как да не се потвърди,но начинанието ще струва много скъпо.
цитирай
3. razkazvachka - Хъм! Това ми звучи много вдъхновяващо -
25.05.2011 15:28
в съчетание с идеята за тъмната енергия и онази за холографската вселена....
цитирай
4. shtaparov - Законите на Вселената
27.05.2011 21:34
razkazvachka написа:
в съчетание с идеята за тъмната енергия и онази за холографската вселена...


Според мен законите,обуславящи развитието на Вселената,са едни и същи във всичките й точки-както на Земята,така и на хиляди светлинни години от нея.
цитирай
5. shtaparov - Животът във Вселената
14.06.2011 01:13
shtaparov написа:
razkazvachka написа:
в съчетание с идеята за тъмната енергия и онази за холографската вселена...


Според мен законите,обуславящи развитието на Вселената,са едни и същи във всичките й точки-както на Земята,така и на хиляди светлинни години от нея.


П.П.: Съгласно същите тези панвселенски закони животът процъфтява във всички съществуващи в момента стари галактики: под една или друга форма,развит или недоразвит-навсякъде,където е успял да се вкорени. Огромните и непреодолими разстояния между звездите обаче пречат на най-развитите му форми да се разпространят повсеместно и... това е за добро както виждаме,понеже не позволява на процеса да излезе от "контрол".
цитирай
6. mamas - Интересен материал
20.06.2011 18:55
Поздрави за пламенната защита на "духовното величие и интелектуалната мощ на Българския род"!
цитирай
7. shtaparov - Благодаря!
21.06.2011 00:59
mamas написа:
Поздрави за пламенната защита на "духовното величие и интелектуалната мощ на Българския род"!


Много благодаря за чудесния коментар!
цитирай
8. анонимен - Juliet
29.06.2011 22:37
Браво! Страхотна статия. (:
цитирай
9. zaw12929 - Ако ние не се възхищаваме на бълг...
03.07.2011 07:30
Ако ние не се възхищаваме на българските успехи, защо другите да го правят, те ли да обичат истински България.
Първата стъпка на обичта е възхищението.
Обичта винаги сваля звезди... от космоса...
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПОЗИТИВНИЯ ПОСТИНГ!
цитирай
10. shtaparov - Благодаря!
03.07.2011 14:24
zaw12929 написа:
Ако ние не се възхищаваме на българските успехи, защо другите да го правят, те ли да обичат истински България.
Първата стъпка на обичта е възхищението.Обичта винаги сваля звезди... от космоса...ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПОЗИТИВНИЯ ПОСТИНГ!


Благодаря,ще се старая още повече!
цитирай
11. inel379 - Безкрайният космос е една голяма загадка!
03.07.2011 18:28
Човекът винаги ще бъде магнетично привлечен от нея.
Траен е и интересът на българина, а откритието е постижение за човечеството и гордост за нас!
Благодаря за интересния постинг!
Поздрав!
цитирай
12. shtaparov - Благодарност
03.07.2011 18:59
inel379 написа:
Човекът винаги ще бъде магнетично привлечен от нея.
Траен е и интересът на българина, а откритието е постижение за човечеството и гордост за нас!Благодаря за интересния постинг!Поздрав!


С огромно уважение към Вас,най- сърдечно Ви благодаря!
цитирай
13. murmashka - Като хипотеза звучи интереснео. ...
05.08.2011 13:12
Като хипотеза звучи интереснео.Обаче при внимателен анализ тази хипотеза има много повече нелостатъци от другите известни до сега.Все още астрономи са склонни да приемат хипотезата за някакъв свръх кулкан на Юпитер за по-вероятна.Това не означава че отричам твоята хипотеза! Всяка хзипотеза има правото на съществуване,докато не са намерени доказателства за нейната несъстоятелност или пък потвърждение за правилността на предположението
цитирай
14. анонимен - purchase backlinks backlink services
05.08.2011 13:40
homepage service best seo company <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> buying backlinks
цитирай
15. shtaparov - Газовите гиганти и вулканите
05.08.2011 17:20
murmashka написа:
Като хипотеза звучи интереснео.Обаче при внимателен анализ тази хипотеза има много повече нелостатъци от другите известни до сега.Все още астрономи са склонни да приемат хипотезата за някакъв свръх кулкан на Юпитер за по-вероятна.Това не означава че отричам твоята хипотеза! Всяка хзипотеза има правото на съществуване,докато не са намерени доказателства за нейната несъстоятелност или пък потвърждение за правилността на предположението

Вулкан на газов гигант??!! Преподавателите по астрономия може да пишат двойка някому за подобно твърдение. Щото газовият гигант е по-скоро звезда /напр.бяло или кафяво джудже/,отколкото планета с твърда повърхност,без която "вулканът" би бил само един смерч,сиреч- "въздух" във "въздуха". Но триста-четиристотин годишно торнадо с диаметъра на земното кълбо,пък било то и на Юпитер- как Ви звучи??!! Абсурдно,нали?...
цитирай
16. murmashka - Не съвсем абсурдно докато няма д...
05.08.2011 21:05
Не съвсем абсурдно докато няма доказателства че не е така.Както не ми звучи абсурдна и твоята хипотеза.В нашият свят всичко е възможно.Както се шегуват арменците :,,Възможно е и жена да роди,даже от собственият си мъж!"
цитирай
17. vbu - 2 (две) двойки...
24.08.2011 03:48
... едната по астрономия и другата по история.
цитирай
18. shtaparov - Благодаря
24.08.2011 16:23
vbu написа:
... едната по астрономия и другата по история.

Двойката от лаик е равносилна на шестица от академик :)
цитирай
19. murmashka - На shtaparov
24.08.2011 18:18
Е.ха по скромно де!Теб vbu те критикува.Радвай се когато имаш критици! Това означава че си събудил някакъв интерес.И за теб самият е полезно.Таман ще се заинтересуваш от тези знания,които критикуващият ползва,ще ги понаучиш и чак тогава ще можеш АРГУМЕНТИРАНО да го обориш.А това твоето сега е нещо детско.Ей Богу!
цитирай
20. shtaparov - Как ще ме обори,я да чуем
24.08.2011 19:49
murmashka написа:
Е.ха по скромно де!Теб vbu те критикува.Радвай се когато имаш критици! Това означава че си събудил някакъв интерес.И за теб самият е полезно.Таман ще се заинтересуваш от тези знания,които критикуващият ползва,ще ги понаучиш и чак тогава ще можеш АРГУМЕНТИРАНО да го обориш.А това твоето сега е нещо детско.Ей Богу!

Радвам се Маламашка,радвам се. Само че не чух неговата мотивация,а само голите му декларации. Той не може да ме обори,затова не се и опитва.
цитирай
21. vbu - 20. Научната фантастика не може да се обори.
25.08.2011 03:01
Не разбрах дали е планета или спътник това тяло или е планетоспътник.
Защо и как е спряло потъването на тялото в атмосферата на Юпитер - може би има спирачки?
Твърдо тяло не може да се рее в среда с по-малка плътност при наличие на толкова близък център на гравитация без собствено постоянно ускорение.
Течно-газовата атмосфера и гравитацията на Юпитер биха свели ъгловата скорост на навлизане на тялото до нулева стойност, както и въртенето около неговата собствена ос.
Защо и как променя местоположение и скорост - има си собствен двигател?
цитирай
22. shtaparov - Формалност
26.08.2011 17:36
Всяка планета е спътник на друго,по-голямо небесно тяло. А всеки естествен спътник е своего рода /или вид/ планета,освен ако не е звезда или комета. И не че потъването на това космическо тяло е спряло- то просто не се движи под прав ъгъл спрямо повърхността на Юпитер,а в орбита около него. Сиреч- гигантът не може да го привлече рязко и бързо към повърхността си,понеже космическото тяло,дори и да се приближава към повърхността му,го прави много бавно- да речем със същата скорост,с която се отдалечава Луната от земята. Тази скорост е примерна разбира се- тя не е задължителна за всички космически обекти от подобен мащаб,но използвам този пример,за да разберете по-добре какво се случва под повърхността на юпитерианската атмосфера. А сега
нека чуем Вашите забележки върху историческите ми постижения,ако имате такива- за мен
ще е удоволствие да ги оборя. Поздрави!
цитирай
23. vbu - Пак не разбрах "какво се случва под повърхността на юпитерианската атмосфера"
26.08.2011 20:54
"то просто не се движи под прав ъгъл спрямо повърхността на Юпитер,а в орбита около него"
Какъв е ъгълът на орбитата спрямо гравитационния център, или какъв е ъгълът на радиуса на една окръжност?
Защо и как променя местоположение и скорост - има си собствен двигател? - отговор нямам.
Някой виждал ли е космическо тяло навлязло в атмосферата на Земята което да не е изгоряло или разбило на повърхността й?
Хайде стига вече смешки.
цитирай
24. shtaparov - Смешките са професия на смешниците,но има и любители
26.08.2011 23:47
vbu написа:
"то просто не се движи под прав ъгъл спрямо повърхността на Юпитер,а в орбита около него".Какъв е ъгълът на орбитата спрямо гравитационния център,или какъв е ъгълът на радиуса на една окръжност?
Защо и как променя местоположение и скорост- има си собствен двигател?- отговор нямам.Някой виждал ли е космическо тяло навлязло в атмосферата на Земята което да не е изгоряло или разбило на повърхността й?Хайде стига вече смешки.

Ако накарате това небесно тяло да промени поведението си с помощта на толкова важния за Вас ъгъл,ще вземете две Нобелови награди човече.Защо Земята се върти в орбита около Слънцето- да не би да има собствен двигател? Колко кислород има в атмосферата на Юпитер,и възможно ли е горене без кислород? Как може да изгори една цяла планета в безкислородна среда и къде се намира повърхността на Юпитер- на форума или на Капитолия??!! :))) А къде са забележките Ви по история?
цитирай
25. vbu - Елементарната учтивост изисква
27.08.2011 02:08
първо, отговор на въпросите ми, ако можете да отговорите, разбира се.
И второ, да не ми приписвате неща които не съм споменавал - повърхността на Юпитер и кислород в атмосферата му. Така че насмешките ви са крайно неуместни и не могат да прикрият незнанието ви. А туй за ъгъла изобщо не сте го разбрали. Какъв е според вас ъгълът на орбитата на тялото?
А къде е вашият Нобел за това велико откритие?
Нека първо оправим астрономията, физиката и геометрията и тогава може да минем и на история.
цитирай
26. apostapostoloff - В цял свят българите са известни с
27.08.2011 18:44
интелектуалната си мощ. Неоспорим факт е, че повечето българи знаят таблицата за умножение!

И все пак, редно беше в тази връзка да споменете нещичко и за обтурацията на черните дупки, както и Хавайската теорема за разпадане на нищото.
цитирай
27. shtaparov - Някой друг би рекъл: "Даскалски манталитет"
30.08.2011 06:19
vbu написа:
първо,отговор на въпросите ми,ако можете да отговорите,разбира се.И второ,да не ми приписвате неща които не съм споменавал- повърхността на Юпитер и кислород в атмосферата му.Така че насмешките ви са крайно неуместни и не могат да прикрият незнанието ви.А туй за ъгъла изобщо не сте го разбрали.Какъв е според вас ъгълът на орбитата на тялото?А къде е вашият Нобел за това велико откритие?Нека първо оправим астрономията,физиката и геометрията и тогава може да минем и на история.

Аз отлично виждам,че обичате да задавате обидни и провокативни въпроси,които съдържат уловки.
А изгарянето,което се опитвате да вмените на небесно тяло,намиращо се в атмосферата на Юпитер,е възможно само в кислородна среда- това трябваше да го знаете. И моят форум е място за придобиване на нови знания,а не за преговаряне на стари. Хората искат нови знания- старите ги има по енциклопедии и справочници. Тях ги търсят само учениците и студентите,пък напоследък дори и те ги отказват. Вие си преподавайте стари знания във Вашия блог и пред черната дъска с тебешира,аз ще поставям новите в моя- там където съм в състояние разбира се. Затова,ако можете да поднесете нови знания- направете го в услуга на хората,ако не- замълчете и не пречете на творческия процес.
Но със старата история на България изобщо не се захващайте- тя не е за математици,нито за шоумени и партийни секретари /тук вече нямам предвид Вас/. За да бъде схваната тя,е необходимо пространствено и всеобемащо мислене,като съзнанието трябва да е да е освободено от тесногръди партийни и вътребалкански рамки и клишета и да е вътре в проблемите по време на тяхното решаване. И въпреки,че г-н П.Серафимов владее изворите и фактологията,аз владея съпоставките и взаимовръзките,позволяващи разкриването на отдавна изгубените тайни на древността и правенето на генерални обобщения върху историческите процеси,а в това все още нямам равен на себе си досега. Но добрият тон го нарушихте първо Вие,затова Ви призовавам: дръжте се по-спокойно, Blog.bg не е място за състезания и за нервничене.
цитирай
28. shtaparov - Науката е сериозно занимание
30.08.2011 12:41
apostapostoloff написа:
интелектуалната си мощ.Неоспорим факт е,че повечето българи знаят таблицата за умножение!И все пак,редно беше в тази връзка да споменете нещичко и за обтурацията на черните дупки,както и Хавайската теорема за разпадане на нищото.

Приятелю,друже,аз отдавна съм установил,че с хумор наука не се прави. Но пък се получават отлични банкети и се зараждат приятелства!
цитирай
29. shtaparov - Поредната космическа загадка
12.10.2011 22:55
Проблемите които Космосът поставя са толкова големи и невероятни,че си струва да споделя с любознателните читатели още един изключително интересен въпрос,който ми е направил впечатление /на мен,дето по дефиниция би трябвало да съм лаик в сравнение с хабилитираните физици и астрономи!/. Не съм чул специалистите да са го забелязали досега въпреки интереса,с който следя новостите в тази област. Това е един невероятен феномен,който често ме е озадачавал и съм се замислял много пъти върху него. Диаметърът на Вселената,която е създадена при Големия взрив от една точковидна прашинка материя /както се твърди днес/, се изчислява на около 70 милиарда светлинни години. Възрастта на Вселената и съответно на последиците от Големия взрив се определя на около 14 милиарда години /по-точно: 13,7 млрд/. Ако приемем заключенията на логиката,че Големият взрив е станал в центъра на днешната Вселена,а тя се е разширявала във всичките си точки равномерно,това прави разстояние от 35 милиарда светлинни години в едната посока и още толкова- в другата. Как материята и енергията са успели да изминат това разстояние за 14 милиарда години- да не би през цялото време да са се движили със скорост два и половина пъти по-голяма от скоростта на светлината??!! Този феноменален проблем е поредното доказателство,че човек може да стане откривател в космическата проблематика и без да е специалист в тази област. Когато астрофизиците ми отговорят на този фундаментален въпрос,тогава ще ги призная за истински капацитети,но не ми ли отговорят- да си седят кротко и да мируват,защото Българите идват!
цитирай
30. tota - Каква песен сте подбрали?
29.10.2011 22:42
Звучи на нашия прекрасен език!!!
Ще продължа да надничам има интересни неща при Вас. Може, нали?
Хубава вечер!
цитирай
31. shtaparov - Заповядайте,мадам
29.10.2011 23:10
tota написа:
Звучи на нашия прекрасен език!!!Ще продължа да надничам има интересни неща при Вас. Може, нали?Хубава вечер!

Благодаря, разбира се че може,и винаги сте добре дошла. Правилно забелязахте- една прекрасна Българска народна песен,представена от вдъхновен и даровит изпълнител!
цитирай
32. momchil - Кой твърди, че диаметърът на все...
12.11.2012 21:46
Кой твърди, че диаметърът на вселената е 70 млрд. светлинни години? Не съм чел никъде тази цифра. Дали не е някой чул не дочул журналист? Диаметърът трябва да е годините по 2. Иначе хипотезата за петното е интересна.
цитирай
33. shtaparov - Кой твърди, че диаметърът на все...
14.04.2015 01:06
momchil написа:
Кой твърди, че диаметърът на вселената е 70 млрд. светлинни години? Не съм чел никъде тази цифра. Дали не е някой чул не дочул журналист? Диаметърът трябва да е годините по 2. Иначе хипотезата за петното е интересна.

Диаметърът би трябвало да е годините по две,но не е. Това не смущава досегашните физици,но бъдещите ще се замислят сериозно по въпроса и ще направят всичко възможно да открият къде е грешката,за да я отстранят. Грешка неминуемо има,но сегашните физици не са в състояние да открият къде е,затова измислят разни оправдателни хипотези които всъщност са безпочвени,защото оборват основните им тези. В природата няма "хем така,хем така": или е тъй,или не е- няма "малко жив" или "малко бременна".
цитирай
34. gizdashki - Диаметър на Вселената
04.05.2015 21:12
http://bg.wikipedia.org/wiki/Вселена
(цитат от Wikipedia)Вселената е много стара и както самата тя, така и представите за нея продължават да еволюират. Най-точното приближение за възрастта и&#768; e 13,73±0,12 милиарда години, базирано на наблюдения на реликтовото излъчване.[26] Съществуват и други методи (като използване на радиоактивни изотопи), но те са значително по-неточни и дават приближения от 11 до 20 милиарда години[27] или от 13 до 15 милиарда години.[28] Вселената се променя непрекъснато и погледнато исторически, никога не е била една и съща. Така например броят на квазарите и галактиките се мени, а самото галактическо пространство се разширява. Учените, които правят приземни наблюдения (и по този начин свързани с редица ограничения) трябва да имат предвид, че когато наблюдават светлината от галактика на разстояние 30 милиарда светлинни години, тази светлина е пътувала всъщност само 13 милиарда години, защото пространството между тях се е разширило.(край на цитата)
Нека Momchil да прочете внимателно последното изречение.
цитирай
35. shtaparov - http://bg. wikipedia. org/wik...
06.05.2015 15:02
gizdashki написа:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Вселена
(цитат от Wikipedia)Вселената е много стара и както самата тя, така и представите за нея продължават да еволюират. Най-точното приближение за възрастта и&#768; e 13,73±0,12 милиарда години, базирано на наблюдения на реликтовото излъчване.[26] Съществуват и други методи (като използване на радиоактивни изотопи), но те са значително по-неточни и дават приближения от 11 до 20 милиарда години[27] или от 13 до 15 милиарда години.[28] Вселената се променя непрекъснато и погледнато исторически, никога не е била една и съща. Така например броят на квазарите и галактиките се мени, а самото галактическо пространство се разширява. Учените, които правят приземни наблюдения (и по този начин свързани с редица ограничения) трябва да имат предвид, че когато наблюдават светлината от галактика на разстояние 30 милиарда светлинни години, тази светлина е пътувала всъщност само 13 милиарда години, защото пространството между тях се е разширило.(край на цитата)
Нека Momchil да прочете внимателно последното изречение.

Но разширението не се извършва с еднаква скорост във всички точки на Вселената,а напоследък дори то се оспорва,понеже има някои податки свързани с теорията за Тъмната материя,според които дори теорията за относителността може да се окаже погрешна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4817894
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136747
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи