Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2010 13:59 - Произход и значение на думите Коледа,Календи и Колобър
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 14051 Коментари: 10 Гласове:
23

Последна промяна: 15.11.2016 22:56


    

           ПРОИЗХОД  И  ЗНАЧЕНИЕ  НА  ДУМИТЕ  КОЛЕДА,

                                   КАЛЕНДИ  И  КОЛОБЪР


                            
     Тези тълкувания ги давам в аванс преди да съм обяснил  всички основни принципи на  "Ангеловия анализ", в чест на настъпващия всенароден празник. Едновременно с това искам да пожелая весели празници и успешна  Нова година на всички, а на именниците, празнуващи на 24-то,25-то,27-мо,1-во,6-то,7-мо и т.н.число- много щастливи емоции и уважение от близките!

   А сега поднасям и самите тълкувания,които,както вече поясних,
никога не се състоят от само една дума,а представляват винаги извадка от семантичното гнездо,в което се включва разглежданият термин:

   1.Коледа= Колеса (Колесният=Слънчевият бог), Колича (Заколване на прасето), Колача (прави се колач), Хъръза (Хръза)=Слънчевият бог
, Къръга (Кръга)-епитет на Слънчевия богПалича (Палещото слънце,
Разпалващият деня)
, Жарата (Жарава,Небесната жарава), Голема (Големият бог,Големият празник), Горята (Горяча,Горича= Горящият,
Изгарящият бог), Колото (Колелото,Колата), Белича (Белият бог), Золато (Злато=Златният бог), Велика (Великият празник,Великият бог), Зората (Срещане на зората,Начало на Новата година,Раждане на Новото слънце)
, Колеша (Колоша,Колуша-места с древни Слънчеви храмове), Болега (Болга,Бога)=Божича (Божика,Богича), Силича (Силата,Силният бог), Порода (Пораждането), и т.н.

Чрез анализите почти винаги се достига до някакви семантични гнезда,съдържащи много аналози и допълнения
, с много подварианти и допълващи епитети. Заключението тук е,че се касае за празник,посветен на раждането на Главния (Слънчевия) бог,което е асоциирано по-късно с Рождеството на Христос. Пълното фонетично съвпадение на названието Коледа с множество Български термини,представляващи епитети или алтернативни названия на Слънчевия бог сочи,
че
то не може да има друг произход освен Български. По-подробното разглеждане на тези епитети и алтернативни синонимни названия постепенно ни довежда до "Божественото семантично гнездо",чрез което с особена сила се затвърждава впечатлението за техния Български произход. Същото впечатление създава и оцелялото до днес старо-Българско име,произлизащо пряко от названието Коледа (Коленда- с носовка) и използвано до днес от онези наши сънародници,носещи фамилията Коляндови,а именно: старинното лично име Коляндо (Колендо,Коледо- без носовката)!

   1А.Корчун,Крачун,Крачол,Карачон,Божич,Новото слънце (други диалектни названия на Коледата)= Хорзун (Хързин,т.е. Слънчев празник); Хръзун (Хръзин); Хръзул (Хръзар= Слънчев); Хъръзон (Хъръзян,Хъръзин)- една от пълногласните форми на името на Слънчевия бог; Богич (Богат,Богот,Богът),а названието Новото слънце обяснява директно за чий празник се касае. Този празник с течение на вековете е бил припознат и асимилиран от християнството поради невъзможността да бъдат изкоренени хилядолетните обичаи,свързани с него.
   

    2.Календи=Каледи(без носовката),т.е.-Коледи(Коледни празници у древните римляни,наследени от Кимерите и Пелазгите,Празници в чест на Слънчевия бог).

   2А.Думата Календар,произлизаща от Календи,означава
Каледар (Коледар- Преброител на Коледите,Колесар-след махане на носовката), Къръгар (Кръговият-понеже формата му е кръгла), Количар(Указател на жреците какво животно да заколят на жертвеника), Хъръзар(Указател на Слънчевото летоброене и на Слънчевите празници), и т.н. Тоест-по своята същност тази дума също е Българска.

    2Б.Сурва-тази дума е използвана често в нашите фолклорни традиции,за да изрази благопожеланията на празнуващите при посрещане на Коледата и Новата година. Означава Солва (Солова,Солина,Солъна,Солънча), Солце (Солнце,с носовка), Хурза (Хърза,Хръза и пр.)= Слънчева, Здурва (Здарва,Здрава) и т.н. Чрез нея хората са пожелавали годината да е Слънчева,т.е.-да е озарена от благословията на Слънчевия бог и да протича под Божието покровителство.

   3.Колобър(Колобри-вид древно-Български жреци)= Коледар. Съответно Колобри= Коледри (Коледари), Хъръзари (Къръгари,Калушари,Колесари,Кълисари= Клисари,Количари,Паличари,и т.н.). Тоест-Жреци на Слънцето,съхраняващи и прилагащи Слънчевия Календар,следящи за спазване на Слънчевия култ и на Слънчевите празници,Палещи жертвените огньове,Колещи жертвените животни,водачи на Коледните празници и т.н.

  Пряк наследник на тази дума е монашеския титул "Калугер",използван и до днес в България и създаващ неистови главоболия на езиковедите,които всячески се мъчат да го изкарат "гръцки",за да прикрият слабите си познания по Български език. Друго значение на думата Колобър (Коловър) е Колов-ър (Колов Ар,Слънце-човек),което означава Слънчев жрец.

    3А.Друго познато от изворите название на Българските жреци е Магове (Маги-виж цитата от древно-арабски автор: "...Бурджаните са от религията на Магите...").То изглежда е алтернативно фонетично и синонимно название на думата Колобри,понеже Маги=Боги (Божи,Божии служители),Можи(Можещи,Могъщи),Мощи (Мощни=Можни)=Деви(Сави,Боги,Йови),и т.н. Предвид на аналогиите Йови-Сави-Боги и т.н. може да предположим също,че Маговете са били жреци не толкова на Слънцето,колкото на Юпитер,а самият Юпитер (Йовис,Йово,Юве,Ефе=Божис,Божич,Бого и т.н.) вероятно е бил схващан като нощно лице и проявление на Слънчевия бог. По-вероятно е обаче Магите да са били жреци на Луната (Богинята-Майка),понеже Маги= Маки (Жреци на Макята сиреч на Майката) а Богиня-Майка на дедите ни е Земята,наричана още Луна.

   Резултатите от тези тълкувания сочат колко много са се заблуждавали учените,които твърдяха,че Българите били монотеисти и че техният бог се е наричал Тангра(Небе). "Анализът" сочи,че дори и името "Тангра" не е тюркско,а индоевропейско (т.е. древно-Българско),но за това нека да отделим място в някоя друга статия. Ето как анализите ни разкриват нов,почти напълно непознат до момента аспект на древния свят,в който Българите (Бургарите) са играли онази главна роля,която им е печелела омразата и преследването от страна на всички самозванци и узурпатори (елински колонизатори,римски императори и пр.),които се опитвали да монополизират правото на богослужение и да си присвояват изключителните права и привилегии на Боговете,отредени от хилядолетните традиции единствено за избраните от Бога магове и колобри.





Гласувай:
23



1. audan - "Кол-"
24.12.2010 22:39
Чудеснен материал!
"Кол-" е корен на "колело", "колобър", "колочар / калушар", "колугар / калугер", "колубара / калубара ( за шапката на калугерите - капа калубара, според Петър Добрев)" ...

http://www.kaminata.net/viewtopic.php?f=133&t=20728
TАНГРА – Върховен Бог
THUNDER(англ.от келтски) – “гръм” ;
TINGOR(кимр.) – клетва пред Бога DONNER(герм.) – “гръм”; Боггръмовержец

КОЛЕДА – Празник на Българския Праотец
КОЛЕД (келт.) – “празник”
също HOLIDAY(англ.)

КОЛОБЪР – жрец
КАЛЛ – “мъдри” – обръщение към келтски жрец-друид.
КОЛЛ – свещени знания на друидите
...
ЯНКУЛ – планетата Юпитер; Господарят на небесните светила
ЯНГУ (кимр.) – “главен”, “голям”
цитирай
2. shtaparov - Честито Рождество!
25.12.2010 12:11
Благодаря,Ивайло.Така е-всички тези думи са в пряка връзка с името на Слънчевия бог,от което произхождат.На много от тях е придаден онзи смисъл,който се съдържа в качествата,вменявани на Бога от древните хора посредством неговите епитети-той наистина е Главен,Голям,Велик,
Мъдър,Гръмовержец,Свещен,Праотец и т.н.
цитирай
3. анонимен - "koл"
30.12.2010 07:21
е това допълнение не е трябвало да го пишете , щото току-виж се намерил някой мастит бг учен историк дето да каже, че думата коледа произлиза от английската дума холидей и да ни хвърли в музиката :Р
цитирай
4. audan - "Koул" и нашите учени
30.12.2010 20:24
3. анонимен - "koл"

Е това допълнение не е трябвало да го пишете , щото току-виж се намерил някой мастит бг учен историк дето да каже, че думата коледа произлиза от английската дума холидей и да ни хвърли в музиката :Р
А-а-а,спокойно! Има начин за противодействие. ;) Просто англичаните са се оформили като народ и език доста след келтите. А келтите (поне ирланската им част) и днес твърдят, че сме една кръв и че идват от Тракия. А фир Болг (племето, народът Болг) е свещена част от тяхната митология - история

Нямам нищо против Англия и англичаните, дори напротив .Живял съм там и Англия ми е била Родина. Обаче пред Истината не си затварям очите.
цитирай
5. shtaparov - Добър пример
30.12.2010 23:03
Това "Холидей"/Холи-дей/ е поредният добър пример,показващ произхода на Англите от Онглите/Онгрите,Оногурите/,понеже:
1.Холи=Соли/Сури,Бели и пр./=Слънчеви.
2.Дей=Ден.
Сиреч: Холидей=Денят на Слънчевия бог,Божият ден,Свободният неделен ден.
цитирай
6. анонимен - Христо Буржанов
08.02.2011 15:45
Здрасти, приятел.
Мнението, за избитите 50 млн. славяни и Троцки НЕ СЪМ ГО ПИСАЛ. Това е постановка от страна на Спаротоците, защото нямаше друг начин да ме накарат да НЕ ПИША.
Не им се връзвай на номерата, голямо момче си.
Ето ти линк да видиш моите мнения, които Спароток не пусна в блога си.
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=31&sid=24b7c8fec05f5e57376714df3c590934&start=110

цитирай
7. shtaparov - Становище
08.02.2011 23:05
Аз усетих веднага,че си патриот,затова предложих помирение-не харесвам дрязгите между нашите събратя,никак даже не ги харесвам. Насърчавам само любовта към Родината и към нейните чада,и с удоволствие ще се запозная с предложените от Вас материали-трябва ми само малко време за сколасване.
цитирай
8. demograph - За важните неща-само когато си в мир със себе си
13.03.2011 00:15
И аз бях с неспокоен дух, но разбрах,че не може да се създава нещо важно ако не си постигнал разбирането да не съдиш. Зороастър/блг/ е казал, че бог е създал две противоположни неща - Рая/Бактрия/където цари спокойствието и ада -"неспокойствието на духа". Не съди а образовай с пример и примри. Човек сам ще отсъди, когато се научи. Вярвам, че Христо Буржанов е патриот и добър човек. Моля го да не съди, защото "Да съдиш, значи да убиваш доброто у себе си без да убиваш злото у другите."/ не е мое/ Чакам с нетърпение Анализите ти Ангеле. Като "Думи от Небесата" "Words from The Heaven"...Напиши постинг на Английски по Темата ти с подобно название като му дойде времето. Ще констатираш неизброими влизания в блога си. Което ще е много полезно, защото ще накара маса англоговорещи да проверят основанията за твърденията ни. Успех.
цитирай
9. shtaparov - Благодаря,приятелю
15.03.2011 00:00
demograph написа:
И аз бях с неспокоен дух, но разбрах,че не може да се създава нещо важно ако не си постигнал разбирането да не съдиш. Зороастър/блг/ е казал, че бог е създал две противоположни неща - Рая/Бактрия/където цари спокойствието и ада -"неспокойствието на духа". Не съди а образовай с пример и примри. Човек сам ще отсъди, когато се научи. Вярвам, че Христо Буржанов е патриот и добър човек. Моля го да не съди, защото "Да съдиш, значи да убиваш доброто у себе си без да убиваш злото у другите."/ не е мое/ Чакам с нетърпение Анализите ти Ангеле. Като "Думи от Небесата" "Words from The Heaven"...Напиши постинг на Английски по Темата ти с подобно название като му дойде времето. Ще констатираш неизброими влизания в блога си. Което ще е много полезно, защото ще накара маса англоговорещи да проверят основанията за твърденията ни. Успех.


Ще се старая доколкото мога,според свободното ми време /което е сравнително ограничено от професионални и лични ангажименти/. Всеки случай имай предвид,че на много места се получават такива поразяващи резултати,че на много лингвисти ще им иде да си скъсат дипломите.
цитирай
10. shtaparov - Здрасти, ...
08.04.2020 21:53
анонимен написа:
Здрасти, приятел.
Мнението, за избитите 50 млн. славяни и Троцки НЕ СЪМ ГО ПИСАЛ. Това е постановка от страна на Спаротоците, защото нямаше друг начин да ме накарат да НЕ ПИША.
Не им се връзвай на номерата, голямо момче си.
Ето ти линк да видиш моите мнения, които Спароток не пусна в блога си.
http://forum/viewtopic.php?f=16&t=31&sid=24b7c8fec05f5e57376714df3c590934&start=110

Благодаря- късно забелязвам че не съм ти отговорил,за което ще ме извиниш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816725
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи