Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2010 20:58 - Предистория на анализите-I
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 7810 Коментари: 8 Гласове:
19

Последна промяна: 02.05.2020 21:52


                          Предистория на анализите-I
                      (древността на Българския език)

  Разполагайки с достатъчно примери за намиращи се в езика ни множество близки синонимни  думи и названия и правейки съпоставки между тях с мисълта,че те не може да са внесени в България от чужди народи,а по-вероятно да са продукт на езиковото развитие и езиковите постижения единствено и само на нашия народ,на много места забелязвах особености и взаимовръзки,които беше изключено да са случайни,като се вземе предвид еднаквия или подобен смисъл и значение,които народът е вложил или все още влага в тези названия.

    Вглеждайки се внимателно в тях с мисълта,че те са взаимно свързани помежду си и произлизат по някакъв начин един от друг,в много от синонимните названия забелязвах пълни или близки съответствия между броя на сричките и местата на ударенията,като различни бяха само звуците,употребени за изговарянето им. Това не ме изненада особено,понеже отдавна знаех някои подобни примери от говоримия език,при които съответствието не може да се постави под съмнение. Тогава у мен за пръв път се породи мисълта,че е възможно да съществуват и други такива примери за съответствия, които обаче са скрити под привидното звуково несъответствие,и вероятно точно в тях е скрита тайната на вътрешните взаимовръзки между разискваните синонимни термини.

    Задълбочавайки наблюденията си с мисълта да открия такива примери,започнах да се натъквам на все повече думи от старите ни „селски”диалекти,отговарящи на указаните условия, а това ме насърчи да продължа напред. Наблюденията показаха,че един звук е можел да премине в който и да е друг,като всеки звук е имал приоритетни(силно вероятни) и неприоритетни(слабо вероятни) преходи,но винаги гласният е преминавал в гласен,а съгласният-в съгласен, с много редки типови изключения. В доста случаи някой звук е отпадал от думата-особено ако е начална или „проблематична” съгласна,а понякога един съгласен звук се е разпадал на два (К-Ш-Ч-Щ-СТ-СК-КС и т.н.).

    Продължавайки по пътя на наблюденията,указани в предишната статия,отбелязвах всяка възможна промяна- кой звук се е променил,с кой друг е бил заместен, еднократен случай ли е това или многократен,само в нашия език ли го има това или се среща и в другите езици. Отпаднал ли е някой звук или се е появил друг,как  и защо е станало това и какво е значението на извършените промени,ако основният смисъл се е запазил. Кое е характерно само за Българския език и кое го има и в другите индоевропейски езици,коя е причината,обусловила промените и дали не може част от тях да се датират чрез наличните до момента сведения за развитието на древните езици. Интересувах се също дали може преоткритите стари правила да се ползват при разтълкуването на непознатите думи и названия,с които изобилства не само Българският език,но и всички други индоевропейски езици. Установих също,че по НАЧИНА,указан в тези ПРАВИЛА,може изключително успешно да се създават нови думи и термини,с които да обозначаваме новите явления и понятия,които животът ни поднася. Елементарен пример с думата Кибрит,която не е твърде тюркска,но все пак е обявена за такава: тя може да се замени,ако изобщо е нужно това,с такава наша дума,която указва че става дума за запалване,но някакво по-особено запалване,например с думата Палич или дори с думата Палит,като във втората дума е променен само един звук от първата.

    Така постепенно беше събран голям запас от знания и данни,които бяха записани,проучени и надлежно систематизирани,докато накрая в резултат от това се оформи цяла система за анализи. Многократните проверки показаха,че системата работи изключително успешно в подавляващ процент от случаите.

    Това позволи Езикознанието за пръв път да се превърне в точна наука,а тълкуванията да се извършват не наслуки,както се правеше досега,а строго съобразено с установените вече правила и закономерности. Оказа се,че преди хиляди години древните езици не са били строго и твърдо установени като неразрушими дадености веднъж завинаги,а са били ежедневно променящи се динамични структури. Установи се също, че с въвеждането на новите писмености, предназначени за масова светска употреба,много езици са „замразили” част от терминологията си до положение едни и същи думи да останат почти непроменени в течение на много векове. Това обаче съвсем не е било така по времето,когато в употреба са били не унифицираните масови, а свещените религиозни писмени системи,достъпни за ползване само от жреческото(владетелското) съсловие,но не и от целия народ. След въвеждане на всеобщите писмени системи и нормирането на езиците обаче голяма част от думите биват зафиксирани посредством писмените паметници в онзи им вид,в който ги е заварил моментът на записването,при което останалите диалектни варианти на същите тези думи са били постепенно игнорирани до пълното им отпадане от употреба. Имайки предвид,че всички индоевропейски езици несъмнено са произлезли от един-единствен древен праезик,на който е било напълно възможно древните хора да се разбират отлично помежду си, на много места намерих липсващите свързващи звена,които позволиха да бъдат набелязани изгубените обединителни взаимовръзки между най-древните варианти на днешните индоевропейски езици. За да може да го установи това който и да било човек,съвсем не би било необходимо той да има специално езиково образование-така,както и древните конструктори на нови езици и диалекти не са били нито езиковеди,нито филолози и лингвистични анализатори,нито граматици и изтъкнати литератори,нито професори и академици,нито хора с тапии или специални квалификации. Това обаче съвсем не им е попречило да създадат такива сложни езикови загадки,с които съвременните хабилитирани лица си блъскат главите от над 200 години,без да могат да ги разрешат. Причината е,че техните научни разсъждения не са така широко отворени и разкрепостени както „ненаучните” разсъждения на нашите древни прадеди,а са поставени в тесните рамки,в които някога бяха поставени езиците при появата на масовите писмени системи.

 Това беше и основната грешка на изследователите, които при тълкуванията винаги търсеха паралели най-вече в твърдо установените,а не в ежедневно променящите се езици и диалекти. Сиреч-търсеше се „нагоре и надолу” по различните хронологични варианти на всеки отделен древен език, вместо  „надясно, наляво, напред и назад” по хода на множеството налични и реконструирани термини, характерни за най-голямата група от днешни европейски езици- "славянските", обявявани системно за късно обособени и поради това-незаслужаващи внимание. А се оказа,че тъкмо те съдържат огромен брой аналогии и названия,чийто анализ би помогнал да се установи взаимовръзката между най-старите версии на днешните индоевропейски езици,служили им някога за спойка,която ги е обединявала в един общ народностен праезик-раннонеолитния Трако-Български праезик. И наистина,най-старата човешка цивилизация- ”Културата Винча”,която е била базирана преди всичко в нашите земи,е цивилизация на Траките- това вече не може да се оспори с научни средства. Датирана най-общо в периода 6000-4000 г.пр.Хр., ”Културата Винча” предхожда с хиляди години всички известни до  момента  древни цивилизации- египетската, шумерската, гръцката, китайската, индийската, етруската, арийската и т.н., включително и древните цивилизации в Америка.






Гласувай:
19



1. shtaparov - Поздрав към читателите
04.12.2010 22:53
Желая на читателите и на всички наши близки здраве, късмет и щастливо прекарване на настъпващите празници. Бъдете справедливи и добри,почитайте ближния си и вярвайте в бъдещето на България.
цитирай
2. анонимен - СПИРО ПАПАСПИРО
07.12.2010 08:53
Поздрави и за тебе Щапарка..имам един въпрос - фамилията ти нее ли Руска...как може един руснак да се впряга в услуга на тези долни цигано-татари ВУЛГАРИТЕ?????????
цитирай
3. panazea - Ами русите са развивали успоредно културата , щото сме си много близки , ха ха !
07.12.2010 12:17
А когато България е бедствала , оттам се връща всичко , което сме създали !
И книгите , които по българските земи са били изгорени от гърците , а по руските земи се намирали стотици преписи !
И Руската култура , която създава на българска територия
Модерния театър- Масалитинов ,
Изкуствознание за иконопистта ,
Балета ,
Ами сигурно ще е трудно да изброя всички области , където се вливат познанията и енергията на руската емиграция , след изгонването им от Русия ! Може би , това е тяхната мисия !
Както пише Достоевски: Ние ще освободим България и няма да търсим благодарност ! Ех , малко са като Достоевски !
цитирай
4. shtaparov - Уточнение
08.12.2010 22:02
анонимен написа:
Поздрави и за тебе Щапарка..имам един въпрос - фамилията ти нее ли Руска...как може един руснак да се впряга в услуга на тези долни цигано-татари ВУЛГАРИТЕ?????????


Благодаря за поздравленията,Спаро. Фамилията ми е толкова руска,колкото фамилиите Маршал,Макартни и О,Конър са американски-нито запетайка повече. И твоята фамилия не е гръцка,ама минаваш за грък все пак. И като такъв е хубаво да уточниш-какви хора според теб са циганите-бели,черни,светли или мургави?
Щото генетиката със сигурност е уточнила-при гърците има много,много повече "мургав"ген,отколкото при Българите. А за името ми ти не се кахъри-и то,както всички други Български имена,произлиза от името на точно определен езически бог. За кой бог става дума и как е стигнало това име до Русия-остави този въпрос на някой следващ постинг. Имай търпение,изчакай да развием правилата-едно по едно,приятелю,постепенно-не може наведнъж.
Но ако ме подсещаш от време на време,и твоето име ще кажа от кой езически бог произлиза-името му не е точно Зевс,но няма да останеш разочарован.
цитирай
5. shtaparov - Русия= Ригия /Бригия,Блъгия/,т.е.- Блъгария:
08.12.2010 22:35
panazea написа:
А когато България е бедствала , оттам се връща всичко , което сме създали !
И книгите , които по българските земи са били изгорени от гърците , а по руските земи се намирали стотици преписи !
И Руската култура , която създава на българска територия
Модерния театър- Масалитинов ,
Изкуствознание за иконопистта ,
Балета ,
Ами сигурно ще е трудно да изброя всички области , където се вливат познанията и енергията на руската емиграция , след изгонването им от Русия ! Може би , това е тяхната мисия !
Както пише Достоевски: Ние ще освободим България и няма да търсим благодарност ! Ех , малко са като Достоевски !


Мисля,че казаното по-горе е самата истина!Земите на днешна Русия винаги са били неизчерпаемият Български резерв,който е направил Кубратова България велика,а народите,наречени "Волгари"-безбройни и безчислени множества.
Защо римският император Погонат не е имал никакъв шанс срещу Аспарух,
въпреки че му е организирал "клещи" съвместно с хазарите? Защото Великият
Къняз е изправил срещу почти 100 хилядната императорска армия няколко армии от по над 100 000 души, мнозинството от които е било набрано измежду Българските племена,наречени по-късно Руси! Жителите на днешна Русия никога не са забравяли напълно своя древен Български корен,затова винаги
с готовност са се отзовавали на повика на Прародината-така,както България им се е притичвала на помощ по време на монголската окупация,пращайки на своите поробени събратя книги, вяра,духовенство и послания за борба от Императора,които да вдигат духа на населението и да подготвят нявгашните сънародници за решителните битки!
цитирай
6. shtaparov - Отговарям ти,Спиридоне
23.02.2011 15:43
анонимен написа:
Поздрави и за тебе Щапарка..имам един въпрос - фамилията ти нее ли Руска...как може един руснак да се впряга в услуга на тези долни цигано-татари ВУЛГАРИТЕ?????????


Понеже виждам,че не съм напълно отговорил на въпроса ти,Спаро,добавям,че в България руски фамилии няма-има Български фамилии в Русия,а такива носят 80-90% от руснаците,по напълно обясними причини.То и твоята фамилия не е гръцка,какво остава за руските!
цитирай
7. demograph - Признавам си...очароваш ме с логиката си
12.03.2011 23:11
И коментариите са много съдържателни. Поздрав и за този ПА-ЩА. Преди да започна да те чета, сам интуитивно усещах, че нещо такова със сигурност съществува и дори реших да се захвана с ровене в езиците. Ти ме отменяш с голям аванс-дано си млад и дано Бог ти дава здраве и дълъг живот да превърнеш Това в призната наука..Гръцките ни приятели сами ще стигнат до Това, но ще им е нужно много време, защото солта в Тракийско море е много повече от тази в Черното ни. Докато я излижат...давай! Отивам на следВащата ти ПО-ЩА. Привети на Разказвачката и Панацеята.
цитирай
8. shtaparov - Благодаря
14.03.2011 23:41
demograph написа:
И коментариите са много съдържателни. Поздрав и за този ПА-ЩА. Преди да започна да те чета, сам интуитивно усещах, че нещо такова със сигурност съществува и дори реших да се захвана с ровене в езиците. Ти ме отменяш с голям аванс-дано си млад и дано Бог ти дава здраве и дълъг живот да превърнеш Това в призната наука..Гръцките ни приятели сами ще стигнат до Това, но ще им е нужно много време, защото солта в Тракийско море е много повече от тази в Черното ни. Докато я излижат...давай! Отивам на следВащата ти ПО-ЩА. Привети на Разказвачката и Панацеята.


Бог да те благослови за добрите думи приятелю!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815441
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи