Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2010 23:52 - Как бе открита новата система за тълкувания
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 19894 Коментари: 30 Гласове:
28

Последна промяна: 08.04.2020 21:51


                                   КАК БЕ ОТКРИТА НОВАТА СИСТЕМА ЗА ТЪЛКУВАНИЯ*

  Началото на "Ангеловия анализ" бе поставено от мен през 2007-2008 год.,когато изобщо не подозирах,че ще излезе наяве цяла система от знания,която е останала скрита толкова дълго
време.В началото исках само да проверя дали е вярно,че има записани езиково деформирани
от гърците Тракийски думи и названия,които да звучат по Български,понеже новите проучвания упорито доказваха,че Траките са Българи. В този момент бях под влиянието на множество
прочетени материали за езика на древните Българи,за езиците Санскрит,Пракрит,Памирските
езици,изследвания за езиците на Тохари и на Индоарии,на Траки,Илири,Фриги и пр.

   Трябва да се има пред вид и обстоятелството,че преди това имах известни езикови познания
или представи от руски,немски,сръбски,полски,латински,гръцки,английски и френски,а също и повърхностни впечатления от иврит,арабски,турски,испански,италиански и пр.,което ми помогна по-късно за правилното изграждане на много от преценките. Запознах се с множество нови материали и изследвания за древните Българи,писани от автори като Иван Танев Иванов,Петър Добрев,Георги Бакалов,Атанас Стаматов,Георги Сотиров,Божидар Димитров,Живко Войников,Иван Дуриданов,Емил Живков,Иван Стаменов,Константин Гербов,Павел Серафимов,Асен Чилингиров,Анчо Калоянов,Рашо Рашев,Милош Сидоров,Eлена Ангелова,Ганчо Ценов,Пламен Павлов и още много други,които ми помогнаха да оформя новите си виждания за древните Българи.

   Всичко това ми даде възможност да направя множество съпоставки на думи с еднакво значение от различните езици,за да си направя изводи как са се извършвали промените от една дума към друга.
Ето например един елементарен поглед върху немския език-добре познатият на повечето Българи популярен израз "Ich liebe dich" (Их лийбе дих=Обичам те),който е пълно фонетично съответствие
на Българското "Из любе тиз" (Аз любя теб),което представено дума по дума изглежда така:

1.Их= Из (Аз)
2.Лийбе= Любе (Любя)
3.Дих= Тиз (Тизека,Тизе-в някои наши диалекти), Тоз (Тез,Теб).

   Направиха ми впечатление безброй примери от днешния Български език- аналогични във фонетично отношение,но привидно различни или частично различаващи се форми,имащи един и същ смисъл и
оформящи цели семантични гнезда,като:

1.Въсене,Мусене,Косене,Тъжене и пр.
2.Къркане,Поркане,Фиркане,Шуркане,Шуртене и т.н.
3.Бърборене,Мърморене,Гъргорене,Хърхорене,Пърпорене,Галголене (Глаголене).

   Тези и още много други примери на съпоставки ме наведоха на мисълта да започна да отбелязвам промените от един звук към друг,съблюдавайки основния смисъл на понятията и отбелязвайки закономерностите,на които се подчиняват тези промени. Ето и други ярки примери от съвремието и древността,даващи представа за пътя,по който трябва да се поеме,за да се стигне до Правилата на "Ангеловия анализ",които не са изобретени от мен,а са само преоткрити-древните хора всеки ден са боравили с тях така добрe,както днес ние боравим със системата на Интернет,та дори и по-добре. Отдавна ми е направило впечатление,че голям брой съвременни и древни имена имат по много отделни фонетични форми,а тези форми често продължават да се ползват в цялото им различие и многообразие,въпреки че се отнасят до едно и също име. Например:

1.Георги- Гоше,Гьоре,Гьоше,Гошко,Гошо,Гочо,Гюро,Геро,Герго,Джуро,Джурдже,Джеро,Герчо,Гьорчо,
Гьорче,Жорко,Жоре,Жоро,Жорж,Джордж,Жорже,Хорхе,Хорти и т.н.,като някои от формите са почти идентични с имена като Тошо,Тошко,Нешо,Машо,Мишо,Мише,Зашо,Мако,Дако,Цеко,Цачо,Мико,Гико,
Гечо,Гичо,Кочо и т.н.
2.Димитър- Димитре,Димитрия,Митре,Митро,Мите,Мито,Митьо,Митко,Митак (сравни с тракийското Меток),и т.н.
3.Сашо- Саше,Сашко,Сандо,Санде,Сандьо,и т.н.
4.Ангел- Анго,Ачо,Ачи,Аце,Аци,Вангел,Рангел и т.н.
5.Александър- Александер,Александро,Алесандро,Искендер,Искандар,Скендер и т.н.
6.Петър- Петре,Пешо,Пейо,Пепи,Пепо,Пешко,Пепчо,Питър,Пьотр,Пиер,Пиетро и т.н.
7.Кубрат- Коврат,Курбат,Хурбат,Кобрат,Хуврат,Хорват,Корбат,Курт и т.н.
8.Крум- Каран,Корум,Кромос,Крумесис,Кормесис,Кормесий и пр.
9.Аспарух- Исперих,Есперих,Есперерих,Еспор,Испор,Астор,Аспар,Аспург,Аспарук,Аспахрук и т.н.
10.Владимир- Владимер,Валдимер,Валдемар,Ландомер,Лаодомер и т.н.

   Освен тези би могло да посочим още хиляди примери разбира се,но това не е необходимо.По-
важно е да схванем,че древните хора несъмнено са имали система,която е позволявала едно име
или название да променя фонетичната си форма,без да промени основния си смисъл,а всички нови производни на името по един или по друг начин са свързани с началния първообраз.

   Когато след дълъг и упорит труд успях в общи линии да систематизирам правилата,на които се подчиняват тия промени не само в указаните примери,но и в още хиляди подобни на тях,след като направих хиляди съпоставки и пробни анализи,за да тествам новополучените правила,усетих как пред очите ми се разкрива огромно море от знания,което още очаква своите изследователи. Започнах много по-ясно да долавям взаимовръзките между отделните индоевропейски езици,както и техните взаимовръзки с предполагаемия Ностратически праезик и с другите езици, произхождащи от него.

   Постепенно се оформиха и части от Базисните семантични гнезда,обхващащи несъмнено почти всички думи от световните езици и разкриващи начина,по който една и съща дума е могла да получи различно звучене в различните езици.Тук ще представя списък на очерталите се до момента  осемнадесет основни семантични тнезда,подредени по случаен признак :

1.Божествено (за имената на боговете и богините).
2.Именно (за личните имена на хората).
3.Любовно-Сексуално (за термини,касаещи любовта и секса).
4.Водно (за имена на реки,за морета и езера,за води,блата,посуда за течности,водни обитатели и пр.).
5.Звуково-Музикално (за термини,свързани със звукове,шум и музика).
6.Животинско (за названията на животните).
7.Растително (за имената на растенията).
8.Народностно (за имената на народите и племената).
9.Военно (за имената на оръжията и за всичко,свързано с войната и разрушението).
10.Градско (за имената на градовете,селата и пр.).
11.Действено (за всичко,свързано с действие,пътуване,извършване на някаква работа или промяна).
12.Болестно (свързано с болка и страдание,с рани,болести и пр.).
13.Прилагателно (за прилагателни и епитети,за добро и лошо,за определения,
характеристики,свойства,цветове,признаци и пр.).
14.Планинско (за имената на планини,хребети,баири,масиви и пр.).
15.Хранително (за хранене и хранителни продукти).
16.Пернато (за имената на птиците).
17.Владетелско (за владетелските титли у нас и по света).
18.Неуточнено (за некласифицирани до момента признаци и свойства).

   Остава да уточним още,че "Анализът"не е средство за извършване на преводи,а на тълкувания.
Чрез него се изясняват най-добре произхода и пълният смисъл предимно на думи,чиието значение е предварително известно.Разтълкуването най-лесно хваща буквалния смисъл на думите,но нерядко и техния скрит нарицателен смисъл,синонимните им значения и пътя,по който те са се обособили.На много места се долавя съществуването на ясна взаимовръзка между отделните семантични гнезда,
което позволява да се проследи пътя за развитието на езика и речта от най-дълбока древност до наши дни. В следващи статии ще предложим част от правилата на "Ангеловия анализ", нова хронологична класификация на Българския език и нови ярки примери от говоримите ни диалекти,разкриващи част от пътя,по който са се извършвали промените.Този път на развитие е от изключително важно значение за историците и езиковедите,понеже чрез него се разкрива безапелационно Българският характер на Тракийския език,значителното индоевропейско влияние върху тюркските езици и Тракийският произход на всички индоевропейски езици.


* Повечето ПРАВИЛА на "Ангеловия анализ" са изложени в статията "Кога Анкара е била столица на България",публикувана в този блог на 05.07.1912 г. (http://shtaparov.blog.bg/politika/2012/07/05/koga-ankara-e-bila-stolica-na-bylgariia.975855).




Тагове:   как,   новата,   открита,


Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. audan - Поздрави за труда! 1
22.11.2010 20:27
Произходът на думите и на мен ми е слабост.

Особено силно ми подействаха някои неща от Петър Добрев. Например английското съвременно "GO (ГОУ)" и българското "ГОН-" в думите "гоня", "гончий (куче, което гони, хрътка)".

И тогава ми хрумна връзката с шотландското "LOCH (ЛОКХ)" с българското "ЛОК-А-ВА" -> "ЛОКВА".

А тъй като съм роден в град Исперих, то винаги ми е било интересно, защо носителят на името има толкова различни варианти. И ето какво смятам, пък Вие с вашият метод ме поправете, ако греша.

Според много изследователи итето значело "КОННИК". Възможно ли е някой да се казва така? Да помислим.В западните езици "КОННИК" е равносилно на "БЛАГОРОДНИК", защото "КАВАЛЕР, КАВАЛИЕРЕ, БАБВАЛЕРО..." означава ... "КОННИК".
В Старите времена конните народи са били носители на Прогреса, на Знанието, на Цивилизацията, на Културата ... Затова "КОННИК" изобщо не е звучала странна дума за име.

Обикновено изследователите се обръщат към Средна Азия. Затова и аз полюбопитствах за някои думи от езика "ПУЩУ" в Афганистан.
"АСПА" - "КОБИЛА".
"ААС" - "НОН", обаче и ние казваме "АС" на "МНОГО ДОБЪР, ЕЛИТЕН КОН".
"ЗЕ" - "АЗ'.

Преди да продължа, ще припомня, че дедите ни яздели най-вече ... кобили, а не коне! Защо ли? Ами защото са можели да пият мляко, ако закъсат за храна и защото жребците стават неудържими, при близост на кобили. Сещате се колко трудно е за воин на кон да се справи в тази ситуация. Затова може би "АСПАРУХ" значи "ЯЗДЕЩ КОБИЛА".
"АСПА" изясних. Сега остава "РУХ", "РИХ", "РЕРИХ'.
Думата е близка с "РИКШ", "РЕЗ", "РЕКС", "РИКС" - "ЦАР, ВЛАДЕТЕЛ". оТ ТАЗИ ДУМА ИДВАТ СЪВРЕМЕННИТЕ "RICCO ( РИККО -ит.)", "RICH ( РИШ -фр.)", "RICH ( РИЧ- англ.)"със значение "БОГАТ", коео е логично, защото всеки владетел е и богат материално и интелектуално (поне се предполага, че БИ трябвало...).


цитирай
2. audan - Поздрави за труда! 2
22.11.2010 20:44
Получаваме "АСПА -РЮХ / РУХ" - "ЦАР НА КОБИЛА, УПРАЛЯВАЩ КОБИЛА, КОННИК". Вероятно първата буква се е произнасяла нещо средно между "А" и "Е", то в някои говори е "А", а в други "Е" (вж звука в англ. "BLACK"). И затова е варианта "ЕСПЕРИХ / ИСПЕРИХ" (тук ще се отклоня за малко към Испания - "ЕСПАНЬА", която наричали ... "Страната на конете"! Едва ли случайно, нали?).

А "РЕРИХ" значи "САР НА САРЕТЕ" и/или "СЪВЛАДЕТЕЛ / СЪСАР / КЕСАР / ЦЕЗАР / КАЙЗЕР ..." в зависимост от езиковата интерпретация. Пиша "САР", защото това е титлата на владетеля на "САРАКТ", което по - късно ще се измени в "ЦАР" и "ЦАРСТВО".

Така "АСПАРУХ / ЕСПЕРИХ / ИСПЕРИХ / ЕСПЕРЕРИХ ..." се оказва, че не си противоречат.а напротив -позват едно и също на различни говори, обаче.

Моето коментар стана дългичък, за което се извинявам! Но, както казах още в началото, произходът на думите ми е слабост. :)
цитирай
3. shtaparov - Благодаря,приятелю
22.11.2010 22:38
Благодаря за добрата оценка,приятелю.На мен тълкуванията също са ми слабост-особено откакто ми се проясниха правилата. Наистина,в част от иранските езици /създадени на базата на пренесения от Тракия Архаичен Български праезик/, думата Аспа означава Кон. Така името Аспарух би придобило значението на "Конен цар" и "Царят конник"-един добър вариант за име на владетел. Тогава обаче форми като Аспар, Еспор, Испор, Астор и пр. би следвало да се транскрибират като "Коняр",което сякаш не е много подходящ вариант за име на велик цар. И понеже "Анализът" предлага още варианти за разтълкуване на името,предлагам следния:
Аспар/Еспор,Испор/= Астор/Астер/,т.е.-Звезда. Тълкуванието на думата
"Астер" сочи,че тя произлиза от древно-Българска дума,звучаща като Ваздер
/Виждар,Вещер/ и Звяздер/Звездар,Свещар/,което дотук можем да приемем за вярно.
За да сме сигурни обаче,нека направим проверка как биха изглеждали другите форми на името,погледнати през тази призма. Резултатите са следните:

1.Аспар-ух/Астор-ик/=Астерик/"келтско" име в Галия по времето на Римската република/, Звездарик/Звездолик,Звездолъч,Звезден лъч/, Светолик/Светлик,Светлин/, и т.н.!
2.Еспор/Аспар,Испор и пр./=Астор/Астер,Звяздер,Звездар,Звездел и т.н./,Ездар/Ездач/,
Оскар,Гаспар,Каспар и т.н.
3.Исперих=Есперих/Аспарух,Аспарук/,т.е.-Астерик/Звездолик/.
4.Есперерих=Астеролик/Звездаролик/-диалектен вариант на името.
5.Аспахрук=Астевлик/Звездов лик,Звезден лик,Звезден лъч/,Вестоплук/Свестоплук,Свещоплук/=
Светоплук/Светополк,Светосалв,Светослав и пр./-
други диалектни варианти на името. Освен тях има още един възможен вариант за тълкувание,но този като че ли си остава най-точният. Това е моето мнение,а пък Вие преценете сами кой вариант може да е най-вероятен.
цитирай
4. audan - Може
22.11.2010 23:39
Може и да е Вашият вариант, но "П" трудно преминава в "Т". поне аз не се сещамв момента за такъв пример.

Петър Добрев дава интересна идея, че "КАНА СЮВИГИ / СУБИГИ" значи "КАН ЗВЕЗДЕН". Сиреч "ЗВЕЗДЬО" = "СУБИ / СЪБИ / САВА". Изкушавам се да продължа със "САВА - ОТ / СЪБИОТ / СЪБИЯТ" - защото "_иги" почти не се използва вече (освен в "ЮНАК" -> "ЮНАЧЕН / ЮНАЧАГА", "СМЕЛ / СМЕЛЧАГА" и някои други.

Но ... може и да не е така. За хора с нашето хоби казват, че могат от всичко да натъкмят каквато и да е дума.:)))
Имал съм подобни залитания, затова обръщам внимание на жаргона и диалектите, които да подскажат законите за промяна.
цитирай
5. audan - АСПАР / ИСПОР
22.11.2010 23:47
"КОНЯР" в ония времена изобщо не е било обида.
В Западна ЕВропа, например, водачът на армията пристигал на кон. После слизал и се биел пеша, както останалите. Конят бил начинът да се покаже кой е вожда, благородника. Оттам и конят е "благородно животно".

Всъщност Шумахер едва ли би се обидил да го нарекат шофьор (конник някога), а дори и монтьор (коняр). Та скъпата мощна кола е символ на успелия. А някога тази роля изпълнявал конят.

Конят е предизвиквал ужас в пешаците. А заедно с добреобучен конник ... сетете се какви митове и легенди са се пръквали сред победените от страх .
цитирай
6. shtaparov - Преход П-Т
23.11.2010 00:18
Има много случаи,в които "Т" може безпроблемно да преминава в "П" или обратното.Например:
1.Тате=Папа/Тато,Тати/,
2.Пръд-кане=Тръд-кане/Тръцкане/,
3.Праскане=Траскане/Трескане/,
4.Прашам=Просим/Тражим,Тръсим/, и т.н.
Ако се замислим,ще намерим още десетки примери навярно,но мисля,че няма да е необходимо да се разпростираме дотам.Важното е да разберем,че възможността за този преход съществува и древните хора често са се възползвали от нея.
цитирай
7. marknatan - понто-европейския език или арх...
24.11.2010 07:10
понто-европейския език или архаичния български е на тези коитот.нар. допреди само сто години навсякъде келто-скити.

как се доказва : вземат се думи които се счита ,че са най устийчиви и са винаги на матерния език . групите думи за части на тялото,за роднините,за дома и т.н. да речем 10 групи

при английски и български те съвпадат
цитирай
8. panazea - Ще вървим по тази следа !
24.11.2010 12:53
Благодаря ! :))
цитирай
9. shtaparov - Нека късметът и положителното м...
24.11.2010 23:06
Нека късметът и положителното мислене ни водят напред.
цитирай
10. razkazvachka - Браво на вас!
30.11.2010 09:02
Когато бяхме студенти, някои преподаватели ни разказваха за "един луд", който се опитвал да доказва сходството между езиците от гледна точка на българския.
И до днес продължава да съществува двойното знание - онова, което другите са ни наложили (изследванията на българския през гръцки, германски и полски например) и онова, което ние знаем за себе си.
Така наречената "академична наука" - особено, когато става въпрос за обучението по чужди филологии - внася чуждия метод, а не излиза от българския език. Което би било редно.
Защото той е нашето, споделено в реч, светоусещане.
Години наред ми се налага да работя с английски език - и днес ние продължаваме да слово-творим като внасяме думи и структури с различна устойчивост - в зависимост от нашето владеене на езика, който за нас в конкретния ни случай е българският език.
Примерите, които давате, могат да се видят недостатъчни на онези, които не мислят, а броят случаи през статистики, основани на погрешна логика. Но ние всеки ден множество пъти минаваме през такива примери, без да е нужно дори да го забелязваме, защото от тук светът се вижда чрез българския. И всички други култури с техните езици, които са тук, виждат света чрез българския, дори когато си мислят, че говорят на други езици.
Дали едно име ще бъде произнесено с отворена уста и добра артикулация или през зъби или през свити устни, или през запушен от студа нос, или гъгниво - зависи от физическите особеноссти, слуха и обичая на говорещите. Ако знаем майчиния си език, ние знаем ЕЗИКА на човека - независимо дали той ще бъде после английски или иврит или китайски. И не е случайно, че първите структури, валидни за различните езици, са реторическите т.е. формулите на човешката реч.
Но невежите имат нужда от примери и още веднъж -
поздравления за труда, на вас и на другите, които се трудите да измъкнете всички възможни доказателства - и не само да ги измъкнете, но и да ги популяризирате в е-пространството.
цитирай
11. shtaparov - Примери
30.11.2010 12:00
Разполагам със стотици,да не казвам с хиляди примери като горните.Постепенно
трябва да стигнем до повечето от тях,но ангажиментите са си доста и времето
все не достига.А когато научите Правилата и се опитате сама да ги приложите,
ще намерите още повече сходства-наследие от Ностратическата епоха,или от
Архаичния Български Праезик. А толкова хубаво и увлекателно обяснявате,че
човек с радост чете написаното от Вас.Дори ми казахте нещо ново в коментара
си- пък аз съм на мнение,че човек,колкото и да е учил,винаги има какво още да
научи.Благодаря Ви,razkazvachka.
цитирай
12. анонимен - АНДРЕАС ПАПАНДРЕУ
01.12.2010 11:18
Щапаров , пускам тука коменатара си...от блога на на спаро доко-доко,защото оня вулгарин не ми пуска коментарите от 2 седмици вече...аз съм еллинът-ромеос-византиеца,които чука безспир вас вулгаряките...
ЕИ ЩАПАРОВ...НА ЛАТИНСКИ НАРОД Е ПОПУЛУС...А ДУМАТА''ВУЛГАР'' СИ ИМА ТОЧНО И ЯСНО ЗНАЧЕНИЕТО - ПРОСТ,ПРОСТАШКИ,ПРОСТОНАРОДЕН-КОГАТО Е ИЗПОЛЗВАН ДА ОПРИЛИЧИ МАСАТА-ПЛЕБСА ГОВОРЕЩ ГОВОРИМИЯ ЛАТИНСКИ,А НЕ КАНОНИЧНИЯ СЪС ВСИЧКИ ПРИЛЕЖАЩИ ЗАКОНИ И ПРАВИЛА НА ПИСМЕНИЯ ЛАТИНСКИ ЕЗИК...ЧАТКАШ ЛИ, ТЪПАКО!......ЕДИН ВИД ВАРИАНТА НА ГРЪЦКОТО КАТАРЕВУСА (КАНОНИЧНИЯ,ПО ПРАВИЛАТА НА АНТИЧНОСТТА) И ДИМОТИКИТО (ЕВОЛЮИРАЛИЯТ ВЪВ ВЕКОВЕТЕ НАРОДНИЯ-ГОВОРИМ)
CAN YOU DIG IT, SUCKER???????????
цитирай
13. анонимен - Николаус Логотетис
01.12.2010 11:24
едно изяснение за вас хондрокефали - Катаревуса - ''изчистен'' ,от гръцки КАТАРОС-ЧИСТ
ктистис - ОСНОВАТЕЛ
препоръчвам да потърсиш как се е казвал чичото на КОНСТАНТИНОС И МЕТОДИОС
И ПЪРВИЯ ЦАР НА ПОНТОС ВАСИЛИА.....направи го, простако...
цитирай
14. анонимен - Не се чудете, че на sparotok му е о...
01.12.2010 19:36
Не се чудете,че на sparotok му е омръзнало да се занимава с въшльовци-пада му нивото на блога.Да видим Щапаров докога ще ви търпи-сигурно до пладне.
цитирай
15. shtaparov - Андрейка, що не кажете с Николайчо ...
01.12.2010 21:14
Андрейка,що не кажете с Николайчо къде научихте така хубаво Български-направо се радвам,че прегръщате нашата култура и даже заприличвате на
нас! Щом сте овладели добре древния език на Прадедите,Вие сте с едни
гърди пред другите гърци и вече не бива да носите фалшивите имена,с които
са Ви загрозили по рождение. Затова днес тържествено Ви слагам истински имена,и вече може да ми викате "Куме". Значи,Кумът постанови-новоприетите сподвижници на Българската култура от днес ще носят имената: Андрей Попандреев/Андро/,и Николай Лъготин/Ники/. Честито на новоприетите,може
да се оттеглите на тържествен банкет. Целувайте ръка на Кума и му вдигнете по една наздравица.Друснете му и по едно хорце ако трябва,но не се напивайте-радостта си е радост,работата си е работа.Че утре,трезви или пияни,трябва да сте на фронта,за да обучавате и други гърци на майчиния им Български език!
цитирай
16. zelas - Разгеле, започна да изясняваш о...
02.12.2010 02:26
Разгеле, започна да изясняваш основите на анализа. Макар да бях скептичен отначало (и по природа), започваш да придобиваш тежест. Ще чакам с нетърпение правилата. Моите поздравления.

Второ поздравление за отговората ти към гъркоманите! Много ми хареса. Само така - покажете им, кои са благородниците по тези земи, отказващи да слезнат на нивото им.

Браво Щапаров! Колко се радвам, че Силата на словото се увеличи с още един блог.

Тук в блог.бг е мястото за българщина! Да пребъде!
цитирай
17. shtaparov - Да пребъде България!
03.12.2010 04:01
zelas написа:
Разгеле, започна да изясняваш основите на анализа. Макар да бях скептичен отначало (и по природа), започваш да придобиваш тежест. Ще чакам с нетърпение правилата. Моите поздравления.

Второ поздравление за отговората ти към гъркоманите! Много ми хареса. Само така - покажете им, кои са благородниците по тези земи, отказващи да слезнат на нивото им.

Браво Щапаров! Колко се радвам, че Силата на словото се увеличи с още един блог.

Тук в блог.бг е мястото за българщина! Да пребъде!


Да пребъде!
цитирай
18. анонимен - Prostotii
07.12.2010 00:04
Moe li da ste toko otka4eni be 6taparovi!Ia fanete i se zanimavaite s ne6to malko po smisleno ot tia prostotii pa toku vij se opravi ikonomikata v durjavata!
цитирай
19. shtaparov - Приоритети
08.12.2010 17:40
анонимен написа:
Moe li da ste toko otka4eni be 6taparovi!Ia fanete i se zanimavaite s ne6to malko po smisleno ot tia prostotii pa toku vij se opravi ikonomikata v durjavata!

Приятелю,основната ми работа е достатъчно важна,но няма нищо по-важно от това да споделиш с целия Български народ новооткрития метод, който може да му върне световната слава! Грях ще стане,ако не дам тази наука на народа на България-тя е неговото непреходно оръжие,
което доказва правото му да владее своята си земя и правото му да се гордее с най-великите постижения на световните цивилизации на всички времена!
цитирай
20. breeze - Радвам се, защото ставате все повече...
13.12.2010 08:10
а успеха, по-близо!
цитирай
21. nikikm - Кан ил хан каква разлика?
27.02.2011 17:25
Щапаров поздравления,наистина е добро и полезно това,което правиш.Във връзка с посочено по-горе- кана субиги,като кан Сава,а и други интерпретации на този кардинален за титлите на владетелите въпрос,не е ли по-добре да се сложи точка,като се изясни и възприеме,че кан или кхан или хан си е сродно и еднакво.И не е наше.От надписа на колоната се вижда с прото око и прекрасно-КАНАС УБИГИ.КНЯЗ У БИГИ,КНЯЗ У БОГА-ОТ БОГА КНЯЗ! И едно по едно да отхвърлим нещата,които ни карат да се впускаме в противоречия. /наскоро получих бан в един уважаван от мен сайт за отстояване на това мнение.Какво мислиш по въпроса?
цитирай
22. shtaparov - Къняз у Бога
28.02.2011 16:15
nikikm написа:
Щапаров поздравления,наистина е добро и полезно това,което правиш.Във връзка с посочено по-горе- кана субиги,като кан Сава,а и други интерпретации на този кардинален за титлите на владетелите въпрос,не е ли по-добре да се сложи точка,като се изясни и възприеме,че кан или кхан или хан си е сродно и еднакво.И не е наше.От надписа на колоната се вижда с прото око и прекрасно-КАНАС УБИГИ.КНЯЗ У БИГИ,КНЯЗ У БОГА-ОТ БОГА КНЯЗ! И едно по едно да отхвърлим нещата,които ни карат да се впускаме в противоречия. /наскоро получих бан в един уважаван от мен сайт за отстояване на това мнение.Какво мислиш по въпроса?


Благодаря,Ники-желая много здраве и успехи и та теб.Относно казуса с титлата
"Анализът"се е произнесъл още в 2008-2009г.,такова е мнението и на други специалисти и изследователи,а сред патриотичната ни общност вече е широко известна и придобива все по-голяма популярност истинската титла на Българските владетели-Княз/Къняз/.Аз съм се произнесъл на много места в коментарите,полага се някой ден да напиша и отделен постинг по въпроса-титлата извън всякакво съмнение е Къняз,изписвана на гръцки като Канас.Това
е истинската титла на нашите владетели от незапомнени времена до днес,имам десетки доказателства за това-част от тях хората ги забелязват "с просто око",
а още повече се забелязват с помощта на "Анализа"!Сега вече отпадат напълно и завинаги всички въпросителни относно естеството на титлата и езика,от който е произлязла,понеже тя е разнищена,така да се каже,"на атоми".Ако отсега нататък все още се намира някой,който да твърди,че титлата не е Княз,а е "хан","кан" или нещо подобно,значи е или голям лаик по тези въпроси,или мошеник.Трето положение няма и не може да има-нека им го кажем с огромно прискърбие на тюрколозите,"право куме та в очи",че въпросът не им се урежда. При толкова много извори,съдържащи титлата Княз,и при нито един извор/освен туркокомунистическите лъжи/,който да съдържа титла "хан",смятам въпроса за безапелационно приключен.
цитирай
23. анонимен - Как бе открита нова система за тълкувания
11.03.2011 11:19
Изяснете ми произхода на немската фраза-истхабен лист
цитирай
24. demograph - И аз като Zelas....и
12.03.2011 22:57
Те Провъзгласявам за Аватар на езика! Точка. А братята гърци има доста сол да излижат докато достигнат до тихото съвършено познание.
цитирай
25. shtaparov - Отговор
14.03.2011 23:22
анонимен написа:
Изяснете ми произхода на немската фраза-истхабен лист


Въпреки,че "Анализът" не е метод за извършване на преводи,а на тълкувания,си струва да отговорим на този въпрос.Според начина,по който може да се преведе този израз,получаваме следните резултати:

Първи вариант
1. Ist /в немс.език-Е/= Ест /Ещ,Ей,Е/, Ъщ/Същ/.
2. Haben /на немски-имам,притежавам/= Земен/Зимам,Имам/, Зобен/Зобим/.
3. List /в немския език има две значения/:
а) хитрост,хитрина,лукавство,т.е. List=Лищ/Лъж,Лъжа/,а Лукав=Лъжав. Оттам-и "немската" дума Listig /хитър,лукав/= Лъжик/Лъжек,Лъжец,Лъжищ,
Лъжещ/. Тази дума явно е донесена в Германия от Белги,Готи,Вандали и Бавари.
б) списък. Тук думата е в тясна връзка с латинските понятия Литера,
Литература и пр.,т.е. List=Рист/Рищ,Рич,Реч,Рек/,като са имали пред вид средство за изразяване на речта,понеже Литера= Речара/Рукаря/.
Окончателният превод на първия вариант оставям на Вас,приятелю. От мен получавате "превода" на следващия

Втори вариант
Isthaben list= Изхабен лист/шеговит ученически виц от времето на социализма,от рода на "Зинген,занген,загазунген"/.

Поздравления за шанса,който дадохте на "Анализа".
цитирай
26. shtaparov - Гръцките имена копират Българските:
29.04.2011 16:32
[quote=анонимен]едно изяснение за вас ... - Катаревуса- ''изчистен'',от гръцки КАТАРОС-ЧИСТ ктистис - ОСНОВАТЕЛпрепоръчвам да потърсиш как се е казвал чичото на КОНСТАНТИНОС И МЕТОДИОС И ПЪРВИЯ ЦАР НА ПОНТОС ВАСИЛИА...направи го,...

Много уместно подсещане,Ники-давам ти ново основание да се гордееш с това,че си предпочел Българската култура и език пред "гръцката",като ти обяснявам значението на името Васил/Василий,Василио/:

Васил /Базил,Базилий,Базилио- "гръцко" име/= Божил/Божилий,Божило/: Българско име! Посвещавам това блестящо тълкувание на днешния Български празник- Умни /Хумни=Чисти/ петък,чието празнуване навярно датира от хиляди години!
цитирай
27. анонимен - Божил
25.05.2011 02:08
Браво!
цитирай
28. анонимен - Hello!
02.02.2012 15:27
Hi! my name is Jully. I would like to meemeet good attendant :)
This is my homepage - http://jskdh5jkd7djh4.com/l
цитирай
29. vitalian4v - !
10.09.2015 22:15
ДА!
Благодаря ти за този труд,въобще не ти е било лесно,убеден съм,но си направил нещо важно и дори велико!
Всичкият ти труд тук потвърждава едно мое размишление от доста време,как щом сме потомци на Адам и Ева имаме различни имена без да имат най-малка прилика,но явно това ми е отбягвало,да...благодаря още веднъж за ценната информация!
Поздрави,бъди жив и здрав!
цитирай
30. shtaparov - ДА! Благодаря ти за...
11.09.2015 16:48
vitalian4v написа:
ДА!
Благодаря ти за този труд,въобще не ти е било лесно,убеден съм,но си направил нещо важно и дори велико!
Всичкият ти труд тук потвърждава едно мое размишление от доста време,как щом сме потомци на Адам и Ева имаме различни имена без да имат най-малка прилика,но явно това ми е отбягвало,да...благодаря още веднъж за ценната информация!
Поздрави,бъди жив и здрав!

Сърдечно благодаря за високата оценка и все пак,първите ми опити в тълкуванията не бяха толкова успешни колкото сегашните. Правя тази равносметка понеже виждам,че много от първоначалните ми опити (онези между 2008-2012 г.) са направени не достатъчно прецизно и професионално,а сегашните ми са много по-изпипани и прецизирани. Явно и в тази работа си има "спортна форма",както в шаха и в политиката,но едва сега проумявам добре тази истина. Съответно на това,първите ми статии с тълкувания се нуждаят от известни корекции и добавки,но все не ми остава време да го направя. Надявам се все пак да успея но това не може да стане наведнъж,а постепенно и методично,статия по статия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4814796
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136732
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи