Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2013 12:42 - VIA BULGAR / ПЪТЯТ НА БЪЛГАРИТЕ
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 21472 Коментари: 34 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   Когато говорим за старите българи, представата ни за тях е свързана с войнственост. Този архетип е онаследен от историята, така както представата за други народи, е свързана с пари (евреите), с богове на Олимп (гърци), с пищност (перси), със стопанството (траки), с галантност (французи) и т.н.

image

image


      Идеалният образ на древния българин, е образа на суровия боец…

imageДревните кимеро-българи


image


image
Кубрат Велики (ок. 600- ок. 662)

imageТеодорих Готски. Има ли нещо общо тази стойка с войнствеността?

      Дори чуждите автори са се възхищавали на тази мъжественост и обективно са я отбелязвали в хрониките си.

   Теофилакт Симоката  (на гръцки: Θεοφύλακτος Σιμοκάτ(τ)ης; Theophylaktos Simokates; на лат.: Theophylactus Simocatta; 580/585 - ок. 636/640) много добре познава българите и ги различава от гети и славяни. Той пише за българския ръкопашен бой с възхита: „Българите се приготвиха, както е при тях обичая за битка, застанаха в тесни редици и встъпиха в ръкопашен бой с голям героизъм, като заставиха ромеите да се обърнат в бягство” (кн.VІІ,ІV,4).

       Истинският път на българите е пътя, при който те като се захванат с нещо, го довършват мъжествено до края. Това е истинският ген на българина. Българите са измислили поговорките: „Като не щеш мира, на ти секира!“, „Да би мирно седяло, не би чудо видяло!“. Днес българинът се връща към своя корен и осъзнава значението си за цивилизацията. „Кръвта вода не става!“.

image

 Древните кимеро-българи  

     В началото на VІ в. чуждоземецът-гот Теодорих воюва срещу българи и спечелва една-единствена битка. Панагериста в двора му Енодий решава веднага да напише похвално слово за сюзерена си Теодорих, понеже: тоя народ не е губил досега битка.
„Обърнат беше в бягство българският народ и с това, че се спаси, бе наказан по-тежко. Разтърсвана от копитата на конете, земята затрепери. След като видяха, че са вън от всякаква опасност, те, вайкайки се силно, продължиха да препускат бързо. Боже, небесни съднико, умножи дадените в изобилие дарове! Те, които никога не се съмняваха в победата и на които се учудваше светът, сега се оттегляха, след като загубиха бойните си знамена, и, смутени от това, че са оцелели, се провикват, че много по-щастливи са онези, на които се бе паднало да загинат.“


image

         Това е българина. Предпочита да умре на бойното поле, вместо да загуби свободата си. Така постъпваше и българския войник по време на сръбската война след Съединението…


image

 

Покойници, вий в други полк минахте,

де няма отпуск, ни зов за борба,

вий братски се прегърнахте, легнахте

и "Лека нощ" навеки си казахте -

        до втората тръба.

 

Но що паднахте тук, деца бурливи?

За трон ли злат, за някой ли кумир?

Да беше то - остали бихте живи,

не бихте срещали тъй горделиви

        куршума... Спете в мир.

 

Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха

И твойто име само кат мълвяха,

        умираха без страх.

 

Но кой ви знай, че спите в тез полета?

Над ваший гроб забвеньето цъфти.

Кои сте вий? Над сянката ви клета

не мисли никой днес освен поета

        и майките свети.

 

Борци, венец ви свих от песен жива,

от звукове, що никой не сбира:

от дивий рев на битката гръмлива,

от екота на Витоша бурлива,

        от вашето ура.

 

И тоз венец - той няма да завене,

и тая песен вечно ще гърми

из българските планини зелени,

и славата ще вечно пей и стене

        над гробни ви хълми.

 

Почивайте под тез могили ледни:

не ще да чуйте веч тръба, ни вожд,

ни славний гръм на битките победни,

към вечността е маршът ви последни.

        Юнаци, лека нощ!

 

1885

Иван Вазов. Новото гробище над Сливница

 




Гласувай:
20


Вълнообразно


1. ivoki - ОТНОВО С БЛАГОДАРНОСТ !
23.10.2013 15:29
ОТНОВО С БЛАГОДАРНОСТ !
цитирай
2. letopisec - И аз благодаря, за вниманието...
23.10.2013 16:34
ivoki написа:
ОТНОВО С БЛАГОДАРНОСТ !

цитирай
3. germantiger - ...
23.10.2013 19:35
Е, "айде сега" ;)

Вярно, че статуята на Теодорих не изразява войнственост, а "почивка" след боя и дори "хитрост" да не кажа лукавност, но за сметка на това:

Германците са известни повече от българите по цял свят като войнственост в историята и пак за германците има повече статуи и изображения с характерната за тях войнственост ;) С това не сравнявам двете "войнствености", а регистрирам факт.

...

Мнението ми е, че у всеки народ е имало както войнственост, така и други качества, добродетели и дори пороци според историческия период, политиката и културното развитие.

Последното изборажение от Балканската война първата е заслужено популярно и велико, а първото изображение, което често ползваш в твои постинги казано на шега има прилика с аватара ти или поне аз намирам мимолетна такава (с това не мисля в "посока", че то изобразява теб).

И ПОКЛОН пред гения на Вазов, както и на братята му Георги и Владимир генералски!
цитирай
4. aristotelis - Приказки без никакво покритие! Без Руско-турските войни България щеше да е днесна епархия на Турция!
23.10.2013 19:43
Романтичната представа за всенародния подем и стремеж към свободата ни е внушена от Вазов.

На едно предаване "българска памет" Проф. Илия Тодев вика на Божидар Димитров за Априлското въстание: За какво въстание става дума? Позор и срам! Когато не си готов да умреш за свободата е по-добре да си стоиш в къщи и да пиеш ракия! А клането на Батак е характерен пример как местните са предали оръжията си като умаени гъски на турците когато разбрали че башибозуците са били на път......... ТОВА ГЕРОЙЗЪМ ЛИ Е ЛЕТОИСЕЦ ИЛИ ПОЗОР И СРАМ?
ТО ЗА ТОВА "След като бунтовниците предали оръжието си, башибозуците ги нападнали и отсекли главите им".

На 1 май 1876 г. врагът бил извикан от чорбаджиите на селото, за да предадат оръжието си. След като бунтовниците предали оръжието си, башибозуците ги нападнали и отсекли главите им.

Ето как Захари Стоянов описва в своите „Записки по българските въстания“, тези и част от по-нататъшните събития: „На 1 май неприятелят се вмъкнал в селото из долния край. Наместо съпротивление, той, неприятелят, бил поканен даже от самите българи-чорбаджии, със съобщение, че селото ще си предаде оръжието. Няколко души, наистина, си предали оръжието на неприятеля; но намеренията на тоя подъл неприятел били зверски, коварни, мръсни и ужасни. Щом се свършило предаването, главорезите башибозуци, запретнали ръкави. Те нападнали на обезоръжените жертви, на които отсекли главите с брадви, като ги водели един по един до едно сложено на земята дърво и тук ги секли като дърва. Плач, писъци и молби излизали от устата на всички, но, наместо милост, това е възбуждало по-люто отмъщение и някакво си зверско тържество в средата на тези човешки касапи. Тая варварска постъпка на башибозуците турили цялото село в ужас и трепет. Жени, деца и гологлави мъже бягали из селото към горния край.“ През 1846 г. Неофит Бозвели описва така българите: "Те уста имат, език нямат, очи имат, но не виждат, уши имат, но не слушат, теглят повече от скотовете и защо - не смеят да питат, стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски, ходят в темна мъгла..."

цитирай
5. aristotelis - Най-много мразя и се отвращавам от ...
23.10.2013 19:47
Най-много мразя и се отвращавам от самохвалството без покритие защото това псевдосамохвалство много пъти ни е изяло главите! Защото без самокритика грешките се повтарят и се повтарят докато вибратора на родния гъз стигне до устата!
цитирай
6. aristotelis - Айде стига с този псевдопатриотизъм и лъжи!
23.10.2013 19:55
След като бунтовниците предали оръжието си,..................А за да те ядосам оправдано Летописец да ти кажа още че това не са бутовници а "олигавени разкрачени проститутки дето чакат поредната порция анален секс"! Това е самата истина подвърдена с факти и кръв!
цитирай
7. rizar - Съмнителните фанариотско-потурнашки агенти пак налазиха като таракани
23.10.2013 20:47
Българите са участвали в т.нар. Гръцко въстание от 1821г, най-известна от които е "гъркинята" Екатерина - чиста българка ....
Да има констатиран факт мазен елински отрок и прав српски посерковец да е участвал в Българско въстание ???
Май Захари Стоянов разправя за разни обръснати гърчета, дето са пообърсали сто кила бой покрай въстанието...

Русия боклуко нещастен , наричащ се със скитското име Аристотелис е скочила в защита не на БЪЛГАРИЯ, а на ПРАВА СРПИЯ !!!
Това е поздрав от чичо ти Слави.
В защита на българите е скочил руския народ и до някъде от Руската православна църква. Останалото е гола вода и кал в ушите на насраните гърчета.
Боклуци, вместо да ни подкрепите и да изгоним ислямските терористи от Балканите -
1. Дадохте коридор на НАТО да бомбандира Сърбия
2. От ислямски страх затваряте отново Родопите, да не ви облазят фундаменталистките емисари .
3. Вместо да ни подкрепяте в Европа и да ни търсите като равнопоставени партньори се опитвате да ни ограбвате и отмъквате квоти и фондове.

Бъзльовци, посерковци и отцепници това е Неа Ельада.
цитирай
8. atil - Без Руско-турските войни и Гърция ...
23.10.2013 21:00
Без Руско-турските войни и Гърция щеше да е на майка си у путката набутана навътре от рязания турски хуй!
Всичко горе е правдиво с изключение на "българо-кимерите". Кимерите са най-много германо-кимери и след това като съставка в няколко други народа. Ако са влезли в състава на днешния български народ на Балканите, то е станало основно чрез тракийските булгари.

А на шибания българофоб още ще кажа, че Русия пак ще ни освободи а след това, ние няма да освободим Гърция от родния и анален вибратор!
цитирай
9. aristotelis - atilvski, Ако тялото ти беше пропорционално на мозъка щеше да се побереш в орехова черупка!
23.10.2013 22:30
atil написа:
Без Руско-турските войни и Гърция щеше да е на майка си у путката набутана навътре от рязания турски хуй!
Всичко горе е правдиво с изключение на "българо-кимерите". Кимерите са най-много германо-кимери и след това като съставка в няколко други народа. Ако са влезли в състава на днешния български народ на Балканите, то е станало основно чрез тракийските булгари.

А на шибания българофоб още ще кажа, че Русия пак ще ни освободи а след това, ние няма да освободим Гърция от родния и анален вибратор!

цитирай
10. aristotelis - rizarvski, Ако тялото ти беше пропорционално на мозъка щеше да се побереш в орехова черупка!
23.10.2013 22:31
rizar написа:
Българите са участвали в т.нар. Гръцко въстание от 1821г, най-известна от които е "гъркинята" Екатерина - чиста българка ....
Да има констатиран факт мазен елински отрок и прав српски посерковец да е участвал в Българско въстание ???
Май Захари Стоянов разправя за разни обръснати гърчета, дето са пообърсали сто кила бой покрай въстанието...

Русия боклуко нещастен , наричащ се със скитското име Аристотелис е скочила в защита не на БЪЛГАРИЯ, а на ПРАВА СРПИЯ !!!
Това е поздрав от чичо ти Слави.
В защита на българите е скочил руския народ и до някъде от Руската православна църква. Останалото е гола вода и кал в ушите на насраните гърчета.
Боклуци, вместо да ни подкрепите и да изгоним ислямските терористи от Балканите -
1. Дадохте коридор на НАТО да бомбандира Сърбия
2. От ислямски страх затваряте отново Родопите, да не ви облазят фундаменталистките емисари .
3. Вместо да ни подкрепяте в Европа и да ни търсите като равнопоставени партньори се опитвате да ни ограбвате и отмъквате квоти и фондове.

Бъзльовци, посерковци и отцепници това е Неа Ельада.

цитирай
11. fascindoo - Теодорих Готски - мека китка в доспехи...,
24.10.2013 09:28
та чак в бронзова статуя от 1512/1513 г. в музея на Инсбрук
цитирай
12. voulgaros - ризар. . . . . ЩЕ ТЕ НАБИЯ НА КОЛ. . ЕИ ...
24.10.2013 09:28
ризар.....ЩЕ ТЕ НАБИЯ НА КОЛ..ЕИ КОПЕЛЕ.

ЩЕ ТИ НАБИЯ ЗУРЛАТА ВЪВ ОНЕЗИ МЕНЗУРИ, ДЕТО ГИ ПОКАВАТ В ЧАСОВЕТЕ ПО БИОЛОГИЯ СЪС СТЕРИЛИЗИРАНАТА ВОДА.
цитирай
13. voulgaros - АТИЛ---ЕИ БОКЛУК НА МНОГО С...
24.10.2013 09:43
АТИЛ---ЕИ БОКЛУК

НА МНОГО СИЛЕН БАБАИТ ЛИ МИ СЕ ПРАВИШ ,, ..ИСКАШ ЛИ ДА ТИ ОБРЪСНА МУСТАКА ,А, РЯЗАН СЛАВЯНИН ВУЛГАРИН.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИЖДАМ ТУРЧИН, КОИТО ОБИЧА РУСИЯ ПОВЕЧЕ ОТ ТУРКИЯ...И ИСКА РУСНАЦИТЕ ДА ДОИДАТ ПАК В НА МАИКА МУ У ПАЗВАТА, И ДА ГО ОСВОБОДИЛИ .
цитирай
14. get - Е, "айде сега" ;). . . ...
24.10.2013 12:01
germantiger написа:
Е, "айде сега" ;)

...
Германците са известни повече от българите по цял свят като войнственост в историята и пак за германците има повече статуи и изображения с характерната за тях войнственост ;) С това не сравнявам двете "войнствености", а регистрирам факт.

...

Мнението ми е, че у всеки народ е имало както войнственост, така и други качества, добродетели и дори пороци според историческия период, политиката и културното развитие.

...
И ПОКЛОН пред гения на Вазов, както и на братята му Георги и Владимир генералски!


- Тигре ! - не е закачка, а молба да обясниш ?!

- Какъв е произхода и етимология на:
1. Proto-Germanic *sturmaz - Което давало в Old English, думата(понятието): storm, (cf. Old Norse stormr, Old Saxon, Middle Low German, Middle Dutch, Dutch storm, Old High German and German sturm).
2. storm-trooper (n.) - from STORM (v.) + trooper(КАВАЛЕРИСТ-танкист) (also see Sturmabteilung). Storm-troops (German sturmtruppen) is from 1917, introduced by the German military in World War I. - казват идвало ?!! - stour (n.) - "armed conflict, struggle with adversity or pain" ... from Proto-Germanic *sturmoz "storm"
3. Sturmfahne(фане, знам какво е !) , още и лично име Щурман, плюс звание: Штурмбаннфюрер (нем. Sturmbannfuhrer) — звание в СА и СС.
Подразделения — штурме (SS Sturme), приблизително армейска рота (от 54 до 180 чов.)

- А Medieval Latin cursarius(морски пират-разбойник) - някой знае ли откъде идва ?!

- Благодаря в аванс !!
цитирай
15. get - - А, адмирал Ушаков освобождал ... ?
24.10.2013 12:18
voulgaros написа:
АТИЛ---ЕИ БОКЛУК

НА МНОГО СИЛЕН БАБАИТ ЛИ МИ СЕ ПРАВИШ ,, ..ИСКАШ ЛИ ДА ТИ ОБРЪСНА МУСТАКА ,А, РЯЗАН СЛАВЯНИН ВУЛГАРИН.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИЖДАМ ТУРЧИН, КОИТО ОБИЧА РУСИЯ ПОВЕЧЕ ОТ ТУРКИЯ...И ИСКА РУСНАЦИТЕ ДА ДОИДАТ ПАК В НА МАИКА МУ У ПАЗВАТА, И ДА ГО ОСВОБОДИЛИ .


А адмирал Ушаков освобождал Родину Евгения Булгариса и Никифора Феотокиса Ионические острова, помог вместе с земляками и родственниками архиепископа Евгения Булгариса восстановить там православное епископство, армию, ввести в полные права греческий язык.
- Бележка: Фьодор Фьодорович Ушаков (1744 - 1817) - В ходе русско-турецкой войны 1787—1791 годов Ф. Ф. Ушаков сделал серьёзный вклад в развитие тактики парусного флота.
ДЕЙСТВИЯ В СРЕДИЗЕМНОМ МОРЕ:
1. В 1798—1800 годах — императором Павлом I назначен командующим российскими военно-морскими силами в Средиземном море. Задачей Ф. Ф. Ушакова была поддержка на море действий войск антифранцузской коалиции.
2. С сентября 1798 по март 1799 года, с участием Австрии, Англии, РОССИИ, ТУРЦИИ, нескольких немецких князей и Швеции, с целью ограничения влияния революционной Франции во время ( 1792—1802 г) .
3. В Италии, объединенные русско-австрийские войска под командованием Суворова одержали в апреле-августе 1799 года череду побед над французской армией под командованием Моро, вытеснив ее из долины реки По во французские Альпы и окрестности Генуи.
4. Во время Средиземноморского похода 1798—1800 годов, Ушаков показал образцы организации взаимодействия армии и флота при овладении ЙОНИЧЕСКИМИ и ОСОБЕНО островом КОРФУ(Керкира) ... освобождении от французов Италии, во время блокады Анконы и Генуи, при овладении Неаполем и Римом о. Мальты.
5. «Известно, что 15 (28) февраля по флоту поступил приказ об атаке о. Видо ... местност Горицы ... " - Много са ГРЪЦКИ тези топоними от 1799 г. на Корфу - Какво ще кажат фанариото-елЕнските Зейбеци ?! :))
цитирай
16. letopisec - 14. get - Е, "айде сега" ;). . . ...
24.10.2013 12:21
всички думи идват от тракийски, а той нали ни учи вожда Спароток е славянски...Неслучайно, Серафимов е дал вече отговор на въпроса!.........Археоника — наука о духовной культуре человечества — всё более уверенно заявляет именно об этом. Например, санскрит это искусственный язык, созданный в I веке н. э. на базе русского языка. Поэтому нам не надо больше привлекать индийские аналоги, чтобы проследить этимологию слов русского языка, в котором более чем предостаточно нужных нам корней. Надо только немного поднапрячься. По данной тематике хорошо поработала секция «Докирилловская письменность», в которой выступили с докладами: Тентов Аристотель, член Палаты представителей Македонии («Древнейший македоно-славянский словарь»); Томеццоли Джанкарло, главный эксперт Европейского патентного бюро в Германии, и Серафимов Павел, дизайнер из Голландии

za.zubr.in.ua/2010/05/28/6442/
цитирай
17. get - всички думи идват от тракийски, а ...
24.10.2013 13:03
letopisec написа:
всички думи идват от тракийски, а той нали ни учи вожда Спароток е славянски...Неслучайно, Серафимов е дал вече отговор на въпроса!.........Археоника — наука о духовной культуре человечества — всё более уверенно заявляет именно об этом. Например, санскрит это искусственный язык, созданный в I веке н. э. на базе русского языка. Поэтому нам не надо больше привлекать индийские аналоги, чтобы проследить этимологию слов русского языка, в котором более чем предостаточно нужных нам корней. Надо только немного поднапрячься. По данной тематике хорошо поработала секция «Докирилловская письменность», в которой выступили с докладами: Тентов Аристотель, член Палаты представителей Македонии («Древнейший македоно-славянский словарь»); Томеццоли Джанкарло, главный эксперт Европейского патентного бюро в Германии, и Серафимов Павел, дизайнер из Голландии

za.zubr.in.ua/2010/05/28/6442/


- Като си толкова на "ти" - относно "аз" Какво мисля ? :))
- Като за теб ! - Какво е значението и произхода на думите:
а) ХОРУГВА
б) хоронгва ?

написа GwET което не е само етнозвание ... а е и, със значение ? - като старо-индустанското "самскритско" :)) GAUH

- Апропо ? - виж какво ми отговарят ... така любимите ти москали-росс ?!!
Интересно, что ВО МНОГИХ СЛАВЯНСКИХ ЯЗЫКАХ СЛОВА с общеславянским корнем «ГОВ(ЕН)ДО» давно исчезли и заменились другими. Например, в украинском – яловична, в польском – wolowina.
- Най-паче в РОССкият !! - там НИКОГА НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА !! - ако не приемем, че старобългарският(узурпиран от тях под вида: Старо-церковно славянский) е и техен език ... от момент на етногенезиса им ??!
цитирай
18. letopisec - 17. get
24.10.2013 13:41
Всъщност, трябва да разбирам, че руснаците са откраднали минойския, който е славянски, така ли? Апропо, ако са откраднали ПИСМЕННОСТ, как така - според Гет - се краде и ЕЗИК? Най-паче, верно ще се окаже, че сперва всички были неми, демек "немци", но ония дето проговорили, станали "словени", щото словели слова...Машалла...

Павел Серафимов, Джанкарло Томеццоли: «Доказательства раннего присутствия славян на Минойском Крите/Новое азбучное прочтение ЛИНЕАРНОГО А письма/EVIDENCE FOR EARLY SLAVIC PRESENCE IN MINOAN CRETE. NEW AZBUKAS (SLAVIC ALPHABET) READING OF THE LINEAR A INSCRIPTION»
www.srpska.ru/article.php
цитирай
19. get - 18. letopisec - 17. get - Поради явно, присъщата ти дребнавост ... не страдаш от интелигентност ??!
24.10.2013 14:29
http://vbox7.com/play:8009ef8b31 - Я НАРЯДНАЯ ТАКАЯ
- Явно на такива, като теб ЩЕ ИМ ПОТРЯБВАТ ОЩЕ СТО ГОДИНИ … за да ОСМИСЛЯТ казаното от Ст. Михайловски в училищният ни химн „Кирил и Методий” ?!!
- Безвестен беше ти безславен,
О-о-о влез (!) в историята веч !
- Духовно покорил страните, … (ОБЯСНЯВАМ: УГРО-удмурто-бурятско-самоедски)
Които завладя със меч !!

- До нашето ЗАВЛАДЯВАНЕ на тези хора(от тази ЕТНОСНО-ЕЗИКОВА група ?) !
– Тях ги няма НИКАВИ НА ИСТОРИЧЕСКАТА СЦЕНА … поради примитивното си историческо и най-вече битово-СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ !!
- Ние им носим ЦИВИЛИЗАЦИОННИ НАВИЦИ(КУЛТУРА !) – С това прониква и при тях ЕЗИКА И КНИЖНИНАТА НИ !!

Бурановские бабушки - Бурановские бабушки“ е фолклорен състав от село Бураново, Малопургински район, УДМУРТИЯ, Русия.
Групата изпълнява известни хитове на руски и световни изпълнители на УДМУРТСКИ език.

- В ПОСЛЕДСТВИЕ ? – Примитивите, които ДО ДЕСЕТИ ВЕК НЯМАТ ДЪРЖАВА(Да, дори до ЕДИНАДЕСЕТИ !) са принудени ПОРАДИ … разпалилите им се ИМПЕРСКИ АПЕТИТИ (!) – Да присвояват НАША КУЛТУРА … ЕЗИК И … ИСТОРИЯ … На НАС българите !!


Айде пак наново ? – http://vbox7.com/play:099d6cabd5 - Party For Everybody
- гледай им физиономиите, носиите, езика на който пеят … ликовите цървули, в които са обути … Та дано нещо ти примърда в задръстеното от ПРОПАГАНДА-ИСТОРИЧЕСКА само-съзнание ?!!

написа GwET което не е само етнозвание ... а е и, със значение ? - като старо-индустанското "самскритско" :)) GAUH

П.П.
- ПАК ПОВТАРЯМ ! - Те дори не говорят и език от СЕМЕЙСТВО на ЕВРОпейските !! - Къв минойски, къв микенски ... са те патили ?!
цитирай
20. letopisec - 19. get
24.10.2013 14:41
Напълно съм съгласен, как триеш патината от българската средновековна култура. Още в Повест временный лет се оказва, както признава акад. Шахматов - , че в основата има ...български летопис от Х в....Не украински, не руски, не скандинаво-варяжки, а б-ъ-л-г-а-р-с-к-и...Първо ограмотяване на киевци през Х в., второ на московци през ХІV в. Нито един Русиян, с изключение героя на Вазов дето викал "Русиян шъ дойде", не знае културата им да е гетска или тракийска, най-паче болгарская и греческа, понеже пойде Олег на греками...Ако османлиите не бяха завоювали Търнов, демек "третия Рим", нямаше Московията да се сети за православно-католическото, съборно начало на християнството...Но Московията бе заета от катедрите на българите православни Цамблаковци и ей, старообрядството уйде в Тайгата...
цитирай
21. get - - и Да ... и Не !?? - бъркаш, също като другият фен на Руската праволславна църква ?
24.10.2013 15:08
letopisec написа:
Напълно съм съгласен, как триеш патината от българската средновековна култура. Още в Повест временный лет се оказва, както признава акад. Шахматов - , че в основата има ...български летопис от Х в....Не украински, не руски, не скандинаво-варяжки, а б-ъ-л-г-а-р-с-к-и...Първо ограмотяване на киевци през Х в., второ на московци през ХІV в. Нито един Русиян, с изключение героя на Вазов дето викал "Русиян шъ дойде", не знае културата им да е гетска или тракийска, най-паче болгарская и греческа, понеже пойде Олег на греками...Ако османлиите не бяха завоювали Търнов, демек "третия Рим", нямаше Московията да се сети за православно-католическото, съборно начало на християнството...Но Московията бе заета от катедрите на българите православни Цамблаковци и ей, старообрядството уйде в Тайгата...


- Това, което Киприян носи на рОССите ... три века по-рано, го е занесъл Михаил на Рус киевска - При тях, нямаме отклонения от светоотческият(апостолски) КАНОН на Вярата !
- След 14-ти век в Киевска рус ... а в Москалска рОСС - преминаване на юдео-византийски позиции става през 17-ти век !! - от разколника Никон Московски патриарх( на самоповъзгласилата се за автокефална ?!!) Руска църква !

- Темата е исторически много планова и сложна ... така че, спирам да я коментирам, поради опасност от маргинализиране ?!

- В заключение ! - не си прав, да изключваш от българското етно-тяло и землище, гети, траки ... и др. ... а и, по-ранни припонтийски и източно-егейски народи !
- Ако правиш нещо такова, си в грешка ... и то Голяма ?!!
- Друг е въпроса, че от тези всички народи ... май само ние българите, сме останали единствените ТЕХНИ автентични наследници ! - Но в скоро време, няма да ни има и нас, като гледам как вървят нещата ??!

- Културна и етносна, плюс езикова близост ... говорят в потвърждение на това, което подсказвам ?!!

написа GwET което не е само етнозвание ... а е и, със значение ? - като старо-индустанското "самскритско" :)) GAUH
цитирай
22. letopisec - 8. atil, БИХТЕ ЛИ НИ ПРЕВЕЛИ НЕЛОГИЧНОТО СИ ИЗКАЗВАНЕ?
24.10.2013 15:17



Всичко горе е правдиво с изключение на "българо-кимерите". Кимерите са най-много германо-кимери и след това като съставка в няколко други народа. Ако са влезли в състава на днешния български народ на Балканите, то е станало основно чрез тракийските булгари.


"В последно време, при изучаването на всички аспекти на кимерийския проблем бе постигнат значителен напредък, но няколко от неговите основни въпроси продължават да предизвикват противоречия. Това в пълна мяра се прояви в дискусията, чийто завършек е тази работа, както и в обсъждането на ранноскитската култура, проведено през 1992-1994 г. на страниците на списание "Руска Археология".(…) Първият проблем, който продължава да създава противоречия, е локализацията на областта, заета от кимерийците по време на победата им над войските на урартуския цар Руси I. Датирането на това събитие към 714 г. пр.н.е., което аз обосновах в моята работа, както изглежда е било одобрено от мнозинство от учените.(…)

По отношение на местоположението му мненията на учените се свеждат по същество до две гледни точки. Представители на първата считат, че кимерийците се намират на север от Урарту, т.е. в Закавказието, в Северна Армения и Южна Грузия.



Представителите на втората са склонни да го локализират в югоизточната граница на Урарту, на юг от езерото Урмия, в района на Манна.

Първата гледна точка, която защитавам в книгата си, и сега ми се струва повече от оправдана. Тя разчита на идентификацията на Gu/Qu-ri-a-ni-a, с която е граничила територията населявана от кимерийците, с областта Qu-ri-a-ni, както и с Gu/Qu-ri-a-ni, споменавани в урартуските текстове и разположени на север от Урарту."

ВДИ, 1999, № 2
Иванчик А. И.
Резюме на дискусията
Превод от руски език Веселин Тракийски

history.rodenkrai.com/new/proizhod_na_prabylgarite/syvremennoto_systoqnie_na_kimeriiski
цитирай
23. germantiger - За Гет
24.10.2013 17:54
Първо не съм лингвост Гете, ще рече нямам претенция (каквато много от вас имат също без да са лингвисти и етимолози), но това не ви спира автохтонистите да "четете" бол през "тракийско". Това не пречи да имате своята правота и не изисквам задлъжителна подготовка, която да гарантира истинност при вас. Науката греши също и точно това е нормално, въобще науката е низ от грешки и познание, от опит и познание и така ще бъде занапред. Вече претенцията за почти непогрешимост е повече у вас, отколкото в науката - не съм прочел тракиец в нещо да се е признал в грешка?!

КОНКРЕТНО НА ВЪПРОСА ТИ - Не съм го изследвал и нямам отговор на твоя въпрос, защото не съм се занимавал с тези проблеми и точно с тази дума и не е било в преките ми интереси. За да ме питашп, значи искаш нещо да покажеш, утвърдиш, предложиш или просто поставиш разговора на удобна за теб "почва", "материя" "плоскост". Нямам нищо против, но не съм аз човека адресат на твоя предпоставен въпрос.

...

Гледам по повод сравнението ми на германци и българи като световна популярност в историята отношение и апостроф нямаш, ще рече - съгласен с моята позиция си?! Сега ако продължа с някаква конкретика - ти с право може да напишеш, че аз желая да те "въвлека" в удобна за мен "насока" на дискусия, но не е така.

Летописеца е ПРАВ за войнствеността на българите, за нашето възприятие така към предците ни и постинга му има културна доза патриотизъм, а изображенията са СТРАХОТНА ПОДБОРКА. Чудно никой не ги коментира, освен мен - защо? Отговора на този мой въпрос е по-простичък и достижим за теб, отколкото за мен е постижим отговора на твоя въпрос към мен.

Що иде реч за германския език имам няколко великолепни и огромни като обем изследвания за германския език, а две от тях и през вековете - не съм ги чел все още, но особено споменатите две вероятно ще предизвикат паметно удоволствие за мен когато ги прочета - съдържанието шпо глави е...

Трябва и сигурно има подобни исторически за българския език и всеки родолюбез трябва да ги чете със сърце и щастие.
цитирай
24. germantiger - Детайли
24.10.2013 18:10
Произнася се щурмбаанфюрер (отделно фонетично накрая се "чува" фюраа, не фюрер), дълга гласна а, не както ти си го написал

Щурмчастите на германски се наричат щосструппен (често това са Пиониире или сапьорни щурмови части) в армията не щурмтруппен

За първи път чувам и срещам Щурман за лично име, мисля такова почти няма?! Щурман-а е "ранк" или чин в ранкинга или въобще във военната "йерархия" и не във всички родовое войски на Ттретия райх
цитирай
25. rizar - Ей, аристотелчета и воулгароси
24.10.2013 18:39
по пет на нож ще ви бода, мамицата ви елинскоманафска !

Само смешкописеца допуска стената му да се превръща в българофобска говорилня. Да пита, ако иска и Нудрутинов ...
цитирай
26. get - - Филь данке ! - вероятно нещо те е жегнало ... та отговаряш, сякаш с доза опасения - Но те питам във връзка с едно ... ?
24.10.2013 18:51
germantiger написа:
Произнася се щурмбаанфюрер (отделно фонетично накрая се "чува" фюраа, не фюрер), дълга гласна а, не както ти си го написал

Щурмчастите на германски се наричат щосструппен (често това са Пиониире или сапьорни щурмови части) в армията не щурмтруппен

За първи път чувам и срещам Щурман за лично име, мисля такова почти няма?! Щурман-а е "ранк" или чин в ранкинга или въобще във военната "йерархия" и не във всички родовое войски на Ттретия райх


... мое проучване ? - Относно, това което те притеснява(вероятно ?) ! -
А. Казват, че CYBERNETICS(кибернетик(а) измислена от Н. Винер) била синонимна: STEERSMAN още и ...
Б. Штурмбаннфюрер (нем. Sturmbannfuhrer) — звание в СА и СС. подразделения — штурме (SS Sturme), приблизително армейска рота (от 54 до 180 чов.), одно медицинское подразделение, равное по численности армейскому взводу (Sanitätsstaffel) и оркестр (Spielmannzug). Численност штурмбана , до 500—800 човека. В последстие, от октомври 1936 г., след създаване на военни поделения на СС съответствало на батальонен командир и звание майор от вермахта, също така са се наричали и широк спектър от щабни и административни чинове, както например «адютант на командващ корпус» !
В. storm (n.) - Old English storm, from Proto-Germanic *sturmaz
Г. Italian stormo are Germanic loan-words. Figurative (non-meteorological) sense was in late Old English.ВОЕННО: Пристъп-Щурм !
Д. синонимна на „stir (v.)- Old English styrian, from Proto-Germanic *sturjanan - Дотук бих се съгласил ... предвид и твърдения на лингвисти, че "...1st millennium BC, there is evidence of Germanic populations in southern Scandinavia and northern Germany."
По тази схема, германският се отделя първи от PIE-ят
:http://www.hum.uit.no/a/svenonius/lingua/history/Image2.gif ... Но тук идва нещо, което много ме смущава ?- Имаме наличие на същите коренови в езици ... които наричат "славянски"? - при едно такова ранно отделяне(съобрадно твърдяното) не би следвало наличие на такава общност ??!

- Всъщност, НЕ ТОЛКОВА ИНТЕРЕСА МИ Е към ТОВА Кога се е появил прото-германският език или народи ... Но ако излезе, че всички тези са ФАКТ -
1. То става обяснимо значението на името КУБЕР ?
2. Явно то е с произход, от езикова среда ЕВРОПЕЙСКА !!

- Благодаря за помоща ! - извинявам се, ако съм придизвикал притеснения :)) !
цитирай
27. germantiger - По-добре фиилен Данк да драснеш ;) фил данке "нема", но не това ни е думата
24.10.2013 22:19
Полево ще рече същинско не на книга и не глупостите на Химмлер и сие преди войната в сс деленията са различни от армейските.

Много бързо с навлизането на хора на ниво и даването на власт на хора като Паул Хауссер и Феликс Щайнер, които заедно с много други офицери (мога да изброя основните) слупостите за щурмове и подобни в главите на непрофесионали отпадат в практиката.

Какво казвам:

Вилхелм Тиике (не сс, а само автор)
Курт Майер
Паул Хауссер
Отто Кумм
Отто Вайдингер
всички тези действащи сс полеви командващи на война в книгите им (защото аз съм ги чел) няма да прочетеп никакви шурмове и прочие глупости. Ще прочетеш ОРГАНИЗАЦИЯ И СТРУКТУРА КАТО АРМЕЙСКАТА ОТ РОАТАТА, ПРЕЗ БАТАЛЬОНА, ДО ПОЛКА, ЕВЕНТУАЛНО РЯДКО БРИГАТАТА, ДО ДИВИЗИЯТА И КОРПУСА.

Войната налага свиоите реалности и всякакви глупости замислени преди нея като отделна специфика отпадат. СС приемат бойния глиидерунг и таффел на веермахта като организация и няма как да е иначе - за да бъдат снабдявани, за да бъдат обслужвани, за да бъдат всъщност ползвани в бой се изисква не някаква тяхна "идея", а те се подчиняват на войната и идеята на цялото.

Ако си сс твоя тежък танков батальон няма да е различен от армейския в който воюва Книспел, а ще е същия по глиидерунг до 45 тигъртанка, ако си сс, твоята рота ще разполага със същата номенклатура аммо и въобще всякакво осигуряване, ако си сс твоята рота или полк ще е реплика на армейския полк доказан и проверен от войната и опита. Създаването на собствени предвоенни приумици е сритано от действителността навън.

За Кубер и щурм не те разбирам въобще?!
цитирай
28. germantiger - ...
24.10.2013 22:33
Понеже не бях достатъчно ясен, нека "изведа":

сс имат различен ранкинг и той "словесно" остава във войната

сс имат различни подразделения, части, съединения (до обединения идеите им не стигат) преди войната, но ПРЕЗ ВОЙНАТА тази разлика е ликвидирана.

Те не се различават от армейските части освен това, че от 1943г. остават по-мотивирани, по-усилени (едва 43г, дотогава дори често отстъпват на армейските по екипировка и въоръжение).

Всички велики сс полеви лидери като Майер, Вайдингер, Хармел, Кумм, Щайнер, Хауссер (и на оперативно ниво стигат повечето с разивитие на войната и годините) и Пайпер и Вюнше, Вестернхаген, въобще десетки мога да спомена до най-малкия мащаб взвод-рота като Николусси-Лек с неговите Пантер-и при Ковел 44г. (и не само, там, а при кавказ 42г.до танквозвод мащаб) всички тези хора не спазват предвоенна сс рамка в мащаба на единиците. Напротив!

Техните сс дивизии през 41г. са често под нивото на армейските и са усилени бригади, след 42г. и особено след 43г. тези сс дивизии са вече по-силни, по-мотивирани и качествени от масата армейски, но дори тогава няма особена разлика в "мащаба" на примерно една 7тд (армейска), Гроссдойчланд (също армейска, много лаици я мислят за ссдив. и примерно коя да е сс дивизия от основните и най-проявени четири - 1, 2, 3 и 5 номера. Също така през 1944г. в Нормандия усилена Танкова учебна Панцер Леер Дивизион (да не се бърка с артдивизион) е също толкова мощно съединение катоп примерно 12 сс Хитлерюгенд пак в Нормандия.

Казвам, че замисъла за разлика между сс и веермахт преди войната, с течение на времето и войната отпада и разлики почти няма, защото действителността не търпи хартиени идеи, а налага практики.

ДА ПРОЩАВАШ ЗАБИВАНЕТО МИ В ТЕМА ЛИЧНО ПРИОРИТЕТНА.

И пак казвам - какво искаш да кажеш или подскажеш с Кубер или щурм/щорм/щосс не разбирам?!
цитирай
29. get - 27. 28. germantiger - Еntschuldigen Sie mich bitte, за фиилен Данк :(( - отдавна, не съм употребявал ...
24.10.2013 23:42
... този език :)) !

- Но покрай този "щУрм-щОрм" затрудних се дотолкова, та обърках "Голямо благодарско" на дойч :(( !!

- Накратко ... и подредено (дано)този път ?!
1. Имаме (протоиндоевропейското) PIE *storg – силен, мощен ?
2. Казват, че същият е дал: STORM (n.) - Old English storm, отделно в: Proto-Germanic *sturmaz (cf. Old Norse stormr, Old Saxon, Middle Low German, Middle Dutch, Dutch storm, Old High German and German sturm).(n.) - Old English storm, from Proto-Germanic *sturmaz >> cf. Old Norse stormr, Old Saxon, Middle Low German, Middle Dutch, Dutch storm, Old High German and German >STURM<.
А. ПЪРВОТО ЗНАЧЕНИЕ е "БУРЯ-Щорм" !
Б. Отделно е дала в late Old English.ВОЕННО: Пристъп-Щурм !
ВЪПРОС: - Има ли ДУМАТА подобно значение и в дойч ?

- За сега спирам ... така прекалената многословност, само ще доведе до объркване ! ... и вероятно, ще ти пиша на "ЛС" - при желание от твоя страна ? - тъй като следва да си изясня още две групи въпроси ! - Докато стигна до последното действие (в уравнението :)) - Което ще ми отговори, за значение на Кубер - името ?!!

- Поздрав !
цитирай
30. shtaparov - Ситуацията с Гърция,"Румъния" и Сърбия е абсолютно същата- без Русия и те щяха да са турски вилаети
25.10.2013 00:53
[quote=aristotelis]Романтичната представа за всенародния подем и стремеж към свободата ни е внушена от Вазов. На едно предаване....Илия Тодев вика....за Априлското въстание: За какво въстание става дума?Позор и срам!Когато не си готов да умреш за свободата е по-добре да си стоиш в къщи....А клането на Батак е....пример как....предали оръжията си....на турците...ТОВА ГЕРОЙЗЪМ ЛИ Е ЛЕТОИСЕЦ ИЛИ ПОЗОР И СРАМ?ТО ЗА ТОВА "След като бунтовниците предали оръжието си,башибозуците ги нападнали....".На 1 май 1876 г. врагът бил извикан от чорбаджиите на селото,за да предадат оръжието си. След като бунтовниците предали оръжието си,башибозуците ги нападнали и отсекли главите им.Ето как Захари Стоянов описва в своите „Записки....“: „На 1 май неприятелят се вмъкнал в селото....Наместо съпротивление,....бил поканен даже от самите българи....със съобщение,че селото ще си предаде оръжието....но намеренията на тоя подъл неприятел били зверски,коварни,мръсни.... Щом се свършило предаването,главорезите башибозуци,запретнали ръкави.Те нападнали на обезоръжените жертви,на които отсекли главите с брадви,като ги водели един по един....и ги секли като дърва. Плач,писъци и молби....от устата на всички,но....това е възбуждало по-люто отмъщение и....зверско тържество в средата на тези човешки касапи....“ През 1846 г.Неофит Бозвели описва така българите: "Те уста имат,език нямат,очи имат,но не виждат,уши имат,но не слушат....гледат нечувствени....ходят в темна мъгла..."

Какво да кажем за горките гърци,които са клани по същия начин на о-в Хиос,Крит и Мала Азия,но това не им е помогнало да съчувстват на своите братя-християни? Те също са освободени от Русия- без нея днес нямаше да има и помен от гръцка държава,а културата на древна Елада щеше да е само една красива легенда! Но за всички аристотелета е важно да знаят,че доста турски престъпници и автори на описаните варварски зверства са потомци на потурчени гърци,понеже,както е казал в 16 век германският пътеписец Стефан Герлах "Тия гърци,които живееха до албанците,се потурчваха за две аспри..." (за 4 лева месечен приход- бел. моя)!
цитирай
31. shtaparov - Get приятелю,
25.10.2013 01:12
...старата англо-немска дума Щорм (буря) има несъмнен древно-Български произход,понеже първозначението й е Горм (Гром,Гръм),а с подобната й дума Щурм (Атака) се родее нашето Стурм (Струм,Струма,Стряма и пр.),означаващо Струйа (Струя) и Стрема (Стремление,Стремителност).
цитирай
32. letopisec - Малко хумор...
25.10.2013 06:00
Ако някой прочете последните единствено коментари, ще си създаде представата, че германци от СС са влезли в Батак и са го превзели, но ги е ударила една буря-С-гром и най-подсказващият от тях, вика из двора на въстание, с думите на героя на Вазов: Русиян шъ дойде и всички ще проговорите тракийски...
цитирай
33. germantiger - ...
25.10.2013 14:08
letopisec написа:
Ако някой прочете последните единствено коментари, ще си създаде представата, че германци от СС са влезли в Батак и са го превзели, но ги е ударила една буря-С-гром и най-подсказващият от тях, вика из двора на въстание, с думите на героя на Вазов: Русиян шъ дойде и всички ще проговорите тракийски...


Филм, "филм"
цитирай
34. letopisec - Да, Гет вече има сценария...Той, както винаги, е пред нас с няколко крачки...А една гетовска крачка, е цяла епоха :-)))
25.10.2013 16:08
germantiger написа:
letopisec написа:
Ако някой прочете последните единствено коментари, ще си създаде представата, че германци от СС са влезли в Батак и са го превзели, но ги е ударила една буря-С-гром и най-подсказващият от тях, вика из двора на въстание, с думите на героя на Вазов: Русиян шъ дойде и всички ще проговорите тракийски...


Филм, "филм"

цитирай
35. krumbelosvet - Враговете на България
10.06.2020 22:39
Враговете на България в блог.бг трябва да се трият. Гергер на първо място, тоя жалък наркоман и пъзльо. И фанариотите също.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11472567
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ