Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2012 16:48 - За името на Аспарух
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 21579 Коментари: 25 Гласове:
15

Последна промяна: 16.05.2019 07:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Преди да започна темата се налага на направя едно уточнение. След толкова различни мнения, каква трябва да е титлата на първия български владетел преминал Дунава, основател на Първо българско царство, вече и аз се затруднявам да намеря правилния отговор. По традиция от последните няколко десетилетия Аспарух най-често беше наричан хан Аспарух. Преди това и едновременно с това е наричан още княз, цар, кан, кхан, кана, кхан-ю и т.н. Поради тази причина засега считам въпроса с титлата за второстепенен въпрос. Както и да наречем първия български владетел (стъпил южно от Дунава), стига да изпитваме национално признание и национална гордост, останалото не е от толкова първостепенно значение.         
     Името на първия български владетел е записано в историческите извори в няколко варианта. В гръцките хроники името е записано като Аспарух (Ασπαρούχ), както е и придобило популярност по-късно. В арменска география от VІІ век името е записано като Аспар-хрук. В анонимна българска хроника от 11 век името е записано като Испор – Испор цар. В трите известни преписа на Именника на българските князе, името е предадено в три близки варианта - Исперих, Есперих и Есперерих.
      
     Според едно от най-известните мнения, застъпено и от В. Бешевлиев, името Аспарух е от ирански, по-точно от алански или персийски произход. Името се обяснява като производно от иранската дума
aspaсъс значение „кон”. Втората част на името се свърза от някои изследователи с иранското rauka (осетинското орс –бял ) – със значение „светъл”. Така се роди легендата за Белият конник. И действително – какво по-логично от това основателят на Първо българско царство да е яздил светъл (бял ) кон, на който да е преминал Дунава! (В друг вариант името на Аспарух би могло да означава „мощен кон” - аспа-урга. )
      
     Във връзка с намереното съкровище от погребението при Вознесенка в днешна Украйна, се появи и тезата че името Еспор (според други Петрос), може да бъде свързано с това на Аспарух - Испор. Етимология на името Еспор е със значение „орел”, отново на някакъв ирански език, но не съвсем ясно на кой точно.
      
     Известни са и някои бегли опити името на първия български владетел да бъде свързано по някакъв начин с тюркските езици, но тези опити са съвсем безуспешни.
      
     Дългото взиране на изток – към Средна и Централна Азия, не позволи на българските, съветските и западните учени да отбележат няколко очевидни факта.
      
      Впрочем т.нар. автохтонисти, а и други непредубедени учени, отбелязаха връзката между името Аспарух и това на пълководеца на Източната римска империя Флавий Ардабур Аспар, живял през V век, гот или алан по произход. Намерена беше и връзката между последната част от името на българския владетел  „рух” или „рих” и готското „рих” (пример Теодорих), със значение „рекс” – т.е. цар, предводител (латински rex, regis ).
Същата наставка се среща и в галското (келтското) „рикс”, например в името Верцингеторикс.     
     Същата тази титла е позната и сред траките под формата „рез”. Рез е митичен цар на едоните, участник в Троянската война.
      
     Наставката „рих” – „риг” освен в името на Аспарух, се среща и при Телериг, български владетел управлявал от 768 до 777 година.
      
     Действително, последната част на името Аспарух е отделна и най-вероятно означава царска титла. Доказателство за това са формите Испор, където това „рих” „рух” липсва, а е заменено от титлата „цар” – Испор цар. Във варианта Еспере-рих от Именник на българските князе титлата –рих е специално подчертана, както и в арменския вариант на името - Аспар-хрук.
      
     Името на първият български владетел, записано в анонимната българска хроника от 11 век, Испор днес изглежда малко необичайно. Но може да кажем че това е така единствено поради непознаване историята на българските земи в древността. Така името Испор не би изглеждало необичайно, ако българският народ познаваше добре имената на древните тракийски владетели и изобщо имената на древните траки.
       Името Раскупор е царско име и е свързано с няколко владетели от династията, управлявала одриското царство. Раскупор е син на Котис, живял през І ви век пр.н.е. Неговият син също се казва Раскупор. Съдбата на двамата владетели е свързана с римското нашествие на Балканите и завоюването на тракийските земи.       
     Кетрипор е друг тракийски цар, вероятно най-големият син на Берисад, живял пред ІV век пр.н.е. Управлението му е свързано с военни действия срещу офанзивата на Филип ІІ Македонски на Балканите.
      
     Едно от най-разпространените тракийски имена е Мукапор, наред със Севт, Битюс Терес, Котис (по-правилно е да се наричат Витю, Тер, Кот) и други.
    
Така името Испор, се вписва съвсем естествено до имената Раскупор, Кетрипор, Мукапор и други.
      
     Не случайно тези имена завършват по един и същи начин. Тракийското „пор” означава - дете, чедо, син. То е свързано с латинското
puerдете, момче, син. Свързано е и с руското „парень” – младеж, момък и т.н. Така името Раскупор означава – „син на Раско”, Кетрипор означава най-вероятно „четвърти син” и т.н.  
      
     Следователно името на първият български владетел в етимологично отношение може да бъде разделено не на две, а на три части – Ас-пар-рух или Ис-пер-рих. Последната част от името означава титлата – цар. Втората означава – син, дете, потомък. Потомък на кого – на Асите, на Язите, или на тези който казвали за себе си „Азъ есмъ” …?
       Всъщност и този въпрос не е толкова важен, защото едно име, каквото и да означава (откъдето и да произлиза значението му), е всъщност едносъставно, хомегенно, цяло. Така е и с името на първия български владетел.   

image


Тагове:   дете,   ЦАР,   име,   Аспарух,   Исперих,   княз,   владетел,   син,   титла,   рез,   испор,


Гласувай:
15



1. andorey - Ето че и аз забравих да спомена за ...
12.10.2012 17:28
Ето че и аз забравих да спомена за династията на Аспургидите, управлявала Боспорското царство в продължение на 5 века... Така е, като не сме учили истинската история на българския народ в училище...
цитирай
2. sparotok - !
13.10.2012 01:53
Интересна версия за името на Аспарух!

Дали частицата АС може да се свърже с името на язигите- племе от групата на сарматите, които от своя страна спадат към семейството на гетите (според Прокопий)...

Ако не се лъжа Р.Дж. Летъм бе първия (1851 г.) според когото язиги се обяснява с языкъ- народ, племе, език.
цитирай
3. prarodinata - Исполин
13.10.2012 10:29
Привет и поздрави за интересната статия!
От едно известно време ми се върти из главата връзката Испор – Испол-ин. Смяташ ли, че може да има нещо общо? Въпросът ми е и към Павел, разбира се!
А за династията на Аспургидите не знаех. Боспорското царство е поредната тракийска държава (траките не били познали държавното устройство, хаха) и връзката Аспарух-Аспургиди задължително трябва да се проучи!
Поздрави!
цитирай
4. sparotok - !
13.10.2012 14:53
prarodinata написа:
Привет и поздрави за интересната статия!
От едно известно време ми се върти из главата връзката Испор – Испол-ин. Смяташ ли, че може да има нещо общо? Въпросът ми е и към Павел, разбира се!
А за династията на Аспургидите не знаех. Боспорското царство е поредната тракийска държава (траките не били познали държавното устройство, хаха) и връзката Аспарух-Аспургиди задължително трябва да се проучи!
Поздрави!


Думата исполин (едър, великан) е по-скоро свързана с името на сарматското племе спали (споли). Те от своя страна са свързани със спорите (сполите) - древното име на славяните (гетите) според Прокопий.

Името Аспург е много интересно. За частицата АСП няма да спорим, УРГ обаче може да се свърже с живялото в Дунавската равнина племе Ургии.

Смятам, че Ургии е сродно на санскр. уржас - сила, лат. урсус - мечка (т.е. силна) и блг. оръжие (сила).

Urjas %{as} n. vigour , strength , power
http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

Царете от династията на Аспург имат тамги като тези използвани в България...но кой споменава за траки и тамги...

Виж тук, на първия и втория ред са изобразени тамги от Боспорското царство.

http://admw.ru/books/Tadeush-Sulimirskiy_Sarmaty--Drevniy-narod-yuga-Rossii/41


цитирай
5. sparotok - уточнение
13.10.2012 18:09
тълкуването на исполин като тъждествено на спали не е мое откритие -

исполи́н, Near etymology: русск.-цслав. исполинъ γιγας (Изборн. Святосл. 1073 г. и др.; Шахматов, ЖСт. 20, I, стр. 21 и сл.), ст.-слав. спо ловъ, род. мн. γιγας (Супр.), др.-польск. stolim, stolin "исполин", кашуб. stolem -- то же. Further etymology: Связано с именем спалов, побежденных готами на территории соврем. Южн. России (Иордан, Get. 4, 27); ср. еще Sраlаеi (Плиний, Hist. Nat. 6, 7, 22);

http://euroglose.com/cgi-bin/vasmer/vasmer.cgi?word=%D8%E1%DF%DE%DB%D8%DD
цитирай
6. demograph - Малък принос+поздрави
13.10.2012 21:49
За Аспарух
Санскрит:
asva-râga, - king of horses (..); асварага/а+сварог?.../аспарекс/=Аспарух =Цар на конниците
asva-vâra - horseman; /асва + вара / Асвавар-бял конник /Асвар-/Аспар
asva-sâdin - rider;/асва+садин = Асвасадин седящ на кон
Т.е.Аспарух/Асварух: = Конникът Крал на конниците/конете.
А това долу е просто интересно:
asvasâ+kara+thya - /асвасарадийя/асва+кара+дий
цитирай
7. shtaparov - Името Аспург си е чисто и просто една ...
13.10.2012 21:56
Името Аспург си е чисто и просто една от формите на името Аспарх (Аспарух,
Аспархук) и Аспурх (Аспрух). В тясна взаимовръзка с тях са Тракийските имена Спартак (Аспартак,Аспархук),Спарадок (Аспрахук) и т.н. В крайна сметка "Анализът" намира връзка между името Аспарух и няколко от многото наименования на Бога на плодородието и войната при древните Българи.
цитирай
8. andorey - Интересна версия за името на Асп...
15.10.2012 10:29
sparotok написа:
Интересна версия за името на Аспарух!

Дали частицата АС може да се свърже с името на язигите- племе от групата на сарматите, които от своя страна спадат към семейството на гетите (според Прокопий)...

Ако не се лъжа Р.Дж. Летъм бе първия (1851 г.) според когото язиги се обяснява с языкъ- народ, племе, език.


И не само на язигите... Като цяло целият Северночерноморски културен ареал, чак до Средна Европа...
цитирай
9. andorey - Привет и поздрави за интересната ...
15.10.2012 10:32
prarodinata написа:
Привет и поздрави за интересната статия!
От едно известно време ми се върти из главата връзката Испор – Испол-ин. Смяташ ли, че може да има нещо общо? Въпросът ми е и към Павел, разбира се!
А за династията на Аспургидите не знаех. Боспорското царство е поредната тракийска държава (траките не били познали държавното устройство, хаха) и връзката Аспарух-Аспургиди задължително трябва да се проучи!
Поздрави!


Да от тази взаимовръзка Аспурги - Аспарух наистина може да изскочи голям заяк...
А за Исполин - Испор не съм се замислял. Но той така или иначе цар Аспарух си е исполин : )
цитирай
10. sparotok - монета на Аспарух
15.10.2012 20:48
Какво ти е мнението за това - Митко Станков поднесе сензация - откри на търг в Ню Йорк златна монета на хан Аспарух


Златен солид на император Константин IV Погонат, сечен до 681 година. Снимка: от каталога на CNGПреди ден e-vestnik обеща сензация от живеещия във Виена нумизмат Митко Станков. Ето я - на търг в Ню Йорк на 14 септември тази година е извадена рядка златна монета, от т. нар. варварски подражания на византийски солиди, която е идентифицирана от Станков като монета на българския хан Аспарух и е купена от него по интернет.
Това е историческа сензация, до момента се смята, че българското монетосечене започва при цар Иван Асен Втори. И на учениците в началното училище у нас е обяснено, че по времето на хан Аспарух не са сечени монети, защото в държавата е преобладавало натурално стопанство и за разплащанията са били достатъчни налични византийски монети.
Затова, когато от Виена се обади Митко Станков да каже, че е открил и купил на търг в Ню Йорк монета на Аспарух, това изглеждаше невероятно. От e-vestnik съобщихме сензацията на нумизмати, които първоначално също проявиха недоверие. Но, след като видяха снимките от каталога на търга и обясненията на Станков, те реагираха по друг начин (коментари от нумизмати публикуваме отделно).
Живеещият във Виена експерт Митко Станков, от години е обвиняван от българските ченгета, че ръководи мафия за износ на културни ценности от България (виж за него повече тук). Противно на разпространяваните твърдения за Станков у нас, на Запад той е консултант на някои от най-големите аукционни къщи, за оценки и експертизи го търсят колекционери и търгове от цял свят. У нас някои нумизмати го смятат за най-големия български експерт в тази област.
Станков е забелязал монетата в каталога на търга на CNG - Classical Numismatic Group Inc. (виж тук)
Тъй като наистина става дума за сензационно разкритие и твърдение, мнозина ще се усъмнят, дали един колекционер просто не иска да вдигне шум около притежавана от него монета, затова първите въпроси са към него.

Митко Станков: Нека излязат смелчаци, да кажат, че не е вярно

- В каталога на търга монетата беше ли представена като принадлежаща на българския владетел Аспарух?

- Не. Специалистите (нумизматите) от CNG я бяха определили като монета на неизвестно германско племе, но бяха я датирали най-общо в VI-VII век. В описанието се казва, че представлява имитация на солид на византийския император Константин IV Погонат.



Митко Станков. Снимка: личен архив- Защо твърдите тогава, че принадлежи на Аспарух? В такива известни аукционни къщи работят най-добрите учени и нумизмати. Възможно ли е да са допуснали грешка, неправилно да идентифицират монетата? Не мислите ли, че вие може да грешите?

- Тук не става въпрос за грешка . Те не са я „познали“, поради обстоятелството, че в периферията на Византия (Източно римската империя, както е редно да се нарича ), от това време са известни на науката различни т. н.„варварски имитации“ на официалните емисии златни монети. Някои от тези имитации са сечени в провинциални монетни ателиета . Те се отличават по различния стил на изображенията , непълните си, а понякога и погрешни надписи, по-малка тежина от стандартната или с понижено съдържание на злато. Но има и такива, които се приписват на на различни „варварски“ племена- лангобарди, хуни, ломбарди , остроготи и други. Поради „варварския“ стил на монетата и „безсмисления“ надпис, нумизматите от CNG са решили, че най-вероятен издател е именно „неизвестно германско племе“.

- Добре. Противопоставяте се на тяхното становище, твърдите, че монетата е сечена именно от хан Аспарух. Така малко излиза, че пренебрегвате мнението на едни от най-големите нумизмати, с цел да „обогатите“ доказателствата за историята на българската държава?

- Аз имах на разположение достатъчно време, за да анализирам и обмисля всичко, което би подкрепило или би отхвърлило твърдението ми, че монетата от аукционния каталог на CNG е сечена не от друг владетел, а именно от кан Аспарух.
За пръв път видях тази монета преди повече от осем години. Показа ми я човек, който имаше и други монети. Обясни ми, че са намерени в Добруджа. Какво ли не му предлагах, за да ми я продаде, но не се споразумяхме .
След време я видях в аукционен каталог на „Фрийман и Сиър” (Freeman & Sear 10, 11 February 2004 г.), под номер 511. За съжаление това стана след като търгът вече беше минал. И там тя беше описана, както сега в каталога на CNG – неизвестно германско племе. Опитах да науча кой е щастливият купувач, но както всички колеги от бранша, така и Freeman & Sear отказаха да издадат своя клиент. За мое щастие, преди около два месеца получих аукционния каталог номер 88 на CNG и видях, че същата монета отново се предлага за продажба. Оценката на монетата беше 1500 долара. Чаках търпеливо до датата на търга. В последните секунди изпратих по електронен път моето предложение - бях написал една значително по-висока цифра. Спечелих монетата за 3750 долара.

- Какво доказва, че е на хан Аспарух?

- Ето първия аргумент: местонамиране - Добруджа. През седми век там няма германски племена. Добруджа се намира в границите на държавата на кан Аспарух. Дори и да нямаше никакви надписи, една хипотеза за квалифицирането й като българска не би била по-малко логична , отколкото като германска.

Втори аргумент: На реверса (опакото) на монетата ясно се четат буквите С, А, N и V . На аверса (лицевата страна) – буквата А, монограм и V. Моето четене на надписа като цяло (опако и лице) е CAN CV A(SPAR)V. = ASPARV(H) . На известния златен медальон на кан Омуртаг надписът е CANE SYBHГI WMORTAГ. Васил Златарски казва: От официалните надписи на гръцки език, дошли до нас от езическо време, ние узнаваме, че така е изписана титлата на българските канове на известните каменни надписи, носещи техните имена.

Трети аргумент: Солидите (златните монети) на византийския император Константин IV Погонат (668-685 г.), които са прототип за монетата от аукциона, са сечени в периода 674-681 г. След 681 г. този тип никога повече не се произвежда в монетарниците на империята. Науката нумизматика го е доказала по безспорен начин, но не е тук мястото да го коментирам. Това е гарантирано. Следователно „суверенът“, който е сякъл „имитациите“ е бил съвременник на този източно римски владетел. Както коментира византийският хронист Теофан: В невъзможност да се противопостави на българите, император Константин IV “сключил мир с тях, като се съгласил да им плаща годишен данък, за срам на ромеите”. Чудно било този (т. е. императорът), “който направил свои данъкоплатци всички, на изток и на запад, на север и на юг, да бъде победен от този мръсен и новопоявил се народ”. Според историците мирният договор между Източната римска империя и българският владетел бил сключен през лятото на 681 г. С този акт Византия санкционирала едно незапомнено поражение и за пръв път признала възникването на една нова държава – България.
Това е и дата на отсичане на златните солиди на кан Аспарух. Сеченето на солидите на кан Аспарух е започнало веднага след сключването на мирния договор през лятото на 681 г. Качеството на металното съдържание е чисто злато. Тежината й отговаря на тегловния стандарт и нормите на съвременните византийски монети (на Източната Римска империя) . Новооткритата монета е безпрецедентна научна сензация.
Ще спомена и няколко други, вече известни паметници, които имат някои съществени общи елементи с новооткритата златна монета:
1. Оловният печат на кан и цезар Тервел . На лицевата страна Тервел е представен по същият начин , както и неговия баща кан Аспарух.
2. Златният медальон с образа хан/кан Омуртаг, намерен във Велико Търново , на който се чете надпис :CANE SYBHГI WMORTAГ. Титлата е както при златния солид на кан Аспарух.
Ако на мен самия ми бяха казали преди години, че има монета на хан Аспарух, щях да се изсмея. Но, ето, тя е факт.

- Скептици у нас ще кажат, че искате да вдигнете цената на притежавана от вас монета?

- Да, искам да я направя 100 милиона, ама няма луди да платят толкова (афектирано). За мен е гордост, че съм разкрил такъв исторически факт и документ. За това се обаждам да съобщя. Стефка Костадинова е скочила 2 метра и нещо, аз съм скочил 5 метра, ако трябва да сравняваме. За мен това е постижение. Аз го заявявам открито, от мое име.

- Не се притеснявате, че много хора, ще помислят, че е фалшификат?

- Не е ли достатъчно, че най-големият специалист, който се казва Дейвид Сиърс, я е продал тази монета веднъж през 2004 г.? Сега друг авторитетен търг я продава отново. Нека кажат българските авторитети проф. Юрукова и т. н. дали е автентична. Който иска по света нека застане срещу това мое твърдение. Нека излязат смелчаци, да кажат, че не е вярно. Това, не че аз го казвам, но е излязло като автентично от световни авторитети. Нека някой каже „Такова животно нема”.

- Съвременни методи анализ могат ли да докажат, ако това е фалшификат?

- Аз се отказвам да дискутирам. Който желае да вади обратни тези. Има лаборатории, който иска да проверява, аз не желая да налагам моето становище. Аз трябваше да го публикувам това в едно западно научно списание и толкова. Въобще не трябваше да споменавам, защото в тази пропаднала държава ще кажат, че „такова животно нема”.
Аз съм експерт в нумизматиката, произнасям присъда. Това е.

Описание на монетата от Митко Станков:

Златен солид с тежина 4,21 гр., 18 мм, разположение на лицевия спрямо опаковия печт 1 часа. На аверса (лицевата страна ) на монетата е представен бюст на мъж с къса брада насреща (в анфас), облечен в ризница и с шлем с гребен и перлена диадема на главата, държащ копие на дясното си рамо. В полето вляво от бюста е разположена голяма буква А, а вдясно монограм и буква V. Над буквата А се виждат двата края на лентата (връзките) на диадемата.
На реверса (опаковата страна) на монетата е представен висок кръст на четири стъпала, от двете страни на който стоят две стилизирани човешки фигури, облечени в тоги и въоръжени с мечове (саби). В полето вдясно е разположена латинската буква С (негативно) и под нея буквата V, вляво буквата А, а под кръста буквата N (негативно).

В допълнение от e-vestnik:

CNG е международна компания със седалище в Лондон, която прави търгове там и в Ню Йорк. За нея работят най-големите експерти по нумизматика и антично изкуство, особено византийско. На техен търг е малко вероятно да се появи фалшификат. CNG работи с лаборатория с най-високотехнологични методи за анализ - химически и др., към която се обръщат за проверка на експонати музеи от цял свят. С новите методи на изследване в последните години времето на фалшификаторите на монети приключи (поне за по-ценните - все още вървят по-евтини ментета, за които не си струва да се прави анализ).
В описанието на историята на монетата в самия търг6 се казва, че е продадена преди 7 години - през 2004 г. на друг авторитетен аукцион в Европа „Фрийман и Сиър” (Freeman & Sear 10 (11 February 2004), lot 511), на който също е малко вероятно да се продаде фалшификат. И тогава монетата е била купена за цена около 1000 долара, също без да се разбере точният й произход.

Сред нумизматите са добре известни т. нар. подражателски монети, които са секли племена и владетели в периферията на древна Гърция, на Римската империя и др. Този вид монети са имитация на монети на империята или на някой град държава (например Тасоска тетрадрахма), но с по-груби, наивистични изображение. Спазени са някои основни елементи от оригиналната монета, но със символи и белези на владетеля, който сече подражателската монета.
Известни са такива подражания на гръцки и римски монети, сечени от тракийски владетели. Известни са подражания и на византийски солиди, каквато именно се явява монетата на хан Аспарух. Тя е подражателство именно на солид на император Костантин IV Погонат, който царува по това време. Тя е описана в търга със забележка „изключително рядка”, но приписана на неизвестно германско племе.

След като самите организатори на два авторитетни търга и тези, които са предложили монетата, не са разбрали каква точно е тя, това намалява вероятността за фалшификат.

От e-vestnik се обърнахме към двама от най-добрите експерти в нумизматиката за коментар. И двамата на „първо четене”, след като видяха снимките и описанията, приеха, че е възможна такава сензация. Господин Жеков, който е експерт по средновековни монети, каза, че няма съмнение, че монетата е автентична и по символите може да се направи извод, че е на хан Аспарух.



http://e-vestnik.bg/12688
цитирай
11. sparotok - монета на Аспарух
15.10.2012 21:02
Виж и това http://www.academia.edu/1308997/_
цитирай
12. анонимен - аспарух не е първия български вл...
16.10.2012 19:50
аспарух не е първия български владетел
цитирай
13. andorey - аспарух не е първия български вл...
16.10.2012 20:24
анонимен написа:
аспарух не е първия български владетел


Да, затова на няколко пъти съм отбелязал, че е първият български владетел южно от Дунава...
цитирай
14. andorey - Виж и това http://www. academia. ...
16.10.2012 20:29
sparotok написа:
Виж и това http://www.academia.edu/1308997/_


Привет, вече съм забравил дали учихме нумизматика един или два симестъра, но като цяло имам само някакви общи познания. Монетата изглежда оригинална, но на кого е принадлежала не се наемам да кажа. Ще се радвам да е на някой от първите български царе... но засега съм по-скоро скептичен...
цитирай
15. анонимен - смотреть платье королевой
17.10.2012 02:45
Привет!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://www.freefresh.in/user/Illupefub/>модная верхняя одежда зима 2012 </a> интернет магазин детской одежды <a href=http://brikety-toplivnye.ru/user/Usawsjalt/>интернет магазин детской одежды лилу </a> американская молодежная одежда <a href=http://origin4sale.ru/user/DiniNelsAlisa/>юбка карандаш купить </a> кожаные мужские куртки ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>Kamagra prescription from doctors online </a> - Buy Generic Kamagra purchase online get Generic Kamagra Online pharmacies Cheap Kamagra ajanta : tablets Kamagra Oral Jelly : <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Kamagra belgie </a> - Buy Generic Online Kamagra without a prescription
цитирай
16. анонимен - Аспар е алански водач, служил на Византия в V в.
17.10.2012 16:32
Аспар е алански водач, служил на Византия в V в. Приема се, че аланите са иранска народност, близка до сарматите, обитавали областта североизточно от Черно море около I в. Вероятно коренът на името е много по-стар и преди да приеме "конските" конотации и интерпретации е носил тотемното "орлово" значение. Орелът и лъвът са традиционни древни символи на царско потекло. Тракийската версия също не е за подценяване и явно е на мода в блога :) Дерзай!Поздрави.
цитирай
17. ivansimeonow - Привет Андрей! Поздравления за ...
17.10.2012 19:43
Привет Андрей!
Поздравления за материала, както винаги на ниво! Все пак Аспарух е култово име и не търпи посредстеност, така че всичко си е на мястото.
Относно монетата, тя е публикация на Димитър Станков/ Бузата/ След убийството на Императора/ имах честта да го познавам/ той минава за нумизмат № 1 Обяснението му е абсолютно правдоподобно и аз също съм склонен да приема, че монетата е на Аспарух/ ако не е някакъв фалшификат, който от снимка няма как да се установи/ Но тук се появява опитността на Станков, така ,че му вярвам. Прав си ,нумизматиката се учи практически. Това разправям на моите приятели в музеите, трябва да минат през ръцете им хиляди монети, за да се научат. Само с четене не става. За съжаление нумизматиката загива при тези условия. Опитните се отдръпват заради законите, няма кой да обучи интересуващите се, няма и интерес преди всичко. В музеите нямат подготвени хора. Но това е друга тема
Поздрави!
цитирай
18. andorey - по повод коментар 15
18.10.2012 18:57
Ето, появи се и украйнско-руската следа, която никак не е случайна... : )
цитирай
19. andorey - Аспар е алански водач, служил на ...
18.10.2012 19:07
анонимен написа:
Аспар е алански водач, служил на Византия в V в. Приема се, че аланите са иранска народност, близка до сарматите, обитавали областта североизточно от Черно море около I в. Вероятно коренът на името е много по-стар и преди да приеме "конските" конотации и интерпретации е носил тотемното "орлово" значение. Орелът и лъвът са традиционни древни символи на царско потекло. Тракийската версия също не е за подценяване и явно е на мода в блога :) Дерзай!Поздрави.


Според мен, на таврото върху гърдите на сребърния орел от Вознесенка пише "Петрос", а не "Еспор". Второ, не можах да открия от кой точно ирански език извеждат "еспор" като "орел" и кой точно е направил този анализ. И трето, предметите от царското погребение във Вознесенка са доста по-ранни, отколкото традиционно се датират - края на VІІ-нач на VІІІ век. Т.е. там може да е погребан дядото на Аспаух или прадядо му, но не и самият той.
Тракийската теза действително е популярна в блог бг, като има и доста противници. Аз не вървя непременно след нея, а след фактите. Това че повечето от тях водят към силно роднинската, почти пряка връзка траки-(пра)българи-славяни е друг въпрос. Не може да го избегнем - такива са фактите. И все пак действително не по-малко важен е и начинът, по който тези факти се поднасят на широката публика. Тук може би има какво да се желае от страна на някои непримирими защитници на тракийската теза...
цитирай
20. andorey - До г-н Симеонов
18.10.2012 19:11
Така е, да. Нумизматиката си е самостойна и самостоятелна наука, включена в обобщаващото "археология". Един преподавател ни каза още в първи курс, че истинската археологията е един занаят... И нумизма е занаят... Иска се много, много практика и реално боравене с материала, т.е. с монетите и артефактите.
цитирай
21. andorey - Просто от фразата "И с парите ...
09.01.2013 12:50
bogoizbrania написа:
Просто от фразата "И с парите успях", измислено е от теософите в началото на миналият век.


Надявам се че се шегуваш... Името Аспарух е записано от византийските и западните хронисти още през VІІ-ІХ век, а Испор в старобългарска летопис от ХІ век. Името Исперих и Есперих е записано така в ХV-ХVІ век в староруските хроники...
цитирай
22. andorey - Така, така. Само че ти и чети повече ...
14.01.2013 12:14
Така, така. Само че ти и чети повече преди да говориш и да пишеш...
цитирай
23. nothingfail - ДНК поставя всеки на място
02.01.2019 12:29
andorey написа:
анонимен написа:
Аспар е алански водач, служил на Византия в V в. Приема се, че аланите са иранска народност, близка до сарматите, обитавали областта североизточно от Черно море около I в. Вероятно коренът на името е много по-стар и преди да приеме "конските" конотации и интерпретации е носил тотемното "орлово" значение. Орелът и лъвът са традиционни древни символи на царско потекло. Тракийската версия също не е за подценяване и явно е на мода в блога :) Дерзай!Поздрави.


Според мен, на таврото върху гърдите на сребърния орел от Вознесенка пише "Петрос", а не "Еспор". Второ, не можах да открия от кой точно ирански език извеждат "еспор" като "орел" и кой точно е направил този анализ. И трето, предметите от царското погребение във Вознесенка са доста по-ранни, отколкото традиционно се датират - края на VІІ-нач на VІІІ век. Т.е. там може да е погребан дядото на Аспаух или прадядо му, но не и самият той.
Тракийската теза действително е популярна в блог бг, като има и доста противници. Аз не вървя непременно след нея, а след фактите. Това че повечето от тях водят към силно роднинската, почти пряка връзка траки-(пра)българи-славяни е друг въпрос. Не може да го избегнем - такива са фактите. И все пак действително не по-малко важен е и начинът, по който тези факти се поднасят на широката публика. Тук може би има какво да се желае от страна на някои непримирими защитници на тракийската теза...

Да се видят картите на разпространение на автозомната (неполова) ДНК 23andMe Balkan admixture и на хаплогрупите на игрек мъжката хромозома I2a1 & E-v13, които са обособени на БаЛКаните. Показва, че всички в югоизточна Европа са малко или повече ЕДИН НАРОД генетически, но разделени и обособени в отделни култури и езици. Тоест траки = сКлавени = БъЛГари/ Бу(Р)Гари, а другите са погърчени, полатинчени и т.н. Основната за Епир 29% и БъЛГария 24% E-v13 е със завишени стойности при чуваши 13%, казан татари 10% и само 2,5% при великие русские москвичи! А сега!
цитирай
24. georgealeksandrov - Поздрави за интересната статия. ...
24.07.2023 13:45
Поздрави за интересната статия. Както съм отбелязал и аз името Аспарух е твърде изнасилено.
Реално в Именника имаме Исперих/Eсперих с допустимо преминаване от И в Е. По същия начина имаме Испор/Eспор, което арменците трансформират в Аспар-хрук, т.е. допустимо е да мислим, че риг или хрук е някаква титла, а името е Испор или Еспор, което преведено на арменски става Аспар. Но не си знаем историята. Арменците правят лошо транслитериране в Аспархрук, ромеите превеждат Аспарух, Златарски преписал от тях...и ето ти история
цитирай
25. georgealeksandrov - Аспар е алански водач, служил на ...
24.07.2023 13:49
andorey написа:
анонимен написа:
Аспар е алански водач, служил на Византия в V в. Приема се, че аланите са иранска народност, близка до сарматите, обитавали областта североизточно от Черно море около I в. Вероятно коренът на името е много по-стар и преди да приеме "конските" конотации и интерпретации е носил тотемното "орлово" значение. Орелът и лъвът са традиционни древни символи на царско потекло. Тракийската версия също не е за подценяване и явно е на мода в блога :) Дерзай!Поздрави.


Според мен, на таврото върху гърдите на сребърния орел от Вознесенка пише "Петрос", а не "Еспор". Второ, не можах да открия от кой точно ирански език извеждат "еспор" като "орел" и кой точно е направил този анализ. И трето, предметите от царското погребение във Вознесенка са доста по-ранни, отколкото традиционно се датират - края на VІІ-нач на VІІІ век. Т.е. там може да е погребан дядото на Аспаух или прадядо му, но не и самият той.
Тракийската теза действително е популярна в блог бг, като има и доста противници. Аз не вървя непременно след нея, а след фактите. Това че повечето от тях водят към силно роднинската, почти пряка връзка траки-(пра)българи-славяни е друг въпрос. Не може да го избегнем - такива са фактите. И все пак действително не по-малко важен е и начинът, по който тези факти се поднасят на широката публика. Тук може би има какво да се желае от страна на някои непримирими защитници на тракийската теза...


То си пише в Уикипедия - от проф. Омелян Прицак и от Пламен Цонев е направен прочита "Орел"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148830
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031