Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2012 22:28 - За скитите , траките и техните роднини - заключение
Автор: kagami5 Категория: История   
Прочетен: 30046 Коментари: 53 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        (15) ТИРАС. Мернептах на Египет, който царувал през тринадесети век пр. Хр, ни дава възможно най-ранната  препратка към хората на Тирас, записани  като Търша (tursha) ‘’нашествениците от север’’.

За Гърците, изпитващи неимоверен страх от тях, те са пиратите мародери ""Търсенои""(Tyrsenoi).

Според Йосиф Флавийй те  са същото племе, известно на римляните като  Тирасианс (Thirasians), но на гърците  - като траки. Описани са като ""румени"" и синеоки.

Самият Тирас впоследствие е бил почитан от потомците си като бог Марс, но под собственото му име Търас.( Thuras) Река  Атирас (Athyras) също е кръстена на него и не е никак малко вероятно, нация засега с мистериозен произход, да му дължат както името, така и произхода си. Древният град Троя (Troas,  Troy)) се появява за да увековечи името му, както и името на планинската веригаТоръс (Tаurus).

 

След това схематично излижение авторът, Бил Купър от Мидълсекс, Англия, прехвърля вниманието си върху произхода на Ирландци, Шотландци, Бретонци и Уелсци в детайли, както и родословията на няколко големи европейски кралски  рода могат да бъдат проследени обратно към  синовете на Ной. Става дума за това, че в цялата таблица на народите, независимо дали говорим за потомците на Сим, Хам, или Яфет, всяко едно от техните имена, е намерено в записи от началото на околните народи на Близкия изток, дори много неясни имена на някои отдалечени арабски племена, които иначе не са очевидни в никоя съвременна историческа книга за това време. Достатъчно е на разположение за да бъде написана подробна история за тях. Това е феномен с огромни последици. Тези записи  са писани предимно по времето на Стария завет, през който период много от народите, споменати в тях са изчезнали напълно от историческата сцена, или са били асимилирани в други, по-мощни народи и култури. Дори тези, които запазват своята национална, или племенна идентичност скоро изгубват напълно следите и спомена за собственото си начало и продължават да измислят какви са били. Много от имената, които са регистрирани с такава изумителна точност в таблицата на народите са изчезнали от историческата сцена много векове преди  времето, когато модернистите биха казали, че Таблицата на народите е била написана. Таблицата на народите изглежда е много древен документ и наистина е така. Стечение на времето, разбира се, истинските истории на няколко от тези ранни народи стават неузнаваеми, но много за записвали  през вековете началото си и имената на патриарсите си и стриктно са добавяли имената на всяко следващо поколение. Тези именно записи ни предоставят изненадващата връзка между древната следпотопна епоха, изобразена в Генезиса  и историята от по-ново време. Тези списъци, анали и хроники този път са запазени и предавани от поколение на поколение не от народите на Близкия Изток, а от някои  европейски народи от времена, далеч преди идването на Християнството. Обобщенията на това обширно изследване, всички от които са проверими от архивите на няколко национални библиотеки, са публикувани в книгата му ‘’След потопа’’(1995г), а линка е за съкратеното и ‘’е’’ издание:

http://www.biblebelievers.org.au/natindx.htm#Index - The Table of Nations

         С тази снимка на документ с имената на народите, намерен в книгата ‘’История на Бритонците’’ от Нениус (уелски монах 755г)  мисля да приключа с увода и да обърна най - после внимание на Тирас.

 image


 

За седмия син на  Яфет се знае най-малко. В книгата на юбилеи е записано, че те населили четири големи острова в океана, а в еврейската библия не са и споменати. Едни историци смятат,че около 1 900 г пр.Хр. те са се заселили в Анатолия, други – че това е станало ок 2 500 г пр. Хр. , трети ги водят от централна Азия (Бактри, Масагети), четвърти им търсят корените в украинските степи.  Аз бих тръгнала от островите из Средиземно море, че да понамалеят загадъчните цивилизации.

Египтяните първи са  нарекли «морски народи» чужденците, които подкрепили либийците в нападенията им на Египет (1220 пр.хр.), когато царувал Мернептах. В неговите надписи те са именувани Шардана, Тереш, Лука, Шекелеш и Екуеш (Shardana, Teresh, Lukka, Shekelesh and Ekwesh,) като жители на севера. Тереш ,‘’врага от север’’ би могъл да бъде както от средиземноморските острови, така и от южния брегови район на Мала Азия, който е известен като Киликия (12 – 8 в. пр. Хр.) а Киликия Тракия (Tarzu) е била планинската му област.

Прехвърлянето на думи през народи и езици е широко разпространено при всички и без детайлно проучване не може да се правят заключения, затова само ще пробягам по някои от сведенията.

Етруските. Фигурират в списъка на тракийските родове. Знаем какво е казал Херодот  (425 пр. Хр.),’’тракийските хора са най-много на света, траките имат няколко имена в съответствие с регионите им, но навиците им са повече, или по-малко едни и същи... и само хроничното разделение им пречи да бъдат най- мощния от всички народи’’. Но той разграничава Tyrrhenian  от Thirasians, като за етруските пише, че след 18 години глад в Лидия, царят изпратил сина си Турхенъс (Tyrrhenus) с половината население да търсят по-добър живот другаде. Така лидийците се озовали в Умбрия. Факт е, че генетичните (3 независими) изследвания ( 2004-7) г. потвърдждават,че етруският ген е внесен от близкия изток , даже и този, на говедата им:

http://www.nytimes.com/2007/04/03/science/03etruscan.html?pagewanted=all)

Етруските се самонаричат  Расена Расна (Rasenna, Rasna) и това не е останало незабелязано от Руснаците. Древните римляни ги наричали Тосци, Етросци (Tusci ,Etrusci); на атик гръцки  Τυρρήνιοι , преди това  Tyrsenoi, откъдето най-после става Tyrrhēni , Tyrrhēnia и ‘’Mare Tyrrhēnum’’... което по нашенски не е ""е-труски"", ми очевадно си е... турчени, откъдето и да го погледнеш. Сещам се за една серия пощенски картички за жените на балканските народи от 1917 г , където туркинята е наречена турчанка:

Етимологията на Расенна не е известна, докато на ""тусци"" се базира на фраза от третата плочка от Игувине ( Iguvine, 3-в. пр. Хр. ) , където буквално пише ‘’турском...номен’’(turskum ... nomen) и от там значението на ‘’турци’’ излиза наяве -хората, които строят кули. Турс,  заедно с  латинското туррис (кула) са сравними с гръцкото τύρσις, "кула."

Според Махмуд от Кашгар, учен от 11-и век, както и много други ислямски учени и историци, обаче, думата ‘’турк’’ идва от Тур, същия този яфетов син Тирас и брат на Гомер, от когото са кимерийци и ашкенази (скити, искуз), които според традицията са най-ранните турци. Близо хилядолетие дълъг низ от исторически препратки конкретно свързват херодотовите скити с разни племена като хуно-българи, авари, турци, хазари. Между 400 г и 16-ивек византийски източници използват името Σκΰθαι  за 12 различни турски народа. Та стана тя туршия, но все пак да се доизкажа за етруските.

Езика им се смята  за неиндоевропейски, писмеността им е много близка с намерените стели от Лемнос до турското крайбрежие, тъй, че ако сме съгласни с твърдението на Германският учен Йохан Кристиян от 1838 г и съвременните заключения, че етруските са траки , то имаме 3 възможности да неутрализираме противоречията:

- да приемем, че траките заедно с езика им не са индоевропейци, т.е не произхождат от Тирас;

- да приемем, че траките и техният тракийски език е индоевропейски , следователно турци - етруски са също индоевропейци, както и езика им;

- или да проумеем, че турски народ и език означава ""тракийски"".

Това ми се щеше да го напиша като заключение, но ще добавя още няколко извадки, така и така съм ги приготвила:

Йосиф Флавий пише, че Тирас е родоначалник на Тирасианс (Thirasians), хора с огнени коси според Ксенофан.

Според трактата Йома (Yoma) в Талмуд Тирас е прародителя на персите.

В популярната еврейска хроника от 10-в  на Йосиф Бен Горион  между  наследниците на Тирас и Мосох се изреждат Роси, Саксни и Иглесоси (Saqsni Iglesusi.)

Друга средновековна компилация на иврит, Хрониките на Ерамеил изброяват синовете на Тирас като Маак, Табел, Балана, Шампла, Мея и Илаш (Maakh, Tabel, Balanah, Shampla, Meah и Elash,) което явно е преписвано от Псевдо – Фило (ок. 75 г) в чиито списък синовете на Тирас са Маак, Табел, Балан, Сампламек (Samplameac) и Илаз.

Персийският историк  ал - Табари (ок. 915) разказва, че Тирас имал син на име Батауил (Batawil), чиито дъщери Карнабил, Бакт и Арсал станали съпруги на Куш, Фут и Ханаан (Cush, Phut и Canaan).

Тирас (Tiras или Tyras) в древността е името на река Днестър и на колония близо до устието и - днешен Тираспол в непризнатата Приднестровска Молдавска Република Транснистрия.

            Средна Турша е селище в Медведски район на Република Марий-Ел по източния бряг на Волга.

            Тирас ( Τύρος Tэros, Tyrus ) е ливански град и легендарното родно място на Европа и Елиса (Дидо).  Тиранските търговци са първите, осмелили се да плават по Средиземно море и те основават многобройни колонии не само по бреговете и островите му, ами и оттатък Гибралтар.

            Дио Касиус, римски историк от 2-ри век пише ""нека не забравяме, че Траян е истински Тракиец"".

Таршиш (Тарсесос) е бил град (сега под Севиля) и въпреки вплитането на името му в най - разни легенди , не е изключено да води до Турша и Тирас.

След като един от синовете на Яван се казва Таршиш не мога да разбера защо всички се натискат да бъдат от Тирас.  И туршите и терешите от египетските надписи и Тарсесос са къде по – близки, ако не идентични с Таршиш.

              За малко да пропусна индианците ""Tauri’’, ‘’Taras’’, ‘’Turas’’ и те били от Тирас.

             Лексикографът Ноа Уебстър (1758 – 1843) , както и други смятат, че Тирас е почитан от наследниците си като Тор, бог на гръмотевиците, като сравнява тези две форми с Θουρος, (Турос) споменат от Омир като Арес на траките.

Исландската сага « Еда Проза» описва Тор (Трор) като светлокосия вожд на предците на германските народи и цар на Тракия.
           Шведите също са извели произхода си от Тирас и траките, но ще сложа точка най-после.

 

 

 




Гласувай:
9



1. panazea - Твоят блог трябва да се чете бавно и внимателно .
14.01.2012 12:39
Много ценни находки .
Поздрав!
:))))
цитирай
2. kagami5 - Благодаря, panazea!
14.01.2012 12:55
Благодаря, panazea!
цитирай
3. анонимен - Я, да не сте решили да възраждате това:
15.01.2012 01:22
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B5_%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BE_%D1%8F%D0%B7%D1%8B%D0%BA%D0%B5 ?
много "яфетическо звучене" има блога Ви от три постинга насам!
цитирай
4. get - - Не мога да следвам логиката на повествованието ? - Поради това отново ще напиша !
15.01.2012 09:10
"Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant !".

- И да вметна ей тъй един въпрос ... дали има някаква връзка между наименованията, гр.Бургас ... назоваването от арабските летописци и географи на страната ни Бурджан и една тяхна дума Burj ??

- С уважение !!

от Гет-Гот"Гаета-Гьоталандски" ... той и Кан туранский, скитско-скотски ... сака-аскудза-масаГЕТа ... Ra-GIAnt Раджастански ... наричан още и Урус (?)
цитирай
5. get - - Iguvine Tablets ??!! (ПЛОЧКИТЕ ОТ ИГУВИНЕ !)
15.01.2012 13:36
- В тях се среща бог "lupiter" с епитет (вероятно - б.м.) "Grabovius" ... и втори такъв, звучащ близко ... но някак си значението-звучението му е странно познато/разбираемо ... звучащо ... "Gradivus" !!

- Американците се опитват да направят някаква семантична и логическа възстановка на този словесен и културно религиозен ребус, като казват:
а) "The word is Umbrian and appears only in these Iguvian tablets as an epithet of Jupiter, Mars ... "
б) " ... a god who feeds cattle ... "
- Повече можем да прочетем за тези ... упражнения :(( на адрес:http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Journals/AJP/36/3/Grabovius*.html

- С уважение !

от боус от Гет(а)-Гот"Гаета-Г(ь)оталандски"

П.П. Да не изпуснем из вид и името на едно вярване за "тройнствената богиня", което кореспондира и със сезони и селскостопански вярвания Ambavarlia ?? ... и така наречените празници на "простолюдието", което го наричат нещо средно между "lugi-ludy" ??
цитирай
6. kagami5 - Анонимен
15.01.2012 17:02
Пуснах коментара, само защото ми беше любопитно да проследя линка. Благодаря, не бях попадала на този автор. Иначе , извинете ме, но мама ме е учила с непознати да не разговарям :)
цитирай
7. get - А) " Според трактата Йома (...
15.01.2012 17:32
kagami5 написа:
А) " Според трактата Йома (Yoma) в Талмуд Тирас е прародителя на персите ..."

- Нормално е Тирас да е прародител на персите защото същите са част от големият пранарод на "Ази"те ... от там идва и названието на геогрефският ареал, населяван от тях "Азия" !!(мое становище, което мога да подкрепя !)

kagami5 написа:

Б)Тирас ( Τύρος Týros, Tyrus ) е ливански град и легендарното родно място на Европа и Елиса (Дидо).

- И с това съгласен, но би следвало да се разгледа отделно ?!

- Ще се запитам накрая ?! - какво пък, да си мислим Rutuli-те и произхождащият от тях "Turnus" убит от Еней(троянски) ?
- Какво да си мислим за твърдението, че Рутулите произхождат от "Умбрите" още и "Пеласгийци" ... Умбри идело от "the people of the thunderstorm" ... това да не е близо десетилетие продължило изригване на в.Санторини от о.Тера ... който някой свърззват с колапса на "бронзовата епоха" и вторичната варваризация и подивяване на средиземноморски и балкански култури ??!

- Само ще моля, да избягваме твърде свободното използване между турци ... и-и-и ... съвременното "турци" ??!

- С уважение !

"Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant !".

П.П. Междувпрочем, "яфетическата теория" ... бе разкритикувана на времето още от "бащата на народите" ... таварищ Джугашвили-Сталин ... за съжаление ще се съглася, че е бил прав !! :)) - Хехе ! - но пък издигната от него "глотогенеза" ... е-е-е ... не я възприемам !! По-скоро споделям "ностратическата" такава ?!! :))
цитирай
8. kagami5 - Ето за плочките, твоя линк не ми се ...
15.01.2012 19:13
Ето за плочките, твоя линк не ми се отваря:
http://books.google.co.za/books?id=JYvJ8CRjUIsC&pg=PA28&dq=turskum+...+nomen)&hl=en&sa=X&ei=te0ST73TBobKhAfP94iqAg&ved=0CEkQ6AEwBA#v=onepage&q=turskum%20...%20nomen)&f=false
http://books.google.co.za/books?id=zWlfAAAAMAAJ&q=turskum+...+nomen)&dq=turskum+...+nomen)&hl=en&sa=X&ei=te0ST73TBobKhAfP94iqAg&ved=0CEAQ6AEwAg
http://books.google.co.za/books?id=V98nAQAAIAAJ&q=turskum+...+nomen)&dq=turskum+...+nomen)&hl=en&sa=X&ei=te0ST73TBobKhAfP94iqAg&ved=0CEUQ6AEwAw
http://books.google.co.za/books?id=X1EIAQAAIAAJ&q=turskum+...+nomen)&dq=turskum+...+nomen)&hl=en&sa=X&ei=te0ST73TBobKhAfP94iqAg&ved=0CDoQ6AEwAQ
Въпроса за Бургас и бург аз вече го задавах на едно друго място, но реакцията беше нулева. Къде по- лесно е да се поглъща смляна информация. Още не съм убедена, че ''бурджан'' и ''бурдж'' се отнася за българите, но ''за бург'' съм положителна. Нали ми следиш преводите на същите тези ''арабски летописци''?
За пролетния празник на римляните - на никакви въпроси извън темата повече няма да отговарям, сори.
За красивия цитат : много ми хареса, но латинския ми е от ''обща култура'' и за да съм сигурна, че съм разбрала правилно, ще те помоля за превод. Гугъла ми разправя за ''зубри''.
цитирай
9. kagami5 - - Нормално е Тирас да е прародител на персите защото същите са част от големият пранарод на "Ази"те ...
15.01.2012 19:43
??? Аз - е син на Арам, който е син на Сим, а не на Тирас. Давай твоето становище!!!


"яфетическата теория"...споделям "ностратическата" такава ?!! :)) - хайде да оставим настрана разните теории. Всеки, който се е ровил из ''езиците'' не може да не му е направило впечатление, че колкото по- назад във времето се отива, толкова по - сходни те стават. Всички следи водят до един общ ''пра - език'',най - често наричан ''езика на Адам''
цитирай
10. get - - При мен се отваря връзката ? - http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Journals/AJP/36/3/Grabovius*.html
15.01.2012 20:47
kagami5 написа:
- Аз - е син на Арам, който е син на Сим, а не на Тирас. Давай твоето становище!!!

- Значи арменец е "=" на евреин, по тази логика ... но доколкото проследих етносната връзка на последните по-скоро са от Момбай ??(зап. Индия, с последваща метисизация ?)
- Мисля че, вече в един от предишните си постове вече казах ... много не им "връзвам" на рабитата за "произхода на народите" :(( !? - първо, много късно излизат те, на историческата сцена - второ са пристрастни ?!! :((


kagami5 написа:
"яфетическата теория"...споделям "ностратическата" такава ?!! :)) - хайде да оставим настрана разните теории. Всеки, който се е ровил из ''езиците'' не може да не му е направило впечатление, че колкото по- назад във времето се отива, толкова по - сходни те стават. Всички следи водят до един общ ''пра - език'',най - често наричан ''езика на Адам''

- Има доста изписано по едната и другата "теория" но първата "яфетическа"(на Марр) залага именно на равинистичната интерпретация ... втората почива на сравнителна лингнвистика(компаративистика), като също се приема, че в самото начало имаме един един праезик "Наш-Ностро" ... :))) като "Коза ностра"=Наше дело(работа).
- Пътят на моите разсъждения почива именно на това, палеоистория и "ностратиката" ... хипотеза: Някъде около VІ хил-тие имаме една пракултура зародила се в Балкани, Мала азия и Плодороден полумесец. Демографската общност по силата на обстоятелството, че са резултат от тази "пра"култура имат: общност на бит; технологични знания и умения; религиозна менталност; от това всичкото се е породил праезика ... Прамайка на Европейският ... индото е дошло от последващата колонизация от това пранаселение носител на тази развита култура ! - Центъра го посочих ! - времевите вектори, следва да ги обясня в друга ... Тема ?!! :(((
- Но относно това, което те вълнува, изходната-кореновата частица "Тур" обърни поглед ... към Крито-минойската цивилизация поне от 2 000 год. пр.Хр. ?!! ... "турът" е от сем.Bovinae и от тук начева ... мъъката :)) !

П.П. Няма да те измъчвам и държа в неведение относно: "Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant !". ... малко или много свободен(но точен превод !) "Бикът съм, на полски ми казват Тур, на немски Аурукс: глупците(упорити, като магарета) държат да ме зоват Вол" ... та в тази връзка - Знаеш ли каква е разликата между Бик и Вол(окс на лат.) ?? :))
цитирай
11. kagami5 - Ха, ха, благодаря за превода, това ...
15.01.2012 22:51
Ха, ха, благодаря за превода, това за вола, не ми излизаше.
За езиците се разбрахме;
Съгласна съм за бика, но някак си не го виждам като баща на народ, нали са го утепали? Традицията е била рода да носи името на основоположника си. Разбирам, че изобщо не си отворил книгата, която цитирам и някак си през ред си чел обясненията ми (не , че са много, но го казах ясно - това е съставяно преди религиите) , та все го обвързваш тоя списък с ''рабитата''и ми приписваш чужди ''логики'' ма здраве да е.
цитирай
12. get - - Нали щЕхме да изхождаме от ЗДРАВИЯТ РАзУМ ?? :))
15.01.2012 23:16
kagami5 написа:
Ха, ха, благодаря за превода, това за вола, не ми излизаше.
За езиците се разбрахме;
Съгласна съм за бика, но някак си не го виждам като баща на народ, нали са го утепали? Традицията е била рода да носи името на основоположника си. Разбирам, че изобщо не си отворил книгата, която цитирам и някак си през ред си чел обясненията ми (не , че са много, но го казах ясно - това е съставяно преди религиите) , та все го обвързваш тоя списък с ''рабитата''и ми приписваш чужди ''логики'' ма здраве да е.


- Кой "китаб" следва да чета, като и без китаб-и работата е ясна ??!

- Не случайно ние се зовем БЪЛ производно от БУЛ+гари, пък добичетата, които са интелектуално "скопени"(защото Бик"скопен, е "=Вол") просто не могат да приемат думата(съдържанието, което се крие зад нея) и ни наричат ВУЛгарос !! ... отделно помежду си се наричат с прозвище "малака"(това знаеш ли какво значи ?)
- Ми то името на "третата" ни столица носи "ТЕО"нима ... "Тер-Тыр-ТУР+Нове", Турново, Търново ... защото е създадено от преселници от Нове и Никополис ад Иструм ... другата част отиват и създават гр.Никупул(Никопол) в зап.Окрайна !?
- Това за което обяснявам е свързано с този символ: http://www.okolosveta.com/art_pic/124_1.jpg ... от Никопол ... и идобщо не мисли, че си фантазирам, като другите източници, дето "знаели" ?! - "Всичко" що било, от създаването на Света ??
ОТНОСНО ТОВА !
kagami5 написа:

Персийският историк ал - Табари (ок. 915) разказва, че Тирас имал син на име Батауил (Batawil), ... (Cush, Phut и Canaan).

- Защото например гр.Путивл в сев. Окрайна, старото му име, е Бата+вил, и е на Кар(а) Българите столица !! Пък вероятно ги наричат "черни", защото са попаднали в зависимо положение(подчинени) добитък-покорен под чужда ВОЛя-Вил-Вол !!
- Знам че, ти звуча невероятно - но е така !!
- Покрай този Бик мога да изредя още един цял поменник от смущаващи факти !! - но засега толкова ... инак не ще можеш да спиш, като ти просветне За що иде реч ?:)

не случайно се подписвам от време, на време и с боу"ил Гет - таурос-скитский :) ... защото тази "тюркска"(според нашите историци) титла иде от името на латински(таксономия) на това добиче "Bos taurus" !! :))
- Хах :)) ! - Защо ли пък, не могат да изведат етимологията на етруската богиня TURAN(значело "господарка" или "дама" ?) ... аналог на Критската Афродита ? Като първата е с епитети TUSNA(със значение "изпълнена с") и другият й епитет THALNA(отново с подобен смисъл - из"пълна) ... любимият им млад бог се казва SETHLANS с минойски произход и го превеждат "пламък" ?? :)) !! ... и се опитват да правят етимо ... и всякакви други връзки с/през гръцки с Бог Хефест-Вулкан

- Та ще попитам накрая на мен ли ми е развинтена фантазията, или на тези, които се правят на "обективни" учЕни ?
цитирай
13. kagami5 - Защото например гр.Путивл в сев. Окрайна, старото му име, е Бата+вил, и е на Кар(а) Българите столица !! Пък вероятно ги наричат "черни",
16.01.2012 09:02
Тенк-ю - много си ти е наред фантазията, пък даже и до ''бул'' да те води, факти като горния само потвърждават, че старите писания не са за изхвърляне.
''Кара ''има и други древни и по-поетични значения.
Ние така можем да си я караме и до ''второто пришествие'', (ето ти и от мен податка : Lugdunum Batavorum), а аз не мисля да нищим бул-гарите във вид на коментари под тази тема, нито да се давя в гръцките ''фентъзи''. Нищо не ти пречи и да се изкажеш от твойта си страница. Благодаря ти, че така яко захапа постинга ми , имаше какво да науча от коментарите ти. Поздрави!
цитирай
14. kagami5 - Пропуснах -
16.01.2012 09:11
зная какво е малак, независимо дали имаш в предвид Мелек, или гръцкото малакия:) :)
цитирай
15. get - - Благодаря, за поощрението :)) , та ще кажа последно ... !!
16.01.2012 16:41
kagami5 написа:
...
''Кара ''има и други древни и по-поетични значения.

- Кара в контекста на това, което сме говорили за него, до момента се употребява с две значения:
а) кара(м) ... каня, принуждавам, предвождам(от последното е титлата "канос" и т.н.;
б) черно ... идващо от по-старата му форма, карнео/у/с, карн/чарн или варн/вран
kagami5 написа:

Ние така можем да си я караме и до ''второто пришествие'', (ето ти и от мен податка : Lugdunum Batavorum), а аз не мисля да нищим бул-гарите във вид на коментари под тази тема, нито да се давя в гръцките ''фентъзи''. Нищо не ти пречи и да се изкажеш от твойта си страница. Благодаря ти, че така яко захапа постинга ми , имаше какво да науча от коментарите ти. Поздрави!

- Кореновата частица булгарите ... иде от от Бел..боГ, "Бел-тауруС", Бяал(преминаващо) в Баал, Молокх, Мелекх ...(и мн.др.произв.) ... БелЗебу(б/л) ... последното пак със смисъл на Бел(бик) ... но тези които използват това наименование наричат Бика=Зебу, което подсказва за африканският им произход, тъй като само там се среща това говедо "зебуту" ! ... потвърждаващо вероятностната ми хипотеза за миграционният ход и ролята и мястото на Египет (14-и до 11-и в. рр.хр) като формираща сила при тези процеси, тоест не него, а той е ... агесора !!

- След тези пространни коментари, ще ми бъде интересно, твоя предположителна хипотеза за истинското звучение-значение на Lugdunum Batavorum ?!? - като имаш в предвид, че там където се намира града, населението е наричало князът си военоначалник "BoioRix" ... пък по на изток имаме служебна титла БалтаВар ... това оръжие "балта-брадва" носи името и "секира" при народа скита-сака е звучало "sigayris". Като образец(форма на острието) и наименование, мисля звучението е останало, само при нас Бъал"г/карите :)) !! ... бурджаните, защото на български "burj" се превежда като "кастел(укрепена кула), тоест ние строящи бургове-castellum ... защото сме builder/и(вж. англ/нем. ?) ... et caetera
цитирай
16. kagami5 - ... това оръжие "балта-брадва" носи името и "секира"
16.01.2012 19:13
По нашия край още си му викаме ''балтия'':)
На много въпроси не ти отговорих, извинявай, просто съм преуморена. Но ще се го сторя в близките дни. Поздрави!
цитирай
17. анонимен - - Относно Lugdunum Batavorum , тоест поселището на Батя(Батавия) ... виж ...
17.01.2012 15:29
... какви изводи се правят на този адрес: http://repository.tamu.edu/bitstream/handle/1969.1/95259/Eugene%20D.%20Hill.pdf?sequence=1
"„Scythian’ from which extant languages were supposed [by a number of seventeenth-century scholars, as Considine carefully documents] to descend was not so much the name of a known language variety as a shorthand for ‘a lost language formerly spoken in south-western Asia and distinct from Hebrew.’ So, the Scythian hypothesis adum-brated the modern understanding that a number of European and Asian languages are indeed descended from a lost language which very probably was spoken in south-western Asia and was unrelated to Hebrew—the language now called Proto-Indo-European”

- Във връзка с горното, да попитам - Като как да си преведа географското понятие Юго-западна Азия, където са се появили Proto-Indo-European езици или език ?! :)
цитирай
18. solinvictus - И по нашия му викаме "балти...
18.01.2012 10:46
И по нашия му викаме "балтия" хехе виж ми аватара това е Бал/Бел!
Гет -ския е написал интересни неща но за сметка на това накратко .Само с думичките,ще Ви е много трудно да изведете каквито и да са етнически факти!
Например преи време показах на Гет как са ликвиирали от употреба понятието "Taurobolium" -защо?
цитирай
19. get - - А Соле, не мой така ! - задълбал съм в средна Азия да търся що е туй Бага и Бай ?
18.01.2012 16:59
solinvictus написа:
И по нашия му викаме "балтия" ...
Само с думичките,ще Ви е много трудно да изведете каквито и да са етнически факти!
Например преи време показах на Гет как са ликвиирали от употреба понятието "Taurobolium" -защо?


- За сега само етимология ! ... но скоро време и с картинки, плюс артефакти и "писанки" ... извори де ! - както си му е реда ще да доказвам !!
Като за начало малко картинки, как се изглеждали "братчедите" ни сака-кушани къмто ІІ-ІІІ векове в централна Азия ?! - http://img232.imageshack.us/img232/1753/gorelik3ho3.jpg ... повече можеш да видиш на този адрес ? - http://steppes.proboards.com/index.cgi?board=board04&action=print&thread=716

- Относно това, което казах за Бага-Бай и Баян ... ето малко инфо ! - "BAGA- in the Mid. Ir. Saka dialects ... идело от хорезмийското "бий" или още от "baga-ka" ! Mid. Ir. languages retain forms derived from baga- in the sense “god”: Mid. Pers. "bay" (plur. bayān, baʾān), Parth. baγ, Bactr. bago, Sogd. βγ-. All these forms are used as honorific titles, not only of gods but also of kings and other men of high rank, in which case the translation “lord” is usually appropriate, e.g., Bactr. i bago sao Kanеski “the lord king Kanishka.” In Zoroastrian Pahl. im bay “this lord” and "оy bay “that lord” mean “His (present) Majesty” and “His late Majesty” respectively. A peculiar use of the plur. form to refer to the monarch is found in the Sasanian inscriptions (and perhaps in the Sogd. “Ancient letters,” see W. B. Henning ... " . Казват че идвала от Mid. Ir. languages (средно ирански език) !!
- Той се датира от/from the 3rd century BC to almost 10th century AD. Също така се казва че: "It also included important languages of Central Asia ... до "Плодородният полумесец !?!"
- Не ми се фукай с Бал/Бел(а) си, да не те питам ... откъде е пък бог Malakbеl ?? :) ... и от Кога ?!

от боу"ил Гет, кан Eupatorum скито-сакски :))
цитирай
20. atil - Реших да погледна, дори комента...
18.01.2012 22:49
Реших да погледна, дори коментарите...,и без да искам духовете на Тангра ми нашепнаха в ухото:"Абе питай ги за Тур Хейардал,дали не е и той турчин или туро-скит аджеба, пък ний да не сме разбрали?"Абе туй "Тур" не беше ли бик,същото като "Тюрк"? Щото за траките казват ,че било прякор,понеже много обичали и имали навик да тракат с оръжието си по щитовете..?
Тия библейските етноси са голям майтап,ама щом е по канона няма мърдане,и нашия Паисий не е изключение..-значи:"..от Гомер(Омир) са кимерийците.." има логика защото Гомер точно това означава - кимер(иец). Както и да е ,но това източниците за историята си е цяла поема...Неотдавна разбрах че първото име на Балтийско море било - Яра море, направо славянобългарско!
Иранците ги оставете на мира най-после щото колкото пъти са дошли насам толкоз пъти са яли бой, че като тръгнали да се връщат през Причерноморието на север едвам не се затрили..И като излязал на река Дон българския цар да помага на скитите,че като минали и българите от персийската войска на страната на сънародниците си от север..И Дарий дал ход назад. И после какво направил? Изселил сума ти булгар-тюрки от Анатолия в Средна Азия за отмъщение да не го предават повече.Те пък какво направили?Подкокоросали средноазиатските българи(не булгари щото там не ядели булгур а ориз) да се наричат и те тюрки като тях..Пък техните потомци после какво направили? През 6 век си направили Тюркски каганат, голям колкото днешния Европейски съюз, че и отгоре..И после какво станало?Тъй както ний барабар с гърците и англичаните станахме европейски граждани- демек европейци,тъй и сума ти народ от онез краища се писали - тюрки.Пък после то станало название на всички които говорят този език.Изключение направили хазарите,които воювали в междуособиците и се отделили.И българите,които имали древна култура и държавност и считали тюрките за по-нисши.Точно тогава в противовес Кан Кубрат наложил етнонима - "булгар" за име на държавата Идел.Някои източници така разправят, пък дали е верно?!
цитирай
21. solinvictus - - Не ми се фукай с Бал/Бел(а) си, да ...
19.01.2012 09:01
get написа:

- Не ми се фукай с Бал/Бел(а) си, да не те питам ... откъде е пък бог Malakbеl ?? :) ... и от Кога ?!

от боу"ил Гет, кан Eupatorum скито-сакски :))

хехе Имаш "добре" това място ,което си заградил (на картата)е много интересно и ...не се разкопава мого мого ,само се използват клишета и не могат да разчетат нищо + това аналозите които правят са като @атил-овите глупости за турки ,бийлюци и каганати!
Направи пост за това място ,но не използвай такива картинки ,че ми става смешно с украинските 3D филмчета за "протобулгарите-турки" дето ги научили да хоят с ботуши ,хахаха
цитирай
22. kagami5 - - Значи арменец е "=" на евреин,
19.01.2012 10:51
Тук нещо си оплел ''Аз'' - овете.
Movses gave Hayk's genealogy as follows: Japhet, Gomer & Tiras, Torgom, Hayk, and his descendants as Armanak, Aramais, Amasya, Gegham, Harma, Aram and Ara Geghetsik. Hayk was also the founder of the Haykazuni Dynasty.
цитирай
23. kagami5 - Реших да погледна, дори коментарите...,и
19.01.2012 10:54
За много години, Атиле ! Благодаря за включването.
цитирай
24. kagami5 - И по нашия му викаме "балтия" хехе
19.01.2012 11:01
Аз знам само едно място, дето сечем с балтии, да не би вашия и нашия да е същото?
цитирай
25. kagami5 - черно ... идващо от по-старата му форма, карнео/у/с, карн/чарн или варн/вран
19.01.2012 11:19
Е тва е смешка - къде е црън и вран, къде е ''кара'', ма няма да се задълбавам, нека си е черно. Само да питам тогава калиман, калиманко кво ще е ?
цитирай
26. solinvictus - Не знам дали е само едно мястото, но ...
19.01.2012 11:22
Не знам дали е само едно мястото, но удрями "балтията" на всеки ,който не слуша :))))
цитирай
27. get - - Хм :))) ... смей се но с това Карн(Карнобо(н)г)-Чарнобог("слИвянско") се занимавам от ...
19.01.2012 15:10
kagami5 написа:
Е тва е смешка - къде е црън и вран, къде е ''кара'', ма няма да се задълбавам, нека си е черно. Само да питам тогава калиман, калиманко кво ще е ?


... почти от година ... така че, не избързвай да се смееш ... щот с него кореспондира и Пер-Тер-Перес-Фарес-Терес-Карн-Вран и дори англо-саксонското(валийско) Варн-Вран(последно така се нарича крепостта-столнина на Влад Цепеш, български комит) !!
цитирай
28. get - - Аджеба, как мина тази година празника Чобан"туй ... в капанско ... имахте ли гости от бУлгарско ? :)
19.01.2012 20:53
atil написа:
Реших да погледна, дори коментарите...,и без да искам духовете на Тангра ми нашепнаха в ухото:"Абе питай ги за Тур Хейардал,дали не е и той турчин или туро-скит аджеба, пък ний да не сме разбрали?"Абе туй "Тур" не беше ли бик,същото като "Тюрк"? Щото за траките казват ,че било прякор,понеже много обичали и имали навик да тракат с оръжието си по щитовете..?

- Тракат ти в главата ... напъните на пантюркиста Ваисов ... за туровете ?!! - Хех !
atil написа:
-значи:"..от Гомер(Омир) са кимерийците.." има логика защото Гомер точно това означава - кимер(иец). Както и да е ,но това източниците за историята си е цяла поема...Неотдавна разбрах че първото име на Балтийско море било - Яра море, направо славянобългарско!

- От гамир-кимир иде й руското г"Омер по после става на Омир-Юмер(според пантурската политическа доктрина) НЕ история ?!?

- Пък за глупостта свързана с Тур Хейердал ... нямам думи, просто да коментирам ... то капанците, трябва и по Исландия и Гренландия да сте били :)))

казва гаета Гет от Гьоталанд, още наричана и Скандза
цитирай
29. get - Тук нещо си оплел ''Аз'' - овете. ...
19.01.2012 21:14
kagami5 написа:
Тук нещо си оплел ''Аз'' - овете.
Movses gave Hayk's genealogy as follows: Japhet, Gomer & Tiras, Torgom, Hayk, and his descendants as Armanak, Aramais, Amasya, Gegham, Harma, Aram and Ara Geghetsik. Hayk was also the founder of the Haykazuni Dynasty.


- Бе то хубаво почнах(ме) със "старо"заветната генеалогия на народите ... Ама-а-а, ако караме само според нея ... не знам, Кой ще си оплете "азовете" ? ето ти възстановка на "троянски" арчър(от музея в Мюних) виж каква гимирийска шапчица има ? - същата, като тази ., която са носили от V-ІІІ скитите и гимирийците над Черно море. Пък и другите му дрешки следва да ни говорят нещо ??

- Относно частичката "Кало" в Ман ... знаеш ли младите момичета, като са правили кукла за дъжд, как са и викали ... КалоЯн или КалоМан ... не се опитвай да ме сугестираш, че това идва от ПО-МЛАДИТЕ, гръцко:"кало-хубо" или латинското: Каро/а - мило/драго :)))

каза: Гет кало-тера ... ет цетера :))

П.П. Моля те ! - не вземайа много присърце тона ми и този на Сола ... мисля вече, казах че, хИстърито ми е хоби ... и ми е много странно, когато някои започнат да се изживяват твърде на сериозно и се обиждат от ... закачките :))
цитирай
30. kagami5 - Да, ама Терес го водят русоляв та чак ...
19.01.2012 21:43
Да, ама Терес го водят русоляв та чак рижав, вран може да е бил само коня му :)
Кара е много стара дума у нас, нали ? Не щем да приемем, че е турска (и правилно), но не щем да я признаем и за тюркска (сакън, само пусни на гугъла и ще се удавиш в ''кара'' откъде изтока) Аз пък не ща да повярвам, че всичките тия засукали мустаки мъжища от близкото ни минало все ''черни'' са били. Кво остава тогава. Ами търсим преди набедените турки:
1. персийски: - кара - твърд, здрав;
2. санскрит: - кара - твърд, груб, корав, бандит, суров, жесток, див;
както и едно по- небесно значение - слънчев лъч, лунен лъч:
Кое си избираш:) Поздрави!
цитирай
31. kagami5 - гръцко:"кало-хубо" или латинското: Каро/а - мило/драго :)))
19.01.2012 21:52
Ха-ха, нали ти казах, че не ''чета'' гръцки : '' कालिमन् kAliman m. - black '' - а санскрит :)
цитирай
32. kagami5 - не вземайа много присърце тона ми
19.01.2012 22:00
П.С. От добронамерени закачки от приятели не бягам.
цитирай
33. get - - Да ама Терас не е за антропологичен белег ами за функцията му в обществото !!
19.01.2012 23:13
kagami5 написа:
Да, ама Терес го водят русоляв та чак рижав, вран може да е бил само коня му :)
Кара е много стара дума у нас, нали ? Не щем да приемем, че е турска (и правилно), но не щем да я признаем и за тюркска (сакън, само пусни на гугъла и ще се удавиш в ''кара'' откъде изтока) Аз пък не ща да повярвам, че всичките тия засукали мустаки мъжища от близкото ни минало все ''черни'' са били. Кво остава тогава. Ами търсим преди набедените турки:
1. персийски: - кара - твърд, здрав;
2. санскрит: - кара - твърд, груб, корав, бандит, суров, жесток, див;
както и едно по- небесно значение - слънчев лъч, лунен лъч:
Кое си избираш:) Поздрави!

- Ха присети се, сама що искам да ти кажа и ... защо иде реч в тази песня ?? - пряко свързано с Терес ?!! :))
Биляна платно белеше
на Охридските извори.
йоздола идат винари,
винари белограгяни.
...
Винари, белограгяни,
Не ви го сакам виното,
тук ви го сакам момчето,
шо напред ТЕРА (!!?) карвано,
турило фесче над око
и мене гледа под око.

-Биляно, моме убава,
момчето ни е свършено,
за него вино носиме
в недела ке го жениме !"

- Изгоря момичето ... язък за момчинята - Хахаха !!

от таркан Гет, той и канта/ерус (?) :)) таурос-скитский

П.П. пропуснал съм линка към възстановката на троянският арчър от Мюних музеум - http://www.mlahanas.de/Greeks/LX/NAMABGAphaiaTrojanArcher1.html - Соррри ! :))
цитирай
34. kagami5 - Троянеца
20.01.2012 10:52
Много красив момък, точно тази снимка не бях виждала, мерси:) Урока за шапките отдавна го минах, за татуировките, които са не по- малко важни - не успях, че вече ги няма снимките ,ма ще наваксам, здраве да е. А песента ми е любима :)
цитирай
35. get - - Добре си минала ... Урока за шапките ... но не видях комента ти за ... ?
21.01.2012 15:35
kagami5 написа:
Много красив момък, точно тази снимка не бях виждала, мерси:) Урока за шапките отдавна го минах, за татуировките, които са не по- малко важни - не успях, че вече ги няма снимките ,ма ще наваксам, здраве да е. А песента ми е любима :)


... една архаична българска дума ТЕРАм ... ВОДЯ ... Терес=Водач ?!!
- От там пък ще разбереш от какъв е произхода на названието на едно антично "гръцко" събрание-институция Боуле ?? ... или по-точното БулЛевТериона ?!(изписвано, като "булевтерион") ... също и произхода(смисъла също !) на думата
Т(у)ИРан ... ??

Поздравявам те с любимата ти песМа: http://www.youtube.com/watch?v=Bl8qE6CSQwM&feature=related :)))
цитирай
36. kagami5 - Ами защото това наречие го нацелвам ...
21.01.2012 15:49
Ами защото това наречие го нацелвам по снисъл само :)
цитирай
37. get - - Не можах да сФана ... нацелването по смисъл ??
21.01.2012 17:38
kagami5 написа:
Ами защото това наречие го нацелвам по снисъл само :)


- Що, искаш да кажеш с него :))) ??
цитирай
38. kagami5 - Разбери го точно както го чуваш - ...
21.01.2012 20:39
Разбери го точно както го чуваш - Терам ми бе непозната дума, ама вече не е, след като я преведе :)
цитирай
39. get - - След така дългите ни изяснявания, вярвам ... ?
21.01.2012 22:37
kagami5 написа:
Разбери го точно както го чуваш - Терам ми бе непозната дума, ама вече не е, след като я преведе :)


... че си спомняш ... разговорът ни тръгна от, какъв е произхода и етимологията на името Терес ... което звучи много близко и до Тирас ... пък последното до тИрак също и Тиран, последното се среща, като изписване с "У", тоест "туран" ?? ... Е-е-е, много странен език са говорели през 6-то столетие, преди, "гърците" ?!! - не смяташ ли ??
цитирай
40. kagami5 - И всичките тези думи - тираси, ти...
21.01.2012 23:03
И всичките тези думи - тираси, тираки, тураки, турани, искаш да кажеш , че означават ''водя''???
цитирай
41. get - - А-а-а, не това е част от нещо много по-голямо и по сложно ... ?!
21.01.2012 23:34
kagami5 написа:
И всичките тези думи - тираси, тираки, тураки, турани, искаш да кажеш , че означават ''водя''???

- В опита си да предам опростено част от нещата ... дано не стигна до "опростачване" на нещо мноого по-голямо и сложност, като религиозни вярвания и мировъзрения на древните ни предци !! ... това е само детайл от мозайката-ребус !
- В тази връзка само ще вметна не всеки може да бъде водач-кан ... отдето идва и кан-та(у)рус (още и кентавър ... явно гръчцките рибари, са ги възприемали дедите ни, като навремето ацтеките, конкистадорите на Кортес ?) за което ни внушават, че било само чаша за религиозно преливане ... от древните ... но това е и човеко коня(конника) представител на/и водача при фратриите(последните, като форма на социално-историческа организация) и ред още много и взаимосвързани неща ... свързани със социалното самоуправление под вида му "булевтерион", което при настъпване на "зрелият" елинизъм запада в Атика, и остава в др. части на южни балкани, доста непроменено !! ... междувпрочем "буллевтериона" има отношение в окултно-религиозен аспект и то най-вече към култа на Богинята майка и-и-и знака iYi ... казах ангажирал съм си времето от три години, но вече картинката ми е ясна ... въпреки, че мога да прозвуча самонадеяно/самохвално - Но, факт !!
цитирай
42. анонимен - Peter1
22.01.2012 09:08
Беше казано някъде по-горе:
1. - «или да проумеем, че турски народ и език означава ''тракийски''».
2. - по памет – «как в седми век изчезнаха траките и останаха българите».

Първият извод е забележителен. Въпросът във втория цитат си има отговор. Няколко насочвания:
- Планината Таурус, спомената няколко пъти вече. Как би я наричал народът, който вместо ТУР (бик) употребява БУЛ – (от булентос – бик). Разбира се, че БУЛКАР – КАР е планина на тракийски. Е, има ли такава планина в масива ТАУРУС. Има – Булгардаг – «даг» е «планина» на езика на сегашното население, което се нарича ТУРки, или Т-Р-Ки. Както ви харесва – траки, турки.
- Стара Велика България била на Тавриическия оплуостров – п-в ТАУРУС. Или БОУспор – (боспорско царство). Защото от там доставяли много ВОЛове на римляните – късна интерпретация. И как са се наричали някои на БОУспора? Българи, даже държава си имали.
И какво излиза – смислово ТРАКИ = Булгари. За какво става въпрос?
За размислите в тази насока - http://www.ivanstamenov.com/2011/11/3388/.
цитирай
43. kagami5 - Благодаря за включването, Петър I
22.01.2012 09:59
И за разбирането. Мислех да отделя Булгар-даг в отделна публикация поради изобилието на факти. Този мой постинг бе по- скоро за заслепените от манипулации сънародници, които загубват ''ума и дума'', само като чуят ''турк'' и сънуват монголци. Все още имам да изяснявам (за себе си ) връзката българин-трак, но, че е здраво неразривна, нямам съмнения. Благодаря за препратката, ще прочета с интерес. Поздрави!
цитирай
44. get - - Като за първа "среща" с вас ще ви отговоря - Ако и да сте анонимен ? - но при втора ...
22.01.2012 10:07
... пак при условие, че сте анонимен(което внушава отрицателна нагласа ... за дезинформатор и провокатор !!) - Ще ви отговоря по достойнство - Доколко траките са турки ... Последното си е чиста проба ПРОВОКАЦИЯ - а такава, не търпя !!
анонимен написа:
Беше казано някъде по-горе:
1. - «или да проумеем, че турски народ и език означава ''тракийски''».
2. - по памет – «как в седми век изчезнаха траките и останаха българите».

Първият извод е забележителен. Въпросът във втория цитат си има отговор. Няколко насочвания:
- Планината Таурус, спомената няколко пъти вече. Как би я наричал народът, който вместо ТУР (бик) употребява БУЛ – (от булентос – бик). Разбира се, че БУЛКАР – КАР е планина на тракийски. Е, има ли такава планина в масива ТАУРУС. Има – Булгардаг – «даг» е «планина» на езика на сегашното население, което се нарича ТУРки, или Т-Р-Ки. Както ви харесва – траки, турки.
- Стара Велика България била на Тавриическия оплуостров – п-в ТАУРУС. Или БОУспор – (боспорско царство). Защото от там доставяли много ВОЛове на римляните – късна интерпретация. И как са се наричали някои на БОУспора? Българи, даже държава си имали.
И какво излиза – смислово ТРАКИ = Булгари. За какво става въпрос?
За размислите в тази насока - http://www.ivanstamenov.com/2011/11/3388/.

- Относно, сайта на Иван ... "взех" си от там "петте пари" !! - определено интелигентни хора но с мислене на "старозаветници", модерно казано ционисти !

- Първо предупреждение !

от боу"ил Гет - кан тауро-скитский
цитирай
45. get - - Драга kagami5 - съвременна република Турция е социално-франкенщайнче, рожба ...
22.01.2012 10:19
... първо на религиознит а в последствие на секуларният Ц-И-О-Н-И-З-Ъ-М !!!
kagami5 написа:

И за разбирането. Мислех да отделя Булгар-даг в отделна публикация поради изобилието на факти. Този мой постинг бе по- скоро за заслепените от манипулации сънародници, които загубват ''ума и дума'', само като чуят ''турк'' и сънуват монголци. Все още имам да изяснявам (за себе си ) връзката българин-трак, но, че е здраво неразривна, нямам съмнения. Благодаря за препратката, ще прочета с интерес. Поздрави!

- За верността на горното си твърдение се подписвам с двете си ръце и казвам, като майстор Колю Фичев - Паша ефенди, ако теркя(обоснованото ми твърдение) не е верно - главата си давам !!
- Така че, не бързай да слагаш знак на равенство между трак(ТУРанец) и турчин(ТЮРКут) !!
- Вече един път ти постнах, линкове към неща имащи пряко отношение към въпроса !
http://en.wikipedia.org/wiki/Turco-Persian - TURKO-PERSIAN tradition
http://en.wikipedia.org/wiki/Persianate - PERSIANATE society
- Задължително прочети - Що е това османо"турски" език - 85% персийски(индоЕВРОПОерански) речников(лексикален) фонд !??! ... по тази причина, кога крипто евреина Мустафа Кемал(и виден масон) взема властта с ПОМОЩА на СЪВЕТСКА РУСИЯ една от първите му работи е да създаде Институт за ЧИСТОТА на турският език ???! - хахаха !!

от боу"ил Гет, Еупаторум тауро-скитский Кан
цитирай
46. kagami5 - Нали се уточнихме, бе човек, че при ...
22.01.2012 12:55
Нали се уточнихме, бе човек, че при употребата на тази дума не визирам ''съвременна република Турция'', както и ''турчин(ТЮРКут) !!'', все забравяш, че още се движа в СЗ епохата. В интерес на истината, взех си квот ми трябваше и бих искала да се отвея в други епохи...ако някой не ме връща постоянно...:)
цитирай
47. peter1 - “Този мой постинг бе по- скоро за заслепените от манипулации сънародници, които загубват ''ума и дума'', само като чуят ''турк'' и сънуват монголци.”
22.01.2012 13:41
По ясно не може да бъде казано, но положението е по-трагично, някои чуват само себе си. И не могат да съберат 1+1. Но се опитват да поучават народите как ДА СЕ НАРИЧАТ или ДА БЪДАТ НАРИЧАНИ. Е след като една голяма част от населението на Мала Азия според изворите са траки, защо да не се нарекат ТУРки = ТРАки? Те са си го казали чрез името, което било името на старото население. Това, че ДНЕШНОТО НАСЕЛЕНИЕ сега говори език от тюркската езикова група показва само, че понякога, при определени условия е възможен варианта подмяна на езика (който действително е бил до 70% „персийски”), но са запазили ИМЕТО. Не случайно дадох прмера – населяващите Таурус ще се казват Турани (турки), населяващите Булкар (булгардаг) – Българи.
Обективно исторически имаме повече основания да твърдим, че "турки" произхожда от "траки", отколкото обратно. Огромно количество артефакти говорят в тази полза. И те действително са наследство и на сегашното местно население, колкото и странно да звучи. Иначе трябва да приемем, че траките в Мала Азия са "унищожени до крак", каквато теза съществува и за траките на балканите. Е, да унищожим ли траките в Мала Азия?
Не съм убеден, че етруските не са говорили език, близък до т.н. „индоевро-пейски” езици. Чертков е на друго мнение – виж „Пелазго-Фракийские племена, населившие Италию”. А за тези, които искат по-добре да се запознаят с траките в Мала азия, пак от Чертков, „ФРАКИЙСКИЕ ПЛЕМЕНА, жившие В МАЛОЙ АЗИИ”.

цитирай
48. get - - АмЧи-и-и, аз се обърках вече, в коя точка на времевият вектор се намираме ??
22.01.2012 14:53
kagami5 написа:
Нали се уточнихме, бе човек, че при употребата на тази дума не визирам ''съвременна република Турция'', както и ''турчин(ТЮРКут) !!'', все забравяш, че още се движа в СЗ епохата.

- Повече по въпроса в блога на Сол - отговорите ми до Атила хан ?!! ... плюс допълнението, че няма как да свържа тюркутите с туранците, защото те времево и ... то съществено се разминават по скалата !!
- Повече можем да разберем, ако направим сравнителен анализ на база:
- Генезис, като народ ... някъде около Монголия но по на север къмто река Енисей ?! - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Yeniseirivermap.png
- това в контекста Тюркски език(единият) плюс запазените орхоно-енисейски писменни РуННИ паметници ?
- датировката е около ІІ до ІV-ти векове, после идва създаването на тюркският каганат в резултат политиката на Сасанидски Иран.
- Тогава те през VІ-ти век унищожават държавата на евталитите, които имат пряко отношение към аварите, появили с преследващият ги по петите Истеми ;
- След близо осемдесет години Тюркският каганат престава да съществува ... просто повече не са били нужни на Иран ... а е започнал и възходът на Исляма !
- Еми, това ... накратко !! :))
kagami5 написа:
В интерес на истината, взех си квот ми трябваше и бих искала да се отвея в други епохи...ако някой не ме връща постоянно...:)

- Е това са жените, сползвате ни па после ... айда-а ... прочетен вестник ?!! - Пък аз очаквах, да четеш вместо мен за Декаполиса - Ъ ??!! - Молим !!:)) - Кажи-и-и, може нещо да науча, че ми бръмна от четене !! :((
цитирай
49. peter1 - но положението е по-трагично, някои чуват само себе
22.01.2012 16:30
Мария, не се притеснявай, това е нормално, форумите дават идеалната възможност за несайкционирана изява, дори за агресия. Последното словоизлияние явно няма никаква връзка с темата, просто човекът е решил да се излее. Някой да е свързвал тюркютите с тураните? Естествено, от такъв тип учени наука не може да се очаква. Пеодължавай, опасно е само когат всичко ти е ясно, когато всички са съгласни с казаното от теб.
цитирай
50. get - - Простете ако съм прозвучал агресивно назидателно, но ... не разбирах от какви позиции ...
22.01.2012 17:48
peter1 написа:
Мария, не се притеснявай, това е нормално, форумите дават идеалната възможност за несайкционирана изява, дори за агресия. Последното словоизлияние явно няма никаква връзка с темата, просто човекът е решил да се излее. Някой да е свързвал тюркютите с тураните? Естествено, от такъв тип учени наука не може да се очаква. Пеодължавай, опасно е само когат всичко ти е ясно, когато всички са съгласни с казаното от теб.


... развивате изказването си ?!!
- Ако се "качите" малко по-нагоре, вероятно ще ви направи един пост за етруски богове SETHLANS още с епитет ВЕЛХКАНОС, също и негов консорт богиня TURAN, при която се ползват епитетите ТАЛНА и ТУШНА ... за произхода на SETHLANS , казват че, идвал от Крит ... Минойски !!
- От обясненията за етимологията на имената, които нямам време да ви постна: аз направо си тълкувам Сетлан, като Светлан ... Турана(господар-водач) двата епитета са на ТУШНА"тучна-знойна" и Тална, като "непразна-телна" ?!! ... Отделно следва да отбележа, че стари автори твърдят за пеласгите, че една част от тях са мигрирали на територия на апенини ... и-и-и ... какво остава да си мислим ??

- С уважение !
цитирай
51. kagami5 - :):):):) :)
22.01.2012 17:50
:):):):) :)
цитирай
52. peter1 - не разбирах от какви позиции развивате изказването си
22.01.2012 19:53
Aз разбрах, че не разбрахте, че моята позиция, а и тази на Мария съвпадат с Вашата, но действително е необичайно да се мисли, че днешните турци носят името на траките. Това няма да го срещате често и трябва да благодарим на Мария за идеята. Добре е да развиете въпроса обстойно. Името тюрки действително не е идентично с турки. Името "тюрки" е наложено по-късно, от арабите върху народите, участващи в Тюрския каганат. Названието "тюрки" е нещо като названието "славяни", очертава езикова група. По добре е обаче да не говорим за пантюркизма, това е политика - по-добре е да се говори за история - извори и артефакти.
Смятам, че позицията ти е перспективна, но трудно доказуема.
Много е крива историята, а виждам,че сте я заучили крива - позицията Ви за хуните, доколкото си спомням, а може и да греша.
Убеден съм,че Мария също ще приеме извиненията Ви.
цитирай
53. krumbelosvet - Румени и синеоки.
03.12.2019 22:18
Познавам такъв род от село Паничери, съседно на знаменития с храмовете си Старосел.
Те наистина НЯМА КАКВИ други да са освен траки. Светли, но не по скандинавски, а жените НАИСТИНА са ОСЛЕПИТЕЛНО белоноги и истински тиади, винопийки, танцьорки и мъжелюбки...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kagami5
Категория: История
Прочетен: 303532
Постинги: 22
Коментари: 317
Гласове: 254
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930