Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2010 10:13 - ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ - ЧАСТ 3
Автор: elika Категория: История   
Прочетен: 5678 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 18.12.2010 18:03


Макар идеите на Леонардо да са изключително прогресивни, неговата трагедия е несъответствието между грандиозните му замисли и реалните възможности.   Това проличава особено ярко в  дългогодишната  работа над конната статуя на Франческо Сфорца. Докато подготвял проекта  трябвало да се справи с  редица сложни технически задачи. Една от тях се състои в равномерността на разстилането на десетки тонове метал, бързо превърнати в течна сплав и доведени до много висока температура. Педантичен до маниакалност при изработването на детайлите, Леонардо се занимава дълго с подготовката на своя мегаломански проект, като дълго и внимателно изучава най-добрите коне, които могат да се намерят в миланските конюшни. Рисунките са своеобразен фрагментен атлас по анатомия на коня.

image

Работата по статуята  започнала с идването на Леонардо  в Милано през 1482 г. и продължила цели 16 години. Като замисъл  височината на статуята трябвало да бъде 7 метра, а за паметника били необходими  70 тона бронз. По план това трябвало да бъде  най-голямата конна статуя в ренесансова Италия след  един паметник от Донатело в Падуа и друг от Верокио във Венеция.

image
През 1493 г. глинен модел на статуята e поставен на градския площад по случай бракосъчетанието на племенницата на Моро - Мария Бланка с император Максимилиан. Леонардо подговя подробен проект за отливането на статуята, макар че Микеланджело се съмнява в способностите му да го осъществи на практика. Конят така и не е завършен, тъй като през ноември 1494 г. голяма част от предвидения за него бронз е използван за отливането на оръжия, които херцог Сфорца използва, за да се противопостави на французите. В продължение на няколко века проектът на огромната конна статуя, разработен от Леонардо да Винчи,  е възприеман от публиката по-скоро като куриозен пример за ексцентричността на великия художник.
  Замислен с широк размах, но така и не доведен до логичния си край, Леонардо е възнамерявал да нарече бронзовия монумент просто „Конят". Изследването, проведено от сътрудниците на института и музея поистория на науката във Флоренция (IMSS), поставя всичко по местата и потвърждава невероятния гений на Леонардо.   През 70-те години на ХХ век са пуснати наведнъж два проекта на репродукции на коня на Леонардо. За изработването на първата статуя са похарчени 2,5 милиона долара, но изобретателят така и не успява да довърши 15-годишния си труд, тъй като умира. През септември 1999 г. гигантският кон е разположен на хиподрума Сан Сиро в Милано. 
  Другият проект е реконструкция, финансирана от американския милиардер Фредерик Мейер. През 2002 г. конят е изложен на показ в ботаническата градина на мецената (Meijer Gardens). Новият проект се доближава повече по параметри до незавършения оригинал.   Изследователят Паоло Галуци  и неговият колега се интересуват преди всичко от един момент, а именно: възможно ли е да се отлее наведнъж подобна статуя? И как да се уравновеси многотонната статуя, стояща на три крака?   За да си отговорят на въпроса докъде точно е стигнал Леонардо, експертите използват записките на самия творец. Галуци привлича специалисти от компанията XC Engineering. Динамичният 3D-модел демонстрира, че разтопената сплав свободно може да запълни формите за изливане на подобна статуя  само за 165 секунди и дори по-малко. Теглото на бронза е 70 тона - толкова, колкото е предвидил Леонардо.   Първоначално да Винчи искал да направи отливката на статуята в специален изкоп с дълбочина 20 метра. Както потвърждават изчисленията, проектът е напълно осъществим. Предлаганите от Леонардо варианти за скулптура са както в хоризонтално, така и във вертикално положение. „Сега, когато нашите изследвания потвърдиха, че този проект на Леонардо е бил реално изпълним още по онова време, ние планираме най-накрая да го реализираме", казва Галуци. За създаването на статуята да Винчи искал да използва т. нар. непряк метод на изливане, по-привичен за древните гърци, отколкото за художниците на Възраждането. За целта е трябвало да се изобрети специална пещ с "пиротехнически датчици".

image
Изследователи обещават за следващото изложение в Милано Expo-2015 да довършат статуята на Леонардо да Винчи, като следват стриктно неговата методика. Леонардо би се зарадвал на 7 метровия кон, който ще бъде създаден от екипа на Галуци по образеца на великия майстор. Огромната статуя ще бъде спусната с подемен кран от небето. Прототипът вече е видян на изложение в Атланта и успява да предизвика фурор сред посетителите.  



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. veselinka - Много интересно! Прочетох факти, ...
14.07.2010 13:03
Много интересно! Прочетох факти, които не съм знаела и съм много доволна!
цитирай
2. veselinka - снимките са интересни!
14.07.2010 13:06
снимките са интересни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665580
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031