Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.09.2020 09:26 - Вредно ли е червеното месо ?
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 1199 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

          



През последните няколко години редица изследвания показваха, че яденето на червено и преработено месо е вредно за здравето до степен, в която Световната здравна организация изброява червеното месо като вероятен канцерогенен фактор, както и преработеното месо.

Новото проучване не оспорва откриването на възможен повишен риск от сърдечни заболявания, рак и ранна смърт от ядене на месо.

Тези открития са подобни на много проучвания преди тях и не са изненадващи. Впечатляващото обаче е, че това проучване подобрява много по-малко шансовете за здраве, отколкото би било постигнато чрез спиране на тютюнопушенето, елиминиране на хипертонията или увеличаване на физическата активност.

Хранителната наука е доста объркана. Повечето от изводите са базирани на наблюдателни проучвания, в които учените питат хората какво и колко са яли в даден период от време (обикновено предишната година), а след това ги следят с години, за да видят колко хора получават заболяване или кога умират.

Златният стандарт в медицинската наука е усредненото контролирано проучване, при което хората са подбрани случайно в различни групи, като най-познатото сравнение е на ново лекарство с хапче имащо пласебо ефект. Някои казват, че не трябва да се използва същия подход при проучвания в храненето, защото е трудно да се осъществи. Придържането към диети е изключително предизвикателство, което затруднява провеждането на изследване достатъчно дълго, за да се види ефектът от заболяването, да не говорим за разходите, свързани с това. Освен това храненето е сложно. Не е като пушенето, където целта е изобщо да не се пуши. Трябва да се храним, за да живеем. Следователно, когато спрем да ядем едно нещо, вероятно го заместваме с друго. Каква храна избираме като заместител, може да бъде също толкова важен за цялостното ни здраве въпрос, колкото и каква храна е била спряна.

Например в случай на добавка на бета каротин към храната, беше открит повишен риск от рак на белия дроб. Повечето хора вече не се притесняват за заболявания като рахит, гуша или скорбут. Но, се страхуват когато лекарят им каже, че страдат от сърдечни заболявания или че резвиват форми на ракови клетки, които могат да повредят някои органи и да влошат здравето им.

Така, че яденето на червено и преработено месо понякога води до общо заболяване на организма. Човекът трябва да е внимателен, особено, когато се храни с месо.



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. kvg55 - dalida,
25.09.2020 10:27
С мяра нищо не е вредно. И месото с червено вино.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6158897
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031